Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Wolf Péter

És én most mit mondjak? 

Wolf Péter beszél emlékeiről, találkozásairól, zenéiről. 

http://www.artisjus.hu/wolfpeter/oneletrajz.html

És én most mit mondjak? - Wolf Péter • Szerda 12:00-13:00 •

2022-05-25 12 óra “És én most mit mondjak?” 21. Rész

"Két összeillő ember"

Ezt ugyan Szécsi Pál énekelte, de nekem Záray Mártát és Vámosi Jánost jelentette.

2022-05-18 12 óra “És én most mit mondjak?” 20. Rész

Dalszerzéshez elengedhetetlen a szövegíró.
Ez alkalommal G. Dénes György, azaz Zsüti. Egy férfiba oltott tündéri figura.

2022-05-11 12 óra “És én most mit mondjak?” 19. Rész

Cserháti Zsuzsa, Máté Péter és Paudits Béla a mai főszereplők, de azért most is lesz komolyzene.

2022-05-04 12 óra “És én most mit mondjak?” 18. Rész

A barokkból hogyan lesz barock, és egyebek a 70 es évekből.

2022-04-27 12 óra “És én most mit mondjak?” 17. Rész

Sikerek kovácsa: S. Nagy István

2022-04-20 12 óra “És én most mit mondjak?” 16. Rész

Nagyon szerettem dolgozni színészekkel. Most az ő felvételeikből hallhatnak.

2022-04-13 12 óra “És én most mit mondjak?” 15. Rész

"Magyarként a párizsi Olympia Színházban…"
Ezúttal visszajelzést kérünk a hallgatótól! Egy lájk, ha tetszett!!!!

2022-04-06 12 óra “És én most mit mondjak?” 14. Rész

Ebben az adásban a Jézus Krisztus Szupersztár a főtéma, és szavalok is.

2022-03-30 12 óra “És én most mit mondjak?” 13. Rész

Hetvenes évek eleje: zenélés külföldön, zenélés itthon. Munka, munka, munka.

2022-03-23 12 óra “És én most mit mondjak?” 12. Rész

Hacki Tamással, az ex-Antiquis együttessel világsztárok között. Cannes, Midem-fesztivál.

2022-03-16 12 óra “És én most mit mondjak?” 11. Rész

1969-ben gyökeres változás történt az életemben: tagja lettem egy világjáró együttesnek, a Hacki Tamás vezette ex-Antiquisnak. Erről fogok regélni.

2022-03-09 12 óra “És én most mit mondjak?” 10. Rész

Két fesztivál: az egyik itthon, a másik Woodstockban.

2022-03-02 12 óra “És én most mit mondjak?” 9. Rész

A Rádió Bézsben szerdánként délben beszélni fogok minden olyan dologról, amit fontosnak tartok a pályámmal kapcsolatban, vagy érdekesnek, vagy egyáltalán eszembe jut.

2022-02-23 12 óra “És én most mit mondjak?” 8. Rész

A Rádió Bézsben szerdánként délben beszélni fogok minden olyan dologról, amit fontosnak tartok a pályámmal kapcsolatban, vagy érdekesnek, vagy egyáltalán eszembe jut.

2022-02-16 12 óra “És én most mit mondjak?” 7. Rész

A Rádió Bézsben szerdánként délben beszélni fogok minden olyan dologról, amit fontosnak tartok a pályámmal kapcsolatban, vagy érdekesnek, vagy egyáltalán eszembe jut.

2022-02-09 12 óra “És én most mit mondjak?” 6. Rész

A Rádió Bézs szerdánként délben kezdi adni a sorozatomat. Beszélni fogok minden olyan dologról, amit fontosnak tartok a pályámmal kapcsolatban, vagy érdekesnek, vagy egyáltalán eszembe jut.

2022-02-02 12 óra “És én most mit mondjak?” 5. Rész

Milyen hatással van a zenei fejlődésre, ha az embert elkapják a gimi pincéjében, ahol fizikaóra helyett zsugázik?

2022-01-26 12 óra “És én most mit mondjak?” 4. Rész

Ismétlés a tudás anyja: Protapopov-Liszt Szerelmi álmok 1966-os Táncdalfesztivál.

2022-01-19 12 óra “És én most mit mondjak?” 3. Rész

Ez a címe a sorozatomnak, mert annyi a mondandóm, olyan gazdag az életem, hogy válogatni nehéz. A Rádió Bézsben, olyan dologról beszélek, amit fontosnak vagy érdekesnek tartok a pályámmal kapcsolatban, Vagy csak egyszerűen arról, ami eszembe jut. Ez alkalommal elmondom, hogy milyen varázslatos zeneszerző volt Gyulai Gaál János; milyen történet kapcsolódik a Jamaicai trombitáshoz; és úgy általában milyennek láttam a hatvanas évek elejét.

2022-01-12 12 óra “És én most mit mondjak?” 2. Rész

Ez a címe a sorozatomnak, mert annyi a mondandóm, olyan gazdag az életem, hogy válogatni nehéz.  A Rádió Bézsben, olyan dologról beszélek, amit fontosnak vagy érdekesnek tartok a pályámmal kapcsolatban, Vagy csak egyszerűen arról, ami eszembe jut.

2022-01-05 12 óra “És én most mit mondjak?” 1. Rész

A Rádió Bézs szerdánként délben kezdi adni a sorozatomat. Beszélni fogok minden olyan dologról, amit fontosnak tartok a pályámmal kapcsolatban, vagy érdekesnek, vagy egyáltalán eszembe jut.

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár hét esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán