Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Keménykötés

Keménykötés

Népművelő-magyar tanári szakon végeztem, majd az egyetem elvégzése után közművelődési előadó lettem. Ma már kulturális menedzsernek hívnának, ha közben nem kezdek a felnőttképzésben dolgozni. 12 évvel ezelőtt kezdtem el egy könyvajánló műsort készíteni, mert nagyon szeretek olvasni. Szívesen hallgatok más rádiókban is könyvajánlókat és bosszant, hogy a hivatásos kérdezőnek gyakran fogalma sincs a beszélgetés tárgyáról, a könyvről. Na, ez velem nem fordul elő, én mindet elolvasom. Remélem, hogy a Keménykötés c. műsorral segítek a betűtengerben egy ösvényt vágni. Tudja, Ez a műsor egy-egy könyvről többet szeretne megmutatni, mint ami ajánlás a fülszövegekben lenni szokott.  Beszélgetéseket hallhatnak szerzőkkel, fordítókkal, szerkesztőkkel a könyv keletkezésének történetéről, saját élményükről a művel való találkozáskor. Egy-egy alkalommal 3-4 könyvről esik szó, amiknek a témája, stílusa nagyon is eltérő. Mégis találtam valami közöset bennük. És ez a művek tárgya, vagy az én asszocációm. Köszönöm, ha meghallgat.

Hajós Veronika

• Keménykötés - Hajós Veronikával - Civil Rádió • Csütörtök • 20:00-21:00 •

2021-09-23 20 óra Különleges nők - Berlin nővérei

Egy trilógiát ajánlok figyelmükbe - három lány életén keresztül csöppenünk bele a háború utáni nélkülözésbe, majd a lassú újjáépülésen keresztül a kettészakadó Németország és a berlini fal árnyékában élő család mindennapjaiba. Az epilógusban megismerjük a családot abban a "csoportképben", amikor még mindnyájan együtt vannak. A Berlin nővérei című trilógia egyes kötetei más-más lányt helyeznek reflektorba és az ő felnőtté érésük egyben Németország szétszakításának története is.

2021-09-16 20 óra Elhallgatott érzések

Azért leginkább ahhoz vagyunk szokva, hogy a sikeres a családban a férfi.  Ha pedig azonos területen a nő a befutottabb, akkor az a kapcsolat rovására megy. A szerző mellett egy nagyon népszerű írónő állt és a házasságuk és szerelmük legendásan jó volt. Mi lehetett a titkuk, nem tudom. A férfi halála után a feleség - Szabó Magda - mindent elkövetett, hogy posztumusz elismerést szerezzen férjének - Szobotka Tibornak. Kiadta férje naplóját, amihez ő maga írt személyes hozzászólásokat. Megjelentette - újra - regényeit. Sokat tett elismertetéséért, mégis Szabó Magda férje maradt, bár ahogyan telnek az évek, mintha kezdene összeérni a két életmű. Ilyenek a nagy szerelmek? Szerkesztő-műsorvezető: Hajós Veronika.

2021-09-09 20 óra Tegye fel a kezét, aki tudja, hogy a new age mozgalmat hová is tegye? Vallás, világnézet, filozófia, asztrológia, pszichológia, természettudomány, vagy környezetvédelem? Hívják láthatatlan vallásnak, saját lelki útnak is. Mindenesetre az biztos, hogy egy spirituális űrt igyekszik betölteni. Hiszen az embert nem hagyja nyugodni a kérdés, hogy mi végre vagyunk a Földön? Ezekhez a gondolatokhoz egy érdekes könyvet ajánlok figyelmükbe.

A könyv egy ilyen útnak a végigjárásáról szól. A perui Alpokban találnak egy ókori Kéziratot, amely számozott Felismerést tartalmaz. Mindegyik felismerés egy fokkal magasabbra juttatja az azt befogadókat. Értelmi és érzelmi azonosulás után léphet a következő fázisba. A feladatot az nehezíti, hogy a helyi katolikus egyház vezetői mindent elkövetnek, hogy a Felismerések ne kerüljenek nyilvánosságra. Természetesen erőfeszítésük hiábavaló és kártékony, mert mi olvasók, mind a kilenc Felismerést megismerjük. Én a harmadikig jutottam. Ön meddig fog?

2021-09-02 20 óra Szeret vitatkozni? És tud is? Egy perc alatt hány szót, hány érvet, hány hivatkozást tud felhozni? Hm. Nem tudunk vitatkozni, mert nem tanulunk meg. A regény témája a kommunikáció. Mindenki beszél. Csak nem egymáshoz, hanem inkább egymásról. És hogy kerül ide a vita? A topekai iskolában, mint ahogyan Amerika szerte a középiskolákban, versenyszerűen űzik ezt a szellemi sportot. Begyakorolt gesztusok, hangszín, hanglejtés. Érvek és hivatkozások felsorolása, mindez időre. Az ellenfélnek ezekre kell ellencsapást mérni, szintén időre. Innen nőnek ki a politikusok. Érdemes megismerni a gesztusnyelvüket és főleg a választások közeledtével, megtanulni olvasni ezekből.

2021-08-26 20 óra 4 korcsoportban, 3-3 gyerek- és ifjúsági könyv - van miből választani.

Akár szülőként, akár nagyszülőként olvasunk mesét, figyelembe kell vennünk, hogy a közös idő, amit a gyerekkel és a meséléssel töltünk, a Mi intim időnk. Kevés esélyünk van arra, hogy ezt az intimitást később így megélhetjük. Szerkesztő-műsorvezető: Hajós Veronika.

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

Hallgatónktól

Kedves Bézs, és Ti mind, akik Nekünk Bézseltek!

Messziről kezdem, de nem lesz hosszú! Szeretem a szép ruhákat, kiegészítőket, mindig is szerettem öltözni, de nem szeretem a harsány színeket! A visszafogott, finom, halvány, minőségi öltözködést kedvelem, és a bézs színeket. Ugye már itt is vagyunk!

Amikor megtudtam hat évvel ezelőtt, hogy a színem, a bézs már egy rádió neve is, azt gondoltam, ez valami reklámfogás csak. De aztán megnéztem, hogy milyen nevek, és műsorok fémjelzik a rádió működését. Hallottam, hogy Fodor János, a kezdeményező, hogy ott vannak mellette azok a nevek is, akikért érdemes „kinyitni” a rádiót, és tudtam, ez bizony jó lesz!

És igen, nagyon jó lett! Szeretem, hogy egyre szélesebb profillal megy, hogy a nagy nevek mellett, jöttek a fiatalok is, hogy frissült a tartalom, szinte egész nap itt szól mellettem a Bézs.

Elegem volt, és van már a máshol a mennyiségében is az egeket ostromló politikai műsorokból, az állandó ekézéstől, a vad hangulatú párbeszédekből, a folytonos „a valamire” való utalgatásokból, olyan rádióra vágytam, ahol, ahogyan az ars poetica-jában is ott van, minőségi, lágy hangok szerepelnek, ahol elfelejtem, hogy kint dühöng a vad világ, ahol nem kell gyomorgörccsel hallgatnom a műsorokat.

Ez a rádió pont ilyen, ezért szeretem. Már hat éve ennek, és kívánom, és remélem, hogy így is marad!

Nagyon sok örömteli, boldog születésnapot kívánok!

Egy hűséges hallgatójuk, Éva

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán