Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Szentpéteri Nagy Richard.

EKDÓTISZ

 

Az "Ekdótisz" 2020 őszétől kéthetente jelentkezik a Bézs rádió programján. Minden alkalommal két könyvet mutat be: a stúdióba meghívott vendég egy könyvét, valamint egy általa választott művet. A műsor első felében a vendég - rendszerint szépíró, társadalomtudós, irodalmár, többkötetes szerző - egy korábbi művéről mesél, vagyis saját munkáiból választ egyet, amelyet legszívesebben népszerűsít. A második részben egy olyan könyvről beszél, amely nagy hatással volt rá és írásművészetére, legyen az a világirodalom bármely alkotása, amely a Föld bármely pontján született, bármelyik korszakban, bármilyen műfajban, bármely nyelven. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

• "Ekdótisz" - Szentpéteri Nagy Richárd műsora • KétHetente Szerda 16:00-17:00 •

2022-05-17 16 óra A negyvenötödik adás vendége Szilágyi Ákos. Saját könyvei közül a Borisz sztár és a sztárevicsek címűt mutatja be. A választott mű Hermann Broch Az alvajárók című trilógiájának harmadik kötete, a Huguenau avagy a tárgyilagosság című regény. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2022-05-03 16 óra A negyvennegyedik adás vendége Kácsor Zsolt. Saját könyvei közül a Cigány Mózes címűt mutatja be. A választott mű Gabriel Garcia Márquez Szerelem a kolera idején című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2022-04-19 16 óra A negyvenharmadik adás vendége Spiró György. Saját könyvei közül Az Ikszek címűt mutatja be. A választott mű Mihail Bulgakov Színházi regény című remeke. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2022-04-05 16 óra A negyvenkettedik adás vendége Szoboszlai György. Saját könyvei közül az Államiság és politikai rendszer címűt mutatja be. A választott mű George Orwell 1984 című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2022-03-22 16 óra A negyvenegyedik adás vendége Báthori Csaba. Saját könyvei közül A lírikus 123 epilógja címűt mutatja be. A választott mű Györe Balázs Halottak apja című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2022-03-08 16 óra A negyvenedik adás vendége Balla Zsófia. Saját könyvei közül a Más ünnepek címűt mutatja be. A választott mű Széchenyi István A Kelet népe című munkája. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2022-02-22 16 óra A harminckilencedik adás vendége Nyerges Gábor Ádám. Saját könyvei közül a Nincs itt semmi látnivaló címűt mutatja be. A választott mű Orbán Ottó Kocsmában méláz a vén kalóz című verseskötete. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2022-02-08 16 óra A harmincnyolcadik adás vendége Szalay Álmos. Saját könyvei közül a Kék hotel címűt mutatja be. A választott mű Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című monumentális regényfolyamának második kötete (Bimbózó lányok árnyékában). A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2022-01-25 16 óra A harminchetedik adás vendége Antal Attila. Saját könyvei közül a Chicago a Dimitrov téren címűt mutatja be. A választott mű Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2022-01-11 16 óra  A harminchatodik adás vendége Péterfy Gergely. Saját könyvei közül A golyó, amely megölte Puskint címűt mutatja be. A választott mű Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából című regénye. Közreműködik Haagen Imre. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-12-29 16 óra A harmincötödik adás vendége Parti Nagy Lajos. Saját könyvei közül az Árnyékporocska címűt mutatja be. A választott mű Jaroslav Hasek Svejk, a derék katona című klasszikusa. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-12-15 16 óra A harmincnegyedik adás vendége Cselényi Béla. Saját könyvei közül az Órajáték bronzapával címűt mutatja be. A választott mű Ladik Katalin Elindultak a kis piros buldózerek című verseskötete. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-12-01 16 óra A harmincharmadik adás vendége Németh Gábor. Saját könyvei közül az Egy mormota nyara címűt mutatja be. A választott mű Thomas Bernhard Wittgenstein unokaöccse című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-11-17 16 óra A harminckettedik adás vendége Fleck Zoltán. Saját könyvei közül a Jogállam és igazságszolgáltatás a változó világban címűt mutatja be. A választott mű Nádas Péter Hátországi napló című esszékötete. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-11-03 16 óra A harmincegyedik adás vendége Janikovszki János. Saját könyvei közül az édesanyjával közösen írt Van egy jó hírem címűt mutatja be. A választott mű Janikovszki Éva Naplóm című kötete. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-10-20 16 óra A harmincadik adás vendége A. Gergely András. Saját könyvei közül az Olvasatkeresések címűt mutatja be. A választott mű Ferdinando Camon Az ötödik rend című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-10-06 16 óra A huszonkilencedik adás vendége Zádori Zsolt. Saját könyvei közül A méltóság mázsakönyve címűt mutatja be. A választott mű Lénárd Sándor Római történetek című kötete. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-09-22 16 óra A huszonnyolcadik adás vendége Csink Lóránt. Saját könyvei közül a Fröhlich Johannával írt Egy alkotmány margójára címűt mutatja be. A választott mű Agatha Christie Mert többen nincsenek című krimije. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-09-08 16 óra A huszonhetedik adás vendége Fáber Ágoston. Saját könyvei közül a Pierre Bourdieu: elmélet és politika címűt mutatja be. A választott mű Thomas Mann A varázshegy című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-08-25 16 óra A huszonhatodik adás vendége Deák Dániel. Saját könyvei közül az Alkotmány és adójog címűt mutatja be. A választott mű Hermann Hesse Az üveggyöngyjáték című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-08-11 16 óra A huszonötödik adás vendége Egedy Gergely. Saját könyvei közül a - Gálik Zoltánnal közösen írt - Nagy-Britannia és az európai integráció című kötetet mutatja be. A választott mű Asbóth János Szabadság című munkája. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-07-28 16 óra A huszonnegyedik adás vendége Törzsök Erika. Saját könyvei közül a Kisebbségek változó világban címűt mutatja be. A választott mű Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-07-14 16 óra A huszonharmadik adás vendége Bolgár György. Saját könyvei közül a Vasárnap délután a Grande Jatte-szigeten címűt mutatja be. A választott mű Mario Vargas Llosa A város és a kutyák című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-06-30 16 óra A huszonkettedik adás vendége Kulcsár István. Saját könyvei közül a Gyilkosság a magyar követségen címűt mutatja be. A választott mű Karinthy Frigyes Tanár úr, kérem című remeke. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-06-16 16 óra A huszonegyedik adás vendége Széky János. Saját könyvei közül a Bárányvakság címűt mutatja be. A választott mű Szerb Antal Utas és holdvilág című remekműve. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-06-02 16 óra A huszadik adás vendége Szarka Károly. Saját könyvei közül új regényét, Az én hibám címűt mutatja be. A választott mű Jack Kerouac Úton című klasszikusa. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-05-19 16 óra A tizenkilencedik adás vendége Bitó László. Saját könyvei közül a The Curse of Obedience (Az engedelmesség átka) címűt mutatja be. A választott mű Heller Ágnes Olvasónapló című könyvsorozatának második kötete. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-05-05 16 óra A tizennyolcadik adás vendége Bozóki András. Saját könyvei közül a Gördülő rendszerváltás címűt mutatja be. A választott mű Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-04-21 16 óra A tizenhetedik adás vendége Závada Pál. Saját könyvei közül a Természetes fény címűt mutatja be. A választott mű Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-04-07 16 óra A tizenhatodik adás vendége Tunyogi László. Saját könyvei közül a Péter második levele címűt mutatja be. A választott mű Guillermo Cabrera Infante Trükkös tigristrió című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-03-24 16 óra A tizenötödik adás vendége Kőrössi P. József. Saját könyvei közül a Zsákutca két irányból - Köszönjük neked, Kondukátor! címűt mutatja be. A választott mű Végel László Temetetlen múltunk című önéletrajzi regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-03-10 16 óra A tizennegyedik adás vendége Kun Zsuzsa. Saját művei közül a Kortalan kortársaink címűt mutatja be. A választott mű Verebes István Hátraarc című kötete. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-02-24 16 óra A tizenharmadik adás vendége Marton Éva. Saját könyvei közül az Ezeregyszáz év - képes magyar történelem címűt mutatja be. A választott mű Szálinger Balázs Al-dunai álom című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-02-10 16 óra A tizenkettedik adás vendége Lendvai Ildikó. Saját könyvei közül a Herényi Károllyal közösen írt Csendes ultit mutatja be. A választott mű Németh László Égető Eszter című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-01-27 16 óra A tizenegyedik adás vendége Gyulay György. Saját könyvei közül a Demkó Attilával közösen írt Napról napra Trianon címűt mutatja be. A választott mű Rejtő Jenő A láthatatlan légió című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2021-01-13 16 óra A tizedik adás vendége Vicsek Ferenc. Saját könyvei közül A bomlás melege címűt mutatja be. A választott mű Bajomi-Lázár Péter A patrónusi-kliensi médiarendszer című tanulmánykötete. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2020-12-30 16 óra A kilencedik adás vendége Fodor János. A Bézs rádió alapítója Csevegés című könyvét mutatja be. A választott mű Émile Ajar (Romain Gary) Előttem az élet című regénye. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2020-12-16 16 óra A nyolcadik adás vendége Szabó Gabi Mici. Saját könyvei közül a Szóvivők újratöltve címűt mutatja be. A választott mű Juhász Gyula Ez az én vérem című verseskötete. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2020-12-02 16 óra A hetedik adás vendége Vásárhelyi Mária. Saját könyvei közül a Valahogy megvagyunk címűt mutatja be. A választott mű Sebastian Haffner Egy német története című kötete. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2020-11-18 16 óra A hatodik adás vendége Bácskai Júlia. Saját könyvei közül A másik arcod címűt mutatja be. A választott mű Thomas Mann József és testvérei című nagyregénye. Közreműködik Haagen Imre. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2020-11-04 16 óra Az ötödik adás vendége Bánó András. Saját könyvei közül a Bálint gazda címűt mutatja be. A választott mű Moldova György Sötét angyal című regénye. Közreműködik Haagen Imre. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2020-10-21 16 óra A negyedik adás vendége Nyilas Atilla. Saját könyvei közül a Szerelemgyermek címűt mutatja be. A választott mű Komjáthy Jenő A homályból című verseskötete. Közreműködik Haagen Imre. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2020-10-07 16 óra A harmadik adás vendége Dési János. Saját könyvei közül a Sajtóstul a házba címűt mutatja be. A választott mű Závada Pál Hajó a ködben című regénye. Közreműködik Haagen Imre. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2020-09-23 16 óra A második adás vendége Takács Albert. Hamarosan megjelenő tanulmánykötete legjobb közjogi írásait tartalmazza. A választott mű Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye. Közreműködik Haagen Imre. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

2020-09-09 16 óra Az Ekdótisz című műsor minden alkalommal két könyvet mutat be: a stúdióba meghívott vendég egy kötetét, és egy általa választott művet. Az első adás vendége Salamon János. Kitűnő munkája A szív arisztokratikus szokásai. A választott mű Turgenyev Apák és fiúk című regénye. Közreműködik Haagen Imre. A műsorvezető Szentpéteri Nagy Richard.

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár hét esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán