Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

László Attila

Balett a Holdon

Zenés életmű sorozat. Így leírva milyen rövid…

A valóságban sokkal hosszabb, 37 év alatt készített, legkedvesebb felvételeimből válogatok. Az is izgalmas lehet a műsorban, hogy nem csak szűkebb értelemben vett zenei témák szerepelnek a Géczy Viktorral folytatott beszélgetéseinkben.

Amikor riportokat hallgatok, mindig azok a tetszenek igazán, amelyekben a hallgató úgy érezheti, aktív közreműködő ő is. Szeretném, ha ez a műsor is ilyen lenne. A kiindulópont a zene, de a beszélgetés bármeddig eljuthat.

Balett a Holdon. Ezt a címet adtam 1990-ben az egyik szerzeményemnek. S ha már itt tartunk, szeressék a zenészeket… Ők vadásszák fentről a titokzatos, távoli jeleket és gyakran előbb rájuk találnak, mint a csillagászok.

www.laszloattila.com

• Balett a Holdon - László Attila műsora • Szerda • 19:00-20:00 •

2021-06-23 19 óra A Balett a Holdon c. életműsorozat 12. és egyben befejező adásának témái énekeseknek írt dalaim lesznek, ezekből hangzik el egy válogatás. Arról is szó lesz, hogy hogyan készültek a felvételek. Örülök, hogy az egyórás műsorokban sok zenét sikerült bemutatni, és érdekes történetek is szóba kerültek az adott témákkal kapcsolatban...

Köszönöm a Rádió Bézsnek a sorozatot és Viktor Géczynek, az izgalmas kérdéseket és beszélgetéseket!

2021-06-16 19 óra A "Concerto for Jazz Guitar & Chamber Orchestra" lesz a fő témája a Balett a Holdon c. életműsorozat következő részének. Ez az első jazz gitárverseny Magyarországon. Az album új hangkeveréssel és új borítóval nemrég kapta meg végleges formáját.

A műsorban szó esik keletkezésének körülményeiről, az alkotókról és hallható lesz a jazz gitár + fafúvósok + vonósok + jazz trio hangzás 3 tételben, ami ennek a gitárversenynek különleges ízt ad.

2021-06-09 19 óra A Balett a Holdon c. sorozat 10. adásában elhangzik néhány hűsítő jazz standard, és olyan is, ami forrósítja a levegőt. Zenész barátaimmal két lemezt készítettünk Attila László & Friends néven, az egyik az „On the Broadway”, a másik a „Just Trust”. Ezekből hallhatók részletek, és olyan hangképek is, melyek kicsit visszaadják a felvételek közötti hangulatot.

„On the Broadway”

László Attila - gitár, Tony Lakatos - szaxofon, Oláh Kálmán - zongora, Egri János - bőgő, Lattmann Bála - bass gitár, Lakatos Pecek Géza - dob

2004. Tom-Tom Records

„Just Trust”

László Attila – gitár, Borbély Mihály szaxofon, Oláh Kálmán – zongora, Lattmann Bála – bass gitár, Szendőfi Péter – dob, Zsoldos Béla – ütőhangszerek

2006. Tom-Tom Records

2021-06-02 19 óra A "Magic City" c. big band lemezünk lesz a fő témája a 9. adásnak a Balett a Holdon c. életmű sorozatban. A műsorban hallhatók lesznek részletek korábbi, kisebb zenekarral felvett számaimból, és ugyanazoknak a zenéknek a big bandre írt változataiból is.

Attila László & The Budapest Jazz Orchestra (BJO)

Az adásban még ezekről is szó lesz: közös koncertek a BJO-val és Peter Erskine amerikai dobossal, lemezfelvétel a nagyzenekarral, gitár + big band hangzás, hangszerelési lehetőségek combo együttesekre és big bandre, lemezborítók különös történetei stb.

2021-05-26 19 óra 2013-ban vettük fel a „Bridges of Souls” c. lemezünk anyagát Los Angelesben a Ferenc Nemeth - Attila László Projecttel. Az album ’14-ben jelent meg, abban az évben volt a lemezbemutató koncert is a Müpában. Ezekről az alkalmakról lesz szó a „Balett a Holdon” sorozat következő adásában.

László Attila - gitár, Russell Ferrante - zongora, Jimmy Haslip – bass, Ferenc Nemeth - dob

A műsorban szó esik még kedvenc gitárjaimról is, zenei illusztrációkkal.

2021-05-19 19 óra A „Balett a Holdon” sorozat következő műsorában szó lesz a tanításról az L.F.Z.E Jazz Tanszékén, a Senior Big Banddel adott koncertjeinkről nagyszerű zenész vendégekkel, és olyan zenész barátaimról, akikkel évtizedek óta együtt muzsikálunk, mindig találunk rá alkalmat…

Lattmann Béla, Oláh Kálmán, Borlai Gergő

Mitől szólal meg igazán egy big band? Mit jelent a „drive” a jazzben, és az élet más területein?

2021-05-12 19 óra Az életműsorozat következő adásának témái dél-indiai utazásaim lesznek.

IlaiyRaaja indiai zeneszerző meghívására három év alatt öt alkalommal jártam Chennaiban a 2010-es években, ezekről az élményekről, felvételekről és koncertekről mesélek a műsorban.

