A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Marton Éva

1100 év magyar története, színes, érdekes leírások, a történelmi kutatások legújabb eredményei, különböző korok művészetének és kultúrájának képes és szöveges bemutatása. Ezzel foglalkozik Marton Éva könyvében, ami kétségtelenül érdekes, csakúgy, miként a szerzője. Marton Éva vérbeli rádiós, történelemtanár egy gimnáziumban.

A Rádió Bézsben érdekes kulturális beszélgetésekre számíthatunk, időről időre például Nyáry Krisztián lesz a vendége, s azt gondoljuk, nemcsak azt tudjuk meg, hogy szerettek ők, s kik voltak az igazi hősök, hanem tán azt is, hogy hogyan kéne mindenfajta hősiesség nélkül igaz, tiszta életet élni. Műsorának azt a címet is adhatnánk, hogy Hétköznapi hősök?   

• Fekete-fehér • Hétfő 16:00-17:00 •

2019-10-14 16 óra „2018-ban nyilvánvalónak tűnt, hogy a Kibékülés történéseire nem lesz könnyű ránézni. Ha nem akarjuk, hogy témaválasztásunk üres közhely vagy elméleti konstrukció maradjon, akkor mind egyéni, mind szerzetes közösségi szinten szembe kell majd néznünk saját kudarcos vagy lezáratlan kibéküléstörténeteinkkel is. Azért, hogy továbbléphessünk.” – idézi fel a Pannonhalmi Főmonostori Kiállítótér Csend című kiállításának megszületését Dejcsics Konrád atya. Ö Erőss Nikolett kurátor öt fiatal művésszel dolgozta fel, készítette el a Csend kiállítást.
Erőss Nikolett művészettörténésszel beszélgetünk a kiállítás létrejöttéről, az ott megszületett művekről.

2019-10-07 16 óra Az utolsó „piros napos” április 4-én alakította meg akkor négy nagyon fiatal történész a Történelemtanárok Egyletét. Ám úgy gondolták, a tanév vége előtt néhány héttel nem lenne akkora ereje egy új egyesület megalakulásának. Kivártak. Így lett a megalakulás időpontja 1989. szeptember 30-a. Szinte egyidős a rendszerváltással. A TTE a történelemtanítás rendszerváltása lett. Együttműködések, konferenciák, sikerek, viták, olykor éles szembenállások jelzik az évtizedeket. Ma talán az egyik legnagyobb értéke, hogy VAN. Az alapításról, múltjáról és jelenéről beszélgetünk az alapító Miklósi Lászlóval, a TTE elnökével.

2019-09-30 16 óra Talán a Pinokkióban láttam először, legalább is ekkor rögzült a vékony, nyurga, hihetetlen arcjátékú, mozgású fiatal színész. Az Amadeusban Mozartot tényleg életre keltette. Az Egy őrült naplója, amit minimum négyszer láttam, lenyűgözött. Az Ascher Tamás Háromszéken előadásban elbizonytalanított hogy őt, vagy valójában tényleg Aschert látom-e a színpadon.
Profi színész, meg csöndes, szerény, a díjak nem „rontják”. S ebben a hitelességben rengeteg munka van.
Szeretem, amikor zenél a Sadantban. Szeretem, ahogy gondolkodik és beszél.

Az élet úgy hozta, hogy ezen a héten ismétlek, amiben egyetlen jó van: Keresztes Tamás színész.
Ajánlom szeretettel.

(A 2018.01.08.-i adás ismétlése )

2019-09-23 16 óra A nyolcvanas évek nekem nem csak a fantasztikus egyetemi éveket jelentette. Barátokat, szellemi mentorokat, rácsodálkozást sokmindenre. Kitágult a világ: bennem is, körülöttem is.

Elbert Márta Kiskamerás történetek c könyvével újraélem az akkori évtizedet. Ma méginkább tudom, mekkora bátorság volt és milyen fontos, hogy a Fekete Dobozzal akkor ők mindenhol jelen voltak, rögzítettek, dokumentáltak.
S közben kibontakozik egy egyszerűnek és simának egyáltalán nem mondható életút és pályakép.
A könyv kapcsán beszélgetek Elbert Márta rendező, forgatókönyvíróval, a Fekete Doboz egyik alapítójával.


( A 2019.04.01-i adás ismétlése )

2019-09-16 16 óra Színész. Vezetett színházat Fehérváron. Most A Szentendrei Teátrum igazgatója.
Legfőbb jellemezője az örök nyughatatlanság, a folyamatos csinálás, melynek egy közös pontja van: a Színház.
Vasvári Csaba színésszel beszélgetünk színházról, az ötven éves Teátrumról, ikertesóságról, szerepekről, mélységekről és magasságokról.

2019-09-09 16 óra Vendége: Kerekes Vikória színész

2019-09-02 16 óra  „Mi meg ültünk otthon, én és a kis Peer,

legjobb volt nem törődni az egésszel…
Én sose bírtam a sarkamra állni.
Ki nézne a sorssal farkasszemet,
jobb szeretjük hessegetni, hiába,
a kínos gondolatokat, ki pálinkába,
ki hazugságokba menekül – ahogy lehet.
Mi meg… a mi menedékünk a mese volt:
volt azokban királyfi, meg állatok, manók, még menyasszonyrablás is…
Istenem, de ki hitte volna, hogy úgy megmarad benne?”
Csodálatos szöveg, lenyűgöző előadás, egy különleges helyszín Budapest egyik pincerendszerében, elképesztő színészi munkák.
Nagypál Gáborral (Peer) többek között a rendhagyó előadásról beszélgetünk.
Meg színházról, a „függetlenség áráról”, színházcsinálásról, olykor annak igazgatásáról, Vádliról……

2019-08-19 15 óra Már az odautazást is szeretem. Ahogy egyszercsak, még nagyon a távolból felsejlik a kontúrja, előbukkan, majd egy időre újra eltűnik, hogy végül teljességében láttassa magát. Uralja a tájat, közben szerényen meghúzódik. E kettősség nem csak az épületegyüttest, hanem annak ezeréves jelenlétét is jól tükrözi.
Hosszú évek óta – hacsak tehetem – augusztus utolsó hétvégéjét Pannonhalmán töltöm.
A varázslatos táj mellett lenyűgöző a Pannonhalmi Bencés Főapátság épülete, mely tizenöt éve ad otthont a háromnapos művészeti fesztiválnak, az Arcus Temporumnak.
„ A fesztivál programja a szerzetesi imádságok ritmusa köré épül, mert a bencés szerzetesközösség szeretné mindenkinek felkínálni a lehetőséget, hogy bekapcsolódjon és belemerüljön abba, amit nap mint nap végez.”
A Pannonhalmi Főapátság idei tematikája a Csend, ezt járja körül a Fesztivál is zenében, kiállításokban, irodalmi művekben.
Dejcsics Konrád bencés szerzetessel, a Fesztivál kulturális igazgatójával beszélgetünk a helyről, múltjáról és jelenéről, s a fesztiválról.

( A 2019.08.05-i adás ismétlése )

2019-08-05 15 óra Már az odautazást is szeretem. Ahogy egyszercsak, még nagyon a távolból felsejlik a kontúrja, előbukkan, majd egy időre újra eltűnik, hogy végül teljességében láttassa magát. Uralja a tájat, közben szerényen meghúzódik. E kettősség nem csak az épületegyüttest, hanem annak ezeréves jelenlétét is jól tükrözi.
Hosszú évek óta – hacsak tehetem – augusztus utolsó hétvégéjét Pannonhalmán töltöm.
A varázslatos táj mellett lenyűgöző a Pannonhalmi Bencés Főapátság épülete, mely tizenöt éve ad otthont a háromnapos művészeti fesztiválnak, az Arcus Temporumnak.
„ A fesztivál programja a szerzetesi imádságok ritmusa köré épül, mert a bencés szerzetesközösség szeretné mindenkinek felkínálni a lehetőséget, hogy bekapcsolódjon és belemerüljön abba, amit nap mint nap végez.”
A Pannonhalmi Főapátság idei tematikája a Csend, ezt járja körül a Fesztivál is zenében, kiállításokban, irodalmi művekben.
Dejcsics Konrád bencés szerzetessel, a Fesztivál kulturális igazgatójával beszélgetünk a helyről, múltjáról és jelenéről, s a fesztiválról.

2019-07-22 15 óra Fekete-fehér fotók: Hősök tere, az újratemetés, a berlini fal lebontása, ’89 március 15-i tüntetése, 1989 Prágája. Ikonikussá vált képek. Meg a Győri Balett negyven évvel ezelőtti pillanatai. Sokunk számára élő emlékezet, ott voltunk, részt vettünk, hittünk benne. Mit látott ott és akkor a fotós? Mit jelentenek ma ezek a képsorok.
Bánkuti András fotóművész Évfordulók c. kiállítása (Fészek Klub) a negyven éves Győri balett és a harminc éve történt rendszerváltás kapcsán beszél az akkorról és a mostról is.

019-07-08 15 óra Talán egy éve beszélgettünk már a Bézsben. De már akkor tudtam, lesz folytatása, ottmaradtak még kérdések, meg válaszok. Azóta annyi minden történt. Utazások, kiállítások, új munkák, új szellemiségek. Játékok.
Lesz miről beszélgetnünk.
Mestermunkájára egy Weöres aforizma került: „A por siet, a kő ráér”
Valóban…
Karsai Zsófia keramikusművésszel beszélgetünk

2019-06-24 15 óra Az Andrássy út számos különleges épülete közül az egyik Hopp Ferenc egykori villája, melyet Hopp a Knorr családtól vásárolt meg. A gyönyörű kertben álló tekintélyes villa nem csak a családnak, de az első világkörüli útról hazahozott rengeteg tárgynak is méltó helye lett. nem csak gyűjteménye, de a kert is őrzi a Kelet szerelmesének kéznyomát. Kertjébe, melyet keleti tárgyakkal, szobrokkal, kapuval, oszlopokkal díszített, különleges buja keleti növényeket telepített. Hopp egyik alkalmazottja így írt a kertről: „Mintha csak a mosolygó Japánnak egy részét varázsolták volna ide a főváros közepes közepibe.”
Hopp azzal a feltétellel adományozta villáját az államnak, hogy abban gyűjteményét felhasználva múzeumot hoznak létre. Száz éve, 1919-ben nyílt meg a mai Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum elődje.
 A kertjében álló holdkapu kínai feliratának szövege: Kapum táján öröm áradjon a végtelenbe, Portám körül vígasság viruljon mindörökké.”
A múzeum száz évéről, az ennek tiszteletére rendezett kiállításról, Hopp Ferencről, a keleti utazókról beszélgetünk Fajcsák Györgyivel, a múzeum igazgatójával.

2019-05-27 15 óra Eredeti szakmáját, karrierjét otthagyva kezdett bele az új, a „könyves” életbe.

A rendszerváltás környékén alapította férje, Vince Gábor a ma is sikeres Vince kiadót. Szerencsés, izgalmas időszaka volt a könyvpiacnak. Tíz évig a saját szakmája mellett tanulta, látta, ismerte meg a könyvszakmát. A kettőezres évek elején, férje halála után, hogy családi kézben maradjon a Kiadó, átvette a vezetését. Ma is a könyvpiac, a szakma egyik meghatározó kiadója maradt.

Gál Katalin pedig annyira részévé vált a könyves életnek, hogy előbb alelnöke, 2018 óta pedig elnöke a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének.

 Ahogy egy korábbi interjújában beszélt erről: „Egyedüli nőként ültem kezdetben az elnökségben. Úgy éreztem, félreértésből vagyok ott…. Az egyesülés eddig jórészt a férfiak játszótere volt. Szerintem – pláne, ha nőt választunk a megürült igazgatói székbe is – jót tesz a szervezetnek. Kompromisszumkész, kreatív nők, akik férfi társaiknál kevésbé hiúak, esetleg képesek lesznek ráállítani a könyvszakmát a jelenleginél szolidárisabb, intelligensebben működő pályára.”      

Gál Katalinnal beszélgetünk könyves szakmáról, Könyvfesztiválról, a közelgő Könyvhétről.

2019-05-13 15 óra Velence mindig jó, akár csak egy napra is bolyongani a különleges hangulatú városban. Nekem az egyik kedvenc helyem. A nagyon izgalmas képzőművészeti biennáléra egyszer már sikerült eljutnom.
Nagy élmény együtt látni ennyi ország alkotásait, összevetni egymással azokat, kiolvasni az éppen aktuális trendeket. 

Velencében, mely számos nemzetközi fesztiválnak (zenei, film) a helyszíne, a napokban nyílt meg az 58. Képzőművészeti Biennále.
A Velencei Biennálét először1895-ben rendeztek meg, hosszú évtizedek óta évenkénti váltásban a kortárs képzőművészet és építészet egyik legrangosabb nemzetközi fesztiválja.
Petrányi Zsolt művészettörténésszel beszélgetünk a Biennále történetéről, az idei kiállítókról, a Magyar pavilonról és Waliczky Tamás Képzelt kamerák c. ott látható kiállításáról.

2019-04-08 15 óra Az én értelmezésemben, aki szeret és szeretni képes, az már a jóga útját járja, vallja Szabó Nóra, a Tropical Yoga megalapítója.

( A 2018. 06.04-i adás ismétlése )

2019-04-01 15 óra A nyolcvanas évek nekem nem csak a fantasztikus egyetemi éveket jelentette. Barátokat, szellemi mentorokat, rácsodálkozást sokmindenre. Kitágult a világ: bennem is, körülöttem is.

Elbert Márta Kiskamerás történetek c könyvével újraélem az akkori évtizedet. Ma méginkább tudom, mekkora bátorság volt és milyen fontos, hogy a Fekete Dobozzal akkor ők mindenhol jelen voltak, rögzítettek, dokumentáltak.
S közben kibontakozik egy egyszerűnek és simának egyáltalán nem mondható életút és pályakép.
A könyv kapcsán beszélgetek Elbert Márta rendező, forgatókönyvíróval, a Fekete Doboz egyik alapítójával.

2019-03-25 15 óra Egy élet. Az élet két oldala. A napos meg az árnyékos? De mi számít ennek, és mi annak.

Szabolcs, a vállalkozó harmincas éveiben veszítette el látását. A feladás és a küzdés között nagyon hosszú az út és nagyon nehéz.
Kurucsai Szabolccsal arról beszélgetünk, hogyan dolgozta fel mindezt, s hogyan formálta át a saját és mások életét.

2019-03-18 15 óraTörténész. Az Akadémia Történettudományi Intézet történészeként főleg a 19. század társadalmával, életmódjával, családtörténeteivel foglalkozik.
Hosszú éveken keresztül vezette a bécsi Collégium Hungaricumot.
Néhány éve elindított A hétköznapi élet blogja melyben mikro-történeteken keresztül enged bepillantást a 19. század mindennapjaiba.

Fónagy Zoltán történésszel beszélgetünk

2019-03-11 15 óra Egyetemista koromban az Országgyűlési Könyvtár volt a kedvenc, sőt a legkedvesebb tanuló-helyem.
Jártunk oda bölcsészek, meg a jogászok, orvosisok. Remek társaság gyűlt össze mindig. Olykor már az előtérben leragadt az ember és hosszú órákat beszélgetett. Fantasztikus figurák jártak oda, lenyűgözve hallgattuk őket, ez volt sokunk „külön-szemináriuma”. Vizsgaidőszakban igyekezni kellett, mert hamar elfogytak a jó helyek, sőt a helyek is.
Volt hátul egy asztalsor, mindig ugyanazok ültek ugyanazokon a helyeken. Izgatott, kik ők, mivel foglalkozhatnak. Sokáig úgy gondoltam, az érinthetetlenek, a megközelíthetetlenek asztaltársasága. Kutatók, egyetemi tanárok voltak, egytől-egyig férfiak. Majd lassan velük is elkezdtünk beszélgetni. Sőt néhányan barátok lettek később. 
Ez a régi kép, az első vele kapcsolatos emlék jutott eszembe Csuday Csaba műfordító, irodalmi szerkesztőről.
Számos műfordítása jelent meg és irodalomtörténeti tanulmányai folyóiratokban. Volt néhány évig diplomata. Verseket, prózát ír.

Vele beszélgetünk Spanyolországról, Kubáról, könyvekről, zenékről

2019-02-25 15 óra A vendégem Fodor Györgyi Szeréna fotográfus

„1956-ban születtem Budapesten. Első fényképezőgépemet 10 éves koromban kaptam. Természetesen, mint minden gyerek a családot fényképeztem és egy-egy érdekesebb épületet vagy szobrot, netán kirándulásokon a barátaimat. Tudatosan törekedni a művészet felé csak jóval később kezdtem. Miután gimnáziumi éveim alatt közel kerültem a rajzhoz és a grafikához (ezek erősen hatottak rám), szép lassan kialakult bennem egyfajta látásmód a képalkotásban a látottak céltudatos megfogalmazásához. Érettségi után néhány évvel fényképésznek tanultam, így a rajzban nyert tapasztalatok transzformálódtak a fotótechnikába, és fényképezőgéppel kezdtem képet komponálni. Ma a Belvárosi Művészek Társaságának tagjaként tevékenykedem a művészeti életben, és tagja voltam a Magyar Fotóriporterek Társaságának is, annak működéséig. Dolgoztam a Magyar Távirati Iroda munkatársaként és a Szépművészeti Múzeum műtárgyfotósaként. Rendszeresen jelentek meg képeim a Film, színház, muzsikában, a Tükör újságban, a Pesti Műsorban és az Ifjúsági Magazinban és a Rivalda kötetekben. Közreműködője voltam számos képzőművészeti kiadvány fotós illusztrációjának, így képzőművészeti albumok Ország Lili és Farkas István munkáiról, továbbá a Schickedanz Albert, Mesterművek Dürertől és Carracci-tól, Donner és Pozsony kiadványokban. Címoldalas nagy cikkben jeletek meg a Selyem-úton készült fotóim az Élet és tudományban. Hét éves belgiumi tartózkodásom alatt sok tapasztalatot szereztem mind a mindennapi élethez, mind a művészetek terén. Tagja vagyok egy jól működő belga fotókörnek, aminek művészeti arculatának kialakításában jelentős szerepet vállaltam. Ez a fotóklub több alkalommal állítja ki fotóit Belgiumban, Franciaországban és Magyarországon egyaránt. 2001-ben a klubnak helyet adó város polgármestere elismerő kitüntetésben részesítette a fotósainkat. A rajzok és akvarellek erős vonzása kihatnak témáimra, stílusomra a fotóművészetben. Képeim témái egyszerű, mindennapi látványok összessége, melyek mellett sokan elmennek, észre sem veszik, csak visszalátva fotókon gondolnak arra: ej, ezt tán én is meg tudom csinálni. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Kell hozzá jó szem, egy fajta látásmód, kompozíciókészség és nem utolsó sorban komoly szakmai tudás. Ezekre az "apróságokra" reagálok igen érzékenyen és igyekszem a lehető legegyszerűbben, legtömörebben megfogalmazni a legapróbb részletekre is ügyelve és a technika segítségével a közönség elé tárni.”

2019-02-18 15 óra A könyves szakma -is - mint annyi más területe a hazai kultúrának, több válságon ment keresztül az elmúlt években. Voltak vesztesei, voltak látványos átszerveződések és - ha kisebb számban is alakultak új kiadók. Ilyen a hét éve működő 21. Század Kiadó, mely –mint írja – azért jött létre, hogy egy újabb ablakot nyisson a magyar olvasóknak Európára, Amerikára, a világra, a 21. századra. Tegyi Tímea szakmai élete, mintha kicsiben mutatná mindazt, ami a könyvpiacon lezajlott. Több kiadói munka után jelenleg a 21. század munkatársa.
Könyvpiacról, könyvekről s a kiadóról beszélgetünk.

2019-02-04 15 óra 100 éve halt meg Ady. Hozzám állt már nagyon közel, olykor távolabbra került, de el sohasem. A publicisztikái bátrak és aktuálisak mind a mai napig. Izgalmas, meg nehéz, meg fájdalmas, meg talán néha boldog élet volt az övé. És Ady kapcsán eszembe jutott Eörsi István, azt hiszem, ő miatta olvastam egy időben Ady publicisztikái. És eszembe jut Wilhelm Droste, meg a Három holló, meg az a „megszállottság”, Ady szeretete, tisztelete, ahogy Droste az életművel, az életével foglalkozik.

A vendégem Wilhelm Droste irodalomtörténész, író műfordító.

(2017.10.11-i adás ismétlése)

2019-01-28 15 óra Szeretem ezeket a hétfőket, hogy mindig olyan vendégeket hívhatok, akik számomra valamiért fontosak, akikre kíváncsi vagyok, akikkel jó elbeszélgetni a délutánt. Állandóság lett az életemben. De persze az élet olykor felülír. Az ismétlés mindig nehéz, de olykor elkerülhetetlen. Nehéz választani, hogy melyiket. Most vasárnap reggel van, és az elmúlt adásokba hallgatok bele. Olyan, mint amikor az ember a könyvespolcot rendezgeti, leveszi a könyveket, belelapoz a rég nem olvasottakba, s azon kapja magát, hogy belefeledkezett régi idők emlékeibe. Hát valahogy így van ez most is. És persze eszembe jut mindegyikről valami személyes. Nehéz a választás. Galambos Ádám evangélikus teológust, tanárt hosszú évekkel ezelőtt egy kiállítás kapcsán ismertem meg. Olykor összefutunk, olykor a rohanásokban megállunk beszélgetni. S ez mindig jó. Az meg különös véletlen, hogy szinte napra pontosan két évvel ezelőtt beszélgettünk itt a Bézsben. De készülhetett volna ma is ez a beszélgetés…

( A 2017.01.25-i  adás ismétlése )

2019-01-21 15 óra Fiatal művészettörténészként a Várfok Galériában kezdett dolgozni. Majd évekig a Nemzeti Galériában, jelenleg a Szépművészetiben. Több izgalmas tárlatvezetésén is ott voltam.
Közben jöttek a gyerekek, a néhány év otthon-lét. Az olykor nehezebb hétköznapok. Talán ez az időszak forrta ki belőle a számára már korábban is fontos írást.
A kezdet egy gyerekeknek szóló művészettörténeti ismeretterjesztő sorozat, a Két egér volt. Majd jöttek az első irodalmi publikációk. Két éve rangos irodalmi folyóiratokban jelennek meg írásai. És közben tanít egy művészeti egyetemen, lakásszemináriumot szervez. Érzékenyen figyel mindenre.
Ezerrel pörög, az írás jelentheti számára a „nagy belső csöndeket”.

Halász Rita a vendégem.

2019-01-14 15 óra Hosszú ideje próbálom „összerakni” családjaim életét. Hallgatásokból, dokumentumokból, alig-maradt fotókból, a kevesek élő emlékezetéből. Nem könnyű: sem nekem, sem nekik. Mert a 20. század sokakat hallgataggá tett. Hosszú évtizedekre vagy örökre. Hiányokból építkezünk. Kinek a „felelőssége”, hogy összeálljon a kép? Az utódoké, hogy kitöltsék a hiányokat? Vagy a még emlékezőké, hogy elmondják, itt hagyják történeteiket?
Talán ezért is indított meg Flohr Zsuzsi Életlehetőségek c. kiállítása (2.B Galéria), melyben nagyapja, Flohr Gyula életét kísérelte meg feldolgozni. Ahogy a kiállítás ajánlója írja: Flohr Gyula szénkereskedő zsidó családban nőtt fel, s bár kikeresztelkedett, mint oly sokukat, őt is munkaszolgálatra vitték Borba. Innen megszökve Josip Tito partizánjaihoz csatlakozott. A Felszabadulás után hazatért, és Budapesten nyitott esszencia- és hengerfestő boltot. Keresztény lányt vett el, zsidóságával élete végéig ellentmondásos, gyakran ellenséges érzései voltak.
Flohr Gyula élete sokakéval azonos. És mégis nagyon egyedi. S talán ebben áll a kiállítás, a hosszú évek kutatásának, feldolgozásának nagyszerűsége, torokszorítása. Hogy Zsuzsi utánament a történeteknek. Interjúzott apjával, Jánossal, és annak testvérével, Marcsival. Folyamatosan dokumentált, levelezett, kutatott. Hiszem, nem csak Flohr Gyula alakját rajzolta újra, hanem…. De erről beszéljenek ők.
Vendégeim: Flohr Zsuzsi, Flohr Mária és Flohr János

2019-01-07 15 óra Higgy magadban, merj nagyban gondolkozni, minden napnak add meg az esélyt, hogy életed legszebb napja legyen - Héder Márta

( A 2018.03.05-i adás ismétlése )

 

2018-12-17 15 óra " Szívesen gondolok vissza a 2008-as szilveszteri koncertre a Müpában. A közös zenélés fantasztikus volt. Jazz muzsikusként kifejezetten érdekesnek találtam, hogy a klasszikus zenét játszó Amadindával és a rockzenész Presser Gáborral egy  színpadon zenélünk. Tökéletes összjáték alakult ki közöttünk"  - ezt Szakcsi Lakatos Béla írta és akkor még egy visszaemlékezés ami  - Karácsony Jánostól van - " mert emberek vagyunk különbözőek, akik jelen esetben egyet akarnak, de azt nagyon. Azt hogy a zene által közöljenek valamit az együtt zenélés örömét harmóniáját " egy fantasztikus könyv jelent meg az Amadinda együttes szilveszteri koncertjeiről, az Amadinda Presser Szilveszteri emlékkönyve és ennek apropóján beszélgettem az Amadindából Holló Auréllel, illetve az idei meghívott vendégel Falusi Mariannal. Felidézzük az elmúlt 10 n sok év különböző szilveszteri Amadinda koncertjeit.

2018-12-10 15 óra Egy levágott fül, millió vak lány a 2000-es éveknek a furcsa társadalma, egy nehéz papa, egy fantasztikus mama, ki hamarabb hal meg, mint ahogy kellene, egy vakvezető kutya, rengeteg családi emlék, fotó, képzeletbeli fotók, a Levágott fül Lackfi János legújabb könyve, regénye Többek között erről beszélgettünk meg minden másról, ami Jánossal kapcsolatos.

2018-12-03 15 óra Vendége Wilhelm Droste irodalomtörténész, műfordító, kávéházszerelmes, kávéházak alapítója, működtetője......

( A 2017.10.11-i adás ismétlése )

2018-11-26 15 óra „Tegnapelőtt este 7 kor valami örökre megváltozott… legalább is nekünk biztosan, akik ismertük és szerettük őt.
Divattervező tanítványok nemzedékei gyászolják a legjobb, legkedvesebb tanárukat. Mert azon kívül, hogy Kati a hazai viselettörténet kutatás legjelentősebb, a magyar és a nemzetközi múzeumi világ kiemelkedő alakja volt, fáradhatatlanul tanított, szórakoztatóan, magával ragadóan. Nem hiszem, hogy létezett olyan tanítványa, akivel nem szerettette meg a viselettörténetet!

Én neki köszönhetek mindent, ami a pályán elindított, az embereket, a helyzeteket, a lehetőséget, a fantasztikusabbnál fantasztikusabb kiállításokat, amelyekben segíthettem neki, vagy amelyekben testközelből ismerhettem meg milyen nemzetközi vizeken evezni, mindezt 26-28 évesen! Jobb kezévé emelt csitriként. Neki köszönhetem, hogy múzeumban dolgozom, most épp ott, aminek az újkori textilgyűjteményét 30 évig gondosan építette. De nem csak gondosan, hanem út-törően. A hazai múzeumi szakmának sok tekintetben vett éllovasa volt. Kortárs divatot is gyűjtött már 1977-ben, és neki köszönhetem, hogy ez a pálya lett osztályrészemmé, azt hogy én is olyan szerencsés emberré váltam, akinek a szakmája a hobbija, aki imádja, amit csinál!”

Ezt írta ki F. Dózsa Katalin halálakor facebook oldalára Simonovics Ildikó divattörténész.
A hétvégén egy három napos konferencián emlékeztek meg róla, munkásságáról.

F. Dózsa Katalinról, divatról, konferenciáról, színházról és színházi jelmeztervekről beszélgetek
Simonovics Ildikóval és Remete Krisztával

2018-11-19 15 óra Egy pályázat (Decode), a létrehozott pályamunkák s a díjnyertes pályamunkákból létrejött kiállítás, ahogy ezt pályázati felhívásukban megfogalmazták: ”lehetőséget kíván teremteni az építészet, a design és a képzőművészet találkozására, új kapcsolódási pontokat felfedezve és szorosabbá fűzve a társművészeti ágakat. A DECODE célja, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre. Ezek a munkák nem a nemzetközi trendekhez igazodnak, hanem erős, önálló gondolati háttérrel és alkotói szándékokkal jönnek létre.” 
S bár a kiállítás bezárt, számos olyan kérdést indított el, amiről érdemes tovább gondolkodnunk.
Akikkel tesszük: 
Bordás Péter, Anthony Gall építész és Etentuk Inemesit kulturális menedzser

2018-11-12 15 óra „Drága testvérkém, ha itt lehetnél mellettem, sok mindenrôl tudnék beszélni. Gazdag életünk ezer emlékérôl, együtt töltött nehéz éveinkrôl, az ô szeretetérôl, irántam és irántatok való nagy szeretetérôl, utolsó éveinek munkásságáról, a barátairól és az ô nagy egyedülvalóságáról. A fájdalmamról nem beszélek Neked, testvérke, úgyis tudod Te, mit jelent az számomra Lajos nélkül létezni. Az ô szemével láttam, az ô fülével hallottam. Ô tanított meg szeretni és becsülni sok mindent, amihez ônélküle sohase jutottam volna el. Hogy helyesen éltünk-e, azon ugye kár most vitatkozni, nem élhettünk másként. Ez azért volt, mert egyikünk sem tudott megalkuvó lenni. Ô inkább nem evett, semmint mást fessen, mint ami a meggyôzôdése volt. Én viszont képtelen voltam szalonra vagy valami pénzkeresô állásra gondolni is, amivel többet kereshettem volna, viszont fel kellett volna adnom életfilozófiámat. Ma ugyanígy érzem a dolgokat. Óriási örökséget hagyott rám. Számtalan képet, rajzot, könyvet, emléket. Ezekben élek én tovább. „
(Vajda Júlia levele testvéréhez)

A napokban nyílt Vajda Lajos és Vajda Júlia kiállítás kapcsán beszélgetünk a festőművész házaspár életéről, munkásságáról Szabó Noémi és Petőcz György kurátorokkal

2018-11-02 14 óra Péntek Halottak napi műsor

 "A tavasz jött a parttalan időben
s megállt a házsongárdi temetőben.
Én tört kövön és porladó kereszten
Aletta van der Maet nevét kerestem.
Tudtam, hogy itt ringatja rég az álom,
s tudtam, elmúlt nevét már nem találom.
De a vasárnap délutáni csendben
nagyon dalolt a név zenéje bennem."

Amikor először olvastam Áprily Lajos Házsongárdról szóló versét, tudtam, el kell jutnom oda, a Kolozsvár szívében található temetőbe. Azóta többször jártam ott. Mindig lenyűgöz.

Írókkal, költőkkel, színészekkel,történésszel beszélgetünk a Házsongárdról.

( A 2017.11.01-i adás ismétlése )

2018-10-29 15 óra Először talán a slam kapcsán találkoztam a szövegeivel. Vagy a „dalok a magasföldszintről” volt az első. Szövegei mindenesetre bekúsztak azok mellé, amelyek nekem fontosak. Amit bármikor, csakúgy leveszel a polcról. Polaroidok kötete –mellyel éveket bíbelődött- szavakban, tört mondatokban beszél létről, szorongásokról, szerelemről, hiányról, magáról. Legújabb kötete, a Rókák esküvője kapcsán Simon Mártonnal beszélgetek.

2018-10-22 15 óra Bár évtizedek óta súlyos probléma a hajléktalan-kérdés, egyre sürgetőbb a megoldása. Civil feladat vagy állami? Mit tud tenni a civil mozgalom?

A Nyugodt Szív Alapítvány közel három éve azért jött létre, hogy megpróbáljon emberhez méltó körülményeket teremteni azoknak, akik a védőhálóból kicsúsztak.
Beszélgetünk az Alapítványról, működéséről, sikerekről és nehézségekről.
Nyugodt-e a Nyugodt Szív?
Hoffmann Andrea önkéntessel beszélgetek.

( A 2017.09.13-i adás ismétlése )

2018-10-15 15 óra Közel húsz éve foglalkozik a műkereskedelem elméleti kérdéseivel, a művészek, műkereskedők galériák, árverések szövevényes kapcsolatáról, őrületesen nagy, műtárgyakba invesztált pénzekről, hatalmas leütési árakról.

Most megjelent kötete, az „Ilyet én is tudok” provokatívnak tűnik, de jól mutatja a modern, a kortárs mű és a befogadó kapcsolatát. Azaz, ki az az őrült, aki egy ilyen, „akár én is tudok” képért ennyit áldoz. Nehezebb a kortárs absztrakt művek befogadása? Mitől válik egy-egy alkotás az árverések sztárjává, ér dollármilliókat? És valóban, én is tudok ilyet??

Martos Gábor művészeti íróval beszélgetek.

Hallgassanak bennünket!

2018-10-08 15 óra Nem ismertem őt korábban (miközben hányszor álltunk, ültünk, néztünk, hallgattunk ugyanott, ugyanakkor). Egy még most is látható kiállítása vonzott. Már az is, ahogy a meghívó szólt: „szélágnes” – Fénnyel írt lélekképek –
A kiállításán találkoztunk pár napja, hogy „ismerkedjünk”.
Vannak azok az emberek, akikkel néhány perc után azt érzed, ezer éve ismered. Mert otthonos a velük való lét, a beszélgetés. Ágnes ilyen. A rövid találkozóból hosszú beszélgetés lett. Fotókat mutatott a telefonján, könyveket korábbi kiállításairól. Mesélt a következő tervekről, egykori építész múltjáról, a képek születéséről, a számára oly fontos „fényekről”.
Arról, hogy a dolgok sohasem történnek véletlenül.
Így az sem véletlen, hogy nekünk találkoznunk kellett.
Nagyon várom a beszélgetést Ágnessel.

Hallgassanak bennünket, a Bézs vendége Szél Ágnes

Létajándék

Amikor ezer szándék, irány, érzés
Semmivé sűrűsödve szinte elvész
És
Végtelen szerelmes örömmé oldódik
Nincs iránya, szándéka, árnya
Csak egyszerű csöndes
Boldogsága
Színe sincsen csak
FÉNYE
Mozzanatlan tánca 
BÉKE

Széljegyzet
Szelek havában
Szélágnes
2012

2018-10-01 15 óra Mindig van ügye Ma Kovács Kriszta színész, énekes, rendező a vendég, akinek mindig van ügye... Álom, világ, zene.

( A 2018.05.28-i adás ismétlése. )

2018-09-24 15 óra Mindig vannak ügyek, mindig vannak ügyei. Fontosak. Másoknak fontosak. 
Hol kiállítást szervez, hol az Estöri versenyt szervezi, bonyolítja.
Számos komolyzenei rendezvény áll.
Kismarton, az ottani programok, az Esterházyak szívügy.
Bárhol és mindenhol összefuthatsz vele. Tele van ötletekkel, s próbálja mind megvalósítani.
Karácsonykor „rokonainak, barátainak, üzletfeleinek” saját készítésű csoda-sütikkel kedveskedik.

Schneider Erikával beszélgetünk az élet apró-cseprő és nagyobb dolgairól.

2018-09-10 15 óra A történet talán jól ismert, de… Karácsonyi készülődés a Barki családnál. A gyerekek a tévében a Stuart Little kisegeret nézik, ahol egyszercsak a kandalló felett megjelenik egy kép. Egy festmény. A régóta elveszettnek hitt... Levelezés a Sony Pictures-sel. A válasz lassan jön, majd kiderül, Berény Róbert elveszettnek hitt alkotását a díszlettervező asszisztense vette nemrég egy pasadenai régiségboltban. Ötszáz dollárért. A festmény addig többször cserélt gazdát odakint, először ötven dollárért. Itthon a kép hetvenmillió forintért kelt el.

Barki elindítja a „Wanted” mozgalmat, melyben elveszettnek hitt, magángyűjteményekben lappangó, külföldre került, sokszor gazdát cserélt képeket próbál megtalálni. A mániákussá váló szenvedély siker. Az eltelt tízen év persze nem csak erről szól. Kiállításokról, kutatásokról, az egykor volt doktori iskolások új szemléletéről, könyvekről, kifogyhatatlan ötletekről.

A Bézs mai vendége Barki Gergely művészettörténész.

2018-09-03 15 óra Szeptember: valaminek a vége és megannyi kezdete.
A megannyi nyárzáró fesztivállal párhuzamosan számos kulturális fesztivál, esemény jelzi az évad kezdetét.
A hétvégi Pozsonyi Pikniken a színházak is kitelepültek az új évadot hirdetni, találkozni a közönséggel, betekintést engedni a színházak egy picit más arcába is.
A mai adásban mi is színházi évadot nyitunk.
Vendégeim, két szupertehetséges fiatal színész és az Átrium sajtófőnöke.

Sodró Elizával, Koch Andreával és Bercsényi Péterrel várom önöket.

2018-08-27 15 óra "Nem hétköznapi könyvként hirdeti a Nők Lapja az új könyvemet - írja Pető Andrea. Nos, azt hiszem, nem hétköznapi beszélgetés vár Marton Évára és a hallgatóságra. Olvassák el a könyv hátoldalát most, aztán majd az egész könyvet is!

2018-08-13 15 óra A latin nyelv, ókori szövegek tanulmányozása, az antik ismerete sokak szerint ma mai „modern” kortól távol áll. Ez az ókor, a régi szövegek tele vannak szépséggel, izgalommal, megannyi csodával.

Nagyillés Jánossal, a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-filológia tanszék vezetőjével beszélgetek.

Hallgassanak bennünket!

2018-07-30 15 óra Kós Mihály építész a vendég - karikatúra....

2018-07-23 15 óra "Pájinkás János elment a cárhoz, és azt mondta:
ha cár uram egy tisztességes ember volna, akkor lejönne abbul a
toronyszobábul, mert óriást le van a világ csehesedve, de én kifundáltam,
mit kell az országnak jovára tenni,
hát jöjjön, dolgozzunk, maga nagy hájas burzsuj"

Kárpáti Péter Pájinkás János darabjárólegyetemről, színházról, a fiatalok rendezési lehetőségeiről beszélgetek ma:

Tárnoki Márk rendező szakos hallgatóval, az előadás rendezőjével.

Hallgassanak bennünket.

2018-07-16 15 óra Vendég: Wolf Péter

( A 2018.02.05-i adás ismétlése )

2018-07-09 15 óra Hász István képzőművész - geometria festői hatások együttes alkalmazása.

2018-07-02 15 óra Számos színházban játszott. Volt, amelyikben mindössze egy évadot. Szombathelyről a bűvös hetedik évben távozik. Hogy mi lesz? Egyelőre a szabadúszás. Meg a szinkron és a film.

Mertz Tiborral beszélgetünk színházról, színházi „csavargásairól”.

Tartsanak velünk hétfőn 15-16 között

Várja hallgatóit Marton Éva

2018-06-25 15 óra A Rádió Bézs nem megy nyári szabadságra, de a diákok már élvezik a nyári szünidőt. A Tanárok még nem.

Miklósi László tanárral, a Történelem Tanárok Egylete elnökével "tanévet zárunk." Azt hiszem tanulságos lesz.

2018-06-18 15 óra Dr. Szántó István a vendég.

( A 2018.06.11-i adás ismétlése )

2018-06-11 15 óra Dr. Szántó István a vendég.

2018-06-04 15 óra Az én értelmezésemben, aki szeret és szeretni képes, az már a jóga útját járja, vallja Szabó Nóra, a Tropical Yoga megalapítója.

2018-05-28 15 óra Mindig van ügye Ma Kovács Kriszta színész, énekes, rendező a vendég, akinek mindig van ügye... Álom, világ, zene

2018-05-14 15 óra Bányai Kelemen Barna a vendég.

2018-04-23 15 óra A mai vendégem B. Török Fruzsina dramaturg. 

2018-04-16 15 óra vendégem: Szarka Klára fotótörténész (Sandro Miller kiállításról, fotóhónapról, munkáiról)

2018-03-19 15 óra Az Anthropolis Egyesület munkatársa, Bán Dávid lesz a mai Fekete-fehér műsor vendége, akivel az Egyesület munkájáról, az általuk elindított projektekről beszélgetünk. Szó lesz többek között a globális nevelésről, s arról, működhet-e a mai iskolai keretek között egy-egy jó projekt.

( A 2017.03.29-i adás ismétlése )


2018-03-12 15 óra Könyvbemutató három ember aki bemutatta, Udvaros Dorotta, Pogány Judit, Koltai Lajos " a fátylam kicsit oldalra billent " Ostyáni Mihály színművész a műsor vendége.

2018-03-05 15 óra Higgy magadban, merj nagyban gondolkozni, minden napnak add meg az esélyt, hogy életed legszebb napja legyen - Héder Márta

2018-02-26 15 óra Pataki Viktor tiszaelnökségi tagja, irodalommal foglalkozik, doktorandusz.

2018-02-19 15 óra Surányi Vera író - sós kávé,  Pécsi Polnaer Katalin irodalom történész.


( A 2017.03.08-i adás ismétlése )


2018-02-12 15 óra "Amit a férfiak írnak, abban van vigasz.
A nők csak ezt olvassák.
Amit a nők írnak, abban nincsen.
Olvassák csak ezt a férfiak."

Gyerekkorától ír, rögzít.
Legutóbbi - Anna visszafordul - verseskötetéért Artisjus irodalmi Díjat kapott.
A Magvető Kiadó főszerkesztője.

Turi Tímea költővel beszélgetek férfiakról-nőkről. Irodalomról. Költészetről. Hétköznapi dolgokról.

2018-02-05 15 óra Vendég: Wolf Péter

2018-01-29 15 óra Vendégem Vincze Gábor Péter színész, énekes, a Győri Nemzeti Színház művésze.

( A 2016.08.31-i adás ismétlése )

2018-01-22 15 óra A mai adásban a Keretek között - a hatvanas évek művészete kiállítás kapcsán beszélgetünk a kiállításról, korszakról, a Múzeum Café lapról és még sok érdekességről.

2018-01-15 15 óra "Tudva, látva, érezve mi zajlik körülöttem a világban, azt az utat választottam, hogy a műtermemben nem tükrözöm, kritizálom, elemzem azt, hanem törekszem egy kis pihenőt adni a szemlélőnek és persze magamnak is ebben az őrületben. A képeimet átjáróknak szánom a lecsendesülés felé."

A Fekete-fehérben Karsai Zsófia keramikus művésszel beszélgetek holnap
aktuális kiállításáról, alkotásairól, s arról a világlátásról, amiről alkotásai vallanak.

( A 2016.11.09-i adás ismétlése )

2018-01-08 15 óra Talán a Pinokkióban láttam először, legalább is ekkor rögzült a vékony, nyurga, hihetetlen arcjátékú, mozgású fiatal színész. Az Amadeusban Mozartot tényleg életre keltette. Az Egy őrült naplója, amit minimum négyszer láttam, lenyűgözött. Az Ascher Tamás Háromszéken előadásban elbizonytalanított hogy őt, vagy valójában tényleg Aschert látom-e a színpadon.
Profi színész, meg csöndes, szerény, a díjak nem „rontják”. S ebben a hitelességben rengeteg munka van.
Szeretem, amikor zenél a Sadantban. Szeretem, ahogy gondolkodik és beszél.

Keresztes Tamás színész.
Ajánlom szeretettel.

2017-12-18 15 óra Kiss Judit Ágnes költő, iró tanár, zenél is. Megjelent egy könyve A halál mirongá táncol....

2017-12-11 15 óra „Mennyi mindent írtam fejben,
s mennyi mindent írtam át.
Szépen lassan csontig rágtam
Apránként az éjszakát”

Mottója közelmúltban megjelent – Levél egy fjord partjáról –
kötetének.

A Fekete-fehér vendége Molnár Krisztina Rita. Beszélgetünk versekről, „Derűs hétköznapokról”, ünnepi ízekről, blogjáról. No meg némi „csajos” dolgokról.

2017-12-04 15 óra Volt anno egy legendás petőfis csapat. Kiváló műsorokat csináltak, érzékenyen foglalkoztak sokféle érzékeny témával. Jó szerkesztőség, nagyszerű csapat volt. Szerkesztői, riporterei jó része még a nagy változások előtt odahagyta az akkori szerelmet. Váltott. Vagy talán mégsem, hiszen vitték tovább az iskolát, a kézjegyet, amit ott tanultak.
Ahogy Barna Erika, aki „házon kívül” vitte tovább témáját, a drog-prevenciót. Előbb a Kék Pont Alapítvány munkatársa, kommunikációs igazgatója, majd a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány egyik létrehozója, igazgatója lett.
Idén ő kapta a Veres Ilona Díjat.

A Fekete-fehér vendége Barna Erika

2017-11-27 15 óra Távolba szakadt gyerekek, külföldön született unokák. Budapest-Ausztria-Japán háromszögében ingázik. Nemrégiben a távoli Japánból érkezett haza. Mennyit lát az ember egy idegen országból a gyerekein keresztül. Milyen Japán a nem csak turista szemével.
Az újságíró mit rögzít ezekből az utazásokból.
Bayer Ilona újságíró lesz a Fekete-fehér vendége.

Hallgassanak bennünket!

2017-11-20 15 óra A Debrecenben született Blattner Géza 1925-ben Párizsba költözött, ahol megnyitotta a Szivárvány Színházat, amely rendkívül változatos, sokszínű társulatával korát megelőző, kísérletező bábszínházzá vált. Baráti köréhez olyan neves művészek csatlakoztak, mint André Kertész vagy a Montparnasse nevezetes figurája, az orosz Marie Vassilieff festő, akinek étkezdéjébe járt az egész párizsi művészvilág. Blattner Géza magyarországi működése új korszak kezdetét jelezte a bábjátszás történetében.

"Billentyűk, Blattner Géza kísérleti színháza az avantgárd Párizsban" nyílt kiállítása a festő és bábművésznek a debreceni MODEM-ben. Ennek kapcsán beszélgettem Blattner életéről és munkásságáról.

2017-11-15 15 óra Mautner Zsófi a vendég.

( A 2017.02.22-i adás ismétlése )

2017-11-08 15 óra "Titokzatos kőfalak, évszázadokról mesélő tájak. Ausztrália keveseknek megadatott világa- Sziklák, melyek évezredek óta állnak a helyükön, titokzatos ősi mondák fűződnek hozzájuk - Holdbéli világ. És mi is ott járunk, a tenger illata jön felénk, érezzük a kezdetek óta morzsolódó homok pergését." - mondta Keleti Éva fotóművész Balogh Ádám Gyökerek című kiállításának megnyitóján.
Balogh Ádám festőművésszel, világutazóval beszélgetek. És telefonon itt lesz velünk Keleti Éva is.
Hallgassanak bennünket szerdán 15-16 között a Fekete-fehérben

2017-11-01 15 óra "A tavasz jött a parttalan időben
s megállt a házsongárdi temetőben.
Én tört kövön és porladó kereszten
Aletta van der Maet nevét kerestem.
Tudtam, hogy itt ringatja rég az álom,
s tudtam, elmúlt nevét már nem találom.
De a vasárnap délutáni csendben
nagyon dalolt a név zenéje bennem."

Amikor először olvastam Áprily Lajos Házsongárdról szóló versét, tudtam, el kell jutnom oda, a Kolozsvár szívében található temetőbe. Azóta többször jártam ott. Mindig lenyűgöz.

Írókkal, költőkkel, színészekkel,történésszel beszélgetünk a Házsongárdról.

2017-10-25 15 óra 1945. augusztusa. Néhány hónapja ért véget a háború. A magyar faluban a jegyző fiának esküvőjére készülnek a falubeliek. A vasútállomáson két fekete ruhás "Idegen" titokzatos ládáival leszáll a vonatról, s a faluba indul.

Néhány óra alatt az idillinek tűnő kép darabjaira törik szét. Régi titkok, elhallgatások törnek fel a mélyből.
Az 1945 című film mozi- bemutatója előtt - mely már három közönségdíjat nyert - beszélgetek a film alapötletét adó novellát és a forgatókönyvet író Szántó T. Gáborral, valamint a rendezővel Török Ferenccel.
Szerdán 15-16 között ismét tartsanak velünk.

( A 2017.04.19-i adás ismétlése )

2017-10-18 15 óra A Fekete Fehér műsor mai vendége Kerekes Viktória színész.

2017-10-11 15 óra 100 éve halt meg Ady. Hozzám állt már nagyon közel, olykor távolabbra került, de el sohasem. A publicisztikái bátrak és aktuálisak mind a mai napig. Izgalmas, meg nehéz, meg fájdalmas, meg talán néha boldog élet volt az övé. És Ady kapcsán eszembe jutott Eörsi István, azt hiszem, ő miatta olvastam egy időben Ady publicisztikái. És eszembe jut Wilhelm Droste, meg a Három holló, meg az a „megszállottság”, Ady szeretete, tisztelete, ahogy Droste az életművel, az életével foglalkozik.

A vendégem Wilhelm Droste irodalomtörténész, író műfordító.

2017-10-04 15 óra "Gadó Klára a makrónyiból kicsit varázsol, a mikrónyit felnagyítja. Ehhez különös technikát dolgozott ki. Olyat, amely nem uralja el a képeket, inkább segít megérteni őket. Mindenhol meglátja azokat a villanásokat, amelyeket csak az ő szeme lát és láthat." -írta most látható kiállításáról Keleti Éva fotóművész. A Fekete-fehér vendége Gadó Klára 

( A 2016.09.28-i adás ismétlése )

2017-09-27 15 óra „Amikor a TEXTURA szervezői felkértek az idei program megrendezésére, azonnal az elsős rendező osztályom jutott az eszembe. Tíz kép, tíz kortárs szerző, mi pedig tanársegédemmel, Kovács D. Dániel rendezővel, meg a nyolc diákkal éppen tízen vagyunk. Úgy dolgozhatunk együtt, mint annak idején az itáliai reneszánsz híres műhelyeiben, ahol a tanítványok névtelenül munkálkodtak a mesterek nevével fémjelzett műveken. Andrea del Verocchio híres festményén, a Krisztus megkeresztelésén például legalább fél tucat nebuló dolgozott. Az egyikük neve később elhomályosította a mesterét. Ő festette a kép bal oldalán térdeplő hosszú fürtű angyalt, Leonardonak hívták és egy Vinci nevű falucskából származott.” – írta Bagossy László rendező, az idei Textura főrendezője.

A Magyar Nemzeti Galéria Textura sorozatának főpróbáján beszélgettem Schlett Annával, a Galéria főmunkatársával, Bagossy Levente és Kovács D. Dániel rendezővel.

2017-09-20 15 óra Lassan a színházak is visszarázódnak őszi menetrendjükbe. Próbák, felújító próbák, régi és új előadások. A hétvégi Színházak Éjszakája a start. kezdődik az évad.

Az Átriumklorid (Part Nagy Lajos) egy felvonás, két színész, öt jelenet.
Bíró Kriszta és Hevér Gábor beszél az előadásról, az új évadról.
Minden, ami színház egy órában.
Tartsanak velünk!

2017-09-13 15 óra Bár évtizedek óta súlyos probléma a hajléktalan-kérdés, egyre sürgetőbb a megoldása. Civil feladat vagy állami? Mit tud tenni a civil mozgalom?

A Nyugodt Szív Alapítvány közel három éve azért jött létre, hogy megpróbáljon emberhez méltó körülményeket teremteni azoknak, akik a védőhálóból kicsúsztak.
Beszélgetünk az Alapítványról, működéséről, sikerekről és nehézségekről.
Nyugodt-e a Nyugodt Szív?
Hoffmann Andrea önkéntessel beszélgetek.
Tartsanak velünk szeptember 13-án 15-16 között.

2017-08-30 15 óra  Vendégem Vincze Gábor Péter színész, énekes, a Győri Nemzeti Színház művésze

( A 2016.08.31-i adás ismétlése )

2017-08-23 15 óra A Kieselbach Galériában nyíló Nemes Lampérth József kiállítás kapcsán vendégem Gelencsér Rothman Éva művészettörténész és Kieselbach Tamás lesz.

( A 2016.08.10-i adás ismétlése )

2017-08-16 15 óra Marton Éva Puskás Istvánnal beszélgetett. Téma Róma... Római magyar akadéma....

2017-08-09 15 óra Marton Éva Vendége Kúnos László műfordító, a Corvina kiadó igazgatója.

( A 2017.08.02-i adás isimétlése )

2017-08-02 15 óra Marton Éva Vendége Kúnos László műfordító, a Corvina kiadó igazgatója.

2017-07-26 15 óra Balogh Józseffel készült interjú...

2017-07-19 15 óra Mai vendégem Tamási Miklós, a Fortepán archívum egyik létrehozója.

2017-07-12 15 óra Arany-év, Arany-busz, a vendégek Szilágyi Judit irodatörténész, Sikló Anna, Asztalos Emese.

2017-07-05 15 óra Szunyogh Szabolcs lesz a vendégem, aki újságíró történész.

2017-06-28 15 óra Vendég: Barta Bea

2017-06-07 15 óra Vendég: Pétrfy Gergely

2017-05-31 15 óra Tangó

( A 2015.02.11-i adás ismétlése )

2017-05-24 15 óra Kerékgyártó István a vendég.

2017-05-17 15 óra „A festményeimen rögtön lehetett érezni, hogy van bennük valami misztikum, valami transzcendens, spirituális. A fotók esetében el kellett telnie néhány évnek, mire ráállt a szemem arra, hogy minél különlegesebb dolgokat vegyek észre a “mindennapiban”.

Vallja Balogh Ádám fotográfus, festőművész.
Miért vált az ember egy karrier csúcsán, s kezd egészen más dolgokba?
Mit fotóz, lát és fest a "világutazó"?
Ezekről is beszélgetünk.

Hallgassanak minket a szokott időben

2017-04-26 15 óra Bárdos Deák Ági  - Kontroll csoport

2017-04-19 15 óra 1945. augusztusa. Néhány hónapja ért véget a háború. A magyar faluban a jegyző fiának esküvőjére készülnek a falubeliek. A vasútállomáson két fekete ruhás "Idegen" titokzatos ládáival leszáll a vonatról, s a faluba indul.

Néhány óra alatt az idillinek tűnő kép darabjaira törik szét. Régi titkok, elhallgatások törnek fel a mélyből.
Az 1945 című film mozi- bemutatója előtt - mely már három közönségdíjat nyert - beszélgetek a film alapötletét adó novellát és a forgatókönyvet író Szántó T. Gáborral, valamint a rendezővel Török Ferenccel.
Szerdán 15-16 között ismét tartsanak velünk.

2017-04-05 15 óra 85 eddig nem publikált fotó, 85 nagyon személyes képaláírás, 85 nagyon személyes kapcsolat fotográfus és a kamerája elé állt művészek között. Miről beszélnek a szemek, a száj, a kéz, a mozdulatok.

Keleti Éva fotóművésszel beszélgetünk a közelmúltban nyílt Kontakt című kiállítása kapcsán.


( A 2016.10.26-i adás ismétlése )

2017-03-29 15 óra Az Anthropolis Egyesület munkatársa, Bán Dávid lesz a mai Fekete-fehér műsor vendége, akivel az Egyesület munkájáról, az általuk elindított projektekről beszélgetünk. Szó lesz többek között a globális nevelésről, s arról, működhet-e a mai iskolai keretek között egy-egy jó projekt.

2017-03-22 15 óra Vendég Orlai Tibor az Orlai Produkciós iroda producere, akivel két új bemutatója kapcsán beszélgetünk mindenről, ami színház.

2017-03-08 15 óra Surányi Vera író - sós kávé,  Pécsi Polnaer Katalin irodalom történész.

2017-02-22 15 óra Mautner Zsófi a vendég.

2017-01-25 15 óra Galambos Ádám evangélikus teológust, tanárt hosszú évekkel ezelőtt egy kiállítás kapcsán ismertem meg. Olykor összefutunk, olykor a rohanásokban megállunk beszélgetni. S ez mindig jó. 

2017-01-18 15 óra Kolozsvári Mariann – Országh Lili

2017-01-11 15 óra E.Csorba Csilla  - Petőfi Irodalmi Múzeum

2016-12-21 15 óra Szalai Kriszta  - Szinésznő

2016-12-14 15 óra Gasztró Omer Fatimával és Bernát Józseffel.

2016-12-07 15 óra Interferenciák, Kolozsvár Nemzetközi színházi fesztivál. Tompa Gábor

2016-11-30 15 óra Vendégem Göttinger Pál, színész, rendező.

Tudom, hogy érdekes és értékes ember! 
Ismerje meg, hallgasson minket a Bézsen!

( A 2016.10.19-i adás ism. )

2016-11-23 15 óra A mai adás vendége Debreceni Raskó Gabriella és McMenemy Márk.

2016-11-16 15 óra A 01.27-i adás ismétlése Monos Péter művészettörténész a vendég.

2016-11-09 15 óra "Tudva, látva, érezve mi zajlik körülöttem a világban, azt az utat választottam, hogy a műtermemben nem tükrözöm, kritizálom, elemzem azt, hanem törekszem egy kis pihenőt adni a szemlélőnek és persze magamnak is ebben az őrületben. A képeimet átjáróknak szánom a lecsendesülés felé."

A Fekete-fehérben Karsai Zsófia keramikus művésszel beszélgetek holnap
aktuális kiállításáról, alkotásairól, s arról a világlátásról, amiről alkotásai vallanak.

2016-11-02 15 óra  85 eddig nem publikált fotó, 85 nagyon személyes képaláírás, 85 nagyon személyes kapcsolat fotográfus és a kamerája elé állt művészek között. Miről beszélnek a szemek, a száj, a kéz, a mozdulatok.

Keleti Éva fotóművésszel beszélgetünk a közelmúltban nyílt Kontakt című kiállítása kapcsán.

( A 2016.10.26-i adás ismétlése )

2016-10-26 15 óra 85 eddig nem publikált fotó, 85 nagyon személyes képaláírás, 85 nagyon személyes kapcsolat fotográfus és a kamerája elé állt művészek között. Miről beszélnek a szemek, a száj, a kéz, a mozdulatok.

Keleti Éva fotóművésszel beszélgetünk a közelmúltban nyílt Kontakt című kiállítása kapcsán.

2016-10-19 15 óra Vendégem Göttinger Pál, színész, rendező.

Tudom, hogy érdekes és értékes ember! 
Ismerje meg, hallgasson minket a Bézsen!

2016-10-12 15 óra Vendég Horgas Péter

2016-10-05 15 óra Plattform müvészet – Csoszó Gabriella, Novák Márton

2016-09-28 15 óra "Gadó Klára a makrónyiból kicsit varázsol, a mikrónyit felnagyítja. Ehhez különös technikát dolgozott ki. Olyat, amely nem uralja el a képeket, inkább segít megérteni őket. Mindenhol meglátja azokat a villanásokat, amelyeket csak az ő szeme lát és láthat." -írta most látható kiállításáról Keleti Éva fotóművész. A Fekete-fehér vendége Gadó Klára

2016-09-21 15 óra Vendége: Lackfi János

( A 2016.01.20-i adás ismétlése )

2016-09-14 15 óra Szinházak  Magács Jenő Dömötör Tamás,  Molnár Gusztáv

2016-08-31 15 óra Vendégem Vincze Gábor Péter színész, énekes, a Győri Nemzeti Színház művésze

2016-08-24 15 óra A Börtönrádióról beszélgetünk Hajdú Judit klinikai szakpszichológussal, az Adj Hangot Egyesület munkatársával.

2016-08-17 15 óra 2015.02.25-i adás ism.

2016-08-10 15 óra A Kieselbach Galériában nyíló Nemes Lampérth József kiállítás kapcsán vendégem Gelencsér Rothman Éva művészettörténész és Kieselbach Tamás lesz.

2016-08-03 15 óra Műcsarnok Szerváciusz Jenő és Tibor

2016-07-27 15 óra Vendégem Bérczes László rendező, akivel a néhány nap múlva induló Ördögkatlan Fesztiválról, Kaposvárról, színházi munkákról beszélgetek.

2016-07-20 15 óra

2016-07-13 15 óra Szerdai műsorom vendége Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczi Múzeumi Centrum igazgatója lesz. Beszélgetünk a Chiharu Shiota kiállításáról, múzeumi tervekről és lehetőségekről és még sok mindenről

2016-07-06 15 óra Révész Emese – Best of 2016 Vidra Réka, Farkas Anna

2016-06-22 15 óra Ismétlés

2016-06-15 15 óra

2016-05-25 15 óra

2016-05-18 15 óra

2016-05-04 15 óra

2016-04-27 15 óra Horgas Péter

2016-04-13 15 óra Nagy Barbara – Körösi Zoltán

2016-04-06 15 óra Létay Dóra, Szinész, müsorvezető

2016-03-30 15 óra Békési díj- Merényi Ágnes, Potoczky László

2016-03-23 15 óra Fotók   Keleti Éva

2016-03-16 15 óra Horgas Péter

2016-03-09 15 óra Nagy Boglárka- Körösi Zoltán: Az ítélet idő

2016-03-02 15 óra Baro György: Saul Fia

2016-02-24 15 óra Magzati Kapcsolat – Vollner Judit

2016-02-17 15 óra Friz Zsuzsa

2016-02-10 15 óra Horgas Péter

2016-02-03 15 óra Bánfalvi Eszter

2016-01-27 15 óra Monos Péter

2016-01-20 15 óra Laczfy János iró-költő

2016-01-13 15 óra Száger Zsuzsanna

2016-01-06 15 óra Orlay Tibor  - Orlay produkció

2015-12-16 15 óra

2015-12-09 15 óra

2015-12-02 15 óra Monos Péter

2015-11-25 15 óra

2015-11-18 15 óra Orlay Tibor – Orlay produkció

2015-11-11 15 óra Gondon Katalin / fotó

2015-10-28 15 óra Friz Zsuzsa

2015-10-21 15 óra P oth Gabi

2015-10-14 15 óra Hámori Máté  Óbudai Kamarazenekar

2015-10-07 15 óra Poth Gabi

2015-09-30 15 óra Poth Gabi

2015-09-23 15 óra Ozorai Ágnes

2015-09-16 15 óra Martos Gábor

2015-09-09 15 óra Martos Gábor

2015-08-26 15 óra Szász Júlia  Bécs-Császárváros-könyv

2015-08-12 15 óra Miklósi László   Tanügy

2015-08-05 15 óra Martos Gábor

2015-07-15 15 óra Levéltár.  Csifáry  Gabriella.

2015-07-08 14 óra Háborús emlékek Korniss Anna, Takács Ferenc

2015-06-17 15 óraVendég:  Fodor János

2015-06-10 15 óra Fodor János

2015-06-03 15 óra A tanévzárás kapcsán Miklósi Lászlóval, a Történelemtanárok Egyletének elnökével beszélgetünk

2015-05-27 15 óra Ámon Betti

2015-05-20 15 óra

2015-05-13 15 óra Gondor Katalin

2015-05-06 15 óraVarga Benedek Orvostörténeti Múzeum

2015-04-29 15 óra Szűcs Miklós - Vojnics Erzsébet

2015-04-22 15 óra Varga Benedek  Orvostörténeti Múzeum

2015-04-15 15 óra Érzékenység.  Grudy Anna filmes

2015-04-08 15 óra Paraszt operák  Kopp Andrea

2015-04-01 15 óra Vojnics Erzsébet Szűcs Miklós

2015-03-25 15 óra Érzékenység. Grudy Anna filmes
 

2015-03-18 15 óra Érzékenység. Grudy Anna Filmes

2015-03-11 15 óra HANEM együttes  - Nádori Lidia 

2015-03-04 15 óra Czeczei József -   Elvis Presley

2015-02-25 15 óra Keleti Éva Fotó müvész

2015-02-18 15 óra Keleti Éva Fotó müvész

2015-02-04 15 óra Nyári Krisztián

Kovalik Márta díj

(Kovács Hédi)

Rádió Bézs? Ismered? Biztosan, de ha mégsem, akkor keresd és hallgasd! Valós értékek internetes „frekvenciája”. 
"Vele" voltam egy különleges eseményen.
A Rádió Bézs jóvoltából ismét átadták a Kovalik Márta vándordíjat, idén nem más, mint Vekerdy Tamás kapta meg.

Ugye ismerős a név? A neves pszichológus, a hazai Waldorf óvoda és iskola megteremtője, a Waldorf tanárképzés megszervezője, többek között.
Az ő mondata például, hogy:
„Őrület, hogy a gyerek minden percét be kell osztani. Edzés, úszás, tánc, angol, mulatság, ezeken majd lefoglalkoztatják azt az idegesítő gyereket. Ahelyett, hogy hagynák otthon bambulni, merengeni, magában eljátszani, a kádban, vagy inkább az udvaron egyik kisvödörből a másikba önteni a vizet. Nincs sarazás, nincs homokozás. Játszóház van. Marhaság. Kevés elemű, egyszerű élet kell a gyereknek, attól nyugszik meg.”

Ki volt Kovalik Márta, a díj névadója? Legendás szerkesztő. Hegyi Imre és ő jegyezte a Húszas Studiót. A tényfeltáró dokumentum-műsoraikért Pulitzer díjjal, tolerancia díjakkal, Prix Italia és Prix Japon elismerésekkel jutalmazta őket a szakma.

A díj születésének gondolata a Bézs rádió alapítójának, főszerkesztőjének, Fodor Jánosnak, és egy Amerikában élő magyar családnak a Szaday családnak köszönhető. A különös ívelésű és formájú díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

A díjátadás helye a pocsék idő ellenére is imádnivalóan sajátos hangulatú Graphisoft Park, és benne a Kör étterem volt. A tavalyi díjazott Bojár Gábor adta át Vekerdy Tamásnak a vándordíjat.

Azután műsor következett és  muszáj elmesélnem, ki mindenkit hallottunk vagy láttunk ezen a rövid kis koncerten.

 >>>

5mama

Nem celebek. Nem ex-celebek. Nem modellek, nem szépségkirálynők, de még csak influenszerek sem. Barátok sem, bár azok még lehetnek. Néhányan nem is találkoztak ezelőtt. Tanácsot is csak elvétve osztogatnak. Viszont ötféleképp gondolkodnak, ötféle helyzetben vannak, és megtehetik, hogy a saját véleményüket osszák meg – ez az öt5mama. Igen, anyukák, kicsi még gyerekük. Nos, ők mondják el, hogy szerintük, hogyan, mivel, miért és miért nem.

káesz
Ahelyett, hogy ki vagyok, inkább megosztom, ki szeretnék lenni: olyan, akit nem felejtesz el, ha egyszer találkoztunk; sosem megalkuvó; folyamatosan megújuló; magát túl komolyan nem vevő; szórakoztató: ANYA.
#csodabogar #anya #kedves #vagany #tudatos #szetszort #stilusos #hippi #laza #extravagans #nyughatatlan

Fan
Leginkább ambivalens személyiségnek mondanám magam. Céltudatos vagyok, sokszor mégis céltalanul bolyongok egy adott témában. Maximalista, ugyanakkor van, hogy a minimumot is alig hozom. Társasági lény, mégis vágyom a magányra. Végletek közt lavírozó, törekedve a harmóniára.
Az anyaság is ilyen. Szélsőséges, hullámvölgyekkel teli és kiszámíthatatlan. De pont ettől olyan izgalmas. Akárcsak az élet.
#lojalis #maximalista #oszinte #humoros #vidam #harcos #szorgalmas #segitokesz #empatikus #imadnivalo

Zsó
Szeretek úton lenni. Akár gyalog, akár autóval, igazából bármivel. Legtöbbször csak jönnék-mennék, cél nélkül. Hidegben és esőben otthon begubózom, filmezek, olvasok, megeszek minden “károsat”, amit máskor nem.
Mások szerint mosolygós és sokakkal jól kijövő vagyok, kompromisszumképes, gyors, ám néha a nagy kapkodással egyenesen arányosan pontatlan. Spontán vagyok, nálam – egyelőre – nincsenek fix, át nem hágható szigorú szabályok.
 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:
Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Három esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 >>>

Játék

Woodstock 50!

Itt vannak a kvíz válaszok! Jól tippeltek? Nézzék meg!

 >>>