Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

NEGYEDIK NEGYED

Interjúk az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról.

Kezdet és vég. Örömkönnyek az első levegővételkor, és könnyek – de már mások könnyei - az utolsó után.

Beszélgetések a félelmekről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül arról, ami előbb vagy utóbb mindenkit elér.

A Negyedik negyed. Ráncokról, mellőzésekről, betegségekről, tán az út vége felé félelmekről. Amikről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. A Fodor megpróbálta.

A sorozat korábbi adásait itt nézheti meg.

 

 >>>

bézs hírek 2021

Mi kérdeztünk - Önök válaszoltak. Köszönjük.

Néhány hete arra kértük Önöket, hogy válaszoljanak néhány rádiónkkal kapcsolatos kérdésre. Örömteli meglepetés volt, hogy több százan töltötték ki a kérdőívet.  Mi pedig végignéztük valamennyit, értékeltünk, elolvastuk a megjegyzéseket, megbeszéltük a tanulságokat és a legfontosabb gondolatokat köszönetképpen most Önökkel is megosztjuk.

A legbiztatóbb következtetés, hogy hűséges hallgatótáborunk van. A válaszadók több mint 42 %-a rendszeres, visszatérő hallgatónk, akik tudatosan választják a műsorainkat, 41 %-uk pedig alkalmanként kattint ránk. Közel felük már letöltötte az applikációt a telefonjára vagy a számítógépére, hogy ne kelljen keresgélnie az adást. Külön öröm, hogy a hallgatók többsége kihasználja a technikai lehetőséget, hogy visszakeresse az archívumból kedvenc műsorait.

Melyek is ezek a kedvenc műsorok?  

A legtöbben a RETRO –t említették, de mindegyik műsorra érkezett szavazat. És persze a bíztató megjegyzések:

„Mindegyik műsort kedvelem, de elfogult vagyok a régi rádiósokkal” 
„Bekapcsolom, hallgatom, jó műsorokat csináltok”
„A műsorok döntő többsége tetszik”

A kedvenc műsorvezetők? Annyira jó, hogy ilyen sokan vannak, mert kivétel nélkül mindenkit megjelölt valaki kedvenceként. Vagy ezt írta:

„Kedvelem az összes műsorvezetőjüket, szívesen hallgatok mindenkit, ha olyan tevékenységet végzek, hogy rádiót hallgathatok. Ezért igazságtalannak tartanám, hogy megkülönböztetésben részesítsek bárkit. Én nagyon örülök, hogy rátaláltam az Önök rádiójára!”

„Nem szeretnék senkit kiemelni. Mindenki a maga műfajában kiváló.”
„Jó csapat!”

Megkérdeztük azt is, van-e a hallgatóinknak internetes rádiókészüléke. Csupán 15 %-uk rendelkezik ilyennel, vagy tervezi a beszerzését a többiek szerint nincs igazán szükség rá, hiszen ott a telefon és a számítógép. A technika lebontja a határokat, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy voltak válaszadó hallgatóink nem csak az ország szinte minden pontjából, de az USA-ból, Romániából, Kanadából és Szlovákiából is.

 Arra is kíváncsiak voltunk, hallgatóink milyen más rádiót hallgatnak a Bézsen kívül. Sokan sokfélét hallgatnak- szerencsére, de többször találkoztunk ilyen válaszokkal is:

„ Nem hallgatok mást”

Javaslatokat is kértünk hallgatóinktól, milyen új műsorokat szeretnének és kíváncsiak voltuk arra, egyetértenek-e azzal, hogy a Bézsen nem foglalkozunk napi politikai ügyekkel. Közélettel igen, politikával nem. A válaszadók közel 80 %-a  támogatta ezt!

Kaptunk számos jó ötletet, új műsoraink már ezekre is reflektálnak. Ha minden kívánságot azonnal nem is tudunk teljesíteni, a folyamatosan megújuló műsorok és műsorvezetők között reméljük továbbra is talál hallgatni vagy visszahallgatni valót. És továbbra is ajánlanak minket barátaiknak, ismerőseiknek, mint ahogy ezt majd minden válaszadó megígérte. Szeressenek  minket, és ha tehetik, támogassák az önkéntesek által működtetett Rádió Bézst!

Hétvégi válogatás
Szombaton és vasárnap is hallgasson minket! Heti műsoraink közül sok jót ismétlünk!

Hét közben napi 13-14 órában új programokkal jelentkezünk, a hét vége azonban az ismétléseké.  (Bár elhangzott műsorainkat az archívumból is visszakereshetik)

Szombaton kora délelőtt francia vagy latin zenei válogatás hallható Liszkai Ágnessel vagy B.Bíró Zoltánnal. Kicsit később Palugyai Istvánnal  a jövőbe nézünk, tudományos érdekességekkel ismerkedhetünk, délben Benda László külpolitikai történetei okítanak.

Délután is izgalmas lehet a Bézs hallgatása. Bánó András komolyzenei műsora mindig lenyűgöző, Bayer Ilona” Kultúrmorzsáiból” csipeget, aztán Juhász Árpád geológust kísérhetjük el a világ valamelyik eldugott tájára, vagy az orosz rock történetébe csöppenhetünk a kiváló műfordító M.Nagy Miklós segítségével. Hullan Zsuzsa portré műsora mindig csemege, kora este pedig Szever Pál és László Attila zenei különlegességei és személyes élményei szólnak. Estére pedig mi más jöhet, mint versek megzenésítve Liszkai Ágnes válogatásával. aztán egy kis elmélkedés az életről Komlódi Gáborral. Végül minden, furcsán, eklektikusan B. Bíró Zoltán jóvoltából.

Vasárnap is érdemes bekapcsolni a Rádió Bézst!  beszélgetései figyelemre méltóak. Ebédtájban jön a RETRO, Fodor János, Varjú Tamás és Rékai Gábor vidám-nosztalgikus emlékeivel.  De vasárnap csacsog Mici, azután jön a Katarzis.

Délután Bácskai Juli azaz Madam Rekamié kérdezi a vendégeket, Földes Péter pedig lehúzza a redőnyt, alulnézetben merülünk el a humorba mártott történelemben. Szaday Pável Katalint New Yorkba repít, de itthon is jó minket hallgat!

Hétvége a Bézsben, hírek és politika nélkül!

Jó műsorok, értékes emberek, minőségi műsorok!

Kattintson a műsorrend fülre, ott a pontos menetrend!

 >>>

műsorelőzetes

 

Köszönet!

Nem csak azoknak, akik hallgatják a Bézst! Azoknak is akik  támogatják! 

Kérem, támogassa a Rádió Bézs működését!

Bankszámlaszám: 11742001-20057073

Töltse le IOs és Android alkalmazásainkat a telefonjára és hallgassa adásunkat bárhol, bármikor!

 

Őszi megújulás? Frissességet hozni nem csak tavasszal lehet! Ezért aztán augusztus végétől új műsorokat, és módosított műsorrendet ajánlunk a következő hónapokra. Persze megmaradnak a régi kedvencek is, bár nem kizárt, hogy máskorra kerültek az első adások és az ismétlések is. De szerencsére a rádió archívumából minden műsor előkereshető.

A gyerekeknek szóló vidám Zsebrádió az iskolakezdés miatt ezentúl 7-től hallható. Mici hétfőn 12-kor hívja kávézni a vendégeit, Kiss Katalin  gasztro rovata pedig hétfő helyett péntek délben ad tanácsokat a hétvégi főzésekhez, vendégségekhez. Hétfő délután felváltva Kertész Éva és Baji Anikó gondoskodik arról, hogy naprakészek legyünk egészségügyi kérdésekben, Markovics Ferenc a VIP váróban pedig csütörtök reggel 9-kor találkozik a repülés rajongóival. Gerő Péter szerdánként heti műsorral jelentkezik, a címe Buborékrepesztő. B.Bíró Zoltán Latin zenei műsora csütörtökön este 9-től hallható. A Heti Jégbüfében Rangos Katalin mostantól kedd reggel beszélget vendégeivel, Dandó Zoltán  zenei ajánlatát pedig csütörtökön délután hallgathatjuk.

Lesznek még újdonságok, új műsorok új szerkesztőkkel, műsorvezetőkkel. Rövidesen ezekről is beszámolunk. Addig is kattintsanak a műsorrend fülre, ott mindig minden naprakész!

Részletes műsor -ajánló a kattintás után:

2021. szeptember 20-26

 >>>

Elköszönő

Negyedik negyed – tabudöntő sorozatot indít Fodor János

https://noivalto.hu/ezvan/negyedik-negyed-tabudontogeto-interju-fodor-janossal/
Stefán Bea

Ülök a Fodor kertjében, augusztus vége van, tiszta erőből virítanak a muskátlik, csicseregnek a madarak, minden zöld és idilli, egy macska törleszkedik kényeskedve, egy másik kíváncsian méreget. Amíg várom a kávém, azon gondolkodom, hogy itt, ebben a miniparadicsomban tényleg a halálról fogunk beszélgetni? Aztán kiderül, hogy dehogyis. Az életről.  

A halál tabu. Nem beszélünk róla. De miért? Ez érdekelte Fodor Jánost, az ismert tévést, illetve az utóbbi években már inkább rádióst, amikor úgy döntött, ő bizony felteszi a legrázósabb kérdéseket az általa tisztelt, érdekesnek tartott embereknek. Több mint harmincan – köztük színészek, írók, tévések, rendezők – válaszoltak is.

 

–Mivel hívta föl ezeket az embereket? Beszéljünk az öregedésről, az elmúlásról?

– Igen. A halálhoz való viszonyáról. A saját haláláról. Hogy készül-e rá. Mit gondol a túlvilágról, milyen lesz az utolsó pár hónapja, hisz-e Istenben, hogyan temetik majd el?

– Így, rögtön az első híváskor?

– Rögtön megmondtam, hogy mire vagyok kíváncsi, hogy nem életútinterjút akarok. És volt, aki nemet mondott. A megszólított 40-ből hárman-négyen mondtak nemet, a többiek meg azonnal azt mondták, hogy megtiszteltetés számukra.

– Meglepődött, hogy a téma ellenére ennyien kötélnek álltak?  

– Nem. Erős csapatban játszani, dolgozni, részt venni mindig megtisztelő, mindig érdemes. Merem remélni, hogy a kérdező hitelessége is erősíti a felkértet. És a téma is érdekes, szokatlan, újszerű.

– Azért nem lehetett könnyű ezeket a „súlyos” egyéniségeket szóra bírni.

– Nem megnyitni volt nehéz őket, hanem az, hogy merjem-e föltenni a kérdést a régen ünnepelt színésznőnek, aki valamikor az ország egyik legszebb nője volt, hogy drága, eltelt 40 év… Most is gyönyörű, de. Ez a nehéz. Az öregedést senki se szereti elfogadni. Leplezzük, takargatjuk. Pedig mennyire természetes! És mégis. Tán, mert figyelmeztet a végre.

– Azért kezdett bele ebbe a sorozatba, mert magát is foglalkoztatja a gondolat? Vagy a „nagy öregek” miatt?

– Lassan, de én is fogyasztom az időmet. Én is meg fogok halni. De nem a saját halálomra gondolok – ahogy szerintem senki sem –, hanem a másikéra. Ahogy megyünk előre az életben, szinte minden napra jut egy ismerős halálhíre

.– Szerintem titokban mindenkiben benne van az érzés, hogy ő lesz az első, aki halhatatlan. És nem nagyon akarja elhinni, hogy ez vele is meg fog történni.

– Szerintem meg mindannyian elhisszük és tudjuk. Mindannyian tudjuk, csak odébb toljuk, egy másik dimenzióba, hogy ráérünk ezzel foglalkozni.

– Azt mondta, többen óvták ettől a sorozattól, azt javasolva, inkább beszélgessen csak az idő múlásáról, finoman, mert az nem bántó, de épp a tabu izgatta. Senki nem akar ezzel foglalkozni, nem is kell, mondja. De beszélni miért ne lehetne róla?

– Nézze, én megcsináltam a Dérivel azt a nevezetes, sokakat megérintő utolsó interjút (1991 novemberében), és akkor rájöttem arra, hogy ez mindenkinek jó volt, csak nekem volt nehéz. Nekem rossz volt, mert nem találtam a helyemet, a szerepemet, de nagyon jó volt a Jánosnak. Akarta. Kellett neki, hogy elmondhassa. És kellett nekünk, a nézőknek, az embereknek, mert helyükre kerülnek a dolgok. Fontos interjú volt. Önmagunkon túlmutató.

Déri János a 70-es, 80-as évek egyik legnépszerűbb rádiósa majd televíziósa volt, az Ablak állandó műsorvezető-riportere. Szarkasztikus humora, stílusa miatt 

 >>>

6 évesek lettünk!

Milne azonos című verse jut az eszembe, meg az, hogy iskolaérettek lettünk. Meg rengeteg kép és emlék. Hiány hozott létre, meg össze bennünket, a rádiózás, a jó műsorkészítés, az együttlevés hiánya. Hisz kell egy csapat. Meg hit, hogy a semmiből, a szinte semmiből képesek leszünk….

Hogy akkor, hat éve mit jelentett a Bézs? Egy színt, rengeteg ötletet, vitákat, vágyakat, lehetőséget. Jelentette a „fiúkat” Fodort és Pogányt, akik makacs akarattal, tört és töretlen hittel elkezdték felépíteni azt. És jelentette a kezdeti csapatot. Azokat, akik sokfélék, sokféleképp gondolkoznak, akik ezer felöl sodródtak ide, de azonosak abban, hogy tenni akarnak. Közös vágy.  Mindannyian tudtuk, hogy értéket létrehozni, együtt gondolkozni, szabadon szárnyalni jó. Nagyon akartuk alkotni, igazat mondani, s tartozni valahova. Rádiózni akartunk.

Hatévesek lettünk. Vannak már veszteségeink, fájó hiányaink, meg rengeteg nyereségünk is. Ma a Bézs nem csak egy szín, nem csak ezer árnyalat. Ma a Bézs egy magát komolyan vevő Rádió.

Ami sokhangú, ami értelmes, gondolkodó embereknek szól, ami eléri önt, a hallgatót. Már sok ezer embert. Mert már van múltunk, van jelenünk, s vágyunk a jövőnkre is. Mert Bézsesnek lenni jó. Nagyon jó. És persze Milne verse is jó.

„Egyesztendős voltam,
épp hogy elindultam.
Aztán kettő lettem,
épp megszülettem.
Három évet éltem.
Én voltam? Nem értem,
Négyesztendős múltam,
S nem volt semmi múltam.
Évem száma öt lett,
Nem volt bennem ötlet.
De most hatéves vagyok és
Okos vagyok nagyon — nagyon.
Így azt hiszem, ezt a kort már
soha — soha el nem hagyom”

(Milne)

 

 

 >>>

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

Hallgatónktól

Kedves Bézs, és Ti mind, akik Nekünk Bézseltek!

Messziről kezdem, de nem lesz hosszú! Szeretem a szép ruhákat, kiegészítőket, mindig is szerettem öltözni, de nem szeretem a harsány színeket! A visszafogott, finom, halvány, minőségi öltözködést kedvelem, és a bézs színeket. Ugye már itt is vagyunk!

Amikor megtudtam hat évvel ezelőtt, hogy a színem, a bézs már egy rádió neve is, azt gondoltam, ez valami reklámfogás csak. De aztán megnéztem, hogy milyen nevek, és műsorok fémjelzik a rádió működését. Hallottam, hogy Fodor János, a kezdeményező, hogy ott vannak mellette azok a nevek is, akikért érdemes „kinyitni” a rádiót, és tudtam, ez bizony jó lesz!

És igen, nagyon jó lett! Szeretem, hogy egyre szélesebb profillal megy, hogy a nagy nevek mellett, jöttek a fiatalok is, hogy frissült a tartalom, szinte egész nap itt szól mellettem a Bézs.

Elegem volt, és van már a máshol a mennyiségében is az egeket ostromló politikai műsorokból, az állandó ekézéstől, a vad hangulatú párbeszédekből, a folytonos „a valamire” való utalgatásokból, olyan rádióra vágytam, ahol, ahogyan az ars poetica-jában is ott van, minőségi, lágy hangok szerepelnek, ahol elfelejtem, hogy kint dühöng a vad világ, ahol nem kell gyomorgörccsel hallgatnom a műsorokat.

Ez a rádió pont ilyen, ezért szeretem. Már hat éve ennek, és kívánom, és remélem, hogy így is marad!

Nagyon sok örömteli, boldog születésnapot kívánok!

Egy hűséges hallgatójuk, Éva

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom Online Rádiók HU heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás
Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Online rádiózás

A Rádió Bézs online rádió, ezért a Rádió Bézs műsorait bárhol és bármikor hallgathatja!

Számítógépén vagy az okostelefonon akár applikáció telepítése nélkül is megszólal a Rádió Bézs.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>