2021-05-05 19 óra A Balett a holdon c. sorozat következő, szerda esti adásában olyan neves amerikai zenészekkel közös koncertjeinkről mesélek - zenei bejátszásokkal - akikkel együtt játszani maradandó élményt jelentett. Ezeknek az alkalmaknak mindig volt tanulsága is számomra, ezekről is szó lesz a műsorban...

James Moody, Anthony Jackson, Randy Brecker, Tommy Campbell, Billie Cobham, Peter Erskine, Patti Austin, Russell Ferrante, Jimmy Haslip

2021-04-28 19 óra A Balett a Holdon c. életműsorozat következő adásában szerdán este 7-től Charlieval és Cserháti Zsuzsával közös zenéléseinkről lesz szó, és hallható lesz néhány felvétel a "hőskorból" és a közeli múltból.

Mesélek a Charlie team ’93-as megalakulásáról, a folytatásról napjainkig, és Cserháti Zsuzsa lemezeinek felvételéről azokból az időkből.

A műsorban a beszélgetések mellett elhangzik néhány dalom, amiket a számukra írtam:

Kávéház, Egy szippantás a jóból, Akad, amit nem gyógyít meg az idő sem, Jéghideg és forró, Itthon otthon vagy, Mindenen túl.

2021-04-21 19 óra A László Attila Band 15 éves működése lesz a fő témája a sorozat 3. adásának.
László Attila - gitár, Oláh Kálmán - zongora, Lattmann Béla - bass, Szendőfi Péter - dob, Horváth Kornél - ütőhangszerek.
Hosszú ideig játszottunk együtt ebben az összeállításban, nagyon élvezetes időszak volt!
A műsorban koncertek, felvételek felidézésén túl rövidebb „hangképek” is elhangzanak majd.
L. A. Band 1992 – 2007, a The Only One c. lemez bemutatója a Vígszínház Sátorban, Tommy Campbell közreműködése, koncertek, amerikai turné, baptista istentisztelet a Harlemben 2004-ben.
„The Only One” c. album 1995
„Smart Kid” – Ügyes gyerek c. album 1999

2021-04-14 19 óra A ’80-as években…
Things együttes, virágos jókedv a próbákon, jazz darabok formai megoldásai, a jazz-rock irányzat idehaza és a világban, turnék Nyugat-Németországban, „Gilhedár, milka nix?”, Jazz Tanszék,
felvételek itthon és külföldön…
Blues for the Last Punk, Mother Nature c. Things albumok

2021-04-07 19 óra Those ’70s – Azok a 70-es évek

Ez a címe annak a szerzeményemnek, amivel a Balett a Holdon c. életmű sorozat első műsora indul.

A zenét ugyan jóval később, a 2000-es években írtam, de így is szerettem volna visszaemlékezni arra a hangulatra, amiben akkoriban éltünk, és ami különböző zenei irányzatok létrejöttét inspirálta.

Persze sok más dologról is szó esik majd, és mivel rádióműsorban fényképeket nem tudok mutatni, ezért rövid „hangképek” lesznek az illusztrációk.

Szó lesz a kaposvári „daliás időkről” a 60-as években, a Bercsényi építész kollégiumban a 70-es években zajló pezsgő kulturális életről, a furcsa nevű Kaszakő együttesről, a Jazz Konziról, a stúdiózenész életről a Magyar Rádióban, és a ’83-ban megjelent „Édenkert” című jazz lemezünkről.

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

Hallgatónktól

Kedves Bézs, és Ti mind, akik Nekünk Bézseltek!

Messziről kezdem, de nem lesz hosszú! Szeretem a szép ruhákat, kiegészítőket, mindig is szerettem öltözni, de nem szeretem a harsány színeket! A visszafogott, finom, halvány, minőségi öltözködést kedvelem, és a bézs színeket. Ugye már itt is vagyunk!

Amikor megtudtam hat évvel ezelőtt, hogy a színem, a bézs már egy rádió neve is, azt gondoltam, ez valami reklámfogás csak. De aztán megnéztem, hogy milyen nevek, és műsorok fémjelzik a rádió működését. Hallottam, hogy Fodor János, a kezdeményező, hogy ott vannak mellette azok a nevek is, akikért érdemes „kinyitni” a rádiót, és tudtam, ez bizony jó lesz!

És igen, nagyon jó lett! Szeretem, hogy egyre szélesebb profillal megy, hogy a nagy nevek mellett, jöttek a fiatalok is, hogy frissült a tartalom, szinte egész nap itt szól mellettem a Bézs.

Elegem volt, és van már a máshol a mennyiségében is az egeket ostromló politikai műsorokból, az állandó ekézéstől, a vad hangulatú párbeszédekből, a folytonos „a valamire” való utalgatásokból, olyan rádióra vágytam, ahol, ahogyan az ars poetica-jában is ott van, minőségi, lágy hangok szerepelnek, ahol elfelejtem, hogy kint dühöng a vad világ, ahol nem kell gyomorgörccsel hallgatnom a műsorokat.

Ez a rádió pont ilyen, ezért szeretem. Már hat éve ennek, és kívánom, és remélem, hogy így is marad!

Nagyon sok örömteli, boldog születésnapot kívánok!

Egy hűséges hallgatójuk, Éva

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán