A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Bézs Karácsony 2019.

Faragó Judit

Ma, azaz december 2-án megadom a rajtjelet. Ajánlok egy laza bemelegítést, aztán munkára fel! Írásbeli: készüljön lista a teendőkről és az ajándékokról. Legyenek a feladatok kiosztva a családtagokra, esetleg a segítő személyzetre!

Ne áltassuk magunkat, a Karácsony leginkább és főleg munka, mégpedig kemény munka. Az ügyesebbek már régen készülnek, nem mindenki hagyja az utolsó pillanatra a nagytakarítást, az ajándékokat, a menüt és a bevásárlást, ha igen, komoly erőnléti edzésre is szükség van, továbbá sok relaxra. Mert a cél az az egy, esetleg több este, amikor meghatottan összegyűlik a család, gyakran az osztott család, és mindenki nagyon szereti a másikat. Örül az ajándéknak, még ha nem is erre vágyott, örül annak az ajándéknak, amit ő szánt a többieknek és leginkább örül a gyerekek örömének. És ízlik a vacsora, akkor is, ha nem kifogástalan, 

ha nem az ízlésünk szerint való, ha nem mindenki faxniját sikerült figyelembe venni, bár erre mindig mindenki törekszik, a siker reményében, de nem bizonyosságában. A Karácsony titka nem a nagy zabálás, hanem az együttlét.

Nagy munka ám, hogy ez az öröm őszinte legyen. A gyerekek például elképesztően érzékeny antennákkal rendelkeznek, náluk nem jön be a képmutatás. Még nagyobb munka, hogy mi se legyünk kikészülve, mire az ünnepi asztalhoz ülünk. Nincs az a smink, ami eltünteti az utolsó rohamok nyomait, a karikás szemet, a kialvatlanságot, a türelmetlenséget, főleg a gyerekekkel szemben. Hiszen ők, a szemünk fényei, ők a leggyengébb láncszem, velük lehet veszekedni az igazi célpontok helyett.

Meló ám a javából, hogy őszinte legyen a meghatottság, a mosoly gyertyagyújtáskor. Akkor is, ha a karácsonyfa dekorációja nem olyan lett, amilyennek akartuk, vagy olyan lett, de más családtagok nem így vélik. Örüljünk az új fának, az új színeknek, de méltányoljuk azt is, ha valaki a régihez ragaszkodik. Szeressük csillogó üveggömböket, a fényfüzéreket, de a mostanra beújított natúrdekort is.

Egyáltalán: legyünk edzésben az örömre. Gyakorolni már most lehet és ajánlatos. Rohanás helyett iktassunk be 20 perces szakszervezeti szüneteket. Relax: mély légzés, behúnyt szem, csendben kinyúlva, vagy egy kis torna, egészen más mozgástípus az ünnepi előkészületekhez képest, a változatosság e tekintetben is gyönyörködtet.

Most nem kéne intézni semmi egyebet, most nem kéne kötözködni, balhézni, megsértődni. Most kéne higgadtan, megfontoltan dolgozni. Mert a szeretet munka, nem terem csak úgy, magától. Kedvelem az édességet, de nem az ünnepi mézt-mázt. Hogy félre ne értsék szigorú ajánlásaimat: nagyon szeretek dolgozni.

Boldog Karácsonyt!

Kovalik Márta díj

(Kovács Hédi)

Rádió Bézs? Ismered? Biztosan, de ha mégsem, akkor keresd és hallgasd! Valós értékek internetes „frekvenciája”. 
"Vele" voltam egy különleges eseményen.
A Rádió Bézs jóvoltából ismét átadták a Kovalik Márta vándordíjat, idén nem más, mint Vekerdy Tamás kapta meg.

Ugye ismerős a név? A neves pszichológus, a hazai Waldorf óvoda és iskola megteremtője, a Waldorf tanárképzés megszervezője, többek között.
Az ő mondata például, hogy:
„Őrület, hogy a gyerek minden percét be kell osztani. Edzés, úszás, tánc, angol, mulatság, ezeken majd lefoglalkoztatják azt az idegesítő gyereket. Ahelyett, hogy hagynák otthon bambulni, merengeni, magában eljátszani, a kádban, vagy inkább az udvaron egyik kisvödörből a másikba önteni a vizet. Nincs sarazás, nincs homokozás. Játszóház van. Marhaság. Kevés elemű, egyszerű élet kell a gyereknek, attól nyugszik meg.”

Ki volt Kovalik Márta, a díj névadója? Legendás szerkesztő. Hegyi Imre és ő jegyezte a Húszas Studiót. A tényfeltáró dokumentum-műsoraikért Pulitzer díjjal, tolerancia díjakkal, Prix Italia és Prix Japon elismerésekkel jutalmazta őket a szakma.

A díj születésének gondolata a Bézs rádió alapítójának, főszerkesztőjének, Fodor Jánosnak, és egy Amerikában élő magyar családnak a Szaday családnak köszönhető. A különös ívelésű és formájú díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

A díjátadás helye a pocsék idő ellenére is imádnivalóan sajátos hangulatú Graphisoft Park, és benne a Kör étterem volt. A tavalyi díjazott Bojár Gábor adta át Vekerdy Tamásnak a vándordíjat.

Azután műsor következett és  muszáj elmesélnem, ki mindenkit hallottunk vagy láttunk ezen a rövid kis koncerten.

 >>>

karácsonyi jegyzetféle

Menj el, karácson, menj innen sietve,
Hiszen családok ünnepnapja vagy te,
S én magam, egyes-egyedűl vagyok.

                                    Petőfi Sándor

 

Amikor írok, akkor egészen bizonyosan egyedül vagyok. Nagyon egyedül. Azaz, dehogy. Most is, ilyenkor is tudom, hogy szeretve létezek, hogy tartozom valakikhez, hogy számíthatok rájuk (tán), hogy ők is rám, mert vagyunk. Igen. A többes szám fontos. Vagyunk. Mi vagyunk. Én és a szeretteim, a családom vagyunk. Egymásnak. Senki más.

Furcsa ünnep a Karácsony. Fájdalmas sokaknak, s felemelő azoknak, akik nincsenek maguk. Müller Péter azt írta valamikor, hogy „a karácsony nem az ész, hanem a szív ünnepe. És a szív érzi, hogy azok is ott állnak veled a karácsonyfa körül, akiket a szemeddel nem látsz, és az eszeddel nem hiszel.” Az elmenteid.

Most, amikor pötyögöm a betűket, december közepe sincs még, s már érződik az ünnepi készülődés. Mit kapjanak a gyerekek? S te, kedves? Idén sem veszünk egymásnak semmit?! Tavaly nem volt ez jó, legyen másképp! Csak egy apróság, csak egy kis figyelem! Az kell, nem nagy ajándék.

„Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének, Az én kedves kis falumban Karácsonykor Magába száll minden lélek.” – írta Ady. A városi ember már nem is tudja milyen a falu, a harang, a hála, az ének. Már azt sem tudjuk, hisszük, hogy akkor legalább most magába szállna a sok gonosz, a hatalmasok, a Nemzetre hivatkozó tolvajok. Fogy a hit, a türelem, de persze úgy teszünk, mintha lenne szeretet legalább ezen a napon. Hát nincs. Csak száncsengő, meg gyertya, csillagszóró, kivágott fák tízezrei.

És mégis. És mégis mindig nekiveselkedünk, hogy majd most. Talán. Mária Sándor szerint „Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.”

Vagy lehet. Csak úgy még rosszabb.

Fodor János

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:
Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Három esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 >>>

Játék

A környezetvédelem és az ezzel kapcsolatos ismeretek egyre fontosabbá válnak mindennapjainkban is. Tudja a választ ezekre a kérdésekre?

 >>>