Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Semperger-Sommariva Kinga

Pasta, Sole e Amore, azaz egy kis Itália.

"Cara, Te olasznak születtél, csak nem tudsz róla" - mondta nekem Nonna, pár évvel azután, hogy családjukba fogadott. Különös, közel 400 éves női kupaktanács ült az asztalnál a frissen sült focaccia mellett, mikor olasz férjem a családfő "Nonna bizottságának" annak idején bemutatott. 

   A lehetetlenek és véletlenek tökéletes összefonódásának köszönhetően, az éppen mélyponton lévő életem árnyoldáról, a napos oldalra kerültem. Pár hónap alatt vidám, színekkel teli, macskaköves utcák fényei öleltek át. Olaszország besétált a lelkembe. 

   Nagy Európai Uniós projekteket vezettem akkoriban. 

Mindezt tengeren túli közgazdász és marketing tanulmányaim előzték meg, melyek után otthon először szállodaipari menedzsment területen, majd a film, mozi, média, és PR világában helyezkedtem el. Alkottunk, teremtettünk, építettünk. Több, mint 15 éven keresztül vezettem Magyarország legnagyobb EU pályázati és projektfinanszírozási tanácsadó vállalkozásait. Megkaptam az Ernst & Young Jövő Ígérete díját, Pensacola City díszpolgára lettem, és az Év Vállalkozója kitüntetést is átvehettem. A karrierlépcső tetején elégedetten csücsültem. Éltem. Jól éltem, de úgy igazán mégsem....

   2014-ben egy pillanat alatt Olaszország - Magyarországhoz legközelebbi - ötödik legkisebb régiójában találtam magam. A gyönyörű Friuli-Venezia Giulia lett az új otthonom, ahová egy különös, végtelen szerelem szárnyán "repültem".

   A taljánok nyelvet egyáltalán nem beszéltem, de ez semmitől sem tartott vissza. Grado-ban, már első év után olasz férjemmel létrehoztuk az északi régiók egyik tengerparti turisztikai klaszterét, mely két év alatt igazi sikertörténetet futott be. Elindult valami olyan az életemben, amelyről mindig is álmodtam. Magyarként, elsőként - Friuli régiónk turisztikai "nagykövete" lettem.

   Titkos térségeket kutatva, csodás családi hagyományokat, tradíciókat tanulva, megélve "Csizmaország" minden apró rezdülését, szeretem az itteni élet minden percét! Ezekből a boldogságmorzsákból születnek rádióműsorom adásai is, melyeken keresztül felülhettek mellém, a repülőszőnyegre és betekinthettek az olasz élet apró, életigenlő rezdüléseibe. Andiamo!

Amúgy, történeteimet évek óta olvashatjátok a sokak által már ismert Egy kis Itália FB és Blog oldalon.

 

Pasta, Sole e Amore, azaz egy kis Itália - Semperger Sommariva Kinga • KétHetente Szerda • 16:00-17.00 •

2022-05-25 16 óra Májusi nyár, Tengerpartok, Utazás, Olaszország .

A Pasta Sole e Amore című műsorunk május 25-ei, 16 órakor kezdődő adásában, minden napsütötte energiával együtt, az olasz nyárra készülünk. Megannyi praktikus információt hoz nekünk Semperger-Sommariva Kinga, a tengerpartokra készülőknek, lesz szó a beutazási szabályokról és hogy milyen is lesz az olasz turizmus szektor szerint a 2022-es nyár Ízes, színes, dolce vita tippek, tengerparti kisokos és "hogyan keressünk utolsó pillanatban szálláshelyet" tanácsok érkeznek, Olaszország ötödik legkisebb régiójából. Fruli-ból.

Az adásból még azt is megtudhatjuk, hogy mi a Shakerato és hogy milyen finomságokat érdemes megkóstolni majd ezen a nyáron.

Repülőszőnyeg indul --- olasz nyári hangulatra fel, remek zenékkel együtt.

2022-05-11 16 óra A Pasta, Sole e Amore című műsorunkban 16.00-tól Semperger - Sommariva Kinga repülőszőnyege, most az olasz “oroszlánok” földjére, a frissen habzó prosecco-k, vidékére, a szerelem városába, és a Spritz-ek különleges világába repít minket.

Veneto régióba utazunk, a Velencei köztársaság, a reneszánsz virágzó korszakának kincsei közé, ahol e térség életérzéseinek “finomságait” ismerhetjük meg. Kiderül, hogy mit rejtenek a Valpolicella-i dombok, miből készül a legjobb Spritz, és hogy mi is a caffe corretto titka. Színes - ízes utazásunkra, tartsanak ma velünk, a csodálatos Veneto régióba, egy magyar lány vezetésével, aki csupa titkos hely történetét fedi fel, az Önök számára

2022-04-27 16 óra Olasz zenék, kedvenc Slágerek a Pasta Sole e Amore műsorában!

Közkívánatra, április 26-án, 16.00-kor Semperger-Sommariva Kinga műsorában frenetikus dolcevita hangulatot idéző zenei utazás következik.

Alessandra Amoroso, Eros Ramazotti, Gianna Nannini, Emma, Francesco Gabbiani és még sokan mások lesznek velünk 55 percben, egy igazi "musica italiana" válogatás keretében. Tartsanak velünk!

2022-04-13 16 óra Olaszország történelme, földrajza, gasztronómiája, mûvészete - számos különleges titkot és érdekes tényt tartogat az idelátogatóknak.

A Pasta Sole e Amore címû rádiómûsorunkban, Semperger-Sommariva Kingával ma délután, - Itália legérdekesebb történetei közé utazhatnak.

Aprilis 13-án, 16.00-kor szeretettel várjuk Önöket itt a RádióBézsen.

2022-03-30 16 óra Március 30-án 16.00-tól a Pasta Sole e Amore című rádióműsorban Semperger - Sommariva Kinga vezetésével időutazást teszünk. Nem máshová mint a 70es és 80as évek Olaszországába. Az aranykorba, a háborgó társadalmi vitákkal teli időszakba, mely oly nagyon meghatározta Itália megannyi életérzését, gazdaságát és mindennapi életét.

Napfényben lebegő szárított ruhák, a színes padon sikkesen parolázó Nonna-k, az elegáns Signore-k kalapban, a mosolyó apácák Rómában. Cinzano hangulat Velencében, víz alatt csobogó kókusz és görögdinnye szeletek Nápoly, Rimini és Jesolo partjain, és az első háromszög alakú fürdőruha felsők. Oh és még megannyi minden. Imádnivaló korszak volt.

Szerelmes csókok a Trevi kútban, lágy esésű ruhák, nagy napszemüvegek, vörös rúzsok, nagy kalapok és száguldó Vespa-k... és a kor, mely az olasz édes életet hozta el nekünk, a maga megannyi módján.

Jönnek a Capri nadrágok, érkeznek a CineCitta sztárok, kiderül az is, hogy mit is jelentett annak idején a "luci rossi" mozihálózat és hogy miért is akart mindenki a flaszteren a "spaghetti diszkókban" táncolni.

Természetesen megannyi zenével is érkezik a műsor, ahogyan történetekkel is az Italo diszkó korszakról és a cucina italiana színfalai mögé is betekintünk, hogy mit is ettek annak idején a mi oly szeretett olaszaink. Az is kiderül az adásból, hogy melyik volt az egyik legkedveltebb turisztikai desztináció, ahol megannyi sztár, híresség nyaralt és sütette magát az olasz napon, az olasz retro fénykorában.

2022-03-16 16 óra Pasta, Sole e Amore című rádiómûsoromban, most az olasz mindennapok közé repítem kedves hallgatóimat.

Kacskaringós utak, dudáló autósok, Vespa-k, fergeteges naplementék, méteres pizza-k, forró feketék, narancsos aperitivo-k és az olasz élet megannyi apró pillanatai érkeznek, a mostani szerdai, “Made in Italy” rádiós meséim során. Mely adásokat mindig kedvenc olasz zenéimmel is megtöltöm Nektek.

Szokásokról, hagyományokról, a lassú pillanatok fontosságáról, az élet ôszinte szeretetérôl, szenvedélyes érzésekrôl, hangos szavakról, kortalan mindennapokról, életünk apró és meghatározó mivoltáról szólnak majd történeteim. Tôlem - Nektek. Napsütötte verzióban.

Szeretnél becsempészni egy kis Dolce Vita életérzést a mindennapokba? Akkor most szerdán mindenképpen tarts velem! Ezekről szövöm most Nektek megannyi történetem;

Mik azok a mindennapi szokások, melyek nélkül az olasz ember nem igazán tudna létezni ?
Mit jelent a “dolce far niente” úgy igazán a mediterrán létben ?
Mik azok az érzések, hagyományok és tradíciók, melyekre az olaszok ly nagyon figyelnek ?
Mit jelent nekünk a mediterrán étkezés, alapvetô szokások, alapanyagok és ezek jelentôsége ?
Miben rejlik a varázs, amely oly sokunkat magával ragad, itt Csizmaország minden piciny csücskében?
Számos régió és vidék története következik 55 percben, zenékkel és Velem.

Szeretettel várlak Benneteket!

2022-03-02 16 óra Az olasz tavasz megannyi mindent hoz, a nyüzsgő terek, a kávéillat és a mimóza sárga virágai mellett, a színek kavalkádja is beköszönt a primavera-val együtt.

Az olasz divat egy különleges része az itt élők életének. Velük született dolog e a stílusérzék, vagy tanulták, vagy netán a generációk és hagyományok őrzése teremtette meg ezt a csodás összhangot, mellyel, minden egyes részlet kapcsán találkozhatunk, ha Olaszországban sétálgatunk?!

A táska és cipő párosítások, az idősek "szín szeretete" és az élet megannyi lüktető motívumát és formáját magukon viselő taljánok, bizony tudnak valamit. Hiszen még öltözködésükben is a "dolcevita jegyeit" követik, minduntalan.

Március 2-án, szerdán, a 16.00-kor kezdődő Pasta, Sole e Amore című rádió műsoromban, különleges divatutazásra indulunk.

Felfedezzük az itáliai stílus titkait, az összhangot és a harmónia gyökereit. Megannyi divat és stílus tippet is hozok Önöknek, a legnagyobbaktól. Divatikonok, többgenerációs családok és az utánozhatatlan olasz csillogás történetei következnek.

Örülök, ha velem tartanak!

2022-02-16 16 óra Olaszországban február a szerelem és a karnevál hónapja. Ebbe a színes jelmezekkel, isteni finom édességekkel, és érzelmes szavakkal teli forgatagba utazunk most el Semperger-Sommariva Kingával, a Pasta Sole e Amore címűr rádióműsor szerdai, 16.00-kor kezdődő adásában. Kiderül, hogy honnan is erednek a Valentin Napok, melyek a legtitkosabb hagyományai a karneváli időszaknak és milyen édes szavakat használnak az olaszok, a legszebb érzés, a szerelem kifejezésére. Tartsanak velünk a napsütötte Itália, tavaszváró hónapjának megannyi színes eseménye közé. Várom Önöket szeretettel!

2022-02-02 16 óra Kalandozások Észak-Olaszországban a mesés Collio vidéken.
Van egy hely Olaszországban, mely festői teraszos dombok között őrzi a régi történeteket, ontja a megannyi virág és a szőlőföldek friss, harmatos illatát. A festői lankákkal övezett vidéken, az Isonzo és a Judrio folyó partjai csodálatos olasz kisvárosok, megannyi íz, remek borok és például a Friulano és a Frico története is vár Bennünket. A műsorban Casanova kastélyába is ellátogatunk majd és arra a magas sziklaszirten lévő "szent" helyszínre is fény derül, ahol ez év májusában a Giro D'Italia is elsuhan. Tartsanak velem, kóstoljunk bele az olasz vidéki életbe, itt Friuli Venezia Giulia régió gyönyörű dombvidékén, mely Magyarországtól mindössze 6 órányira, szemet kápráztató szépségeivel vár minket.

2022-01-19 16 óra Január 19-én szerda 16.00-tól a Pasta, Sole e Amore című rádióműsorban Olaszország 5-ik legkisebb, Magyarországhoz legközelebbi régiójában kalandozunk. Friuli csodahelyeit fedezzük fel a tengerillatú partszakaszon.

Meglátogatjuk a napsütötte Adria-t, leülünk a signora-k mellé egy remek espresso-ra és ritmusos olasz zenék kíséretében - fedezzük fel azon csodahelyeket, - melyek Trieszt után várnak minket.

Sziklaszirtek, kastélyok, eldugott öblök romantikája mellett - bekukkantunk egy-két tengerparti Osteria-ba is, hogy így januárban mit is főznek nekünk az olaszok halászok - és egy hatalmasat kalandozunk Attila hun király nyomán. Lagúnák, szigetek, mesés természeti és történelmi kincsek között.

Szeretettel várlak Benneteket egy napsütötte utazásra - január 19-én szerdán 16.00-tól a Rádió Bézs hullámhosszán.

2022-01-05 16 óra Annyi minden szerethető Olaszországban. A kisvárosok bája, a Piazza-k moraja, a mosoly az arcokon, az Aperol illata, a terek hangulata, a történelem megannyi és mindendéle lenyomata, a körülöttünk szuszogó antik falak hangulata ....

Minden második szerdán a Rádió Bézs hullámhosszán Csizmaországba indulunk. Felfedezést teszünk titkos helyeken, betekintünk a Nonna-k konyhájába, szétnézünk ott ahol a Pasta fő, az asztal körül és nyakig elmerülünk minden olyan életigenlő, sok napsütötte szeretettel teli érzésben is melyet az olaszok minduntalan árasztanak, sugallnak Felénk.

Mert annyi, de annyi minden szerethető Itáliában.

Szeretettel várom Önöket: Semperger Sommariva Kinga.

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár hét esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán