Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Marton Éva

1100 év magyar története, színes, érdekes leírások, a történelmi kutatások legújabb eredményei, különböző korok művészetének és kultúrájának képes és szöveges bemutatása. Ezzel foglalkozik Marton Éva könyvében, ami kétségtelenül érdekes, csakúgy, miként a szerzője. Marton Éva vérbeli rádiós, történelemtanár egy gimnáziumban.

A Rádió Bézsben érdekes kulturális beszélgetésekre számíthatunk, időről időre például Nyáry Krisztián lesz a vendége, s azt gondoljuk, nemcsak azt tudjuk meg, hogy szerettek ők, s kik voltak az igazi hősök, hanem tán azt is, hogy hogyan kéne mindenfajta hősiesség nélkül igaz, tiszta életet élni. Műsorának azt a címet is adhatnánk, hogy Hétköznapi hősök?

 

2021-02-02 17 óra 2021.02.02. Kedd 17.00-18.00 - Marton Éva - 6. Bézs születésnap

Gaál Ildi, Benda, Verebes, Vlasics – micsoda névsor!

Csapattársak - ők lesznek ma a vendégeim, én az övéké. Színházi emberek, újságírók, nyitottak és kíváncsiak, remek emberek.

Ázsiától a Benczúr utcáig kalandozunk, utazunk, beszélgetünk….én leginkább hallgatok, hallgatom őket. Velük és önökkel leszek délután öt órától hatig. Marton Éva

2020-12-24 16 óra Csütörtök - 16.00-17.00 - Rádió Bézs Karácsony - Marton Évával és Vlasics Saroltával

Mit jelent neked ez a szó, hogy karácsony?

Vlasics Sacinak egy régi gyerekkori emléket idéz, nekem a jelen szorongását, a ki mindenkit kell félteni. De legalább van kikért aggódni.
Kíváncsiak voltunk, mit jelent ugyanez a Bézseseknek.

Megannyi válasz, számos optika az én már nem szeretemtől a gyerekkor havas fényeit megidézőkig.

Mint a rongyszőnyeg, melyet ezer szálból szőttek. Tarka, pirossal, feketével, finom óarannyal, meg megannyi bézzsel. Ilyenek vagyunk: sokak és sokfélék.
Ám összeszőve erősek és elszakíthatatlanok.
Bézsesektől, Bézsesekről magunknak, Önöknek.

„Bolond dolog a holnapot várni,

élj kívül az időn, amennyire lehet.”

(Weöres Sándor Rongyszőnyeg)

2020-12-24 12 óra
2020-12-24 13 óra
Csütörtök -12.00-14.00 - Fortepan Karácsony - Egyszervolt Karácsonyok - Marton Évával és Vlasics Saroltával

Két műsor, amelyik múltbeli karácsonyokról mesél képeslapok és fotók segítségével.

Az elsőben pár mondat, ami ráfért egy – egy képeslapra, olykor kicsit titokzatosan, néhány jókívánsággal, tiszteletteljes kézcsókkal a fentnevezett úrleánynak és persze szüleinek. Képeslapok beszélnek a múlt századról, most az ünnepek felől válogatva, ha egyáltalán a korszak eseményei engedték mi mindezt.
Sokkal személyesebben szól, amikor mindez fotókon jelenik meg. A műsor második része a Fortepán karácsonya magánemlékeket, magántörténeteket idéz, mégis mutatja a kort, csak kevésbé csillogóan, másféle szemszögből rajzolva.

Képeslapok és a Fortepan karácsonya.
Marton Éva és Vlasics Sarolta összeállítása.

• Fekete-fehér - Marton Éva műsora • Hétfő 15:00-16:00 •

2021-09-20 15 óra Klasszika-filológus, színháztörténész, egyetemi tanár – tanár nagybetűkkel.

Az antik drámák újraolvasására, újraértelmezésére készült beavató színházi előadássorozata, erről szóló előadásai – alig lehetett ezekre bejutni – elképesztően izgalmasak.

Az SZFE hallgatóinak tartott színháztörténeti órái, mesélik – feledhetetlenek.

Régóta vágytam, hogy a Bézsben beszélgessünk.

Teljesült. Karsai György a vendégem – tartsanak velünk.

( A 2021.08.09-i adás ismétlése )

2021-09-13 16 óra Néhány héttel ezelőtt járt a Bézsben az a két fiatalember, akik fejükbe vették, megvásárolták a kővágóörsi zsinagógát, hogy ne pusztuljon tovább. A helyreállításhoz szükséges felméréseket már elvégeztették. Szeretik és gondoskodnak az épületről, mentik annak múltját, tervezik a jövőjét.

Megható, nagyon emberi történet.

A múlt héten egy napra megint a Balatonfelvidéken voltam, s persze Kővágóörsöt sem hagytam ki.

A bejáratnál szép mázas cserépben méz, mellette gerezdre vágott almaszeletek feküdtek egy tálon.

Ros hasana (a zsidó újév) fontos szereplője. Mézbe mártják az almát, a kalácsot, hogy a következő év, az 5782. is legalább olyan édes legyen, mint a méz. Közben Ádám és András a folyamatosan érkezőknek mesél a helyi zsidóság múltjáról. Aznap épp Mexikóból várnak egy forgatócsoportot.

Jó látni ilyen civil kezdeményezéseket.

Jusztin Ádám és Vikor András mesélnek.

( A 2021.08.30-i adás ismétlése )

2021-09-06 16 óra „Ez itt a papír és a nyomdafesték ünnepe, a könyv és a tinta ünnepe, a fikcióé és az emlékezésé, a szerelemé és a szabadságé, a kicsi és nagy igaz történeteké, nem pedig a felstilizált történelemé. Emlékezni valónk, feljegyezni valónk van bőven…

A papír meghallgat és rögzít, nem diktál. Ha nincs papírunk, az üres, akár soronként megtelő képernyő is jó, az ujjak kitartó kopogása a billentyűkön – csak írás és olvasás közben szálljunk ki, ne engedjünk semmiféle hálózat csábításának, csak a szöveg szövetében bízzunk. Egyedül vagyunk, de a szöveg bízik bennünk. A becsületes írónak nincs miért szégyenkeznie, tehát az olvasóját sem tudja megszégyeníteni senki. Könyvhéten vagyunk, most a könyvek egy időre kiszabadulnak a zárt terekből, ki az ég alá, az utcára, a térre, a korzóra és az asztalokra…” – (részlet Szabó T Anna idei könyvheti megnyitó beszédéből)

Két év kihagyás után idén, ha nem is a megszokott júniusban – de megszokott helyén, a Vörösmarty téren – meg sok vidéki helyszínen ismét volt könyvünnep.

Ennek apropóján beszélgetünk könyvkiadók vezetőivel: Dávid Annával, Érsek Nándorral és Sárközy Bencével.

2021-08-30 16 óra „Aki egy életet megment, az egész világot menti meg” – a Talmudból vett mondatot sokszor idézik.

S akik egy zsinagógát mentenek meg? Szép történet egy évtizedek óta romjaiban pusztuló zsinagóga megmentéséről.

A 19. században épült kővágóörsi zsinagóga a Balatonfelvidék egyik legjelentősebb gyülekezeti helye volt. Az itt élő zsidóságot is deportálták, kevesen élték túl a Vészkorszakot, az egykori szülőfalujukba hárman térhettek vissza. Az épület többé nem tölthette be eredeti funkcióját, évtizedekig üresen állt, romosodott. Majd lett ÁFÉSZ-raktár, később a községi tanács tulajdona lett, majd magántulajdonosok tervezték többször is felújítását. A romjaiban is csodálatos épület Jancsó Miklóst is megihlette, a megmaradt karzat több filmjében is szerepel.

Úgy tűnik, Kővágóörs zsinagógájának nem csak múltja, már jövője is van. Hogyan? –

Erről, múltjáról és jövőjéről beszélgetünk Jusztin Ádámmal és Vikor Andrással, akik még két társukkal közösen megvették az épületet, hogy visszaállítsák annak vallási funkcióját, s mellette kulturális központtá tegyék.

2021-08-23 16 óra Király, a tangó-király. Argentínában született, Bronxban volt gyerek, mely meghatározta későbbi életét, muzikalitását is. Kisgyerekként tanult meg a tangó különös hangszerén, a bandoneonon játszani. A klasszikust a jazzt és az argentin zenét különös érzékenységgel ötvözte. Aki valaha is hallotta talán legismertebb zenéjét – a libertangót – örökre elköteleződik a tangó-zenével. Ahogy Vörös Eszter is, aki így írt róla „Amikor először hallottam Astor Piazzolla zenéjét (a Nuevo Tango: Hora Zero c. albumot), minden hangja a sejtekig hatolt. Sosem hallottam előtte ilyesmit. Amit lehetett, meghallgattam tőle, aztán jó pár évre elhagytam őt a tangó (tánc) zenéért. Akkor találtam igazán vissza hozzá, amikor elkezdtem játszani a műveit. Versenyművet, szvitet, vagy a rövidebb darabokat. Megértettem, miért olyan zseniális.” Az örök zenéről, bandoneonról, a száz éve született Piazzolláról, koncertekről és filmekről is beszélgetünk Vörös Eszter zenésszel, videóssal .

( A 2021.07.05-i adás ismétlése )

2021-08-16 16 óra Jövőkutatóként robbant be néhány éve a köztudatba, trendkutatóként definiálja magát. Legfőképp a jövőt meghatározó technológiai, információs változások izgatják: hogy miért fejlesztett ki az ember ezeket a technológiákat, hogyan változik általuk, s merre halad a világ. Prognosztizálhatóaik ezek fényében jövőbeli dolgok? Változtatható, jobbá tehető-e a világ ezen tudásunk fényében…..

Rab Árpád trendkutatóval beszélgetünk.

2021-08-09 16 óra Klasszika-filológus, színháztörténész, egyetemi tanár – tanár nagybetűkkel.
Az antik drámák újraolvasására, újraértelmezésére készült beavató színházi előadássorozata, erről szóló előadásai – alig lehetett ezekre bejutni – elképesztően izgalmasak.
Az SZFE hallgatóinak tartott színháztörténeti órái, mesélik – feledhetetlenek.
Régóta vágytam, hogy a Bézsben beszélgessünk.
Teljesült. Karsai György lesz a vendégem – tartsanak velünk

2021-08-02 16 óra „1972 novemberében egy vasúti kereszteződésben személygépkocsi ütközött egy teherszállító
vonattal. Az autóban ülők életüket vesztették, köztük az akkor 31 éves Mertz Nándor, a Magyar Televízió rendezője. Csak legközelebbi ismerősei tudhatták, hogy verseket is írt, Szenttamási Nándor álnéven, amelyek a Vigiliában jelentek meg. Majd öt évtized múltán Horányi Özséb kezdte összegyűjteni a gépiratos formában, különálló lapokon fennmaradt verseket, azzal a szándékkal, hogy kötettel állítson emléket egykori barátjának.
Ebben a munkában Lugosi Lugo László volt a segítségére, akit szintén személyes kapcsolat fűzött Mertz Nándorhoz, és aki ezt a szép könyvet tervezte. Az Áradat címlapján egyfajta palimpszesztként átsejlenek a gépelt sorok; az egyes költemények aláhúzott címe és betűformája is a számítógép előtti kort idézi.”írta Mertz Nándor Áradat c.kötetéről Angyalosi Gergely kritikus. A barátoknak fontos volt, hogy a hagyatékban megmaradt versekből kötetben állítsanak neki emléket. Fontos volt, kötet lett. Nekem fontos volt, hogy az egykori barátok, Horányi Özséb, Kardos Sándor és Lugosi Lugo László beszéljenek Nándiról, s a kötet születéséről. Ott ültek hárman a stúdióban, emlékezte, meséltek, beszélgettünk.
A beszélgetéssel Lugóra is emlékezem…

( A 2019.12.23-i adás ismétlése )

2021-07-26 16 óra Művészek. Egy gobelin-művész és egy zeneszerző, előadóművész. Külön utak, külön pályák, közös élet, egymásba fonódó történetek.
Meg a ház, ahol élnek, a maguk-nevelte kert, ez is alkotásuk része, a közös alkotásé. Hallgatom Tolcsvay László dalait, nézem közben Péreli Zsuzsa munkáit. Álmok hangokból és színes fonalakból szőve.
Ők lesznek a vendégeim, Péreli Zsuzsa és Tolcsvay László.
Most hárman szőjük a történeteket.

2021-07-19 16 óra 2016 nyara a pótolhatatlan, a máig űrt hagyó veszteségeké volt. július 14-én meghalt Esterházy Péter, hiánya a mai napi fáj. 19-én Somló Tamás, majd augusztus elején Laux József. Velük együtt a nagy korszaknak is vége lett.

S bár akkor már évek óta nem volt a Tabán…az utolsó tabáni együttlét volt - a közös emlékezésé – ahol ott voltak a régi arcok, a mindenkori tabánosok, a tömeg ugyanúgy ellepte a domboldalt, ugyanúgy szólt a zene…utolsó nagy tabáni „koncert”, szép búcsú.

S ezzel végérvényesen lezáródott valami, ami sokunk – nekem biztosan - a fiatalságát is jelentette.

Maradnak a koncertfelvételek, a film, a történetek, az emlékezők, az emlékek.

S hogyan lehet emlékezni? „Van a Tominak elég dala, amivel emléket tudok állítani neki” – mondja Presser.

Presser Gáborral beszélgetünk és megidézünk sok dalt.

2021-07-12 16 óra Hogy mikor kezdett írni – azt hiszem mindig is írt, amióta tollat ragadott a kezébe.
Csak néhány éve olvastam első publikált novelláit. De aki olvasta színházi kritikáit, hallotta már beszélgetést vezetni, kihallja a közös hangot.
Bemutatkozó kötete, A rezervátum visszafoglalása huszonegy novella életről-halálról, mindennapi szorongásokról, szabadságról, kitörési vágyakról és a saját rezervátum megteremtéséről.
Bátor, ironikus, önironikus. És nagyon szerethető.
Puskás Panni kritikussal, íróval beszélgetünk.

( A 2021.06.21-i adás ismétlése )

2021-07-05 16 óra Amikor–évtizedekkel ezelőtt - először hallottam Piazzolla zenéjét, örökre belém ívódott.

Akkor talán csak ösztönösen éreztem, miért vonzódom a zenéjéhez, ahhoz a hangulathoz, amelyet minden dallama áraszt magából. Aztán persze Piazzolla hozta magával a tangót is. Zene és tánc (több mint tánc) önfeledt öröme.

Nem lepődtem meg, hogy Vörös Eszter valami nagyon hasonlót írt róla egy bejegyzésében: „Amikor először hallottam Astor Piazzolla zenéjét (a Nuevo Tango: Hora Zero c. albumot), minden hangja a sejtekig hatolt. Sosem hallottam előtte ilyesmit. Amit lehetett, meghallgattam tőle, aztán jó pár évre elhagytam őt a tangó (tánc) zenéért. Akkor találtam igazán vissza hozzá, amikor elkezdtem játszani a műveit. Versenyművet, szvitet, vagy a rövidebb darabokat. Megértettem, miért olyan zseniális.”

Vörös Eszter zenésszel, videóssal beszélgetek a Piazzolla 100 kapcsán zenéről, tangóról, bandoneonról, szenvedélyekről…..

2021-06-28 16 óra Amikor tilos volt a ki, járta és fotózta a kihalt, elcsendesült, különleges, talán addig soha ilyennek nem látott Budapestet. Házak, utcák, hangulatok, talán olykori emlékek.
Barátokat, művésztársakat kért meg arra, írjanak a képekhez.

Kintek és bentek különleges találkozása.
Mint például Presseré: Budapesti csend.
Most végre jól láthatni,
hogy miért egészen más
a budapesti csend,
mint az összes többi.
Kalmár kiment
lefényképezni a magányt,
lefényképezni a hiányzókat.
Osztálylétszám nulla.

Kalmár János szobrász - ahogy az anyagot, a formát érti és szereti – úgy szereti a várost is szépségével és piszkával, zajával és magányával. És ilyennek látta a Tilos a ki ideje alatt.

Hosszú éveket élt Franciaországban, meg ingázott. Most éppen itthon van az otthon.

Vele beszélgetek, lesz miről….

2021-06-21 16 óra Hogy mikor kezdett írni – azt hiszem mindig írt, amióta tollat ragadott a kezébe.

Csak néhány éve olvastam első publikált novelláit. De aki olvasta színházi kritikáit, hallotta már beszélgetést vezetni, kihallja a közös hangot.

Bemutatkozó kötete, A rezervátum visszafoglalása huszonegy novella életről-halálról, mindennapi szorongásokról, szabadságról, kitörési vágyakról és a saját rezervátum megteremtéséről.

Bátor, ironikus, önironikus. És nagyon szerethető.

Puskás Panni kritikussal, íróval beszélgetünk.

2021-06-14 16 óra A héten befejeződik a tanítás, lassan itt a nyári szünet, így ha már épp az iskolai teendők miatt kényszerülök ismételni, jöjjenek ismert emberek bizonyítványai, kulisszatitkok az iskolapadokból.

Mi volt a kedvenc tárgyuk, hogyan élték meg diákkorukat, melyik óráról lógtak. A „híres emberek” művészek, tudósok, politikusok – mire életrajz-képes emberekké váltak, sokszor milyen göröngyösebb utat jártak be. De nézzük meg őket az iskolapadban. Onnan sokszor nem látszik a későbbi fényes jövő a rossz jegyek, a vacak bizonyítványok, a magatartásuk miatt sokszor konfliktusba keveredő későbbi felnőttekről.

Korábbi könyve, a „Magyarázom a bizonyítványomat” is már ezzel a kíváncsisággal keletkezett, milyen gyerekkora, iskolai évei voltak ismert művészeinknek.

A Magyar politikusok az iskolapadban levéltári kutatások eredményeként most a gyerekkor kulisszáit tárja fel Rákóczitól a 20. század politikusaiig.

Csiffáry Gabriella levéltáros történésszel számos izgalmas történeten keresztül beszélgetünk legújabb könyve kapcsán.

( A 2021.05.31-i adás ismétlése )

2021-06-07 16 óra Ki vagyok én? Regény, A Barabás nevű elbeszélő története. Meg családregény, háromgenerációnyi. Fikció meg valóság. A valóságos 20. század története Szentendrétől –újra hazáig a háború –háborúk sodorta évtizedek, frontok, fogolytáborok poklával, a túlélés hihetetlen akaratával. Aparegény, apák regénye egymás tükrözésében, fénytöréseiben. Meg évszázadnyi kimondatlan történetek. Kérdezd meg tőle…

És persze beszélgetünk az „Örök Városról” Rómáról is Barna Imre műfordítóval, kritikussal.

2021-05-31 16 óra Mi volt a kedvenc tárgyuk, hogyan élték meg diákkorukat, melyik óráról lógtak. A „híres emberek” művészek, tudósok, politikusok – mire életrajz-képes emberekké váltak, sokszor milyen göröngyösebb utat jártak be. De nézzük meg őket az iskolapadban. Onnan sokszor nem látszik a későbbi fényes jövő a rossz jegyek, a vacak bizonyítványok, a magatartásuk miatt sokszor konfliktusba keveredő későbbi felnőttekről.

Korábbi könyve, a „Magyarázom a bizonyítványomat” is már ezzel a kíváncsisággal keletkezett, milyen gyerekkora, iskolai évei voltak ismert művészeinknek.

A Magyar politikusok az iskolapadban levéltári kutatások eredményeként most a gyerekkor kulisszáit tárja fel Rákóczitól a 20. század politikusaiig.

Csiffáry Gabriella levéltáros történésszel számos izgalmas történeten keresztül beszélgetünk legújabb könyve kapcsán.

2021-05-24 16 óra A Nagyfüzet lett ragaszkodásom, „viszonyunk” első meghatározó előadása. Négyszer-ötször láttam, mindig újabb és újabb rétegei nyíltak meg. Azóta – ennek már jó sok éve – töretlen hívük, állandó nézője lettem a Forte Társulatnak.

Húsvét hétfőn beszélgettünk, egy tervezett, de végül a covid miatt elmaradt előadásról, Bartók-imádatról, zenéről és táncról, tervekről és készülő előadásokról.

A Balettintézetben végzett, pályája elejét Novák Ferenc legendás együttese határozta meg. Ma egészen más utakon jár, a kortárs tánc és kortárs színház meghatározó koreográfusa, rendezője.

Horváth Csabával beszélgetünk, jó őt hallgatni.

( A 2021.04.05- i adás ismétlése )

2021-05-17 16 óra Hogy sokféle Mahó Andreát tudjak magamból elővarázsolni, ez az igazi feladat, ez az igazi kihívás-mondja. Számos szerep és karakter, amelyekben újabb és újabb arcait mutatja meg – musicalek, zenés szerepek, szinkronszerepek. Félreismerhetetlen lírai hang.

A Madách Színház fiatal színészével beszélgettünk szerepeiről, pályájáról, otthonlétről, álmokról

( A 2020.09.14-i adás ismétlése )

2021-05-10 16 óra Az írás mindig jelen volt-van az életében. Néhány éve forgatókönyveket kezdett írni –sikerrel. Huszonnégy díjazott scriptje van. Tavaly „könyveivel” bekerült a Top 50-be, az idei év a legnagyobb sikereket hozta – három fődíjat A szekrény és Black Mo-val.

Utakról, álmokról, sikerről, padlón-levésről, szárnyalásokról is beszélgetünk Noel Péterrel.

2021-05-03 16 óra A hétvége a nyitásoké volt…

Nem vágyom tömött teraszokra, nem vágyom a zsúfolt helyekre, de hiányzik az elmaradt, az év sok közül egyik meghatározó eseménye, a Könyvfesztivál. Hiányoznak a színházak, sok hiány talán örökre elveszett, de tavasz van, nyílnak a virágok, minden zöldbe borult. Újrakezdés.

A könyves események hiányát, ha pótolni nem is lehet, ezzel a beszélgetéssel kicsit törlesztek.

Elsőkönyves. Volt kolléga. nagyszerű ember. És az ő regénye is a hiányokról szól… Gurubi Ágnessel beszélgettünk első regényéről, a Szív utcáról.

( A 2021.04.19-i adás ismétlése )

2021-04-26 16 óra Nyitás, nyitások…lassú kezdete egy régi-új életnek, s talán az az idő is eljön, amikor az elmúlt egy év nem a valós jelent, hanem emlékeket, naplófeljegyzéseket, a visszatükrözött múltat jelenti majd a jelenben.

„Csak a most van” –mondja szinte tézismondatként Hay János író, aki tavaly márciusban egy hónapon át rögzítette mindennapjait – a Karanténnaplót.

Beszélgetünk új regényéről, könyvekről, írásról, közérzetről

( A 2021.02.22. adás ismétlése )

2021-04-19 16 óra „Az én történetemből hiányoznak a férfiak” – ez a nyitómondata első regényének.
Hogyan folyik össze, kereszteződik generációk sorsa a történetmesélő Annán keresztül?
Ha az apró mozaikokból összeáll a kép, megnyugvás?
Elhallgatott vagy inkább ki nem mondott történetek a holokauszttal, az apák hiányával vagy éppen a férfiakkal való harcokkal.
És hogy a Szív utca valóban csak egy földrajzi hely vagy….

Gurubi Ágnes újságíró, szerkesztő első regénye kapcsán beszélgetünk.

2021-04-12 16 óra Magyartanár – s ha létezik a fogalom, ő valóban vérbeli tanár.

Dolgozott újságíróként, de terepe, élete a tanítás. Ahogy ő csinálja, élővé, húsvérré változnak rég meghalt írók és költők, élettel teli lesz az – ahogy ő nevezi – irodalmi galaxis, amelyet megmutat.

Emellett fontos szervezője irodalmi, kulturális eseményeknek, volt a FISZ elnöke, idén második alkalommal szervezték meg az irodalmi élet egy pezsgő eseményét, a PestText Fesztivált.

Vallja: " A FISZ és a HUBBY iskolai programjainak szervezőjeként és magyartanárként szívügyem, hogy a diákoknak élő kapcsolata legyen a közelmúltban írt művekkel és a kortárs irodalommal. Magyarországon több mint 3500 általános iskola működik, bennük több mint 700 ezer gyerek tanul. Ezek a számok jól mutatják, milyen komoly feladattal kell megbirkóznia azoknak a szervezeteknek, amelyek célul tűzik ki, hogy személyesen is elvigyék a kortárs irodalmat azokhoz a gyerekekhez, akikhez külső segítség nélkül csak nehezen juthat el.”

Így, költészet napján, József Attila – számomra az egyik legmeghatározóbb költőszületésnapján ezzel a beszélgetéssel szeretnék egy óra figyelmet kérni Varga Betti irodalomszervező, magyartanárral.

( A 2020.10.19-i adás ismétlése )

2021-04-05 16 óra A Nagyfüzet lett ragaszkodásom, „viszonyunk” első meghatározó előadása. Négyszer-ötször láttam, mindig újabb és újabb rétegei nyíltak meg. Azóta – ennek már jó sok éve – töretlen hívük, állandó nézője lettem a Forte Társulatnak. Vártam, hogy ma, ha nem is a megszokott, ismerősökkel zsúfolt helyen, de legalább közvetítésben nézzem meg legújabb rendezését – az Ünnepre szánt bemutatót – Bach Keresztkantáta előadását.

A vírus – mint oly sok mindent – ezt is felülírta – a próbák félbeszakadtak, a bemutató ma elmarad. De így is érdekes – a ma még torzóban maradt előadásról bezélgetni. Hisz a zene, meg Bartók, a mozgás, a tánc különös használata, a mélységek és magasságok, az emberi történetek mindig erős alapjai Horváth Csaba rendezéseinek.

A Balettintézetben végzett, pályája elejét Novák Ferenc legendás együttese határozta meg. Ma egészen más utakon jár, a kortárs tánc és kortárs színház meghatározó koreográfusa, rendezője.

Horváth Csabával beszélgetünk, jó őt hallgatni.

2021-03-29 16 óra Fáradunk, kedvetlenedünk, nehéz hosszú egy év mögöttünk, isten tudja, mennyi előttünk.
Így aztán, ha már ismétlés, valami pezsgőt, színeset, energikusat szeretnék megismételni.

Horváth Károly színész pont ilyen. Meg hát van mögötte egy elképesztően színes, sok irányba futó élet is. Az év eleji műsorban életéről, pályájáról beszélgettünk, meg arról, a színészet mellé hogy jött a galériás élet, a kiállítások, meg a messzi utazások.
Én csak ültem és hallgattam. Tegyenek így Önök is.
Horváth Károly színész, művelődésszervezővel beszélgettünk.

( A 2021.01.25-i adás ismétlése )

2021-03-22 16 óra Bár talán a film, amit így otthonról, bezártságunkban is jól lehet nézni, hiszen korábban is mennyi filmet néztünk így, laptopon, telefonon….

Mégis óriási a hiány, nekem személyesen a mozi hiánya, a közös élmény, az előtte és utána, a beülni valahova utána. Pokoli nehéz lehet most forgatni. Filmfesztiválokat rendezni üres térben alkotók és nézők nélkül. De vannak –így – máshogy megrendezett fesztiválok. Például a magyar sikereket hozó Berlinálé.

Szóval, mi van a filmekkel, a fesztiválokkal, a filmes képzéssel…..

Báron György filmesztétával beszélgetünk.

2021-03-15 16 óra Nekem talán a legkedvesebb, legszemélyesebb nemzeti ünnepem, mert egyszerre jelenti a tavaszt, az ifjúságot, a napsütést, azt a lelkesültséget, amit március 15. jelent.

„Nem Arad és a fegyverletétel szemszögéből kell nézni 1848 márciusát. Nagy sikertörténete a magyar történelemnek, megvalósult számos polgári jog” –mondja Hermann Róbert történész.

Hatévesen döntötte el, hogy történész lesz, s nagyon hamar „megbabonázta a korszak, olyan szerelem, amiből nincs kiút”.

1848 kapcsán beszélgetünk emlékezetekről, ünnepről, történészi felelősségről, gyerekkori ideákról, kutatásról Hermann Róbert történésszel.

2021-03-08 16 óra Van egy facebook csoport, ahova szinte napi rendszerességgel az egykor volt Magyar Rádió emlékei kerülnek fel. Fotók, emlék, rövid bejegyzések. Nézem a régi fotókat, szinte kivétel nélkül Szalay Zoltán képei, aki abban az időben, sokáig a Rádió fotósa volt. Meg számos napi és heti lapnak dolgozott. Az ő ötlete alapján indult el anno a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás.

Kincses Károly írta róla: „a képek beszélnek az Életről, a Halálról, a Hitről, annak mindmegannyi megjelenési formájában, és beszélnek a Múlandóságról és az Örökkévalóságosról, mindezt azzal a mélységgel, csipetnyi iróniával és elhivatottsággal, mely Szalayt jellemezte.”

Tavaly, az akkor megjelent fotóalbuma –Azok a hatvanas, hetvenes évek –kapcsán beszélgettem Szalay Zoltánról feleségével, László Ágnes szerkesztővel és Kincses Károly fotótörténésszel.

( A 2020.01.06-i adás ismétlése )

2021-03-01 16 óra Mindig nehéz, amikor az ember ismétlésre kényszerül, hisz minden vendég – bár a beszélgetések nagyon különbözőek – egytől egyig fontosak nekem, a meghívottakhoz közöm van, közöm lesz. S persze szempont az is, hogy amikor újra elhangzik, még szóljon úgy, mint az első alkalommal. Így jó néhány beszélgetés, mert valami aktualitásról szól, kiesik.
De még így is annyi szempont marad. Bár ez a beszélgetés csak néhány hónapja volt, szívemnek kedves, szívesen osztom meg újra Önökkel.
S persze jövő héten – reményeim szerint – jöjjenek új vendégek, új beszélgetések.

A mai ismétlésben Bíró Kriszta színésszel beszélgetek.
S hát álljon itt, amivel a múltkor ajánlottam őt.

Pályakezdőként Szolnokon, Kecskeméten láttam az első szerepeiben. Alapító társulati tagja az Örkény Színháznak. A színház mellett, a színházért számos kezdeményezés elindítója vagy résztvevője.

A tavaszi zárás másnapján már ötlete, felhívása volt arra, hogy az átmenetileg munka nélkül maradt színészek a távoktatásra kényszerült iskolásoknak olvassák fel a „kötelező” irodalmi műveket. Ebből született meg a MOTTO.

Meg könyveket ír, a HANEM zenekar tagja, olykor irodalmi szövegekből szerkeszt, mint a nőNyugat – előadást. Szóval ötletekkel teli, örök nyughatatlan. A közelmúltban jelent a Molnár Piroskával készített beszélgetőkönyve.

( A 2021.02.08-i adás ismétlése )

2021-02-22 16 óra Karanténnapló, legalábbis a felkérés egy karanténnapló írására szólt.
Tavaly márciussal, a karantén kezdetével indul, s egy hónapot rögzít HáyJános.

De valójában mi mindent nyit ki egy ilyen – alcíme szerinti „szükségnapló” – a Ne haragudj véletlen volt c. könyv, az otthonlét, a bezártság, a napok monotóniája felerősíti, sűrűvé teszi az emlékeket, az emlékezetet.
Háy János íróval beszélgetünk a naplóról, legutóbbi regényéről, a cégvezetőről, a privát szféra és a közösségi lét érzékeny határairól.

2021-02-15 16 óra Mindig az a perc…, Hamvadó cigarettavég, Valahol Oroszországban…Halálos tavasz.., Makrancos hölgy…,,Valamit visz a víz.., Ez lett a vesztünk…
Ikonikus dalok és filmek és a filmdíva Karády.
Elegancia, búgó, sejtelmes felejthetetlen hang, néhány megkopott fekete-fehér film.
Az „örök szerelem” asszonya a színfalak mögött máshogy élt….
Hogy mi maradt róla, miután 1951-ben elhagyta Magyarországot. Ezek az ismert dalok mindenképp.
Hogy benne maradt-e a köztudatban? Talán. de inkább a róla szóló történetek, azok a dallamok, amit sokan talán nem is kötnek a névhez.
A kettőezres években volt egy kedvenc kávézóm, olyan igazi békebeli, az ő nevét viselte, kis relikviák, fotók, lemezek idézték az egykor ünnepelt dívát.
Majd a félbetört élet és pálya, végül az emigráció…
Karády Katalinról, legendáról és valóságról beszélgetünk Gajdó Tamás színháztörténésszel.

( A 2021.01.11-i adás ismétlése )

2021-02-08 16 óra Pályakezdőként Szolnokon, Kecskeméten láttam az első szerepeiben. Alapító társulati tagja az Örkény Színháznak. A színház mellett, a színházért számos kezdeményezés elindítója vagy résztvevője.

A tavaszi zárás másnapján már ötlete, felhívása volt arra, hogy az átmenetileg munka nélkül maradt színészek a távoktatásra kényszerült iskolásoknak olvassák fel a „kötelező” irodalmi műveket. Ebből született meg a MOTTO.

Meg könyveket ír, a HANEM zenekar tagja, olykor irodalmi szövegekből szerkeszt, mint a nőNyugat – előadást. Szóval ötletekkel teli, örök nyughatatlan. A közelmúltban jelent a Molnár Piroskával készített beszélgetőkönyve.

S a tervek kifogyhatatlanok.

Bíró Kriszta színésszel beszélgetünk.

2021-02-01 16 óra Hat éves a Bézs, az ünneplés mellett végigpörgetem az elmúlt hat év műsorait, vendégeit is.
Az első vendégem Nyári Krisztián volt. Először – amikor még úgy volt, lehet, hogy ő is beszáll – egy budai kávézóban ültünk le, s beszélgettünk Rádióról, műsorokról, tervekről.
Krisztián végül – ekkor (is) sűrűsödtek kiadói munkái, nem lett bézses – de lett az első adásom vendége.
Visszahallgatni a régi felvételeket pont olyan, mint fiatalkori fotóidat nézni. Kritikus is vagy, meg elfogult.
S hiába vagy ezer éve rádiós, először beülni egy új stúdióba, először hallani a szignált, várni a „piros fényt” izgalom és elfogódottság egyszerre. Valami ilyen volt az első.
Címet, műsor-nevet találni az egyik legnehezebb dolog – vagy jön rögtön, vagy napokig kattognak a fejedben feledhető és zseniális címek, az utóbbiról mindig kiderül, valaki már előtted lelőtte.
A Fekete-fehér gyorsan jött. Rímelt a bézsre, rímelt a fotó-szeretetemre (persze: fekete/fehér), ott van benne az igenek és a nemek lehetősége, annyi minden belefér, belefért.

Akkor hát jöjjön a frissen indult Bézs első Fekete-Fehére Nyári Krisztiánnal

( A 2015.02.04-i adás ismétlése )

2021-01-25 16 óra Károlyról elsőként mindig az jut eszembe, hogy pezsgés, energia, ötletek, fáradhatatlanság, valami állandó izzás.
Színész, bábszínész, számos társulatban volt hosszabb-rövidebb ideig. Tán ez is annak a nyughatatlanságnak a következménye?
Volt árverésvezető, évekig vitt, vezetett egy nagyon kedvelt galériát, megálmodott, létrehozott helyeket.
Izgalmas pálya, izgalmas élet az övé
Ebből csak egy izgalmas beszélgetés születhet.
Vendégem Horváth Károly színész, művelődésszervező.

2021-01-18 16 óra Talán a legnehezebb mindig a január: hosszú, kilátástalan, sötét és hideg. A napok egyre hosszabbak, de még messzeségben az örök tavasz. Maradnak a filmek, jó könyvek, fejben-utazás, sok-sok beszélgetés a barátokkal.
Korniss Péter albumai, fotói, képei hol visszarepítenek a sosem ismert múltba, hol nagyon ismerős közegekben mutat meg valamimást, valamit máshonnan.
Hatalmas életmű, fantasztikus pálya, sok tízezer kép, amelynek nagy részét a Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta.
Az év végén beszélgettünk Korniss Péter fotóművésszel.

( A 2020.12.14-i adás ismétlése )

2021-01-11 16 óra Mindig az a perc…, Hamvadó cigarettavég, Valahol Oroszországban…Halálos tavasz.., Makrancos hölgy…,,Valamit visz a víz.., Ez lett a vesztünk…
Ikonikus dalok és filmek és a filmdíva Karády.

Hogy mi maradt róla, miután 1951-ben elhagyta Magyarországot. Ezek az ismert dalok mindenképp.
Hogy benne maradt-e a köztudatban? Talán.. de inkább a róla szóló történetek, azok a dallamok, amit sokan talán nem is kötnek a névhez.
A kettőezres években volt egy kedvenc kávézóm, olyan igazi békebeli, az ő nevét viselte, kis relikviák, fotók, lemezek idézték az egykor ünnepelt dívát.
Majd a félbetört élet és pálya, végül az emigráció…

Karády Katalinról, legendáról és valóságról beszélgetünk Gajdó Tamás színháztörténésszel.

2021-01-04 16 óra Végül is – ha összegzem – jól sikerült, legalábbis a lehetőségek adta körülmények között az év vége.
Ha nem is a megszokott asztal körül, de a teraszon együtt ült a család karácsonykor.
Szilveszterkor színházba mentem, ahol tudom, sok barátommal, ismerősömmel voltam együtt. Talán közel is ültünk egymáshoz, mindenesetre jó volt tudni a közelségüket.
Éjfélkor a barátaimmal, persze szigorúan online, koccintottunk, sokáig együtt voltunk, beszélgettünk.
Szépen megterítettem, égtek a gyertyák, hangulatos volt.
Átértékelődtek az ünnepeink is, de próbáljuk folyamatosan a legjobbat kihozni.
Valami mégis nagyon hiányzott. A megszokott szilveszteri Amadinda koncert, a Zeneakadémia szilveszteri hangulata, az éjféki koccintás ismerősökkel, ismeretlenekkel, az a fantasztikus hangulat, ami évtizedek alatt sem kopott meg.
S ha már ez sem lehetett, hát legalább itt és így idézem meg őket egy régebbi beszélgetéssel.
Az akkor megjelent Amadinda-Presser Szilveszteri emlékkönyv kapcsán beszélgettünk Falusi Mariannal és Holló Auréllal

( A 2018.12.17-i adás ismétlése )

2020-12-28 16 óra Egy ilyen csendesebb év vége, az otthonülős ünnepek talán több időt engednek az elmélázásra, az elmúlt napok, hetek, hónapok végig pörgetésére.
Korábban, gimnazista éveimtől sokáig - amikor még rendesen beleírtam a noteszomba, nem cetliztem, nem a telefonba rögzítettem a programokat, ilyenkor végigolvastam az évem. Mint egy napló, követte végig, hol, merre jártam, kikkel találkoztam, milyen színházakat láttam, mi fájt, minek örültem. Ebben az évben üres lapok sokasága tátong, jelzi a másmilyen időt.
De van, ami rögzít…például a műsoraim, amelyek egyfajta keresztmetszetét is adják 2020-nak.
Egy része a karanténban készült, ahol nehéz volt ettől elvonatkoztatni, egy része telefonon. Furcsa érzés nem látni, nem követni a vendégek gesztusait, ahogy szemvillanásuk jelzi már, mire gondolnak.
S bár vágyom az újbóli személyes találkozásokra, izgalmas volt így, magad elé képzelve az arcot, a gesztusokat, hangon keresztül beszélgetni. Mint a rádió.
Szóval azt gondoltam, izgalmas lenne ezekből a nagyszerű találkozásokból válogatni, ezzel is láttatni, azért mennyire színes volt az év. Sok órányi műsorból kiválogatni olykor néhány percet.
Játék is volt, valahogy úgy összerakni, hogy a sokszor nagyon különböző vendégek, színészek, képzőművészek, írók, alkotók, gondolkodók egymásra is reflektáljanak.
Mint a karácsonyfa, rajta csupa dísszel.
Válogatás 2020 műsoraiból.

2020-12-21 16 óra A legelső színházi élményem a Diótörő. Öt éves lehettem, amikor karácsonykor elvittek a szüleim Operaházba Diótörőt nézni. Nagyon élesen ívódott belém ez az első színházi élmény, emlékszem az izgatott készülődésre, tán még azt is fel tudom idézni, milyen ruha volt rajtam. Franciaországi unokatestvérem, aki néhány napot volt itt Budapesten, is velünk volt. Ennek néhány családi fotó is őrzi emlékét.
Lenyűgözött a hatalmas karácsonyfa, a gyönyörű mese, az Egérkirály, a színpad, a tánc, a zene.
Annyira erős volt az élmény, hogy a mai napig őrzöm egy óvodás-kori suta kis rajzomat, (a rajzolás ott meg is rekedt) jószándékkal valóban felismerhető rajta az Egérkirály, alatta az óvónő írása: karácsonyi élményem, a Diótörő.
Hogy Róna Viktorral láttam-e, nem tudom, de ő is táncolta
többször a herceget.

Herceg a herceget. Akkor hosszú időre elköteleződtem a klasszikus balettal. És a karácsony gyakran megidézi a gyerekkori élményt. Akkor játsszák „bokorban”, máskor esélytelen megnézni, akkor meg szinte lehetetlen rá jegyet szerezni.
Szóval a karácsony nekem a Diótörő is, erről meg eszembe jutott Róna Viktor, s az életművet bemutató kiállítás.

Herceg a vasfüggöny mögül…

A Bajor Gizi Színészmúzeum kiállítása kapcsán Róna Viktor táncművészről beszélgetünk Csanádi Judit díszlettervezővel és Halász Tamás muzeológussal.

( A 2020.07.27-i adás ismétlése )

2020-12-14 16 óra Hosszú évtizedek óta tudom, követem fotóit, munkásságát. Szeretem amit, s ahogy csinál. Szeretem a képeit, mert – ha lehet így fogalmazni – nagyon emberiek. Szeretem a fotókon is átsütő gondolkodását, azt a szeretetet, amivel képei születnek.

„Meg kellene örökíteni azt, ami hamarosan eltűnik! Fotográfusnál ennél szebb feladatot nem is találhattam volna magamnak. Ezt éreztem 1967 novemberében., amikor először léptem be a széki táncházba, s azt hittem, visszarepültem a múltba” – írja későbbi visszaemlékezésében.
Fotózta Erdélyt, a magyarországi falvakat, kereste, megörökítette a még élő hagyományokat.
Megörökítette a paraszti sorból kiszakadtakat, az ingázókat, a fekete-vonatosokat.
Meg évtizedek múltán visszatért a kezdeteihez, hogy lássa, láttassa, hogyan alakult a sorsa azoknak, akiket a pálya elején fotografált.
És vonzzák távoli tájak és emberek, a Vörös felhő földje, az „ősi karavánutak”. De mint „föl-föl dobott kő”, mindig visszatér.
Több tízezer kép őrzi az elmúltat. Ahogy ő szereti mondani: „Az exponálás egy pillanatot búcsúztat, s a képen már az van, ami volt.”
Most harmincnégyezer fotóból álló, a teljes életművét átfogó archívumát ajándékozta a Szépművészeti Múzeumnak.
Korniss Péter fotóművész a vendégem

2020-12-07 16 óra Tavasszal, bár már akkor is bezáródtunk lakásainkba, városunkba, országunkba, valahogy biztatóbb volt.
Tavasszal hittük, hogy sütni fog a nap, hogy lassan nyár és meleg lesz
.
Tavasszal hittük, hogy egyszer vége lesz
.
Tavasszal hosszabbak voltak a nappalok, békésebbek az éjszakák.

Véget-nem-érő, kapszulába zárt idő.
Mi ad menedéket? – beszélgetések, barátok hangjai, könyvek, filmek… mindenkinek saját mértéke szerint.
Vagy talán egy kedves bútordarab, egy sárga füles fotel: saját kuckó, életed átmeneti színtere rosszkedv menedéke, örömteli pillanatok helye

Játék, meg dokumentálása a mindennapoknak.
Tavasszal beszélgettem a Párizsban élő Győri Aliz fotográfussal sárga fotel sorozata apropóján
.
Azóta készültek újabb képek, meg rajzok

Ami állandó: Liza, s az ő sárga fotelja

( A 2020.05.04-i adás ismétlése )

2020-11-30 16 óra A múltkorjában került megint a kezembe az a papír, amelyre nagymamám írta gyerekkori nyelvbotlásaimat, szókifacsarásaimat, a nyelv egy másik bolygóját, a gyerekszájat. Mint ahogy én is írtam saját gyerekemét.
Ugyanilyen hagyomány volt Fábri Péter családjában is, rögzíteni ezeket az olykor vicces, olykor nagyon elgondolkodtató, bájos gyerekszájakat. Hogyan működik, ha a feljegyzésekből dalok lesznek?
Sokadik közös munkája ez a két Péternek: Wolf és Fábri Péter közös munkájából született meg a Gyerekszáj c. album Wolf Kati előadásában.
Több ez, mint gyerekszáj: apák és lányok történetei, meg egy különleges apa-lánya kapcsolat, olykor lírai időutazás.
Wolf Katival és Wolf Péterrel beszélgetünk zenéről, pályáról, családról, apa-lányáról

2020-11-23 16 óra A gimis osztályunkban két nagy tábora volt emlékeim szerint minden fontos dolognak:
Fradi vagy Dózsa, az öttusázók vagy a vízilabdás fiúk, a mozi-fanok meg a színházimádók, talán csak a Beatlesben hittünk egységesen és töretlenül.
És ilyen fellángoló vita volt, hogy Omegás vagy LGT-s vagy. A klasszikus Illés addigra felbomlott.
De hogy lehetne választani a Kék Asszony, az Álomarcú lány vagy a Ballada a fegyverkovács fiáról s a Gyöngyhajú lány között. Táboron kívül maradtam, rajongtam mindkettőért, csak vonzódásom mértéke változott olykor.
Ott voltam a Tabán-koncerteken, ahogy hosszú ideig minden Omega koncerten is. Házibuli nem volt nélkülük, hajnal fele együtt ordítottuk, hogy „Talpán zöld betű, én vagyok a fény a tűz, hogy láss az éjszakába’..”
Hogy lehetet volna voksot tenni, keveredtek egymásban. Anno ott volt Presser, Somló, Laux is.
Valamikor a kilencvenes években lehettem utoljára az egyik Omega búcsúkoncerten, ekkortájt lett vége az igazi Tabán-koncerteknek is.
Őrzöm lemezeiket, fekete LP-ket, amiket anno ronggyá hallgattam.
Ma elővettem őket újra, forgatom a fakult borítót. Nagyon fáj….
Nem tudom a neved….dehogy nem, egytől-egyig….élőkét és halottakét….
Benkő László, Mihály Tamás s a csodálatos festőművész Konok Tamás
Rosszkedvünk telét már semmi nem változtatja tündöklő nyárrá.

"Fönn zenél már sajnos néhány jó haver.
A Radics mögött a Pásztory Zoli kever.
A Cserháti ott nyomja most a Máté Péterrel,
S a Schöck Ottó és a Jakab Gyuri,
Illés Lajos és a Judy.
Az égi banda nem hallgathat el!”

A szavaknak ma nincs súlya és ereje
Zenében tudom elmondani, mennyire fáj

2020-11-16 16 óra Művészettörténész - a legjobbak egyike.
Tíz évvel ezelőtt vette át a Kassák Múzeum irányítását.
Csapatot épített, fiatalokból álló, merész ötleteket megálmodó s létrehozó csapatot.
Évek alatt a múzeumi térkép egyik fontos helye lett a Kassák: izgalmas kiállításokkal, nemzetközi kapcsolatokkal, kutatóműhelyével, szellemiségével.
Díjakat nyertek, elismerést szereztek.
Most, a csúcson, tíz év után—milyen ritka ez nálunk, nem kapaszkodni a székbe a végsőkig – fiatal kollégájának, akit „kinevelt” erre, adta át a múzeum irányítását. S persze marad művészettörténészként, marad a csapat tagja.
Sasvári Edit művészettörténész a vendégem

2020-11-09 16 óra November - olykor esős és fázós, néha próbálkozik még a nap, de minden olyan erőtlen
November, hamar sötétedik, ködbe burkolódznak a hegyek, a házak
November, elmúlások, emlékezések, elcsendesedés
November, amit korábban gyűlöltem, szerettem volna kihagyni, átugorni, pipálni és feledni, barátkozom vele
November, temető. Szeretem, jó benne sétálni, sírokat nézni, betűzgetni a kopott feliratokat
November, eszembe jut egy hosszú évekkel ezelőtti emlék, egy utazás, az addig sosem látott, de mindig vágyott Házsongárd. A délelőtti napsütésben fenséges, botladozunk az ismert nevek sírjai között. Este, amikor visszamegyünk, gyertyák égnek, csendes és gyönyörű
Ha november, ez az emlék, ez a műsor mindig eszembe jut, így, bár már tavaly is ismételtük, legyen önöknek is akkora élmény, mint anno nekünk volt.
Vlasics Saroltával, már ő is „bézses” jártuk be, s beszélgettünk sokakkal.
Van, akinek az első csók emléke, van, akinek kedvenc helye, van, akinek a múltja, sokaknak a történelme.
Házsongárd

( A 2017-11-01-i műsor ismétlése )

2020-11-02 16 óra November 2 – halottak napja. November 4- a szovjet csapatok ismét megszállják Magyarországot.
Mindkét nap a gyertyagyújtásé az emlékezeté.
Milyen furcsán összeérnek, összecsúsznak olykor a dátumok.
Mint ahogy Nagy Imre és társainak újratemetése a rendszerváltás szimbóluma lett.
Halottakra emlékezünk, az elmentekre, a forradalom áldozataira.
Élőkre és halottakra.
Hogyan változott az emlékezetpolitika, hogyan változik az élők emlékezete nélkül 1956.
Rainer M. Jánossal beszélgetünk áldozatokról, emlékezésről, újabb történelmi aspektusokról.
Arról, hogy ennyi évtized elteltével maradtak-e vagy lettek-e új tabuk.

2020-10-26 16 óra Fő kutatása a gender, a fennálló esélyegyenlőtlenség kutatása, annak szociológiai, gazdasági, társadalmi következményei. Szociológusként végzett az ELTE-n, jelenleg a Corvinus Egyetem professzora. Van-e, létezik e megoldás, mik a lehetőségek egy olyan kulturális, politikai terepen, ahol ma többnyire a férfi az úr a háznál.
Legutóbb egy nagyon izgalmas nemzetközi felmérésben azt vizsgálták, a karantén hogyan hatott a nemek közti szerepvállalásra. Talán csodálkozni nem fognak, mint mondja, a koronavírus-járvány szinte automatikusan a hagyományos nemi szerepeket erősítette meg.
És történnek fontos és előremutató változások is. Mint fb bejegyzésében írja: „Az egyetem elkezdte felhangosítani a Corvinuson zajló kutatásokat…A téma aktualitását mutatja az is, hogy Freund Tamás, az MTA elnöke felkért, hogy folytassam munkámat a Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottságban. Mivel, ahogy írja, "A női kutatói életpálya segítésének komplex stratégiája kiemelt fontosságú terület"
Mégis, miért nehezebb nőként számos területen érvényesülni? Ha gyors megoldást nem ígérhetek, de az biztos, érzékeny, okos, vagány nő lesz a vendégem.

Nagy Beáta, a Corvinus Egyetem közgazdász-szociológus kutatója.

2020-10-19 16 óra Néhány éve ismerem őt, de már az első találkozásunk meghatározó volt. Ahogy az irodalomról gondolkodik, ahogy látja és láttatja azt. Részt vesz benne szervezőként, volt a FISZ elnökségi tagja, két éve a HUBBY (Magyar Gyerekkönyv Fórum) tevékenységét támogatja.
Ahogy írja: „ . A FISZ és a HUBBY iskolai programjainak szervezőjeként és magyartanárként szívügyem, hogy a diákoknak élő kapcsolata legyen a közelmúltban írt művekkel és a kortárs irodalommal. Magyarországon több mint 3500 általános iskola működik, bennük több mint 700 ezer gyerek tanul. Ezek a számok jól mutatják, milyen komoly feladattal kell megbirkóznia azoknak a szervezeteknek, amelyek célul tűzik ki, hogy személyesen is elvigyék a kortárs irodalmat azokhoz a gyerekekhez, akikhez külső segítség nélkül csak nehezen juthat el.”
Idén második alkalommal szervezték meg a PestText Fesztivált.
Jelen van, benne van, közvetít. Ja, és emellett magyar irodalmat tanít egy gimnáziumban.
Varga Bettivel beszélgetünk a kortárs magyar irodalomról, annak a fiatalokhoz való eljuttatásától, az olykor elé gördülő akadályokról, irodalomról, könyvekről……

2020-10-12 16 óra A harmincadik évfordulóról, az elmúlt három évtizedről egy tavalyi műsorban már beszélgettünk.
A hétvégén tartotta 30. konferenciáját a Történelemtanárok Egylete, a megszokott Kossuth Klubban, de ezzel párhuzamosan online is követhették a nap eseményeit az érdeklődők. A Nekünk Mohács kell? címmel megtartott egész napos rendezvény a középkortól napjainkig néhány izgalmas, kiemelt témával reflektált a ma történelem-oktatására, tévhitekre és új kutatásokra. A délutáni „tankönyv-vita” izgalmas szempontokat nyitott a ma oktatásban használt tankönyvekre.
Erről beszélgetünk, gondolkodunk tovább Ripárszky Ildikó és Miklósi László történelemtanárokkal, a TTE elnökével és alelnökével.

2020-10-05 16 óra Válságos időkben, „történelmi pillanatokban” működik-e az írás.
Mit rögzít az író, mit rögzít a filmes optika?
Mit jelent a szabadság, ha éppen veszendőben van.
Németh Gábor íróval, forgatókönyvíróval, az SZFE tanárával beszélgetünk irodalomról, kultúrpolitikáról, szabadságról.

2020-09-28 16 óra Tíz évvel ezelőtt, akkor még Bohócok a Láthatáron néven hozta létre sok év amerikai kint-lét, színházi tapasztalat és munka után független társulatát.
Egyedi volt az akkori színházi, közösségi szcénában. A kezdeti évek gyerekeknek készült „bohóc-előadások” voltak. Több volt, mint egy hagyományos előadás, közösségépítés, vitaszínház, önismereti játék.
Majd készültek az iskolásoknak szóló érzékeny és tabu témát bemutató drámapedagógiai előadások.
Ma a Láthatáron néven megújult társulat kibővítette előadásait, az általános és középiskolásoknak szóló színházi nevelési előadások mellett felnőtteknek szólók is vannak.
De a cél mindegyikben közös: ..” hozzájáruljunk társadalmunk szolidárisabbá és toleránsabbá tételéhez, hogy felszabadult, elmélyült, gondolatébresztő és szemléletformáló párbeszédet folytassunk olyan témakörökben, amelyeket társadalmilag sokszor tabuként, bizonyos rétegek problémájaként vagy családi magánügyként kezelünk.”
És mindig vannak ügyek, amik mellé odaáll.
Többször beszélgettünk már, mindig kíváncsi vagyok rá.

Feuer Yvette színész, drámapedagógus, színházi alkotóval, a Láthatáron csoport vezetőjével beszélgetek. Feketén-fehéren.

2020-09-21 16 óra A nyáron jártam ebben a csodálatosan felújított épületben, az Otto Wagner tervezte Rumbach utcai zsinagógában, mely a háború után kezdett pusztulni, elvesztette egykori közösségét és funkcióját. De sok régi zsinagógával ellentétben megúszta az enyészetet. Újra a régi fényében áll.
A RosHasana, a zsidó újévvel kezdődik az őszi ünnepek, melyben ez, az első a Teremtésnek az emlékezése.
A zsidó naptár szerint az 5781. évnek.
Ilyenkor azt szokták egymásnak kívánni – Sana tova umetuká, Édes évet.
Kis Henrietta mesél múltjáról és jelenéről.
Édes évet…
2020.08.17- i adás ismétlését hallják.

( A 2020.08.17-i adás ismétlése )

2020-09-14 16 óra Aki egyszer hallotta már őt énekelni, biztosan beazonosítja őt különleges, lírai hangja alapján.
Számos musical és zenés szerepet játszott el, elénekelte többek között Bródy János dalait, több lemeze megjelent az elmúlt években.
Most néhány hónapos kislányával otthon van. Így találkozásunk is éteri lesz. Mahó Andreával beszélgetünk.

2020-09-07 16 óra Csodálatos mély lírai hang, elegáns megjelenés, igazi színpadi díva. A nagymamától a kisgyerekig, a drámai karakterektől a harsány vígjátéki figurákig számtalan karaktert játszik. Sok társulat van mögötte, miközben talán az állandóságra is vágyik. Hol húzódik a színpad és a saját élet, a kint és a bent határa. Lehet-e színház nélkül élni?
„Ez a pálya rendkívül szubjektív, ráadásul mindenkit behatárolnak az adottságai.” – mondta nemrég egy interjúban.
Nagyon kíváncsi vagyok rá, remélem önök is.
Takács Katalin színművész a vendégem

2020-08-31 16 óra A jelenségét, a „vanságát” régről tudtam, valahogy mindenhol ott volt. Jóval később ismerkedtünk meg, színházi szünetekben beszélgettünk, olykor együtt buszoztunk vidéki előadásokra.
Mondták, ő a „Szolnokiandris”. Ismertetőjelei, nyárig az elmaradhatatlan piros sál, meg a ma már őszbe fordult copfba font haja.
A Televízióban kezdte szinte kamaszként, s ez lett az élete. Volt hangkamerás, felvétel-, majd gyártásvezető. A legendás színházi közvetítésekhez mind köze van. Lehet, hogy a műfaj, a közvetítések az egykori Magyar Televízióval, s vele együtt mentek nyugdíjba.
Emellett szenvedélyes játékos. Minden, ami az adrenalint emeli, azt kipróbálta, űzte. A lottóval meg valami egészen különleges kapcsolatban áll. Módszere van a nyerésre.
Már annyiszor járt a fejemben, hogy beszélgessünk. Az elmúlt két hétben váratlanul háromszor is összetalálkoztunk. Égi jelnek gondolom. Hívtam, s ő örömmel jön.

Szolnoki Andrással beszélgetünk színházról, szerencséről, életről-halálról.

2020-08-24 16 óra Jó sok éve már, hogy először találkoztunk. Egy rádióműsorba, egy éjszakai beszélgető-műsorba hívtuk meg. Három vagy négy órás, ma már végeláthatatlannak tűnő éjszakai adás volt. Történeteivel, humorával, bölcsességével, életszeretetével, mindennel, ami ő, lenyűgözött minket és a hallgatókat.
Együtt kezdte azzal a nagy generációval, akiktől előbb mindent megtanult, hogy azután saját, a világról gondolt kézjegyét tegye rá saját képeire. Ma tőle tanulnak.
Olyan fotográfus, akinek, ha a nevét felidézem, azonnal képei villannak föl. A hattyú-szerű táncosról, Ruttkai Éváról és Latinovitsról, az Ügynök halálában Tímár Józsefről…Kézjegy és védjegy, „keletiévás”
Az elsők között volt, aki - akkor már túl a hatvanon – fotóügynökséget hozott létre. Ezerrel ég, ha a munkáról, fotóról, könyvről, kiállításról van szó.
Évtizedekkel ezelőtt, akkor legalább is így gondolta, végleg abbahagyta a fotózást. De annyi minden, ehhez kapcsolódó dolog maradt. S azt hiszem, senki nem lepődött meg azon, amikor újra gépet vett a kezébe, s ismét csodákat alkotott.
Hogy mit szeretek és tisztelek benne? Mindent, ahogy éli és látja a világot, azt, hogy Ő, ahogy ő a Keleti Éva.
A múlt héten volt a születésnapja. Egy korábbi, a Bézs Rádió nyilvános felvételén készült adás ismétlésével kívánom, Isten éltesse nagyon sokáig!( A 2020.01.27-i adás ismétlése )

2020-08-17 16 óra Kevésen múlott, hogy nem alakították át áruházzá, nem hagyták az enyészetnek, pedig anno még Yoko Ono is terepszemlét tartott benne, amikor budapesti stúdióját álmodta ide.
Csoda is kellett ahhoz, hogy az utolsó utáni pillanatban pénz, paripa, fegyver, akarat és engedély együttállásával eredeti pompájában állítsák helyre.
Az akkor még csak 27 éves Otto Wagner egyik korai – a későbbiekben általa kevésbé számon tartott munkája - a három év alatt megépült Rumbach utcai zsinagóga. (1869-72)
A háború alatt a gettó egyik működő zsinagógája maradt, később többek között ide gyűjtötték össze a fővárosi zsidóság egy részét. A zsidóság egy része nem, az épület, ha rengeteg sérüléssel is, de túlélte. Zsinagógaként működött az ötvenes évek végéig, amikor a közösség nagy része elhagyta az országot. Tovább enyészett.
Az elmúlt húsz évben többször jártam benne. A kétezres évek elején, amikor úgy volt, rendbehozzák. Majd a romokban is a hajdani szépségét és eleganciáját megcsillantó épületben kiállításokat láttam. Az Ámos Imrére emlékezőt, egy holokauszt-kiállítást. Láttam, amikor újra dolgozni kezdtek rajta, láttam, hogy keltik újra életre. A napokban megláthattam a csodát, az eredeti szépségében helyreállított – az ezért ICOMOS-díjat nyert épületet.
Kiss Henriett, a Rumbach zsinagóga felújítási projektjének koordinációs vezetője mesélt, vezetett körbe. (A zsinagóga tervezetten decembertől lesz látogatható)
Addig hallgassák meg a hozzáfűződő történeteket. Vele beszélgetek.


2020-08-10 16 óra " Itt van a város, vagyunk lakói, maradunk itt, neve is van, Budapest " – énekli Cseh Tamás.
Azt hiszem, mindig izgatott a titkos Budapest, a másik arc, az átjáróházak, kapualjak, szemek elől rejtett kis belső udvarok, lépcsőházak. Gyerekkorunkban az öcsémmel gyakran mentünk
fel a Várba, megunhatatlan volt, mindig találtunk új csodát. Móra Gábor történész várbeli sétáit imádtam, a titkos helyek ismerésében, a jó sztorikban verhetetlen volt.
Rádiósként több olyan műsort készítettem, amelynek kapcsán különleges helyekre is eljutottam. Jártam a Lánchíd aljában, víztározókban, elhagyott gyárakban. Nagyon megörültem, amikor divatba jöttek a városi séták. Ilyenkor mindig más tematika szerint
mutatja meg magát a város, végigsétáltam az egykori falat, megismertem a gyógyvízkutakat, jártam csodálatos belső kertekben, néztem a zsidó Budapestet, a szecesszióst, az épülőt, a
pusztulót. Régóta jár a fejemben, hogy ezeknek a csodáknak hangot kellene adni.
A Mesélő házak blogírója 2012-ben így indította el blogját: „Ez a blog régi budapesti házakról szól. Írója idegenvezetőként tengeti életét immáron 15 éve, de az öreg, kopott, díszeitől gyakran megfosztott, csak az értő szemekkel szépnek látható házak iránti szeretete sokkal régebbi. Állandóan házakat, ablakokat, teraszokat bámulok, fényképezek, megcsodálom, ha egy balkon tele van virággal, ha egy megmaradt metszett, színes üveg ablakot, mívesen
kovácsolt korlátot látok. Megérintem a korlátok sima fáját, a megmaradt falburkolatot, ablakpárkányokat, megcsodálom a homlokzatok díszeit. Érdekel, kinek, minek épültek, és milyenek voltak, amikor még érdekelt mindenkit, milyen szép ez a város.”
Az írások mellett – hosszú szünet után - most ismét sétákat is vezet.
Szuhai Barbarával, a mesélő házak bloggerével, idegenvezetővel, városlakóval beszélgetünk.

2020-08-03 16 óra Nyugdíjasnak lenni ma itthon nem valami vonzó dolog. A nyugdíjas szó bélyeg, nyűg. Nem vonzó a munkaerőpiacon, nem vonzó a társadalom szemében, kijelölt helye van.
Pedig most jöhetnének a még mindig aktív évek, utazások, jó munkák, tevékeny időszakok.
Nálunk a többségnek se pénze, se….
A kovid, s az ennek kapcsán hozott intézkedések még mélyebbre ásták a már úgyis meglévő feszültségeket.
Társadalmi, anyagi, mentális ellentétek. Létezik-e megoldás? Egyáltalán honnan kell elkezdeni a mára nagyra nőtt problémát.
Karácsony Mihállyal a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnökével, ha azonnali megoldást nem is, jó beszélgetést ígérek
.


2020-07-27 16 óra A Herceg… Gyönyörű férfi, elegáns és lenyűgöző táncos volt.
Herceg a vasfüggöny mögül – aki már az ötvenes években eljutott a világ színpadaira.
Néhány ötökre beégett fotó. Meg egy küzdelmekkel teli csillogás.
A Bajor Gizi Színészmúzeum kiállítása kapcsán Róna Viktor táncművészről beszélgetünk Csanádi Judit díszlettervezővel és Halász Tamás muzeológussal.

2020-07-20 16 óra Mindenkinek van egy Gorkája…mondták régebben.
Eszembe jut, hogy a nagymamáméknak is volt, nem tudom, mi lett vele. Tört? Eltűnt az idők nyomán?
De valóban sokak lakásában ott volt/van ez a nagyon jellegzetes kerámia: vázák, hamutartók, kisebb tárgyak. De tényleg ez lenne Gorka hagyatéka? A Kieselbach Galériában nyílt kiállítás, a Chovanecz Balázs gyűjteményre alapozó impozáns könyv sok mindennek ellent látszik mondani. A tízen év alatt hatalmassá vált gyűjtemény új megvilágításba helyezi Gorka Géza életművét. Gorkáról, a gyűjteményről, a Gorka-világról beszélgetünk Szabó Lilla művészettörténésszel és Chovanecz Balázs gyűjtővel.

2020-07-13 16 óra Számos civil kezdeményezés fűződik nevükhöz. Tevékenységeik középpontjában az esélyegyenlőség, a perifériára kerültek segítése áll. Meg számos nők a nőkért kezdeményezés.
Innovatívak, okosak érzékenyek.
Vendégeim Kerpel-Fronius Luca Sára és Ternay Andrea.
Hallgassanak bennünket!

2020-07-06 16 óra Ha már ismétlés, úgy gondoltam, olyan beszélgetés kerüljön adásba, ahol színházcsinálók beszélnek a pálya szépségéről, nehézségeiről, mindarról, amit a színház jelent számukra.
Benkó Bencével és Fábri Péterrel, a K2 Színház alapítóival beszélgettem korábban.
A beszélgetés a 2020. március 2-i adás ismétlése.
( A 2020.03.02-i adás ismétlése )

2020-06-29 16 óra Néhány hete felrobbantotta a netet a Cylánál (Kajdi Csaba) talált kubista szoborral. Ráadásul Csáky József alkotása nem csak a hazai, de a nemzetközi képzőművészetben is ritka csemege. Messziről  úgy tűnhet , Barki pusztán szerencsés, mázlista, keres, és mindig talál. Száz feletti azoknak - az eddig elveszettnek hitt műalkotásoknak - a sora, amit lokalizát, megtalált vagy éppenséggel haza hozott.
Mi van a siker mögött? Tudás, elképesztő makacs akarat, jó orr, és persze a szerencse is.
Kollégáival, barátaival mintha egy új irányt szabtak volna a művészettörténetnek is.
 Az elmúlt hónapokban a bezárt Ferenczy múzeumból éjszakai tárlatvezetést tartott, mesélt Czóbelről, olykor csak egy-egy festményéről, a „backstage”-ről. Imádja a szakmáját, s azt élvezettel adja át.
Lesz miről beszélgetnünk Barki Gergely művészettörténésszel.

2020-06-22 16 óra Vas utca, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Ódry Színpad: helyek, melyek sokunk kulturális térképén rajta vannak, jelentős helyet foglalnak el.
Az Egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításának tervezete aggodalommal tölti el az intézmény vezetőit, hallgatóit, a kultúrát féltőket. Tegnapra demonstrációt szerveztek az Egyetem függetlenségének megtartásáért.
Mi lesz veled?
A SZFE két vezetőjével, Novák Eszterrel és Upor Lászlóval beszélgetünk múltról és jövőről.

2020-06-15 16 óra Január végén volt a Pataky Klári Társulat Kis esti vakság előadás bemutatója, melynek „beharangozója”, előzetese így szólt: „A világ körülöttünk őrült módon felgyorsult, követhetetlenül ingergazdag, hangos és harsány lett, mi pedig a közösségi hálózatok korában, virtuálisan élve életünk jelentős részét, csendesen elmagányosodunk, miközben folyamatosan figyelemért, mások figyeleméért üvöltünk. Élvezzük a fogyasztói társadalom, a közösségi hálózatok, a média előnyeit, élvezzük függőségeinket. Nárcisztikusak vagyunk. Elkényelmesedtünk. Sodródunk.”
Nem tudom, Klári ma mit írna az előadás elé. Talán ugyanezt. Talán még keményebbek lennének a szavak, a mozdulatok.
Kíváncsian várom a következő előadásukat, mert bízom benne, hogy bár évek óta nehezebben működnek, még sokat láthatjuk őket. Meg kíváncsi vagyok, merre tart majd most a Társulat.
Egy okos nő, egy érzékeny művész fontos mondanivalója táncról, színházról, művészetről, életről.

( A 2020.02.17-i adás ismétlése )

2020-06-08 16 óra 100 esztendeje, hogy 1920. június 4-én aláírták a Trianoni békeszerződést.
Emlékezete, ahogy a szerző írja, átszövi mindennapjainkat.
Ablonczy Balázs történész új kötete kapcsánIsmeretlen Trianonbeszélgetünk a szerzővel új kutatásokról, új nézőpontokról, traumákról, a Trianonig vezető útról, emlékezet-politikáról, a ma Trianonjáról.

2020-06-01 16 óra Akkor már jó ideje ismertem őt. Messzebbről, legalább is nem közelről, akkor orvosként. Tudtam, kiváló szakember, nagyszerű ember, empatikus orvos. Évekkel később egy sétán, talán a 100 éves házakén találkoztam vele újra, a Tátra utca egyik házában mesélt édesapjáról, a családjáról, kézzel írt naplóról, emlékekről, arról, hogyan sodorta a véletlen élete egy sokkal későbbi időszakában ugyanebbe a házba. Dolgozott az apai emléken, dolgozta fel a sajátját. Édesapja, Dr. Szántó Endre munkaszolgálatos naplóját, az általa készített fotókat kiállításon is megmutatta. Mert ez több mint egy kordokumentum, az embertelen időkben az emberi méltóság megőrzésének a dokumentuma is. Ezt a kiállítást látva hívtam meg Dr. Szántó Istvánt, hogy beszéljen a komód titkáról, édesapjáról, magáról.
Szeretem ezt a beszélgetést, szeretettel ajánlom.

( A 2018.06.11-i adás ismétlésse )

2020-05-25 16 óra Van már tán húsz éve is, hogy két szerelem közül az akkor frisset, az erősebbet választotta, az itthon helyett az ott-hont.
Melyik az erősebb? Hol van az otthon, van-e otthontalanság, vagy minden otthon, amiben újrateremted magadat.
Nézem a Fb-ra kitett fotóit, fantasztikus utazások, varázslatos tájak. Belső utazás.
Mi a bátorság, a hegyre fel vagy onnan lefele nehezebb az út?
Szeretem színészként, talán a Vígben láttam először a Jó estét nyárban. Rég volt, de még most is kívülről fújom, hogy „Kicsi görög vigyél engem Tanganyikába”.
Őt vitte a sors, a makacs akarat ezer fele. Most éppen itthon. Szerepek, kihívások, Balaton, nyár.
Csodálom. Kíváncsi vagyok rá.
Peremartoni Krisztinával beszélgetünk…

2020-05-18 16 óra Nektek mi hiányzik a legjobban, kérdezem barátaimat. Kinek a rég nem látott szülei, van, aki március óta gyerekeivel, unokáival csak laptopon, telefonon találkozik. Hiányoznak a találkozások, a valós találkozások.
Az érintések, az ölelés. Fegyelmezetten egyre türelmetlenebbek vagyunk. A tél vége lassan nyárba fordul. Az idő értelmét vesztette, de múlik. A naptárom üres, azt a keveset - néhány jó előadást, hangversenyt – fejben jegyzek.

És piszkosul hiányzik a színház, s ha némely színházban morog is az ember, milyen kényelmetlenek a székek, hogy nem tudod kinyújtani a lábad, hát most ezzel együtt is hiányzik. A jó előadások, meg a kevésbé jók, a szünetek, ahol mindig összefutsz ismerősökkel, a színház varázsa, a közösen megélt pillanatok. És mikor lesz megint, amikor aggodalom nélkül újra beülsz, váll a vállnak. Az elején felvételeket néztem, azzal pótoltam, de egyszer csak elkezd hiányozni a közeg, mindaz, amitől a színház színház.

Szóval ma legyen akkor színház. Egy különleges, nem beülős, hanem sétálós. A Stúdió K Peer Gyntje egy különleges helyen játszódik, a kőbányai pincerendszerben. A nyirkos alagútrendszerben hurcolod a széked jelenetről-jelentere, s elfelejtkezel az időről, mert amit látsz, elvarázsol. Pont egy éve láttam. Peer szerepében Nagypál Gábor. Vele beszélgettünk akkor előadásról, színházról, függetlenekről.

Ennek az ismétlése apropóján is reménykedem, nemsokára újra együtt színészek és színházszeretők.

( A 2019.09.02-i adás ismétlése )

2020-05-11 16 óra Régóta, nagyon rég óta tisztelem azért az elszántságért, makacs küzdelemért, amit több mint két évtizede folytat. Neve mára eggyé forrt Ózddal, a Hétes-teleppel. Egy dokumentumfilm készítése vitte oda, majd ott ragadt.
Az alkotásban hisz, az alkotás általi és felemelkedésben. Maga is alkotó, de kameráját átadta másoknak, hogy azok szemével lássuk a távolit, a sokszor elképzelhetetlent. Miközben maga is alkot, ír, játékfilmről álmodik. Meg arról, hogy tovább működjön az általa létrehozott rendszer.
Mert mára az Alkotótábor mellett lett a Van Helyed Alapítvány, önkéntesek és segítők. És tán a legfontosabb, hogy működni kezdett a Rendszer. De ez a rendszer sérülékeny, könnyen törik, ha a nem látott válság közbeszól.
Hogyan tovább? Erről is beszélgetünk Bódis Kriszta íróval, dokumentumfilmessel, a Van Helyed Alapítvány és Stúdió létrehozójával, szakmai vezetőjével.

2020-05-04 16 óra Egy fotel. A sárga fotel. Bútordarab. Lakásod éke, búvóhely, otthonosság. Bezártság. A mindennapok színtere. Jelzi az idő múlását, a mindennapok színpadának díszlete. A vágyaké. Ötven nap karanténnaplójának alanya és tárgya.
Győri Aliz Franciaországban élő fotográfussal beszélgetünk sárga fotelről, fotóról, rajzokról, meg arról, hogyan dokumentálja a mostot a fotós.

2020-04-27 16 óra Sokat járnak a fejemben a diákjaim. Az összes, de különösen a végzősök. Próbálom – lehetetlen – beleélni magam a helyükbe. Elfuserált dolog. Hogyan fogják majd egyszert ezt elmesélni? Hogyan fognak rá visszaemlékezni? Ők lesznek a soha el nem ballagott évfolyam. Egyszer láttam valahol egy tablót, a háború idejére esett az osztály érettségije. A tablón ez állt: az örök IV. A.
A mostani idő is történelem lesz. Az ő történelmük, a miénk.
És erről eszembe jutott egy korábbi beszélgetés a Történelem Tanárok Egyletéről, a megalakulásról, történelemről, rendszerváltásról, a történelem tanításáról.
Miklósi Lászlóval, a TTE elnökével beszélgettünk, ennek ismétlését hallhatják.

( A 2019.10.07-i adás ismétlése )

2020-04-20 16 óra Talán csak egy-két alkalommal nem voltam ott, sétáltam együtt az Élet Menetével. Volt, hogy egyedül, de ott sosincs egyedül az ember, olykor a lányommal, barátokkal együtt. Hosszú évek óta mindig hatalmas tömegben sétálunk el a holokauszt emlékhelyeire, emlékeztünk együtt, s hisszük azt, ez nem történhet meg még egyszer.
Sétáltunk már esőben és napsütésben, fázós hidegben és szinte kánikulai időben. És voltak emlékezetes pillanatok, beszédek. Most nem lesz, nem lehet. De vannak fotók, felvételek, privát történetek és kollektív emlékezések.
És beszéld el fiaidnak….történetekkel, fotókkal, emlékezéssel.
Ezt teszi Benda Iván fotográfus, aki képekben meséli el a sokszor nehezen elmondhatót.
Az Apám utolsó üzenete kiállítása apropóján beszélgettünk akkor és most.

( A 2020.01.20-i adás ismétlése )

2020-04-13 16 óra „Már az odautazást is szeretem. Ahogy egyszercsak, még nagyon a távolból felsejlik a kontúrja, előbukkan, majd egy időre újra eltűnik, hogy végül teljességében láttassa magát. Uralja a tájat, közben szerényen meghúzódik. E kettősség nem csak az épületegyüttest, hanem annak ezeréves jelenlétét is jól tükrözi.” –írtam valamikor a nyár végén Pannonhalmáról, a nyár végi Arcus Temporum Fesztiválról.
Most, mint olyan sok minden, nagyon távolinak, s távolnak tűnik. Pannonhalma ma nem fogad látogatókat, a húsvét, a pészah szerte a világban most még csendesebb.
Még inkább az elmélyülésről szól. Arról, hogy az ünnepet magunkban teremthetjük meg.
És szól a Csendről, mint a Pannonhalmi Főapátság tavalyi tematikája.
Arcus Temporum
…Időív, ami mégis összeköti a távolit.
Dejcsics Konrád bencés szerzetes beszélt akkor a Fesztiválról, a „kintről és a bentről”.
Mindez most talán még erőteljesebben, még aktuálisabban szól.

( A 2019.08.05-i adás ismétlése )

2020-04-06 16 óra Felkelsz reggel, s talán az első furcsaság, bár könnyen szokom, hogy nem kapkodva, fürdőszoba és konyha közt futkosva iszod meg a reggeli kávéd. Ráérősen üldögélek fölötte, tervezem a napot.
Igaz délelőtt elkezdődik a táv-tanítás, tanulás, ami sok időt visz el, mégis, valahogy máshogy alakul most minden.
Próbálok állandóságokat tenni a mindennapokba. Furcsa az is, hogy itthon vagyok egész nap, hogy este nem megyek sehová. De izgalmas is. Huncut, a macskalány néhány napig nehezen szokta, hogy a terepet nap közben is meg kell osztania, de azt hiszem, mostanra megbékélt.
Tervek dögivel, van, ami már megvalósult, de még olvasni türelmetlen vagyok.
A híreket kisebb intenzitással nézem, de már nem ülök hosszú órákat a fb előtt, miközben most nagyrészt ez adja a külvilágot. Hogy mások mit csinálnak, hogyan élik meg és át.
Epres Attila, az Örkény színésze az elsők között kezdett el esténként felolvasni. Ül a füles foteljában és olvas nekünk, az otthonlevőknek. Minden este egy kis időre a vendégei, a nézői vagyunk.
A mai, rendkívüli adásban többek között vele beszélgettem. Meg Fodor János kérdezett tanításról, otthonlétről.
Fekete-fehér, talán kicsit több fehérrel.

2020-03-30 16 óra Két hete itthon. Bár próbálom szokni, elfogadni, nehéz.
Bár úgy tűnik, hamar idomulunk. Sok minden, aminek a lemondásáról - akár néhány hete is még – azt gondoltam, lehetetlen, nem is olyan nehéz. Lelassulás van, talán a nem fontosak elengedése.
És maradnak hiányok, barátok, találkozások, színház, hangversenyek, amelyek most beköltöztek sokunk lakásába. Ugyanilyen hiány hétfőnként beülni a Bézsbe. Három hete üres a noteszem, érdektelen, hogy hanyadika van, a napok ismétlődése ad keretet
De leleményesek vagyunk, s megtaláljuk a módját a más találkozásoknak, a neten közös kávézásoknak a csajokkal, vacsora a barátokkal, közös tapsolás a szomszédokkal.
Régi fotók közt válogatok, mert terjed a fb-on a gyerekkori képek kirakása.
Közben eszembe jut egy régi műsor egy titokzatos barna bőröndről, benne Kornis Jenőnek, az osztrák-magyar császári és királyi hadsereg közkatonájának az 1914 és 1918 között írt háborús naplójával, leveleivel. Háború, levelek, családi titkok, emlékek, az életben-maradás makacs akarása.
Korniss Annával és Takács Ferenccel beszélgettünk anno, nem halványult.

( A 2017.04.10-i adás ismétlése )

2020-03-23 16 óra Helyzet van, sosem élt helyzet van. Súlyos helyzet van. Ülök a számítógép előtt hosszú tíz perce, s próbálom kiválasztani, hogy melyik adásomat ismételjük.
Mert most hétfőn ismétlünk. Hogy mi lesz a jövő héten, meg azután? Most talán csak napokat látunk előre, tervezni lehetetlen. Egyet hátra, kettőt előre.
Bele-belehallgatok régebbi műsorokba, a vendégeimet mind szeretem és nagyra tartom mindegyiket. De most melyiket kéne. Színház, kiállítás, hogy jöhetne szóba, ha nyitva is lenne, mostanra bezárt.
És mégis. Biztos kézzel nyúlok ahhoz az őszi műsorhoz, ahol Vojnich Erzsébettel beszélgetünk egy akkor éppen frissen nyílt kiállításáról.
Hirtelen nagyon élesen megidéződnek képei: lépcsők, medencék, csarnok, medence. Ember ritkán. Az is elhagyatottan. Súlyos képek. Magányosak.
Vojnich akkor azt mondta, csend van, most nem tud festeni. Hogy azóta? Nem tudom. Talán…
A kiállítás bezárt, a képek velem maradtak.
És Vojnichot hallgatni mindig jó

( A 2019.10.28-i adás ismétlése )

2020-03-16 16 óra Egy régi fekete-fehér fotó, rajta egy nagymasnis kislány, az akkor három éves Keleti Éva nagybátyjával, a háromszoros olimpiai bajnok Kabos Endrével. A kép Székely Aladár műtermében készült 1934-ben. Talán, ha tudat alatt is, ez lehetett az első fotóval való találkozása.

