A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Palugyai István és Tóth Fábián

Palugyai István

A nyolcvanas években sokat rádióztam a Magyar Rádió legendás tudományos rovatánál, a kilencvenes éveket végigtévéztem, ebből 9 évet a 140 részt megélt Azok a csodálatos állatok sorozattal, de eközben végig napilapos újságíró maradtam, 1979-től 2016-ig, két lapnál, a Magyar Hírlapnál és a Népszabadságnál. És mindvégig tudományos újságíróként. Na meg oktattam a szakmát, legutóbb az ELTE természettudomány kommunikációs mesterszakán, amit tavaly szüntettek meg. Most visszatérek itt egy műsor erejéig a rádiós mikrofonhoz, de egy frissen végzett diákommal együtt. Jövőnéző lesz a műsorunk címe és szeretnénk olyan aktuális, jövőnket meghatározó érdekességekről, hírekről beszélgetni, melyek a tudomány világához kötődnek. Remélhetően a hallgatókat pedig képesek leszünk erre az időre a műsorhoz kötni!  

Tóth Fábián

Tóth Fábián vagyok, az ELTE Tudománykommunikációs mesterszakán végeztem nem is oly' rég. A természettudományok közül legelőször a földrajzzal habarodtunk egymásba. Kis lurkóként, éjt nappallá téve szinte faltam a térképeket. De ahogy cseperedtem, úgy figyeltem fel az atlaszok lapjai mögül arra, hogy körülöttem a tudományok egész sora csodás dolgokra képes. Imádok mesélni a csillogó szemű hallgatóságnak, talán ezért is bátorkodtam mikrofon mögé ülni és kipróbálni a Jövőnézőt. Zöldfülű vagyok még a rádiós szakmában? Lehet. De annál lelkesebb!

• Jövőnéző • Kedd 17:00-18:00 •

2020-03-24 17 óra Jövőnéző - K11 nyilvános felvétel - Palugyai Istvánnal és Tóth Fábiánnal

Ha nem látott, akkor hallhat minket. De hogy mi ebben a pláne egy rádióadón?
A 9. Rádió Bézs esten először mutatkoztunk be élőben, a közönség előtt felvett Jövőnézőt pedig ma Önök is meghallgathatják.
Egy kiadós csevegésre vendégünk volt Farkas Alexandra, ökológus, valamint Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus. Témáink között szerepelt az álhírekkel elleni fellépés mellett a tudomány fontossága. Alexandra rendkívül sok érdekességet mesélt nekünk a pingvinekről és az életüket felforgató klímaváltozásról. Valamint azt is megvitattuk, hogy miért kenődik el egyre kevesebb rovar az autók szélvédőin.
Üljön be képzeletben a közönség soraiba és hallgasson ránk. Várja Önöket.
Palugyai István és Tóth Fábián.

2020-03-17 17 óra Kedves Jövőnéző hallgatók.
Mi is elmaradunk. Otthon maradunk. De az elmúlt hetek adásaiban elhangzott minden, a koronavírusról fontos és hasznos tudnivalót elismételjük.
De a tudomány további érdekességeire szomjazók sem maradnak hoppon: az elmúlt műsorok legérdekesebb, legcsevegősebb híreit is újra meghallgathatják.
Ne feledjék: csak megbízható hírforrásokból tudakozódjanak! Ha másért nem, hát ezért is kapcsoljanak a Rádió Bézs tudományos ismeretterjesztő műsorára.
Nemsokára újra találkozunk. A legjobbakat kívánja Önöknek Palugyai István és Tóth Fábián.

2020-03-10 17 óra A tudomány és technika világa olyan sokoldalú, hogy már szinte gömbölyű!
Milyen új eszközökkel készül előrukkolni az amerikai hadsereg?
Milyen ízű az űrsaláta?
Mely mérföldkövön jutott túl Elon Musk SpaceX programja?
Hogyan kezdhetnek új életet az igazi rosszfiúk a modern technológia segítségével?
Miért tartoznak a keák a világ legokosabb madarai közé?

Rengeteg és még annál is több válasszal várja Önöket Tóth Fábián a Jövőnéző legújabb adásával. Ami nem marad el a koronavírus miatt.

2020-03-03 17 óra Kedves hűséges Jövőnéző hallgatók és azok is, akik esetleg most kapcsolnak rá a műsorra először!
Mostani műsorunk mivel is kezdődhetne mással, mint újfent a koronavírussal. Elmondjuk, mit érdemes tudni a legújabb hírek kapcsán a járványról. Ha ezek után sem unták volna meg az egészségügyi híreket, beszámolunk egy másik "járvány", az Amerikában elharapódzó opiát-járvánnyal kapcsolatban arról, hogy úgy tűnik, százezerrel alulbecsülték a ópiumalapú fájdalomcsillapítók túladagolása következtében bekövetkezett halálesetek számát.

A világűr hírei között ismét feltűnik Elon Musk annak kapcsán, hogy törheti a fejét, mivel legújabb rajtja közben ismét felrobbant csillaghajója, a Starship. Felfedezték ugyanakkor a Világegyetem eddigi legnagyobb robbanását egy távoli csillaghalmazban. És Földünknek van egy újabb, mindössze autó nagyságú holdja.

Szólunk az igen aktív magyar etológusok legújabb közleményéről, melyben a kutyák érdekes érzékeléséről számoltak be, továbbá arról, hogyan tudja befolyásolni szépségképünket az Instagram, valamint megbeszéljük, mi a véleménye a mesterséges intelligenciáról a Google egyik vezetőjének.

Végezetül a környezet híreiből csemegézünk. Moszkvában is sokkal melegebb volt a tél a szokásosnál, New Yorkban betiltották az egyszer használatos műanyagzacskókat és zárásként elmélkedünk az északi sarkvidékről felszabaduló metánról, hogy az sok-e vagy kevés.
Mindenkit várunk

Palugyai István és Tóth Fábián

2020-02-25 17 óra Kedves Jövőnéző hallgatók! Február végi utolsó adásunkban ismét Föld körüli és azon túli utazásra invitálom Önöket. Összefoglalót hallhatnak az Olaszországra - a semmiből lecsapó - koronavírusra.

Rövid időre kiugrunk Svédországba… hogy megint csak tanuljunk tőlük.

Érdekes felvetés született a Naprendszerünkkel kapcsolatban. Lehet, hogy elloptak egy bolygót? Hova vezetnek a nyomok?

"Csillagász Sherlockok" másik megfigyelése pedig arról tanúskodik, hogy a sötét messzességben egy aprócska csillag oroszrulettezik galaxisunk gigantius fekete lyukával. Egyre közelebb és közelebb merészkedik hozzá. Mégis mi sülhet ki ebből a veszélyes játékból?

Választ keresünk arra a kérdésre is, hogy vajon az antiszociális típusú személyeknek tényleg kicsi az agyuk? Vagy a kicsi agyúak válnak antiszociálissá? A végső stádiumban pedig pszichopatává?

Ezek mellett még azt is megtudhatják, hogy a cinegék képesek a televízióból tanulni.

Önök azonban tanuljanak velem és a Jövőnézővel!

A Rádió Bézs tudományos-technikai ismeretterjesztő magazinjának legújabb adásával várja Önöket

Tóth Fábián.

2020-02-18 17 óra Kedves hallgatóink! A Jövőnéző ismét a koronavírus-járvány legújabb eseményeivel kezdi csevegős óráját. Ezt két másik orvosi hír követi, egy "megszakadt" szívet bestoppoló bioszövetről szóló és egy másik, amely immár sokadszorra szögezi le, hogy a mobilok sugárzása nem ártalmas a szervezetre.
Az űrblokkban először arról a felfedezésről szólunk, miszerint a bolygók nem egy nagy bumm, hanem egy szelíd összesimulás következtében jöhettek létre. A NASA nagy programra készül a Naprendszer többi bolygójának felderítése során, ennek terveit is ismertetjük, ahogy szót ejtünk arról a minden eddiginél szélesebb körű programról, amelynek keretében a Földönkívüli intelligenciák esetleges jeleit szeretnék megtalálni.
A környezet hírei között először arról a meglehetősen alternatívnak ható javaslatról csevegünk kicsit, ami fával szeretné felváltani a vegyiparban a kőolajat. Az elmúlt napok szörnyülködésre okot adó híre az Antarktiszon mért húsz fok. Mi is sopánkodunk egy kicsit emiatt, különösen, ha tudjuk, hogy egyszer már volt ilyen meleg arrafelé, méghozzá elég rémes következményekkel. S tanakodjunk el, vajon biztos, hogy jó, ha annak örülünk, hogy egy-egy országúti autózás után mostanában jóval kevesebb rovart kell lepucolnunk a szélvédőről?
Az utolsó részben a "múltba révedünk". Kiderülni látszik, hogy az összes dínó melegvérű volt, s hogy az első fejlettebb sejt kétmilliárd éve jelenhetett meg. Lemondhatunk arról is, hogy csak az emberi agy asszimetrikus. Bizony az emberszabású majmok is rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal. Azonban minden tudományosnak tűnő bizonyítékot nem kell készpénznek venni, ahogy egy határon átcsempészett mongol dínólelet is túl szépnek bizonyult, hogy igaz legyen.
Minden kedves Jövőnéző rajongónkat (no meg az új hallgatókat) várjuk szeretettel

2020-02-11 17 óra Kedves Jövőnéző hallgatók, készen állnak a legújabb adásra? Már a tenyerük izzad, a pulzusuk pedig zakatol, ha izgalmukban meghallják a főcímet? Mi lehet a gond? Ha egyáltalán ez az…

A műsorból kiderül, hogy miképp növesztettek emberi sejtekből cérnát. Az autóknak pedig fület. Utóbbi esetben vajon valamilyen orvosi bravúrról lehet szó, vagy egy közlekedésbiztonságot javító újabb technológiai vívmányról?

Egyes videojátékosok a YouTube-on bohóckodnak, mások pedig az amerikai robothadsereget képzik ki. Az agyhullámaikkal. Közeledik a Terminátor?

Ha ő nem is, de a tavasz mindenképpen, vele pedig a hevesebb esők. Ha nem is idén, de a jövőben az esőből fogunk energiát előállítani?

Ausztráliában már szakad, de emellett még a gyengülő tűzvész ellenére is folyami halakat kellett menteni. A környezeti blokkból továbbá azt is megtudhatják, miért állnak neki újra Botswana-ban elefántokat gyilkolni.
Lucskos tenyérrel és egekbe szökött pulzussal várja Önöket Tóth Fábián.

2020-02-04 17 óra Egy évesek lettünk. Mármint a Jövőnéző. Szinte most volt, hogy belecsaptunk a lecsóba, illetve a tudományba, mégpedig szinte szentségtörően laza, könnyed módon. Tervünk szerint csak csevegni szerettünk volna az aktuális tudományos hírekről és utólag összeszámolva majd négyszáz témával foglalkoztunk kétheti adásaink során. Mint hűséges hallgatóink már bizonyára tudják, idéntől hetente találkoznak a műsor megújult szignáljával, s velünk, illetve pontosabban Fábiánnal, aki kéthetente egyedül ül a mikrofonnál, velem meg ugyanúgy kéthetenként, vele párban.
E hónap huszadikán pedig élő, nyilvános adásunk is lesz a K11-ben, amire minél több érdeklődőt várunk. Annál is inkább, mert két különleges vendégünk is lesz: a tudomány fenegyerekeként is számon tartott szegedi biológus tanszékvezető, az áltudományok elleni harc fáklyavivője, Boldogkői Zsolt professzor és a legtehetségesebb hazai fiatal kutatók egyikeként számon tartott Farkas Alexandra, aki ökológusi munkája mellett elsőrangú kommunikátor is.

Az ünneplés mellett a koronavírus járvány legújabb fejleményei mellett szó esik még a leszokott dohányosok gyógyuló tüdejéről, az új módon készülő kígyóméreg elleni szérumról, a méheket védő mutáns baciról és arról, hogy a franciák már nem darálják be a kakascsibéket.Szólunk hazánk szégyenéről, miszerint utolsó előttiek vagyunk az unióban a megújuló áramtermelésben, de arról is, hogy milyenek voltak a tüzenjáró dínók és hogy áll a kelet-afrikai sáskajárás. Végül arról, hogy Pittsburg fölött majdnem űrkarambol volt és elbúcsúzunk egy űrtávcsőtől, viszont fellövik az európai napszondát.

2020-01-28 17 óra Atomtudósok szerint az emberiségnek 100 másodperce maradt a végítéletig. A koronavírus lehet a szög a koporsónkba?
Az idő törvényeit meghazudtolva egy újabb 50 perces Jövőnéző még belefér a világvégéig, amiben a koronavírus ismérvei mellett azt is megtudhatják, hogy miért érdemes a terhes nőknek viagrát szedni... A Rolls-Royce vállalat mini atomerőműveket építene; a németek viszont hiába kapcsolják le a saját nukleáris erőműveiket, mert úgy fest, hogy továbbra is rossz úton járnak.
Ha pedig nem lenne elég az 5G-s hálózat, már szárnyra is kaptak a 6G-vel megálmodott tervek.
A Jövőnéző következő adásában erről is szó lesz. Várja Önöket Tóth Fábián.

Spoiler: nincs olyan közel a világvége.

2020-01-21 17 óra Kedves hallgatóink! A Jövőnéző mai adását egy rakétarobbanással kezdjük, aminek Elon Musk ezúttal nagyon örült. Hogy miért, ma megtudhatják. Ahogy azt is, hogy még legalább húsz évbe telik, amíg teljes bizonyosságot kaphatunk a hajdani marsi életről, de 11 évre még a közvetett bizonyítékok megszerzéséig is szükség lesz. A Hold pora viszont annyi oxigént rejt, amennyiből a szakemberek nemcsak belélegezhető levegőt szeretnének kinyerni, de esetleg rakéta üzemanyagot is előállítani. Persze ez sem holnap lesz. Az első növény ellenben már tavaly kicsírázott a Holdon. Hogy miképpen, erről nemrég beszélt a kísérletet megtervező egyik kínai kutató.
Szót ejtünk a klímahírek között 2019-ről, mely a valaha mért második legmelegebb év volt.Nem véletlen, hogy a mostani davosi világgazdasági fórumon a globális fenyegetettség toplistáján már csak környezeti témák szerepelnek. Ahogy az sem, hogy ugyan nem nálunk, hanem Németországban óriási összeget költenek a fosszilis eredetű termékek zöldítésére.
Lehet, hogy a jövőben egy tabletta helyettesítheti az edzést? Egy fehérje szerepének megértése adhatja ehhez a kulcsot, miként egy speciális orrsejt működésének felfedezésével jobb allergiagyógyszerekhez juthatunk. Egy másik kutatás viszont azt sejteti hogy a bélbaktériumok által a rák és a szívbaj is elkaphatóvá válhat.
Mielőtt elkezdenének tanakodni, hogy ez mennyire fantázia, figyeljenek a következő hírre, amely a most zajlott Las Vegas-i elektronikai világvásárról érkezett. Eszerint a kontaktlencse lesz a következő kijelző. Persze nem kell még minden műszaki hírt véresen komolyan venni, ahogy azt sem, hogy Kínában már kvantum-melltartó is kapható. Azon viszont a részecskefizikusok hada gondolkodik, mi lehet az a titokzatos részecske, amit az Antarktiszon észleltek és amire még nincs magyarázat.

Legyenek velünk tudományos csevegésünk következő fordulóján!

Várunk mindenkit szeretettel

Palugyai István és Tóth Fábián

2020-01-14 17 óra Ahogy arról a múltkori adás végén lerántottuk a leplet, a Jövőnéző ettől az évtől kezdve már hetente jelentkezik! Bőven akad beszámolnivaló.

Egy világviszonylatban is ritka típusú, eleddig ismeretlen barlangot fedeztek fel hazánkban. A pontos holléte titkos, viszont megannyi történetet és érdekességet rejt.

Némi barlangászás után virtuálisan ellátogatunk az idei CES elektronikai kiállításra Las Vegasba és feltérképezzük a legújabb, leghasznosabb és -haszontalanabb kütyük tárházát. Szó esik majd arról is, hogy a NASA egyik tinédzser gyakornokának sikerült egy új bolygót felfedeznie. De az űrhivatal többi munkatársa sem ült tétlenül, hiszen újabb lépéseket tettek afelé, hogy hamarosan új generációs szuperszonikus repülők suhanjanak a fejünk felett.

A műsorból kiderül, hogy miért csökken folyamatosan már másfél évszázada az emberek testhőmérséklete. Megismerhetnek egy új gombafajt, amely minden gyógyszernek ellenáll. Ha ez nem lenne elég ahhoz, hogy egy igazi amerikai katasztrófafilmet vízionáljanak maguk elé, akkor még egy ritkaságszámba menő, horrorisztikus rovarölő gombával is megismerkedhetnek, amelyek az áldozatuk teteméből képesek kifejlődni.

De nem maradnak kis színes, állatos hírek nélkül - friss megfigyelések szerint az afrikai szürkepapagájok igazán jófejek, ellentétben az amerikai prérifarkasokkal, akik – szó szerint – harapós kedvükben vannak mostanság.

A műsor pedig egy igazi show-val zárul, ugyanis stúdióvendégem lesz Diego, a lepedőakrobata óriásteknős, aki a háremével együtt megmentette saját faját a kihalástól. Ha nem hiszik, akkor kapcsoljanak a Jövőnézőre!

Túláradó lelkesedéssel várja Önöket Tóth Fábián.

2020-01-07 17 óra Kedves új és hűséges hallgatóink! Nagyon boldog Új évet kívánva kezdünk első idei műsorunkba, melyet mi mással indítanánk, mint a már hetek óta pusztító ausztrál bozóttűz híreivel, köztük azzal, miszerint a tüzek sajátos időjárást generálnak, mely tovább fokozhatja a károkat. Fábián egy ottani ismerőse telefonon is beszámol a helyzetről. Az időjárás máshol is megkergült: Norvégiában melegebb volt, mint Delhiben. A környezettel kapcsolatos hírek között azért kellemesebbet is találtunk: Kínában nagy léptekkel haladnak a folyók vizének megtisztításával. Las Vegas mellett pedig tervezik minden idők legnagyobb napelemfarmját.

Az űrkutatásban nem volt szünet az évfordulón. Kína felbocsátotta eddigi legnagyobb rakétáját, mellyel már a Holdra készül. Ahogyan Japán is, amely az amerikaiak után második nemzetként, Kínát beelőzve szeretne embert küldeni égitest-kísérőnkre. Az űrállomáson meg tűz volt, igaz, ezt szándékosan idézték elő, egy kísérlet részeként. A kutatók azonban már a jövőbe tekintenek és egy részletes térképet jelentettek meg a Marsról, amin azokat a helyeket jelölik, ahol valószínűleg a felszín alatt víz található.

Az állatok viselkedésének tanulmányozása egyre újabb meglepetéseket hoz. Most az derült ki, a jópofa külsejű sarki madarak, a lundák gallyakkal vakargatják magukat, a kutyák meg korosodásuk hatására egyre inkább a jó élményekre figyelnek.. No meg, állítják a kutatók, tudják magukról, hogy mekkorák.

Végül vegyes híreink között beszélünk a hatékonyabb TBC elleni oltásról, melyet nem a bőr alá, hanem a vérbe fecskendeznek. A kiütéseket okozó kozmetikumok titka is kiderült, így ez megelőzhető lesz. Egy újfajta elemmel feltöltött mobilunk akár négy napig is bírhatja. Végül az első nagy rizsfogyasztó országban is engedélyezték a génmódosított aranyrizst.

2019-12-24 17 óra Ha megizzasztotta a karácsonyi készülődés, kapcsoljon ki az esti vacsora előtt a Rádió Bézs Jövőnéző műsorának ünnepi Best of válogatásával. Az elmúlt hónapok legszínesebb, legállatibb híreit gyűjtöttük össze, hogy műsorunk egy könnyed előétel legyen az esti falatozás előtt.
2019-ben olyan hírek kerültek terítékre, miszerint, ha nem is forralt-, de pálmabortól szoktak berúgni különböző afrikai madarak, a Richmondi Egyetem kísérleti patkányai pedig úgy döntöttek, hogy ivás helyett inkább vezetnek. Azt is megtudhatják, – ha korábban lemaradtak róla - hogy mi lett a 2019-es év szava és miket választottak a XXI. század eddigi legborzasztóbb találmányainak. Nem megyünk el a miértek mellett sem.
A kihalás szélére sodródott Puerto Rico-i varangyot kutyaugatás segítségével szaporítják, de vajon mi történik a marihuánát szívó férfiak termékenységével? Probléma vagy igazi csoda, ha megérzik a cannabis szagát a balkezes nők, akiknek nincs szaglógumójuk? Ha minket hallgatnak, akkor lesz miről sztorizni a karácsonyi vacsora közben.
Tartsanak velünk jövőre is, már hetente!
Kellemes Ünnepeket kívánnak a Jövőnéző műsorvezetői,
Palugyai István és Tóth Fábián

2019-12-10 17 óra A keddi Jövőnéző egy napon lesz a Nobel-Díjak átadásával, így nem kerülhetem meg (mivel Fábián távolléte miatt csak egyedül tartom a frontot), hogy stúdióvendégemmel, Engloner Attila biológussal, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársával ne beszéljük meg, az idei díjazottak eredményei közül melyiket tartjuk igazán fontosnak, amely valamit nagyon átalakít világunkból.
Másrészt most van a madridi klímaértekezlet, ennélfogva szóba hozunk olyan témákat, mint az óceánok oxigénszintjének aggasztó csökkenése, vagy a mikroműanyagok egészségünkre kifejtett hatása.
Közeleg a karácsony, így beszélünk a lucfenyők hazai pusztulásának okairól, de olyan színes ökológiai hírek hátterét is megemlítjük, mint azt, hogy az izraeli halászok miért etetnek pelikánokat, vagy hogy mi az a békatelefon.
Aggasztó hír látott napvilágot a kínai kutatók majom-malac kimérájáról, jó hír viszont az a fogamzásgátló amiből tabletta formájában elég lesz havonta egyet bevenni. Érdekes az első olyan újszülött világra jövetele, aki magzati életét egymást követően két anya méhében töltötte. Arra az egysejtűre is kitérünk, amely képesnek bizonyult döntéseket hozni.
Végül nem feledkezünk el a Boeing űrkapszula startjának halasztásáról, az iphone és a fejsérülések kapcsolatáról, valamint ünnep előtti színes hírként egy elektromos angolnáról, amelynek kisülései karácsonyfaizzókat működtetnek.

Várom kedves hallgatóimat

Palugyai István

2019-11-26 17 óra A Jövőnéző hallgatói a legközelebbi adás elején egy rendkívülinek ígérkező magyar tudományos felfedezésről hallhatnak. Debrecenben ugyanis úgy tűnik, hogy felfedeztek valamit, amit az ötödik erőnek neveznek és még a CNN is hírt adott róla, azzal, hogy ha igaznak bizonyul, Nobel-díjat érhet. Ugyancsak a részecskefizika világába tartozó hír, hogy lehet, hogy mégis tömege van a neutrinónak. Na persze, ettől nem lesz olcsóbb a kenyér, de a világ anyagi alapjainak megértéséhez sokat adna egy ilyen felfedezés. Ahogy az is érdekes, hogy nemrég egy akkora robbanást észleltek a világűrben, amitől a csillagászok hátrahőköltek. Végül az élet újabb építőeleméről derült ki, hogy a világűrben is létezik, ugaynis cukrot mutattak ki egy meteoritból.

A következő részben maradunk az űrben és hírt adunk a Boeing űrkapszulájáról és Spacex felrobbant rakétájáról, ami érdekessé teszi a két cég közti űrversenyt. Ha már Elon Musk, akkor nem mehetünk el az amerikai milliárdos legújabb autószörnye, a golyóállónak beharangozott, ám a bemutatón e tekintetben becsődölt Cybertruck mellett, ahogy ugyancsak futurisztikus az első emberkomposztáló.

A biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek között most kihalófélben lévő afrikai növényfajokról beszélünk és egy apró puerto rico-i varangyról, amelyet mesterséges megtermékenyítéssel igyekeznek megmenteni. A Malajziábankimúlt utolsó szumátrai orrszarvún viszont nem segít már az az ötlet, hogy lószőrből készítenének mű orrszarvú tülköt.

A sok műdolog között műtej a következő, amivel szembe kell néznünk a jövőben. Hogy egészségesebb-e mint a valódi, nem tudom, de az a próbálkozás, amivel amerikai orvosok az emberi szervezet lehűtésével próbálkoznak egyébként halálos sebesülések esetén az emberélet megmentésével, mindenképp említésre méltó, ahogy az a módszer, ahogy a génszerksztést vetik most be a HIV ellen. Végül néhány szó a Budapesten most véget ért Tudományos Világfórumról.

Várjuk hűséges hallgatóinkat!

Palugyai István és Tóth Fábián

2019-11-12 17 óra A mai műsorban ismét több érdekességgel szolgálunk a tudomány világából. Elsőként szót ejtünk az Év Szaváról, ami talán nem véletlenül a klímasztrájk lett. A klímaváltozás jövőbeni áldozatainak listája a kutatók szerint két újabb állatfajjal bővülhet. Az egyik a császárpingvin, e madárcsoport legnagyobb és legzordabb környezetben élő tagja, a másik pedig egy apró ausztráliai jószág, az erszényes pele. Jómagam (PI) is a déli féltekén jártam az elmúlt hetekben és a talán leghíresebb új-zélandi gleccsernél, a hajdani K und K uralkodóról elnevezett Ferenc József gleccsernél személyesen tapasztaltam meg a jégfolyók fogyatkozását és következményeit.

A világ hústermelése viszont nem a klímaváltozás, hanem a sertésvész miatt csökkenhet hosszú idő óta most első ízben, igaz ennek közvetve szintén lehet hatása a klímára. És közvetett kapcsolatban lehet ezzel az a jópofa hír is, miszerint alkoholista madarak lopják a pálmabort, az esőerdők helyén ültetett olajpálmák erjesztett nedvéből nyert italt Afrikában. Ennek illatát azonban sajnos azok a balkezes hölgyek nem tudnák felismerni, akiknek agyában izraeli kutatók nem találták meg az illatok azonosításához nélkülözhetetlen szaglógumókat. Hogy ennek mi a háttere, elmeséljük.

Ahogy azt is, hogy a közkeletű vélekedéssel ellentétben bonyolult agykutatási vizsgálatok nyomán kiderült, a lányok semmivel nem rosszabbak matematikai képességeik tekintetében a fiúknál. Mindez csak szociális rárakódások következménye, a társadalom fordítja el a hölgyeket a számoktól. Az empátia viszont meglepő módon egy friss kutatás szerint nem csökkenti, hanem növeli a politikai véleménykülönbségeket. Végül jó hírrel szolgálunk az űrkutatás szerelmeseinek: vélhetően e téren kicsi politikai különbségek miatt, de demokrata és republikánus szenátorok együttesen javasolják a Nemzetközi Űrállomás életének kitolását 2030-ig.

Az utolsó blokkban a jövő komputerének mondott kvantumszámítógép legújabb alkalmazási területéről hozunk hírt, Lisszabonban a közlekedés optimalizálását tesztelik vele. Ez saját mindennapi tapasztalataink szerint is olyan bonyolult feladat, amivel csak egy ilyen ketyere birkózhat meg. A mesterséges intelligencia viszont arra lehet képes, hogy megjósolja egy éven belüli szívinfarktusunkat és halálunkat. De nem akarunk ilyen kevéssé szívderítő hírrel búcsúzni, ezért arról beszélünk befejezésként, hogy egy friss hír szerint ezentúl Kínában is elfogadják majd a külföldi hitelkártyákat. Ez saját közelmúltban tett shanghaji utamon (PI) személyes kellemetlenségeket is okozott, ahogy az is, a kommunista nagyhatalom miként blokkolja a netet, tiltja a facebookot, a google keresőt, vagy akár a gmail leveleket. Ehhez képest abszurdnak tűnt, hogy ottlétemkor tartották egy másik városban az internet világkongresszusát. Hogy miként próbáltam - részben sikerrel áttörni - a netes blokádon, erről is mesélünk majd.

Várjuk hallgatóinkat: Palugyai István és Tóth Fábián

2019-10-29 17 óra A Jövőnéző október végi adásában igazán színes témáknak lehetnek fültanúi. Patkányok autót vezetnek, sirályok pedig befőttesgumikkal árasztottak el egy lakatlan szigetet. Katarban az utcát hűtik légkondival, számítógépes algoritmusok pedig rasszistává válnak.

Talán megbolondult a világ körülöttünk? Meglehet. Persze komolyabb vizekre is evezünk, ugyanis megtudhatják, hogy hányadán áll az a technológia, aminek segítségével a sós tengeri vízből édes vizet lehet előállítani.

(Kék) fény derül arra, hogy milyen baljós jelek mutatkozhatnak, ha túl sokat ülünk a számítógépünket vagy a telefonunkat bámulva.

A Halloween már a nyakunkon, szórakozott professzorok pedig egy hátborzongató, csikizhető, dökfödhető emberi bőrszerű telefontokot fejlesztettek ki. Ha ennyitől még nem ijedtek meg (sőt, kíváncsiak lettek), akkor még több infót megtudhatnak mindezekről, ha a Rádió Bézs Jövőnéző című műsorára kapcsolnak.

Az e heti adást István sajnos kihagyja, de ugyanolyan szeretettel és lelkesedéssel várja Önöket a társ-műsorvezető, Tóth Fábián.

2019-10-15 17 óra Kedves Hallgatóink!
A most következő Jövőnézőben mi mással kezdenénk, mint a közelmúltban átadott tudományos Nobel-Díjakkal. Kik és miért kapták idén a legnagyobb tudományos kitüntetéseket! Ezután az űrbe tekintünk. Szó lesz az első űrséta most elhunyt hőséről és a mégis készülődő női űrséta résztvevőiről, valamint egy ősi marsi oázisról.
A tudomány veszélyeinek ecsetelésekor egy új veszélyes műnyaggal foglalkozunk, amely mindenkit érinthet, aki gyorsételeket fogyaszt, majd arról a hatalmas bírságról, amit az egyik legnagyobb gyógyszercégnek kell kifizetnie, de az egész gyógyszeriparnak fáj majd. Ezután az elektromos rollerekkel kapcsolatos bajor aggodalmakat ecseteljük.
Utolsó blokkunkban kiderül, egy zseni félévezred után is bizonyítja tehetségét. Szólunk a hőtermelő fonalról és elsiratjuk a matuzsálemi korban elpusztult első klónozott tehénkét.

Hallgassanak minket most is a tudomány világában tett kalandozásunk során!

Vár mindenkit
Palugyai István és Tóth Fábián

2019-10-01 17 óra A keddi műsorban hallgatóink elsőként az informatika újdonságaival ismerkedhetnek meg. Beszélünk például a Facebook jövőbeni céljaival, melyek révén több tekintetben is a virtuális valóság világába szeretné elvezetni használóit. Kaszparov, a híres orosz sakkmester, akit hajdan legyőzött a sakkszámítógép, nem fél a mesterséges intelligencia veszélyeitől. Majd néhány európai műszaki újdonsággal ismerkedünk meg, melyek mindennapjainkban segíthetnek.

Az űr felé vetve tekintetünket egy minapi hír szerint a NASA egyik kutatója úgy véli, a 2020-ban érkező szondák révén akár már jövőre esély lehet a Marson életet találni. Most viszont egy olyan párost találtak egy óriási bolygó és viszonylag kicsiny és halovány csillaga kettősében, amilyennek léteznie sem szabadna. Ugyancsak izgalmas felfedezés volt egy csillagot széttépő fekete lyuk lefotózása.

Ha némileg lejjebb jövünk, a repülők magasságába, a brit kutatók egy olyan hiperszonikus hajtóművön dolgoznak, amellyel akár a harmincas évekre négy órára csökkenhet az Európából Ausztráliába tartó légi út. Eközben a svédek környezettudatosságból vonatra váltanak. Ha pedig a földre érünk, egy tajvani cég 80 kilós elektromos robogót készített.

Az orvosi témák között tallózva arról a jelentős eredményről szólunk, miszerint brit orvosok óriási fejlődést értek el a melanóma elleni harcban. Ezután pedig azt a vízalapú gélt mutatjuk be, amely infarktus után segít bestoppolni a károsodott szívet.
Végezetül egy hipotézissel zárjuk a műsort. Geológusok ugyanis úgy vélik, hajdan az inkák szándékosan, tektonikus törésvonalak miatt építették a Macchu Picchu köveit olyan megközelítehetetlen helyre.

Reméljük, hűséges hallgatóink velünk tartanak!
Palugyai István és Tóth Fábián

2019-09-03 17 óra A Jövőnéző műsorát kedden mivel is kezdhetnénk, mint az 5-ös fokozatúvá dagadt Dorián hurrikánnal, majd egy olyan jelentésről szólunk, mely szerint a Nagy Korallzátony jövője elég sötétnek tűnik. Igaz, egy hatalmas, vízalatti vulkánkitörésből származó, tenger felszínén úszó habkőszőnyeg közeledik Ausztráliához, mely segíthet a regenerációban. Egy kutatás ugyanakkor a korallok mesterséges tenyésztésében látja a megoldást a környezeti problémára.

A klímaváltozás nemcsak a trópusokon okoz gondot, hanem a sarkvidéken, de vannak, akik a jeges régió regenerációján gondolkoznak. Mallorcán eközben egy több millió évvel ezelőtti tengerszintemelkedés nyomait fedezték fel, amit szintén a felmelegedés okozott.

A következő blokkban a szúnyogok által terjesztett új járványokkal foglalkozunk, majd arról a gélről beszélgetünk, ami kiküszöbölheti a jövőben a fogtöméseket. Ezután megemlítjük azt a kutatást, miszerint a marijuanát szívó férfiaknak magasabb a spermaszámuk.

Szó lesz még a járást felismerő slusszkulcsról, a videokamerák képeit szükség szerint megzavaró, illetve kiélesítő mesterséges intelligenciáról és arról a csevejről, amelyet Elon Musk és Jack Ma, a kínai Alibaba főnöke vitázott a mesterséges intelligencia jövőbeni hatásairól.

Az utolsó blokkban az Etiópiában talált ősemberkoponyáról csevegünk, majd a világ legrégibb fás növényének elemzését ismertetjük.

Remélem, tudomány iránt érdeklődő hallgatóink most is velünk lesznek délután öttől, vagy a szerdai, esetleg szombat reggeli ismétléskor.

2019-08-20 17 óra Kedves Jövőnéző hallgatók!

Augusztus 20-án a mi műsorunk is pihenőre vonul, de az elmúlt adásainkból, a legérdekesebb hírekből készült rövid összeállítással mindenképpen készültünk Önöknek.
Újra bemutatunk 3 nem hétköznapi hölgyet, akik a tudományért odatették/teszik magukat. Hiszen a holdraszállás, az első lefényképezett fekete lyuk, illetve a fájdalomcsillapítók lehetséges új generációja is hathatós munkájuknak köszönhető.
Amit viszont senki nem köszön meg, azok a szúnyogok, akikről a nyár elején beszélgettünk hosszasan.
Apropó, rovarok - Fábián ismételten megeszik egy selyemhernyót, ugyan nem élő adásban, de a reakciója változatlan. Ha nem vettük el az étvágyukat, akkor egy nem olyan hosszú hírt is felelevenítünk... Szerencsére nem is nyújtottuk a szükségesnél tovább - a pénisznagyibbító műtétek és hatásaik.
Végezetül egy korábban meghívott vendégünkkel beszélgetünk az angol nyelv rejtelmeiről, illetve arról, hogy mekkora adatmennyiséggel ér fel megtanulni azt.
Két hét múlva is várja Önöket vissza a műsor két házigazdája
Palugyai István és Tóth Fábián

2019-08-06 17 óra Kedves és hűséges Jövőnéző hallgatóink!

Legközelebbi műsorunkban elsőként a héten a Föld közelében elrepülő aszteroidáról szólunk, majd arról a piciny napvitorlásról, mely az elmúlt napokban kezdte útját az űrben a Nap sugarainak energiáját használva. Ezután megbeszéljük, hogy a Tejút a legújabb eredmények szerint S alakú és hogy új exobolygókkal bővült a csillagászok listája. 

Ezután az elmúlt napok őssejtbotrányairól szólunk, a Távol-Keleti állat-ember kiméra kutatásokról, ezek lehetséges kimeneteléről és arról a sötét ügyről, miszerint felszívódott egy köldökvért gyűjtő magánbank. De vajon van-e értelme az egész biznisznek? Erre válaszol telefonon Dinnyés András az egyik legismertebb hazai őssejtkutató.

Tudták, hogy 2 ezer éve nem volt ilyen átfogó és ennyire erős felmelegedés? Nem csoda, hogy Grönland hihetetlen mértékben olvad.

Nő viszont a gyógyszereknek ellenálló HIV-fertőzések száma és életnagyságú emberi szívet szeretnének 3 dimenziós nyomtatóval megalkotni. Végül elmélkedünk arról, hogy  szó van arról, feltalálóként szeretnék elismerni egyesek a mesterséges intelligenciát.

2019-07-23 17 óra Kedves Jövőnéző hallgatók!

A következő műsorban először röviden visszatekintünk a Holdraszállás 50. évfordulójára azokkal az érdekesebb eseményekkel, amelyekkel a világ a nagy eseményre emlékezett. Másrészt beszélünk arról a hölgyről, aki egyetlen női szakemberként volt jelen az Apollo program vezérlőtermében.

A következő blokkban a magasból a mélybe látogatunk. A föld mélyének aktivitását sajnos ma még nem tudjuk előre jelezni, legyen az vulkánkitörésről, vagy főként földrengésről. Athénban nemrég mozgott a föld, de Izlandban egy tízezer éve kitört vulkán segíthet a földrengés előrejelzéshez közelebb jutni.
Grönland jege viszont nem a belső erők, hanem a klímaváltozás miatt fogy. Egy kutatás ezt a folyamatot igyekszik lassítani. Ha már környezet, tudták, hogy a környezetszennyezés egyik apró, de annál veszélyesebb műanyagot is tartalmazó eleme az eldobott cigarettacsikk. Hogy miért, elmeséljük. Végül csevegünk arról, mitől fuccsolt be ötven éve a műanyagcsomagolás betiltása Amerikában.

Ezután elmélkedünk arról az analógiáról, ami a kutyafajták kitenyésztése és az emberi rasszok között rasszista felhangokat rejt, s amit egy kutatás élesen bírál. Nem tudjuk viszont, vajon egy primitívebb emberfaj, a gyeniszovai készítette a százezer éves, Kínában talált csontfaragást, vagy már a modern ember.

A műsor befejező részében felhívjuk a figyelmüket, már Bécsben is járnak önvezető autók, el is ütött egy ilyen egy gyalogost. Elon Musk viszont bemutatta az agyból információkat gyűjtő legújabb kütyüjét. Végül mindenkit figyelmeztetünk, csak óvatosan a pornóoldalakkal! Szivárogtatnak!

Várunk mindenkit kedden délután öttől és szerdán, meg szombaton reggel 8 tól:
Palugyai István és Tóth Fábián


2019-07-09 17 óra A Jövőnézőben a tudomány és az egész emberiség történetének egy jeles napjára emlékezünk az esemény közelgő ötvenedik évfordulója kapcsán. 1969 július 20-án lépett ugyanis először ember a Holdra. Ennek a fantasztikus tudományos és műszaki teljesítménynek a hátteréről és máig ható következményeiről beszélgetünk vendégünkkel Ordasi András csillagásszal.

Várjuk kedves és remélhetőleg hűséges hallgatóinkat

2019-06-25 17 óra Kedves Jövőnéző hallgatók. A 25-i adásban elsőnek környezeti hírekről csevegünk,vagyis csiripelünk. Kiderült ugyanis, hogy a vörösbegyek a növekvő zajszennyezés hatására nem hallják jól, mit csipog a társuk és ettől egyre agresszívebbek lesznek.

Ezután arról, hogy kiderült, az óceáni műanyagszemét zöméért néhány dél-kelet ázsiai ország a felelős és ők összefogtak a szennyezés visszafogásáért. A szintén felelős Kína nem vett részt ebben, ahogy néhány kelet-európai ország is blokkolta az uniós klímaterv elfogadását. Pedig a folyamatok nem jól alakulnak. Az űrből lefényképezték a Himalája gleccsereinek olvadását.

 Egy kis zene után ismét egy hideg éghajlatú területre merészkedünk, közelebbről a szibériai Norilszkba, ahol egy éhes és girhes jegesmedve okozott meglepetést és kérdőjeleket. Ott a fehér maci, nálunk a tigrisszúnyog jelent meg, kellő médiafigyelmet keltve. Emiatt megnézzük azt is, hogyan is szívnak vért a kórokozókat is terjesztő szúnyogok.

A következő blokkban is egészségünkkel foglalkozunk, de igazi Jövőnéző módra. Megnézzük, hogyan irányítják gondolataink agyhullámaink segítségével a legmodernebb robotkart, majd azt, hogyan képes a mesterséges intelligencia felfedezni a skizofrénia legkorábbi jeleit. Végül beszámolunk arról, hogyan próbálja Amerika digitálisan elrejteni kémrepülőgépeit az ellenség elől. Legutóbb még nem sikerült, talán az új módszerrel legközelebb igen.

Az utolsó részben elrugaszkodunk a Földtől. Egészen a Marsig, ahol nagy mennyiségű metánról szóltak a legutóbbi hírek, ami, mint tudjuk az életre utalhat. Egy új kutatás viszont arról számolt be, az eddig gondoltnál jóval kevesebb életet hordozó exobolygó lehet más csillagok körül. Jó hír viszont, hogy a NASA nukleáris meghajtású hatóművön gondolkodik az ilyen távoli, élettel kecsegtető égitestek elérésére. 

Reméljük, minél többen ülnek majd a számítógép elé, hogy meghallgassanak minket! 

2019-06-11 17 óra Kedves Jövőnéző hallgatók, a keddi műsorban elsőként egy táplálkozással összefüggő hírblokkal indulunk. Egy amerikai vizsgálat szerint a koleszterinszintünkre a vörös és a fehér hús egyformán káros. Ha valaki ezért felhagy a húsevéssel, választhatja a műhúsokat. Már ha ezek gyártása ki tudja elégíteni az egyre növekvő igényeket, amiről a következő hírben szólunk. És ha ettől is elmegy a kedvünk, vagy étvágyunk, választhatjuk a világ sok táján elterjedt rovarcsemegét, amiről mostanában annyi híradás szólt, hogy Fábián nem bírt magával....

A sok kulináris élvezettől ezután a csillagokat fogjuk látni. Következő blokkunk a NASA bejelentésének értékelésével kezdődik, miszerint jövőre akár a Nemzetközi Űrállomáson is üdülhetünk. Már ha lesz elég pénzünk, hogy felszálljunk Elon Musk űrhajójára. A Vasembernek azonban sok kritikusa is van, különösen a globális internetet nyújtó hálózatának, amelynek sokezer műholdját egyesek űrszemétnek tartják a következő hír szerint.

A zene után lejjebb adjuk, legalábbis a repülési magasság vonatkozásában. A repülő autókról csevegünk majd, miután e fura közlekedési mód forradalmát jósolják Európában. Persze a hagyományos autóknál is van innováció, jövőre például jön a levegőmentes abroncs.

Végül a környezet hírein tépelődünk. Felmerült, hogy a jövőben a felmelegedés miatt Szibéria egyre nagyobb része válik lakhatóvá. Igaz, egy másik jóslat szerint, mire ez bekövetkezne, véget ér az emberi civilizáció, már 2050-re. Mi nagyon nem szeretnénk ebben hinni,ezért minden jó ötletben reménykedünk.Például abban, hogy a teafilter lesz a klímaváltozás elleni harc titkos fegyvere.

Mindenkit szeretettel vár mind a keddi műsorra, mind a szerdai és szombati ismétlésre Palugyai István és Tóth Fábián!

2019-05-28 17 óra A keddi műsorban elsőnek a legutóbb lemaradt hírrel kezdünk, amely nem azért maradt le, mert olyan hosszú volt.  A péniszmeghosszabbítás értelmetlenségéről szóló kutatás eredményeit ecseteljük elsőként.

Ezután az űrbe szállunk, elsőként azzal a hírrel, miszerint Elon Musk sikeresen felbocsátotta a SpaceX űrinternetjéhez szükséges első 60 műholdat. Hátteret próbálunk adni annak értelmezéséhez, hogy lemondott a NASA új Holdprogramjának nemrégen kinevezett vezetője és beszélünk arról, hogy megtalálták a Mars északi sarkának ősi jégsapkáját.

Ezután a mi Földi környezetünk romlására térünk át két hírblokkban. Szó lesz arról, hogy nő a Föld metánkoncentrációja, de nem tudják a kutatók, hogy miért. Testen viselhető klímaeszközt fejlesztettek ki, ami egyszemélyes légkondicionálóként funkcionál. Végül egy furcsa kis hír arról, hogy miközben emelkedik a tengerek vízszintje, ugyanakkor lassan a földkéregbe folyik az óceánok vize.

Ezután delfinben talált műanyag zuhanycső és műanyagszeméttől elpusztult bálna esetével borzoljuk hallgatóink idegeit, majd azzal igyekszünk nyugtató hatást kelteni, hogy egy kutatás a tengerekben műanyaglebontó bacikkal ért el eredményeket. 

A műsort egy kis közlekedési blokkal zárjuk, amelyben az óránként 600 kilométeres sebességgel száguldó kínai lebegő vonatról és az Unió új drónrendeletéről csevegünk majd.

2019-05-14 17 óra Kedves hallgatóink! A következő Jövőnézőben elsőként elhangzó hírblokkban a meglepetésre a korábban hittnél okosabbnak bizonyuló cápákról, a néhány nap óta Japánban tesztelés alatt száguldó leggyorsabb vonatról és a teljesen újrafelhasználható műanyagról beszélünk.

Stúdióvendégünk ezúttal Dr. Telek Géza, a Szent István kórház sebész főorvosa, akivel két blokkban is a sebészet jövőjéről, így a robotsebészetről, a vműtétekről és a természetes testnyílásokon keresztül végzett endoszkópos operációkról csevegünk és megkérdezzük, megérhetjük, hogy ezek a máshol már kipróbált módszerek egyszer hozzánk is elérkezzenek?

A műsor zárásaként következő részben azokról a most kifejlesztett képpontokról ejtünk szót, melyek milliószor kisebbek az okostelefonokban lévőknél, és amelyekkel akár egy házat is be lehet majd teríteni. Ha már egy sebész is ül a stúdióban, szembesítjük azzal a londoni eredménnyel, miszerint a pénisznövelő beavatkozásoknak túlnyomó többségében semmi értelme. Végül bemutatjuk azokat a Fazekasban tanuló magyar gimnazistákat, akik egy nagy nemzetközi díjat hoztak el egy dublini programozó versenyről.

Várjuk a tudomány iránt érdeklődő hallgatókat kedd délután, szerda és szombat reggel!

Palugyai István és Tóth Fábián


2019-04-30 17 óra A Jövőnéző ezúttal elsőként a Marson észlelt földrengéssel, bocsánat, Marsrengéssel foglalkozik, ami elsőként bizonyította a Vörös Bolygó mai is meglévő tektonikus aktivitását. Ezután szólunk Elon Musk májusban induló űrinternet programjáról.
Nem hagyjuk ki, hogy szintetikus beszédet hoztak létre kaliforniai kutatók egy agyimplantátum segítségével, amely az emberi gondolatokat beszéddé alakítja. S ha nem tudjuk kimondani, ami már a nyelvünkön van, szakértők szerint az még nem a szenilitás jele.
Az eddigi legerősebb vihar sújtja ismét Mozambikot, nem sokkal egy másik szélvész után. Nem tűnik véletlennek: egy több mint három évtizedes kutatás szerint a déli óceánon egyre nő a viharok erőssége.
Egy másik kutatás 200 ezer ismeretlen vírust talált az óceánok mélyén.
És végül elcsevegünk arról, hogy jönnek az igazi öregedésgátló gyógyszerek.
Várjuk hallgatóinkat kedden délután ötkor, vagy a szerda és szombat reggel 8 órás ismétlésre.

Palugyai István és Tóth Fábián


2019-04-16 17 óra A Jövőnéző ezúttal elsőként az előző napok nagy tudományos szenzációjával, az első "lefényképezett" fekete lyukkal foglalkozik. Elhangzik ebben a, szokásosnál hosszabb részben egy beszélgetés Frey Zsolttal, az ELTE Fizikai Intézetének vezetőjével is.

Ezután szó lesz a génmódosított majmokkal, amelyekbe kínai kutatók emberi agyfejlődéssel kapcsolatos géneket ültettek.

Egy következő blokkban halászokkal barátkozó delfinekről beszélgetünk, majd Norvégiáról, ahol - a bálnavadászattal ellentétben - állatvédelmi okokból betiltották a szőrmefarmokat.

Végül Elon Musk legutóbbi sikeréről, a szaudi műholdat a világűrbe juttató Falcon Heavy rakétájáról csevegünk, amelynek második indítása során mindhárom gyorsítófokozata épségben visszatért a Földre, ezzel végképp bebiztosítva az újrafelhasználható és ezzel olcsóbb rakétaindításokat.

Várjuk hallgatóinkat kedden 5-kor és az ismétlések alkalmával, szerdán és szombaton reggel 8-kor.

Palugyai István és Tóth Fábián


2019-04-02 17 óra A műsorban beszélünk arról a nőről, aki majdnem nem érez semmi fájdalmat, mert egy génje mutálódott. Ez a felfedezés esetleg új fájdalomcsillapítók kifejlesztéséhez vezetheti el a kutatókat.
Ezután beszélünk az első csak nők által végzett űrsétáról, amit lemondtak, méghozzá ruhaproblémák miatt.
Vendégünk Holland Katalin lesz, aki arról a projektről beszél, melyben női tudósok Wikipedia oldalait igyekeznek megírni, mivel a női tudósoknak jelentősen kevesebb ilyen oldala létezik globálisan, mint a férfia társaiknak.
A műsor következő részében arról a dinoszaurusz-leletről beszélgetünk, amelyet az évszázad őslénytani felfedezésének neveznek, bár még nagy a vita ekörül. 
A következő egy informatikai blokk lesz, melyben szó lesz arról, vajon az autizmus kezelhető-e a virtuális valóság technológiájával, vagy hogy a mesterséges intelligencia fejleszthető lesz ugyanilyen VV technológiával, végül pedig arról, hogy megkapták az informatika Nobel-Díjának megfelelő Turing Díjat a neurális háló megalkotói.
A műsor utolsó részében arról csevegünk majd, hogy miképpen foglalhat el egy nyelv megtanulása 1,5 megabájtnyi adatot az agyunkban.

Várjuk kedves hallgatóinkat a Jövőnéző című tudományos magazin legközelebbi adására!


2019-03-19 17 óra Elsőnek egy környezeti blokkal indulunk, melyben szólunk a 16 éves Greta Thunbergről, akit Béke Nobel-Díjra jelöltek a környezetért szervezett tüntetésekért.
A legkisebb delfinről, amelyből már csak tíz maradt és a melegedés miatt az örök fagyból kiolvadt mamutból kivett és egérsejtekbe beültetett sejtek részbeni újraélesztéséről.

Másodiknak a Föld űrből való és az űr Földről való megfigyelésének hírei következnek: a legnagyobb rádiótávcsőhálózattal, a felfedezett tenger alatti hegyekkel és az észrevétlenül maradt Föld felett felrobbant nagy meteorral kapcsolatban.

Stúdióvendégünk Turcsán Zsolt a Természettudományi Múzeumben megnyílt szabadulószoba érdekességeiről beszél.

Ezután egy érdekes vizsgálatról csevegünk, mely szerint a Föld különböző országaiban eltérő sebességgel öregszenek az emberek.

Végül a 21. század legrosszabb találmányait mutatjuk be.

2019-03-05 17 óra A Jövőnéző mai fő témája a globális klímaváltozás. Ennek jegyében lesz a stúdió vendége Faragó Tibor, c. egyetemi tanár, aki sok évig vezette hazánk klímaügyi tárgyalásait. Hír, amiről kérdezhetjük van bőven.
Csak néhány példaképp:
- közelebb a fordulópont, amikor a növényzet már nem tudja kompenzálni a káros emberi hatásokat
- a melegedő tengerekben máris 5 százalékkal kevesebb a hal
- ha feloszlanak a tengerek fölött a felhők, óriási melegedés jöhet stb.
De beszélünk az amerikai űrkutatás orosz függésének végét jelentő, hét végén felbocsátott Dragon űrhajóról, amelyen egy Ripley hadnagy nevű bábú volt és szólunk a fél évszázada először a levegőbe emelkedett Concorde repülőgépről is.

2019-02-19 17 óra

2019-02-05 17 óra A degeneratív központi idegrendszeri betegségek néhány új hír kapcsán (baktérium okozná az Alzheimer-kórt, őssejtekkel gyógyítanak Parkinson-kórt, stb.)

Az őssejtek lehetőségeinek ecsetelésétől egy gerincvelővel kapcsolatos hír
nyomán áttérünk a háromdimenziós nyomtatásra, amely az utóbbi időben erősen felgyorsult ezt a blokkot egy olyan új technológiával zárjuk le, amely a 3D nyomtatást teljesen új módon, az eredeti módszernél sokkal gyorsabban valósítja meg.

Végül a robotok új és egészen fantasztikus világába kalauzoljuk el a hallgatót. (egy olyan pesti kávéházból indulva, ahol már robotok szolgálnak fel - innen is hozunk majd hangfelvételeket)

A beszélgetőtársam Tóth Fábián, most végzett Természettudományi kommunikációs mesterszakos diákom lesz.

Kovalik Márta díj

Kedves Barátaim!
 
Szeretnék megosztani Veletek két nagyon jó és szép hírt. 
 
Megünnepeltük a BÉZS Rádió működésének 5 éves évfordulóját. Ehhez itt is hadd gratuláljak Fodor Jánosnak, a Rádió lelkének és motorjának az egész kuratórium nevében! További sok évnyi sikeres működést kívánunk!
 
Az ünnepséget a Király u. 11. szám alatt található K11 Művészeti és Szabadidő Központban szervezte meg János, nagyon szépen és mívesen. Sajnos, akinek igazán ott kellett volna lennie, megbetegedett. Így Talyigás Kati nem volt személyesen jelen, hogy megtudja, hogy Ő kapta idén a Kovalik Mártáról elnevezett vándordíjat.  Fodor János nagyon szép szavakkal emlékezett meg a névadóról, s az első két díjazottról, Bojár Gáborról és Vekerdy Tamásról. Azt is elmondta, hogy egy névtelen adakozó lehetővé tette, hogy a vándordíj egy másolata ott maradhasson a díjazottnál is a következő 5 évben.  Majd felhívta a színpadra a díj alkotóit, Formanek Zuzsát és Bedécs Kristófot, kezükben a díjjal. Talyigás Katalin távollétében pedig engem ért az a megtiszteltetés, hogy átvehettem tőlük a nagyon szép üvegalkotást, ami talán a leszálló Nikére emlékeztet leginkább, de mindenképpen a szárnyalásról, a repülésről, az alkotásról szól - azon kívül, hogy nagyon szép, légies!  
 
Gratulálunk, Talyigás Katalin! 
 
Hegyesi Gábor
Szociális Innovációs Alapítvány 
a Kuratórium elnöke
 

 

 >>>

Vintage

 
Faragó Judit
 

Amerikai weblapot küldött át egy barátnőm, ahol mindenféle régi cuccot gyűjtenek, vásárolnak és bocsájtanak aukcióra. Köztük a hetvenes-nyolcvanas évek kedvelt háztartási cikkét, a fehér alapon mintás pirex-edényeket. Barátnőm jól gondolta, hogy a mi háztartásunkban még lehet ilyesmi. Valaha neki is megvolt az amerikai lapon hirdetett, a műfajban legdrágábbra tartott 4 részes, kerek, kékmintás, de sajna, mind elfogyott. Remélte, nekem van.

Hát, ha a kékmintás nem is, de a virágos és gyümölcsös egy-egy darabja tényleg megvan, sőt, a nagy ovális is. Ez utóbbit volt a legnehezebb előbányászni, de megtettem, mert ez mutatkozott a legnagyobb kincsnek. Lelkesen mutattam háztartásom konyhafőnökének, aki kissé rezignáltan kérdezte, megnéztem-e a leletet. Meg. Csak nem jól. Az óriás ovális – amivel csaknem 10 ezer dollárt kereshettem volna, minta nélküli hófehér volt, van. Fel lettem világosítva, hogy a mintás réges régen eltört, helyette lett a fehér, még a fedő, mindkét fedő, a fehér és az üveg is illett rá. Csalódásom leírhatatlan: hogy hogy nem vettem észre. Nem, mert nagy edényben nálunk a konyhafónök főz, kezemben sem volt, legfeljebb mosogatáskor, akkor meg nem a mintára szoktam ügyelni.

Meg egyébként is. Az a helyzet, hogy nagyon utáltam ezeket a mintásakat. Nem az én ízlésem szerintiek voltak, Anyámnak vettem ajándékba, neki kellett, hogy tetsszen. Tetszett is. De megörököltem. Sose voltak szettben, gondoltam, legyen ilyen is meg olyan is, a változatosság – legalább engem – gyönyörködtet. Az örökség bumeráng volt. Meg most egy kis méreg: ha nagyvonalúbb vagyok, ha megveszem az egész szettet – nagyon jól jönne – kinek nem - 10 ezer dollár vagy 12 ezer. Így ennyivel maradtam szegényebb. Pár dollárért azért ezeket is elkótyavetyélhettem volna, de annyit nem ér.

Ha már a pénztárcámat nem, legalább a tudásomat gyarapítottam. Az akció és az aukció vintage címen van hirdetve. 1975-82-84-es gyártású edényekre. Bevallom, kissé csalódtam, keserű volt az idő múlására gondolni, 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:
Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Nincs türelme a hosszú regényekhez?  Olvasásra biztatjuk, de megértjük, ha mostanában nincs kitartása a hosszú olvasmányokhoz.  A helyes választ beküldők között a 21.Század Kiadó könyvét, Philip Roth Düh című kisregényét sorsoljuk ki.  

 >>>