A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Kiss Katalin

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzésével filmvágóként, majd szerkesztőként dolgozott a Magyar Televízióban, összesen 29 évig. Ezt követően a Jegyző c. szaklap szerkesztője volt egy évtizedig. A Rádió Bézsben a 2016 óta közreműködik a Mit főzzek? c. műsor szerkesztésében, a riportok elkészítésében.

• Gasztro Kiss Katalinnal • Hétfő 12:00-13:00 •

További műsorok itt érhetők el:

http://www.radiobezs.hu/radiobezs/dr-toth-zoltan

2020-01-20 12 óra A Cukorbetegek Budapesti Egyesületének a konferenciájára kaptunk meghívást. Az előadások témája a betegség megelőzése és a betegség következményeinek a csökkentése volt. Minden résztvevő kapott egy tágyéralátétet, amely az egészséges táplálkozás javaslatait olvashatjuk közérthető formában. A napi megevett étel mennyiségének az 50%-a legyen zöldség és gyümölcs. A műsor receptje olyan saláta leírását tartalmazza, amely tápláló és egészséges. A napi ételek 25%-a legyen fehérjedús: tej, tejtermék, hús, tojás. Ilyen receptet is felolvasunk hallgatóinknak, kiemelten a sajtokat. A további 25% lehet gabonaféle, de ezen belül részesítsük előnyben a teljes kiőrlésűeket. Miközben tanuljuk az új étkezési kultúrát, közben vidám dallamokat hallgathatunk.

2020-01-13 12 óra Egy internetes legenda szerint a sajtot egy szamaragoló arab véletlenül fedezte fel: a birkabőrből készült nyeregtáskába tejet töltött, amely a sivatagi utazáshoz szolgált szomjoltóként. A rázkódás hatására a tejből tejsavó és friss sajt lett… A sajt a mindennapi étkezéshez nagyon jó alapanyag: finom, tápláló és tárolható. A sajtkészítés szempontjából sokféleképpen osztályozható a sajt, azonban mi beérjük a fogyasztó szempontjával: friss, érlelt, félkemény és kemény sajtokat különböztethetünk meg. A menüsor minden ételéhez alkalmas a sajt: hideg és meleg előételként, levesként, főételként, sajttálként és a desszerteknek is hasznos eleme lehet. Miközben barangolunk a sajttérképen, aközben vidám zenéket hallgathatunk.

2020-01-06 12 óra Január hatodika: a karácsony vége (Nyugat- és Közép-Európában), a karácsony kezdete (Kelet- és Dél-kelet Európában). Sok országban ez a nap farsang nyitánya. Mintha az élet folyamatos ünneplésről szólna – összeurópai szinten! A magyar ünnepekkel és ételekkel foglalkozunk részletesen: a húsos és a vegetáriánus ételekkel egyaránt. Hogyan süssünk szűzpecsenyét? Hogyan készítsünk édes burgonyát (ami nem is burgonya, hanem gyökér)? Egy házi disznótoros fénypontja a pecsenye! Miért csak a kolbász-hurkát ismerjük? A bálokokra ne menjünk éhesen, mert éhesek maradunk! Az ételsorok mellé illeszkednek a zenei betétek is: karácsonyi zenéket és farsangi koncert- és operaslágereket hallgathatunk.

2019-12-20 13 óra Juhász János mesterszakács menü és recept ajánlatokat javasol a hallgatóknak. (A menü egy ételsor, a recept egy étel elkészítési leírása – tanítják a szakácsiskolában.) A karácsonyi menü családonként eltérő húsokat, halakat, zöldségeket tartalmaz: a halászlét főzhetjük dunai vagy tiszai módra, sőt francia és olasz recept szerint is. A töltöttkáposztára is több magyar elkészítési módot is meghallgathatunk, sőt, a káposzta nemzetközi karriert is befutott már. Két (kisadag) főétel között kínáljuk a vendégeinket szorbettel, amely hideg és gyomornyugtató hatású. A bejgli készítés nem minden családban szokás, de a bejgli fogyasztása az elmaradhatatlan része az ünnepnek! Karácsonyi slágerekkel lazíthatunk a receptek között.

2019-12-13 13 óra Lassan készül, mint a Luca széke! Luca napja népi legendáját ismerhetjük meg a mai műsorunkban. Lassan kezdjük el a karácsonyi ünnepekre való felkészülést is. A halászlé, a halleves különbözőségeit ismerhetjük meg: más az olasz, a francia halleves és más a magyar halászlé alapja. Azonosak abban, hogy az alaplé máris elkészíthető és befagyasztható, a friss halat pedig pár perccel a tálalás előtt belefőzhetjük a hal alaplébe. Több fázisban készülhetünk fel a töltött káposztára is: úgy köszönjön be a karácsony, hogy csak melegíteni kelljen az ünnepi ételt. Desszertnek fügecsatnival készülhetünk előre. A felkészülésnek része a kedvenc dalaink kiválasztása, amely a háttérben szólhat. Kézműveskedhetünk is, hogy személyesebbé tehessük az ajándékokat.

2019-12-06 13 óra A Budaörsi Olvasókör vendége volt Lendvai Ildikó, abból az alkalomból, hogy a „Csendes ulti” c. könyve után megjelent a „Civil Könyv”-e is. Lendvai Ildikó családjáról és családjának a kedvenc ételeiről is beszélt: anyai és apai ágon mi főztek a nagymamák, a szülők, és mi az ő kedvenc étele. Így sorra kerül a húsleves gazdagon, a rakott krumpli és más finomságok. Meglepetés lesz a „boszorkánypogácsa” receptje. Miközben családtörténetet és a recepteket hallgathatjuk, közben Koncz Zsuzsa, Bródy János, a Vad Fruttik dalait hallgathatjuk.

2019-11-29 13 óra A Heti Betevő Egyesület 2013 óta főz a rászorultaknak az ország több városában. A műsorban a Budaörsi Önkéntesek részlegével ismerkedhetünk meg: hogyan gyűjtik a támogatóktól a pénzt, milyen receptek alapján dolgoznak a szakácsok négy hetente vasárnap, kik az önkéntes segítők a munkában? 140 adag hentestokány és törtburgonya elkészítéséhez 21 kg hús és 25 kg krumpli szükséges, a zöldségek, a hagyma és a fűszerek mellett. Az ételdobozba személyenként 0,45 kg egytálétel kerül, de a vasárnapi menühöz sütemény és gyümölcs is hozzátartozik. „Hozzon Ön is egy tálca süteményt a Gólyába!” – hangzik el a felhívás a jövőbeni támogatóknak.

2018-03-16 13 óra Madridba kirándulunk a Kossuth Kiadó Hangoskönyvének a segítségével. Kovács Kriszta az idegenvezetőnk: „Madrid a zene, a tánc és színielőadások fővárosa!” A spanyol „tapas” néhány falat étel (hidegen vagy melegen), amelyet egy pohár italhoz (alkoholos vagy mentes) fogyasztanak a spanyolok hagyományosan és rendszeresen, a turisták alkalmilag és mértéktelenül. Szerkesztő-műsorvezető Kiss Katalin.

2018-03-09 13 óra Nőnapi köszöntőt készített Kiss Katalin műsorvezető-szerkesztő. Tököly Vajk és Mizsó Bence készítette a nőnapi köszöntő dalt. Bach muzsikája hallgatása közben mozzarella golyókat ízesíthetünk bazsalikommal és paradicsommal. Latin-amerikai gitárosok is fellépnek a műsorban, előkészítve egy tüzesebb ételt. Enyhítésnek eper levest ajánlunk a hallgatóknak. Francia ételsorból brokkolit sütünk sajttal, majd lazacot készítünk a pénztárcánkhoz viszonyított módon. Ne lepődjünk meg, ha a férfiszakácsok a lazac főzéshez szemöldökcsipeszt is használnak!

2018-03-02 13 óra Bán János színész segít nekünk a Prágába (Csehország) kirándulni a Kossuth Kiadó Hangoskönyvének útján. Boleslav király kezdte építeni a Várat, amely sok évszázad alatt épült a mai formájára. Az 1920-as években újították fel a Várat, amelynek arculatát Mária Terézia alakíttatta ki. Az U Fleku Svejk kedves sörözője volt, ezt ajánlja a prágai látogatásunkhoz a műsorvezető-szerkesztő Kiss Katalin. A „véreshurka gurigák” a sörkorcsolyák megalapozó fogása, minden turista jogosult és egyben köteles is megkóstolni. Dvorzak zenéje mellett az „Aranyutcácská”-ban sétálhatunk, ahol Kaffka is lakott egy ideig. Meglátogatjuk a Csehszlovák Köztársaság kikiáltásának a helyszínét is, majd disznócombot készítünk knédlivel és káposztával.

2018-02-23 13 óra Római kirándulásunkat a Kossuth Kiadó Hangoskönyve segíti. Az interneten készüljünk fel a római utazásra. Egy olasz eszpresszóval indítsuk a reggelt, délután azonban csak cappucinot ajánlanak a benfentesek „grappa” támogatásával. „O sole mio!” – hallgathatjuk a slágert a három tenortól, amelyet Rómában énekeltek. A szieszta a turistáknak nem kötelező, de ajánlott, mert csak így bírják ki a késő este kezdődő vacsora megpróbáltatásait. Főzzünk együtt minestronét!- javasolja a műsorvezető-szerkesztő Kiss Katalin.

2018-02-16 13 óra Párizsba kirándulunk a Kossuth Kiadó Hangoskönyve segítségével. Varga Kata az idegenvezetőnk. Múzeumokba és kávéházakba látogatunk, művészek és tudósok nyomdokain ihatunk forró kávét és ehetünk még meleg bagett-et a pékségekben. „Párizsban szép a nyár!” – énekli Horváth Tivadar 60 évvel ezelőtt, és ezt a minősítést manapság is elfogadhatjuk. Önök szeretik a fokhagymás csigát? Fogadják meg a Mit főzzek? – Válassz! műsorának javaslatát. Ha nem maguk akarnak próbálkozni, akkor Párizsban egy üveg bor kíséretében egy étteremben próbálják ki! Önök is elénekelhetik: „Nem bánok semmit sem!”

2018-02-09 13 óra Kiss Katalin műsorvezető-szerkesztő irányítja és Fekete Ernő színész vezeti a London-i kirándulásunkat, amelyet a Kossuth Kiadó Hangoskönyve segít nekünk. Meglátogatjuk a legjobb helyeket Londonban, zenés kísérettel. A Beatles feldolgozásokat hallgathatunk és Marx emlékhelyeket is felkereshetünk. India étteremben tanulhatunk vegetáriánus főzési technikákat. Látogassunk el a Westminsterbe, előtte azonban tájékozódjuk az interneteten és vegyünk London kártyát, amely sok kedvezményt nyújt.

2018-02-02 13 óra Magyar nyelvű „london-felületeket” is találhatunk az interneten. Ingyenesek az állami múzeumok, azonban számítsunk a közlekedés költségeire, amelyek drágák. Hop-off-hop-on buszozással sokat spórolhatunk, de lehetőleg pénteken ne akarjuk buszozni, csak ha muszály. Fekete Ernő színész Handel Vízizenéje mellett segít minket Kossuth Kiadó Hangoskönyvével az eligazodásban. Kiss Katalin műsorvezető-szerkesztő saját élményekkel is gazdagítja a műsort.

2018-01-26 13 óra „Londonban van számos utca!”- énekli Bob herceg a róla szóló operettben Ilosfalvy Róbert. Fekete Ernő segít a hallgatóknak a kirándulásban. A „kék emléktáblák” mentén haladva 800 emlékhelyet kereshetünk fel London-szerte. A Tower meglátogatása szinte kötelező a turitáknak és „a hollók” megtekintése is elengedhetetlen a királyi várban. Otthon is megfőzhetjük a tipikus angol ételt a „Fish and Chips”-et: sült hal – sült krumplival. Az eredeti angol étel a tőkehalból készül és úgy bundázzák, mint a bécsi szeletet. A királyi palota őreit „marhahúsevőknek” nevezik, és róluk nevezték el a legjobb minőségű gint. A My fair Lady dallama megkönnyíti a sok-sok gyalogolást London utcáin.

Kovalik Márta díj

(Kovács Hédi)

Rádió Bézs? Ismered? Biztosan, de ha mégsem, akkor keresd és hallgasd! Valós értékek internetes „frekvenciája”. 
"Vele" voltam egy különleges eseményen.
A Rádió Bézs jóvoltából ismét átadták a Kovalik Márta vándordíjat, idén nem más, mint Vekerdy Tamás kapta meg.

Ugye ismerős a név? A neves pszichológus, a hazai Waldorf óvoda és iskola megteremtője, a Waldorf tanárképzés megszervezője, többek között.
Az ő mondata például, hogy:
„Őrület, hogy a gyerek minden percét be kell osztani. Edzés, úszás, tánc, angol, mulatság, ezeken majd lefoglalkoztatják azt az idegesítő gyereket. Ahelyett, hogy hagynák otthon bambulni, merengeni, magában eljátszani, a kádban, vagy inkább az udvaron egyik kisvödörből a másikba önteni a vizet. Nincs sarazás, nincs homokozás. Játszóház van. Marhaság. Kevés elemű, egyszerű élet kell a gyereknek, attól nyugszik meg.”

Ki volt Kovalik Márta, a díj névadója? Legendás szerkesztő. Hegyi Imre és ő jegyezte a Húszas Studiót. A tényfeltáró dokumentum-műsoraikért Pulitzer díjjal, tolerancia díjakkal, Prix Italia és Prix Japon elismerésekkel jutalmazta őket a szakma.

A díj születésének gondolata a Bézs rádió alapítójának, főszerkesztőjének, Fodor Jánosnak, és egy Amerikában élő magyar családnak a Szaday családnak köszönhető. A különös ívelésű és formájú díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

A díjátadás helye a pocsék idő ellenére is imádnivalóan sajátos hangulatú Graphisoft Park, és benne a Kör étterem volt. A tavalyi díjazott Bojár Gábor adta át Vekerdy Tamásnak a vándordíjat.

Azután műsor következett és  muszáj elmesélnem, ki mindenkit hallottunk vagy láttunk ezen a rövid kis koncerten.

 >>>

Vintage

 
Faragó Judit
 

Amerikai weblapot küldött át egy barátnőm, ahol mindenféle régi cuccot gyűjtenek, vásárolnak és bocsájtanak aukcióra. Köztük a hetvenes-nyolcvanas évek kedvelt háztartási cikkét, a fehér alapon mintás pirex-edényeket. Barátnőm jól gondolta, hogy a mi háztartásunkban még lehet ilyesmi. Valaha neki is megvolt az amerikai lapon hirdetett, a műfajban legdrágábbra tartott 4 részes, kerek, kékmintás, de sajna, mind elfogyott. Remélte, nekem van.

Hát, ha a kékmintás nem is, de a virágos és gyümölcsös egy-egy darabja tényleg megvan, sőt, a nagy ovális is. Ez utóbbit volt a legnehezebb előbányászni, de megtettem, mert ez mutatkozott a legnagyobb kincsnek. Lelkesen mutattam háztartásom konyhafőnökének, aki kissé rezignáltan kérdezte, megnéztem-e a leletet. Meg. Csak nem jól. Az óriás ovális – amivel csaknem 10 ezer dollárt kereshettem volna, minta nélküli hófehér volt, van. Fel lettem világosítva, hogy a mintás réges régen eltört, helyette lett a fehér, még a fedő, mindkét fedő, a fehér és az üveg is illett rá. Csalódásom leírhatatlan: hogy hogy nem vettem észre. Nem, mert nagy edényben nálunk a konyhafónök főz, kezemben sem volt, legfeljebb mosogatáskor, akkor meg nem a mintára szoktam ügyelni.

Meg egyébként is. Az a helyzet, hogy nagyon utáltam ezeket a mintásakat. Nem az én ízlésem szerintiek voltak, Anyámnak vettem ajándékba, neki kellett, hogy tetsszen. Tetszett is. De megörököltem. Sose voltak szettben, gondoltam, legyen ilyen is meg olyan is, a változatosság – legalább engem – gyönyörködtet. Az örökség bumeráng volt. Meg most egy kis méreg: ha nagyvonalúbb vagyok, ha megveszem az egész szettet – nagyon jól jönne – kinek nem - 10 ezer dollár vagy 12 ezer. Így ennyivel maradtam szegényebb. Pár dollárért azért ezeket is elkótyavetyélhettem volna, de annyit nem ér.

Ha már a pénztárcámat nem, legalább a tudásomat gyarapítottam. Az akció és az aukció vintage címen van hirdetve. 1975-82-84-es gyártású edényekre. Bevallom, kissé csalódtam, keserű volt az idő múlására gondolni, 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:
Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Három esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 >>>

Játék

A 21. SZÁZAD KIADÓ neves hazai és külföldi írók műveit jelenteti meg. Kérdéseink most a kiadó sikeres könyveihez kapcsolódnak, a  helyes választ beküldők között a kiadó könyveit sorsoljuk ki.

 >>>