A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Palugyai István

A nyolcvanas években sokat rádióztam a Magyar Rádió legendás tudományos rovatánál, a kilencvenes éveket végigtévéztem, ebből 9 évet a 140 részt megélt Azok a csodálatos állatok sorozattal, de eközben végig napilapos újságíró maradtam, 1979-től 2016-ig, két lapnál, a Magyar Hírlapnál és a Népszabadságnál. És mindvégig tudományos újságíróként. Na meg oktattam a szakmát, legutóbb az ELTE természettudomány kommunikációs mesterszakán, amit tavaly szüntettek meg. Most visszatérek itt egy műsor erejéig a rádiós mikrofonhoz, de egy frissen végzett diákommal együtt. Jövőnéző lesz a műsorunk címe és szeretnénk olyan aktuális, jövőnket meghatározó érdekességekről, hírekről beszélgetni, melyek a tudomány világához kötődnek. Remélhetően a hallgatókat pedig képesek leszünk erre az időre a műsorhoz kötni!  

• Jövőnéző • Kedd 17:00-18:00 •

2019-04-16 17 óra A Jövőnéző ezúttal elsőként az előző napok nagy tudományos szenzációjával, az első "lefényképezett" fekete lyukkal foglalkozik. Elhangzik ebben a, szokásosnál hosszabb részben egy beszélgetés Frey Zsolttal, az ELTE Fizikai Intézetének vezetőjével is.

Ezután szó lesz a génmódosított majmokkal, amelyekbe kínai kutatók emberi agyfejlődéssel kapcsolatos géneket ültettek.

Egy következő blokkban halászokkal barátkozó delfinekről beszélgetünk, majd Norvégiáról, ahol - a bálnavadászattal ellentétben - állatvédelmi okokból betiltották a szőrmefarmokat.

Végül Elon Musk legutóbbi sikeréről, a szaudi műholdat a világűrbe juttató Falcon Heavy rakétájáról csevegünk, amelynek második indítása során mindhárom gyorsítófokozata épségben visszatért a Földre, ezzel végképp bebiztosítva az újrafelhasználható és ezzel olcsóbb rakétaindításokat.

Várjuk hallgatóinkat kedden 5-kor és az ismétlések alkalmával, szerdán és szombaton reggel 8-kor.

Palugyai István és Tóth Fábián


2019-04-02 17 óra A műsorban beszélünk arról a nőről, aki majdnem nem érez semmi fájdalmat, mert egy génje mutálódott. Ez a felfedezés esetleg új fájdalomcsillapítók kifejlesztéséhez vezetheti el a kutatókat.
Ezután beszélünk az első csak nők által végzett űrsétáról, amit lemondtak, méghozzá ruhaproblémák miatt.
Vendégünk Holland Katalin lesz, aki arról a projektről beszél, melyben női tudósok Wikipedia oldalait igyekeznek megírni, mivel a női tudósoknak jelentősen kevesebb ilyen oldala létezik globálisan, mint a férfia társaiknak.
A műsor következő részében arról a dinoszaurusz-leletről beszélgetünk, amelyet az évszázad őslénytani felfedezésének neveznek, bár még nagy a vita ekörül. 
A következő egy informatikai blokk lesz, melyben szó lesz arról, vajon az autizmus kezelhető-e a virtuális valóság technológiájával, vagy hogy a mesterséges intelligencia fejleszthető lesz ugyanilyen VV technológiával, végül pedig arról, hogy megkapták az informatika Nobel-Díjának megfelelő Turing Díjat a neurális háló megalkotói.
A műsor utolsó részében arról csevegünk majd, hogy miképpen foglalhat el egy nyelv megtanulása 1,5 megabájtnyi adatot az agyunkban.

Várjuk kedves hallgatóinkat a Jövőnéző című tudományos magazin legközelebbi adására!


2019-03-19 17 óra Elsőnek egy környezeti blokkal indulunk, melyben szólunk a 16 éves Greta Thunbergről, akit Béke Nobel-Díjra jelöltek a környezetért szervezett tüntetésekért.
A legkisebb delfinről, amelyből már csak tíz maradt és a melegedés miatt az örök fagyból kiolvadt mamutból kivett és egérsejtekbe beültetett sejtek részbeni újraélesztéséről.

Másodiknak a Föld űrből való és az űr Földről való megfigyelésének hírei következnek: a legnagyobb rádiótávcsőhálózattal, a felfedezett tenger alatti hegyekkel és az észrevétlenül maradt Föld felett felrobbant nagy meteorral kapcsolatban.

Stúdióvendégünk Turcsán Zsolt a Természettudományi Múzeumben megnyílt szabadulószoba érdekességeiről beszél.

Ezután egy érdekes vizsgálatról csevegünk, mely szerint a Föld különböző országaiban eltérő sebességgel öregszenek az emberek.

Végül a 21. század legrosszabb találmányait mutatjuk be.

2019-03-05 17 óra A Jövőnéző mai fő témája a globális klímaváltozás. Ennek jegyében lesz a stúdió vendége Faragó Tibor, c. egyetemi tanár, aki sok évig vezette hazánk klímaügyi tárgyalásait. Hír, amiről kérdezhetjük van bőven.
Csak néhány példaképp:
- közelebb a fordulópont, amikor a növényzet már nem tudja kompenzálni a káros emberi hatásokat
- a melegedő tengerekben máris 5 százalékkal kevesebb a hal
- ha feloszlanak a tengerek fölött a felhők, óriási melegedés jöhet stb.
De beszélünk az amerikai űrkutatás orosz függésének végét jelentő, hét végén felbocsátott Dragon űrhajóról, amelyen egy Ripley hadnagy nevű bábú volt és szólunk a fél évszázada először a levegőbe emelkedett Concorde repülőgépről is.

2019-02-19 17 óra

2019-02-05 17 óra A degeneratív központi idegrendszeri betegségek néhány új hír kapcsán (baktérium okozná az Alzheimer-kórt, őssejtekkel gyógyítanak Parkinson-kórt, stb.)

Az őssejtek lehetőségeinek ecsetelésétől egy gerincvelővel kapcsolatos hír
nyomán áttérünk a háromdimenziós nyomtatásra, amely az utóbbi időben erősen felgyorsult ezt a blokkot egy olyan új technológiával zárjuk le, amely a 3D nyomtatást teljesen új módon, az eredeti módszernél sokkal gyorsabban valósítja meg.

Végül a robotok új és egészen fantasztikus világába kalauzoljuk el a hallgatót. (egy olyan pesti kávéházból indulva, ahol már robotok szolgálnak fel - innen is hozunk majd hangfelvételeket)

A beszélgetőtársam Tóth Fábián, most végzett Természettudományi kommunikációs mesterszakos diákom lesz.

Kovalik Márta díj

A Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, azért, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember s tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

Az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

A június 28-i díjátadón  Bornai Tibor, Gábriel, Pleszkán Écska és Ratkóczi Huba duo és Wessely Ernő lépett fel.

 >>>

Jogi Jógik

Új műsor indul a Rádió Bézsben. Szolgáltató műsor. Jogi Jógik a címe, s egy tapasztalt, sokat megélt ügyvéd, Dr. Dávid Gyula és a szintén jogász lánya Dr. Dávid Zsófia a műsor gazdája. Jogi Jógi rögtön tollat is ragadott:

Az úgy volt, hogy az ősember még maga intézte el jogvitáit ököllel, furkósbottal, hordatársakkal. Aztán vagy a király döntött, vagy a földesúr, vagy az erősebb. Később már különvált a szokás, az erkölcs és a jog. Az asztalnál kézzel enni nem szokás, de nem tilos. Egy középkori hívő közösségben nem erkölcsös dolog távol maradni a miséről. De nem tilos. Az áruházban ellopni a kiakasztott árucikket nem szokás, nem erkölcsös, és nem is szabad, tehát tilos. Századok óta egyre szaporodó módon minden élethelyzetünket szabályozza a szokás az erkölcs és a jog. Mi, ügyvédek, jogászok, amolyan idegenvezetők vagyunk, ha baj van hegyimentők vagy révkalauzok, riadómentősök, segítünk – jól, rosszul – eligazodni a jogszabályok útvesztőiben, ha kell tanácsot adunk, vagy ha a király elé idéznek, társulunk szószólónak, hisz tanult mesterségünk valami ilyesmi.

Ez a műsor megkísérli élet közelbe hozni a jog bonyolult, vagy annak tűnő világát. Beszélgetni fogunk arról, amit látszólag mindenki tud, vagy hallott már róla, de kevesen tudják jól, pontosan. Igyekszünk olyan tanácsokat adni, amelyek esetleg segítenek kikerülni az akadályokat, segít sikerrel venni a buktatókat, és ezzel spórolni mindenkinek időt, pénzt, energiát.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ami itt elhangzik, az a lányom, Dr. Dávid Zsófia és Dr. Dávid Gyula véleménye, javaslata, amiért felelősséget nem vállalhatunk, hisz a jogban épp az a szép, hogy ugyanolyan ügyben, más felek között nem egyszer születik egymással homlokegyenest ellenkező ítélet, határozat. Ha pedig a magasságos bíróság, a király meghosszabbított keze is ennyire tévedékeny, ha még ott is – olykor – előfordulnak ellentmondó értelmezések, akkor két lelkes, és tapasztalt, ámde az információk csak egy részével bíró jurátus véleménye nem más, mint egy újabb észrevétel a többi között. De mindez ne akadályozzon senkit abban, hogy kérdezzen, hogy véleményt mondjon, hogy írjon, telefonáljon, hogy ossza meg velünk a gondját. Végül is minden ügy egy srófra jár: a végén meg kell oldani a problémát. Hogy hogyan? Na ez az, amihez ismeret, fifika, tapasztalat kell.

Dr. Dávid Gyula

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:
Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Három esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 >>>

Játék

Elindult élő rádiófelvétel sorozatunk, a Bézs estek.  

A második Bézs esten április 25-én a K11-ben Bayer Ilona vendégei É. Szabó Márta, Érdi Sándor és Érdi Tamás, Hullan Zsuzsa pedig Zoránt faggatja.  Válaszoljon helyesen kérdéseinkre és nyerjen belépőjegyet, hogy személyesen is találkozhasson a rádió munkatársaival.    

 >>>