A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Salamon András

LUMIERE HANGOK
Salamon András filmes-mozis műsora

Évtizedek óta nem volt olyan izgalmas és fontos a magyar film, mint jelenleg. De nem csak a magyar filmművészet; a világ filmipara, a nemzetközi filmek világa, s mindaz, ami a MOZI körül történik, az most még kiszámíthatatlan, titokzatos, de reménykeltő dimenziókat- és perspektívákat nyit meg előttünk.

Rengeteg mindent kell megbeszélnünk ebben a műsorban. A magyar film múltját, jelenét, jövőjét. A magyarországi filmipar kilátásait. A magyar film második aranykorát. A szakember hiányt, a filmoktatást. Beszélnünk kell azokról a változásokról, amik jelenleg, ennek a műsornak az indulásakor zajlanak és e percben is még ismeretlenek, de nagyon izgalmasak.

Filmművészet, vagy filmipar? Merre megy a világ?
Merre felé megy a magyar film útja?
Miért költözött Hollywood Budapestre?
Mi lesz a magyar film legnagyobb alakjaival? Hogy élnek, min dolgoznak?
Mi lesz a Vajna-rendszer után?
Mi történik a fiatal filmesekkel? Van-e élet a Netflix után a moziban is?

Ezekről, s még ezerféle kérdésről fogom faggatni a kollégáimat, barátaimat; a magyar- és a magyarországon készülő nemzetközi filmek alkotóit, munkatársait. Szakembereket, művészeket, színészeket, producereket.

SALAMON ANDRÁS

Egy véletlen miatt hat éves koromtól élek a filmkészítés világában. Emiatt sosem kellett gondolkodnom, ha gyerekkoromban megkérdezték, mi leszek, ha nagy leszek. Operatőr! – vágtam rá azonnal. De mégsem lettem az. Voltam gyerekszínész, zenész, író, rendező, tanár, rádiós, iskola alapító.

Sok filmet csináltam, és néhányat ezek közül még mindig kedvelek. Forgattam a világban sokfelé: Tokyo, Las Vegas, Bombay, Peru, Salgótarján, Hős utca, Nyócker. Forgattam a brit kiránynőről és gyerekkurvákról, bűnözőkről és művészekről, koldusokról és milliárdosokról. Filmeket és sorozatokat készítettem majdnem minden műfajban.

A Roma Filmiskola kitalálása volt a doktori témám; ezt ma is fontosnak érzem. Tanítok a legfontosabb filmiskolákban, egyetemeken. Épp a múlt héten habilitáltam az SZFE-n. És közben edzésre járok Öcsi bácsihoz, Kótai Misihez.

Muzsikáltam az URH és az Európa Kiadó zenekarokban, most pedig új zenekart szervezek éppen. Néhányan létrehoztuk az első magyar filmszínész iskolát, most pedig – a Bézs Rádiótól két lépésre -  megalapítottuk a Lumiere Filmiskolát, ahol két év alatt több, mint 100 diák tanulta meg a mesterséget.

Tavaly az új filmtervemmel jártam Cannes-ban, most lázasan dolgozom ezen: reménykedem, és készülődök.

• Lumiere "hangok" - Salamon András műsora • Péntek 16:00-17:00 

2020-08-14 16 óra A Lumiere hangok következő adásában sok mindenről szó esik: a bűnügyi filmek hitelességéről, börtön életről, a Viszkis című filmről, a Saul fiáról, a Keresztapáról, a 90-es évek nagy bűnügyeiről, filmhősökről, rendőrökről. Tasnádi Péterrel épp csak bele lendültünk és már el is repült az idő.

2020-08-07 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Pálinkás Dániellel beszélgetünk a színész képzés magyar- és amerikai hagyományairól, tendenciáiról. Dani előbb a Corvinuson tanult, majd egy budapesti filmszínész iskolában, a GTC-ben volt Hámori Gabi, Szamosi Zsófi és Jordán Tamás növendéke, ezután pedig felvételt nyert Amerika egyik legrégebbi színész iskolájába, az American Academy of Dramatic Arts New York-ba, amit még a Covid előtt végzett el.

2020-07-24 16 óra A "Lumiere hangok" mai adásában egy ismétlést hallhatnak a budapesti filmélet egykor meghatározó személyiségével, Szabó Márton mozissal, a legendás Művész Mozi igazgatójával beszélgetünk. Marci nagyjából húsz éven át vezette azt a mozit, amely hazai- és nemzetközi művészfilmeknek, közönségsikereknek, kísérleti filmeknek, rövid- és dokumentumfilmeknek adott otthont. Sok magyar filmes indulása, vagy alkotói életének kiteljesedése fűződik a nevéhez. A mozihoz, a filmekhez érteni kell - természetesen ez is egy mesterség - ezt mi sokan, akikkel Szabó Marci együtt dolgozott a filmjeink sikerén tapasztaltuk. Nem csak a múlttal, de a filmek, a mozizás kilátásairól is beszélgettünk.( A 2020.06.26-i adás ismétlése )

2020-07-17 16 óra A Lumiere hangok mai adását a hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone emlékének szenteljük. Életművének jelentőségét a Sorstalanság rendezőjével, Koltai Lajossal értékeljük.

( A 2020.07.10-i adás ismétlése )

2020-07-10 16 óra A Lumiere hangok mai adását a hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone emlékének szenteljük. Életművének jelentőségét a Sorstalanság rendezőjével, Koltai Lajossal értékeljük.


2020-07-03 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Fillenz Ádám Balázs Béla-díjas operatőrrel szakmailag elemezzük a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítását célzó folyamatokat.

2020-06-26 16 óra A "Lumiere hangok" mai adásában a budapesti filmélet egykor meghatározó személyiségével, Szabó Márton mozissal, a legendás Művész Mozi igazgatójával beszélgetünk. Marci nagyjából húsz éven át vezette azt a mozit, amely hazai- és nemzetközi művészfilmeknek, közönségsikereknek, kísérleti filmeknek, rövid- és dokumentumfilmeknek adott otthont. Sok magyar filmes indulása, vagy alkotói életének kiteljesedése fűződik a nevéhez. A mozihoz, a filmekhez érteni kell - természetesen ez is egy mesterség - ezt mi sokan, akikkel Szabó Marci együtt dolgozott a filmjeink sikerén tapasztaltuk. Nem csak a múlttal, de a filmek, a mozizás kilátásairól is beszélgetünk.

2020-06-19 16 óra A mai adásban a sorozat-jelenségről beszélgetek Temesvári Marietta program igazgatóval, kreatív producerrel. Igyekszünk áttekinteni a mai mozgóképes kultúra egyik legradikálisabban fejlődő ágát, a fikciós sorozatokat. Marietta az egyik legautentikusabb szakember a területen, így végre választ kaphatunk azokra a kérdésekre, melyek mostanában a leginkább foglalkoztatják a nézőket és szakmabelieket; írókat, rendezőket, producereket, nevezetesen, hogy mik a perspektívái ennek a műfajnak. Milyen hatással lesz a minőségi sorozatok térnyerése és hihetetlen népszerűsége a hagyományos filmiparra, s főleg a moziforgalmazásra. Beszélünk a sorozat-dramaturgiáról, a siker titkairól, a magyar, az európai és az amerikai tendenciákról

2020-06-12 16 óra A Lumiere hangok újévi első adásában egy új sorozatot indítottunk el, amikor filmtörténeteket - forgatókönyveket, vagy filmnovellákat - olvasunk fel, kicsit a rádiójáték és a felolvasószínház hagyományaiból is építkezve. Ha egy-egy történet hossza átlépi az adás kereteit, akkor folytatása következik a jövő héten. A sorozatban olyan történeteket fognak hallani, amelyekből már elkészült a film, de olyanokat is, amelyek még előkészületi fázisban vannak.

Elsőként, vállalva ennek a kísérletnek minden kockázatát, saját írásomat olvasom fel, melynek címe: BOLDOGSÁGOM RÖVID TÖRTÉNETE.

( A 2020.01.03-i adás ismétlése )

2020-06-05 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Francis Ford Coppola: Keresztapa című trilógiájára és egy csodálatosan tehetséges spanyol sorozatra, a La Casa de Papel (A nagy pénzrablás)-ra hívom fel a tisztelt hallgatók figyelmét. Mindkét ajánlatom elérhető otthonról is, márpedig a mozik egyelőre még nincsenek nyitva. Érdekes módon a két alkotást tartalmilag, vagy ha szabad ezt mondanom, tematikailag a bűnelkövetés köti össze, de ennél sokkal fontosabb bennük az a kivételesen magas szakmai színvonal, amit Önök is megtapasztalhatnak, ha filmnézés közben, vagy az epizódok szünetében elgondolkodnak a forgatókönyv kimunkáltságán, az egészen kíváló színészi teljesítményeken, vagy a vizuális történetmesélésben tettenérhető szakmai tudáson. Jó szórakozást kíván a műsor szerkesztője, Salamon András

( A 2020.05.22-iadás ismétlése )

2020-05-29 16 óra A Lumiere hangok mai adásában a készülőben lévő Bartók-filmjéről beszélgetek Sipos József rendező-producerrel, aki egyben a forgatókönyvet is jegyzi. Szóba kerülnek a független film esélyei és egy kicsit "szakmázunk" is, amit egy filmes-mozis műsortól remélem, a kedves Hallgató nem vesz rossz néven.

2020-05-22 16 óra A Lumiere hangok mai adásában film- és sorozat ajánlókat hallanak. Előbb Coppola ikonikus trilógiájáról, a Keresztapáról lesz szó, mely 1972-es megjelenése óta cseppet sem vesztett az akkori fényéből; máig nagy hatású, kiemelkedő remekmű. A műsor második felében egy friss élményt szeretnék megosztani Önökkel, mégpedig egy spanyol mesterművet, mely egy olyan pénzrablásról szól, melyet a Professzor álnéven működő lángelme tervez és kivitelez tökéletesen. A Money Heist (A nagy pénzrablás) című sorozat minden idők egyik legerősebb forgatókönyvéből készült, nem is beszélve az amerikai filmek minőségével vetélkedő kivitelezésről.

2020-05-15 16 óra "Egy semmiséget mondj még nekem
azután bármi lehet, legyen!
Egy semmiséget mondj még nekem
és jöhet bármi, lehet, legyen."

Ugye Önök is hallják a dallamot, ahogy Udvaros Dorottya és Kulka János énekli Bereményi Géza szövegét? De ha ránéznek ezekre a sorokra:

"Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk
Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?
Itt van a város, vagyunk lakói
Maradunk itt, neve is van: Budapest ."

- ugye Önöknek is azonnal beugrik a kép, ahogy Cseh Tamás hunyorogva, egy kis félmosollyal énekel.

Hogyan keletkeztek ezek a dalszövegek?
Milyen élmények alapján írta a Megáll az idő forgatókönyvét?
Milyen volt a ’60-as évek Budapestje?
Hogyan lehet megtanulni a forgatókönyvírás mesterségét?
Hogyan válik valaki minden idők egyik legtermékenyebb, legsokodalúbb alkotójává?

Ezekről és még sokminden másról; személyes élményekről, titkokról, soha el nem mondott emlékekről beszélgetek Bereményi Géza Kossuth-díjas íróval, forgatókönyvíróval, filmrendezővel, dalszöveg íróval.

( A 2019.10.18-i adás ismétlése )

2020-05-08 16 óra A Lumiere hangok mai adásában filmajánlókat fogok mondani a kedves hallgatóinknak. Olyan műveket ajánlok, amiket a neten tudnak elérni, mégpedig elsősorban a Netflixen, vagy a YouTube-on.

2020-04-24 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Kostyál Márk lesz a vendégem, akivel a KOJOT című játékfilmjével kapcsolatos viszontagságos élményeit beszéljük meg. A KOJOT az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar filmje. Társadalmi és személyes dráma, akció és szatíra egyben.

Kostyál Márk debütáns filmje méltán keltette fel a szakma érdeklődését és váltotta ki az egyértelmű lelkesedését is. Ennek ellenére a film utóélete fájdalmaktól és veszteségektől sem mentes. Tanulságai persze bőven vannak.

( A 2020.02.28-i adás ismétlése )

2020-04-10 16 óra A Lumiere hangok multkori vendége volt Sós Ágnes filmrendező, aki két legendás filmjével beírta magát a magyar- és nemzetközi dokumentumfilm történetébe.
"Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek" című megrázóan erős, hiteles filmjében egy hegedűs testvérpár életének titkaiba avat be, míg a hatalmas karriert befutott "Szerelempatak"című mélyen emberi, és nagyon vicces filmjében az idős emberek szerelmi életének titkait tárja fel, persze a szereplőkkel együtt.

Szokás szerint sokmindenről beszélgettünk, de ami most a legaktuálisabb, az Ági által kitalált és vezetett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), mely idén hatodik alkalommal mutatja be a világ dokumentumfilm termésének javát.

( A 2020.02.07-i adás ismétlése )

2020-04-03 16 óra A mai adásban a hazai filmipar egyik legsikeresebb ismeretelen emberével beszélgetek. Úgy hívják: Aszalós Botond, a foglalkozása: kamera operatőr

Válogatás azokból a filmekből, amikben dolgozott:

Robin Hood
Holdhercegnő
The Rite – Anthony Hopkins
Ironclad
In the Land of Blood and Honey – Angelina Jolie
Die Hard – Bruce Willis
The Lady Vanishes
The Borgias – Jeremy Irons
Dracula
Strike Back
Atomic Blonde – Charlize Theron
Red Sparrow – Jennifer Lawrence
Genius – Antonio Banderas
The Last Kingdom
Ransom
Jamestown
Treadstone
Condor
Hunters – Al Pacino

( A 2020.02.21-i adás ismétlése )

2020-03-27 16 óra A Lumiere hangok mai adása ismétlés, telefonos interjút hallanak Rajna Gáborral, az Oscar-díjas Saul fia, a Napszállta, az Aranyélet producerével, aki egyben Közép Európa egyik legjelentősebb filmes rental vállalatának, a Vision Team-nek az egyik tulajdonosa. Szóba került többek között a filmipari leállások következtében kialakult válság helyzet, s az erre adható válaszok. Beszéltünk a Vision Team kezdeményezéséről, mely iskolák távoktatásához ajánlott fel számítástechnikai- és videó eszközöket és egy professzionális tévé stúdiót.

( A 2020.03.20-i adás ismétlése )

2020-03-20 16 óra A Lumiere hangok mai adásában telefonos interjút hallanak Rajna Gáborral, az Oscar-díjas Saul fia, a Napszállta, az Aranyélet producerével, aki egyben Közép Európa egyik legjelentősebb filmes rental vállalatának, a Vision Team-nek az egyik tulajdonosa. Szóbakerül többek között a filmipari lellások következtében kialakult válság helyzet, s az erre adható válaszok. Beszélünk a Vision Team kezdeményezéséről, mely iskolák távoktatásához ajánlott fel számítástechnikai- és videó eszközöket és egy professzionális tévé stúdiót.

2020-03-13 16 óra A Lumiere hangok mai adásában a vírus miatti vészhelyzet következményeivel foglalkozunk. Mit okoz a rendkívüli állapot a mozikban, filmgyártásban, filmoktatásban, a színészek, rendezők életében. Telefon interjúk segítségével igyekszünk egy körképet adni az aktuális helyzetről.

2020-03-06 16 óra A Lumiere hangok mai adásában a kortárs színjátszás egyik legeredetibb, sokoldalúbb alakjával, Gyabronka Józseffel beszélgetünk

Szóba kerül David Bowie, a montreali kaland, Tarr Béla, a Madách Színház, a Bárka Színház, és filmek tévés munkák, a rendező-színész együttműködés, Jack Nicholson és sokminden más.

2020-02-28 16 óra A Lumiere hangok mai adásában Kostyál Márk lesz a vendégem, akivel a KOJOT című játékfilmjével kapcsolatos viszontagságos élményeit beszéljük meg. A KOJOT az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar filmje. Társadalmi és személyes dráma, akció és szatíra egyben.

Kostyál Márk debütáns filmje méltán keltette fel a szakma érdeklődését és váltotta ki az egyértelmű lelkesedését is. Ennek ellenére a film utóélete fájdalmaktól és veszteségektől sem mentes. Tanulságai persze bőven vannak.

2020-02-21 16 óra A mai adásban a hazai filmipar egyik legsikeresebb ismeretelen emberével beszélgetek. Úgy hívják: Aszalós Botond, a foglalkozása: kamera operatőr

Válogatás azokból a filmekből, amikben dolgozott:

Robin Hood
Holdhercegnő
The Rite – Anthony Hopkins
Ironclad
In the Land of Blood and Honey – Angelina Jolie
Die Hard – Bruce Willis
The Lady Vanishes
The Borgias – Jeremy Irons
Dracula
Strike Back
Atomic Blonde – Charlize Theron
Red Sparrow – Jennifer Lawrence
Genius – Antonio Banderas
The Last Kingdom
Ransom
Jamestown
Treadstone
Condor
Hunters – Al Pacino

2020-02-14 16 óra A mai adásban megemlékezünk Andorai Péterrről. Foglalkozunk a múlt hét aktuális eseményeivel; kiemelten az Akadémiai díjakkal, illetve a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivállal.
LUMIER HANGOK ma is a RÁDIÓ BÉZSBEN!
Salamon András várja önt!

2020-02-07 16 óra A Lumiere hangok mai vendége Sós Ágnes filmrendező, aki két legendás filmjével beírta magát a magyar- és nemzetközi dokumentumfilm történetébe.

"Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek" című megrázóan erős, hiteles filmjében egy hegedűs testvérpár életének titkaiba avat be, míg a hatalmas karriert befutott "Szerelempatak" című mélyen emberi, és nagyon vicces filmjében az idős emberek szerelmi életének titkait tárja fel, persze a szereplőkkel együtt.
 
Szokás szerint sokmindenről fogunk beszélni, de ami most a legaktuálisabb, az Ági által kitalált és vezetett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), mely idén hatodik alkalommal mutatja be a világ dokumentumfilm termésének javát.

2020-01-31 16 óra A Lumiere hangok című filmes-mozis műsorom második adásában kedves barátom, kollégám, Kerekes Vica művésznő lesz a vendégem.
Ma is a szakmánkat érintő, - és remélem, a nézőket is érdeklő - legfontosabb kérdésekről lesz szó. Megpróbáljuk Vica szemén keresztül, az ő tapasztalatai alapján bemutatni azt a világot, amit a film, a mozi szenvedélye tart életben már több, mint 100 éve.


( A 2019.10.25-i adás ismétlése )

2020-01-24 16 óra A Lumiere hangok mai adásában folytatjuk a már elkezdett sorozatot, melyben filmtörténeteket mesélünk a hallgatónak. A műsorvezető, Salamon András a második részét olvassa fel készülő filmjének forgatókönyvéből, melynek címe:
BOLDOGSÁGOM RÖVID TÖRTÉNETE
A film dramaturgiai előkészítése Budapest, Varsó, Berlin és Cannes útvonalon zajlik már évek óta és most egy halvány reménysugár látszik: talán életre kelhet ez a történet, melyet az író-rendező egy sokszoros díjnyertes dokumentumfilmje alapján tervez megvalósítani.

2020-01-17 16 óra A mai adásban megismételjük a Gesztesi Károly emlékére készült múlt heti adásunkat.

( A 2020.01.10-i adás ismétlése )

2020-01-10 16 óra A Lumiere hangok mai adását teljes egészében Gesztesi Károly színművész emlékének szenteljük.

2020-01-03 16 óra A Lumiere hangok új évi első adásában egy új sorozatot indítunk el, amikor filmtörténeteket - forgatókönyveket, vagy filmnovellákat - olvasunk fel, kicsit a rádiójáték és a felolvasószínház hagyományaiból is építkezve. Ha egy-egy történet hossza átlépi az adás kereteit, akkor folytatása következik a jövő héten. A sorozatban olyan történeteket fognak hallani, amelyekből már elkészült a film, de olyanokat is, amelyek még előkészületi fázisban vannak.

Elsőként, vállalva ennek a kísérletnek minden kockázatát, saját írásomat olvasom fel, melynek címe: BOLDOGSÁGOM RÖVID TÖRTÉNETE.

2019-12-27 16 óra A Lumiere hangok mai adásában portré beszélgetést hallhatnak Thomas Javor magyar származású, Los Angelesben és Budapesten élő fotóssal, aki a filmművészet iránti szeretetét nem Hollywoodban, hanem Budapesten váltotta valóra, amikor filmiskolát alapított és ezzel megteremtette a lehetőségét, hogy sok magyar diák kerüljön közel az amerikai filmiparhoz. Szó lesz még a hetvenes évek Budapestjéről, a los angelesi magyar maffiáról, az emigráció lelki- és egzisztenciális okairól, miközben Led Zeppelin számok szólnak.

2019-12-20 16 óra A mai adásban Tóth Barnabással beszélgetek, akinek az "Akik maradtak" című filmje Oscar-közelbe került. Remélem, a hallgatók is érdekesnek találják ennek a fiatalembernek az egészen különös alkotói életét, amelyet gyerekszínszként kezdett, majd filmrendező, producer, forgatókönyvíró lett. Nekem személyesen is sokat jelent a mai beszélgetés, hiszen Barna a tanítványom volt, most pedig a tanár kollégám, akinek nagyon drukkolok, immáron másodszor, hiszen tavaly a "Susotázs" című rövidfilmje volt az Oscar short list-en.

2019-12-13 16 óra A mai adásban Ónodi Eszterrel szakmázunk. Mert ez most nem egy portré beszélgetés, hanem valami egészen más. Amikor egy színész és egy filmrendező a szakmájukat érintő, és remélhetőleg a közönséget érdeklő aktuális filmszakmai ügyeket tárgyalják meg.

Merrefelé változik a filmipar?
Milyen irányba viszi a mozikultúra fejlődését a sorozatok megjelenése és fokozódó dominanciája?
Milyen szakmai tapasztalatokkal járt az Aranyélet forgatása?
Mit jelent egy ilyen munka a színészi fejlődés szempontjából?

( A 2019.11.08-i adás ismétlése )

2019-12-06 16 óra A mai adásban filmeket ajánlok Tisztelt Hallgatóimnak, mégpedig a világ minden tájáról. A sort a legutóbbi cannes-i Arany Pálma-díjas ÉLŐSKÖDŐK cím koreai filmmel kezdjük, mely a forgatókönyvi meglepetések, váratlan fordulatok filmje, miközben egy észveszejtő stílus bravúrt látunk, kitűnő színszekkel. Szerény véleményem szerint az évtized filmjéről van szó.

Örömmel hívom fel a figyelmet két egykori növendékem új filmjére is: a SEVELED című "romkom" Orosz Dénes és Fillenz Ádám filmje, Mészáros Béla, Tenki Réka, Básti Juli főszereplésével. Semmiképp ne hagyják ki!

Ugyancsak beszélni fogok Scorsese: AZ ÍR című, minden szemponból rendhagyó filmről, melyet feltétlenül nézzenek meg akkor is, ha ez egészen biztosan nem a legjobb filmje Marty-nak.

2019-11-29 16 óra A mai adás vendége Zelki János az egyik legsokoldalúbb média- és film munkás: szerkesztő, forgatókönyvíró, rendező, műsorvezető,költő, aki rengeteget fotózik is. Az egykori Magyar Rádió Irodalmi Szerkesztőségén kezdte a pályáját, s innen igazolt át a dokumentumfilmek világába. Művei között megtalálható a Koldusgyerekek, vagy a Huttyán című film épp úgy, mint a Gálvölgyi Show, vagy az Auschwitz-Birkenau-ról szóló dokumentumfilm is.

2019-11-22 16 óra A "Lumiere hangok" mai adásában kénytelen vagyok egy fájdalmas és minden szempontból megrendítő, aktuális témával foglalkozni, melyet meg sem kell neveznem, Önök akkor is tudják, miről fogunk beszélgetni, ha csak neveket mondok: Roman Polanski, Harvey Weinstein, Bernardo Bertolucci, Alfred Hitchcock, Werner Herzog, Kerényi Miklós Gábor, Marton László, Gothár Péter

2019-11-15 16 óra Rendhagyó műsorral jelentkezik a Lumiere Hangok mai adása, melyben a műsorvezető betekintést nyújt a filmszakma legérdekesebb folyamataiba;

a filmterv fejlesztési iparágtól a forgalmazásig, a fesztiválok világától a hazánkban készülő sokszáz millió dolláros hollywoodi filmekig, valamint szóbakerül a magyar filmgyártás- és filmfinanszírozás történetének legújabb, s egyelőre még homályos kimenetelű változásai is.

2019-11-08 16 óra A mai adásban Ónodi Eszterrel szakmázunk. Mert ez most nem egy portré beszélgetés, hanem valami egészen más. Amikor egy színész és egy filmrendező a szakmájukat érintő, és remélhetőleg a közönséget érdeklő aktuális filmszakmai ügyeket tárgyalják meg.

Merrefelé változik a filmipar?
Milyen irányba viszi a mozikultúra fejlődését a sorozatok megjelenése és fokozódó dominanciája?
Milyen szakmai tapasztalatokkal járt az Aranyélet forgatása?
Mit jelent egy ilyen munka a színészi fejlődés szempontjából?

2019-11-01 16 óra A mai adást azok emlékének szenteljük, akik a filmszakma halottai közül talán a legnagyobb hatással voltak vendégemre, Kornis Mihály íróra és rám. Sajnos több adást is megtöltene, ha a magyar film legnagyobb veszteségeire akár csak egy-egy mondattal emlékeznénk, ezúttal azonban csak néhányukat tudjuk felidézni a műsorban:

Simó Sándor, Fehér György, Herskó János, Ember Judit, Xantus János, Jancsó Miklós, Makk Károly

Nem akartunk szomorú műsort csinálni. Fontos emberi pillanataikra és a filmjeikre emlékezünk.

2019-10-25 16 óra A Lumiere hangok című filmes-mozis műsorom második adásában kedves barátom, kollégám, Kerekes Vica művésznő lesz a vendégem.
Ma is a szakmánkat érintő, - és remélem, a nézőket is érdeklő - legfontosabb kérdésekről lesz szó. Megpróbáljuk Vica szemén keresztül, az ő tapasztalatai alapján bemutatni azt a világot, amit a film, a mozi szenvedélye tart életben már több, mint 100 éve.

2019-10-18 16 óra "Egy semmiséget mondj még nekem
azután bármi lehet, legyen!
Egy semmiséget mondj még nekem
és jöhet bármi, lehet, legyen."

Ugye Önök is hallják a dallamot, ahogy Udvaros Dorottya és Kulka János énekli Bereményi Géza szövegét? De ha ránéznek ezekre a sorokra:

"Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk
Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?
Itt van a város, vagyunk lakói
Maradunk itt, neve is van: Budapest ."

- ugye Önöknek is azonnal beugrik a kép, ahogy Cseh Tamás hunyorogva, egy kis félmosollyal énekel.

Hogyan keletkeztek ezek a dalszövegek?
Milyen élmények alapján írta a Megáll az idő forgatókönyvét?
Milyen volt a ’60-as évek Budapestje?
Hogyan lehet megtanulni a forgatókönyvírás mesterségét?
Hogyan válik valaki minden idők egyik legtermékenyebb, legsokodalúbb alkotójává?

Ezekről és még sokminden másról; személyes élményekről, titkokról, soha el nem mondott emlékekről beszélgetek Bereményi Géza Kossuth-díjas íróval, forgatókönyvíróval, filmrendezővel, dalszöveg íróval.

 

Kovalik Márta díj

Kedves Barátaim!
 
Szeretnék megosztani Veletek két nagyon jó és szép hírt. 
 
Megünnepeltük a BÉZS Rádió működésének 5 éves évfordulóját. Ehhez itt is hadd gratuláljak Fodor Jánosnak, a Rádió lelkének és motorjának az egész kuratórium nevében! További sok évnyi sikeres működést kívánunk!
 
Az ünnepséget a Király u. 11. szám alatt található K11 Művészeti és Szabadidő Központban szervezte meg János, nagyon szépen és mívesen. Sajnos, akinek igazán ott kellett volna lennie, megbetegedett. Így Talyigás Kati nem volt személyesen jelen, hogy megtudja, hogy Ő kapta idén a Kovalik Mártáról elnevezett vándordíjat.  Fodor János nagyon szép szavakkal emlékezett meg a névadóról, s az első két díjazottról, Bojár Gáborról és Vekerdy Tamásról. Azt is elmondta, hogy egy névtelen adakozó lehetővé tette, hogy a vándordíj egy másolata ott maradhasson a díjazottnál is a következő 5 évben.  Majd felhívta a színpadra a díj alkotóit, Formanek Zuzsát és Bedécs Kristófot, kezükben a díjjal. Talyigás Katalin távollétében pedig engem ért az a megtiszteltetés, hogy átvehettem tőlük a nagyon szép üvegalkotást, ami talán a leszálló Nikére emlékeztet leginkább, de mindenképpen a szárnyalásról, a repülésről, az alkotásról szól - azon kívül, hogy nagyon szép, légies!  
 
Gratulálunk, Talyigás Katalin! 
 
Hegyesi Gábor
Szociális Innovációs Alapítvány 
a Kuratórium elnöke
 

 

 >>>

Hallgatónktól

Kedves Bézs, és Ti mind, akik Nekünk Bézseltek!

Messziről kezdem, de nem lesz hosszú! Szeretem a szép ruhákat, kiegészítőket, mindig is szerettem öltözni, de nem szeretem a harsány színeket! A visszafogott, finom, halvány, minőségi öltözködést kedvelem, és a bézs színeket. Ugye már itt is vagyunk!

Amikor megtudtam hat évvel ezelőtt, hogy a színem, a bézs már egy rádió neve is, azt gondoltam, ez valami reklámfogás csak. De aztán megnéztem, hogy milyen nevek, és műsorok fémjelzik a rádió működését. Hallottam, hogy Fodor János, a kezdeményező, hogy ott vannak mellette azok a nevek is, akikért érdemes „kinyitni” a rádiót, és tudtam, ez bizony jó lesz!

És igen, nagyon jó lett! Szeretem, hogy egyre szélesebb profillal megy, hogy a nagy nevek mellett, jöttek a fiatalok is, hogy frissült a tartalom, szinte egész nap itt szól mellettem a Bézs.

Elegem volt, és van már a máshol a mennyiségében is az egeket ostromló politikai műsorokból, az állandó ekézéstől, a vad hangulatú párbeszédekből, a folytonos „a valamire” való utalgatásokból, olyan rádióra vágytam, ahol, ahogyan az ars poetica-jában is ott van, minőségi, lágy hangok szerepelnek, ahol elfelejtem, hogy kint dühöng a vad világ, ahol nem kell gyomorgörccsel hallgatnom a műsorokat.

Ez a rádió pont ilyen, ezért szeretem. Már hat éve ennek, és kívánom, és remélem, hogy így is marad!

Nagyon sok örömteli, boldog születésnapot kívánok!

Egy hűséges hallgatójuk, Éva

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

az Autodoc Club weboldalán