A másik kép idén készült Keleti Éváról, s ez lett a Műcsarnokban látható Élet/Képek kiállítás „reklámarca”. Éva rózsaszín szemüvegben, melyben megcsillan a valamikor régen balett-táncosokról készült képe. Mert a balett lehetett volna szerelem, de megmaradt a tánc fotózásában.

A portré vagány, meg mutatja az újrakezdést, melyben ott van a régi fotó, ott van a folytonosság, az örök.

A művészportrék művészei közül sokakat újra kamera elé állított. Ez is az időről, a végtelenről, a folytonosságról szól. Mert Keleti Éva gépe elé mindenki örömmel ül. Valami olyat tud az emberről, a lélekről, a karakter megmutatásáról, amit kevesen.

A K11-ben - 2020. január 23-án - készült nyilvános felvételt hallják Keleti Éva fotográfussal, fotóművésszel.

( A 2020.01.27-i adás ismétlése )

2020-03-09 16 óra Tizenéves éves lehettem, amikor nagymamától karácsonyra a Mikrofonnal az Északi-sarkon c. könyvet kaptam. Már a cím is izgatott, a borítóján, máig emlékszem – havas táj felett valami repülő szállt. Nagymama mesélte, hogy egy rádiótudósító írta, aki Moszkvában dolgozik, ahol egyszer ő is volt. De ez a rádiós ember beutazta sok részét, még az Északi sarkra is eljutott. Akkoriban én még nem sosem voltam külföldön, könyvekből ismertem nagyon szép helyeket. Talán már aznap olvasni kezdtem a könyvet. Költözésekkor mindig a kezembe kerül, s felidéz annyi mindent, valahogy ez a könyv örökre összeforrt nagymamával meg a karácsonnyal.
Az, hogy egyszer majd én is rádiós leszek, s hogy egy helyen dolgozom majd a szerzővel, sok-sok évvel később történt. Bár soha nem dolgoztunk együtt, tudtam, távolról ismertem őt, Kulcsár Istvánt. Ez jutott eszembe először, amikor láttam, új könyve jelent meg, s rögtön tudtam, meg szeretném hívni.

Kulcsár Istvánnal beszélgetünk könyveiről, az egyszervolt Rádióról….

2020-03-02 16 óra Hosszú évekkel ezelőtt láttam első előadásaikat. Megfogott, figyelemre méltó volt. Arról is szólt, hogy érdemes rájuk figyelni. A K2 azóta beépült a szakma, a színházszeretők fejébe. Fontos helye lett a ma színházi térképének. Kaposvári színészhallgatóként hozták létre a társulatot, ma a független szcéna egyik ismert társulatává érettek. A saját bemutatóik mellett számos más színházban dolgoznak, lett Ifjúsági Programjuk, ahol középiskolásokkal dolgoznak fel előadásokat.
Tehetségesek, tele energiával, ötletekkel.
A K2 alapítóival, Benkó Bencével és Fábián Péterrel beszélgetünk

2020-02-24 16 óra Rotschild Klára - egy kiállítás és egy könyv aoropóján beszélgetés: Simonovics Ildikóval

( A 2019.12.30-i adás ismétlése )

2020-02-17 16 óra „A világ körülöttünk őrült módon felgyorsult, követhetetlenül ingergazdag, hangos és harsány lett, mi pedig a közösségi hálózatok korában, virtuálisan élve életünk jelentős részét, csendesen elmagányosodunk, miközben folyamatosan figyelemért, mások figyeleméért üvöltünk. Élvezzük a fogyasztói társadalom, a közösségi hálózatok, a média előnyeit, élvezzük függőségeinket. Nárcisztikusak vagyunk. Elkényelmesedtünk. Sodródunk.” Legfrissebb előadása, a Kis esti vakság kapcsán beszélgetünk az elmúlt tizenhét évről, a a hazai kortárs-tánc helyzetéről, munkákról és „hétköznapokról” a Pataky Klári Társulat alapító-koreográfusával, Pataky Klárival.

2020-02-10 16 óra Hogyan lehet ma tanítani, hogyan lehet ma jól és izgalmasan tanítani? Milyen a jólműködő iskola, mi ebben a tanár szerepe? Talán ezek a kérdések ma sokunkat, diákokat, pedagógusokat, tanárokat egyaránt érintenek.
Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium történelem tanára, mint mondják, nem lehet unatkozni az óráin. Emellett számos, a történelemhez kapcsolódó könyvet írt. Legutóbbi könyve, a 25 szelfi az Árpád-korból apropóján beszélgetünk történelemről, iskoláról, táncról, családi kötődésekről Lőrinc László történésszel.

( A 2019.12.02-i adás ismétlése )

2020-02-03 16 óra Ugye emlékeznek még a cascos, a túrós, az ”egy pohár tej tiszta fej” vagy az „élmény az ágyban” reklámokra?
Sok minden már a múlté, annyi minden elment, jónéhány Füles óriásplakát örökre bevésődött.
A legismertebb modellekkel dolgozott, Pataki Ági, Bíró Ica, Sütő Enikő, Patz Dóri, Szentpéteri Györgyi, Bálint Antónia, Fekete Klári szerepelnek munkáiban. Mindannyian imádták őt, mert Fülessel dolgozni mindig örömteli volt. Jó humorú, tele ötletekkel és sztorikkal, erőteljes baritonja betölt minden teret.
Amikor valamikor a kettőezres évek elején megismertem, már nem a reklámszakmában dolgozott. Akkorra sokminden megváltozott. Ekkor kezdett könyveket csinálni, megszülettek a Füles-albumok, a templomok könyvei, a hidakról szóló, meg a karikatúrái.
Tóth József Füles fotográfus, reklámfényképésszel beszélgetünk legendákról, s mindarról, ami ma foglalkoztatja.

2020-01-27 16 óra Egy régi fekete-fehér fotó, rajta egy nagymasnis kislány, az akkor három éves Keleti Éva nagybátyjával, a háromszoros olimpiai bajnok Kabos Endrével. A kép Székely Aladár műtermében készült 1934-ben. Talán, ha tudat alatt is, ez lehetett az első fotóval való találkozása.

A másik kép idén készült Keleti Éváról, s ez lett a Műcsarnokban látható Élet/Képek kiállítás „reklámarca”. Éva rózsaszín szemüvegben, melyben megcsillan a valamikor régen balett-táncosokról készült képe. Mert a balett lehetett volna szerelem, de megmaradt a tánc fotózásában.

A portré vagány, meg mutatja az újrakezdést, melyben ott van a régi fotó, ott van a folytonosság, az örök.

A művészportrék művészei közül sokakat újra kamera elé állított. Ez is az időről, a végtelenről, a folytonosságról szól. Mert Keleti Éva gépe elé mindenki örömmel ül. Valami olyat tud az emberről, a lélekről, a karakter megmutatásáról, amit kevesen.

A K11-ben - 2020. január 23-án - készült nyilvános felvételt hallják Keleti Éva fotográfussal, fotóművésszel.

2020-01-20 16 óra „Az év elején Auschwitzban jártam. Az egyik fotó hozzásegített szemléletem bizonyos újrafogalmazásához. Meszelt karámra emlékeztető deszkák között egy fejkendős öregasszonyt hajtanak a kivégzőbarakk felé. Az öregasszony körül két-három kisgyerek lépeget a salakos út jóvátehetetlen közönyében. Álltam a kép előtt, s erőnek-erejével meg akartam állítani a húsz évvel ezelőtti boldogtalanságot – ahogy látszatra a fényképfelvétel megállította. De én a valóságot akartam megállítani. S akkor megértettem, hogy semminek sincs értelme, ha nem tudjuk jóvátenni azt, ami már megtörtént.”
Pilinszky János napló-sorai -egy kiállítás mottója. Az Apám utolsó üzenete kiállítás vezérfonala.
S mennyi mindent takarhat a cím….
Benda Iván fotográfussal beszélgetünk néhány napja nyílt kiállítása kapcsán…. hogy mi mindenről….
Tartsanak velünk.

2020-01-13 16 óra Egy élet. Az élet két oldala. A napos meg az árnyékos? De mi számít ennek, és mi annak.

Szabolcs, a vállalkozó harmincas éveiben veszítette el látását. A feladás és a küzdés között nagyon hosszú az út és nagyon nehéz.
Kurucsai Szabolccsal arról beszélgetünk, hogyan dolgozta fel mindezt, s hogyan formálta át a saját és mások életét.

( A 2019.03.25-i adás ismétlése )

2020-01-06 16 óra Képeit, fotóit régről ismertem, szerettem, de őt magát későn ismertem meg. Talán egy kiállításon vagy egy interjú alkalmával. Mindig jó volt találkozni, beszélgetni vele, Szalay Zoltánnal, a „szalayzolival”. Érzékeny volt, okos, a szemében ott maradt az örök kamasz, mosolyában a rá oly jellemző mindig irónia.
Kincses Károly írta róla: „a képek beszélnek az Életről, a Halálról, a Hitről, annak mindmegannyi megjelenési formájában, és beszélnek a Múlandóságról és az Örökkévalóságosról, mindezt azzal a mélységgel, csipetnyi iróniával és elhivatottsággal, mely Szalayt jellemezte.”
Most megjelent fotóalbuma –Azok a hatvanas, hetvenes évek –hűen tükrözi, mit gondolt a világról, mindarról, ami számára a világot jelentette.
Szalay Zoltánra emlékezünk László Ágnes újságíróval, a feleséggel, a társsal és Kincses Károly fotótörténésszel.

2019-12-30 16 óra Rotschild Klára - egy kiállítás és egy könyv aoropóján beszélgetés: Simonovics Ildikóval

2019-12-23 16 óra „Ravatal csendje fejem felett
Kókadt szemafor fejem alatt
Szeretkezem a jövő romjain”

Egy rendkívül tehetséges fiatalember döbbenetes sorai.
Mertz Nándor a Magyar Televízió rendezője volt. Meg játszott filmekben, A hídavatás és a Gerendaerdőben. Meg verseket írt.
1972 novemberében is egy forgatásra utazott kollégáival, amikor az elromlott vasúti szemafornál áthaladva halálra gázolta őket egy vonat.
Keresek utána a neten, nem sok mindent találok, leginkább akkor is a tragikus balesetről.
A filmeken kívül kéziratos formában megmaradtak versei, ebből állították össze az egykori barátok most megjelent Áradat c. verseskötetét.
Életéről, szenvedélyeiről, verseskötetéről beszélgetünk
Horányi Özséb egyetemi tanárral, Kardos Sándor operatőrrel és Lugosi Lugo László fotográfussal

2019-12-16 16 óra „Urak között könyvet lopni nem szégyen” – írja valahol Németh László.
Megnyugtat, mert valamikor a nyolcvanas években magam is egy akkor megszerezhetetlen Szilágyi Domokos verseskötetet így szereztem meg, melyet ma is féltve őrzök.
1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási
idő végére a könyvek nagy részét - több mint háromezer kötetet - ellopták a látogatók.
Az „elkövetők” között az akkor még fiatal, a mai kulturális élet meghatározó művészei is ott voltak.
Két fiatal művészettörténész Árvai Mária és Véri Dániel a lappangó történeteknek ment utána.
Nyomoztak, felkutattak, interjúkat készítettek.
A nagy könyvlopás kiállításról beszélgetünk Véri Dániellel.


( A 2019.10.21-i adás ismétlése )

2019-12-09 16 óra Valamikor a kilencvenes évek elején ismerkedtem meg mindkettőjükkel, Hegyi Lóránd művészettörténésszel és Gábor Áron képzőművésszel. Hegyi Lóránd ekkor már a bécsi Modern Művészetek Múzeumnak (MUMOK) az igazgatója volt, de sűrűn hazajárt, jelen volt. Majd fizikailag egyre távolabb került, Nápolyban, majd St.-Étienne-ben vezette az ottani kortárs intézményeket, épített fel saját kánonja szerint.
Gábor Áron maradt, de tanulmányútjai során több Nyugat-európai városban és az USA-ban is dolgozott.
Kettőjük kapcsolata nem csak barátság, de közös gondolkodás, olykor közös munkák is.
A közelmúltban a saluzzoi Castigliában Hegyi Lóránd volt a kurátora a Rajzon belül c. kiállításnak, melyen a 33 nemzetközi művész között Gábor Áron alkotásai is szerepeltek.
A művész és a művészet felelősségéről, kiállításokról, otthonról és utazásokról is beszélgetünk.
Vendégeim Hegyi Lóránd és Gábor Áron

2019-12-02 16 óra Hogyan lehet ma tanítani, hogyan lehet ma jól és izgalmasan tanítani? Milyen a jólműködő iskola, mi ebben a tanár szerepe? Talán ezek a kérdések ma sokunkat, diákokat, pedagógusokat, tanárokat egyaránt érintenek.
Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium történelem tanára, mint mondják, nem lehet unatkozni az óráin. Emellett számos, a történelemhez kapcsolódó könyvet írt. Legutóbbi könyve, a 25 szelfi az Árpád-korból apropóján beszélgetünk történelemről, iskoláról, táncról, családi kötődésekről Lőrinc László történésszel.

2019-11-25 16 óra „Én egy elég furcsa pasi vagyok, mert amit gondolok, és amit mondok, azt megcsinálom” mondta egy nemrég vele készült interjúban. Számára nincs lehetetlen. Évtizedekkel ezelőtt költözött be Szentendrére, hogy galériát csináljon. Kiállításai, gyűjteménye, mindaz ma őt igazolják. Gyűjtésről, kiállításokról, Kínáról, könyvekről is beszélgetünk Erdész László műgyűjtővel, az Erdész Galéria vezetőjével.

2019-11-18 16 óra Számos helyen főként galériákban gyakran találkozhatunk Nemes Csaba munkáival, de ilyen átfogó, a sokféle technikát, alkotói utat bemutató tárlatot Magyarországon még nem rendeztek műveiből. A helyszín, Dunaújváros, a Galéria, ismerős terep számára, a kilencvenes években többször is kiállított itt. Visszatérés, „hazatérés” mely néhány munkájában is tükröződik. Az elmúlt nagyjából tíz év alkotásai, részben visszapillantások, meg az újak, a legújabbak megmutatása: az „apa-kép”, az apa-fiú kapcsolat, a Telep, a vidék, az elhagyatottság, a magára hagyott kilátástalan tömegek, a társadalmilag és politikailag is egyre szűkebb tér, a romagyilkosságok, a „hétköznapi „Magyarország” mélységeiben mutatja meg az elmúlt évtized valóságait.
Nemes Csaba képzőművésszel, intermediális művésszel beszélgetünk.

2019-11-11 16 óra Artus _ színház, szellemi műhely, alkotó közösség, ahol mindig történik valami izgalmas.
Egy régi gyártelep zegzugos udvarán – a Fonó mellett – jut be az ember az elhagyatottnak tűnő telepre.
Ellentmondás a régi, megkopott, elhagyott gyár helyszíne és az ott zajló kortárs összművészeti alkotás folyamata? Vagy ez is inspiráló az ott születő alkotásoknak?
A Phase Shift (Fáziseltolódás) c. kiállítás éppen arra tett kísérletet, hogyan hat műveik létrehozásában a régi gyár története.
A kiállítók mind különböző szempontból vizsgálják a teret, a munkavégzést, illetve az ehhez lazán kapcsolódó meglátásaikat. A résztvevőket elsősorban a terek használatának változása ragadta meg, a funkcióváltások története, jelentése, és a folyamat lenyomatai.
Vendégeim: Csanádi Judit díszlettervező, egyetemi tanár, a kiállítás kurátora, Czene Márta és Zékány Dia képzőművészek.

2019-10-28 16 óra Azt hiszem, kevés olyan Vojnich Erzsébet kiállítás volt az elmúlt időszakban, amit ne láttam volna.
Szeretem a képeit, ahogy a világról gondolkodik, amit a képek mutatnak erről és róla
Hogy mi alapján válogat a művész, a kiállítás rendezője a kiállításra, mit mutat meg a sokból, hogyan kerülnek sosem látott képek a kiállításba? Erről is beszélgetünk Vojnich Erzsébettel a Válogatás a Műteremből c. kiállítás kapcsán, melynek rendezője Szüts Miklós volt.

2019-10-21 16 óra „Urak között könyvet lopni nem szégyen” – írja valahol Németh László.
Megnyugtat, mert valamikor a nyolcvanas években magam is egy akkor megszerezhetetlen Szilágyi Domokos verseskötetet így szereztem meg, melyet ma is féltve őrzök.
1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási
idő végére a könyvek nagy részét - több mint háromezer kötetet - ellopták a látogatók.
Az „elkövetők” között az akkor még fiatal, a mai kulturális élet meghatározó művészei is ott voltak.
Két fiatal művészettörténész Árvai Mária és Véri Dániel a lappangó történeteknek ment utána.
Nyomoztak, felkutattak, interjúkat készítettek.
A nagy könyvlopás kiállításról beszélgetünk Véri Dániellel.

2019-10-14 16 óra „2018-ban nyilvánvalónak tűnt, hogy a Kibékülés történéseire nem lesz könnyű ránézni. Ha nem akarjuk, hogy témaválasztásunk üres közhely vagy elméleti konstrukció maradjon, akkor mind egyéni, mind szerzetes közösségi szinten szembe kell majd néznünk saját kudarcos vagy lezáratlan kibéküléstörténeteinkkel is. Azért, hogy továbbléphessünk.” – idézi fel a Pannonhalmi Főmonostori Kiállítótér Csend című kiállításának megszületését Dejcsics Konrád atya. Ö Erőss Nikolett kurátor öt fiatal művésszel dolgozta fel, készítette el a Csend kiállítást.
Erőss Nikolett művészettörténésszel beszélgetünk a kiállítás létrejöttéről, az ott megszületett művekről.

2019-10-07 16 óra Az utolsó „piros napos” április 4-én alakította meg akkor négy nagyon fiatal történész a Történelemtanárok Egyletét. Ám úgy gondolták, a tanév vége előtt néhány héttel nem lenne akkora ereje egy új egyesület megalakulásának. Kivártak. Így lett a megalakulás időpontja 1989. szeptember 30-a. Szinte egyidős a rendszerváltással. A TTE a történelemtanítás rendszerváltása lett. Együttműködések, konferenciák, sikerek, viták, olykor éles szembenállások jelzik az évtizedeket. Ma talán az egyik legnagyobb értéke, hogy VAN. Az alapításról, múltjáról és jelenéről beszélgetünk az alapító Miklósi Lászlóval, a TTE elnökével.

2019-09-30 16 óra Talán a Pinokkióban láttam először, legalább is ekkor rögzült a vékony, nyurga, hihetetlen arcjátékú, mozgású fiatal színész. Az Amadeusban Mozartot tényleg életre keltette. Az Egy őrült naplója, amit minimum négyszer láttam, lenyűgözött. Az Ascher Tamás Háromszéken előadásban elbizonytalanított hogy őt, vagy valójában tényleg Aschert látom-e a színpadon.
Profi színész, meg csöndes, szerény, a díjak nem „rontják”. S ebben a hitelességben rengeteg munka van.
Szeretem, amikor zenél a Sadantban. Szeretem, ahogy gondolkodik és beszél.

Az élet úgy hozta, hogy ezen a héten ismétlek, amiben egyetlen jó van: Keresztes Tamás színész.
Ajánlom szeretettel.

(A 2018.01.08.-i adás ismétlése )

2019-09-23 16 óra A nyolcvanas évek nekem nem csak a fantasztikus egyetemi éveket jelentette. Barátokat, szellemi mentorokat, rácsodálkozást sokmindenre. Kitágult a világ: bennem is, körülöttem is.

Elbert Márta Kiskamerás történetek c könyvével újraélem az akkori évtizedet. Ma méginkább tudom, mekkora bátorság volt és milyen fontos, hogy a Fekete Dobozzal akkor ők mindenhol jelen voltak, rögzítettek, dokumentáltak.
S közben kibontakozik egy egyszerűnek és simának egyáltalán nem mondható életút és pályakép.
A könyv kapcsán beszélgetek Elbert Márta rendező, forgatókönyvíróval, a Fekete Doboz egyik alapítójával.


( A 2019.04.01-i adás ismétlése )

2019-09-16 16 óra Színész. Vezetett színházat Fehérváron. Most A Szentendrei Teátrum igazgatója.
Legfőbb jellemezője az örök nyughatatlanság, a folyamatos csinálás, melynek egy közös pontja van: a Színház.
Vasvári Csaba színésszel beszélgetünk színházról, az ötven éves Teátrumról, ikertesóságról, szerepekről, mélységekről és magasságokról.

2019-09-09 16 óra Vendége: Kerekes Vikória színész

2019-09-02 16 óra  „Mi meg ültünk otthon, én és a kis Peer,

legjobb volt nem törődni az egésszel…
Én sose bírtam a sarkamra állni.
Ki nézne a sorssal farkasszemet,
jobb szeretjük hessegetni, hiába,
a kínos gondolatokat, ki pálinkába,
ki hazugságokba menekül – ahogy lehet.
Mi meg… a mi menedékünk a mese volt:
volt azokban királyfi, meg állatok, manók, még menyasszonyrablás is…
Istenem, de ki hitte volna, hogy úgy megmarad benne?”
Csodálatos szöveg, lenyűgöző előadás, egy különleges helyszín Budapest egyik pincerendszerében, elképesztő színészi munkák.
Nagypál Gáborral (Peer) többek között a rendhagyó előadásról beszélgetünk.
Meg színházról, a „függetlenség áráról”, színházcsinálásról, olykor annak igazgatásáról, Vádliról……

2019-08-19 15 óra Már az odautazást is szeretem. Ahogy egyszercsak, még nagyon a távolból felsejlik a kontúrja, előbukkan, majd egy időre újra eltűnik, hogy végül teljességében láttassa magát. Uralja a tájat, közben szerényen meghúzódik. E kettősség nem csak az épületegyüttest, hanem annak ezeréves jelenlétét is jól tükrözi.
Hosszú évek óta – hacsak tehetem – augusztus utolsó hétvégéjét Pannonhalmán töltöm.
A varázslatos táj mellett lenyűgöző a Pannonhalmi Bencés Főapátság épülete, mely tizenöt éve ad otthont a háromnapos művészeti fesztiválnak, az Arcus Temporumnak.
„ A fesztivál programja a szerzetesi imádságok ritmusa köré épül, mert a bencés szerzetesközösség szeretné mindenkinek felkínálni a lehetőséget, hogy bekapcsolódjon és belemerüljön abba, amit nap mint nap végez.”
A Pannonhalmi Főapátság idei tematikája a Csend, ezt járja körül a Fesztivál is zenében, kiállításokban, irodalmi művekben.
Dejcsics Konrád bencés szerzetessel, a Fesztivál kulturális igazgatójával beszélgetünk a helyről, múltjáról és jelenéről, s a fesztiválról.

( A 2019.08.05-i adás ismétlése )

2019-08-05 15 óra Már az odautazást is szeretem. Ahogy egyszercsak, még nagyon a távolból felsejlik a kontúrja, előbukkan, majd egy időre újra eltűnik, hogy végül teljességében láttassa magát. Uralja a tájat, közben szerényen meghúzódik. E kettősség nem csak az épületegyüttest, hanem annak ezeréves jelenlétét is jól tükrözi.
Hosszú évek óta – hacsak tehetem – augusztus utolsó hétvégéjét Pannonhalmán töltöm.
A varázslatos táj mellett lenyűgöző a Pannonhalmi Bencés Főapátság épülete, mely tizenöt éve ad otthont a háromnapos művészeti fesztiválnak, az Arcus Temporumnak.
„ A fesztivál programja a szerzetesi imádságok ritmusa köré épül, mert a bencés szerzetesközösség szeretné mindenkinek felkínálni a lehetőséget, hogy bekapcsolódjon és belemerüljön abba, amit nap mint nap végez.”
A Pannonhalmi Főapátság idei tematikája a Csend, ezt járja körül a Fesztivál is zenében, kiállításokban, irodalmi művekben.
Dejcsics Konrád bencés szerzetessel, a Fesztivál kulturális igazgatójával beszélgetünk a helyről, múltjáról és jelenéről, s a fesztiválról.

2019-07-22 15 óra Fekete-fehér fotók: Hősök tere, az újratemetés, a berlini fal lebontása, ’89 március 15-i tüntetése, 1989 Prágája. Ikonikussá vált képek. Meg a Győri Balett negyven évvel ezelőtti pillanatai. Sokunk számára élő emlékezet, ott voltunk, részt vettünk, hittünk benne. Mit látott ott és akkor a fotós? Mit jelentenek ma ezek a képsorok.
Bánkuti András fotóművész Évfordulók c. kiállítása (Fészek Klub) a negyven éves Győri balett és a harminc éve történt rendszerváltás kapcsán beszél az akkorról és a mostról is.

019-07-08 15 óra Talán egy éve beszélgettünk már a Bézsben. De már akkor tudtam, lesz folytatása, ottmaradtak még kérdések, meg válaszok. Azóta annyi minden történt. Utazások, kiállítások, új munkák, új szellemiségek. Játékok.
Lesz miről beszélgetnünk.
Mestermunkájára egy Weöres aforizma került: „A por siet, a kő ráér”
Valóban…
Karsai Zsófia keramikusművésszel beszélgetünk

2019-06-24 15 óra Az Andrássy út számos különleges épülete közül az egyik Hopp Ferenc egykori villája, melyet Hopp a Knorr családtól vásárolt meg. A gyönyörű kertben álló tekintélyes villa nem csak a családnak, de az első világkörüli útról hazahozott rengeteg tárgynak is méltó helye lett. nem csak gyűjteménye, de a kert is őrzi a Kelet szerelmesének kéznyomát. Kertjébe, melyet keleti tárgyakkal, szobrokkal, kapuval, oszlopokkal díszített, különleges buja keleti növényeket telepített. Hopp egyik alkalmazottja így írt a kertről: „Mintha csak a mosolygó Japánnak egy részét varázsolták volna ide a főváros közepes közepibe.”
Hopp azzal a feltétellel adományozta villáját az államnak, hogy abban gyűjteményét felhasználva múzeumot hoznak létre. Száz éve, 1919-ben nyílt meg a mai Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum elődje.
 A kertjében álló holdkapu kínai feliratának szövege: Kapum táján öröm áradjon a végtelenbe, Portám körül vígasság viruljon mindörökké.”
A múzeum száz évéről, az ennek tiszteletére rendezett kiállításról, Hopp Ferencről, a keleti utazókról beszélgetünk Fajcsák Györgyivel, a múzeum igazgatójával.

2019-05-27 15 óra Eredeti szakmáját, karrierjét otthagyva kezdett bele az új, a „könyves” életbe.

A rendszerváltás környékén alapította férje, Vince Gábor a ma is sikeres Vince kiadót. Szerencsés, izgalmas időszaka volt a könyvpiacnak. Tíz évig a saját szakmája mellett tanulta, látta, ismerte meg a könyvszakmát. A kettőezres évek elején, férje halála után, hogy családi kézben maradjon a Kiadó, átvette a vezetését. Ma is a könyvpiac, a szakma egyik meghatározó kiadója maradt.

Gál Katalin pedig annyira részévé vált a könyves életnek, hogy előbb alelnöke, 2018 óta pedig elnöke a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének.

 Ahogy egy korábbi interjújában beszélt erről: „Egyedüli nőként ültem kezdetben az elnökségben. Úgy éreztem, félreértésből vagyok ott…. Az egyesülés eddig jórészt a férfiak játszótere volt. Szerintem – pláne, ha nőt választunk a megürült igazgatói székbe is – jót tesz a szervezetnek. Kompromisszumkész, kreatív nők, akik férfi társaiknál kevésbé hiúak, esetleg képesek lesznek ráállítani a könyvszakmát a jelenleginél szolidárisabb, intelligensebben működő pályára.”      

Gál Katalinnal beszélgetünk könyves szakmáról, Könyvfesztiválról, a közelgő Könyvhétről.

2019-05-13 15 óra Velence mindig jó, akár csak egy napra is bolyongani a különleges hangulatú városban. Nekem az egyik kedvenc helyem. A nagyon izgalmas képzőművészeti biennáléra egyszer már sikerült eljutnom.
Nagy élmény együtt látni ennyi ország alkotásait, összevetni egymással azokat, kiolvasni az éppen aktuális trendeket. 

Velencében, mely számos nemzetközi fesztiválnak (zenei, film) a helyszíne, a napokban nyílt meg az 58. Képzőművészeti Biennále.
A Velencei Biennálét először1895-ben rendeztek meg, hosszú évtizedek óta évenkénti váltásban a kortárs képzőművészet és építészet egyik legrangosabb nemzetközi fesztiválja.
Petrányi Zsolt művészettörténésszel beszélgetünk a Biennále történetéről, az idei kiállítókról, a Magyar pavilonról és Waliczky Tamás Képzelt kamerák c. ott látható kiállításáról.

2019-04-08 15 óra Az én értelmezésemben, aki szeret és szeretni képes, az már a jóga útját járja, vallja Szabó Nóra, a Tropical Yoga megalapítója.

( A 2018. 06.04-i adás ismétlése )

2019-04-01 15 óra A nyolcvanas évek nekem nem csak a fantasztikus egyetemi éveket jelentette. Barátokat, szellemi mentorokat, rácsodálkozást sokmindenre. Kitágult a világ: bennem is, körülöttem is.

Elbert Márta Kiskamerás történetek c könyvével újraélem az akkori évtizedet. Ma méginkább tudom, mekkora bátorság volt és milyen fontos, hogy a Fekete Dobozzal akkor ők mindenhol jelen voltak, rögzítettek, dokumentáltak.
S közben kibontakozik egy egyszerűnek és simának egyáltalán nem mondható életút és pályakép.
A könyv kapcsán beszélgetek Elbert Márta rendező, forgatókönyvíróval, a Fekete Doboz egyik alapítójával.

2019-03-25 15 óra Egy élet. Az élet két oldala. A napos meg az árnyékos? De mi számít ennek, és mi annak.

Szabolcs, a vállalkozó harmincas éveiben veszítette el látását. A feladás és a küzdés között nagyon hosszú az út és nagyon nehéz.
Kurucsai Szabolccsal arról beszélgetünk, hogyan dolgozta fel mindezt, s hogyan formálta át a saját és mások életét.

2019-03-18 15 óraTörténész. Az Akadémia Történettudományi Intézet történészeként főleg a 19. század társadalmával, életmódjával, családtörténeteivel foglalkozik.
Hosszú éveken keresztül vezette a bécsi Collégium Hungaricumot.
Néhány éve elindított A hétköznapi élet blogja melyben mikro-történeteken keresztül enged bepillantást a 19. század mindennapjaiba.

Fónagy Zoltán történésszel beszélgetünk

2019-03-11 15 óra Egyetemista koromban az Országgyűlési Könyvtár volt a kedvenc, sőt a legkedvesebb tanuló-helyem.
Jártunk oda bölcsészek, meg a jogászok, orvosisok. Remek társaság gyűlt össze mindig. Olykor már az előtérben leragadt az ember és hosszú órákat beszélgetett. Fantasztikus figurák jártak oda, lenyűgözve hallgattuk őket, ez volt sokunk „külön-szemináriuma”. Vizsgaidőszakban igyekezni kellett, mert hamar elfogytak a jó helyek, sőt a helyek is.
Volt hátul egy asztalsor, mindig ugyanazok ültek ugyanazokon a helyeken. Izgatott, kik ők, mivel foglalkozhatnak. Sokáig úgy gondoltam, az érinthetetlenek, a megközelíthetetlenek asztaltársasága. Kutatók, egyetemi tanárok voltak, egytől-egyig férfiak. Majd lassan velük is elkezdtünk beszélgetni. Sőt néhányan barátok lettek később. 
Ez a régi kép, az első vele kapcsolatos emlék jutott eszembe Csuday Csaba műfordító, irodalmi szerkesztőről.
Számos műfordítása jelent meg és irodalomtörténeti tanulmányai folyóiratokban. Volt néhány évig diplomata. Verseket, prózát ír.

Vele beszélgetünk Spanyolországról, Kubáról, könyvekről, zenékről

2019-02-25 15 óra A vendégem Fodor Györgyi Szeréna fotográfus

„1956-ban születtem Budapesten. Első fényképezőgépemet 10 éves koromban kaptam. Természetesen, mint minden gyerek a családot fényképeztem és egy-egy érdekesebb épületet vagy szobrot, netán kirándulásokon a barátaimat. Tudatosan törekedni a művészet felé csak jóval később kezdtem. Miután gimnáziumi éveim alatt közel kerültem a rajzhoz és a grafikához (ezek erősen hatottak rám), szép lassan kialakult bennem egyfajta látásmód a képalkotásban a látottak céltudatos megfogalmazásához. Érettségi után néhány évvel fényképésznek tanultam, így a rajzban nyert tapasztalatok transzformálódtak a fotótechnikába, és fényképezőgéppel kezdtem képet komponálni. Ma a Belvárosi Művészek Társaságának tagjaként tevékenykedem a művészeti életben, és tagja voltam a Magyar Fotóriporterek Társaságának is, annak működéséig. Dolgoztam a Magyar Távirati Iroda munkatársaként és a Szépművészeti Múzeum műtárgyfotósaként. Rendszeresen jelentek meg képeim a Film, színház, muzsikában, a Tükör újságban, a Pesti Műsorban és az Ifjúsági Magazinban és a Rivalda kötetekben. Közreműködője voltam számos képzőművészeti kiadvány fotós illusztrációjának, így képzőművészeti albumok Ország Lili és Farkas István munkáiról, továbbá a Schickedanz Albert, Mesterművek Dürertől és Carracci-tól, Donner és Pozsony kiadványokban. Címoldalas nagy cikkben jeletek meg a Selyem-úton készült fotóim az Élet és tudományban. Hét éves belgiumi tartózkodásom alatt sok tapasztalatot szereztem mind a mindennapi élethez, mind a művészetek terén. Tagja vagyok egy jól működő belga fotókörnek, aminek művészeti arculatának kialakításában jelentős szerepet vállaltam. Ez a fotóklub több alkalommal állítja ki fotóit Belgiumban, Franciaországban és Magyarországon egyaránt. 2001-ben a klubnak helyet adó város polgármestere elismerő kitüntetésben részesítette a fotósainkat. A rajzok és akvarellek erős vonzása kihatnak témáimra, stílusomra a fotóművészetben. Képeim témái egyszerű, mindennapi látványok összessége, melyek mellett sokan elmennek, észre sem veszik, csak visszalátva fotókon gondolnak arra: ej, ezt tán én is meg tudom csinálni. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Kell hozzá jó szem, egy fajta látásmód, kompozíciókészség és nem utolsó sorban komoly szakmai tudás. Ezekre az "apróságokra" reagálok igen érzékenyen és igyekszem a lehető legegyszerűbben, legtömörebben megfogalmazni a legapróbb részletekre is ügyelve és a technika segítségével a közönség elé tárni.”

2019-02-18 15 óra A könyves szakma -is - mint annyi más területe a hazai kultúrának, több válságon ment keresztül az elmúlt években. Voltak vesztesei, voltak látványos átszerveződések és - ha kisebb számban is alakultak új kiadók. Ilyen a hét éve működő 21. Század Kiadó, mely –mint írja – azért jött létre, hogy egy újabb ablakot nyisson a magyar olvasóknak Európára, Amerikára, a világra, a 21. századra. Tegyi Tímea szakmai élete, mintha kicsiben mutatná mindazt, ami a könyvpiacon lezajlott. Több kiadói munka után jelenleg a 21. század munkatársa.
Könyvpiacról, könyvekről s a kiadóról beszélgetünk.

2019-02-04 15 óra 100 éve halt meg Ady. Hozzám állt már nagyon közel, olykor távolabbra került, de el sohasem. A publicisztikái bátrak és aktuálisak mind a mai napig. Izgalmas, meg nehéz, meg fájdalmas, meg talán néha boldog élet volt az övé. És Ady kapcsán eszembe jutott Eörsi István, azt hiszem, ő miatta olvastam egy időben Ady publicisztikái. És eszembe jut Wilhelm Droste, meg a Három holló, meg az a „megszállottság”, Ady szeretete, tisztelete, ahogy Droste az életművel, az életével foglalkozik.

A vendégem Wilhelm Droste irodalomtörténész, író műfordító.

(2017.10.11-i adás ismétlése)

2019-01-28 15 óra Szeretem ezeket a hétfőket, hogy mindig olyan vendégeket hívhatok, akik számomra valamiért fontosak, akikre kíváncsi vagyok, akikkel jó elbeszélgetni a délutánt. Állandóság lett az életemben. De persze az élet olykor felülír. Az ismétlés mindig nehéz, de olykor elkerülhetetlen. Nehéz választani, hogy melyiket. Most vasárnap reggel van, és az elmúlt adásokba hallgatok bele. Olyan, mint amikor az ember a könyvespolcot rendezgeti, leveszi a könyveket, belelapoz a rég nem olvasottakba, s azon kapja magát, hogy belefeledkezett régi idők emlékeibe. Hát valahogy így van ez most is. És persze eszembe jut mindegyikről valami személyes. Nehéz a választás. Galambos Ádám evangélikus teológust, tanárt hosszú évekkel ezelőtt egy kiállítás kapcsán ismertem meg. Olykor összefutunk, olykor a rohanásokban megállunk beszélgetni. S ez mindig jó. Az meg különös véletlen, hogy szinte napra pontosan két évvel ezelőtt beszélgettünk itt a Bézsben. De készülhetett volna ma is ez a beszélgetés…

( A 2017.01.25-i  adás ismétlése )

2019-01-21 15 óra Fiatal művészettörténészként a Várfok Galériában kezdett dolgozni. Majd évekig a Nemzeti Galériában, jelenleg a Szépművészetiben. Több izgalmas tárlatvezetésén is ott voltam.
Közben jöttek a gyerekek, a néhány év otthon-lét. Az olykor nehezebb hétköznapok. Talán ez az időszak forrta ki belőle a számára már korábban is fontos írást.
A kezdet egy gyerekeknek szóló művészettörténeti ismeretterjesztő sorozat, a Két egér volt. Majd jöttek az első irodalmi publikációk. Két éve rangos irodalmi folyóiratokban jelennek meg írásai. És közben tanít egy művészeti egyetemen, lakásszemináriumot szervez. Érzékenyen figyel mindenre.
Ezerrel pörög, az írás jelentheti számára a „nagy belső csöndeket”.

Halász Rita a vendégem.

2019-01-14 15 óra Hosszú ideje próbálom „összerakni” családjaim életét. Hallgatásokból, dokumentumokból, alig-maradt fotókból, a kevesek élő emlékezetéből. Nem könnyű: sem nekem, sem nekik. Mert a 20. század sokakat hallgataggá tett. Hosszú évtizedekre vagy örökre. Hiányokból építkezünk. Kinek a „felelőssége”, hogy összeálljon a kép? Az utódoké, hogy kitöltsék a hiányokat? Vagy a még emlékezőké, hogy elmondják, itt hagyják történeteiket?
Talán ezért is indított meg Flohr Zsuzsi Életlehetőségek c. kiállítása (2.B Galéria), melyben nagyapja, Flohr Gyula életét kísérelte meg feldolgozni. Ahogy a kiállítás ajánlója írja: Flohr Gyula szénkereskedő zsidó családban nőtt fel, s bár kikeresztelkedett, mint oly sokukat, őt is munkaszolgálatra vitték Borba. Innen megszökve Josip Tito partizánjaihoz csatlakozott. A Felszabadulás után hazatért, és Budapesten nyitott esszencia- és hengerfestő boltot. Keresztény lányt vett el, zsidóságával élete végéig ellentmondásos, gyakran ellenséges érzései voltak.
Flohr Gyula élete sokakéval azonos. És mégis nagyon egyedi. S talán ebben áll a kiállítás, a hosszú évek kutatásának, feldolgozásának nagyszerűsége, torokszorítása. Hogy Zsuzsi utánament a történeteknek. Interjúzott apjával, Jánossal, és annak testvérével, Marcsival. Folyamatosan dokumentált, levelezett, kutatott. Hiszem, nem csak Flohr Gyula alakját rajzolta újra, hanem…. De erről beszéljenek ők.
Vendégeim: Flohr Zsuzsi, Flohr Mária és Flohr János

2019-01-07 15 óra Higgy magadban, merj nagyban gondolkozni, minden napnak add meg az esélyt, hogy életed legszebb napja legyen - Héder Márta

 

( A 2018.03.05-i adás ismétlése )

 

 

2018-12-17 15 óra " Szívesen gondolok vissza a 2008-as szilveszteri koncertre a Müpában. A közös zenélés fantasztikus volt. Jazz muzsikusként kifejezetten érdekesnek találtam, hogy a klasszikus zenét játszó Amadindával és a rockzenész Presser Gáborral egy  színpadon zenélünk. Tökéletes összjáték alakult ki közöttünk"  - ezt Szakcsi Lakatos Béla írta és akkor még egy visszaemlékezés ami  - Karácsony Jánostól van - " mert emberek vagyunk különbözőek, akik jelen esetben egyet akarnak, de azt nagyon. Azt hogy a zene által közöljenek valamit az együtt zenélés örömét harmóniáját " egy fantasztikus könyv jelent meg az Amadinda együttes szilveszteri koncertjeiről, az Amadinda Presser Szilveszteri emlékkönyve és ennek apropóján beszélgettem az Amadindából Holló Auréllel, illetve az idei meghívott vendégel Falusi Mariannal. Felidézzük az elmúlt 10 n sok év különböző szilveszteri Amadinda koncertjeit.

2018-12-10 15 óra Egy levágott fül, millió vak lány a 2000-es éveknek a furcsa társadalma, egy nehéz papa, egy fantasztikus mama, ki hamarabb hal meg, mint ahogy kellene, egy vakvezető kutya, rengeteg családi emlék, fotó, képzeletbeli fotók, a Levágott fül Lackfi János legújabb könyve, regénye Többek között erről beszélgettünk meg minden másról, ami Jánossal kapcsolatos.

2018-12-03 15 óra Vendége Wilhelm Droste irodalomtörténész, műfordító, kávéházszerelmes, kávéházak alapítója, működtetője......

( A 2017.10.11-i adás ismétlése )

2018-11-26 15 óra „Tegnapelőtt este 7 kor valami örökre megváltozott… legalább is nekünk biztosan, akik ismertük és szerettük őt.
Divattervező tanítványok nemzedékei gyászolják a legjobb, legkedvesebb tanárukat. Mert azon kívül, hogy Kati a hazai viselettörténet kutatás legjelentősebb, a magyar és a nemzetközi múzeumi világ kiemelkedő alakja volt, fáradhatatlanul tanított, szórakoztatóan, magával ragadóan. Nem hiszem, hogy létezett olyan tanítványa, akivel nem szerettette meg a viselettörténetet!

Én neki köszönhetek mindent, ami a pályán elindított, az embereket, a helyzeteket, a lehetőséget, a fantasztikusabbnál fantasztikusabb kiállításokat, amelyekben segíthettem neki, vagy amelyekben testközelből ismerhettem meg milyen nemzetközi vizeken evezni, mindezt 26-28 évesen! Jobb kezévé emelt csitriként. Neki köszönhetem, hogy múzeumban dolgozom, most épp ott, aminek az újkori textilgyűjteményét 30 évig gondosan építette. De nem csak gondosan, hanem út-törően. A hazai múzeumi szakmának sok tekintetben vett éllovasa volt. Kortárs divatot is gyűjtött már 1977-ben, és neki köszönhetem, hogy ez a pálya lett osztályrészemmé, azt hogy én is olyan szerencsés emberré váltam, akinek a szakmája a hobbija, aki imádja, amit csinál!”

Ezt írta ki F. Dózsa Katalin halálakor facebook oldalára Simonovics Ildikó divattörténész.
A hétvégén egy három napos konferencián emlékeztek meg róla, munkásságáról.

F. Dózsa Katalinról, divatról, konferenciáról, színházról és színházi jelmeztervekről beszélgetek
Simonovics Ildikóval és Remete Krisztával

2018-11-19 15 óra Egy pályázat (Decode), a létrehozott pályamunkák s a díjnyertes pályamunkákból létrejött kiállítás, ahogy ezt pályázati felhívásukban megfogalmazták: ”lehetőséget kíván teremteni az építészet, a design és a képzőművészet találkozására, új kapcsolódási pontokat felfedezve és szorosabbá fűzve a társművészeti ágakat. A DECODE célja, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre. Ezek a munkák nem a nemzetközi trendekhez igazodnak, hanem erős, önálló gondolati háttérrel és alkotói szándékokkal jönnek létre.” 
S bár a kiállítás bezárt, számos olyan kérdést indított el, amiről érdemes tovább gondolkodnunk.
Akikkel tesszük: 
Bordás Péter, Anthony Gall építész és Etentuk Inemesit kulturális menedzser

2018-11-12 15 óra „Drága testvérkém, ha itt lehetnél mellettem, sok mindenrôl tudnék beszélni. Gazdag életünk ezer emlékérôl, együtt töltött nehéz éveinkrôl, az ô szeretetérôl, irántam és irántatok való nagy szeretetérôl, utolsó éveinek munkásságáról, a barátairól és az ô nagy egyedülvalóságáról. A fájdalmamról nem beszélek Neked, testvérke, úgyis tudod Te, mit jelent az számomra Lajos nélkül létezni. Az ô szemével láttam, az ô fülével hallottam. Ô tanított meg szeretni és becsülni sok mindent, amihez ônélküle sohase jutottam volna el. Hogy helyesen éltünk-e, azon ugye kár most vitatkozni, nem élhettünk másként. Ez azért volt, mert egyikünk sem tudott megalkuvó lenni. Ô inkább nem evett, semmint mást fessen, mint ami a meggyôzôdése volt. Én viszont képtelen voltam szalonra vagy valami pénzkeresô állásra gondolni is, amivel többet kereshettem volna, viszont fel kellett volna adnom életfilozófiámat. Ma ugyanígy érzem a dolgokat. Óriási örökséget hagyott rám. Számtalan képet, rajzot, könyvet, emléket. Ezekben élek én tovább. „
(Vajda Júlia levele testvéréhez)

A napokban nyílt Vajda Lajos és Vajda Júlia kiállítás kapcsán beszélgetünk a festőművész házaspár életéről, munkásságáról Szabó Noémi és Petőcz György kurátorokkal

2018-11-02 14 óra Péntek Halottak napi műsor

 "A tavasz jött a parttalan időben
s megállt a házsongárdi temetőben.
Én tört kövön és porladó kereszten
Aletta van der Maet nevét kerestem.
Tudtam, hogy itt ringatja rég az álom,
s tudtam, elmúlt nevét már nem találom.
De a vasárnap délutáni csendben
nagyon dalolt a név zenéje bennem."

Amikor először olvastam Áprily Lajos Házsongárdról szóló versét, tudtam, el kell jutnom oda, a Kolozsvár szívében található temetőbe. Azóta többször jártam ott. Mindig lenyűgöz.

Írókkal, költőkkel, színészekkel,történésszel beszélgetünk a Házsongárdról.

( A 2017.11.01-i adás ismétlése )

2018-10-29 15 óra Először talán a slam kapcsán találkoztam a szövegeivel. Vagy a „dalok a magasföldszintről” volt az első. Szövegei mindenesetre bekúsztak azok mellé, amelyek nekem fontosak. Amit bármikor, csakúgy leveszel a polcról. Polaroidok kötete –mellyel éveket bíbelődött- szavakban, tört mondatokban beszél létről, szorongásokról, szerelemről, hiányról, magáról. Legújabb kötete, a Rókák esküvője kapcsán Simon Mártonnal beszélgetek.

2018-10-22 15 óra Bár évtizedek óta súlyos probléma a hajléktalan-kérdés, egyre sürgetőbb a megoldása. Civil feladat vagy állami? Mit tud tenni a civil mozgalom?

A Nyugodt Szív Alapítvány közel három éve azért jött létre, hogy megpróbáljon emberhez méltó körülményeket teremteni azoknak, akik a védőhálóból kicsúsztak.
Beszélgetünk az Alapítványról, működéséről, sikerekről és nehézségekről.
Nyugodt-e a Nyugodt Szív?
Hoffmann Andrea önkéntessel beszélgetek.

( A 2017.09.13-i adás ismétlése )

2018-10-15 15 óra Közel húsz éve foglalkozik a műkereskedelem elméleti kérdéseivel, a művészek, műkereskedők galériák, árverések szövevényes kapcsolatáról, őrületesen nagy, műtárgyakba invesztált pénzekről, hatalmas leütési árakról.

Most megjelent kötete, az „Ilyet én is tudok” provokatívnak tűnik, de jól mutatja a modern, a kortárs mű és a befogadó kapcsolatát. Azaz, ki az az őrült, aki egy ilyen, „akár én is tudok” képért ennyit áldoz. Nehezebb a kortárs absztrakt művek befogadása? Mitől válik egy-egy alkotás az árverések sztárjává, ér dollármilliókat? És valóban, én is tudok ilyet??

Martos Gábor művészeti íróval beszélgetek.

Hallgassanak bennünket!

2018-10-08 15 óra Nem ismertem őt korábban (miközben hányszor álltunk, ültünk, néztünk, hallgattunk ugyanott, ugyanakkor). Egy még most is látható kiállítása vonzott. Már az is, ahogy a meghívó szólt: „szélágnes” – Fénnyel írt lélekképek –
A kiállításán találkoztunk pár napja, hogy „ismerkedjünk”.
Vannak azok az emberek, akikkel néhány perc után azt érzed, ezer éve ismered. Mert otthonos a velük való lét, a beszélgetés. Ágnes ilyen. A rövid találkozóból hosszú beszélgetés lett. Fotókat mutatott a telefonján, könyveket korábbi kiállításairól. Mesélt a következő tervekről, egykori építész múltjáról, a képek születéséről, a számára oly fontos „fényekről”.
Arról, hogy a dolgok sohasem történnek véletlenül.
Így az sem véletlen, hogy nekünk találkoznunk kellett.
Nagyon várom a beszélgetést Ágnessel.

Hallgassanak bennünket, a Bézs vendége Szél Ágnes

Létajándék

Amikor ezer szándék, irány, érzés
Semmivé sűrűsödve szinte elvész
És
Végtelen szerelmes örömmé oldódik
Nincs iránya, szándéka, árnya
Csak egyszerű csöndes
Boldogsága
Színe sincsen csak
FÉNYE
Mozzanatlan tánca 
BÉKE

Széljegyzet
Szelek havában
Szélágnes
2012

2018-10-01 15 óra Mindig van ügye Ma Kovács Kriszta színész, énekes, rendező a vendég, akinek mindig van ügye... Álom, világ, zene.

( A 2018.05.28-i adás ismétlése. )

2018-09-24 15 óra Mindig vannak ügyek, mindig vannak ügyei. Fontosak. Másoknak fontosak. 
Hol kiállítást szervez, hol az Estöri versenyt szervezi, bonyolítja.
Számos komolyzenei rendezvény áll.
Kismarton, az ottani programok, az Esterházyak szívügy.
Bárhol és mindenhol összefuthatsz vele. Tele van ötletekkel, s próbálja mind megvalósítani.
Karácsonykor „rokonainak, barátainak, üzletfeleinek” saját készítésű csoda-sütikkel kedveskedik.

Schneider Erikával beszélgetünk az élet apró-cseprő és nagyobb dolgairól.

2018-09-10 15 óra A történet talán jól ismert, de… Karácsonyi készülődés a Barki családnál. A gyerekek a tévében a Stuart Little kisegeret nézik, ahol egyszercsak a kandalló felett megjelenik egy kép. Egy festmény. A régóta elveszettnek hitt... Levelezés a Sony Pictures-sel. A válasz lassan jön, majd kiderül, Berény Róbert elveszettnek hitt alkotását a díszlettervező asszisztense vette nemrég egy pasadenai régiségboltban. Ötszáz dollárért. A festmény addig többször cserélt gazdát odakint, először ötven dollárért. Itthon a kép hetvenmillió forintért kelt el.

Barki elindítja a „Wanted” mozgalmat, melyben elveszettnek hitt, magángyűjteményekben lappangó, külföldre került, sokszor gazdát cserélt képeket próbál megtalálni. A mániákussá váló szenvedély siker. Az eltelt tízen év persze nem csak erről szól. Kiállításokról, kutatásokról, az egykor volt doktori iskolások új szemléletéről, könyvekről, kifogyhatatlan ötletekről.

A Bézs mai vendége Barki Gergely művészettörténész.

2018-09-03 15 óra Szeptember: valaminek a vége és megannyi kezdete.
A megannyi nyárzáró fesztivállal párhuzamosan számos kulturális fesztivál, esemény jelzi az évad kezdetét.
A hétvégi Pozsonyi Pikniken a színházak is kitelepültek az új évadot hirdetni, találkozni a közönséggel, betekintést engedni a színházak egy picit más arcába is.
A mai adásban mi is színházi évadot nyitunk.
Vendégeim, két szupertehetséges fiatal színész és az Átrium sajtófőnöke.

Sodró Elizával, Koch Andreával és Bercsényi Péterrel várom önöket.

2018-08-27 15 óra "Nem hétköznapi könyvként hirdeti a Nők Lapja az új könyvemet - írja Pető Andrea. Nos, azt hiszem, nem hétköznapi beszélgetés vár Marton Évára és a hallgatóságra. Olvassák el a könyv hátoldalát most, aztán majd az egész könyvet is!

2018-08-13 15 óra A latin nyelv, ókori szövegek tanulmányozása, az antik ismerete sokak szerint ma mai „modern” kortól távol áll. Ez az ókor, a régi szövegek tele vannak szépséggel, izgalommal, megannyi csodával.

Nagyillés Jánossal, a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-filológia tanszék vezetőjével beszélgetek.

Hallgassanak bennünket!

2018-07-30 15 óra Kós Mihály építész a vendég - karikatúra....

2018-07-23 15 óra "Pájinkás János elment a cárhoz, és azt mondta:
ha cár uram egy tisztességes ember volna, akkor lejönne abbul a
toronyszobábul, mert óriást le van a világ csehesedve, de én kifundáltam,
mit kell az országnak jovára tenni,
hát jöjjön, dolgozzunk, maga nagy hájas burzsuj"

Kárpáti Péter Pájinkás János darabjáról, egyetemről, színházról, a fiatalok rendezési lehetőségeiről beszélgetek ma:

Tárnoki Márk rendező szakos hallgatóval, az előadás rendezőjével.

Hallgassanak bennünket.

2018-07-16 15 óra Vendég: Wolf Péter

( A 2018.02.05-i adás ismétlése )

2018-07-09 15 óra Hász István képzőművész - geometria festői hatások együttes alkalmazása.

2018-07-02 15 óra Számos színházban játszott. Volt, amelyikben mindössze egy évadot. Szombathelyről a bűvös hetedik évben távozik. Hogy mi lesz? Egyelőre a szabadúszás. Meg a szinkron és a film.

Mertz Tiborral beszélgetünk színházról, színházi „csavargásairól”.

Tartsanak velünk hétfőn 15-16 között

Várja hallgatóit Marton Éva

2018-06-25 15 óra A Rádió Bézs nem megy nyári szabadságra, de a diákok már élvezik a nyári szünidőt. A Tanárok még nem.

Miklósi László tanárral, a Történelem Tanárok Egylete elnökével "tanévet zárunk." Azt hiszem tanulságos lesz.

2018-06-18 15 óra Dr. Szántó István a vendég.

( A 2018.06.11-i adás ismétlése )

2018-06-11 15 óra Dr. Szántó István a vendég.

2018-06-04 15 óra Az én értelmezésemben, aki szeret és szeretni képes, az már a jóga útját járja, vallja Szabó Nóra, a Tropical Yoga megalapítója.

2018-05-28 15 óra Mindig van ügye Ma Kovács Kriszta színész, énekes, rendező a vendég, akinek mindig van ügye... Álom, világ, zene

2018-05-14 15 óra Bányai Kelemen Barna a vendég.

2018-04-23 15 óra A mai vendégem B. Török Fruzsina dramaturg. 

2018-04-16 15 óra vendégem: Szarka Klára fotótörténész (Sandro Miller kiállításról, fotóhónapról, munkáiról)

2018-03-19 15 óra Az Anthropolis Egyesület munkatársa, Bán Dávid lesz a mai Fekete-fehér műsor vendége, akivel az Egyesület munkájáról, az általuk elindított projektekről beszélgetünk. Szó lesz többek között a globális nevelésről, s arról, működhet-e a mai iskolai keretek között egy-egy jó projekt.

( A 2017.03.29-i adás ismétlése )


2018-03-12 15 óra Könyvbemutató három ember aki bemutatta, Udvaros Dorotta, Pogány Judit, Koltai Lajos " a fátylam kicsit oldalra billent " Ostyáni Mihály színművész a műsor vendége.

2018-03-05 15 óra Higgy magadban, merj nagyban gondolkozni, minden napnak add meg az esélyt, hogy életed legszebb napja legyen - Héder Márta

2018-02-26 15 óra Pataki Viktor tiszaelnökségi tagja, irodalommal foglalkozik, doktorandusz.

2018-02-19 15 óra Surányi Vera író - sós kávé,  Pécsi Polnaer Katalin irodalom történész.


( A 2017.03.08-i adás ismétlése )


2018-02-12 15 óra "Amit a férfiak írnak, abban van vigasz.
A nők csak ezt olvassák.
Amit a nők írnak, abban nincsen.
Olvassák csak ezt a férfiak."

Gyerekkorától ír, rögzít.
Legutóbbi - Anna visszafordul - verseskötetéért Artisjus irodalmi Díjat kapott.
A Magvető Kiadó főszerkesztője.

Turi Tímea költővel beszélgetek férfiakról-nőkről. Irodalomról. Költészetről. Hétköznapi dolgokról.

2018-02-05 15 óra Vendég: Wolf Péter

2018-01-29 15 óra Vendégem Vincze Gábor Péter színész, énekes, a Győri Nemzeti Színház művésze.

( A 2016.08.31-i adás ismétlése )

2018-01-22 15 óra A mai adásban a Keretek között - a hatvanas évek művészete kiállítás kapcsán beszélgetünk a kiállításról, korszakról, a Múzeum Café lapról és még sok érdekességről.

2018-01-15 15 óra "Tudva, látva, érezve mi zajlik körülöttem a világban, azt az utat választottam, hogy a műtermemben nem tükrözöm, kritizálom, elemzem azt, hanem törekszem egy kis pihenőt adni a szemlélőnek és persze magamnak is ebben az őrületben. A képeimet átjáróknak szánom a lecsendesülés felé."

A Fekete-fehérben Karsai Zsófia keramikus művésszel beszélgetek holnap
aktuális kiállításáról, alkotásairól, s arról a világlátásról, amiről alkotásai vallanak.

( A 2016.11.09-i adás ismétlése )

2018-01-08 15 óra Talán a Pinokkióban láttam először, legalább is ekkor rögzült a vékony, nyurga, hihetetlen arcjátékú, mozgású fiatal színész. Az Amadeusban Mozartot tényleg életre keltette. Az Egy őrült naplója, amit minimum négyszer láttam, lenyűgözött. Az Ascher Tamás Háromszéken előadásban elbizonytalanított hogy őt, vagy valójában tényleg Aschert látom-e a színpadon.
Profi színész, meg csöndes, szerény, a díjak nem „rontják”. S ebben a hitelességben rengeteg munka van.
Szeretem, amikor zenél a Sadantban. Szeretem, ahogy gondolkodik és beszél.

Keresztes Tamás színész.
Ajánlom szeretettel.

2017-12-18 15 óra Kiss Judit Ágnes költő, iró tanár, zenél is. Megjelent egy könyve A halál mirongá táncol....

2017-12-11 15 óra „Mennyi mindent írtam fejben,
s mennyi mindent írtam át.
Szépen lassan csontig rágtam
Apránként az éjszakát”

Mottója közelmúltban megjelent – Levél egy fjord partjáról –
kötetének.

A Fekete-fehér vendége Molnár Krisztina Rita. Beszélgetünk versekről, „Derűs hétköznapokról”, ünnepi ízekről, blogjáról. No meg némi „csajos” dolgokról.

2017-12-04 15 óra Volt anno egy legendás petőfis csapat. Kiváló műsorokat csináltak, érzékenyen foglalkoztak sokféle érzékeny témával. Jó szerkesztőség, nagyszerű csapat volt. Szerkesztői, riporterei jó része még a nagy változások előtt odahagyta az akkori szerelmet. Váltott. Vagy talán mégsem, hiszen vitték tovább az iskolát, a kézjegyet, amit ott tanultak.
Ahogy Barna Erika, aki „házon kívül” vitte tovább témáját, a drog-prevenciót. Előbb a Kék Pont Alapítvány munkatársa, kommunikációs igazgatója, majd a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány egyik létrehozója, igazgatója lett.
Idén ő kapta a Veres Ilona Díjat.

A Fekete-fehér vendége Barna Erika

2017-11-27 15 óra Távolba szakadt gyerekek, külföldön született unokák. Budapest-Ausztria-Japán háromszögében ingázik. Nemrégiben a távoli Japánból érkezett haza. Mennyit lát az ember egy idegen országból a gyerekein keresztül. Milyen Japán a nem csak turista szemével.
Az újságíró mit rögzít ezekből az utazásokból.
Bayer Ilona újságíró lesz a Fekete-fehér vendége.

Hallgassanak bennünket!

2017-11-20 15 óra A Debrecenben született Blattner Géza 1925-ben Párizsba költözött, ahol megnyitotta a Szivárvány Színházat, amely rendkívül változatos, sokszínű társulatával korát megelőző, kísérletező bábszínházzá vált. Baráti köréhez olyan neves művészek csatlakoztak, mint André Kertész vagy a Montparnasse nevezetes figurája, az orosz Marie Vassilieff festő, akinek étkezdéjébe járt az egész párizsi művészvilág. Blattner Géza magyarországi működése új korszak kezdetét jelezte a bábjátszás történetében.

"Billentyűk, Blattner Géza kísérleti színháza az avantgárd Párizsban" nyílt kiállítása a festő és bábművésznek a debreceni MODEM-ben. Ennek kapcsán beszélgettem Blattner életéről és munkásságáról.

2017-11-15 15 óra Mautner Zsófi a vendég.

( A 2017.02.22-i adás ismétlése )

2017-11-08 15 óra "Titokzatos kőfalak, évszázadokról mesélő tájak. Ausztrália keveseknek megadatott világa- Sziklák, melyek évezredek óta állnak a helyükön, titokzatos ősi mondák fűződnek hozzájuk - Holdbéli világ. És mi is ott járunk, a tenger illata jön felénk, érezzük a kezdetek óta morzsolódó homok pergését." - mondta Keleti Éva fotóművész Balogh Ádám Gyökerek című kiállításának megnyitóján.
Balogh Ádám festőművésszel, világutazóval beszélgetek. És telefonon itt lesz velünk Keleti Éva is.
Hallgassanak bennünket szerdán 15-16 között a Fekete-fehérben

2017-11-01 15 óra "A tavasz jött a parttalan időben
s megállt a házsongárdi temetőben.
Én tört kövön és porladó kereszten
Aletta van der Maet nevét kerestem.
Tudtam, hogy itt ringatja rég az álom,
s tudtam, elmúlt nevét már nem találom.
De a vasárnap délutáni csendben
nagyon dalolt a név zenéje bennem."

Amikor először olvastam Áprily Lajos Házsongárdról szóló versét, tudtam, el kell jutnom oda, a Kolozsvár szívében található temetőbe. Azóta többször jártam ott. Mindig lenyűgöz.

Írókkal, költőkkel, színészekkel,történésszel beszélgetünk a Házsongárdról.

2017-10-25 15 óra 1945. augusztusa. Néhány hónapja ért véget a háború. A magyar faluban a jegyző fiának esküvőjére készülnek a falubeliek. A vasútállomáson két fekete ruhás "Idegen" titokzatos ládáival leszáll a vonatról, s a faluba indul.

Néhány óra alatt az idillinek tűnő kép darabjaira törik szét. Régi titkok, elhallgatások törnek fel a mélyből.
Az 1945 című film mozi- bemutatója előtt - mely már három közönségdíjat nyert - beszélgetek a film alapötletét adó novellát és a forgatókönyvet író Szántó T. Gáborral, valamint a rendezővel Török Ferenccel.
Szerdán 15-16 között ismét tartsanak velünk.

( A 2017.04.19-i adás ismétlése )

2017-10-18 15 óra A Fekete Fehér műsor mai vendége Kerekes Viktória színész.

2017-10-11 15 óra 100 éve halt meg Ady. Hozzám állt már nagyon közel, olykor távolabbra került, de el sohasem. A publicisztikái bátrak és aktuálisak mind a mai napig. Izgalmas, meg nehéz, meg fájdalmas, meg talán néha boldog élet volt az övé. És Ady kapcsán eszembe jutott Eörsi István, azt hiszem, ő miatta olvastam egy időben Ady publicisztikái. És eszembe jut Wilhelm Droste, meg a Három holló, meg az a „megszállottság”, Ady szeretete, tisztelete, ahogy Droste az életművel, az életével foglalkozik.

A vendégem Wilhelm Droste irodalomtörténész, író műfordító.

2017-10-04 15 óra "Gadó Klára a makrónyiból kicsit varázsol, a mikrónyit felnagyítja. Ehhez különös technikát dolgozott ki. Olyat, amely nem uralja el a képeket, inkább segít megérteni őket. Mindenhol meglátja azokat a villanásokat, amelyeket csak az ő szeme lát és láthat." -írta most látható kiállításáról Keleti Éva fotóművész. A Fekete-fehér vendége Gadó Klára 

( A 2016.09.28-i adás ismétlése )

 

2017-09-27 15 óra „Amikor a TEXTURA szervezői felkértek az idei program megrendezésére, azonnal az elsős rendező osztályom jutott az eszembe. Tíz kép, tíz kortárs szerző, mi pedig tanársegédemmel, Kovács D. Dániel rendezővel, meg a nyolc diákkal éppen tízen vagyunk. Úgy dolgozhatunk együtt, mint annak idején az itáliai reneszánsz híres műhelyeiben, ahol a tanítványok névtelenül munkálkodtak a mesterek nevével fémjelzett műveken. Andrea del Verocchio híres festményén, a Krisztus megkeresztelésén például legalább fél tucat nebuló dolgozott. Az egyikük neve később elhomályosította a mesterét. Ő festette a kép bal oldalán térdeplő hosszú fürtű angyalt, Leonardonak hívták és egy Vinci nevű falucskából származott.” – írta Bagossy László rendező, az idei Textura főrendezője.

 

A Magyar Nemzeti Galéria Textura sorozatának főpróbáján beszélgettem Schlett Annával, a Galéria főmunkatársával, Bagossy Levente és Kovács D. Dániel rendezővel.

2017-09-20 15 óra Lassan a színházak is visszarázódnak őszi menetrendjükbe. Próbák, felújító próbák, régi és új előadások. A hétvégi Színházak Éjszakája a start. kezdődik az évad.

Az Átriumklorid (Part Nagy Lajos) egy felvonás, két színész, öt jelenet.
Bíró Kriszta és Hevér Gábor beszél az előadásról, az új évadról.
Minden, ami színház egy órában.
Tartsanak velünk!

2017-09-13 15 óra Bár évtizedek óta súlyos probléma a hajléktalan-kérdés, egyre sürgetőbb a megoldása. Civil feladat vagy állami? Mit tud tenni a civil mozgalom?

A Nyugodt Szív Alapítvány közel három éve azért jött létre, hogy megpróbáljon emberhez méltó körülményeket teremteni azoknak, akik a védőhálóból kicsúsztak.
Beszélgetünk az Alapítványról, működéséről, sikerekről és nehézségekről.
Nyugodt-e a Nyugodt Szív?
Hoffmann Andrea önkéntessel beszélgetek.
Tartsanak velünk szeptember 13-án 15-16 között.

2017-08-30 15 óra  Vendégem Vincze Gábor Péter színész, énekes, a Győri Nemzeti Színház művésze

( A 2016.08.31-i adás ismétlése )

2017-08-23 15 óra A Kieselbach Galériában nyíló Nemes Lampérth József kiállítás kapcsán vendégem Gelencsér Rothman Éva művészettörténész és Kieselbach Tamás lesz.

( A 2016.08.10-i adás ismétlése )

2017-08-16 15 óra Marton Éva Puskás Istvánnal beszélgetett. Téma Róma... Római magyar akadéma....

2017-08-09 15 óra Marton Éva Vendége Kúnos László műfordító, a Corvina kiadó igazgatója.

( A 2017.08.02-i adás isimétlése )

2017-08-02 15 óra Marton Éva Vendége Kúnos László műfordító, a Corvina kiadó igazgatója.

2017-07-26 15 óra Balogh Józseffel készült interjú...

2017-07-19 15 óra Mai vendégem Tamási Miklós, a Fortepán archívum egyik létrehozója.

2017-07-12 15 óra Arany-év, Arany-busz, a vendégek Szilágyi Judit irodatörténész, Sikló Anna, Asztalos Emese.

2017-07-05 15 óra Szunyogh Szabolcs lesz a vendégem, aki újságíró történész.

2017-06-28 15 óra Vendég: Barta Bea

2017-06-07 15 óra Vendég: Pétrfy Gergely

2017-05-31 15 óra Tangó

( A 2015.02.11-i adás ismétlése )

2017-05-24 15 óra Kerékgyártó István a vendég.

2017-05-17 15 óra „A festményeimen rögtön lehetett érezni, hogy van bennük valami misztikum, valami transzcendens, spirituális. A fotók esetében el kellett telnie néhány évnek, mire ráállt a szemem arra, hogy minél különlegesebb dolgokat vegyek észre a “mindennapiban”.

Vallja Balogh Ádám fotográfus, festőművész.
Miért vált az ember egy karrier csúcsán, s kezd egészen más dolgokba?
Mit fotóz, lát és fest a "világutazó"?
Ezekről is beszélgetünk.

Hallgassanak minket a szokott időben

2017-04-26 15 óra Bárdos Deák Ági  - Kontroll csoport

2017-04-19 15 óra 1945. augusztusa. Néhány hónapja ért véget a háború. A magyar faluban a jegyző fiának esküvőjére készülnek a falubeliek. A vasútállomáson két fekete ruhás "Idegen" titokzatos ládáival leszáll a vonatról, s a faluba indul.

Néhány óra alatt az idillinek tűnő kép darabjaira törik szét. Régi titkok, elhallgatások törnek fel a mélyből.
Az 1945 című film mozi- bemutatója előtt - mely már három közönségdíjat nyert - beszélgetek a film alapötletét adó novellát és a forgatókönyvet író Szántó T. Gáborral, valamint a rendezővel Török Ferenccel.
Szerdán 15-16 között ismét tartsanak velünk.

2017-04-05 15 óra 85 eddig nem publikált fotó, 85 nagyon személyes képaláírás, 85 nagyon személyes kapcsolat fotográfus és a kamerája elé állt művészek között. Miről beszélnek a szemek, a száj, a kéz, a mozdulatok.

Keleti Éva fotóművésszel beszélgetünk a közelmúltban nyílt Kontakt című kiállítása kapcsán.


( A 2016.10.26-i adás ismétlése )

2017-03-29 15 óra Az Anthropolis Egyesület munkatársa, Bán Dávid lesz a mai Fekete-fehér műsor vendége, akivel az Egyesület munkájáról, az általuk elindított projektekről beszélgetünk. Szó lesz többek között a globális nevelésről, s arról, működhet-e a mai iskolai keretek között egy-egy jó projekt.

2017-03-22 15 óra Vendég Orlai Tibor az Orlai Produkciós iroda producere, akivel két új bemutatója kapcsán beszélgetünk mindenről, ami színház.

2017-03-08 15 óra Surányi Vera író - sós kávé,  Pécsi Polnaer Katalin irodalom történész.

2017-02-22 15 óra Mautner Zsófi a vendég.

2017-01-25 15 óra Galambos Ádám evangélikus teológust, tanárt hosszú évekkel ezelőtt egy kiállítás kapcsán ismertem meg. Olykor összefutunk, olykor a rohanásokban megállunk beszélgetni. S ez mindig jó. 

2017-01-18 15 óra Kolozsvári Mariann – Országh Lili

2017-01-11 15 óra E.Csorba Csilla  - Petőfi Irodalmi Múzeum

2016-12-21 15 óra Szalai Kriszta  - Szinésznő

2016-12-14 15 óra Gasztró Omer Fatimával és Bernát Józseffel.

2016-12-07 15 óra Interferenciák, Kolozsvár Nemzetközi színházi fesztivál. Tompa Gábor

2016-11-30 15 óra Vendégem Göttinger Pál, színész, rendező.

Tudom, hogy érdekes és értékes ember! 
Ismerje meg, hallgasson minket a Bézsen!

( A 2016.10.19-i adás ism. )

2016-11-23 15 óra A mai adás vendége Debreceni Raskó Gabriella és McMenemy Márk.

2016-11-16 15 óra A 01.27-i adás ismétlése Monos Péter művészettörténész a vendég.

2016-11-09 15 óra "Tudva, látva, érezve mi zajlik körülöttem a világban, azt az utat választottam, hogy a műtermemben nem tükrözöm, kritizálom, elemzem azt, hanem törekszem egy kis pihenőt adni a szemlélőnek és persze magamnak is ebben az őrületben. A képeimet átjáróknak szánom a lecsendesülés felé."

A Fekete-fehérben Karsai Zsófia keramikus művésszel beszélgetek holnap
aktuális kiállításáról, alkotásairól, s arról a világlátásról, amiről alkotásai vallanak.

2016-11-02 15 óra  85 eddig nem publikált fotó, 85 nagyon személyes képaláírás, 85 nagyon személyes kapcsolat fotográfus és a kamerája elé állt művészek között. Miről beszélnek a szemek, a száj, a kéz, a mozdulatok.

Keleti Éva fotóművésszel beszélgetünk a közelmúltban nyílt Kontakt című kiállítása kapcsán.

( A 2016.10.26-i adás ismétlése )

2016-10-26 15 óra 85 eddig nem publikált fotó, 85 nagyon személyes képaláírás, 85 nagyon személyes kapcsolat fotográfus és a kamerája elé állt művészek között. Miről beszélnek a szemek, a száj, a kéz, a mozdulatok.

Keleti Éva fotóművésszel beszélgetünk a közelmúltban nyílt Kontakt című kiállítása kapcsán.

2016-10-19 15 óra Vendégem Göttinger Pál, színész, rendező.

Tudom, hogy érdekes és értékes ember! 
Ismerje meg, hallgasson minket a Bézsen!

2016-10-12 15 óra Vendég Horgas Péter

2016-10-05 15 óra Plattform müvészet – Csoszó Gabriella, Novák Márton

2016-09-28 15 óra "Gadó Klára a makrónyiból kicsit varázsol, a mikrónyit felnagyítja. Ehhez különös technikát dolgozott ki. Olyat, amely nem uralja el a képeket, inkább segít megérteni őket. Mindenhol meglátja azokat a villanásokat, amelyeket csak az ő szeme lát és láthat." -írta most látható kiállításáról Keleti Éva fotóművész. A Fekete-fehér vendége Gadó Klára

2016-09-21 15 óra Vendége: Lackfi János

( A 2016.01.20-i adás ismétlése )

2016-09-14 15 óra Szinházak  Magács Jenő Dömötör Tamás,  Molnár Gusztáv

2016-08-31 15 óra Vendégem Vincze Gábor Péter színész, énekes, a Győri Nemzeti Színház művésze

2016-08-24 15 óra A Börtönrádióról beszélgetünk Hajdú Judit klinikai szakpszichológussal, az Adj Hangot Egyesület munkatársával.

2016-08-17 15 óra 2015.02.25-i adás ism.

2016-08-10 15 óra A Kieselbach Galériában nyíló Nemes Lampérth József kiállítás kapcsán vendégem Gelencsér Rothman Éva művészettörténész és Kieselbach Tamás lesz.

2016-08-03 15 óra Műcsarnok Szerváciusz Jenő és Tibor

2016-07-27 15 óra Vendégem Bérczes László rendező, akivel a néhány nap múlva induló Ördögkatlan Fesztiválról, Kaposvárról, színházi munkákról beszélgetek.

2016-07-20 15 óra

2016-07-13 15 óra Szerdai műsorom vendége Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczi Múzeumi Centrum igazgatója lesz. Beszélgetünk a Chiharu Shiota kiállításáról, múzeumi tervekről és lehetőségekről és még sok mindenről

2016-07-06 15 óra Révész Emese – Best of 2016 Vidra Réka, Farkas Anna

2016-06-22 15 óra Ismétlés

2016-06-15 15 óra

2016-05-25 15 óra

2016-05-18 15 óra

2016-05-04 15 óra

2016-04-27 15 óra Horgas Péter

2016-04-13 15 óra Nagy Barbara – Körösi Zoltán

2016-04-06 15 óra Létay Dóra, Szinész, müsorvezető

2016-03-30 15 óra Békési díj- Merényi Ágnes, Potoczky László

2016-03-23 15 óra Fotók   Keleti Éva

2016-03-16 15 óra Horgas Péter

2016-03-09 15 óra Nagy Boglárka- Körösi Zoltán: Az ítélet idő

2016-03-02 15 óra Baro György: Saul Fia

2016-02-24 15 óra Magzati Kapcsolat – Vollner Judit

2016-02-17 15 óra Friz Zsuzsa

2016-02-10 15 óra Horgas Péter

2016-02-03 15 óra Bánfalvi Eszter

2016-01-27 15 óra Monos Péter

2016-01-20 15 óra Laczfy János iró-költő

2016-01-13 15 óra Száger Zsuzsanna

2016-01-06 15 óra Orlay Tibor  - Orlay produkció

2015-12-16 15 óra

2015-12-09 15 óra

2015-12-02 15 óra Monos Péter

2015-11-25 15 óra

2015-11-18 15 óra Orlay Tibor – Orlay produkció

2015-11-11 15 óra Gondon Katalin / fotó

2015-10-28 15 óra Friz Zsuzsa

2015-10-21 15 óra P oth Gabi

2015-10-14 15 óra Hámori Máté  Óbudai Kamarazenekar

2015-10-07 15 óra Poth Gabi

2015-09-30 15 óra Poth Gabi

2015-09-23 15 óra Ozorai Ágnes

2015-09-16 15 óra Martos Gábor

2015-09-09 15 óra Martos Gábor

2015-08-26 15 óra Szász Júlia  Bécs-Császárváros-könyv

2015-08-12 15 óra Miklósi László   Tanügy

2015-08-05 15 óra Martos Gábor

2015-07-15 15 óra Levéltár.  Csifáry  Gabriella.

2015-07-08 14 óra Háborús emlékek Korniss Anna, Takács Ferenc

2015-06-17 15 óraVendég:  Fodor János

2015-06-10 15 óra Fodor János

2015-06-03 15 óra A tanévzárás kapcsán Miklósi Lászlóval, a Történelemtanárok Egyletének elnökével beszélgetünk

2015-05-27 15 óra Ámon Betti

2015-05-20 15 óra

2015-05-13 15 óra Gondor Katalin

2015-05-06 15 óraVarga Benedek Orvostörténeti Múzeum

2015-04-29 15 óra Szűcs Miklós - Vojnics Erzsébet

2015-04-22 15 óra Varga Benedek  Orvostörténeti Múzeum

2015-04-15 15 óra Érzékenység.  Grudy Anna filmes

2015-04-08 15 óra Paraszt operák  Kopp Andrea

2015-04-01 15 óra Vojnics Erzsébet Szűcs Miklós

2015-03-25 15 óra Érzékenység. Grudy Anna filmes
 

2015-03-18 15 óra Érzékenység. Grudy Anna Filmes

2015-03-11 15 óra HANEM együttes  - Nádori Lidia 

2015-03-04 15 óra Czeczei József -   Elvis Presley

2015-02-25 15 óra Keleti Éva Fotó müvész

2015-02-18 15 óra Keleti Éva Fotó müvész

2015-02-04 15 óra Nyári Krisztián

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

Hallgatónktól

Kedves Bézs, és Ti mind, akik Nekünk Bézseltek!

Messziről kezdem, de nem lesz hosszú! Szeretem a szép ruhákat, kiegészítőket, mindig is szerettem öltözni, de nem szeretem a harsány színeket! A visszafogott, finom, halvány, minőségi öltözködést kedvelem, és a bézs színeket. Ugye már itt is vagyunk!

Amikor megtudtam hat évvel ezelőtt, hogy a színem, a bézs már egy rádió neve is, azt gondoltam, ez valami reklámfogás csak. De aztán megnéztem, hogy milyen nevek, és műsorok fémjelzik a rádió működését. Hallottam, hogy Fodor János, a kezdeményező, hogy ott vannak mellette azok a nevek is, akikért érdemes „kinyitni” a rádiót, és tudtam, ez bizony jó lesz!

És igen, nagyon jó lett! Szeretem, hogy egyre szélesebb profillal megy, hogy a nagy nevek mellett, jöttek a fiatalok is, hogy frissült a tartalom, szinte egész nap itt szól mellettem a Bézs.

Elegem volt, és van már a máshol a mennyiségében is az egeket ostromló politikai műsorokból, az állandó ekézéstől, a vad hangulatú párbeszédekből, a folytonos „a valamire” való utalgatásokból, olyan rádióra vágytam, ahol, ahogyan az ars poetica-jában is ott van, minőségi, lágy hangok szerepelnek, ahol elfelejtem, hogy kint dühöng a vad világ, ahol nem kell gyomorgörccsel hallgatnom a műsorokat.

Ez a rádió pont ilyen, ezért szeretem. Már hat éve ennek, és kívánom, és remélem, hogy így is marad!

Nagyon sok örömteli, boldog születésnapot kívánok!

Egy hűséges hallgatójuk, Éva

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán