Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Ungár Anikó

A műsor címe: Miért itt?

- Hiszem, ha az ember a tehetsége szerint választja munkáját, akkor nem éli meg tehernek azt.
- Eddigi életem során, csak szabadon választott helyzeteket vállaltam be, olyan kihívásokat, melyekről azt éreztem, nem idegen. Sőt, képességem van hozzá, amivel azonosulni tudtam.
- Nem szeretek magamra erőltetni semmit, csak azért mert illene vagy mert “trendi.”

Műsort készíteni a Rádióban kihívás a javából! Ilyet még sohasem csináltam! Mit is szeretnék önöknek megmutatni? Hiszem, hogy legyél bárhol ezen a bolygón, megillet téged az a hely, bármelyik(!), ahol vagy! Én egy osztrák édesanya és magyar édesapa gyermeke vagyok, itt születtem Magyarországon. Tán ezért is voltam, vagyok kíváncsi arra, hogy kik választják otthonuknak Magyarországot? A nagy földgolyó összes országából miért pont itt, velünk osztják meg életüket? Noteszomat lapozva átfutottam szűk és tágabb baráti körünk ismerőseit. Sokuknak tehetem fel a kérdést, miért itt?

Bevallom, van bennem félelem, de a bizalom és biztatás jó “hátszél. “ Jut belőle bőven nekem, szerencsére. A legnagyobb kihívás persze önök, a hallgatók!

Ha meg közben elakadok,akkor majd varázsolok olyat amit hallgatva is látni fognak!

Varázslattal
Ungar Anikó

•  Miért Itt? - Ungár Anikóval • KétHetente Szerda 09:00-10:00 •

2022-05-18 09 óra Amikor valaki a sorsát élheti és értékeli, hogy azt csinálhatja amihez tehetsége van, a sikerért pedig megküzdött - akkor ki lehet jelenteni ; ez bizony útlevél a fél boldogsághoz !

Singh Viki veleszületett tehetsége és szépsége az indiai apa és magyar édesanyja öröksége .

De nem jött ilyen könnyen ahogy azt elképzelnénk….

2022-05-04 09 óra Amikor Lotfi Begi beszélgető partneremre készültem, és biográfiájának, illetve zenéinek meghallgatásába merültem, óhatatlanul vizionáltam egy világot egy bizonyos történelmi korról.
- Perzsiáról, Nagy Sándor hadjáratairól, a görög perzsa háborúkról és persze az 1001 éjszaka meséiről...

Szóval nem tagadom, nagy izgalommal készültem Begire!
Aztán jött, és beigazolódott hogy - a szülei által átadott, hazájának kultúráját ismerő mai fiatalemberrel tudok beszélgetni. Perzsa neveltetésről, hagyományról, konyháról...
Hozzá kötődik az elektronikus zenei világ nálunk oly ismert formája, és a modern zenei világ új hangzása.
Abban azért megállapodtunk, hogy nincs ilyen vagy olyan zene, csak jó és rossz zene.

( A 2020.12.04-i adás ismétlése )

2022-04-20 09 óra Gábor Györggyel beszélgetni annyi, mint szórakozva tanulni!

Arról az emberi -több évezrede beidegződött- jelenségről kérdeztem, ami a mai napig is jelen van: a „mi“ és az „ők“- jó és rossz hatásairól.

Az emberek manipulálhatóságáról egy mindenkori hatalom érdekei mentén. Az idegengyűlöletről, mint az emberiség egyik betegségéről.

És végül egy álmomról: ahol az ember többszinűségének elfogadása, és a bárhol született ember érvényesülésének lehetőségéről szól...

( A 2021.04.23-i adás ismétlése )

2022-04-06 09 óra Ha az ember szenvedélyesen műveli azt, amiben tehetséges és sikeres: az hihetetlen nagy erőt ad ahhoz, hogy az élet adta kevésbé tökéletes helyzeteket, esetleg jobban tudja feldolgozni.

Mohamed Aida 7x- es olimpikon, többszörös világ és Európa-bajnok vívó ezeket az energiáit az élet minden napjaiban, de leginkább az anyaság odaadó maximalizmusában éli meg.

Aida nemcsak harmonikus szép külsejével ,de érzelmi intelligenciájával Is lenyűgöző egyéniség.

2022-03-23 09 óra Bizonyára sok alkotó művész szeretné ha valamelyik könyve - albuma egy olyan illusztris történelmi helyen lenne elhelyezve mint a vatikáni könyvtár!

Nos a beszélgető társam az Izraeli születésű Magyarországon elő Ritter Doron fotográfus volt, szerényen de büszkélkedik ezzel. Izraelben fellelhető -építészetileg is csodás -keresztény templomok képeit tartalmazza ez a konyv.

Ritter Doron csodálója annak a kultúrának ahol ennyi vallás bölcsője elfér - és a hagyományok épp olyan erősek mint a modern élet fejlett társadalma .

Jó lenne sok Ritter Doron szemlélet a világ jobbá tételéhez !

( A 2022.01.26-i adás ismétlése )

2022-03-09 09 óra  Nem hinném hogy, be kellene mutatnom Kálid Artúrt az ismert színészt ,-vagy úgyis mint szinkronszínészt ,aki  számtalan Hollywoodi sztárnak kölcsönözte különleges orgánumú hangját ; azt viszont igenis meg kell mutatnom , hogy a nem igazán szerencsés csillagzat alatt indult nevelőintézeti gyerekkorból csakis felelős pedagógusok nevelők ;valódi emberek segítségén múlt , hogy Kálid Artúr tehetségét felismerve azzá válhatott ahogyan ma őt ismerjük.

2022-02-23 09 óra Szeretem ha más más ország szülöttei úgy simulnak be az ország ritmusába -,úgy asszimilálódnak hogy közben büszkén viselik eredeti identitásukat.

Bakirdzi Kalliopé A legélethűbb példája ennek. Kalliopé autentikusan és hitelesen tart előadásokat görög mitológiáról, történelemről és persze hallgassák meg az adásban hogy mi mindent tesz azért hogy a mi világunk itthon egy kis görög esszenciával gazdagabb legyen!

2022-02-09 09 óra Nem könnyű képzőművésszel beszélgetni a műveiről. Még ritkább, amikor egy festőművész képeit megismerve teljes összhangot élsz meg. Amikor egy kép őszinte és nem hazudik. Duliskovich Bazil több etnikumú csalad gyerekeként, világot átívelő látásmódjával, magyar kortárs festőművész jelzővel található a Wikipédián. Vele beszélgettem.

( A 2021.12.03-i adás ismétlése )

2022-01-26 09 óra Bizonyára sok alkotó művész szeretné ha valamelyik könyve - albuma egy olyan illusztris történelmi helyen lenne elhelyezve mint a vatikáni könyvtár!

Nos mai beszélgető társam az Izraeli születésű Magyarországon elő Ritter Doron fotográfus, szerényen de büszkélkedik ezzel. Izraelben fellelhető -építészetileg is csodás -keresztény templomok képeit tartalmazza ez a konyv.

Ritter Doron csodálója annak a kultúrának ahol ennyi vallás bölcsője elfér - és a hagyományok épp olyan erősek mint a modern élet fejlett társadalma .

Jó lenne sok Ritter Doron szemlélet a világ jobbá tételéhez !

2022-01-12 09 óra Mai beszélgetőpartnerem az év első adásában azon ritka esetek egyike amikor egy turisztikai útnak tervezett kirándulás életének sorsfordító állomásává válik.

Így volt ez GRÜNWALD Miriammal, akinek édesapja szerette volna, ha az Amerikában született kislánya megismeri európai gyökereit.

A Magyarországon diplomázott angol nyelv, irodalom és filozófia tanár, ma már nemcsak tanítja a nyelvet, de mint nyitott személyiség a film és képzőművészet világában is otthonosan mozog. Bob Dylan dalokat fordított Hobónak és művészfilmekhez angol nyelvű feliratot írt, ír.

A gyerekeit is nyitottságra elfogadásra neveli egészséges világlátása gondolkodása lenyűgöző.

2021-12-31 16 óra A mai vendégemet a véletlennek köszönhettem, amikor egy magazin címlap interjút kért tőlem.

Hamarosan jelentkezett Sotera Norvilãite az újság stylistja megbeszélni velem a fotózás részleteit: a ruha méreteit es típusait. Amikor megszólalt a tökéletes magyar nyelve mögött egy pici idegen akcentust véltem hallani.

„Igen válaszolta, Litvániában születtem.”

Majd a közös munka, Sotera személyiségének finomsága és komoly szakmaisága, egyértelművé tette, hogy be kell őt mutatnom önöknek:

az édesanyát, aki egészséges világlátással, - a vegyes identitású családokra jellemző - nyitottságra és elfogadásra neveli gyerekeit.

2021-12-17 16 óra Elsa Valle latin jazz énekes nem csak a kubai zene hangulatát hozta ide nekünk, de állítja, hogy sok inspirációt kapott a magyar népzene, Kodály és Bartók zenéje nyomán, mely teljes mértékben ott van abban a zenei stílusban, amit immár 16 éve képvisel Magyarországon.

Mindketten hiszünk a világ szinesedésében!

( A 2021.07.16-i adás ismétlése )

2021-12-03 16 óra Nem könnyű képzőművésszel beszélgetni a műveiről. Még ritkább, amikor egy festőművész képeit megismerve teljes összhangot élsz meg. Amikor egy kép őszinte és nem hazudik. Duliskovich Bazil több etnikumú csalad gyerekeként, világot átívelő látásmódjával, magyar kortárs festőművész jelzővel található a Wikipédián. A mai műsorban vele beszélgetek.

2021-11-19 16 óra Elena Galkina, a moszkvai lány abban az időben nyert egyetemi ösztöndíjat Londonba, amikor -ahogy ő mondja- az üres bolti polcok világából a joghurtokkal, a vanília pudingokkal, és addig csak a tévében látott csoda ruhákkal találkozott london utcáin.

A lány, aki naívan hitt a kommunizmus ember léptékű társadalmában, hirtelen egy álomvilágban találta magát. London után Budapest is elvarázsolta; 25 éve már itt él.

2021-11-05 16 óra Milyen hihetetlen intelligencia és alkalmazkodó készség kell ahhoz, hogy egy identitásunkhoz képest egészen más kultúrába beilleszkedjünk, úgy hogy közben önmagunk maradhassunk?

Befogadni és adni -ez a két fontos emberi tényező jut eszembe, amikor Alain Diwannal beszélgetek, aki séf és lelkipásztor.

Az “étel és élet” filozófiai megközelítésben!

( A 2021.06.18-i adás ismétlése )

2021-10-22 16 óra Beszélgető partnerem ismét az afgán Quadery Tourpikay. Ott folytatjuk az előző adásban elkezdett, egyedülálló történetet, ahol abbahagytuk: négy pici gyerekével, megrázó körülményeket túlélve megérkezett Magyarországra...

A tanári diplomás Quadery Tourpikay átélt eseményei tükröt tarthatnak mindannyiunk elé...

2021-10-08 16 óra Tourpikay Quadery -akár egy regenybe illő főhős nevének is megfelelne, de mint tudjuk, többnyire a filmet és regényeket is a valóság ihleti.

Az afgán születésű Tourpikay élete valóban megérdemelne egy könyvet.

A négy kisgyermekkel egyedül menekülő tanári diplomás anya a mai napig az egyetlen nő, aki férfi nélkül küzdötte végig az utat, és lelt új otthonra Magyarországon.

A beszélgetésünk első részét hallhatják ma.

2021-09-24 16 óra Amikor valakinek a hivatása egyben a hobbija is (ráadásul ezt egy orvos vallja magáról), akkor ott a páciens biztonságban érezheti magát.

Dr. Kovalenko Marina Kijevben született de az orvosi egyetemet már Magyarországon végezte.

A Kovalenko klinikán több ismert sportoló, olimpikon és szinész köszönheti teljes gyógyulását a mozgásszervi problémájukra. A holisztikus szisztéma szerinti teljeskörű manuálterápiás módszer egyedülálló, oly annyira hogy Marina a világ több országában is tart előadásokat és szemináriumokat.

Ami engem végképp lenyűgözött, az ahogy az identitását illetően Marina Kovalenko "földlakónak" tartja magát.

Ismét egy modern, nyitott embert mutatok be önöknek!

( A 2021.05.21-i adás ismétlése )

2021-09-10 16 óra Ha latin zenére gondolunk, egyértelmű, hogy a kubai salsa, vagy a brazil szamba jut eszünkbe, esetleg az argentin tangó... De hogy ezek tanítását egy mexikói táncostól kapjuk magas, professzionális szinten, és persze itt Budapesten, az nem magától értetődő!

Santiago Maciellel beszélgetek, aki már több mint 25 éve él Magyarországon.

2021-08-27 16 óra Amikor évekkel ezelőtt Japánban voltam, és fogadásokon, vagy ottani barátaink otthonában étellel kínáltak, mindig kínait főztek a vendég tiszteletére. Azt mondták: populárisabb - ismertebb és közkedveltebb mint a japán konyha…. Tetszett nekem ez a nyitottság, és elfogadása egy másik kultúrának. Wang Qiang “Wang Mester” étterme az a hely Budapesten, mely mögött a kinai gasztronómia valódisága és kifinomultsága egyaránt megtalálható.

Wang úr 30 éve él Magyarországon, magáénak érzi az országot, és elszántan szeretne megismertetni minket az autentikus kinai konyhaművészettel.

Európai érzelmű liberális ember, aki hűséges a munkatársaihoz, és még a nagyvonalú adakozás is belefért a Covid nehéz időszakában.

2021-08-13 16 óra Kembe Sorel Arthurral beszélgetni az adott témakörben - milyen felnőni itt Magyarországon magyar édesanya és kongói édesapa gyerekeként- megnyugtató és reménykeltő is egyben.

Sorel teljes mértékben kiegyensúlyozott, mindkét kultúrát magáévá tevő modern fiatalember, akinek a világ meglátása feltétlenül tanítható!
Szeretem ezt az "ember-anyagot", amit képvisel.
Színes egyénisége kalandorsága, lazasága, intelligenciája révén lesz valódi és emberi!

( A 2021.05.07-i adás ismétlése )

2021-07-30 16 óra A mai beszélgetőpartnerem perzsa születésű, de már Magyarországon érettségizett, és doktorált fogorvosként.

Talán modern polihisztornak is nevezhetném sokoldalúsága és kreativitása révén- a saját fogászat és implantológia klinikája  mellett, zenét komponál, dalszöveget ír, és énekel.

Emellett megalapította a Shiraz  magyar baráti egyesületet, melynek mentén  összekapcsolja született és a választott hazája között az irodalmi kultúrát. Dr. Ali Dehghani lesz a vendégem.

2021-07-16 16 óra Elsa Valle latin jazz énekes nem csak a kubai zene hangulatát hozta ide nekünk, de állítja, hogy sok inspirációt kapott a magyar népzene, Kodály és Bartók zenéje nyomán, mely teljes mértékben ott van abban a zenei stílusban, amit immár 16 éve képvisel Magyarországon.
Elsa Valle pár hete veszítette el férjét, Winand Gábor ismert jazz zenész-énekest, akivel zenében, magánéletben is példaértékű harmóniában voltak.  Mindketten hiszünk a világ szinesedésében!

2021-07-02 16 óra A pszichológusnak fontos a gyerekkorban történtek felkutatása ahhoz, hogy diagnózist állítson fel a páciens gyógyításának érdekében.

Carla Galli viszont saját, különleges gyerekkora alappilléreit hívta elő, hogy másoknak segítő szándékkal útmutatást adhasson a később megjelenő könyveiben.

Minden, ami történik velünk, annak oka van, nem a véletlen műve.

Mint ahogy az sem, hogy a kijevi születésű Gallinát pont Magyarországra vezette egy szerelem. S bár ez a kapcsolat már véget ért, de ő Magyarországon maradt.

2021-06-18 16 óra Milyen hihetetlen intelligencia és alkalmazkodó készség kell ahhoz, hogy egy identitásunkhoz képest egészen más kultúrába beilleszkedjünk, úgy hogy közben önmagunk maradhassunk?

Befogadni és adni -ez a két fontos emberi tényező jut eszembe, amikor Alain Diwannal beszélgetek, aki séf és lelkipásztor.

Az “étel és élet” filozófiai megközelítésben!

2021-06-04 16 óra Egy balerína csokit eszik a színpadon? Aglaja Sawatzki már ezt is megtette... Ha kislány korában az eső nem kergeti be az Operaházba, egészen máshogy alakult volna az élete... A gyönyörű, életvidám, és rendkívül tehetséges művésznő lesz ma Ungár Anikó vendége.

( A 2021.01.29.-i műsor ismétlése )

2021-05-21 16 óra Amikor valakinek a hivatása egyben a hobbija is (ráadásul ezt egy orvos vallja magáról), akkor ott a páciens biztonságban érezheti magát.

Dr. Kovalenko Marina Kijevben született de az orvosi egyetemet már Magyarországon végezte.

A Kovalenko klinikán több ismert sportoló, olimpikon és szinész köszönheti teljes gyógyulását a mozgásszervi problémájukra. A holisztikus szisztéma szerinti teljeskörű manuálterápiás módszer egyedülálló, oly annyira hogy Marina a világ több országában is tart előadásokat és szemináriumokat.

Ami engem végképp lenyűgözött, az ahogy az identitását illetően Marina Kovalenko "földlakónak" tartja magát.

Ismét egy modern, nyitott embert mutatok be önöknek!

2021-05-07 16 óra Kembe Sorel Arthurral beszélgetni az adott témakörben - milyen felnőni itt Magyarországon magyar édesanya és kongói édesapa gyerekeként- megnyugtató és reménykeltő is egyben.

Sorel teljes mértékben kiegyensúlyozott, mindkét kultúrát magáévá tevő modern fiatalember, akinek a világ meglátása feltétlenül tanítható!
Szeretem ezt az "ember-anyagot", amit képvisel.
Színes egyénisége kalandorsága, lazasága, intelligenciája révén lesz valódi és emberi!

2021-04-23 16 óra Gabor Györggyel beszélgetni annyi, mint szórakozva tanulni!

Arról az emberi -több évezrede beidegződött- jelenségről kérdeztem, ami a mai napig is jelen van: a „mi“ és az „ők“- jó és rossz hatásairól.

Az emberek manipulálhatóságáról egy mindenkori hatalom érdekei mentén. Az idegengyűlöletről, mint az emberiség egyik betegségéről.

És végül egy álmomról: ahol az ember többszinűségének elfogadása, és a bárhol született ember érvényesülésének lehetőségéről szól...

2021-04-09 16 óra Papadimitriu Athinában pont az a bizonyos egészséges ötvözet van, ahogy én a világegyetemet képzelem: a görög identitás -melyet mélyen a gyökereinek tud, és persze a felvállalt magyarság, amit magáénak érez; épp úgy, hogy az legyen aki! Érzékeny, izgalmas, szenvedélyes egyéniség, -igazi szinésznő! Jó volt a sodrásában lenni...

( A 2020.10.09-i adás ismétlése )

2021-03-26 16 óra Végy egy nagy kerek földnyi gömböt -mondjuk lehet ez a földgolyó -hozz minden szegletéből egy embert egy kis pontjára ennek a gömbnek, és mutass meg nekik mindent, ami ezen a kis ponton a boldogulásra és boldogításra szükséges.
Csodákat fogsz látni, mert rájössz, hogy az emberi faj az egyetlen, amelyik tökeletesen tud alkalmazkodni és a legjobbat kihozni abbol ami számára adatott!
Ilyen Onyutha Judit is: saját választása, hogy az ugandai édesapa és magyar mama gyermekeként itt el Magyarországon!
Itt lett ismert TV-személyiség, és itt tanít gyerekeket általános iskolában német nyelv és irodalomra -nem átlagos szinten.
Színes egyénisége nem csak a származás adta gyönyörű külsőből de finom lényéből is árad.

( A 2020.11.20.-i adás ismétlése )

2021-03-12 16 óra Amikor divatról beszélünk, nem mindig egyértelmű, hogy művészetre gondolunk. Legtöbben az utcán hordott divatos cuccokkal párosítják azt. Pedig a divat ennél sokkal szofisztikáltabb! Különösen akkor amikor valaki ezt a kreatív szakmát művészi szintre tudja emelni, mint S.Hegyi Lucia a Luan by Lucia divatház művészeti vezetője és tulajdonosa. Vele beszélgetek szakmáról divatról, családról...

( A 2020.10.23-i műsor ismétlése )

2021-02-26 16 óra Armando Mundaraín tökéletes egyensúlyban van önmagával, amióta Magyarországon él.
Ahogy ő fogalmaz: “megtaláltam a latin-magyar balanszot!”

Ez a beszélgetés egy nem mindennapi történetről szól, ahol a személyiség varázsa, az emberi alázat és a céltudatosság arányai érik el a sikert!

A venezuelai származású Armando Mundaraín esszenciája annak az emberi magatartásnak, amilyennek elképzelünk egy egészséges, egymást elfogadó, és értékeiben helyén kezelő világot.

2021-02-12 16 óra A 80-as években posztereken, kártyanaptárakon csodáltuk egzotikus szépségét. Ő volt az R-GO első gidája, majd a Dr.Beat együttessel is felkerült a slágerlistákra. Európa-szerte ismert modell volt, mégis hátat fordított a szépségiparnak. A francia apától, és vietnámi anyától származó hölgy most üzletasszonyként éli az életét. Ungár Anikó mai vendége: Clavier Charlotte.

2021-01-29 16 óra Egy balerína csokit eszik a színpadon? Aglaja Sawatzki már ezt is megtette... A gyönyörű, életvidám, és rendkívül tehetséges művésznő lesz ma Ungár Anikó vendége.

2021-01-15 16 óra Kukorica Jancsi akár Vietnámba is születhetett volna... Ninh Duc Hoang Long közel hét éve költözött Magyarországra. Országos ismertséget azzal szerzett, hogy magyarul énekelte a Bánk Bán “Hazám, hazám” című betétdalát. Jelenleg a Magyar Állami Operaház és az Operettszínház társulatának is tagja. Vele beszélgettem.

( A 2020.09.25-i adás ismétlése )

2021-01-01 16 óra India már akkor is hat rád, ha még sosem jártál ott.. Elérhetetlennek tűnik, és kiváncsivá tesz! India a misztikumokkal teli ország - a maga historilázó világával és máig gyakorolt tradícióival- egyszerűen bevonz!

Aki ezt a világot ide hozta nekünk nem más, mint Joshi Bharat - akivel identitásról, a spirituális világról, de valódi emberi tényezőkről beszélgettünk.

Bharat bárhova is csöppent volna a világban, utat tört volna magának, hogy adni tudjon abból, amit személyisége hordoz.

( A 2020.11.06-i adás ismétlése )

2020-12-18 16 óra Mauricio Flores, chilei származású belsőépítész volt a műsor vendége, akivel nem csupán a szakmáról, de a két ország kultúrája közötti különbségekről- és hasonlóságokról is beszélgettünk.

( A 2020.09.11-i adás ismétlése )

2020-12-04 16 óra Amikor Lotfi Begi beszélgető partneremre készültem, és biográfiájának, illetve zenéinek meghallgatásába merültem, óhatatlanul vizionáltam egy világot egy bizonyos történelmi korról.
- Perzsiáról, Nagy Sándor hadjáratairól, a görög perzsa háborúkról és persze az 1001 éjszaka meséiről...

Szóval nem tagadom, nagy izgalommal készültem Begire!
Aztán jött, és beigazolódott hogy - a szülei által átadott, hazájának kultúráját ismerő mai fiatalemberrel tudok beszélgetni. Perzsa neveltetésről, hagyományról, konyháról...
Hozzá kötődik az elektronikus zenei világ nálunk oly ismert formája, és a modern zenei világ új hangzása.
Abban azért megállapodtunk, hogy nincs ilyen vagy olyan zene, csak jó és rossz zene.

2020-11-20 16 óra Végy egy nagy kerek földnyi gömböt -mondjuk lehet ez a földgolyó -hozz minden szegletéből egy embert egy kis pontjára ennek a gömbnek, és mutass meg nekik mindent, ami ezen a kis ponton a boldogulásra és boldogításra szükséges.
Csodákat fogsz látni, mert rájössz, hogy az emberi faj az egyetlen, amelyik tökeletesen tud alkalmazkodni és a legjobbat kihozni abbol ami számára adatott!
Ilyen Onyutha Judit is: saját választása, hogy az ugandai édesapa és magyar mama gyermekeként itt el Magyarországon!
Itt lett ismert TV-személyiség, és itt tanít gyerekeket általános iskolában német nyelv és irodalomra -nem átlagos szinten.
Színes egyénisége nem csak a származás adta gyönyörű külsőből de finom lényéből is árad.

2020-11-06 16 óra India már akkor is hat rád, ha még sosem jártál ott.. Elérhetetlennek tűnik, és kiváncsivá tesz! India a misztikumokkal teli ország - a maga historilázó világával és máig gyakorolt tradícióival- egyszerűen bevonz!
Aki ezt a világot ide hozza nekünk nem más, mint Joshi Bharat - akivel identitásról, a spirituális világról, de valódi emberi tényezőkről beszélgetünk
.
Bharat bárhova is csöppent volna a világban, utat tört volna magának, hogy adni tudjon abból, amit személyisége hordoz.

2020-10-23 16 óra Amikor divatról beszélünk, nem mindig egyértelmű, hogy művészetre gondolunk.-Legtöbben az utcán hordott divatos cuccokkal párosítják azt. Pedig a divat ennél sokkal szofisztikáltabb! Különösen akkor amikor valaki ezt a kreatív szakmát művészi szintre tudja emelni, mint S.Hegyi Lucia a "Luan by Lucia" divatház művészeti vezetője és tulajdonosa. Vele beszélgetek szakmáról divatról, családról...

2020-10-09 16 óra Papadimitriu Athinában pont az a bizonyos egészséges ötvözet van, ahogy én a világegyetemet képzelem: a görög identitás -melyet mélyen a gyökereinek tud, és persze a felvállalt magyarság, amit magáénak érez; épp úgy, hogy az legyen aki! Érzékeny, izgalmas, szenvedélyes egyéniség, -igazi szinésznő! Jó volt a sodrásában lenni...

2020-09-25 16 óra Kukorica Jancsi akár Vietnámba is születhetett volna... Ninh Duc Hoang Long közel hét éve költözött Magyarországra. Országos ismertséget azzal szerzett, hogy magyarul énekelte a Bánk Bán “Hazám, hazám” című betétdalát. Jelenleg a Magyar Állami Operaház és az Operettszínház társulatának is tagja. Ma vele beszélgetek.

2020-09-11 16 óra Köszöntöm a Rádió Bézs hallgatóit. Kéthetente pénteken délután várom önöket a vadonatúj, “Miért itt?” című műsorommal. Olyan embereket hívok a stúdióba, akik nem itt születtek, vagy nem magyar anyanyelvűek, de mégis nálunk leltek otthonra, hivatásra. Az első adásban Mauricio Flores, chilei származású belsőépítész lesz a vendégem. Izgalmas beszélgetésnek ígérkezik, bízom benne, hogy velünk tartanak.

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár hét esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán