Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

M. Nagy Miklós

Kevesen tudják, de rádiós újságíróként kezdtem a pályámat: 1987-88-ban egy évig a Külföldi Adások Főszerkesztőségén szerkesztettem híreket és írtam kommentárokat. Rossz politikai újságíró lett volna belőlem, így mindenkinek jobb (gondolom), hogy azóta töretlenül az irodalommal foglalkozom: mint könyvkiadó, szerkesztő, műfordító és kritikus. Egyik „szakterületem” az orosz irodalom: erről szól két megjelent könyvem, a Nikkelszamovár és a Ha nem is egy bomba nő. Új műsoromban, a Ljubov-ban (magyarul „Szeretet” vagy „Szerelem”) Oroszországról beszélgetek az orosz kultúra szakértőivel. Együtt próbáljuk megérteni az állítólag ésszel nem érthető orosz mentalitást. És hogy valóban létezik-e különleges „orosz lélek”. Mit és miért szeretünk az oroszokban, és mit nem? A téma lehet szinte bármi: történelem, irodalom, zene, film, színház, vagy akár az orosz konyhaművészet. S mint korábban, a Davaj! című műsorban, most is remek orosz zenéket hallgatunk közben.     

• Kattints Davaj, orosz rockzene Ismétlések • Hétfő 22:00-23:00 •

• Ljubov - M. Nagy Miklós • Kéthetente Hétfő 16:00-17:00 •

2022-05-16 16 óra Tavaly októberben ünnepelte a világ Fjodor Dosztojevszkij születésének kétszázadik évfordulóját. Nagy csinnadratta nem volt, de nyilván sok új tanulmány, elemzés látott napvilágot – s ezenkívül az is apropója lehet egy róla szóló beszélgetésnek, hogy miként érintheti az orosz klasszikusok megítélését a mostani háború, illetve az általa kiváltott oroszellenes hangulat a nyugati világban. Egyszóval az ilyen kényes kérdéseket sem kerüljük el a műsorban, amelynek a vendége dr. Gyürky Kata irodalomtörténész, kritikus, Ljudmila Szaraszkina hatalmas Dosztojevszkij-életrajzának fordítója.

2022-05-02 16 óra A világszerte ismert, jelentős orosz írók közül szinte mindenki elítélte az Ukrajna elleni agressziót. Hogy mi vezetett ehhez a háborúhoz, ki mennyiben bűnös benne, és lehet-e kollektív felelősségről beszélni, azt persze különbözőképpen ítélik meg. A mai műsorban ezeket a véleményeket vizsgáljuk: mit írt, mit nyilatkozott Dmitry Glukhovsky, Borisz Akunyin, Szergej Lebegyev, Dmitrj Bikov, Dmitrij Muratov, Vlagyimir Szorokin a háborúról – s közben az áldozatok miatti mélységes szomorúságot vagy az agresszió miatti haragot kifejező új dalokat hallgatunk az orosz könnyűzene kiváló előadóitól.

2022-04-18 16 óra A háborúnak nincs romantikája. / A háborúnak nincs esztétikuma. / A fegyvert tartó tizenéves nem menő, hanem a világ botránya, szégyene, gyásza. / A valóság nem akciófilm.” Egy kis részlet ez Iván Ildikó szövegéből: az orosz irodalom fordítójaként, mint sokan mások, akik elkötelezettek az orosz kultúra iránt, és akárcsak a Magyarországon élő oroszok közül oly sokan, ő is igyekszik segíteni az ukrán menekülteknek. És közben próbálja ő is megérteni, hogy mi történik. A műsorban pedig együtt próbáltunk beszélgetni róla, meg arról, hogy mit mondanak a háborúról orosz írók: Dmitry Glukhovsky, Szergej Lebegyev és mások – s közben ukrán dalokat hallgattunk.

( A 2022.03.21-i adás ismétlése )

2022-04-04 16 óra Arra, ami most Ukrajnában történik, nincsenek szavak. És mégis beszélnünk kell róla. A műsor vendége Okszana Jakimenko volt, aki a magyar irodalom (Mészöly Miklós, Csáth Géza, Márai Sándor és még sok magyar író) fordítója, aki a családjával együtt épp Magyarországon volt, amikor elkezdődött a háború. Ő mondta el, hogy szerinte miért történik, amit látunk. És hogyan tiltakoznak a háború ellen az orosz írók – vagy épp hogyan és miért támogatják Putyint.

( A 2022.03.07-i adás ismétlése )

2022-03-21 16 óra „A háborúnak nincs romantikája. / A háborúnak nincs esztétikuma. / A fegyvert tartó tizenéves nem menő, hanem a világ botránya, szégyene, gyásza. / A valóság nem akciófilm.” Egy kis részlet ez Iván Ildikó szövegéből: az orosz irodalom fordítójaként, mint sokan mások, akik elkötelezettek az orosz kultúra iránt, és akárcsak a Magyarországon élő oroszok közül oly sokan, ő is igyekszik segíteni az ukrán menekülteknek. És közben próbálja ő is megérteni, hogy mi történik. A műsorban pedig együtt próbálunk beszélgetni róla, meg arról, hogy mit mondanak a háborúról orosz írók: Dmitry Glukhovsky, Szergej Lebegyev és mások – s közben ukrán dalokat hallgatunk.

2022-03-07 16 óra Arra, ami most Ukrajnában történik, nincsenek szavak. És mégis beszélnünk kell róla. A műsor vendége Okszana Jakimenko, a magyar irodalom (Mészöly Miklós, Csáth Géza, Márai Sándor és még sok magyar író) fordítója, aki a családjával együtt épp Magyarországon volt, amikor elkezdődött a háború. Ő mondja el, hogy szerinte miért történik, amit látunk. És hogyan tiltakoznak a háború ellen az orosz írók – vagy épp hogyan és miért támogatják Putyint.

2022-02-21 16 óra Dosztojevszkij, Szolzsenyicin, Salamov, Akszjonov, Radzinszkij, Grosszman, Jahina – és még hosszan lehetne sorolni, hogy kiket fordított Soproni András az orosz irodalomból. Ráadásul ő írta az Orosz kulturális szótár című könyvet, amelyben összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az orosz kultúráról. De mivel minderről nyilván napokig lehetne beszélgetni, egyetlen szerzőre koncentrálunk, éspedig Joszif Brodszkijra, a Nobel-díjas költőre. Soproni András fordítói életművének sok csúcsa van, de az egyik biztosan a Karácsonyi versek címmel nemrégiben megjelent kötet. És Brodszkij különben is érdekes téma: olyan kultusza van Oroszországban, mint senki másnak a XX. század nagy orosz költői közül.

2022-02-07 16 óra Keresztes Zoltán fotóművész és pszichoterapeuta pár évvel ezelőtt egyszer csak megrázó, brutális erejű fényképeket kezdett készíteni Oroszország távoli vidékein, Szibériában, vagy épp messze Északon, Murmanszk fölött. Miért utazik ilyen messzire témáért? És miért épp Oroszországba? Kivel, kiért, ki vagy mi miatt? Szó lesz a műsorban Keresztes Zoltán személyes történetéről, de természetesen arról is, hogy milyennek látja azt az Oroszországot, amelyet oly kevesen ismernek, és amely egészen más, mint Moszkva vagy Szentpétervár.

2022-01-24 16 óra Gazda Albert újságíró Kárpátalján született, ott nőtt fel, és nemrég megjelent egy pompás regénye Leningrád címmel. A gyerek- és a kamaszkor könyve, az útra kelés könyve, a nagyobb világba való kiszakadás könyve – rengeteg jó sztorival. Az oroszokról is, orosz írókról és orosz zenéről például, mert Kárpátalján egy kíváncsi fiatal srác a magyar és az ukrán mellett közelről ismerhette meg az orosz kultúrát is. Vagy a szovjetet? Létezett egyáltalán szovjet nép, szovjet kultúra? Erről és még sok minden másról beszélgetünk. Leginkább talán a szabadságról, ami mégsem a felismert szükségszerűség.

2022-01-10 16 óra A Ljubov első vendége M. Lengyel László újságíró, aki összesen tizenhét évet élt Oroszországban tudósítóként. Ha ő nem ismeri – testközelből – az orosz kultúrát, akkor Magyarországon senki sem. De vajon mennyire lehet megismerni azt, ami ennyire sokszínű és ellentmondásos? Felsorolni is nehéz lenne, ki mindenkivel készített M. Lengyel László interjút, ki volt a barátja, kivel iszogatott: politikusokkal, írókkal, rockzenészekkel, színészekkel, rendezőkkel, operaénekesekkel, balettművészekkel és persze egyszerű (ha van ilyen) orosz emberekkel… Minden bele sem férne egy műsorba, ezért most csak az orosz irodalomról beszélgetünk: Dosztojevszkijtől Viktor Jerofejevig.

• Davaj, orosz rockzene Ismétlések • Hétfő 22:00-23:00 •

2022-05-23 22 óra A nyolcvanas évek „a rock évtizede” volt Oroszországban – vagy „a csengettyűk ideje”, ahogy néha mondják: Alekszandr Baslacsov híres dala után. „Szasbas”, ahogy a barátai hívták, 1989-ben, huszonkilenc éves korában öngyilkos lett. Írt addig összesen hatvan dalt, de egyetlen lemeze sem jelent meg az életében. Ennek ellenére ma az orosz költészet és az orosz rockzene klasszikusa, igazi legenda, akinek dalai tovább élnek nemcsak az élete során készült koncertfelvételeknek, hanem a feldolgozásoknak köszönhetően is. Úgyhogy a mai műsorban négy dalt tőle, négyet pedig az orosz rockzene nagy sztárjainak (Sevcsuk, Helavisza, Kalinov Moszt, Szergej Bogajev) feldolgozásában hallgattunk meg.

( A 2019.05.21-i, 2020.04.21-i és a 2021.10.18-i adás ismétlése )

2022-05-16 22 óra Borisz Grebenscsikov legismertebb dalait már meghallgattuk ugyan a Davajban, de miért ne hallgatnánk meg még egy csokornyit BG sok száz szerzeménye közül? Az első 1981-ből, az utolsó 2011-ből való – nyolc dal harminc évből: a meditatív, hívő, istenkereső, a lét értelmét fürkésző művész finom dallamai, rejtelmes szövegei. Van köztük olyan, amit Oroszországban mindenki ismer, és a refrénje szállóige lett: a „Szni o csom-to bolsem” – azaz „Álmok valami többről”; és van olyan korai szerzemény, amit talán csak a hardcore Grebenscsikov-rajongók ismernek.

( A 2019.08.27-i a 2020.04.07-i és a 2022.01.24-i adás ismétlése )

2022-05-09 22 óra Garik Szukacsov az orosz könnyűzene egyik legizgalmasabb egyénisége: zeneszerző, költő, gitáros, színész, tévés műsorvezető, Viszockij dalainak (talán) legjobb előadója… És „huligán”. Legalábbis ez az imidzse évtizedek óta: huligán, proli és jó haver, akivel a zenésztársai szeretnek együtt fellépni, mert Garik biztosan gondoskodik a jó hangulatról. Ami pedig a zenéjét illeti, az ugyanolyan sokszínű, mint maga az ember: a műsorban hallgattunk Viszockij-feldolgozást, gyönyörű szerelmes dalt, fergeteges magyaros-cigányos (és Brahms motívumait is felhasználó) szerzeményt, tangót és szép lírai kompozíciót, amely – az egyébként az orosz szeparatisták pártján álló Szukacsov tudtán kívül – az ukrán nacionalisták valóságos himnusza lett.

( A 2019.07.23-i, a 2020.03.24-i és a 2021.12.20-i adás ismétlése )

2022-05-02 22 óra Oroszország nagyon nagy – így hát nagy a hangja is, sok értelemben. Az biztos, hogy az orosz rock- és popzene sem szűkölködik elsöprő erejű hangokban. Ebben a könnyed, nyári – azaz nagy társadalmi témáktól mentes – műsorban a legjobb hangú énekeseket hallgattuk meg. A válogatás természetesen szubjektív, mert hát milyen is lenne. A „legjobb” hangú énekesek persze nem a legzseniálisabb zenészek és dalszerzők, de azért ebben a válogatásban is kiváló zenéket hallgattunk meg, csodálatos dalokat, amelyek többsége a szerelemről szól. Volt köztük kemény rock, lágy rock, pop és folk. És az énekesek, akiket kiválasztottam: Nargiz Zakirova, Valerij Kipelov, Artur Berkut, Darja Sztavrovics, Dmitrij Varsavszkij, Grigorij Lepsz, Olga Kormuhina és Pelageja.

( A 2019.07.02-i a 2020.03.10-i és a 2021.11.29-i adás ismétlése )

2022-04-25 22 óra Két ifjú hölgy volt a mai adás vendége: Szabó Kata és Tajmanov Mónika – az orosz dalokat mind orosz, mind magyar nyelven előadó Russian Dolls nevű együttes énekesei. Egy kis válogatást hallgattunk kedvenc dalaikból (Viktor Coj, Nol együttes, megzenésített Ahmatova- és Cvetajeva-költemény stb.), és meghallgattunk két dalt az ő feldolgozásukban is. S közben természetesen sok mindenről beszélgettünk, legfőképpen arról, hogyan szerettek bele az orosz zenébe, mit és miért tartanak belőle különlegesnek, és hogyan választják ki a dalokat az együttesük számára.

( A 2020.02.25-i adás ismétlése )

2022-04-18 22 óra A műsor vendége Szöllősi Mátyás Margó-díjas író volt, aki az elmúlt években – mint fényképész – többször is járt Oroszország távoli vidékein: Szamarában, Ufában, Perm és Jekatyerinburg környékén, Tyumenyben, Omszkban, a Baraba-sztyeppén, Novoszibirszkben, Ulan-Udéban, a Bajkál-tó környékén, Cseljabinszkban, illetve a dél-uráli területen; utazott a Transzszibériai Expresszen, megnézte a Kapova-barlangot az Urálban – az élményeiről mesélt nekünk, s közben természetesen jó dalokat hallgattunk olyan zenészektől, akik valamiképpen kapcsolódnak ezekhez a tájakhoz.

( A 2020.02.11-i adás ismétlése )

2022-04-11 22 óra A legkülönfélébb zenei stílusok egyvelege a műsor: volt benne Beatles szimfonikus zenekari feldolgozásban; egy német rockzenekar, amely Okudzsava egyik dalát dolgozta fel; fiatal rapperduó trackje, Borisz Grebenscsikov vadonatúj dala; a virtuóz hegedűs Alekszej Ajgi egyik kompozíciója, a zseniális nyelvfacsaróművész Pszoj Korolenko dala, meditatív zene és egy régi Nautilus Pompilius-felvétel. És hogy mi a közös bennük? Mindegyik felvétel valamiképpen kötődik a műsorvezető orosz feleségéhez, a műfordító Alekszandra Finogenovához.

( A 2020.01.28-i és a 2020.10.06-i adás ismétlése )

2022-04-04 22 óra ”Mi vmesztye” (Együtt vagyunk!) – énekelték sok ezren Konsztantyin Kincsevvel együtt a nyolcvanas években, és éneklik azóta is minden koncerten. A nyolcvanas évek egyik himnusza volt ez a dal, s aztán jött a „Mojo pokolenyije” (Az én nemzedékem), amelyben Kincsev talán mindenki másnál élesebben fogalmazta meg a szovjet fiatalok életérzését. Később, immár a kétezres években pedig ő írta meg a pánszláv testvériség szintén himnusszá vált dalát, a „Nyebo szlavjan”-t. Kincsev a hazafias hard rock legnagyobb alakja, igazi ikon – ideje volt, hogy róla is szóljon egy teljes műsor.

( A 2020.01.14-i adás ismétlése )

2022-03-28 22 óra Gyönyörűséges dalokkal kívánt békés Karácsonyt minden kedves hallgatójának a Davaj! 2019-es karácsonyi adása. MC Noize, a népszerű rapper a világ végtelenségén elmélkedett, Olga Arefjeva a Paradicsomba vezető utat kereste a zenén keresztül, Pelageja egy magányos lány bánatáról énekelt, Garik Szukacsov az apja emlékét idézte meg dalában, Jurij Sevcsuk arra emlékezett, milyen volt a karácsony Csecsenföldön, a háború alatt, Borisz Grebencsikov filozofikus szerzeménye egyházi zenére épül, s végül a B-2 együttes és Gyiana Arbenyina az angyalokhoz szólt, akik egyre közelebb kerülnek hozzánk – miközben minden lecsendesedik, ahogy vártuk az ünnep csodáját.

( A 2019.12.24-i adás ismétlése )

2022-03-21 22 óra A mai playlistet Kárpáti Gábor Csaba állította össze, aki a Szenzár Könyvkiadó vezetője, a keleti kultúrák, a harcművészetek (és sok minden más) szakértője, s mindemellett a heavy metál-zenében is nagyon otthon van. Márpedig Oroszországban (bár ezt ott is kevesen tudják) kiváló metálzenekarok működnek. Bevezetőnek szelídebb hard rock- és folk rock-felvételeket hallgattunk meg, aztán jöttek a zúzósabb cuccok – és közben kicsit elbeszélgettünk erről a szubkultúráról meg Oroszországról, amely a könnyűzenében többnyire érzelmes és filozofikus, de tud nagyon kemény is lenni.

( A 2019.12.10-i adás ismétlése )

2022-03-14 22 óra A mai műsornak nem volt témája: egyszerűen csak meghallgattunk nyolc nagyon szép dalt, ami még nem hangzott el a Davajban. Volt köztük klasszikus a hetvenes évekből (Alekszandr Gradszkij), ukrán népdal (az ukrán popzene új sztárjától, Hrisztina Szolovijtól, s a felvétel érdekessége az, hogy meglepően hasonlít egy magyar népdalra), népdallá vált mai dal a hazafias a Ljube együttestől, lírai pop-rock a belorusz BI-2-tól, Nietzsche ihlette utópisztikus kompozíció a Piknik együttestől, egy szép altató az orosz hard rock vezető bandájától, a Lounától, egy klasszikus hard-rock szerzemény Kipelovtól – és végül egy meditatív szerzemény BG-től, azaz Borisz Grebenscsikovtól, amely arról szól, hogy a mi időnkben a léleknek nincs más menedéke, mint… Hogy mi, az a műsorból kiderült.

( A 2019.11.26-i adás ismétlése )

2022-03-07 22 óra Távoli rokonaink, a Nyugat-Szibériában élő hantik és manysik zenéjét hallgattuk ebben az adásban. Hatalmas, Magyarországnál jóval nagyobb területen élnek ők Nyugat-Szibériában, őrizve nyelvüket, elenyésző kisebbségként a döntően ott is orosz anyanyelvű lakosságban – erről mesélt nekünk Horváth Csilla, aki sokszor járt már náluk: tanulmányozza az életüket, kultúrájukat, zenéjüket. Ő válogatta a zenéket is: volt benne sámánisztikus rock, rap, pop. És miközben hallgattuk a dalokat, próbálhattuk ízlelgetni a nyelv hangzását: egy kicsit hasonlít vajon a miénkre?

( A 2019.11.12-i adás ismétlése )

2022-02-28 22 óra Ezúttal nem orosz rock-, hanem ukrán popzenét hallgattunk. Kevesen tudják a világon, de az ukrán „dívák” hangban, a dalaik és klipjeik dögösségében és szépségben is felveszik a versenyt a legnagyobb nyugati sztárokkal. S miközben meghallgattuk a fülbemászó dallamokat, amelyek természetesen a szerelemről szólnak (hol ukrán, hol orosz, hol angol nyelvben), szó esett az orosz–ukrán konfliktusokról is – ezek az énekesnők ugyanis szupersztárok Oroszországban is, és van, hogy választaniuk kell: vagy fellépnek Oroszországban, vagy vállalják, hogy szembe kerülnek az ukrán nemzeti kultúrát építő hatalommal.

( A 2019.10.29-i adás ismétlése )

2022-02-21 22 óra Orosz költők megzenésített verseit hallgattuk meg ebben az adásban – pontosabbanvolt köztük egy magyar is: Ady Endre „Héjanász az avaron” című költeményére Vjacseszlav Butuszov írt fantasztikusan jó dalt. A szörnyű XX. század tragikus sorsú zsenijeinek műveit a mai orosz könnyű rockzene legkiválóbb alkotóinak feldolgozásában ismertük meg: Valerij Szkorogyed, Borisz Grebenscsikov, Jurij Sevcsuk, Helavisza, Alekszandr Vasziljev, Szvetlana Szurganova és Zemfira – mindannyian nemcsak kiváló zeneszerzők, hanem nagyszerű költők maguk is. A költőzsenik pedig: Nyikolaj Gumiljov (akit a bolsevikok kivégeztek), Szergej Jeszenyin, Majakovszkij és Cvetajeva (akik az öngyilkosságba menekültek), Nyikolaj Zabolockij (aki hosszú éveket töltött a sztálini Gulagon) és Joszif Brodszkij (akit kiutasítottak a Szovjetunióból).

( A 2019.04.30-i a 2021.09.27-i és a 2019.10.15-i adás ismétlése )

2022-02-14 22 óra Az elmúlt egy év legnépszerűbb orosz dalaiból hallgattunk meg egy válogatást a mostani Davajban; pontosabban a legsikeresebb „konceptualista” zenékből: a semmitmondó, mainstream popzenével nem foglalkoztunk, hanem azokat az alkotókat kerestük, akik a zenéjükkel, szövegeikkel, klipjeikkel valami érdekeset tudnak mondani a mai Oroszországról. Így szó esett a vallásról, a kábítószerezésről, az orosz nyelv eldurvulásáról, Moszkva gazdagságáról és a vidék szegénységéről, a gyilkos erejű állami propagandáról, a nemrég lezajlott tüntetésekről és még sok minden másról.

( A 2019.10.01-i adás ismétlése )

2022-02-07 22 óra Milan Fjodorov, azaz Oxxxymiron a legnépszerűbb orosz rapper – 2008-ban jelent meg az első klipje „Ja hater” (Gyűlölök) címmel, s mára nem egyszerűen szupersztár, hanem ikon, egy új kor szimbóluma, az orosz fiatalok bálványa lett. És ezt nem egyszerű, szimplán a zsigerekre ható, agresszív szövegekkel érte el: bár természetesen, mint minden népszerű rapper szövegeiben, nála is van bőven düh és agresszivitás – de van agyafúrt költészet is. Nem véletlenül, Oxxxymiron Oxfordban szerzett bölcsészdiplomát, s a szövegei olyan lenyűgöző erővel ábrázolják a mai Oroszországot, amiben egyszerre van benne a mély nyelvi és kulturális oroszság és az európai látókör.

( A 2019.09.17-i adás ismétlése )

2022-01-31 22 óra A 2000 évek elejétől egyre-másra alakultak Oroszországban a folk-rock együttesek: az ősi gyökerek keresése olyan mozgalommá váltak, amely a zenében is egyre jelentősebb. A pogány vagy sámánisztikus metálzene és a lágy fuvolaszólamok és női vokálok elegyítése gyakran varázslatos dalokat eredményez. Az Arkona, az Alkonoszt, a Kalevala, a Graj – és még hosszan lehetne sorolni őket – nem különösebben ismertek hazájukban, de a nemzetközi folk-rock-fesztiválok gyakori résztvevői (némelyik, például az Arkona, Magyarországon is koncertezett már): a műfaj szerelmesei nemcsak számon tartják őket, hanem sokan úgy tartják: az orosz sámánisztikus együttesek, főleg a különleges erejű női előadóknak köszönhetően, a világ legjobbjai közé tartoznak.

( A 2019.09.03-i adás ismétlése )

2022-01-24 22 óra Borisz Grebenscsikov legismertebb dalait már meghallgattuk ugyan a Davajban, de miért ne hallgatnánk meg még egy csokornyit BG sok száz szerzeménye közül? Az első 1981-ből, az utolsó 2011-ből való – nyolc dal harminc évből: a meditatív, hívő, istenkereső, a lét értelmét fürkésző művész finom dallamai, rejtelmes szövegei. Van köztük olyan, amit Oroszországban mindenki ismer, és a refrénje szállóige lett: a „Szni o csom-to bolsem” – azaz „Álmok valami többről”; és van olyan korai szerzemény, amit talán csak a hardcore Grebenscsikov-rajongók ismernek.

( A 2019.08.27-i és a 2020.04.07-i adás ismétlése )

2022-01-17 22 óra Varázslatos hang, gyönyörű saját szerzemények, elragadó feldolgozások (Viszockij, Okudzsava, Baslacsov stb.), finom hárfajáték és rengeteg ész – Helaviszát nem lehet nem szeretni, pontosabban nagyon könnyű belezúgni a zenéjébe is, a nőbe is. Az orosz folk-rock kultikus alakja ő immár két évtizede (Melnyica nevű együttesével), s amellett – igazi nevén (mint Natalia O’Shea) – komoly tudós: a bölcsészettudományok doktora, a kelta kultúra szakértője.

( A 2019.08.06-i, a 2019.08.20-i és a 2022.01.03-i adás ismétlése )

2022-01-10 22 óra Talán még a Beatles sem volt olyan nagy hatással az orosz rockzenére, mint Vlagyimir Viszockij – miután a hetvenes években az egész ország az ő dalait hallgatta, az első orosz rockzenészek legalábbis megpróbáltak az ő színvonalán szövegeket írni. Viszockij persze énekesként és költőként is utánozhatatlan. Mi, magyarok főként Hobó feldolgozásában ismerjük a dalait, de a szövegei lefordíthatatlanok– oroszul kell megtanulni (nagyon jól) annak, aki igazán értékelni akarja a zsenialitását. A Davaj mostani adása igazi sztárparádé volt: Viszockij-dalokat hallgattunk a legjobb orosz pop- és rockzenészek – Lepsz, Galanyin, Szukacsov, Revjakin, Kormuhina, Baszta, Sevcsuk, Gagarina – feldolgozásában.

( A 2019.08.13-i adás ismétlése )

2022-01-03 22 óra Varázslatos hang, gyönyörű saját szerzemények, elragadó feldolgozások (Viszockij, Okudzsava, Baslacsov stb.), finom hárfajáték és rengeteg ész – Helaviszát nem lehet nem szeretni, pontosabban nagyon könnyű belezúgni a zenéjébe is, a nőbe is. Az orosz folk-rock kultikus alakja ő immár két évtizede (Melnyica nevű együttesével), s amellett – igazi nevén (mint Natalia O’Shea) – komoly tudós: a bölcsészettudományok doktora, a kelta kultúra szakértője.

( A 2019.08.06-i és a 2019.08.20-i adás ismétlése)

2021-12-27 22 óra Viktor Cojt sokszor hallgattuk már a Davajban – az 1990-ben, fiatalon, autóbelesetben elhunyt zenész az orosz rockzene nagy legendája: zseniális dalszerző, költő, színész, képzőművész volt, akinek a dalait nemcsak ismerik és szeretik az oroszok, hanem újra és újra feldolgozzák – a legjobb orosz rockzenészek éppúgy, mint szinte mindenki, aki zenél Oroszországban. A sok ezer feldolgozásból hallgattunk meg néhányat – természetesen részben a legnagyobb orosz sztároktól: Zemfirától, Butuszovtól, Kincsevtől, Helaviszától… Volt köztük olyan is, amitől Coj talán forogna a sírjában, bár ki tudja… Coj életműve olyan gazdag és titokzatos, hogy csak találgatni lehet, vajon mit gondolna, ha látná, mit művelnek a dalaival, és mire használják őket…

( A 2019.07.30-i adás ismétlése )

2021-12-20 22 óra Garik Szukacsov az orosz könnyűzene egyik legizgalmasabb egyénisége: zeneszerző, költő, gitáros, színész, tévés műsorvezető, Viszockij dalainak (talán) legjobb előadója… És „huligán”. Legalábbis ez az imidzse évtizedek óta: huligán, proli és jó haver, akivel a zenésztársai szeretnek együtt fellépni, mert Garik biztosan gondoskodik a jó hangulatról. Ami pedig a zenéjét illeti, az ugyanolyan sokszínű, mint maga az ember: a műsorban hallgattunk Viszockij-feldolgozást, gyönyörű szerelmes dalt, fergeteges magyaros-cigányos (és Brahms motívumait is felhasználó) szerzeményt, tangót és szép lírai kompozíciót, amely – az egyébként az orosz szeparatisták pártján álló Szukacsov tudtán kívül – az ukrán nacionalisták valóságos himnusza lett.

( A 2019.07.23-i és a 2020.03.24-i adás ismétlése )

2021-12-13 22 óra A Csajf „narodnaja rok-gruppa”, azaz, mondjuk, „a nép rockzenekara” Oroszországban. Vlagyimir Sahrin és társai nem virtuóz zenészek, ráadásul az énekes, gitáros és zeneszerző Sahrin egyáltalán nem rockzenésznek fest. Mégis olyan dalokat ír, amelyek mintha az orosz lélek mélyéről szólnának. Sahrin a nyolcvanas években építőmunkás volt, amikor elkapta a rockszenvedély, és egy rendőr barátjával együtt zenekart alapított. A kilencvenes évek elejétől pedig a Csajf rendületlenül az egyik legnépszerűbb banda Oroszországban: dalaikból gyakran igazi életöröm árad, olykor pedig mélységes orosz bánat. Nem lehet őket nem szeretni.

( A 2019.07.16-i adás ismétlése )

2021-12-06 22 óra A legendás Gorbuska klubban tartott koncertet az Akvarium, Borisz Grebenscsikov együttese. A koncerttermet zsúfolásig megtöltő közönség – fiatalok, középkorúak, öregek – óriási szeretettel fogadta BG-t, az orosz rockzene történetének egyik legnagyobb alakját: az énekest, dalszerzőt, költőt, gitárost, „pravoszláv buddhistát”. Grebenscsikov először a legújabb dalait adta elő a bandával, majd jöttek a régiek, amiket mindenki együtt énekelt vele. „A rock and roll halott” című szerzeményt fergeteges improvizációkkal játszották, bebizonyítva, hogy az Akvarium kiváló zenészekből áll, akik ha kell, alázatosan kísérik a frontembert, de őrületes zenét is tudnak produkálni. A Bézs mostani adása az Akvarium negyven évéből ad egy kis ízelítőt.

( A 2019.07.09-i adás ismétlése )

2021-11-29 22 óra Oroszország nagyon nagy – így hát nagy a hangja is, sok értelemben. Az biztos, hogy az orosz rock- és popzene sem szűkölködik elsöprő erejű hangokban. Ebben a könnyed, nyári – azaz nagy társadalmi témáktól mentes – műsorban a legjobb hangú énekeseket hallgatjuk meg. A válogatás természetesen szubjektív, mert hát milyen is lenne. A „legjobb” hangú énekesek persze nem a legzseniálisabb zenészek és dalszerzők, de azért ebben a válogatásban is kiváló zenéket hallgattunk meg, csodálatos dalokat, amelyek többsége a szerelemről szól. Volt köztük kemény rock, lágy rock, pop és folk. És az énekesek, akiket kiválasztottam: Nargiz Zakirova, Valerij Kipelov, Artur Berkut, Darja Sztavrovics, Dmitrij Varsavszkij, Grigorij Lepsz, Olga Kormuhina és Pelageja.

( A 2019.07.02-i adás és a 2020.03.10-i adás ismétlése )

2021-11-22 22 óra A szibériai punkról beszélgettünk Gazda Albert újságíróval, aki immár másodjára volt a műsor vendége. Egyszer áttekintést adott nekünk az orosz rockzene történetéről, ezúttal pedig két legendás alkotótól és előadótól választott dalokat: Jegor Letovtól, aki a Grazsdanszkaja Oborona nevű együttesével megteremtette a szibériai punkot (s aztán zenészek egész sora próbálta utánozni őket), és Janka Gyagilevától, aki sokszor lépett fel Letovval együtt. Mindkettő óriási tehetségű és öntörvényű művész volt, s mindketten korán meghaltak – Gyagileva 1991-ben, Letov 2008-ban –, zavarba ejtően különös zenei és – ami talán még fontosabb – költői életművet hátrahagyva.

( A 2019.06.25-i adás ismétlése )

2021-11-15 22 óra Vlagyimir Putyin mindig aktuális téma, ezúttal például Ivan Golunov ügyével kapcsolatban beszét róla a világ: egyesek szemében ez is bizonyítja, hogy jó elnök, hiszen elengedték az ártatlanul megvádolt újságírót; mások szemében Golunov meghurcolása is azt mutatja, mennyire velejéig korrupt Putyin rendszere. A Davajban nem politizálunk, de azért beszélünk politikai eseményekről is – elvégre az orosz rock- és popzene is reagál minden fontos dologra, ami az országban történik. Meghallgattunk nyolc „putyinos” dalt – felváltva pro és kontra: négy szerzemény nagy szeretettel (sőt szerelemmel) szól az orosz elnökről, négy pedig gúnnyal vagy kemény kritikával.

( A 2019.06.18-i adás ismétlése )

2021-11-08 22 óra A Russian Dolls nevű, orosz dalokat játszó zenekar gitárosa és énekese, Szabó Kata állította össze a mai műsor zeneanyagát (az első képen az együttes látható), nekem is sok meglepetést okozva. Például azzal, hogy milyen sokan játszanak kiváló reggae-t Oroszországban (közülük is a legjobban a Jah Division, a kubai származású Herbert Morales együttese). Fergeteges alternatív zenét játszik a NOM, amely nemrég fellépett az A38-as hajón, és nemkülönben a Shortparis, amely idén szeptemberben a Dürer-kertben ad koncertet. És volt egy megható Viktor Coj-dal (mert őt Kata is nagyon szereti), és egy csupa irónia Vászja Oblomov-szerzemény. Füves bódulat, mély érzések, humor, keserű irónia: olyan egyveleget hallgatunk meg, amelyben – mind a zenét, mind a szövegeket tekintve – rengeteg minden benne van a mai Oroszország hangulatából.

( A 2019.06.11-i és a 2020.08.11-i adás ismétlése )

2021-11-01 22 óra Nyolc remek dal, nyolc nagyszerű együttes (vagy szólista) – és egy kis időutazás az orosz könnyűzenében a hetvenes évek végétől 2017-ig. Az egyik legelső népszerű orosz együttessel kezdünk, a Voszkreszenyijével, amely az orosz rock hőskorától kezdve máig rendületlenül aktív és népszerű a lírai dalaival, és a szintén régóta meghatározó együttesnek számító Pilot egy 2017-es dalával zárjuk a műsort. És közben lesz fergeteges kemény rock a nyolcvanas évekből, egy már majdnem elfeledett, korán elhunyt, csodálatosan tehetséges bárd (Venya Drkin), egy hip-hop költő (Vászja Oblomov), egy gyönyörű dal a háborúról a Csajftól (amely szintén régóta a legnépszerűbb együttesek közé számít) – és persze sztorik meg röpke eszmefuttatások az orosz rockzene és az orosz társadalom elmúlt negyven évéről.

( A 2019.06.04-i adás ismétlése )

2021-10-25 22 óra Alekszandr Baslacsovnak szenteltük az előző műsort, és neki szenteltük ezt a mostanit is: az 1988-ban, huszonnyolc éves korában elhunyt énekes és zeneszerző „a rock évtizedének” (azaz a nyolcvanas éveknek) olyan különleges alakja – és sokak szerint a legnagyobb rockköltője – volt, hogy érdemes volt meghallgatni még néhány dalát, részben az ő előadásában, részben nagy orosz rocksztárok feldolgozásában. Például a Viszockij emlékére írt háromrészes kompozíciót (Triptichont), ha már sokan „új Viszockijnak” nevezték Baslacsovot. A feldolgozások pedig olyan nagyszerű művészek munkái, mint Garik Szukacsov, Alekszandr Vasziljev és Edmund Skljarszkij. Meghallgatunk egy dalt a Baslacsov emlékére rendezett 1980-as koncertről is – éspedig Janka Gyagilevától („a szibériai Janis Joplintól”), aki nem sokkal később maga is öngyilkos lett.

( A 2019.05.28-i adás ismétlése )

2021-10-18 22 óra A nyolcvanas évek „a rock évtizede” volt Oroszországban – vagy „a csengettyűk ideje”, ahogy néha mondják: Alekszandr Baslacsov híres dala után. „Szasbas”, ahogy a barátai hívták, 1989-ben, huszonkilenc éves korában öngyilkos lett. Írt addig összesen hatvan dalt, de egyetlen lemeze sem jelent meg az életében. Ennek ellenére ma az orosz költészet és az orosz rockzene klasszikusa, igazi legenda, akinek dalai tovább élnek nemcsak az élete során készült koncertfelvételeknek, hanem a feldolgozásoknak köszönhetően is. Úgyhogy a mai műsorban négy dalt tőle, négyet pedig az orosz rockzene nagy sztárjainak (Sevcsuk, Helavisza, Kalinov Moszt, Szergej Bogajev) feldolgozásában hallgattuk meg.

( A 2019.05.21-i adás ismétlése )

2021-10-11 22 óra Komor témája volt a mai műsornak: a világvége dalait hallgattuk – apokaliptikus és posztapokaliptikus szerzeményeket nagy sztároktól: Lindától, Letovtól, az Aliszától, a Krematorijtól, az Atlantida Projecttől… Mert ahogy az orosz irodalomnak, úgy az orosz rock- és popzenének is gyakori témája ez: az utolsó háború (vagy valami más katasztrófa) és az emberiség egy kis maradékának élete a világégés után. Fájdalmas, szomorú, nosztalgikus dalok szólnak – mintha már túl lennénk azon, amit az orosz írók és rockköltők egy része szinte elkerülhetetlennek érez, és az apokalipszis túlvilágáról néznénk vissza a mai önmagunkra, amikor még – talán – tehettünk volna valamit.

( A 2019.05.14-i adás ismétlése )

2021-10-04 22 óra Varázslatos – szomorú, tragikus, léleksimogató – dalokat hallgattunk meg a mai műsorban: régieket, amelyek már klasszikussá váltak, és újabbakat, amelyek biztosan klasszikussá válnak. A leghíresebb orosz rapper, Baszta kilépett a rap világából, és írt egy megható, elgondolkodtató szerzeményt „a szamszára törvényéről”, amellyel azokat is meghódította, akik rapet sohasem hallgatnak. Szergej Galanyin David Bowie-ról és a rockzene más elhunyt zseniális alkotóiról énekel, akik igazából „nem haltak meg, csak kimentek egy cigire”. Most először a műsorban (már régen kellett volna) volt egy dal a Szektor Gazától, a 2000-ben, fiatalon elhunyt Jurij „Hoj” Klinszkih együttesétől: „A drogos” azóta is orosz rockzene legjobb dala a kábítószeresek világáról. És lesz BI-2, Noize MC, Monyetocska, UMA2RMAN… és Jurij Sevcsuk, aki 1992-ben elhunyt feleségére emlékezik egy fájdalmasan szép dallal.

( A 2019.05.07-i adás ismétlése )

2021-09-27 22 óra Orosz költők megzenésített verseit hallgattuk meg ebben az adásban – pontosabban volt köztük egy magyar is: Ady Endre „Héjanász az avaron” című költeményére Vjacseszlav Butuszov írt fantasztikusan jó dalt. A szörnyű XX. század tragikus sorsú zsenijeinek műveit a mai orosz könnyű rockzene legkiválóbb alkotóinak feldolgozásában ismertük meg: Valerij Szkorogyed, Borisz Grebenscsikov, Jurij Sevcsuk, Helavisza, Alekszandr Vasziljev, Szvetlana Szurganova és Zemfira – mindannyian nemcsak kiváló zeneszerzők, hanem nagyszerű költők maguk is. A költőzsenik pedig: Nyikolaj Gumiljov (akit a bolsevikok kivégeztek), Szergej Jeszenyin, Majakovszkij és Cvetajeva (akik az öngyilkosságba menekültek), Nyikolaj Zabolockij (aki hosszú éveket töltött a sztálini Gulagon) és Joszif Brodszkij (akit kiutasítottak a Szovjetunióból).

( A 2019.04.30-i és a 2019.10.15-i adás ismétlése )

2021-09-20 22 óra Punk rock, hard rock, heavy metál, power metál – a mai műsorban csupa-csupa hamisítatlan rockzene szól. Őszinte, kőkemény rock a nyolcvanas-kilencvenes évekből, amikor a szovjet rendszerrel dacolva sok fiatal zenész valóban őszintén hitt benne, hogy a rock örök és elpusztíthatatlan, és a gonosz erőivel küzd a világban. Volt zúzás és hörgés, de voltak nagyívű rockballadák is – és elhangzott néhány dal már a mi időnkből is: mert ezek a zenészek ma, kicsit megöregedve is nyomják ezerrel. Valerij Kipelov, Artur Berkut, Dmitrij Szpirin, Igor Kuprijanov és többiek mind kiváló énekesek – ha kieresztik a hangjukat, jön a libabőr…

( A 2019.04.23-i adás ismétlése )

2021-09-13 22 óra  A nyolc – szerintem – legszebb orosz (és ukrán) énekesnő után, akiket egy héttel ezelőtt mutattunk be, a mai adást is a nőknek szenteltük: csupa káprázatosan tehetséges előadót hallgathattunk meg – akik jobbára egyben zeneszerzők és szövegírók is. Volt hard rock is (Blongyinka Kszju Kurt Cobain emlékére írt egy fergeteges dalt), de a dalok többsége a szerelemről vagy épp a magányról szól: lágy dallamokkal, érzékeny szövegekkel. És a dalok között szó volt megint általában az orosz nőkről is – az Orosz Nőről, akinek mély orosz lelke van (mint a dalokból is hallhatjuk majd), de ugyanakkor bámulatos ereje is, hogy életben tartsa azt a hatalmas országot, ahol a férfiak nemcsak arra hajlamosak, hogy halálra igyák magukat, hanem arra is, hogy embertelen politikai rendszereket hozzanak létre.

( A 2019.04.16-i adás ismétlése )

2021-09-06 22 óra A legszebb orosz énekesnőkről volt szó ebben az adásban – meg egy kicsit az orosz nőkről általában. A válogatás természetesen szubjektív, és nem csupán a vonzó, szexi külső játszott benne szerepet, hanem a tehetség kisugárzása is. Varázslatos orosz (és orosz nyelvű ukrán) énekesnőket hallgattunk meg, akik egyben (legalábbis a többségük) zeneszerzők és szövegírók is. A dalok jórészt a szerelemről szólnak, de volt fájdalmas ballada a katonáról, aki nem tért vissza (feltehetően az ukrajnai háborúból), volt filozofikus dal a „tudatról” – meg hát a szerelemről szóló dalok is izgalmasak és költőiek: Mara igazi költő, a 2015-ben elhunyt Szása Szokolova mintha valami másik dimenzióból érkezett volna hozzánk, Darija Sztavrovicsnál tán az egész világon nincs dögösebb hardrock-énekesnő, az ukrán Anyi Lorak hangja csupa fájdalom (őt egy nyugati magazin Kelet-Európa legszebb nőjének nevezte), a finom, szűzies Polina Gagarina pedig új klipjében szinte megbotránkoztatóan erotikus.

( A 2019.04.09-i adás ismétlése )

2021-08-30 22 óra Zenei stílusok bizarr egyvelege a mai műsor: volt benne rap, mainstream rock, elektronikus zene, meditációs zene, egy negyvenes évekbeli amerikai sláger egy mai orosz szupersztár előadásában és két kategorizálhatatlan, fura énekes: Pszoj Korolenko (az orosz nyelv akrobatája) és Pjotr Mamonov (akit sokan „jurigyivijnek”, „szent eszelősnek” tartanak). És mindegyik dalnak van valami pikantériája, aminek köszönhetően sok-sok millióan hallgatták már meg őket a YouTube-on. Az én – új – kedvencem Pszoj Korolenko, akinek persze elsősorban a szövegei izgalmasak – a mi rímhányó Romhányink és Geszti Péterünk nyelvi leleményessége juthat eszünkbe róla, de ehhez filozofikus mélység is járul – nem véletlen, hogy Vlagyimir Szorokin, a neves író szerint a mai orosz költészetben ő a legnagyobb zseni.

( A 2019.04.02-i adás ismétlése )

2021-08-23 22 óra „Az élet szép dolgairól szólnak a dalaink: a vodkáról és a lányokról” – mondta egyszer Szergej „Snur” Snurov, a Leningrád együttes frontembere. Nos, a mai orosz könnyűzene legnépszerűbb, külföldön is jól ismert zenekarának dalai igazából sok minden másról is szólnak. Hogy miről, azt Kiss Andrejjel, a jelenlegi már inkább az üzleti életben tevékenykedő egykori újságíróval együtt meséljük el. Azért vele, mert – mint megtudtam – nagyon szereti a Leningrádot, s amellett ő, mivel tökéletesen tud oroszul, pontosan érti Snurov mai orosz szlenggel, trágársággal, humorral és gyakran kemény társadalomkritikával teli szövegeit. És persze természetesen szó lesz a vodkáról és a lányokról is – már csak azért is, mert Snurov mellett, aki remekül alakítja az egyszerű, trehány, piás orosz pasi figuráját, mindig ott van a színpadon legalább egy dögös és remek hangú énekesnő is.

( A 2019.03.26-i adás ismétlése )

2021-08-16 22 óra Ma nincs politika, nincs történelem, nincs dalszövegelemzés (vagy csak egy kevés) – mert ez az adás igazán a zenéről szól. Az elmúlt évtizedek legjobb orosz (komoly)zeneszerzőiről, Alfred Snyitkéről, Szergej Kurjohinról és Alekszej Ajgiról, illetve azokról az orosz progresszív rock-bandákról, amelyek az egyébként remek dalok instrumentális részeiben érezhetően a legjobb nyugati progrock-együttesek nyomdokait követik. S ami nekünk talán a legérdekesebb: mintha az Omega hatását is érezni lehetne a zenéjükön – nem véletlenül, hiszen a magyar rock a Szovjetunióban turnézó magyar együtteseknek és a magyar lemezeket gyűjtő megszállott rajongóknak köszönhetően majdnem olyan meghatározó volt az orosz rockzene kialakulásakor, mint a Beatles vagy a Led Zeppelin.

( A 2019.03.19-iadás ismétlése )

2021-08-09 22 óra Az orosz rockzene aranykora, a nyolcvanas-kilencvenes évek legendás alkotói közül sokan ma is aktívak – bár a fiatalok már nem őket hallgatják, és nem értük rajonganak, de ők rendületlenül alkotnak és koncerteznek. A közönségük talán főként idősekből áll, de az új dalaik is nagyszerűek – a szövegeik pedig ugyanolyan költőiek – és gyakran rejtélyesek –, mint annak idején. Grebenscsikov dögös „Boj-Babá”-ját hosszan lehetne elemezni, Vasziljev új dala gyönyörű szerelmi vallomás a feleségéhez, a hazafias-pravoszláv Kipelov őrülten jó dalt írt Leningrád hősiességéről a második világháborúban, Makarevics mintha semmit sem változott volna, csak közben a Putyin-rendszer egyik legfőbb bírólája lett: az új dala is fülbemászóan dallamos és filozofikusan mély, Sevcsuk pedig újra a „szabadságról” énekel – de úgy, ahogy senki más nem tud, csak ő.

( A 2019.03.12-i adás ismétlése )

2021-08-02 22 óra A Davaj! adásában az irodalom volt a középpontban: a mostanában megjelent és megjelenés előtt álló orosz könyvekhez választottam dalokat. Szolzsenyicinhez meghallgattunk egy dalt Sztálinról: a bárdként és íróként is fantasztikus Juz Aleskovszkij szerzeményét; Nabokovhoz – akinek a Lolitája  új kiadásban jelent meg – a nimfácskának is csodálatos és költőnek talán még jobb Monyetocska szatirikus dalát hallhattuk a kilencvenes évekről (amely szerintem az elmúlt évek legnagyszerűbb orosz dala, legalábbis ami a szövegét illeti); Pelevinhez Grebenscsikovot, Glukhovskyhoz a Lenyingrad együttest, Turgenyevhez (mivel új fordításban jelent meg az Apák és fiúk) a belorusz Ljapisz Trubeckoj együttest választottam… és így tovább. Nagyszerű könyvek – s talán a dalokból az is kiderül, hogy az oroszok nemcsak az irodalomban jók, hanem a rock- és popzenében is.

( A 2019.03.05-i adás ismétlése )

2021-07-26 22 óra Az orosz „folk metal” legjobb együtteseit az egész világon ismerik a műfaj szerelmesei, úgyhogy ezúttal tőlük hallgattunk meg néhány dalt. És mivel ezek a dalok gyakran az oroszok (és általában a szlávok) történelméről vagy hajdani, pogány hitvilágáról szólnak, ezúttal nem a mostani – vagy a közelmúltbéli – politikai életről volt szó, hanem ezeréves történetekről. Arról például, hogy a varég (viking vagy esetleg funnugor?) Rurik vezér hogyan egyesítette a szláv törzseket. Vagy hogy miért fontos az orosz kultúrában is Attila alakja. A zenék pedig elsőrangúak – a Melnyica, az Arkona, az Alkonoszt, az Arija, a Kalevela, a Knyazz és a Szlot mind olyan együttes, amely ötvözni tudja a metálzene őrült, gyakran sámánisztikus erejét az orosz lélek lelki és intellektuális mélységeivel.

( A 2019.02.26-i adás ismétlése )

2021-07-19 22 óra Műsorunkban orosz és ukrán rock- és popzenét egyaránt hallgattunk, sőt orosz-ukrán szerelmes duettet is. A téma ugyanis az ukrajnai háború volt; Stier Gábor újságíróval, külpolitikai szakértővel arról beszélgettünk, miféle háború ez, miért kezdődött el, és kinek áll érdekében, hogy folytatódjék. A Davaj! korábbi adásaiból is kiderül, hogy a legnépszerűbb orosz zenészeket is megosztja az ukrán kérdés: egyesek kiállnak Putyin politikája mellett, mások élesen támadják őt. De most a legjobb ukrán együttesektől is hallgattunk dalokat, köztük az Okean Elzitől, amelynek énekese, Szvjatoszlav Vakarcsuk a politikai életben is fontos szerepet játszik.

( A 2019.02.19-i adás ismétlése )

2021-07-12 22 óra Az 1990-ben, huszonnyolc évesen autóbalesetben elhunyt Viktor Coj az orosz rockzene legnagyobb legendája – örök téma, hogy vajon milyen dalokat írna most, és mit szólna ahhoz a világhoz, amely a Szovjetunió szétesése után Oroszországban kialakult. Dalai számtalan feldolgozásban is tovább élnek, rejtélyes dalszövegeit elemzik, magyarázzák és korunknak szóló üzeneteket olvasnak ki belőlük, sokak szerint csak Viszockijéval lehet összehasonlítani művészetének erejét és hatását. A nyolcvanas évek mindent elborító orosz bánatát és az ebből a bánatból mégiscsak kisarjadó reményt valóban senki más nem fogalmazta meg olyan szívbe markolóan, mint ő, ez a koreai származású, szomorú hangú művész, aki nem akart mást – se lázadni, se csillogni, se sztárként élni –, csak a lehető legegyszerűbben elénekelni a dalait. A rajongói szerint „Coj zsiv”, azaz „Coj él”: ő nem halhatott meg, „csak kiment egy cigire”.

( A 2019.02.12- adás  ismétlése )

2021-07-05 22 óra Ötvekét éve, 1969-ben, Beatles-rajongó gyerekként hozta létre Andrej Makarevics az első együttesét Tim Machines néven, amelyből aztán a hetvenes évek végére az orosz rockzene első szupergroupja lett, a Masina Vremenyi. A dalokat és a szövegeket többnyire Makarevics írta, de a basszusgitáros Alekszandr Kutyikov és a gitáros Jevgenyij Margulisz is az orosz rock legendás alakjai immár. Makarevicsék írtak elsőként orosz nyelvű rockdalokat, az ő „Povorot” (Fordulat) című daluk volt az első rocksláger, melyet az egész ország ismert, és a nyolcvanas évek első felében (amikor Moszkvából ki volt tiltva a zenekar), Oroszország-szerte olyan népszerűek voltak, mint a Beatles a hatvanas években Angliában. A Masina Vremenyi első korszakából hallgattunk meg négy dalt a mai műsorban, és három későbbit – mert Makarevics rendületlenül írja a dalait, koncertezik szólóban vagy a Masina Vremenyivel, könyveket ír, fest, hallatja hangját a politikában: egyszóval örökifjú művész és Oroszország egyik olyan híressége, akire mindenki odafigyel.

( A 2019.02.05-i adás ismltlése )

2021-06-28 22 óra A hetvenes évek elejétől meghatározó, sőt talán a legmeghatározóbb alakja az orosz zenei életnek az Akvarium együttes frontembere, Borisz Grebenscsikov, aki manapság is ír új dalokat és koncertezik. Amellett ír, fest és járja a világot – rendszeresen meglátogatja tibeti guruját is, és dalainak egy részét buddhista meditációk ihletik. Jurij Sevcsuk „a mi pravoszláv buddhistánknak” nevezte. Grebenscsikov szólóban is, az Akvariummal is (melyben már több tucatnyi zenész megfordult) rengeteg stílusban alkotott hosszú pályafutása során: játszott rockot, experimentális zenét, reggae-t, sanzont – egyetlen műsorban képtelenség lenne akár csak ízelítőt adni életműve sokszínűségéből. Így hát a meditációs, spirituális, mágikus szerzeményeiből választottam egy csokrot – Grebenscsikovnak ezeket a dalait hallgatva mintha egy másik, szebb világba kerülnénk, és vele együtt ringatóznánk a dzshánában.

( A 2019.01.29-i adás ismétlése )

2021-06-21 22 óra Újból egy kis orosz rocktörténelem: a nyolcvanas-kilencvenes évek legnépszerűbb együttesének, az újhullámos Nautilus Pompiliusnak a dalait hallgathattuk 2019.01.22-i műsorban. Oroszországban ma is mindenki ismeri a banda frontemberét, Vjacseszlav Butuszovot, aki a Nautilus felbomlása óta is rendületlenül folytatja zenei pályáját. De a történet főhőse most nem ő lesz, hanem az együttes szövegírója, a 2007-ben elhunyt Ilja Kormilcev – az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb orosz költője. Az ő példáján is láthatjuk, mennyire szövegcentrikus az orosz rockzene; és megpróbáljuk megfejteni ezt a furcsa jelenséget – hogyan válhatott milliók bálványává az a Butuszov, aki a legtöbb dalában egy bonyolult képi világú, titokzatos és csöppet sem rockos (vagy hippi) költő dalait énekelte: többnyire arról, hogy mennyire idegennek érzi magát ebben a visszataszító világban.

( A 2019.01.22-i és a 2020.05.05-i adás ismétlése )

2021-06-14 22 óra 2018-ban ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját a DDT együttes, természetesen koncertturnéval. Így hát a Davaj!-ban, kicsit megkésve, mi is megünnepeltük a orosz rockzene legendás, sokak szerint (szerintem is ) legjobb együttesének évfordulóját, és csupa Jurij Sevcsuk-dalt hallgattunk: az 1981-es „Dozsgy” (Eső) cíművel kezdtük és egy egészen friss, 2018-as felvétellel fejeztük be. Mert a DDT igazából Sevcsukot jelenti: rengeteg zenésszel dolgozott már együtt (most szinte csak fiatalokból áll az együttes) – csak ő maga nem változik: az újabb szerzeményei is izgalmasak, a szövegei pedig egyre érettebbek. Talán túlzás (bár ki tudja): egyesek korunk Puskinjának tartják, és nagyon sokan az orosz nép élő lelkiismeretének.

( A 2019.01.15-i műsor ismétlése )

2021-06-07 22 óra 2019 első műsorában az orosz rock klasszikusairól áttértünk a legsikeresebb mai előadókra. Ami azt is jelenti, hogy nem úsztuk meg rap nélkül – de orosz rapet, higgyék el, érdemes hallgatni. Őrületes erő van benne, a szövegek pedig kegyetlen őszinteséggel szólnak a mai orosz valóságról. Megszólaltak azok az előadók, akiknek a koncertjeit az utóbbi időben betiltják (Haszki és az IC3PEAK együttes), a szupersztár Oxxxymiron, aki nagy koncertet szervezett a támogatásukra, és természetesen próbáltunk képet adni arról, miért és hogyan folyik ez a harc a rendszerkritikus rapperek és a Putyin-rezsim kulturális vezetése között.

( A 2019.01.08-i adás ismétlése )

2021-05-31 22 óra Karácsony előtt léleksimogató dalokat hallgattunk a Davaj!-ban: az orosz rockzene nagyszerű alkotóitól egy-egy olyan kompozíciót, amelyben a hitükről vallanak… vagy épp csak arról, hogyan érintette meg őket a világ titka. Nem vallásos és nem „karácsonyi” dalok ezek – bár olyan is lesz köztük –, inkább a lélek megnyugvásának dalai, vagy a vigasz dalai. De volt köztük olyan is, amely az ünnepre készülő magányos ember keserűségéről szól, és olyan is, amelyben Jézus nem tud mit kezdeni a mai, hitetlen világunkkal. Jurij Sevcsuk, Borisz Grebenscsikov, Ilja Kormilcev, Alekszandr Vasziljev és a többi nagyszerű zenész és költő szövegei nem az ünnepről szólnak, hanem annál sokkal többről: a hittel küszködő vagy a hitben felragyogó életről – és épp ettől annyira varázslatosak.

( A 2018.12.18-i adás ismétlése )

2021-05-24 22 óra Mai műsorunk vendége a Kárpátalján született kiváló újságíró, Gazda Albert volt, aki időről időre az orosz rockzenéről is megnyilatkozott már – az Indexen például 2007-ben nagy cikket írt a legjobb orosz (és szláv) együttesekről, egy interjújában pedig azt mondta: „az orosz rockzene érzelmesebb, mint a nyugati”. Most hét dalon keresztül mesél nekünk erről az „érzelmesebb” rockzenéről – a legnagyobb rock-klasszikusok dalait hallgattuk együtt: a Masina Vremenyit, a Nautilus Pompiliust, az Akvariumot, a DDT-t, a Grazsdanszkaja Oboronát, de volt egy ukrán együttes (a Vopli Vidopljaszova) és egy belorusz (a Ljapisz Trubeckoj) is. Csupa kiváló zene és izgalmas szöveg – és egy kis történelem a nyolcvanas évek elejétől napjainkig.

( A 2018.12.11-i adás ismétlése )

2021-05-17 22 óra A mai műsorban Dmitry Glukhovsky kedvenc dalait hallgattuk meg. Moszkvában találkoztam a világszerte népszerű „Metró-trilógia” szerzőjével, az egyik legjelentősebb mai orosz íróval, s miután elmondta, miről szól az új regénye, elbeszélgettünk egy kicsit az orosz rockzenéről is. Dmitrij (mert azért igazából így kellene írni a nevét, de ő nem engedi) nosztalgiázva mesélt kamasz- és ifjúkoráról: kedvenc dalai egy-egy szerelmet idéztek fel benne – de ettől függetlenül is nagyszerű dalok ezek, és nem csak a szerelemről szólnak. Hanem például arról, hogy a nyolcvanas években mit jelentett Amerika az orosz fiatalok számára. Vagy hogy érdemes-e alumíniumuborkát ültetni. Az orosz rock nagy legendáit hallgattuk megint: Viktor Cojt, Jurij Sevcsukot, a Nautilus Pompiliust… és olyanokat is, akiket még nem mutattam be a műsoromban, de szintén őrülten jók: a Mumij Troll és a Csizs együttest.

( A 2018.12.04-i adás ismétlése )

2021-05-10 22 óra A Junona i Avosz című, 1981-ben bemutatott rockoperából hallgattunk meg részleteket ebben az adásban – abból a műből, amelyet az orosz István, a királynak is nevezhetünk. Hasonlóan töretlen volt a sikere az első bemutató óta, nemcsak Moszkvában, hanem még jó néhány orosz városban játsszották folyamatosan, és a dalok egy részét minden orosz kívülről tudja. A zenét Alekszej Ribnyikov szerezte, a szöveget Andrej Voznyeszenszkij írta, és 1981-ben óriási dolog volt, hogy előadhatták: hogy egyáltalán rockzene szólhat egy állami színházban, ráadásul olyan hazafias és vallásos érzéseket közvetítve, amelyek a szocialista internacionalizmussal és ateizmussal nemigen voltak összeegyeztethetők. Ennek ellenére a párt először gond nélkül engedélyezte a bemutatót – de a lemez, miután Nyugaton cikkek százai jelentek meg a „szovjetellenes” darabról, még jó ideg nem volt kapható.

( A 2018.11.27-i adás ismétlése )

2021-05-03 22 óra A Davaj! vendége Egressy Zoltán volt, a kiváló író, aki emellett zenész is: az egykori (de néha még ma is fellépő) Striptease együttes dobosa. Ő a kedvenc orosz íróiról mesélt nekünk, és mindegyikhez lejátszottunk egy hozzá illő dalt. Így volt a műsorban Anna Karenináról szóló rap; románc a Turgenev-bandtől; a 2018-as év egyik legnagyobb slágere, amely egy Gogolról szóló film betétdala… és a többi. Egressy Zoltánnak a közelmúltban jelent meg az új regénye, és (meglepetésként) ehhez is meghallgattunk egy dalt: egy régi Nautilus Pompilius-slágert.

( A 2018.11.20-i adás ismétlése )

2021-04-26 22 óra Egy újabb műsor (főleg) női előadókkal – ezúttal kevesebb volt a rockzene, de több a politika. A dalok fő témája, kicsit leegyszerűsítve, az orosz hazafiság, pontosabban hazalányság. Meghallgattunk egy Putyinhoz írt szerelmes dalt a gyönyörű Natali előadásában – amelyről nem nagyon lehet eldönteni, hogy vicc vagy komoly. A világhírű Zsanna Bicsevszkaja „Orosz indulója” harcba küldi az orosz fiúkat, hogy vessenek véget a kuplerájnak a világban, és álljanak bosszút azokon, akik gúnyolódnak Oroszországon. Julija Csicserina a Donbasszban harcoló orosz katonákat lelkesíti. A Lenyingrád együttes mindezt kigúnyolja „Patriotka” című dalával, a Pussy Riot pedig üvöltve vádolja Putyint, amiért szítja a háborús feszültséget. Egyszóval műfajilag is, politikai tekintetben is nagyon változatos műsor volt: fergeteges, plurális egyveleg…

( A 2018.11.13-i műsor ismétlése )

2021-04-19 22 óra A Davaj! eddigi adásaiban elvétve szerepeltek nők – ezt a hibát helyrehoztuk, és az orosz rock- és popzene legkiválóbb női előadóitól (akik közül többen egyben komponisták is) hallgattunk meg egy-egy dalt. Szomorkás, sőt szomorú műsor volt ez, legalábbis egy része – két korán elhunyt csodálatos énekesnőre is emlékeztünk ugyanis: Szása Szokolovára és Zsanna Friszkére. Meghallgattunk egy aprócska bluest Zemfirától, egy érzelmes keményrock-dalt a Louna együttestől, amelynek frontembere, Lu Gevorkjan épp Zemfirától vette át a legnépszerűbb orosz rockénekesnő címet, zárásként pedig Szergej Galanyin és Juta varázslatos duettje szólt.

( A 2018.11.06-i adás ismétlése )

2021-04-12 22 óra Műsorunk vendége Soproni András műfordító (nem mellesleg egy remek könyv, az Orosz kulturális szótár szerzője) volt, aki egy káprázatos orosz-amerikai énekesnőt mutatott be nekünk: Jamunát (ahogy Amerikában nevezik), avagy Dzsemma Halidot (ahogy Oroszországban ismerik). Jamuna főként orosz sanzonokat, románcokat és népdalokat adott elő. A műsort tehát valóban finom, lágy hangoknak szenteltük. S hogy mi köze ennek a rockzenéhez? A ma már klasszikusnak számító zenészek, főként Grebenscsikov, Makarevics és Sevcsuk nemcsak az angolszász rockzenét kezdték utánozni a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben: sok szerzeményükben érződik ennek a rendkívül gazdag orosz dalkultúrának a hatása is – így teremtették meg a sajátos orosz rockzenét a maga gyakran bársonyos hangzásvilágával és ragyogó szövegeivel.

( A 2018.10.30-i adás ismétlése )

2021-04-05 22 óra Hetedik adás – hét dal – hét remekmű! Komolyan mondom, ezt ne hagyják ki: én magam is elcsodálkoztam, milyen fantasztikus összeállítás született. Meghallgatjuk a – szerintem – legszebb orosz szerelmes dalt; az első (1987-es) orosz hardrock-lemez legismertebb szerzeményét Varsavszkijtól, az orosz pravoszláv rock aranytorkú énekesétől; egy gyönyörű rockaltatót Kipelovtól (szerintem legalább olyan jó, mint a mi Charlie-nké); egy horror-rock szerzeményt a legendás Korol i Sut együttestől és két gyönyörű hazafias (nacionalista?) dalt: az egyik az orosz medvéről szól, amelyik behív a barlangjába, és rockzenét hallgat velünk – de csak ha kedvesek vagyunk hozzá. (M. Nagy Miklós)

( A 2018.10.16-i adás ismétlése )

2021-03-29 22 óra Újabb hét nagyszerű dal az orosz rockzene történetéből, újabb izgalmas, sőt olykor abszurd sztorik – Majk Naumenkótól, Jurij Sevcsukig. Megtudtuk például, miért van házi őrizetben Kirill Szerebrennyikov, aki az orosz rock hőskoráról szóló Leto című filmet rendezte. És eltűnődtünk azon, vajon lehetséges-e, hogy Putyin valóban nem ismeri Oroszország leghíresebb rockzenészét, aki ugyanakkor az ellenzék egyik vezére is, és sokan „a nemzet lelkiismeretének tartják”. A politikai témájú dalok mellett meghallgattunk azért egy fergeteges orosz rock and rollt is („az orosz Dollyt”), és egy szép szerelmes dalt a Nautilus Pompiliustól, amelynek a szövegét (mint a legtöbb Nautilus-dalt), egy igazi költő, a zseniális Ilja Kormilcev írta.

( A 2018.10.09-i adás ismétlése )

2021-03-22 22 óra Az orosz lélek minden húrján tudott játszani” – írta Stier Gábor a Magyar Nemzetben Viszockij születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából. Vele beszélgettünk és Viszockij-dalokat hallgattunk a Davaj! újabb adásában. Mit jelentett ő az oroszoknak a brezsnyevi pangás éveiben, és mit jelent most? Mennyire eleven a művészete – és milyen hatással volt az orosz rockzene legnagyobb alakjaira? A legnagyszerűbb Viszockij-dalok közül hallgattunk még néhányat – köztük azt is, amelyben a terv túlteljesítéséért az egyszerű orosz melós külföldi utazást kap jutalmul, de eligazítják előtte arról, hogy kell viselkedni a „cseh Budapesten”.

( A 2018.10.02-i adás ismétlése )

2021-03-15 22 óra Az orosz zene legnagyobb sztárjait jobbára nem ismeri a világ, de azért vannak kivételek. Ebben az adásban tőlük hallgatunk meg egy-egy dalt, kezdve Viszockijtól (aki persze nem rockzenész volt, de óriási hatással volt a rockzenére)… És volt még Alla Pugacsova, aki a szovjet esztrád örök szimbóluma, de azért vannak egészen színvonalas, rockos dalai is, és énekelni nagyon tud. Meghallgattunk egy angol nyelvű felvételt Borisz Grebenscsikovtól, akiből Amerikában is sztárt akartak csinálni, de ez nagyjából csak annyira sikerült, mint a mi Fonográfunkkal. És volt Tatu, Pussy Riot meg a nálunk is népszerű, a Szigeten is fellépett őrült Leningrád együttes. És persze a Gorky Park sem maradhatott ki, amely a kilencvenes években, talán egyedül az orosz együttesek közül, egy időre igazán népszerű lett Amerikában is.

( A 2018.09.25-i adás ismétlése )

2021-03-08 22 óra Az orosz rock- és popzene ugyanolyan izgalmas, mint maga az ország: nemcsak a zenék jók, hanem a hozzájuk kapcsolódó történetek is. Az például, hogyan lett a nyolcvanas évek lázadó, alternatív zenészének, Viktor Cojnak egy szép, lírai dalából 2016-ra háborús himnusz az oroszok számára. De meghallgattuk ebben az adásban a legendás, korán elhunyt szibériai punkzenész, Jegor Letov egy különös dalát is 1993-ból, amelyről nehéz eldönteni: őszintén a „szovjet” haza újjászületéséért imádkozik, vagy ez egy ironikus szerzemény. Megismerkedtünk az orosz „női rock” legnépszerűbb szerzőjével és előadójával, Zemfirával, és meghallgattunk egy dalt az öngyilkosságról (a Splean együttestől), amely hasonlóan szuggesztív, mint a mi „Szomorú vasárnap”-unk.

( A 2018.09.18-i műsor ismétlése )

2021-03-01 22 óra A Davaj! második adásában újabb hét legendás dalt játsszottunk le az orosz rock- és popzene történetéből. Időutazás volt ez 1982-től 2015-ig: Jurij Sevcsuk örökérvényű háborúellenes dala szólalt meg először, a „Ne lőj!”, de meghallgathatuk az oroszok válaszát a „We are the World”-re, a legnépszerűbb orosz hardrock-szerzeményt, Grebenscsikov „Három nővér”-ét – amely egyesek szerint minden idők legszebb dala a szerelemről, mások szerint minden idők legszebb dala a halálról –, és végül egy megható dalt az atomháború utáni világról. És mint az első adásban is, a dalszövegek közül néhány magyar fordításban is hallható volt: mert a legjobb orosz rockszövegek igazi költemények.

( A 2018.09.11-i adás ismétlése )

2021-02-22 22 óra „Moszkva-parti esték”; „Várj reám s én megjövök”; „Millió rózsaszál” – felejthetetlen, szép orosz dalok… De van másmilyen zene is Oroszországban: világszínvonalú pop és rock! Szerzők és előadók, akik megérdemelnék, hogy az egész világ ismerje őket. A Davaj! című műsorban az ő dalaikat hallgatjuk meg, először is az orosz rockzene nyolc ikonikus szerzeményét a nyolcvanas-kilencvenes évekből. Jurij SevcsukBorisz GrebenscsikovViktor Coj… csupa zseniális szerző és előadó, a szövegek pedig igazi költemények. S az első műsor egy meglepetéssel is szolgál (ha nem is a ruszistáknak, akik biztosan hallották már ezt is): az egyik legnépszerűbb orosz együttes egyik legjobb dalával, amely egy klasszikus magyar költő szövegére íródott.

( A 2018.09.04-i adás ismétlése )

 

• Davaj, orosz rockzene • KétHetente Kedd 14:00-15:00 •

2020-10-20 14 óra Több mint két éven át hallgattunk együtt orosz (meg ukrán és belarusz) zenét. Főleg rockot, de sok más műfajt is. Mindent, ami érdekes, színvonalas, és aminek kapcsán egy kicsit jobban megismerhettük Oroszországot. Az utolsó adásban olyan előadók szerepelnek, akiket a műsorvezető e két év alatt fedezett fel magának – és a hallgatóknak. Dalok, amikbe első hallásra beleszeretett. Vagy lehet, hogy csak másodikra vagy harmadikra, de azóta is fontosak számára, mert olyan megunhatatlan a dallamuk, vagy olyan varázslatosan költői a szövegük. Hallgatunk rapet (természetesen Oxxxymiront), gyönyörű Halleluját Arefjevától, metálzenét a Szlot együttestől, érzelmes rockot az ukrán Okean Elzitől, gyönyörű dalt az istenhitről a belarusz Ljapisz Trubeckojtól… És emlékezünk erre a két évre: a műsor vendégeire és a Bézs Rádióra, melynek a műsorvezető ezúton is köszönetet mond a lehetőségért.

2020-10-06 14 óra A legkülönfélébb zenei stílusok egyvelege az ismétlésben is a mai műsor: volt benne Beatles szimfonikus zenekari feldolgozásban; egy német rockzenekar, amely Okudzsava egyik dalát dolgozta fel; fiatal rapperduó trackje, Borisz Grebenscsikov vadonatúj dala; a virtuóz hegedűs Alekszej Ajgi egyik kompozíciója, a zseniális nyelvfacsaróművész Pszoj Korolenko dala, meditatív zene és egy régi Nautilus Pompilius-felvétel. És hogy mi a közös bennük? Mindegyik felvétel valamiképpen kötődik a műsorvezető orosz feleségéhez, a műfordító Alekszandra Finogenovához.

( A 2020.01.28-i adás ismétlése )

2020-09-22 14 óra Egy olyan énekesnő dalait hallgatjuk, akiről nem könnyű beszélni – legalábbis röviden. Zemfira énekel, zenét szerez, szöveget ír, és lemezről lemezre, sőt koncertről koncertre újra kitalálja önmagát. Óriási színésznő is lehetett volna belőle. Egyszerre intellektuális és végtelenül érzelmes. Gyakran polgárpukkasztó, máskor jó kislány, néha pedig bohóc. Műfaja a rock, a pop, a dzsessz – de leginkább valami olyan, amit csak Zemfira stílusának lehet nevezni. Egyszóval ezer arca van, mint az orosz nőknek általában.

2020-09-08 14 óra Vlagyimir Viszockij versei lefordíthatatlanok – mondják sokan, és én is leírtam már ezt néhányszor. De van egy magyar költő és műfordító, Szöllősi Dávid, aki nem így gondolja, vagy legalábbis próbálkozik a lehetetlennel, és immár a harmadik Viszockij-kötete jelent meg. Vele beszélgetek a legendás orosz bárdról és színészről, akinek a dalai nem veszítenek erejükből: ma már az orosz költészet nagy klasszikusa, és korántsem mellesleg óriási hatást gyakorolt az orosz rockzenére, amely, legalábbis a szövegeket tekintve, részben az ő köpönyegéből bújt ki.

2020-08-25 14 óra Most, amikor az egész világ Belaruszért aggódik, és döbbenten figyeli az ottani eseményeket, amikor csodáljuk a belarusz emberek konok ellenállását a diktátorral szemben, aki láthatóan nem érti, mi zajlik körülötte, a Davaj!-ban természetesen az ő zenéjüket hallgatjuk. Lesz néhány felvétel a fantasztikusan eredeti zenét játszó Ljapisz Trubeckojtól, a legnépszerűbb belarusz rappertől, Maksz Korzstól; lesz dögös blues, amely a szabadság reményéről szól, és nem maradhat ki a BI-2 nevű együttes sem, amely Belaruszból indult, s ma már szinte az egész világon ismert. Remek dalok, amelyek közül némelyik a politikai ellenállásról szól, némelyik pedig egyszerűen csak az életről, amely akkor szép, ha nem köti gúzsba valamilyen állami ideológia.

2020-08-11 14 óra A Russian Dolls nevű, orosz dalokat játszó zenekar gitárosa és énekese, Szabó Kata állította össze a mai műsor zeneanyagát, nekem is sok meglepetést okozva. Például azzal, hogy milyen sokan játszanak kiváló reggae-t Oroszországban (közülük is a legjobban a Jah Division, a kubai származású Herbert Morales együttese). Fergeteges alternatív zenét játszik a NOM, amely nemrég fellépett az A38-as hajón, és nemkülönben a Shortparis, amely idén szeptemberben a Dürer-kertben ad koncertet. És lesz egy megható Viktor Coj-dal (mert őt Kata is nagyon szereti), és egy csupa irónia Vászja Oblomov-szerzemény. Füves bódulat, mély érzések, humor, keserű irónia: olyan egyveleget hallgatunk meg, amelyben – mind a zenét, mind a szövegeket tekintve – rengeteg minden benne van a mai Oroszország hangulatából. 

( A 2019.06.11-i adás ismétlése )

2020-07-28 14 óra Ürmös Attila író és rockszakértő a mai műsor vendége, akivel egy játékot játszunk. Híres, sőt legendás orosz rockzenészek olyan dalait hallgatjuk meg, amelyek ha nem is feltétlenül plágiumok, de mindenképpen van beazonosítható ihlető forrásuk a nyugati rock- vagy popzenében. Vajon hányat ismer fel a szakértőnk? Oroszországban, ahol a rockzene jóval szövegcentrikusabb, mint máshol, talán gyakoribb az ilyen átvétel, mint máshol: Jurij Sevcsuk, Borisz Grebenscsikov, Viktor Coj, azaz a legnagyobbak is használtak fel motívumokat, riffeket, ritmusokat, sőt egész dallamvonalakat legkedvesebb nyugati zenészeik dalaiból.

2020-07-14 14 óra A legnépszerűbb rapperektől hallgatunk meg egy-egy számot ebben az adásban: megmutatva a műfaj zenei, ideológiai meg minden egyéb fajta sokszínűségét. Egész pontosan főként duettek szerepelnek a műsorban, hiszen a hardcore orosz rap a szöveg értése nélkül aligha lenne sokak számára élvezhető. Remek hangú popénekesek dögös rapperekkel együtt, szép dallamok és dühös rapszövegelések kombója: Basta Gagarinával, Noize MC Monyetocskával, Oxxxymiron Markullal és így tovább. De ami talán a legérdekesebb (ha nem is zeneileg): meghallgatjuk a híres író, Zahar Prilepin trackjét, amelyet két rapsztárral, Huskyval és Reechcsel készített – arról (lefordítva a dal szlengjét), hogy ideje pofán verni azokat, akik azt mondják, hogy az oroszok húzzanak ki Ukrajnából.

2020-06-30 14 óra Immár jó két évtizede a Belaruszból származó BI-2 a legnépszerűbb pop-rock együttes Oroszországban: gyönyörű dallamaikkal, lágy vokáljaikkal, finom szövegeikkel mind újabb nemzedékeket hódítanak meg. Nagy társadalmi vagy politikai kérdéseket ők nem (vagy csak ritkán) feszegetnek, de a rajongóik úgy érzik: a lelkük mélyét szólaltatják meg. Annak az orosz szentimentalizmusnak a képviselői, amely az irodalomban is olyan hatásos – úgyhogy a dalok meghallgatása mellett erről az orosz lélekről is beszélhetünk egy keveset. S mivel a BI-2 szeret a legnagyobb orosz sztárokkal közös dalokat készíteni, lesz az összeállításban Oxxyymiron, Csicserina, Arbenyina és Vasziljev is…

2020-06-16 14 óra Az 1980-as években a Moszkva melletti hírhedt kisvárosban, Ljuberciben, amelynek kigyúrt, hazafias bandái rendszeresen összeverekedtek a moszkvai punkokkal és egyéb nemzetellenes „söpredékkel”, feltűnt egy együttes, a Ljube, amely eleinte csak az edzőtermek látogatásra biztatta az orosz fiatalokat nem túl színvonalas pop-rock dalaival. Majd szép lassan az orosz patrióták kedvence lett az együttes, és egészen jó zenét kezdtek játszani. Pontosabban kellemes, fülbemászó, néha kicsit rockos, néha népdalszerű, olykor katonadalokat idéző nótákat. Nyikolaj Rasztorgujevnek, az együttes frontemberének kiváló a hangja, és az olykor harciasnak látszó, katonai egyenruhás külső mögött egy kedves, érzelmes zenész rejtőzik. A Ljube dalait hallgatva a mai orosz hatalom militarista ideológiájáról is elgondolkodhatunk.

2020-06-02 14 óra Valerij Kipelov és Margarita Puskina: kicsit hasonlítanak ők a mi Presser–Adamis párosunkra. Gyönyörű dalok, finom, érzékeny szövegek. Kipelov a nyolcvanas évek óta az orosz hard rock legnépszerűbb énekese, Puskina pedig azóta írja neki a szövegeket. A mai műsorban tehát igazi rockzenét hallgatunk, olyan dalokat, amiket Oroszországban mindenki ismer. Egy frázissal szólva: Kipelov biztosan világsztár lenne, ha Nyugaton születik. De Oroszországban született, s így van a zenéjében valami mélyen orosz – de vajon mi is ez? Miben más az orosz rockzene, mint a nyugati?

2020-05-19 14 óra Csupa friss dalt hallgatunk meg a mai műsorban, olyannyira frisseket, hogy kettő már a koronavírusjárvány alatt született (és arról szól), egy pedig az oroszok versenydala lett volna a rotterdami eurovíziós dalfesztiválon. Ez egyébként, a Little Big „Uno” című felvétele már-már világsiker. Lesz a műsorban rave, pop-rap, hard-rap, experimentális zene, mai sanzon, épp csak egy kis zenével kísért költészet – s ami összefogja őket: hogy a szövegekkel és a klipekkel mindegyik mű valami izgalmasat, fontosat próbál elmondani a mai orosz életről. Mi pedig próbáljuk megérteni, hogy mit – ami gyakran nem könnyű. Ez a könnyűzene magasművészete Oroszországban

2020-05-05 14 óra Újból egy kis orosz rocktörténelem: a nyolcvanas-kilencvenes évek legnépszerűbb együttesének, az újhullámos Nautilus Pompiliusnak a dalait hallgathattuk 2019.01.22-i műsorban. Oroszországban ma is mindenki ismeri a banda frontemberét, Vjacseszlav Butuszovot, aki a Nautilus felbomlása óta is rendületlenül folytatja zenei pályáját. De a történet főhőse most nem ő lesz, hanem az együttes szövegírója, a 2007-ben elhunyt Ilja Kormilcev – az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb orosz költője. Az ő példáján is láthatjuk, mennyire szövegcentrikus az orosz rockzene; és megpróbáljuk megfejteni ezt a furcsa jelenséget – hogyan válhatott milliók bálványává az a Butuszov, aki a legtöbb dalában egy bonyolult képi világú, titokzatos és csöppet sem rockos (vagy hippi) költő dalait énekelte: többnyire arról, hogy mennyire idegennek érzi magát ebben a visszataszító világban.

( A 2019.01.22-i adás ismétlése )

2020-04-21 14 óra A nyolcvanas évek „a rock évtizede” volt Oroszországban – vagy „a csengettyűk ideje”, ahogy néha mondják: Alekszandr Baslacsov híres dala után. „Szasbas”, ahogy a barátai hívták, 1989-ben, huszonkilenc éves korában öngyilkos lett. Írt addig összesen hatvan dalt, de egyetlen lemeze sem jelent meg az életében.  Ennek ellenére ma az orosz költészet és az orosz rockzene klasszikusa, igazi legenda, akinek dalai tovább élnek nemcsak az élete során készült koncertfelvételeknek, hanem a feldolgozásoknak köszönhetően is. Úgyhogy a mai műsorban négy dalt tőle, négyet pedig az orosz rockzene nagy sztárjainak (Sevcsuk, Helavisza, Kalinov Moszt, Szergej Bogajev) feldolgozásában hallgatunk meg.

( A 2019.05.21-i adás ismétlése )

2020-04-07 14 óra Borisz Grebenscsikov legismertebb dalait már meghallgattuk ugyan a Davajban, de miért ne hallgatnánk meg még egy csokornyit BG sok száz szerzeménye közül? Az első 1981-ből, az utolsó 2011-ből való – nyolc dal harminc évből: a meditatív, hívő, istenkereső, a lét értelmét fürkésző művész finom dallamai, rejtelmes szövegei. Van köztük olyan, amit Oroszországban mindenki ismer, és a refrénje szállóige lett: a „Szni o csom-to bolsem” – azaz „Álmok valami többről”; és van olyan korai szerzemény, amit talán csak a hardcore Grebenscsikov-rajongók ismernek.

( A 2019.08.27-i adás ismétlése )

2020-03-24 14 óra Garik Szukacsov az orosz könnyűzene egyik legizgalmasabb egyénisége: zeneszerző, költő, gitáros, színész, tévés műsorvezető, Viszockij dalainak (talán) legjobb előadója… És „huligán”. Legalábbis ez az imidzse évtizedek óta: huligán, proli és jó haver, akivel a zenésztársai szeretnek együtt fellépni, mert Garik biztosan gondoskodik a jó hangulatról. Ami pedig a zenéjét illeti, az ugyanolyan sokszínű, mint maga az ember: a műsorban hallgattunk Viszockij-feldolgozást, gyönyörű szerelmes dalt, fergeteges magyaros-cigányos (és Brahms motívumait is felhasználó) szerzeményt, tangót és szép lírai kompozíciót, amely – az egyébként az orosz szeparatisták pártján álló Szukacsov tudtán kívül – az ukrán nacionalisták valóságos himnusza lett.

( A 2019.07.23-i adás ismétlése )

2020-03-10 14 óra Oroszország nagyon nagy – így hát nagy a hangja is, sok értelemben. Az biztos, hogy az orosz rock- és popzene sem szűkölködik elsöprő erejű hangokban. Ebben a könnyed, nyári – azaz nagy társadalmi témáktól mentes – műsorban a legjobb hangú énekeseket hallgatjuk meg. A válogatás természetesen szubjektív, mert hát milyen is lenne. A „legjobb” hangú énekesek persze nem a legzseniálisabb zenészek és dalszerzők, de azért ebben a válogatásban is kiváló zenéket hallgatunk meg, csodálatos dalokat, amelyek többsége a szerelemről szól. Lesz köztük kemény rock, lágy rock, pop és folk. És az énekesek, akiket kiválasztottam: Nargiz Zakirova, Valerij Kipelov, Artur Berkut, Darja Sztavrovics, Dmitrij Varsavszkij, Grigorij Lepsz, Olga Kormuhina és Pelageja.

( A 2019.07.02-i adás ismétlése )

2020-02-25 14 óra Két ifjú hölgy a mai adás vendége: Szabó Kata és Tajmanov Mónikaaz orosz dalokat mind orosz, mind magyar nyelven előadó Russian Dolls nevű együttes énekesei. Egy kis válogatást hallgatunk kedvenc dalaikból (Viktor Coj, Nol együttes, megzenésített Ahmatova- és Cvetajeva-költemény stb.), és meghallgatunk két dalt az ő feldolgozásukban is. S közben természetesen sok mindenről beszélgetünk, legfőképpen arról, hogyan szerettek bele az orosz zenébe, mit és miért tartanak belőle különlegesnek, és hogyan választják ki a dalokat az együttesük számára.

2020-02-11 14 óra A műsor vendége Szöllősi Mátyás Margó-díjas író, aki az elmúlt években – mint fényképésztöbbször is járt Oroszország távoli vidékein: Szamarában, Ufában, Perm és Jekatyerinburg környékén, Tyumenyben, Omszkban, a Baraba-sztyeppén, Novoszibirszkben, Ulan-Udéban, a Bajkál-tó környékén, Cseljabinszkban, illetve a dél-uráli területen; utazott a Transzszibériai Expresszen, megnézte a Kapova-barlangot az Urálban – az élményeiről mesél nekünk, s közben természetesen jó dalokat hallgatunk olyan zenészektől, akik valamiképpen kapcsolódnak ezekhez a tájakhoz.

2020-01-28 14 óra A legkülönfélébb zenei stílusok egyvelege a mai műsor: lesz benne Beatles szimfonikus zenekari feldolgozásban; egy német rockzenekar, amely Okudzsava egyik dalát dolgozta fel; fiatal rapperduó trackje, Borisz Grebenscsikov vadonatúj dala; a virtuóz hegedűs Alekszej Ajgi egyik kompozíciója, a zseniális nyelvfacsaróművész Pszoj Korolenko dala, meditatív zene és egy régi Nautilus Pompilius-felvétel. És hogy mi a közös bennük? Mindegyik felvétel valamiképpen kötődik a műsorvezető orosz feleségéhez, a műfordító Alekszandra Finogenovához.

2020-01-14 14 óra ”Mi vmesztye” (Együtt vagyunk!) – énekelték sok ezren Konsztantyin Kincsevvel együtt a nyolcvanas években, és éneklik azóta is minden koncerten. A nyolcvanas évek egyik himnusza volt ez a dal, s aztán jött a „Mojo pokolenyije” (Az én nemzedékem), amelyben Kincsev talán mindenki másnál élesebben fogalmazta meg a szovjet fiatalok életérzését. Később, immár a kétezres években pedig ő írta meg a pánszláv testvériség szintén himnusszá vált dalát, a „Nyebo szlavjan”-t. Kincsev a hazafias hard rock legnagyobb alakja, igazi ikon – ideje volt, hogy róla is szóljon egy teljes műsor.

2019-12-24 12 óra Gyönyörűséges dalokkal kíván békés karácsonyt minden kedves hallgatójának a Davaj! műsora. MC Noize, a népszerű rapper a világ végtelenségén elmélkedik, Olga Arefjeva a Paradicsomba vezető utat keresi a zenén keresztül, Pelageja egy magányos lány bánatáról énekel, Garik Szukacsov az apja emlékét idézi meg dalában, Jurij Sevcsuk arra emlékezik, milyen volt a karácsony Csecsenföldön, a háború alatt, Borisz Grebencsikov filozofikus szerzeménye egyházi zenére épül, s végül a B-2 együttes és Gyiana Arbenyina az angyalokhoz szól, akik egyre közelebb kerülnek hozzánk – miközben minden lecsendesedik, ahogy várjuk az ünnep csodáját.

2019-12-10 12 óra A mai playlistet Kárpáti Gábor Csaba állította össze, aki a Szenzár Könyvkiadó vezetője, a keleti kultúrák, a harcművészetek (és sok minden más) szakértője, s mindemellett a heavy metál-zenében is nagyon otthon van. Márpedig Oroszországban (bár ezt ott is kevesen tudják) kiváló metálzenekarok működnek. Bevezetőnek szelídebb hard rock- és folk rock-felvételeket hallgatunk meg, aztán jönnek majd a zúzósabb cuccok – és közben kicsit elbeszélgetünk erről a szubkultúráról meg Oroszországról, amely a könnyűzenében többnyire érzelmes és filozofikus, de tud nagyon kemény is lenni.

2019-11-26 12 óra A mai műsornak nincs témája: egyszerűen csak meghallgatunk nyolc nagyon szép dalt, ami még nem hangzott el a Davajban. Lesz köztük klasszikus a hetvenes évekből (Alekszandr Gradszkij), ukrán népdal (az ukrán popzene új sztárjától, Hrisztina Szolovijtól, s a felvétel érdekessége az, hogy meglepően hasonlít egy magyar népdalra), népdallá vált mai dal a hazafias a Ljube együttestől, lírai pop-rock a belorusz BI-2-tól, Nietzsche ihlette utópisztikus kompozíció a Piknik együttestől, egy szép altató az orosz hard rock vezető bandájától, a Lounától, egy klasszikus hard-rock szerzemény Kipelovtólés végül egy meditatív szerzemény BG-től, azaz Borisz Grebenscsikovtól, amely arról szól, hogy a mi időnkben a léleknek nincs más menedéke, mint… Hogy mi, az a műsorból majd kiderül.

2019-11-12 12 óra Távoli rokonaink, a Nyugat-Szibériában élő hantik és manysik zenéjét hallgatjuk ebben az adásban. Hatalmas, Magyarországnál jóval nagyobb területen élnek ők Nyugat-Szibériában, őrizve nyelvüket, elenyésző kisebbségként a döntően ott is orosz anyanyelvű lakosságban – erről mesél nekünk Horváth Csilla, aki sokszor járt már náluk: tanulmányozza az életüket, kultúrájukat, zenéjüket. Ő válogatta a zenéket is: lesz benne sámánisztikus rock, rap, pop. És miközben hallgatjuk a dalokat, próbálhatjuk ízlelgetni a nyelv hangzását: egy kicsit hasonlít vajon a miénkre?

2019-10-29 12 óra Ezúttal nem orosz rock-, hanem ukrán popzenét hallgatunk. Kevesen tudják a világon, de az ukrán „dívák” hangban, a dalaik és klipjeik dögösségében és szépségben is felveszik a versenyt a legnagyobb nyugati sztárokkal. S miközben meghallgatjuk a fülbemászó dallamokat, amelyek természetesen a szerelemről szólnak (hol ukrán, hol orosz, hol angol nyelvben), kicsit szó lesz az orosz–ukrán konfliktusokról is – ezek az énekesnők ugyanis szupersztárok Oroszországban is, és van, hogy választaniuk kell: vagy fellépnek Oroszországban, vagy vállalják, hogy szembe kerülnek az ukrán nemzeti kultúrát építő hatalommal.

2019-10-15 12 óra Orosz költők megzenésített verseit hallgatjuk meg ebben az adásban – pontosabban lesz köztük egy magyar is: Ady Endre „Héjanász az avaron” című költeményére Vjacseszlav Butuszov írt fantasztikusan jó dalt. A szörnyű XX. század tragikus sorsú zsenijeinek műveit a mai orosz könnyű rockzene legkiválóbb alkotóinak feldolgozásában ismerjük meg: Valerij Szkorogyed, Borisz Grebenscsikov, Jurij Sevcsuk, Helavisza, Alekszandr Vasziljev, Szvetlana Szurganova és Zemfira – mindannyian nemcsak kiváló zeneszerzők, hanem nagyszerű költők maguk is. A költőzsenik pedig: Nyikolaj Gumiljov (akit a bolsevikok kivégeztek), Szergej Jeszenyin, Majakovszkij és Cvetajeva (akik az öngyilkosságba menekültek), Nyikolaj Zabolockij (aki hosszú éveket töltött a sztálini Gulagon) és Joszif Brodszkij (akit kiutasítottak a Szovjetunióból).

( A 2019.04.30-i és a 2021.09.27 adás ismétlése )

2019-10-01 12 óra Az elmúlt egy év legnépszerűbb orosz dalaiból hallgatunk meg egy válogatást a mai Davajban; pontosabban a legsikeresebb „konceptualista” zenékből: a semmitmondó, mainstream popzenével nem foglalkozunk, hanem azokat az alkotókat keressük, akik a zenéjükkel, szövegeikkel, klipjeikkel valami érdekeset tudnak mondani a mai Oroszországról. Így szó esik a vallásról, a kábítószerezésről, az orosz nyelv eldurvulásáról, Moszkva gazdagságáról és a vidék szegénységéről, a gyilkos erejű állami propagandáról, a nemrég lezajlott tüntetésekről és még sok minden másról.

2019-09-17 12 óra Milan Fjodorov, azaz Oxxxymiron a legnépszerűbb orosz rapper – 2008-ban jelent meg az első klipje „Ja hater” (Gyűlölök) címmel, s mára nem egyszerűen szupersztár, hanem ikon, egy új kor szimbóluma, az orosz fiatalok bálványa lett. És ezt nem egyszerű, szimplán a zsigerekre ható, agresszív szövegekkel érte el: bár természetesen, mint minden népszerű rapper szövegeiben, nála is van bőven düh és agresszivitás – de van agyafúrt költészet is. Nem véletlenül, Oxxxymiron Oxfordban szerzett bölcsészdiplomát, s a szövegei olyan lenyűgöző erővel ábrázolják a mai Oroszországot, amiben egyszerre van benne a mély nyelvi és kulturális oroszság és az európai látókör.

2019-09-03 12 óra A 2000 évek elejétől egyre-másra alakulnak Oroszországban a folk-rock együttesek: az ősi gyökerek keresése olyan mozgalommá vált, amely a zenében is egyre jelentősebb. A pogány vagy sámánisztikus metálzene és a lágy fuvolaszólamok és női vokálok elegyítése gyakran varázslatos dalokat eredményez. Az Arkona, az Alkonoszt, a Kalevala, a Graj – és még hosszan lehetne sorolni őket – nem különösebben ismertek hazájukban, de a nemzetközi folk-rock-fesztiválok gyakori résztvevői (némelyik, például az Arkona, Magyarországon is koncertezett már): a műfaj szerelmesei nemcsak számon tartják őket, hanem sokan úgy tartják: az orosz sámánisztikus együttesek, főleg a különleges erejű női előadóknak köszönhetően, a világ legjobbjai közé tartoznak.

2019-08-27 12 óra Borisz Grebenscsikov legismertebb dalait már meghallgattuk ugyan a Davajban, de miért ne hallgatnánk meg még egy csokornyit BG sok száz szerzeménye közül? Az első 1981-ből, az utolsó 2011-ből való – nyolc dal harminc évből: a meditatív, hívő, istenkereső, a lét értelmét fürkésző művész finom dallamai, rejtelmes szövegei. Van köztük olyan, amit Oroszországban mindenki ismer, és a refrénje szállóige lett: a „Szni o csom-to bolsem” – azaz „Álmok valami többről”; és van olyan korai szerzemény, amit talán csak a hardcore Grebenscsikov-rajongók ismernek.

2019-08-20 12 óra Varázslatos hang, gyönyörű saját szerzemények, elragadó feldolgozások (Viszockij, Okudzsava, Baslacsov stb.), finom hárfajáték és rengeteg ész – Helaviszát nem lehet nem szeretni, pontosabban nagyon könnyű belezúgni a zenéjébe is, a nőbe is. Az orosz folk-rock kultikus alakja ő immár két évtizede (Melnyica nevű együttesével), s amellett – igazi nevén (mint Natalia O’Shea) – komoly tudós: a bölcsészettudományok doktora, a kelta kultúra szakértője.

( A 2019.08.06-i adás ismétlése )

2019-08-13 12 óra Talán még a Beatles sem volt olyan nagy hatással az orosz rockzenére, mint Vlagyimir Viszockij – miután a hetvenes években az egész ország az ő dalait hallgatta, az első orosz rockzenészek legalábbis megpróbáltak az ő színvonalán szövegeket írni. Viszockij persze énekesként és költőként is utánozhatatlan. Mi, magyarok főként Hobó feldolgozásában ismerjük a dalait, de a szövegei lefordíthatatlanok– oroszul kell megtanulni (nagyon jól) annak, aki igazán értékelni akarja a zsenialitását. A Davaj mai adása igazi sztárparádé: Viszockij-dalokat hallgatunk a legjobb orosz pop- és rockzenészek – Lepsz, Galanyin, Szukacsov, Revjakin, Kormuhina, Baszta, Sevcsuk, Gagarina – feldolgozásában.

2019-08-06 12 óra Varázslatos hang, gyönyörű saját szerzemények, elragadó feldolgozások (Viszockij, Okudzsava, Baslacsov stb.), finom hárfajáték és rengeteg észHelaviszát nem lehet nem szeretni, pontosabban nagyon könnyű belezúgni a zenéjébe is, a nőbe is. Az orosz folk-rock kultikus alakja ő immár két évtizede (Melnyica nevű együttesével), s amellett – igazi nevén (mint Natalia O’Shea) – komoly tudós: a bölcsészettudományok doktora, a kelta kultúra szakértője.

2019-07-30 12 óra Viktor Cojt sokszor hallgattuk már a Davajban – az 1990-ben, fiatalon, autóbelesetben elhunyt zenész az orosz rockzene nagy legendája: zseniális dalszerző, költő, színész, képzőművész volt, akinek a dalait nemcsak ismerik és szeretik az oroszok, hanem újra és újra feldolgozzák – a legjobb orosz rockzenészek éppúgy, mint szinte mindenki, aki zenél Oroszországban. Most a sok ezer feldolgozásból hallgatunk meg néhányat – természetesen részben a legnagyobb orosz sztároktól: Zemfirától, Butuszovtól, Kincsevtől, Helaviszától… Lesz köztük olyan is, amitől Coj talán forogna a sírjában, bár ki tudja… Coj életműve olyan gazdag és titokzatos, hogy csak találgatni lehet, vajon mit gondolna, ha látná, mit művelnek a dalaival, és mire használják őket…

2019-07-23 12 óra Garik Szukacsov az orosz könnyűzene egyik legizgalmasabb egyénisége: zeneszerző, költő, gitáros, színész, tévés műsorvezető, Viszockij dalainak (talán) legjobb előadója… És „huligán”. Legalábbis ez az imidzse évtizedek óta: huligán, proli és jó haver, akivel a zenésztársai szeretnek együtt fellépni, mert Garik biztosan gondoskodik a jó hangulatról. Ami pedig a zenéjét illeti, az ugyanolyan sokszínű, mint maga az ember: a műsorban hallgatunk Viszockij-feldolgozást, gyönyörű szerelmes dalt, fergeteges magyaros-cigányos (és Brahms motívumait is felhasználó) szerzeményt, tangót és szép lírai kompozíciót, amely – az egyébként az orosz szeparatisták pártján álló Szukacsov tudtán kívül – az ukrán nacionalisták valóságos himnusza lett.

2019-07-16 12 óra A Csajf „narodnaja rok-gruppa”, azaz, mondjuk, „a nép rockzenekara” Oroszországban. Vlagyimir Sahrin és társai nem virtuóz zenészek, ráadásul az énekes, gitáros és zeneszerző Sahrin egyáltalán nem rockzenésznek fest. Mégis olyan dalokat ír, amelyek mintha az orosz lélek mélyéről szólnának. Sahrin a nyolcvanas években építőmunkás volt, amikor elkapta a rockszenvedély, és egy rendőr barátjával együtt zenekart alapított. A kilencvenes évek elejétől pedig a Csajf rendületlenül az egyik legnépszerűbb banda Oroszországban: dalaikból gyakran igazi életöröm árad, olykor pedig mélységes orosz bánat. Nem lehet őket nem szeretni.

2019-07-09 12 óra A legendás Gorbuska klubban tartott koncertet nemrég az Akvarium, Borisz Grebenscsikov együttese. A koncerttermet zsúfolásig megtöltő közönség – fiatalok, középkorúak, öregek – óriási szeretettel fogadta BG-t, az orosz rockzene történetének egyik legnagyobb alakját: az énekest, dalszerzőt, költőt, gitárost, „pravoszláv buddhistát”. Grebenscsikov először a legújabb dalait adta elő a bandával, majd jöttek a régiek, amiket mindenki együtt énekelt vele. „A rock and roll halott” című szerzeményt fergeteges improvizációkkal játszották, bebizonyítva, hogy az Akvarium kiváló zenészekből áll, akik ha kell, alázatosan kísérik a frontembert, de őrületes zenét is tudnak produkálni. A Bézs mai adása az Akvarium negyven évéből ad egy kis ízelítőt.

2019-07-02 12 óra Oroszország nagyon nagy – így hát nagy a hangja is, sok értelemben. Az biztos, hogy az orosz rock- és popzene sem szűkölködik elsöprő erejű hangokban. Ebben a könnyed, nyári – azaz nagy társadalmi témáktól mentes – műsorban a legjobb hangú énekeseket hallgatjuk meg. A válogatás természetesen szubjektív, mert hát milyen is lenne. A „legjobb” hangú énekesek persze nem a legzseniálisabb zenészek és dalszerzők, de azért ebben a válogatásban is kiváló zenéket hallgatunk meg, csodálatos dalokat, amelyek többsége a szerelemről szól. Lesz köztük kemény rock, lágy rock, pop és folk. És az énekesek, akiket kiválasztottam: Nargiz Zakirova, Valerij Kipelov, Artur Berkut, Darja Sztavrovics, Dmitrij Varsavszkij, Grigorij Lepsz, Olga Kormuhina és Pelageja.

2019-06-25 12 óra A szibériai punkról beszélgetünk Gazda Albert újságíróval, aki immár másodjára a műsor vendége. Egyszer áttekintést adott nekünk az orosz rockzene történetéről, mára pedig két legendás alkotótól és előadótól választott dalokat: Jegor Letovtól, aki a Grazsdanszkaja Oborona nevű együttesével megteremtette a szibériai punkot (s aztán zenészek egész sora próbálta utánozni őket), és Janka Gyagilevától, aki sokszor lépett fel Letovval együtt. Mindkettő óriási tehetségű és öntörvényű művész volt, s mindketten korán meghaltak – Gyagileva 1991-ben, Letov 2008-ban –, zavarba  ejtően különös zenei és – ami talán még fontosabb – költői életművet hátrahagyva.

2019-06-18 12 óra Vlagyimir Putyin mindig aktuális téma, most például Ivan Golunov ügyével kapcsolatban beszél róla a világ: egyesek szemében ez is bizonyítja, hogy jó elnök, hiszen elengedték az ártatlanul megvádolt újságírót; mások szemében Golunov meghurcolása is azt mutatja, mennyire velejéig korrupt Putyin rendszere. A Davajban nem politizálunk, de azért beszélünk politikai eseményekről is – elvégre az orosz rock- és popzene is reagál minden fontos dologra, ami az országban történik. Úgyhogy most meghallgatunk nyolc „putyinos” dalt – felváltva pro és kontra: négy szerzemény nagy szeretettel (sőt szerelemmel) szól az orosz elnökről, négy pedig gúnnyal vagy kemény kritikával.

2019-06-11 12 óra A Russian Dolls nevű, orosz dalokat játszó zenekar gitárosa és énekese, Szabó Kata állította össze a mai műsor zeneanyagát, nekem is sok meglepetést okozva. Például azzal, hogy milyen sokan játszanak kiváló reggae-t Oroszországban (közülük is a legjobban a Jah Division, a kubai származású Herbert Morales együttese). Fergeteges alternatív zenét játszik a NOM, amely nemrég fellépett az A38-as hajón, és nemkülönben a Shortparis, amely idén szeptemberben a Dürer-kertben ad koncertet. És lesz egy megható Viktor Coj-dal (mert őt Kata is nagyon szereti), és egy csupa irónia Vászja Oblomov-szerzemény. Füves bódulat, mély érzések, humor, keserű irónia: olyan egyveleget hallgatunk meg, amelyben – mind a zenét, mind a szövegeket tekintve – rengeteg minden benne van a mai Oroszország hangulatából.   

2019-06-04 12 óra Nyolc remek dal, nyolc nagyszerű együttes (vagy szólista) – és egy kis időutazás az orosz könnyűzenében a hetvenes évek végétől 2017-ig. Az egyik legelső népszerű orosz együttessel kezdünk, a Voszkreszenyijével, amely az orosz rock hőskorától kezdve máig rendületlenül aktív és népszerű a lírai dalaival, és a szintén régóta meghatározó együttesnek számító Pilot egy 2017-es dalával zárjuk a műsort. És közben lesz fergeteges kemény rock a nyolcvanas évekből, egy már majdnem elfeledett, korán elhunyt, csodálatosan tehetséges bárd (Venya Drkin), egy hip-hop költő (Vászja Oblomov), egy gyönyörű dal a háborúról a Csajftól (amely szintén régóta a legnépszerűbb együttesek közé számít) – és persze sztorik meg röpke eszmefuttatások az orosz rockzene és az orosz társadalom elmúlt negyven évéről.

2019-05-28 12 óra Alekszandr Baslacsovnak szenteltük az előző műsort, és neki szenteljük ezt a mostanit is: az 1988-ban, huszonnyolc éves korában elhunyt énekes és zeneszerző „a rock évtizedének” (azaz a nyolcvanas éveknek) olyan különleges alakja – és sokak szerint a legnagyobb rockköltője – volt, hogy érdemes meghallgatni még néhány dalát, részben az ő előadásában, részben nagy orosz rocksztárok feldolgozásában. Például a Viszockij emlékére írt háromrészes kompozíciót (Triptichont), ha már sokan „új Viszockijnak” nevezték Baslacsovot. A feldolgozások pedig olyan nagyszerű művészek munkái, mint Garik Szukacsov, Alekszandr Vasziljev és Edmund Skljarszkij. Meghallgatunk egy dalt a Baslacsov emlékére rendezett 1980-as koncertről is – éspedig Janka Gyagilevától („a szibériai Janis Joplintól”), aki nem sokkal később maga is öngyilkos lett. 

2019-05-21 12 óra A nyolcvanas évek „a rock évtizede” volt Oroszországban – vagy „a csengettyűk ideje”, ahogy néha mondják: Alekszandr Baslacsov híres dala után. „Szasbas”, ahogy a barátai hívták, 1989-ben, huszonkilenc éves korában öngyilkos lett. Írt addig összesen hatvan dalt, de egyetlen lemeze sem jelent meg az életében.  Ennek ellenére ma az orosz költészet és az orosz rockzene klasszikusa, igazi legenda, akinek dalai tovább élnek nemcsak az élete során készült koncertfelvételeknek, hanem a feldolgozásoknak köszönhetően is. Úgyhogy a mai műsorban négy dalt tőle, négyet pedig az orosz rockzene nagy sztárjainak (Sevcsuk, Helavisza, Kalinov Moszt, Szergej Bogajev) feldolgozásában hallgatunk meg.

2019-05-14 12 óra Komor témája lesz a mai műsornak: a világvége dalait hallgatjuk – apokaliptikus és posztapokaliptikus szerzeményeket nagy sztároktól: Lindától, Letovtól, az Aliszától, a Krematorijtól, az Atlantida Projecttől… Mert ahogy az orosz irodalomnak, úgy az orosz rock- és popzenének is gyakori témája ez: az utolsó háború (vagy valami más katasztrófa) és az emberiség egy kis maradékának élete a világégés után. Fájdalmas, szomorú, nosztalgikus dalok szólnak – mintha már túl lennénk azon, amit az orosz írók és rockköltők egy része szinte elkerülhetetlennek érez, és az apokalipszis túlvilágáról néznénk vissza a mai önmagunkra, amikor még – talán – tehettünk volna valamit.

2019-05-07 12 óra Varázslatos – szomorú, tragikus, léleksimogató – dalokat hallgatunk meg a mai műsorban: régieket, amelyek már klasszikussá váltak, és újabbakat, amelyek biztosan klasszikussá válnak. A leghíresebb orosz rapper, Baszta kilépett a rap világából, és írt egy megható, elgondolkodtató szerzeményt „a szamszára törvényéről”, amellyel azokat is meghódította, akik rapet sohasem hallgatnak. Szergej Galanyin David Bowie-ról és a rockzene más elhunyt zseniális alkotóiról énekel, akik igazából „nem haltak meg, csak kimentek egy cigire”. Most először a műsorban (már régen kellett volna) lesz egy dal a Szektor Gazától, a 2000-ben, fiatalon elhunyt Jurij „Hoj” Klinszkih együttesétől: „A drogos” azóta is orosz rockzene legjobb dala a kábítószeresek világáról. És lesz BI-2, Noize MC, Monyetocska, UMA2RMAN… és Jurij Sevcsuk, aki 1992-ben elhunyt feleségére emlékezik egy fájdalmasan szép dallal.

2019-04-30 12 óra Orosz költők megzenésített verseit hallgatjuk meg ebben az adásban – pontosabban lesz köztük egy magyar is: Ady Endre „Héjanász az avaron” című költeményére Vjacseszlav Butuszov írt fantasztikusan jó dalt. A szörnyű XX. század tragikus sorsú zsenijeinek műveit a mai orosz könnyű rockzene legkiválóbb alkotóinak feldolgozásában ismerjük meg: Valerij Szkorogyed, Borisz Grebenscsikov, Jurij Sevcsuk, Helavisza, Alekszandr Vasziljev, Szvetlana Szurganova és Zemfira – mindannyian nemcsak kiváló zeneszerzők, hanem nagyszerű költők maguk is. A költőzsenik pedig: Nyikolaj Gumiljov (akit a bolsevikok kivégeztek), Szergej Jeszenyin, Majakovszkij és Cvetajeva (akik az öngyilkosságba menekültek), Nyikolaj Zabolockij (aki hosszú éveket töltött a sztálini Gulagon) és Joszif Brodszkij (akit kiutasítottak a Szovjetunióból). 

2019-04-23 12 óra Punk rock, hard rock, heavy metál, power metál a mai műsorban csupa-csupa hamisítatlan rockzene szól. Őszinte, kőkemény rock a nyolcvanas-kilencvenes évekből, amikor a szovjet rendszerrel dacolva sok fiatal zenész valóban őszintén hitt benne, hogy a rock örök és elpusztíthatatlan, és a gonosz erőivel küzd a világban. Lesz zúzás és hörgés, de lesznek nagyívű rockballadák is – és lesz néhány dal már a mi időnkből is: mert ezek a zenészek ma, kicsit megöregedve is nyomják ezerrel. Valerij Kipelov, Artur Berkut, Dmitrij Szpirin, Igor Kuprijanov és többiek mind kiváló énekesek – ha kieresztik a hangjukat, jön a libabőr…

2019-04-16 12 óra A nyolc – szerintem – legszebb orosz (és ukrán) énekesnő után, akiket egy héttel ezelőtt mutattunk be, a mai adást is a nőknek szenteljük: csupa káprázatosan tehetséges előadót hallgatunk meg – akik jobbára egyben zeneszerzők és szövegírók is. Lesz hard rock is (Blongyinka Kszju Kurt Cobain emlékére írt egy fergeteges dalt), de a dalok többsége a szerelemről vagy épp a magányról szól: lágy dallamokkal, érzékeny szövegekkel. És a dalok között szó lesz megint általában az orosz nőkről is – az Orosz Nőről, akinek mély orosz lelke van (mint a dalokból is hallhatjuk majd), de ugyanakkor bámulatos ereje is, hogy életben tartsa azt a hatalmas országot, ahol a férfiak nemcsak arra hajlamosak, hogy halálra igyák magukat, hanem arra is, hogy embertelen politikai rendszereket hozzanak létre

2019-04-09 12 óra A legszebb orosz énekesnőkről lesz szó ebben az adásban – meg egy kicsit az orosz nőkről általában. A válogatás természetesen szubjektív, és nem csupán a vonzó, szexi külső játszott benne szerepet, hanem a tehetség kisugárzása is. Varázslatos orosz (és orosz nyelvű ukrán) énekesnőket hallgatunk meg, akik egyben (legalábbis a többségük) zeneszerzők és szövegírók is. A dalok jórészt a szerelemről szólnak, de lesz fájdalmas ballada a katonáról, aki nem tért vissza (feltehetően az ukrajnai háborúból), lesz filozofikus dal a „tudatról” – meg hát a szerelemről szóló dalok is izgalmasak és költőiek: Mara igazi költő, a 2015-ben elhunyt Szása Szokolova mintha valami másik dimenzióból érkezett volna hozzánk, Darija Sztavrovicsnál tán az egész világon nincs dögösebb hardrock-énekesnő, az ukrán Anyi Lorak hangja csupa fájdalom (őt egy nyugati magazin Kelet-Európa legszebb nőjének nevezte), a finom, szűzies Polina Gagarina pedig új klipjében szinte megbotránkoztatóan erotikus.

2019-04-02 12 óra Zenei stílusok bizarr egyvelege a mai műsor: lesz benne rap, mainstream rock, elektronikus zene, meditációs zene, egy negyvenes évekbeli amerikai sláger egy mai orosz szupersztár előadásában és két kategorizálhatatlan, fura énekes: Pszoj Korolenko (az orosz nyelv akrobatája) és Pjotr Mamonov (akit sokan „jurigyivijnek”, „szent eszelősnek” tartanak). És mindegyik dalnak van valami pikantériája, aminek köszönhetően sok-sok millióan hallgatták már meg őket a YouTube-on. Az én – új – kedvencem Pszoj Korolenko, akinek persze elsősorban a szövegei izgalmasak – a mi rímhányó Romhányink és Geszti Péterünk nyelvi leleményessége juthat eszünkbe róla, de ehhez filozofikus mélység is járul – nem véletlen, hogy Vlagyimir Szorokin, a neves író szerint a mai orosz költészetben ő a legnagyobb zseni.

2019-03-26 12 óra „Az élet szép dolgairól szólnak a dalaink: a vodkáról és a lányokról– mondta egyszer Szergej „Snur” Snurov, a Leningrád együttes frontembere. Nos, a mai orosz könnyűzene legnépszerűbb, külföldön is jól ismert zenekarának dalai igazából sok minden másról is szólnak. Hogy miről, azt Kiss Andrejjel, a jelenlegi már inkább az üzleti életben tevékenykedő egykori újságíróval együtt meséljük el. Azért vele, mert – mind megtudtam – nagyon szereti a Leningrádot, s amellett ő, mivel tökéletesen tud oroszul, pontosan érti Snurov mai orosz szlenggel, trágársággal, humorral és gyakran kemény társadalomkritikával teli szövegeit. És persze természetesen szó lesz a vodkáról és a lányokról is – már csak azért is, mert Snurov mellett, aki remekül alakítja az egyszerű, trehány, piás orosz pasi figuráját, mindig ott van a színpadon legalább egy dögös és remek hangú énekesnő is.

2019-03-19 12 óra Ma nincs politika, nincs történelem, nincs dalszövegelemzés (vagy csak egy kevés) – mert ez az adás igazán a zenéről szól. Az elmúlt évtizedek legjobb orosz (komoly)zeneszerzőiről, Alfred Snyitkéről, Szergej Kurjohinról és Alekszej Ajgiról, illetve azokról az orosz progresszív rock-bandákról, amelyek az egyébként remek dalok instrumentális részeiben érezhetően a legjobb nyugati progrock-együttesek nyomdokait követik. S ami nekünk talán a legérdekesebb: mintha az Omega hatását is érezni lehetne a zenéjükön – nem véletlenül, hiszen a magyar rock a Szovjetunióban turnézó magyar együtteseknek és a magyar lemezeket gyűjtő megszállott rajongóknak köszönhetően majdnem olyan meghatározó volt az orosz rockzene kialakulásakor, mint a Beatles vagy a Led Zeppelin.

2019-03-12 12 óra Az orosz rockzene aranykora, a nyolcvanas-kilencvenes évek legendás alkotói közül sokan ma is aktívak – bár a fiatalok már nem őket hallgatják, és nem értük rajonganak, de ők rendületlenül alkotnak és koncerteznek. A közönségük talán főként idősekből áll, de az új dalaik is nagyszerűek – a szövegeik pedig ugyanolyan költőiek – és gyakran rejtélyesek –, mint annak idején. Grebenscsikov dögös „Boj-Babá”-ját hosszan lehetne elemezni, Vasziljev új dala gyönyörű szerelmi vallomás a feleségéhez, a hazafias-pravoszláv Kipelov őrülten jó dalt írt Leningrád hősiességéről a második világháborúban, Makarevics mintha semmit sem változott volna, csak közben a Putyin-rendszer egyik legfőbb bírólája lett: az új dala is fülbemászóan dallamos és filozofikusan mély, Sevcsuk pedig újra a „szabadságról” énekel – de úgy, ahogy senki más nem tud, csak ő.

2019-03-05 12 óra A Davaj! mai adásában az irodalom lesz a középpontban: a mostanában megjelent és megjelenés előtt álló orosz könyvekhez választottam dalokat. Szolzsenyicinhez meghallgatunk egy dalt Sztálinról: a bárdként és íróként is fantasztikus Juz Aleskovszkij szerzeményét; Nabokovhoz – akinek a Lolitája hamarosan új kiadásban jelenik meg – a nimfácskának is csodálatos és költőnek talán még jobb Monyetocska szatirikus dalát hallhatjuk a kilencvenes évekről (amely szerintem az elmúlt évek legnagyszerűbb orosz dala, legalábbis ami a szövegét illeti); Pelevinhez Grebenscsikovot, Glukhovskyhoz a Lenyingrad együttest, Turgenyevhez (mivel új fordításban jelenik meg az Apák és fiúk) a belorusz Ljapisz Trubeckoj együttest választottam… és így tovább. Nagyszerű könyvek – s talán a dalokból az is kiderül, hogy az oroszok nemcsak az irodalomban jók, hanem a rock- és popzenében is.

2019-02-26 12 óra Az orosz „folk metal” legjobb együtteseit az egész világon ismerik a műfaj szerelmesei, úgyhogy ezúttal tőlük hallgatunk meg néhány dalt. És mivel ezek a dalok gyakran az oroszok (és általában a szlávok) történelméről vagy hajdani, pogány hitvilágáról szólnak, ezúttal nem a mai – vagy a közelmúltbéli – politikai életről lesz szó, hanem ezeréves történetekről. Arról például, hogy a varég (viking vagy esetleg funnugor?) Rurik vezér hogyan egyesítette a szláv törzseket. Vagy hogy miért fontos az orosz kultúrában is Attila alakja. A zenék pedig elsőrangúak – a Melnyica, az Arkona, az Alkonoszt, az Arija, a Kalevela, a Knyazz és a Szlot mind olyan együttes, amely ötvözni tudja a metálzene őrült, gyakran sámánisztikus erejét az orosz lélek lelki és intellektuális mélységeivel.

2019-02-19 12 óra A mai műsorban orosz és ukrán rock- és popzenét egyaránt hallgatunk, sőt orosz-ukrán szerelmes duettet is. A téma ugyanis az ukrajnai háború; Stier Gábor újságíróval, külpolitikai szakértővel arról beszélgetünk, miféle háború ez, miért kezdődött el, és kinek áll érdekében, hogy folytatódjék. A Davaj! korábbi adásaiból is kiderül, hogy a legnépszerűbb orosz zenészeket is megosztja az ukrán kérdés: egyesek kiállnak Putyin politikája mellett, mások élesen támadják őt. De most a legjobb ukrán együttesektől is hallgatunk dalokat, köztük az Okean Elzitől, amelynek énekese, Szvjatoszlav Vakarcsuk a politikai életben is fontos szerepet játszik.

2019-02-12 12 óra Az 1990-ben, huszonnyolc évesen autóbalesetben elhunyt Viktor Coj az orosz rockzene legnagyobb legendája – örök téma, hogy vajon milyen dalokat írna most, és mit szólna ahhoz a világhoz, amely a Szovjetunió szétesése után Oroszországban kialakult. Dalai számtalan feldolgozásban is tovább élnek, rejtélyes dalszövegeit elemzik, magyarázzák és korunknak szóló üzeneteket olvasnak ki belőlük, sokak szerint csak Viszockijéval lehet összehasonlítani művészetének erejét és hatását. A nyolcvanas évek mindent elborító orosz bánatát és az ebből a bánatból mégiscsak kisarjadó reményt valóban senki más nem fogalmazta meg olyan szívbe markolóan, mint ő, ez a koreai származású, szomorú hangú művész, aki nem akart mást – se lázadni, se csillogni, se sztárként élni –, csak a lehető legegyszerűbben elénekelni a dalait. A rajongói szerint „Coj zsiv”, azaz „Coj él”: ő nem halhatott meg, „csak kiment egy cigire”.

2019-02-05 12 óra Ötven éve, 1969-ben, Beatles-rajongó gyerekként hozta létre Andrej Makarevics az első együttesét Tim Machines néven, amelyből aztán a hetvenes évek végére az orosz rockzene első szupergroupja lett, a Masina Vremenyi. A dalokat és a szövegeket többnyire Makarevics írta, de a basszusgitáros Alekszandr Kutyikov és a gitáros Jevgenyij Margulisz is az orosz rock legendás alakjai immár. Makarevicsék írtak elsőként orosz nyelvű rockdalokat, az ő „Povorot” (Fordulat) című daluk volt az első rocksláger, melyet az egész ország ismert, és a nyolcvanas évek első felében (amikor Moszkvából ki volt tiltva a zenekar), Oroszország-szerte olyan népszerűek voltak, mint a Beatles a hatvanas években Angliában. A Masina Vremenyi első korszakából hallgatunk meg négy dalt a mai műsorban, és három későbbit – mert Makarevics rendületlenül írja a dalait, koncertezik szólóban vagy a Masina Vremenyivel, könyveket ír, fest, hallatja hangját a politikában: egyszóval örökifjú művész és Oroszország egyik olyan híressége, akire mindenki odafigyel.

2019-01-29 12 óra A hetvenes évek elejétől meghatározó, sőt talán a legmeghatározóbb alakja az orosz zenei életnek az Akvarium együttes frontembere, Borisz Grebenscsikov, aki manapság is ír új dalokat és koncertezik. Amellett ír, fest és járja a világot rendszeresen meglátogatja tibeti guruját is, és dalainak egy részét buddhista meditációk ihletikJurij Sevcsuk „a mi pravoszláv buddhistánknak” nevezte. Grebenscsikov szólóban is, az Akvariummal is (melyben már több tucatnyi zenész megfordult) rengeteg stílusban alkotott hosszú pályafutása során: játszott rockot, experimentális zenét, reggae-t, sanzont – egyetlen műsorban képtelenség lenne akár csak ízelítőt adni életműve sokszínűségéből. Így hát a meditációs, spirituális, mágikus szerzeményeiből választottam egy csokrotGrebenscsikovnak ezeket a dalait hallgatva mintha egy másik, szebb világba kerülnénk, és vele együtt ringatóznánk a dzshánában.

2019-01-22 12 óra Újból egy kis orosz rocktörténelem: a nyolcvanas-kilencvenes évek legnépszerűbb együttesének, az újhullámos Nautilus Pompiliusnak a dalait hallgatjuk a mai műsorban. Oroszországban ma is mindenki ismeri a banda frontemberét, Vjacseszlav Butuszovot, aki a Nautilus felbomlása óta is rendületlenül folytatja zenei pályáját. De a történet főhőse most nem ő lesz, hanem az együttes szövegírója, a 2007-ben elhunyt Ilja Kormilcev – az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb orosz költője. Az ő példáján is láthatjuk, mennyire szövegcentrikus az orosz rockzene; és megpróbáljuk megfejteni ezt a furcsa jelenséget – hogyan válhatott milliók bálványává az a Butuszov, aki a legtöbb dalában egy bonyolult képi világú, titokzatos és csöppet sem rockos (vagy hippi) költő dalait énekelte: többnyire arról, hogy mennyire idegennek érzi magát ebben a visszataszító világban.

2019-01-15 12 óra Tavaly ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját a DDT együttes, természetesen koncertturnéval. Így hát a Davaj!-ban, kicsit megkésve, mi is megünnepeljük a orosz rockzene legendás, sokak szerint (szerintem is ) legjobb együttesének évfordulóját, és csupa Jurij Sevcsuk-dalt hallgatunk: az 1981-es Dozsgy” (Eső) cíművel kezdjük és egy egészen friss, 2018-as felvétellel fejezzük be. Mert DDT igazából Sevcsukot jelenti: rengeteg zenésszel dolgozott már együtt (most szinte csak fiatalokból áll az együttes) – csak ő maga nem változik: az újabb szerzeményei is izgalmasak, a szövegei pedig egyre érettebbek. Talán túlzás (bár ki tudja): egyesek korunk Puskinjának tartják, és nagyon sokan az orosz nép élő lelkiismeretének.

2019-01-08 12 óra Az új év első műsorában az orosz rock klasszikusairól áttérünk a legsikeresebb mai előadókra. Ami azt is jelenti, hogy nem ússzuk meg rap nélkül – de orosz rapet, higgyék el, érdemes hallgatni. Őrületes erő van benne, a szövegek pedig kegyetlen őszinteséggel szólnak a mai orosz valóságról. Megszólalnak azok az előadók, akiknek a koncertjeit az utóbbi időben betiltják (Haszki és az IC3PEAK együttes), a szupersztár Oxxxymiron, aki nagy koncertet szervezett a támogatásukra, és természetesen próbálunk képet adni arról, miért és hogyan folyik ez a harc a rendszerkritikus rapperek és a Putyin-rezsim kulturális vezetése között.

2018-12-18 12 óra Karácsony előtt léleksimogató dalokat hallgatunk a Davaj!-ban: az orosz rockzene nagyszerű alkotóitól egy-egy olyan kompozíciót, amelyben a hitükről vallanak… vagy épp csak arról, hogyan érintette meg őket a világ titka. Nem vallásos és nem „karácsonyi” dalok ezek – bár olyan is lesz köztük –, inkább a lélek megnyugvásának dalai, vagy a vigasz dalai. De lesz köztük olyan is, amely az ünnepre készülő magányos ember keserűségéről szól, és olyan is, amelyben Jézus nem tud mit kezdeni a mai, hitetlen világunkkal. Jurij Sevcsuk, Borisz Grebenscsikov, Ilja Kormilcev, Alekszandr Vasziljev és a többi nagyszerű zenész és költő szövegei nem az ünnepről szólnak, hanem annál sokkal többről: a hittel küszködő vagy a hitben felragyogó életről – és épp ettől annyira varázslatosak.

2018-12-11 12 óra Mai műsorunk vendége a Kárpátalján született kiváló újságíró, Gazda Albert, aki időről időre az orosz rockzenéről is megnyilatkozott már – az Indexen például 2007-ben nagy cikket írt a legjobb orosz (és szláv) együttesekről, egy interjújában pedig azt mondta: „az orosz rockzene érzelmesebb, mint a nyugati”. Most hét dalon keresztül mesél nekünk erről az „érzelmesebb” rockzenéről – a legnagyobb rock-klasszikusok dalait hallgatjuk együtt: a Masina Vremenyit, a Nautilus Pompiliust, az Akvariumot, a DDT-t, a Grazsdanszkaja Oboronát, de lesz egy ukrán együttes (a Vopli Vidopljaszova) és egy belorusz (a Ljapisz Trubeckoj) is. Csupa kiváló zene és izgalmas szöveg – és egy kis történelem a nyolcvanas évek elejétől napjainkig.

2018-12-04 12 óra A mai műsorban Dmitry Glukhovsky kedvenc dalait hallgatjuk meg. Moszkvában találkoztam a világszerte népszerű „Metró-trilógia” szerzőjével, az egyik legjelentősebb mai orosz íróval, s miután elmondta, miről fog szólni az új regénye, elbeszélgettünk egy kicsit az orosz rockzenéről is. Dmitrij (mert azért igazából így kellene írni a nevét, de ő nem engedi) nosztalgiázva mesélt kamasz- és ifjúkoráról: kedvenc dalai egy-egy szerelmet idéztek fel bennede ettől függetlenül is nagyszerű dalok ezek, és nem csak a szerelemről szólnak. Hanem például arról, hogy a nyolcvanas években mit jelentett Amerika az orosz fiatalok számára. Vagy hogy érdemes-e alumíniumuborkát ültetni. Az orosz rock nagy legendáit hallgatjuk megint: Viktor Cojt, Jurij Sevcsukot, a Nautilus Pompiliust… és olyanokat is, akiket még nem mutattam be a műsoromban, de szintén őrülten jók: a Mumij Troll és a Csizs együttest.

2018-11-27 12 óra A Junona i Avosz című, 1981-ben bemutatott rockoperából hallgatunk meg részleteket ebben az adásban – abból a műből, amelyet az orosz István, a királynak is nevezhetünk. Hasonlóan töretlen a sikere az első bemutató óta, nemcsak Moszkvában, hanem még jó néhány orosz városban játsszák folyamatosan, és a dalok egy részét minden orosz kívülről tudja. A zenét Alekszej Ribnyikov szerezte, a szöveget Andrej Voznyeszenszkij írta, és 1981-ben óriási dolog volt, hogy előadhatták: hogy egyáltalán rockzene szólhat egy állami színházban, ráadásul olyan hazafias és vallásos érzéseket közvetítve, amelyek a szocialista internacionalizmussal és ateizmussal nemigen voltak összeegyeztethetők. Ennek ellenére a párt először gond nélkül engedélyezte a bemutatót – de a lemez, miután Nyugaton cikkek százai jelentek meg a „szovjetellenes” darabról, még jó ideg nem volt kapható.

2018-11-20 12 óra A mai Davaj! vendége Egressy Zoltán, a kiváló író, aki emellett zenész is: az egykori (de néha még ma is fellépő) Striptease együttes dobosa. Ő a kedvenc orosz íróiról mesél nekünk, és mindegyikhez lejátszunk egy hozzá illő dalt. Így lesz a műsorban Anna Karenináról szóló rap; románc a Turgenev-bandtől; a 2018-as év egyik legnagyobb slágere, amely egy Gogolról szóló film betétdala… és a többi. Egressy Zoltánnak tavasszal jelenik meg az új regénye, és (meglepetésként) ehhez is meghallgatunk egy dalt: egy régi Nautilus Pompilius-slágert.

2018-11-13 12 óra Egy újabb műsor (főleg) női előadókkal – ezúttal kevesebb lesz a rockzene, de több a politika. A dalok fő témája, kicsit leegyszerűsítve, az orosz hazafiság, pontosabban hazalányság. Meghallgatunk egy Putyinhoz írt szerelmes dalt a gyönyörű Natali előadásában – amelyről nem nagyon lehet eldönteni, hogy vicc vagy komoly. A világhírű Zsanna Bicsevszkaja „Orosz indulója” harcba küldi az orosz fiúkat, hogy vessenek véget a kuplerájnak a világban, és álljanak bosszút azokon, akik gúnyolódnak Oroszországon. Julija Csicserina a Donbasszban harcoló orosz katonákat lelkesíti. A Lenyingrád együttes mindezt kigúnyolja „Patriotka” című dalával, a Pussy Riot pedig üvöltve vádolja Putyint, amiért szítja a háborús feszültséget. Egyszóval műfajilag is, politikai tekintetben is nagyon változatos műsor lesz: fergeteges, plurális egyveleg…

2018-11-06 12 óra A Davaj! eddigi adásaiban elvétve szerepeltek nők – most ezt a hibát helyrehozzuk, és az orosz rock- és popzene legkiválóbb női előadóitól (akik közül többen egyben komponisták is) hallgatunk meg egy-egy dalt. Szomorkás, sőt szomorú műsor lesz ez, legalábbis egy része – két korán elhunyt csodálatos énekesnőre is emlékezünk ugyanis: Szása Szokolovára és Zsanna Friszkére. Meghallgatunk egy aprócska bluest Zemfirától, egy érzelmes keményrock-dalt a Louna együttestől, amelynek frontembere, Lu Gevorkjan épp Zemfirától vette át a legnépszerűbb orosz rockénekesnő címet, zárásként pedig Szergej Galanyin és Juta varázslatos duettje szól majd.

2018-10-30 12 óra Mai műsorunk vendége Soproni András műfordító (nem mellesleg egy remek könyv, az Orosz kulturális szótár szerzője), aki egy káprázatos orosz-amerikai énekesnőt mutat be nekünk: Jamunát (ahogy Amerikában nevezik), avagy Dzsemma Halidot (ahogy Oroszországban ismerik). Jamuna főként orosz sanzonokat, románcokat és népdalokat ad elő. A mai műsort tehát valóban finom, lágy hangoknak szenteljük. S hogy mi köze ennek a rockzenéhez? A ma már klasszikusnak számító zenészek, főként Grebenscsikov, Makarevics és Sevcsuk nemcsak az angolszász rockzenét kezdték utánozni a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben: sok szerzeményükben érződik ennek a rendkívül gazdag orosz dalkultúrának a hatása is – így teremtették meg a sajátos orosz rockzenét a maga gyakran bársonyos hangzásvilágával és ragyogó szövegeivel.

2018-10-16 12 óra Hetedik adás – hét dal – hét remekmű!  Komolyan mondom, ezt ne hagyják ki: én magam is elcsodálkoztam, milyen fantasztikus összeállítás született. Meghallgatjuk a – szerintem – legszebb orosz szerelmes dalt; az első (1987-es) orosz hardrock-lemez legismertebb szerzeményét Varsavszkijtól, az orosz pravoszláv rock aranytorkú énekesétől; egy gyönyörű rockaltatót Kipelovtól (szerintem legalább olyan jó, mint a mi Charlie-nké); egy horror-rock szerzeményt a legendás Korol i Sut együttestől és két gyönyörű hazafias (nacionalista?) dalt: az egyik az orosz medvéről szól, amelyik behív a barlangjába, és rockzenét hallgat velünk – de csak ha kedvesek vagyunk hozzá. (M. Nagy Miklós)

2018-10-09 12 óra Újabb hét nagyszerű dal az orosz rockzene történetéből, újabb izgalmas, sőt olykor abszurd sztorik – Majk Naumenkótól Jurij Sevcsukig. Megtudjuk például, miért van házi őrizetben Kirill Szerebrennyikov, aki az orosz rock hőskoráról szóló Leto című filmet rendezte. És eltűnődünk azon, vajon lehetséges-e, hogy Putyin valóban nem ismeri Oroszország leghíresebb rockzenészét, aki ugyanakkor az ellenzék egyik vezére is, és sokan „a nemzet lelkiismeretének tartják”. A politikai témájú dalok mellett meghallgatunk azért egy fergeteges orosz rock and rollt is („az orosz Dollyt”), és egy szép szerelmes dalt a Nautilus Pompiliustól, amelynek a szövegét (mint a legtöbb Nautilus-dalt), egy igazi költő, a zseniális Ilja Kormilcev írta.

2018-10-02 12 óra Az orosz lélek minden húrján tudott játszani” – írta Stier Gábor a Magyar Nemzetben Viszockij születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából. Vele fogunk beszélgetni és Viszockij-dalokat hallgatni a Davaj! újabb adásában. Mit jelentett ő az oroszoknak a brezsnyevi pangás éveiben, és mit jelent most? Mennyire eleven a művészeteés milyen hatással volt az orosz rockzene legnagyobb alakjaira? A legnagyszerűbb Viszockij-dalok közül hallgatunk még néhányat – köztük azt is, amelyben a terv túlteljesítéséért az egyszerű orosz melós külföldi utazást kap jutalmul, de eligazítják előtte arról, hogy kell viselkedni a „cseh Budapesten”.

2018-09-25 12 óra Az orosz zene legnagyobb sztárjait jobbára nem ismeri a világ, de azért vannak kivételek. Ebben az adásban tőlük hallgatunk meg egy-egy dalt, kezdve Viszockijtól (aki persze nem rockzenész volt, de óriási hatással volt a rockzenére)… És lesz Alla Pugacsova, aki a szovjet esztrád örök szimbóluma, de azért vannak egészen színvonalas, rockos dalai is, és énekelni nagyon tud. Meghallgatunk egy angol nyelvű felvételt Borisz Grebenscsikovtól, akiből Amerikában is sztárt akartak csinálni, de ez nagyjából csak annyira sikerült, mint a mi Fonográfunkkal. És lesz Tatu, Pussy Riot meg a nálunk is népszerű, a Szigeten is fellépett őrült Leningrád együttes. És persze a Gorky Park sem maradhat ki, amely a kilencvenes években, talán egyedül az orosz együttesek közül, egy időre igazán népszerű lett Amerikában is.

2018-09-18 12 óra Az orosz rock- és popzene ugyanolyan izgalmas, mint maga az ország: nemcsak a zenék jók, hanem a hozzájuk kapcsolódó történetek is. Az például, hogyan lett a nyolcvanas évek lázadó, alternatív zenészének, Viktor Cojnak egy szép, lírai dalából 2016-ra háborús himnusz az oroszok számára. De meghallgatjuk ebben az adásban a legendás, korán elhunyt szibériai punkzenész, Jegor Letov egy különös dalát is 1993-ból, amelyről nehéz eldönteni: őszintén a „szovjet” haza újjászületéséért imádkozik, vagy ez egy ironikus szerzemény. Megismerkedünk az orosz „női rock” legnépszerűbb szerzőjével és előadójával, Zemfirával, és meghallgatunk egy dalt az öngyilkosságról (a Splean együttestől), amely hasonlóan szuggesztív, mint a mi „Szomorú vasárnap”-unk.

2018-09-11 12 óra A Davaj! második adásában újabb hét legendás dalt játsszunk le az orosz rock- és popzene történetéből. Időutazás lesz ez 1982-től 2015-ig: Jurij Sevcsuk örökérvényű háborúellenes dala szólal meg először, a „Ne lőj!”, de meghallgatjuk az oroszok válaszát a „We are the World”-re, a legnépszerűbb orosz hardrock-szerzeményt, Grebenscsikov „Három nővér”-ét – amely egyesek szerint minden idők legszebb dala a szerelemről, mások szerint minden idők legszebb dala a halálról –, és végül egy megható dalt az atomháború utáni világról. És mint az első adásban is, a dalszövegek közül néhány magyar fordításban is hallható lesz: mert a legjobb orosz rockszövegek igazi költemények.

2018-09-04 12 óra „Moszkva-parti esték”; „Várj reám s én megjövök”; „Millió rózsaszál” – felejthetetlen, szép orosz dalok… De van másmilyen zene is Oroszországban: világszínvonalú pop és rock! Szerzők és előadók, akik megérdemelnék, hogy az egész világ ismerje őket. A Davaj! című műsorban az ő dalaikat hallgatjuk meg, először is az orosz rockzene nyolc ikonikus szerzeményét a nyolcvanas-kilencvenes évekből. Jurij SevcsukBorisz GrebenscsikovViktor Coj… csupa zseniális szerző és előadó, a szövegek pedig igazi költemények. S az első műsor egy meglepetéssel is szolgál (ha nem is a ruszistáknak, akik biztosan hallották már ezt is): az egyik legnépszerűbb orosz együttes egyik legjobb dalával, amely egy klasszikus magyar költő szövegére íródott.

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár hét esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán