A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Földes Péter

Műsorcím: Redőny. Történelem humornézetből.

14 éves korom óta arra készültem, hogy újságíró legyek, és az azóta eltelt évtizedek alatt ez mit sem változott. Közgazdaságtant, szociológiát és újságírást tanultam az egyetemeken, de mert mindig szerettem volna komolyabb dolgokkal foglalkozni, a humor felé fordultam. Karinthy után szabadon ugyanis én is azt vallom, hogy „humorban nem ismerek tréfát”.

Több mint tíz évig dolgoztam a Ludas Matyi és az Új Ludas szerkesztőségében, szerencsésnek mondhatom magam, amiért nagyszerű emberek és kiváló kollégák, köztük néhány zseni munkatársa lehettem. „Életművem” egyik „túlnyomónak mondható” darabja a Kurír című újság Elefánt nevű melléklapja, valamint a szűk körben méltán világhírű Neoprimitív zenekar, amellyel már a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején igazi zenés politikai kabarét játszottunk.

A Redőny a humor, a szatíra világába enged bepillantást. Nem a ma divatos humoristák munkáiba, és nem is az olyan régi dolgozatokba, amelyek a mai hallgató számára már nem lennének fogyaszthatók. Szándékom szerint érdekes, szórakoztató műsor lesz a Redőny,  sok szöveggel és zenével. Ha a hallgató egyik-másik évtizedekkel ezelőtt írt krokiban a mai korra ismer, az nem a véletlen műve. Sorozatunk egyik illusztris alkotója, Tabi László szerint ugyanis „nincsenek régi viccek, csak öreg emberek vannak. Egy újszülöttnek minden vicc új.”

Ne kérdezzék, hogy miért Redőny a műsor címe. Magam sem tudom, de ha nagyon muszáj, szívesen elmagyarázom.

--

•  A redőny, történelem humornézetben - Földes Péterrel • KétHetente Kedd  16:00-17:00 •

2021-04-27 16 óra Ha kedd, akkor ez itt nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezúttal Mikes Györgyöt idézzük meg egy kis szellemi szeánszra, írásai segítségével.

Hogy konkrétan miről lesz szó ebben a műsorban? Megtudhatják például, hogy milyen mesékkel lehet a nőket levenni a lábukról, kiderül, hogy miért nem ment el B. Ottó a felvételijére, és hallhatnak egy nagyon különös históriát, melynek hőse egy Verpeléti névre hallgató csecsemő, aki nem biztos, hogy az, akinek látszik, de az sem kizárt, hogy mégis, vagy valami hasonló.

És lesz még sok más is. Például zenék az illés együttes kevesek által ismert felvételeiből. A keverőpult mögött Biczó Tamás ül, a kiváló Haagen Imre Mikes humoreszkjeit tolmácsolja, és ezúttal sem hiányzik majd Föld S. Péter, a Redőny című műsor szerkesztője.

Tehát, mindenki a fedélzetre! Április 27-én, délután 4 órakor felhúzzuk a Redőnyt!

2021-04-13 16 óra Budapesten született Hoffmann Ferenc néven, Izraelben lett világhírű író, 50 könyvét 37 nyelvre fordították le. Kérdésünk: kiről van szó? Válaszunk: Efrájim Kishonól, aki még Budapesten Hoffmannról „magyarosított” Kishontra, ezen a néven írt néhány évig a Ludas Matyiba, de úgy látta, hogy a kommunista Magyarország sem kínál jobb jövőt neki, mint amilyen múlt a Horthy korszakban osztályrészéül jutott. Izraelben, ahol Ferencből Efrájim, Kishontból pedig Kishon lett, előbb magyarul írt, ám két év elteltével már olyan jól tudott héberül, hogy ezen a nyelven jelentek meg humoreszkjei.

Kedden délután 4 órakor tehát a Rádió Bézs Redőny című műsorában az igazi pesti, valamint a szintén eredeti (merthogy jórészt ez is Budapestről származik) zsidó humor ötvözetével találkozhatnak. Higgyék el, jól járnak, ha meghallgatják!  Akiknek esetleg mégsem tetszik a műsor, azoknak a jegyeit a pénztártól történő távozás után, reklamáció és némi vitát követően után visszaváltjuk.

2021-03-30 16 óra Üdvözlet a hallgatónak, remélem, jó, hogy vannak, és még ennél is jobb, hogy bennünket hallgatnak. Van ez a Redőny című műsor, tudják, amit mindig hallgatni szoktak, és amikor elmulasztják, akkor utólag nagyon bánják. De ilyen csak ritkán van és ne is legyen túl gyakran.

Mai műsorunk szövegeit a Ludas Matyi kiváló szerzője, Gádor Béla humoreszkjeiből válogattuk, az Önök szórakoztatására és örömére. A mikrofonnál Föld S. Pétert hallják, a keverőpultnál Biczó Tamás ül, a szövegeket pedig, mint mindig, ezúttal is Haagen Imre színművész tolmácsolja Önöknek.

Kivételesen a zenékről is ejtsünk néhány szót. Régi pol-beat dalokat hallhatunk, az időseknek bizonyára ismerősek, a fiatalabbak meg majd jól felkapják a fejüket, mondván: jé, ilyen is volt?

Bizony, hogy volt. 1967-ben volt egy Pol-beat fesztivál. És képzeljék, az Omega arról énekelt, hogy „azért mert a faterod góré, ne hidd, hogy neked mindent lehet.” Tudják, hogy ki volt a góré? Igen, talált süllyedt. A főnök volt a góré, és ha valakinek a faterja góré volt, az többet engedhetett meg magának, mint mások. Neményi Béla, az Atlantisz együttes gitárosa pedig azt énekelte, hogy „Ki ölte meg Kennedyt, nem tudja senki.

Persze, a fő attrakció Gádor Béla. Aki elmeséli, mit művel egy humorista a mennyországban, mitől fáj az ember feje és más érdekes dolgokról is szó esik.

Tehát, ha kedd, akkor nem Belgium, hanem Redőny. Legyenek velünk, hogy mindenkit jókeddre deríthessünk!

2021-03-16 16 óra Üdvözlet mindenkinek. Hallgatóknak, és azoknak is, akik csak most, e beharangozó hatására döntöttek úgy, hogy a jövőben a Redőny rendszeres hallgatói lesznek.

Ezen a héten Mikes Györgytől, a Ludas Matyi nagyszerű humoristájától, nem mellesleg főszerkesztő-helyettesétől, és ugyancsak nem mellesleg, atyai jó barátomtól válogattunk humoreszkeket. Humor van ezekben az írásokban, és persze mély emberismeret, azaz, filozófia.

Megtudhatjuk például, hogy mit művelt a gyárban Gézuka, a nyári gyerek, miért jó, ha valaki felnőttként delfin akar lenni, és szó lesz arról is, hogyan lehet leszokni. Nemcsak a cigarettáról, bármiről.

Hallgassák ezen a kedden is a Redőnyt, a Rádió Bézs és a Világegyetem Legjobb Szatirikus műsorát. (Utóbbit csak szerénységből írtam, valójában a teljes Univerzumra gondoltam.) A mostani műsort, akárcsak az előzőeket és a következőket, a már megszokott trió készítette. A keverőpultnál Biczó Tamás, a szövegek értő tolmácsolójaként Haagen Imre, valamint a szerkesztő, Föld S. Péter.

És akkor a szlogenünk, amit Önök már bizonyára ismernek: a Redőny minden második kedden jókeddre deríti.

2021-03-02 16 óra Már megint kedd van, és ha kedd, akkor Önök már tudják, hogy ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezúttal a Ludas Matyi legendás főszerkesztőjének, Tabi Lászlónak az írásaival igyekszünk az Önök keddébe járni. Vagyis, felvidítani a hallgatókat ezekben a nem vidám hetekben, hónapokban. Mert most mindenki arra vár, hogy visszakaphassuk a régi életünket, ami szintén nem volt fenékig tejfel, de ehhez a mostanihoz képest maga a mennyország.

Úgyhogy hallgassák a Redőnyt, örüljenek annak, hogy minden nehézség ellenére tavasz van, mi két hét múlva megint jövünk, és akkor még a mostaninál is jobb lesz az idő.

A Redőny műsorát ezúttal is a már megszokott trió készítette: Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter.

Ne feledjék, amit a végén mondani szoktunk: hallgassa Ön is a redőnyt, hogy jókeddre deríthessük.

Vagy valami ilyesmi.

2021-02-16 16 óra Ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny. Mégpedig, 2021. február 16-án. Hideg van, de ez nem baj, legföljebb kellemetlen. Úgy vagyunk a téli hideggel, mint Woody Allen a gyerekekkel. Aki szerint gyerek nélkül nem élet az élet, de egy gyerek azért már túlzás.

Mi sem mondhatunk mást erről a mostani időjárásról. Jó, hogy van tél, szeretjük is, meg minden, de ami most van, abból egy kicsit kevesebb is elég lenne. Persze, nem a télről lesz szó a Redőnyben, még csak nem is a többi évszakról, hanem egy viszonylag kevéssé ismert, ám, annál nagyszerűbb humoristáról, illetve az ő írásairól. Kürti Andrásnak hívják ezt a humoristát, aki, mint annyian a pályatársai közül, komolyabb műfajokkal kezdte, s csak utóbb nyergelt át a nehezebb, ám sokak által komolytalannak tartott humoros cikkek írására.

A Redőny mostani műsorát a már megszokott és bevált trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. És azt tudják, hogyan szoktuk befejezni az előzetest? Hát így: kedves drága, aranyos hallgatók! Tartsanak velünk ezen a kedden is, hogy mindenkit jókeddre deríthessünk.

2021-01-19 16 óra A Redőny 2021. január 19-én, mint minden más alkalommal, ezúttal is rendhagyó műsorral jelentkezik. De most még a rendhagyónál is rendhagyóbbak leszünk. Olyan humoristát mutatunk be, akit nem kell bemutatni. Utca, színház, díj őrzi a nevét. Igen, már bizonyára kitalálta a kedves hallgató, hogy kiről van szó. De mielőtt elárulnánk a megfejtést, idéznénk a szerzőtől három aforizmát. Az egyik így hangzik: „Humorban nem ismerek tréfát”. És a másik: „Férfi és nő sohasem érthetik meg egymást, mert mindegyik mást akar. A nő a férfit, a férfi a nőt”. A harmadik pedig, ez: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába."

Igen, talált, süllyed: Karinthy Frigyesről van szó. Akit humoristaként ismer a nagyközönség, miközben kora egyik nagy gondolkodója volt, költő, nyelvzseni, kiváló sakkozó, valamint mindezek összegzéseként: filozófus.

Tehát Redőny, 2021. január 19-én, kedden, délután 4 órakor. A műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Ja, és az új évben jelszavunk is megújult, mostantól így hangzik: Jó keddre derítjük.

2021-01-05 16 óra Már a második évét kezdi a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Néha magunk is csodálkozunk, hogy már ilyen öregek vagyunk. Az új év első adásában Zágon István humoreszkjeivel kívánjuk jobb kedvre (jobb keddre) deríteni az olvasót. Olyan szerzőről van szó, akinek a neve sokaknak talán nem mond sokat, pedig, és most előjáróban csak ezt említenénk, ő írta a máig egyik legsikeresebb magyar vígjáték, a Hippolyt a lakáj című film forgatókönyvét. És a számtalan kiváló humoreszk mellett olyan nagyszerű dalszövegek fűződnek a nevéhez, mint például a Fekete Péter öcsém… vagy a Holdvilágos éjszakán…Ugye, hogy így már ismerős?

A január 5-én délután 4 órakor kezdődő műsort ezúttal is a keverőpult ördöge Biczó Tamás, az ebben a szerepében is nagyszerű Haagen Imre, valamint a fékezhetetlen agyvelejű Föld S. Péter készítették.

És még valami: korábbi jelmondatunkat – a Redőny legyen veletek! – lecseréltük. Mostantól, a Redőny kapcsán gondoljanak arra, ami egybeesik a szándékunkkal: Jobb keddre derítjük.

2020-12-22 16 óra December 22- én délután 4 órakor megint felhúzzuk a Redőnyt, lehet tehát nevetni, felhőtlenül szórakozni. Mert Mikes György írásai, miközben elgondolkodtatnak, mosolyt fakasztanak az emberekből. S a nevetésre, ebben a vírusos világban mindennél nagyobb szükségünk van. Különösen ebben a vírusos világban, amikor semmi nem olyan, mint máskor.
Tartsanak velünk ma is, csakúgy, mint jövőre. A Redőnyt ezúttal is a már megszokott trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítette.

Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra! Kellemes ünnepeket, boldog újévet! Drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2020-12-08 16 óra Megint kedd van, december 8-a, és ez itt a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Kéthetente, keddenként délután 4 órakor jelentkezünk ezzel a szórakoztatónak szánt adással. Mai műsorunk főszereplője a kiváló humorista, Gádor Béla. Róla most és tt legyen elég annyi, hogy ő írta a Dollárpapa és az Állami Áruház című magyar filmek forgatókönyvét.

S hogy miről lesz szó a mai műsorban? A versenysportról például. Arról, hogy miért jó az egy nemzetnek, ha a versenyzője gyorsabban úszik másoknál? Mitől lesz jó nekünk, ha a csapatunk több gólt rúg, mint az ellenfél? Meg persze még sok minden másról is, üdülésről és színészekről, valamint arról, hogy mit tegyünk, ha nem jut az eszünkbe annak a neve, akivel már egy ideje beszélgetünk.

Gádor Béla mindent elkövetett annak idején, hogy Önök most, a XXI. században jól szórakozzanak.

Tehát Redőny, december 8-án, délután 4 órakor. Drága, kedves, aranyos hallgatók, mit is mondhatnánk még? Talán még annyit, hogy a műsort szokás szerint Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. A Redőny legyen veletek!

2020-11-24 16 óra „- Maga azelőtt soha sem ölt, ugye?

- Soha. Sőt. Egyenesen irtóztam az emberölés­től. De rá kellett jönnöm, hogy ezúttal nem tehetek mást. Korponásnak pusztulnia kell.

- És mit mondott neki?

- Nem emlékszem rá pontosan. Azt hiszem, megkérdeztem, hogyan szolgál az egészsége. De akkor már a torkán volt a kezem.

- És mit felelt?

- Nem érti, hogy a torkán volt a kezem? A sze­me kidülledt. Levegő után kapkodott. Végre aztán nagy keservesen megfulladt.

- És hogyan tudta feldarabolni?

- Nem ment könnyen. Amikor hozzá akartam látni, kiderült, hogy otthon felejtettem a bicskám. Képzelje.”

A fenti idézet Tabi László egyik humoreszkjéből való. Ez is hallható lesz a legújabb Redőnyben, 2020. november 24-én. Meg még sok minden más, ahogyan azt megszokhatták. Humor, móka, kacagás, a tőlünk már elvárt színvonalon.

A műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Tehát, ne felejtsék: ha kedd van, és délután 4 óra, akkor Redőny. Drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2020-11-10 16 óra „Miért nem kapnak díjat a humoristák? Miért nincs Karinthy Frigyes-díj? - kérdezte versében Szilágyi György, a rádió kabarészínházában.

A vers témája még éjjel sem hagyott nyugodni: azt álmod­tam, hogy megkaptam a díjat. S amikor elmentem a díjki­osztó ünnepségre, a bizottság elnöke közölte velem: - A Karinthy Frigyes-díj, sajnos, elfogyott. Vigyen valami mást. Nagyon szép Kovács Jánosné-díjunk van... Nézze, milyen gusztusos!...
Nem fogadtam el, mert a Kovács Jánosné-díjat az ejtőernyős szülésznők kapják. Ragaszkodtam a Karinthy-díjhoz, mire azt felelték: nézzek be néhány nap múlva.”

Igen, már kitalálták a Redőny november 10-i műsorából olvastak egy rövid részletet. Mikes György írta a Díj című humoreszket, utánozhatatlan, csak rá jellemző humorral.
Mert ha kedd van, akkor Redőny. Délután 4 órakor megint felhúzzuk a Redőnyt, hadd jöjjön be a fény és a humor! A műsort a már megszokott trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2020-10-27 16 óra Ha kedd van, akkor ez itt a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora, 2020. október 27-én. Ma adásunk, talán nem lepődnek meg, ha ezt olvassák, rendhagyó lesz. Persze a többi Redőny is rendhagyó szokott lenni, mert egyik sem olyan, mint az előző volt, vagy az, ami utána következett.

De a mai műsorban tényleg egy olyan humoristát mutatunk be, aki más, mint a többiek. Merthogy Kertész Magda, amint azt a nevéből nyilván azonnal kitalálták, eddigi kollégáival ellentétben nem férfi, hanem nő. Ebben a minőségében írta a hatvanas és a hetvenes években azokat a humoros írásokat a Ludas Matyiba és a megjelent könyveibe, amelyekből most egy rövid, ám velős válogatással igyekszünk szórakoztatni Önöket.

A mai műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Vigyázzatok magatokra drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2020-10-13 16 óra Idén, mint bizonyára sokaknak feltűnt, október 13-a egy keddi napra esik. És ha kedd, akkor itt a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Reméljük, hogy ma is jól fognak szórakozni, amikor Dan Dalmát, alias Dalmáth Ferenc, vagy, ha úgy tetszik, Frommer Jichák, aki Fényes István néven is élt egy ideig, szóval, maradjunk annyiban, hogy Dalmáth Ferenc írásaiból válogattunk. És közben jól szórakoztunk, mert nem tehettünk mást, annyira szórakoztatóak ezek az írások.

Nem hiszik?

Pedig, de.

A mai műsort a szokásos hármas, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Mi mást is kívánhatnánk ezen az időjárásilag nem túl barátságos, ám a Rádió Bézs hallgatására kiválóan alkalmas napon, mint a következőt: Kedves hallgatók, legyen szép napotok, a Redőny legyen veletek

2020-09-29 16 óra Kedden délután 4 órakor ismét jelentkezik az Önök egyik kedvelt műsora, a Redőny. Ebben a szatirikusnak szánt adásban rendre humoristákat mutatunk be, természetesen a műveiken keresztül, ám most valamelyest kivételt teszünk. Eheti „áldozatunk” Lux Alfréd író, műfordító és kritikus volt, ám a múlt század nyolcvanas éveiben külsős munkatársként, televíziós jegyzeteket írt a kor egyetlen humoros lapjába, a Ludas Matyiba.

A tévéjegyzet, sokan talán még emlékeznek, akik meg nem, azok kedvéért elmondjuk, egy időben nagyon népszerű volt az újságírók és az olvasók körében. Nem véletlenül: tévékritikának álcázva ugyanis nem a televízió műsorairól, hanem Magyarország valódi problémáiról írhattak és olvashattak. Olyan kitűnő publicisták, mint Megyesi Gusztáv, vagy éppen Váncsa István is ebben a műfajban jeleskedtek.

Mi most Lux Alfrédot mutatjuk be a Bézs Rádió hallgatóinak. A műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Tehát, kedden délután 4 órakor a Redőny legyen veletek!

2020-09-15 16 óra Szeptember 15-én ismét jelentkezik a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Az adás szerkesztője, Föld S. Péter ezúttal a saját írásait ajánlja a nagyérdemű hallgatóközönség figyelmébe, lévén ő maga is a legendás Ludas Matyi munkatársa volt, 10 éven át, 1980 és 1990 között. Talán még ma is ott dolgozna, ha még volna Ludas Matyi. Reméljük, Önök ma is jól fognak szórakozni, mi a magunk részéről minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy így legyen, most már csak Önökön, hallgatókon a sor.

A műsort az immár megszokott csapat, Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre, és Föld S., Péter készítették. Kedves hallgatók, szeptember 15-én, délután 4 órakor, a Redőny legyen veletek!

2020-09-01 16 óra Szeptember elseje van, Magyarország mától lezárta a határait, külföldi csak akkor teheti be a lábát, ha futballszurkoló az illető. A Redőnyt viszont felhúzzuk, vagyis, ezen a héten is hallhatják a Rádió Bézs szatirikus műsorát.

Csapjunk a nyílt kártyák közé, mai műsorunk főszereplője a Mikes-Somogyi vezetékneve, azaz, Mikes György humorista. Aki a mai Szlovákia területén fekvő Privigyén született 1929. július 29-én. Huszonkét évesen, 1951-ben lett a Gábor Andor által alapított Ludas Matyi című vicclap munkatársa, 1976-tól haláláig főszerkesztő-helyettese, közben évtizedeken át a Rádiókabaré egyik állandó közreműködője is volt.
Minden mást, ami fontos és érdekes a műsorból megtudhatnak. Mai műsorunkat Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Jó szórakozást, kedves hallgatók, a Redőny legyen veletek!

2020-08-18 16 óra Üdvözlet a hallgatóknak, reméljük jól telt a nyár, és az, ami még hátra van belőle, még az eddigieknél is jobb lesz. Augusztus 18-a van, ma is felhúzzuk a Redőnyt, ami a Rádió Bézs szatirikus műsora.

Ezúttal Kishont Ferenc (alias Efrajim Kishon) élete és művei kerülnek terítékre. Az íróról és írásairól nemrég már megemlékeztünk, de úgy döntöttünk, hogy jóból sem árt a sok, úgyhogy az elkövetkező közel egy órában Önök Kishont Ferenc írásai fognak nevetni.

Fontos figyelmeztetés: a Redőnyt kizárólag csak tetszés szerinti öltözékben hallgathatják!

Tehát ma délután 4 órakor kezdünk, addig is, a Redőny legyen veletek!

2020-08-04 16 óra Augusztus 4-e van, kedd, és ilyenkor mi mást is tehetnénk: mindenkinek minden jót kívánunk. Akik nyaralnak, azoknak szép napos időt, akik otthon vannak, azoknak elviselhető hőmérsékletet. Akik pedig szeretik a jó humort, azoknak azt kívánjuk, hogy ma is élvezzék a Redőny minden percét. Önöknek ugyanis ma sem kell nélkülözniük a kedvenc műsorukat, a Redőnyt. Sőt, hogy a helyzetet tovább fokozzuk, ezúttal ismét Tabi László munkássága kerül terítékre. Vele kezdtük ezt a sorozatot, amelyben magyar humoristák szatirikus műveit mutatjuk be, és most megint Tabi írásaiból válogattunk. Nem ismétlés, hanem vadiúj műsor, csak hát Tabi László humora nemcsak frenetikus és zseniális, de kimeríthetetlen is egyben. Lefordítom magyarra: a szerzőnek nagyon sok jó, nevettető írása van.

Ha kedd van, akkor ez a Redőny. Délután 4 óra! A Redőny legyen veletek!

2020-07-21 16 óra Ma, azaz július 21-én is lesz Redőny, méghozzá a szokott időben, délután 4 órakor. Mai műsorunk főszereplője Novobáczky Sándor, aki soha nem volt főállású humorista, ezzel szemben fénykorában a Magyarország munkatársa, majd utóbb rovatvezetője volt. Ez a lap nem tévesztendő össze a későbbi Új Magyarországgal, Pálffy József volt a főszerkesztője, aki szintén nem tévesztendő össze unokaöccsével, a később tévésből kereszténydemokrata politikussá átvedlett, majd nagykövetté kinevezett Pálffy Istvánnal. Ennél a lapnál igazán nagy nevek dolgoztak, például Gömöri Endre, és itt kezdte a pályafutását a később nagyszerű publicistává vált, eredetileg tanárként induló Bächer Iván is. Novobáczky humora viszont osztályon fölüli, ezt hamarosan a saját fülükkel is hallhatják.

Hallgassák a Redőnyt, melynek műsorát ezúttal is Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Földes Péter készítették. Jó szórakozást, szép nyarat, a Redőny legyen veletek!

2020-07-07 16 óra Július 7-én, kedden délután 4 órakor is lesz Redőny a Rádió Bézsen. A mostani műsor a már megszokott Redőnyöknél is rendhagyóbb lesz, mert ezúttal az aforizmák királyát, Feleki Lászlót mutatjuk be írásain keresztül. Feleki humorista volt, a Ludas Matyi főmunkatársa, de leginkább sportújságíró, egy időben a Népsport főszerkesztője. Napóleon életének szakértője, könyvet is írt a császárról. Mindemellett számtalan aforizmát írt, ezért a mai műsorban a Feleki-humoreszkek és a zene közti szüneteket a szerző által írt aforizmákkal töltjük ki.

A műsort, mint majdnem mindig, ezúttal is Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Jó szórakozást mindenkinek, élvezzétek a nyarat, a Redőny legyen veletek!

2020-06-23 16 óra Ezen a héten is lesz Redőny, kedden délután 4 órakor kezdünk. Rendhagyó másorral jelentkezünk. Igaz, az eddigiek is rendhagyók voltak, ám most még az eddigieknél is rendhagyóbbak leszünk. Egy Budapesten született és Izraelben világhírűvé vált humoristát mutatunk be, aki Hoffmann Ferencként látta meg a napvilágot. De ezen a néven ne keressék, fölösleges fáradozás lenne. Magyarországon Kishont Ferencként lett a Ludas Matyi munkatársa, majd miután elhagyta az országot, Izraelben Efrajim Kishonként alkotta frenetikus humorral megírt remekeit.

Ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny! Ha nincs jobb dolga, ne menjen sehova, hallgasson minket. A Redőny legyen veletek!

2020-06-09 16 óra Kedden, azaz, új időpontban, de a régi lelkesedéssel és a megszokott színvonalon. Igen, ez a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Tudta Ön például, hogy mit jelent az, ha egy táblára azt írják, hogy a tetőn építkezés zajlik, kérjük, óvatosan közlekedjen! Hogyan kell óvatosan közlekedni? Bukósisakban? Lábujjhegyen? Lassan kell menni, vagy inkább gyorsan? És ha eddig nem tudta volna, Király Dezsőtől, az elmúlt évszázad ismert humoristájától arra is megkapja a választ, hogy mi a jó a nőkben?

Tehát, ha kedd van, akkor Redőny. És a jelszavunk is változatlan: a Redőny legyen veletek!

2020-05-22 15 óra Május 22-én, pénteken, délután 3 órakor ismét felhúzzuk a Redőnyt, és Önök belehallgathatnak a Rádió Bézs szatirikus műsorának legújabb epizódjába. Soros „áldozatunk” ezúttal Árkus József, akit a legtöbben a televízió legendás Parabola című műsorából ismerhetnek, ám pályafutásában legalább ennyire fontos állomás, hogy Tabi Lászlót követően ő volt a Ludas Matyi, majd az ebből kivált Új Ludas főszerkesztője. Mindemellett Egy hét címmel vitriolos jegyzeteket írt a Népszabadságba. Nevéhez fűződik, hogy a hetvenes évek végén a pártközpontban elintézte, hogy a Ludas karikaturistái a félmeztelen hölgyek keblére mellbimbókat is rajzolhassanak - ez a ma már mosolyt fakasztó „szextett” akkoriban komoly fegyverténynek és előrelépésnek számított.

Szóval, lesz min szórakozni, a műsort Bankó Éva, Fodor János és Föld S. Péter készítették. Ne feledjék, péntek, május 22, délután 3 óra. A Redőny legyen veletek!

2020-05-08 15 óra Igen, május 8-án délután 3 órakor! Péntek délután tényleg ne menjenek sehova, mert kezdődik a Redőny. Ezen a héten az egykori Ludas Matyi talán legismertebb humoristáját, mutatjuk be, írásain keresztül. Azt az embert, aki a magyarországi kocogó mozgalom atyja és megszállottja volt, és akitől a máig ismert szlogen származik: A láb mindig kéznél van. És mit gondolnak, ki mondta azt, hogy akinek van humora, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes.

Ha kitalálták, hogy Peterdi Pálról van szó, akkor Önök máris nyertek. Hát, még ha meghallgatják műsort, amelyet ezen a héten Bankó Éva, Fodor János és Föld S. Péter készítettek. Jó szórakozást kedves hallgatók, a Redőny legyen veletek!

2020-04-24 15 óra Redőny, jelentkezz, vétel!

A járvány miatt átmenetileg új időpontban (minden második héten, pénteken, délután 3 órakor), de változatlan lelkesedéssel szól a Redőny, a Bézs Rádió szatirikus műsora. Ma a néhai Ludas Matyi felejthetetlen fenoménját, a költőnek is kiváló humorista, Somogyi Pált mutatjuk be, az általa írott humoros szövegekkel, a róla szóló történetekkel. És lesz zene is, arra is érdemes figyelni, mert ezúttal úgy döntöttünk, hogy nagyon jó dalokat válogatunk.

A műsort Bankó Éva, Biczó Tamás, Fodor János és Föld s. Péter készítették. Vírusmentes szép napot mindenkinek, a Redőny legyen veletek!

2020-04-10 15 óra A járvány miatt átmenetileg új időpontban (minden második héten, pénteken, délután 3 órakor), de változatlan lelkesedéssel szól a Redőny. Ma a kiváló humorista, Mikes György munkásságát mutatjuk be, az általa írott humoros szövegekkel, a róla szóló történetekkel. És lesz zene is, arra is érdemes figyelni.

A műsort Bankó Éva, Biczó Tamás, Fodor János és Föld S. Péter készítette. Maradjatok otthon, hallgassatok bennünket, a Redőny legyen veletek!.

2020-03-26 19 óra Kedves hallgatók, hiába ez a buta vírus, csütörtökön este is lesz Redőny. A Redőnyt, legalábbis, egyelőre, senki és semmi nem tudja leverni a lábáról. Mai műsorunkban a hölgyek kedvence, Ősz Ferenc humorista írásaiból válogattunk. Biztosan sokan emlékeznek rá, hiszen Kudlik Júliával együtt a tévében igen népszerű párost alkottak. Ha meghallgatják a műsorban elhangzó humoreszkeket, rájönnek, hogy Ősz Feri írásban még annál is jobb, mint a milyen a televízióban volt. Tehát, csütörtökön este 7 órakor felhúzzuk a Redőnyt. A műsor változatos, szlogenünk viszont változatlan: a Redőny legyen veletek!

2020-03-12 19 óra Március 12-én nemcsak a nyugdíj érkezik, hanem a Redőnyt is felhúzzuk. Ezúttal Gádor Béla írásaiból válogattunk, reméljük sokak örömére. A műsor készítésében közreműködött: Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter. A Redőny legyen veletek!

2020-02-27 19 óra Ezen a héten is csütörtökön este 7 órakor kezdődik Redőny. Kis magyar történelem humornézetben. Február 27-én a sokoldalú Darvas Szilárd írásaiból válogatunk.

Azt tudták, hogy Darvas Szilárd költőnek indult és mielőtt humorista lett, nagyon szép verseket írt? Meg persze, utána is.

Akár tudták mindezt, akár nem, csütörtökön este 7 órakor hallgassák a Redőny Darvas Szilárdról szóló adását. A műsort Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítette.

2020-02-13 19 óra Ha csütörtök van, és este 7 óra, az azt jelenti, hogy kezdődik Redőny. Kicsit bővebben: történelem humornézetben. Február 13-án a konferansziénak is kiváló Kellér Dezső írásaiból válogatunk.

Azt tudják, hogy ő találta ki a maszek szót? Vagyis, ha Kellér Dezső nem lett volna, akkor még mindig azt mondanánk, hogy magánszektor? És azt is tudták, hogy sok dalszöveget írt? Köztük olyanokat, minthogy: Jaj de jó a habos sütemény?

Akár tudták mindezt, akár nem, csütörtökön este 7 órakor hallgassák a Redőny Kellér Dezsőről szóló adását.

A műsor készítésében közreműködtek: Bankó Éva, Biczó Tamás, Fodor János és Föld S. Péter.

2020-01-30 19 óra 39 évvel ezelőtt, 1981. augusztus 7-én halt meg Buda­pesten Királyhegyi Pál, humorista, forgatókönyv- és szín­műíró, konferanszié és poéngyártó nagyiparos. Mindezt persze megelőzte, hogy 81 évvel korábban, ugyancsak Budapesten, megszületett, a két dátum között pedig, azzal volt elfoglalva, hogy élni próbált, és ez sokszor sikerült is neki. Érettségi után Amerikában próbált szeren­csét: Detroitban lapot szerkesztett, Hollywoodban forgató­könyveket írt a Paramountnak, szerelmes volt és börtönben is ült. 1938 és 1941 között Londonban élt, majd, pestiesen szólva, kalandvágyból hazajött. Épp időben, ahogy később ő maga fogalmazta: még elérte az auschwitzi csatlakozást.

Királyhegyi Pál, egy pesti polgár Hollywoodból. Csak itt, csak most, csak neked. Redőny, január 30-án, este 7 órakor.

2020-01-16 19 óra Redőny. Ez a címe annak a műsornak, amelyet mostantól kéthetente hallhatnak. Hogy miért Redőny? Azért. Mert. De leginkább: csak. Szándékaink szerint a Redőny egy humoros műsor lesz. 1945 és a rendszerváltozás között alkotó magyar humoristák munkáit és személyét mutatjuk be. A Redőnyt tehát látszólag semmilyen formában nem kötődik a műsor tárgyához. Pedig egy Redőnyre is érvényes az örök igazság: egyszer fenn, egyszer lenn.

Hát akkor, húzzuk fel a Redőnyt! Első adásunkban a felejthetetlen szatirikus hetilap, a Ludas Matyi egykori szerkesztőjét, Tabi Lászlót mutatjuk be. Rövid életrajzzal és néhány rá jellemző, szellemes, elgondolkodtató írásával.

Kovalik Márta díj

Kedves Barátaim!
 
Szeretnék megosztani Veletek két nagyon jó és szép hírt. 
 
Megünnepeltük a BÉZS Rádió működésének 5 éves évfordulóját. Ehhez itt is hadd gratuláljak Fodor Jánosnak, a Rádió lelkének és motorjának az egész kuratórium nevében! További sok évnyi sikeres működést kívánunk!
 
Az ünnepséget a Király u. 11. szám alatt található K11 Művészeti és Szabadidő Központban szervezte meg János, nagyon szépen és mívesen. Sajnos, akinek igazán ott kellett volna lennie, megbetegedett. Így Talyigás Kati nem volt személyesen jelen, hogy megtudja, hogy Ő kapta idén a Kovalik Mártáról elnevezett vándordíjat.  Fodor János nagyon szép szavakkal emlékezett meg a névadóról, s az első két díjazottról, Bojár Gáborról és Vekerdy Tamásról. Azt is elmondta, hogy egy névtelen adakozó lehetővé tette, hogy a vándordíj egy másolata ott maradhasson a díjazottnál is a következő 5 évben.  Majd felhívta a színpadra a díj alkotóit, Formanek Zuzsát és Bedécs Kristófot, kezükben a díjjal. Talyigás Katalin távollétében pedig engem ért az a megtiszteltetés, hogy átvehettem tőlük a nagyon szép üvegalkotást, ami talán a leszálló Nikére emlékeztet leginkább, de mindenképpen a szárnyalásról, a repülésről, az alkotásról szól - azon kívül, hogy nagyon szép, légies!  
 
Gratulálunk, Talyigás Katalin! 
 
Hegyesi Gábor
Szociális Innovációs Alapítvány 
a Kuratórium elnöke
 

 

 >>>

Hallgatónktól

Kedves Bézs, és Ti mind, akik Nekünk Bézseltek!

Messziről kezdem, de nem lesz hosszú! Szeretem a szép ruhákat, kiegészítőket, mindig is szerettem öltözni, de nem szeretem a harsány színeket! A visszafogott, finom, halvány, minőségi öltözködést kedvelem, és a bézs színeket. Ugye már itt is vagyunk!

Amikor megtudtam hat évvel ezelőtt, hogy a színem, a bézs már egy rádió neve is, azt gondoltam, ez valami reklámfogás csak. De aztán megnéztem, hogy milyen nevek, és műsorok fémjelzik a rádió működését. Hallottam, hogy Fodor János, a kezdeményező, hogy ott vannak mellette azok a nevek is, akikért érdemes „kinyitni” a rádiót, és tudtam, ez bizony jó lesz!

És igen, nagyon jó lett! Szeretem, hogy egyre szélesebb profillal megy, hogy a nagy nevek mellett, jöttek a fiatalok is, hogy frissült a tartalom, szinte egész nap itt szól mellettem a Bézs.

Elegem volt, és van már a máshol a mennyiségében is az egeket ostromló politikai műsorokból, az állandó ekézéstől, a vad hangulatú párbeszédekből, a folytonos „a valamire” való utalgatásokból, olyan rádióra vágytam, ahol, ahogyan az ars poetica-jában is ott van, minőségi, lágy hangok szerepelnek, ahol elfelejtem, hogy kint dühöng a vad világ, ahol nem kell gyomorgörccsel hallgatnom a műsorokat.

Ez a rádió pont ilyen, ezért szeretem. Már hat éve ennek, és kívánom, és remélem, hogy így is marad!

Nagyon sok örömteli, boldog születésnapot kívánok!

Egy hűséges hallgatójuk, Éva

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

az Autodoc Club weboldalán