A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

M. Nagy Miklós

Kevesen tudják, de rádiós újságíróként kezdtem a pályámat: 1987-88-ban egy évig a Külföldi Adások Főszerkesztőségén szerkesztettem híreket és írtam kommentárokat. Rossz politikai újságíró lett volna belőlem, így mindenkinek jobb (gondolom), hogy azóta töretlenül az irodalommal foglalkozom: mint könyvkiadó, szerkesztő, műfordító és kritikus. Egyik „szakterületem” az orosz irodalom: erről szól két megjelent könyvem, a Nikkelszamovár és a Ha nem is egy bomba nő. Ez utóbbiban, mint a címe is mutatja, bőven van szó orosz nőkről is – és orosz zenéről: már a címe is egy idézet az orosz rockzene egyik zsenijétől, Jurij Sevcsuktól. Műsoromban, a Davaj!-ban orosz zenéket hallgatunk: jórészt olyan kiváló szerzők és előadók dalait, akik megérdemelnék, hogy az egész világ ismerje őket.

A műsor címe  "Davaj!"

 

• Davaj, orosz rockzene • kedd 12:00-13:00 •

2019-02-19 12 óra A mai műsorban orosz és ukrán rock- és popzenét egyaránt hallgatunk, sőt orosz-ukrán szerelmes duettet is. A téma ugyanis az ukrajnai háború; Stier Gábor újságíróval, külpolitikai szakértővel arról beszélgetünk, miféle háború ez, miért kezdődött el, és kinek áll érdekében, hogy folytatódjék. A Davaj! korábbi adásaiból is kiderül, hogy a legnépszerűbb orosz zenészeket is megosztja az ukrán kérdés: egyesek kiállnak Putyin politikája mellett, mások élesen támadják őt. De most a legjobb ukrán együttesektől is hallgatunk dalokat, köztük az Okean Elzitől, amelynek énekese, Szvjatoszlav Vakarcsuk a politikai életben is fontos szerepet játszik.

2019-02-12 12 óra Az 1990-ben, huszonnyolc évesen autóbalesetben elhunyt Viktor Coj az orosz rockzene legnagyobb legendája – örök téma, hogy vajon milyen dalokat írna most, és mit szólna ahhoz a világhoz, amely a Szovjetunió szétesése után Oroszországban kialakult. Dalai számtalan feldolgozásban is tovább élnek, rejtélyes dalszövegeit elemzik, magyarázzák és korunknak szóló üzeneteket olvasnak ki belőlük, sokak szerint csak Viszockijéval lehet összehasonlítani művészetének erejét és hatását. A nyolcvanas évek mindent elborító orosz bánatát és az ebből a bánatból mégiscsak kisarjadó reményt valóban senki más nem fogalmazta meg olyan szívbe markolóan, mint ő, ez a koreai származású, szomorú hangú művész, aki nem akart mást – se lázadni, se csillogni, se sztárként élni –, csak a lehető legegyszerűbben elénekelni a dalait. A rajongói szerint „Coj zsiv”, azaz „Coj él”: ő nem halhatott meg, „csak kiment egy cigire”.

2019-02-05 12 óra Ötven éve, 1969-ben, Beatles-rajongó gyerekként hozta létre Andrej Makarevics az első együttesét Tim Machines néven, amelyből aztán a hetvenes évek végére az orosz rockzene első szupergroupja lett, a Masina Vremenyi. A dalokat és a szövegeket többnyire Makarevics írta, de a basszusgitáros Alekszandr Kutyikov és a gitáros Jevgenyij Margulisz is az orosz rock legendás alakjai immár. Makarevicsék írtak elsőként orosz nyelvű rockdalokat, az ő „Povorot” (Fordulat) című daluk volt az első rocksláger, melyet az egész ország ismert, és a nyolcvanas évek első felében (amikor Moszkvából ki volt tiltva a zenekar), Oroszország-szerte olyan népszerűek voltak, mint a Beatles a hatvanas években Angliában. A Masina Vremenyi első korszakából hallgatunk meg négy dalt a mai műsorban, és három későbbit – mert Makarevics rendületlenül írja a dalait, koncertezik szólóban vagy a Masina Vremenyivel, könyveket ír, fest, hallatja hangját a politikában: egyszóval örökifjú művész és Oroszország egyik olyan híressége, akire mindenki odafigyel.

2019-01-29 12 óra A hetvenes évek elejétől meghatározó, sőt talán a legmeghatározóbb alakja az orosz zenei életnek az Akvarium együttes frontembere, Borisz Grebenscsikov, aki manapság is ír új dalokat és koncertezik. Amellett ír, fest és járja a világot – rendszeresen meglátogatja tibeti guruját is, és dalainak egy részét buddhista meditációk ihletik. Jurij Sevcsuk „a mi pravoszláv buddhistánknak” nevezte. Grebenscsikov szólóban is, az Akvariummal is (melyben már több tucatnyi zenész megfordult) rengeteg stílusban alkotott hosszú pályafutása során: játszott rockot, experimentális zenét, reggae-t, sanzont – egyetlen műsorban képtelenség lenne akár csak ízelítőt adni életműve sokszínűségéből. Így hát a meditációs, spirituális, mágikus szerzeményeiből választottam egy csokrot – Grebenscsikovnak ezeket a dalait hallgatva mintha egy másik, szebb világba kerülnénk, és vele együtt ringatóznánk a dzshánában.

2019-01-22 12 óra Újból egy kis orosz rocktörténelem: a nyolcvanas-kilencvenes évek legnépszerűbb együttesének, az újhullámos Nautilus Pompiliusnak a dalait hallgatjuk a mai műsorban. Oroszországban ma is mindenki ismeri a banda frontemberét, Vjacseszlav Butuszovot, aki a Nautilus felbomlása óta is rendületlenül folytatja zenei pályáját. De a történet főhőse most nem ő lesz, hanem az együttes szövegírója, a 2007-ben elhunyt Ilja Kormilcev – az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb orosz költője. Az ő példáján is láthatjuk, mennyire szövegcentrikus az orosz rockzene; és megpróbáljuk megfejteni ezt a furcsa jelenséget – hogyan válhatott milliók bálványává az a Butuszov, aki a legtöbb dalában egy bonyolult képi világú, titokzatos és csöppet sem rockos (vagy hippi) költő dalait énekelte: többnyire arról, hogy mennyire idegennek érzi magát ebben a visszataszító világban.

2019-01-15 12 óra Tavaly ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját a DDT együttes, természetesen koncertturnéval. Így hát a Davaj!-ban, kicsit megkésve, mi is megünnepeljük a orosz rockzene legendás, sokak szerint (szerintem is ) legjobb együttesének évfordulóját, és csupa Jurij Sevcsuk-dalt hallgatunk: az 1981-es „Dozsgy” (Eső) cíművel kezdjük és egy egészen friss, 2018-as felvétellel fejezzük be. Mert a DDT igazából Sevcsukot jelenti: rengeteg zenésszel dolgozott már együtt (most szinte csak fiatalokból áll az együttes) – csak ő maga nem változik: az újabb szerzeményei is izgalmasak, a szövegei pedig egyre érettebbek. Talán túlzás (bár ki tudja): egyesek korunk Puskinjának tartják, és nagyon sokan az orosz nép élő lelkiismeretének.

2019-01-08 12 óra Az új év első műsorában az orosz rock klasszikusairól áttérünk a legsikeresebb mai előadókra. Ami azt is jelenti, hogy nem ússzuk meg rap nélkül – de orosz rapet, higgyék el, érdemes hallgatni. Őrületes erő van benne, a szövegek pedig kegyetlen őszinteséggel szólnak a mai orosz valóságról. Megszólalnak azok az előadók, akiknek a koncertjeit az utóbbi időben betiltják (Haszki és az IC3PEAK együttes), a szupersztár Oxxxymiron, aki nagy koncertet szervezett a támogatásukra, és természetesen próbálunk képet adni arról, miért és hogyan folyik ez a harc a rendszerkritikus rapperek és a Putyin-rezsim kulturális vezetése között.

2018-12-18 12 óra Karácsony előtt léleksimogató dalokat hallgatunk a Davaj!-ban: az orosz rockzene nagyszerű alkotóitól egy-egy olyan kompozíciót, amelyben a hitükről vallanak… vagy épp csak arról, hogyan érintette meg őket a világ titka. Nem vallásos és nem „karácsonyi” dalok ezek – bár olyan is lesz köztük –, inkább a lélek megnyugvásának dalai, vagy a vigasz dalai. De lesz köztük olyan is, amely az ünnepre készülő magányos ember keserűségéről szól, és olyan is, amelyben Jézus nem tud mit kezdeni a mai, hitetlen világunkkal. Jurij SevcsukBorisz Grebenscsikov, Ilja Kormilcev, Alekszandr Vasziljev és a többi nagyszerű zenész és költő szövegei nem az ünnepről szólnak, hanem annál sokkal többről: a hittel küszködő vagy a hitben felragyogó életről – és épp ettől annyira varázslatosak.

2018-12-11 12 óra Mai műsorunk vendége a Kárpátalján született kiváló újságíró, Gazda Albert, aki időről időre az orosz rockzenéről is megnyilatkozott már – az Indexen például 2007-ben nagy cikket írt a legjobb orosz (és szláv) együttesekről, egy interjújában pedig azt mondta: „az orosz rockzene érzelmesebb, mint a nyugati”. Most hét dalon keresztül mesél nekünk erről az „érzelmesebb” rockzenéről – a legnagyobb rock-klasszikusok dalait hallgatjuk együtt: a Masina Vremenyit, a Nautilus Pompiliust, az Akvariumot, a DDT-t, a Grazsdanszkaja Oboronát, de lesz egy ukrán együttes (a Vopli Vidopljaszova) és egy belorusz (a Ljapisz Trubeckoj) is. Csupa kiváló zene és izgalmas szöveg – és egy kis történelem a nyolcvanas évek elejétől napjainkig.

2018-12-04 12 óra A mai műsorban Dmitry Glukhovsky kedvenc dalait hallgatjuk meg. Moszkvában találkoztam a világszerte népszerű „Metró-trilógia” szerzőjével, az egyik legjelentősebb mai orosz íróval, s miután elmondta, miről fog szólni az új regénye, elbeszélgettünk egy kicsit az orosz rockzenéről is. Dmitrij (mert azért igazából így kellene írni a nevét, de ő nem engedi) nosztalgiázva mesélt kamasz- és ifjúkoráról: kedvenc dalai egy-egy szerelmet idéztek fel benne – de ettől függetlenül is nagyszerű dalok ezek, és nem csak a szerelemről szólnak. Hanem például arról, hogy a nyolcvanas években mit jelentett Amerika az orosz fiatalok számára. Vagy hogy érdemes-e alumíniumuborkát ültetni. Az orosz rock nagy legendáit hallgatjuk megint: Viktor Cojt, Jurij Sevcsukot, a Nautilus Pompiliust… és olyanokat is, akiket még nem mutattam be a műsoromban, de szintén őrülten jók: a Mumij Troll és a Csizs együttest.

2018-11-27 12 óra Junona i Avosz című, 1981-ben bemutatott rockoperából hallgatunk meg részleteket ebben az adásban – abból a műből, amelyet az orosz István, a királynak is nevezhetünk. Hasonlóan töretlen a sikere az első bemutató óta, nemcsak Moszkvában, hanem még jó néhány orosz városban játsszák folyamatosan, és a dalok egy részét minden orosz kívülről tudja. A zenét Alekszej Ribnyikov szerezte, a szöveget Andrej Voznyeszenszkij írta, és 1981-ben óriási dolog volt, hogy előadhatták: hogy egyáltalán rockzene szólhat egy állami színházban, ráadásul olyan hazafias és vallásos érzéseket közvetítve, amelyek a szocialista internacionalizmussal és ateizmussal nemigen voltak összeegyeztethetők. Ennek ellenére a párt először gond nélkül engedélyezte a bemutatót – de a lemez, miután Nyugaton cikkek százai jelentek meg a „szovjetellenes” darabról, még jó ideg nem volt kapható.

2018-11-20 12 óra A mai Davaj! vendége Egressy Zoltán, a kiváló író, aki emellett zenész is: az egykori (de néha még ma is fellépő) Striptease együttes dobosa. Ő a kedvenc orosz íróiról mesél nekünk, és mindegyikhez lejátszunk egy hozzá illő dalt. Így lesz a műsorban Anna Karenináról szóló rap; románc a Turgenev-bandtől; a 2018-as év egyik legnagyobb slágere, amely egy Gogolról szóló film betétdala… és a többi. Egressy Zoltánnak tavasszal jelenik meg az új regénye, és (meglepetésként) ehhez is meghallgatunk egy dalt: egy régi Nautilus Pompilius-slágert.

2018-11-13 12 óra Egy újabb műsor (főleg) női előadókkal – ezúttal kevesebb lesz a rockzene, de több a politika. A dalok fő témája, kicsit leegyszerűsítve, az orosz hazafiság, pontosabban hazalányság. Meghallgatunk egy Putyinhoz írt szerelmes dalt a gyönyörű Natali előadásában – amelyről nem nagyon lehet eldönteni, hogy vicc vagy komoly. A világhírű Zsanna Bicsevszkaja „Orosz indulója” harcba küldi az orosz fiúkat, hogy vessenek véget a kuplerájnak a világban, és álljanak bosszút azokon, akik gúnyolódnak Oroszországon. Julija Csicserina a Donbasszban harcoló orosz katonákat lelkesíti. A Lenyingrád együttes mindezt kigúnyolja „Patriotka” című dalával, a Pussy Riot pedig üvöltve vádolja Putyint, amiért szítja a háborús feszültséget. Egyszóval műfajilag is, politikai tekintetben is nagyon változatos műsor lesz: fergeteges, plurális egyveleg…

2018-11-06 12 óra A Davaj! eddigi adásaiban elvétve szerepeltek nők – most ezt a hibát helyrehozzuk, és az orosz rock- és popzene legkiválóbb női előadóitól (akik közül többen egyben komponisták is) hallgatunk meg egy-egy dalt. Szomorkás, sőt szomorú műsor lesz ez, legalábbis egy része – két korán elhunyt csodálatos énekesnőre is emlékezünk ugyanis: Szása Szokolovára és Zsanna Friszkére. Meghallgatunk egy aprócska bluest Zemfirától, egy érzelmes keményrock-dalt a Louna együttestől, amelynek frontembere, Lu Gevorkjan épp Zemfirától vette át a legnépszerűbb orosz rockénekesnő címet, zárásként pedig Szergej Galanyin és Juta varázslatos duettje szól majd. 

2018-10-30 12 óra Mai műsorunk vendége Soproni András műfordító (nem mellesleg egy remek könyv, az Orosz kulturális szótár szerzője), aki egy káprázatos orosz-amerikai énekesnőt mutat be nekünk: Jamunát (ahogy Amerikában nevezik), avagy Dzsemma Halidot (ahogy Oroszországban ismerik). Jamuna főként orosz sanzonokat, románcokat és népdalokat ad elő. A mai műsort tehát valóban finom, lágy hangoknak szenteljük. S hogy mi köze ennek a rockzenéhez? A ma már klasszikusnak számító zenészek, főként GrebenscsikovMakarevics és Sevcsuk nemcsak az angolszász rockzenét kezdték utánozni a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben: sok szerzeményükben érződik ennek a rendkívül gazdag orosz dalkultúrának a hatása is – így teremtették meg a sajátos orosz rockzenét a maga gyakran bársonyos hangzásvilágával és ragyogó szövegeivel.

2018-10-16 12 óra Hetedik adás – hét dal – hét remekmű! Komolyan mondom, ezt ne hagyják ki: én magam is elcsodálkoztam, milyen fantasztikus összeállítás született. Meghallgatjuk a – szerintem – legszebb orosz szerelmes dalt; az első (1987-es) orosz hardrock-lemez legismertebb szerzeményét Varsavszkijtól, az orosz pravoszláv rock aranytorkú énekesétől; egy gyönyörű rockaltatót Kipelovtól (szerintem legalább olyan jó, mint a mi Charlie-nké); egy horror-rock szerzeményt a legendás Korol i Sut együttestől és két gyönyörű hazafias (nacionalista?) dalt: az egyik az orosz medvéről szól, amelyik behív a barlangjába, és rockzenét hallgat velünk – de csak ha kedvesek vagyunk hozzá. (M. Nagy Miklós)

2018-10-09 12 óra Újabb hét nagyszerű dal az orosz rockzene történetéből, újabb izgalmas, sőt olykor abszurd sztorik – Majk Naumenkótól Jurij Sevcsukig. Megtudjuk például, miért van házi őrizetben Kirill Szerebrennyikov, aki az orosz rock hőskoráról szóló Leto című filmet rendezte. És eltűnődünk azon, vajon lehetséges-e, hogy Putyin valóban nem ismeri Oroszország leghíresebb rockzenészét, aki ugyanakkor az ellenzék egyik vezére is, és sokan „a nemzet lelkiismeretének tartják”. A politikai témájú dalok mellett meghallgatunk azért egy fergeteges orosz rock and rollt is („az orosz Dollyt”), és egy szép szerelmes dalt a Nautilus Pompiliustól, amelynek a szövegét (mint a legtöbb Nautilus-dalt), egy igazi költő, a zseniális Ilja Kormilcev írta.

2018-10-02 12 óra Az orosz lélek minden húrján tudott játszani” – írta Stier Gábor a Magyar Nemzetben Viszockij születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából. Vele fogunk beszélgetni és Viszockij-dalokat hallgatni a Davaj! újabb adásában. Mit jelentett ő az oroszoknak a brezsnyevi pangás éveiben, és mit jelent most? Mennyire eleven a művészete – és milyen hatással volt az orosz rockzene legnagyobb alakjaira? A legnagyszerűbb Viszockij-dalok közül hallgatunk még néhányat – köztük azt is, amelyben a terv túlteljesítéséért az egyszerű orosz melós külföldi utazást kap jutalmul, de eligazítják előtte arról, hogy kell viselkedni a „cseh Budapesten”.

2018-09-25 12 óra Az orosz zene legnagyobb sztárjait jobbára nem ismeri a világ, de azért vannak kivételek. Ebben az adásban tőlük hallgatunk meg egy-egy dalt, kezdve Viszockijtól (aki persze nem rockzenész volt, de óriási hatással volt a rockzenére)… És lesz Alla Pugacsova, aki a szovjet esztrád örök szimbóluma, de azért vannak egészen színvonalas, rockos dalai is, és énekelni nagyon tud. Meghallgatunk egy angol nyelvű felvételt Borisz Grebenscsikovtól, akiből Amerikában is sztárt akartak csinálni, de ez nagyjából csak annyira sikerült, mint a mi Fonográfunkkal. És lesz TatuPussy Riot meg a nálunk is népszerű, a Szigeten is fellépett őrült Leningrád együttes. És persze a Gorky Park sem maradhat ki, amely a kilencvenes években, talán egyedül az orosz együttesek közül, egy időre igazán népszerű lett Amerikában is.

2018-09-18 12 óra Az orosz rock- és popzene ugyanolyan izgalmas, mint maga az ország: nemcsak a zenék jók, hanem a hozzájuk kapcsolódó történetek is. Az például, hogyan lett a nyolcvanas évek lázadó, alternatív zenészének, Viktor Cojnak egy szép, lírai dalából 2016-ra háborús himnusz az oroszok számára. De meghallgatjuk ebben az adásban a legendás, korán elhunyt szibériai punkzenész, Jegor Letov egy különös dalát is 1993-ból, amelyről nehéz eldönteni: őszintén a „szovjet” haza újjászületéséért imádkozik, vagy ez egy ironikus szerzemény. Megismerkedünk az orosz „női rock” legnépszerűbb szerzőjével és előadójával, Zemfirával, és meghallgatunk egy dalt az öngyilkosságról (a Splean együttestől), amely hasonlóan szuggesztív, mint a mi „Szomorú vasárnap”-unk.

2018-09-11 12 óra Davaj! második adásában újabb hét legendás dalt játsszunk le az orosz rock- és popzene történetéből. Időutazás lesz ez 1982-től 2015-ig: Jurij Sevcsuk örökérvényű háborúellenes dala szólal meg először, a „Ne lőj!”, de meghallgatjuk az oroszok válaszát a „We are the World”-re, a legnépszerűbb orosz hardrock-szerzeményt, Grebenscsikov „Három nővér”-ét – amely egyesek szerint minden idők legszebb dala a szerelemről, mások szerint minden idők legszebb dala a halálról –, és végül egy megható dalt az atomháború utáni világról. És mint az első adásban is, a dalszövegek közül néhány magyar fordításban is hallható lesz: mert a legjobb orosz rockszövegek igazi költemények.

2018-09-04 12 óra „Moszkva-parti esték”; „Várj reám s én megjövök”; „Millió rózsaszál” – felejthetetlen, szép orosz dalok… De van másmilyen zene is Oroszországban: világszínvonalú pop és rock! Szerzők és előadók, akik megérdemelnék, hogy az egész világ ismerje őket. A Davaj! című műsorban az ő dalaikat hallgatjuk meg, először is az orosz rockzene nyolc ikonikus szerzeményét a nyolcvanas-kilencvenes évekből. Jurij SevcsukBorisz GrebenscsikovViktor Coj… csupa zseniális szerző és előadó, a szövegek pedig igazi költemények. S az első műsor egy meglepetéssel is szolgál (ha nem is a ruszistáknak, akik biztosan hallották már ezt is): az egyik legnépszerűbb orosz együttes egyik legjobb dalával, amely egy klasszikus magyar költő szövegére íródott.

 

Kovalik Márta díj

A Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, azért, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember s tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

Az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

A június 28-i díjátadón  Bornai Tibor, Gábriel, Pleszkán Écska és Ratkóczi Huba duo és Wessely Ernő lépett fel.

 >>>

Iván

Az utolsó időszakban, szinte minden nap, kéretlenül megjelent. Bejött a szobámba. Bekúszott a számítógépembe. Ott voltak a sorai az orrom előtti monitoromon. Betuszkolta magát és a gondolatait az agyamba.

2013. hatodik hó, huszonkettedike.

„Reggel

Csak azért írok most ide, mert figyelem az agydaganatomat. Hogy egyáltalán meddig vagyok képes gondolkodni. Leírni szavakat. Az egyik jel éppen az volt, hogy észrevettem: félreütök a gépen.
Egy hete jöttem be a kórházba. Előtte a Moszkva téren majdnem elütött a villamos. Talán jobban jártam volna. Nem vagyok gazdagabb attól, hogy hirtelen lett agy-, vese- és tüdődaganatom. Bár nem mondom, hogy érdektelen bátorságpróba innen fölállni. Ha csak két lépés erejéig is.
Az első: elbúcsúzik, a második: rendbe tenni, amit még lehet és érdemes.

Valamiért a szemétszállítók nem érzik át, hogy egy kórházban az emberek nem bánnák, ha egy rettenetesen meleg éjszaka után egy egészen picit aludhatnának. Hajnalban, mint rendesen, csörömpöltek, ordítoztak, hangosan tréfálkoztak.
Lementem a kertbe. Èppen jött két hullaszállító. Az egyik fölöttébb gyaloggaloppos volt. Jól becsúsztatták - helyesen: bebaszták - a koporsót a kocsiba, aztán az egyik ledobta a gumikesztyűjét a földre.
- Na, akkor a gyerekosztályra! - mondta a másiknak, aki sofőrként is szolgál.”

Aztán, felfoghatatlan szenvedések, s 2015. január 14-én meghal Andrassew Iván.

Négy éve már. 62 évet élt. Aki nem tudná, ő egy író, költő, újságíró, polgári aktivista volt. Persze leginkább azt kéne mondanom, hogy jó ember volt. Bátor ember volt, demokrata volt. És azt, hogy nagyon hiányzik.

Mert olyan ember volt, aki nem alkudott. Akinek minden írása, publicisztikája egy kiáltás volt. Nem tudott, és nem akart semmilyen mutyiban, semmilyen háttéralkuban részt venni. Írni akart és harcolni – egy tisztességesebb életért.

Pályának utolsó húsz éve kiemelkedő internetes aktivitása révén különösen jól dokumentált. 

Szeretném önt arra kérni, számítógépének billentyűzetén pötyögje be a nevét. Andrassew Iván. A mint András, N mint Nándor, D mint…..Keressen rá a világhálón! Olvassa el mit írt. A verseit, a könyveit, a cikkeit, a naplóját. Mindent! Nem azért, mert megérdemli, hanem azért, mert fontos dolgokról szólt. Rólunk.

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:
Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Három esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 >>>

Játék

Hallgasson minket és nyerjen!

Hideg, hó - kell a meleg sapka, sál! Saját kezűleg az igazi, mi adjuk hozzá a fonalat.

Válaszoljon helyesen játékunk kérdéseire és 3 kisorsolt nyertesünknek egy-egy garnitúrára való fonalat küldünk.

 

 >>>