A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Katalin Szaday Pável

New York.

A különös, a furcsa, a vágyott. A hatalmas, a szabadnak hitt, a sárga taxis. A felhőkarcolós, a zajos, az örökmozgó, az izgalmas, a titokzatos, az ártatlan és bűnös, a minden szempontból színes város, New York. És benne egy asszony, aki ott él és Budapestről álmodik. Egy nő, a barátunk, a segítőnk, aki zenével festi a mindennapjait, amit most önöknek is megmutat. New York.

Ez a címe, a minden pénteken reggel kilenc órakor hallható zenei összeállításnak.

A zenéket New Yorkban válogatta Katalin Pável Szaday

• New York - Szaday Pável Katalin zenei válogatása • Péntek 14:00-15:00 •

2021-04-16 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Ma is a Hudson közelébe hívlak benneteket  Manhattan dél-nyugati része a legszebb és a legtöbbet fényképezett része NewYorknak. A mai sétánkon, megmutatom a városnak ezt - az elmúlt 15 évben teljesen újjá épített - részét.  Például az Oculus - Westfield - Brookfield épület hármast, ami tényleg lenyűgöző.  

2021-04-09 14 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Pénteken, új időben, Magyar idő szerint 14 órakor (!), újra együtt lehetünk.

Április mindig mozgalmas volt a Hudson folyó partján.
A Hell’s Kitchen negyedben lévő Javits Expo- Convention Center látogatott hely, nagy események színhelye volt mindig. Itt rendezték meg pl. 2019-ig a Nemzetközi Autó Showt.
De mint minden más, ez is bezárta kapuit 2020 márciusában, igaz, nagyon rövid időre! Addig, amíg a hatalmas épületet átalakították “oltó és alkalmi” kórházzá.

Ez a hely, mindig segítőkész volt, ha New York segítségre szorult! (9/11, Sandy Hurricane, áramszünetek, életveszélyes kánikulák és most, amikor a vírus fenyeget!)
A Javits Expo- Convention Center tehát már több mint három hónapja a legnagyobb Covid elleni oltóközpont New Yorkban, méltó Jacob K Javits, New York-i szenátor nevéhez, akiről elnevezték.
Persze, másról is beszélek majd neked, s ezúttal is örülnék, ha útitársam lennél!
Zene, New York, Bézs!
Mi kell még!?

2021-04-02 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Tudja, hogy Amerikában, a Creol és Cajun földön, a Dixieland világában hogyan ünneplik a Mardi Gras-t? (Ismertebb neve: Torkos Kedd)

Fat Tuesday! Búcsú a “világi élettől”! (New York-ban is, de sokkal visszafogottabban.)

Itt a Húsvétot - mint minden nagyobb eseményt -, egy parádéval ünneplünk. (A Bonnet Parádé a különleges kalapok bemutatását jelenti.)

2021-03-26 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Itt a tavasz! Itt van minden szépségével, ünnepeivel. Nagyon vártuk már. Abban reménykedtünk, hogy egy asztalhoz ülve ünnepelhetünk, de sajnos még nem tartunk ott. Igaz, a helyzet itt, New York-ban határozottan javult. De most arról, miről beszélek nektek majd a műsorban:

- Egy kicsit a zsidó Húsvétról, a Pészah-ról, ami mozgó ünnep, vagyis annak évről évre eltérő időpontja van éppen úgy, mint a keresztény Húsvétnak.

- Aztán elvezetlek a Central Park, rejtett kincséhez a Belvedere kastélyhoz, és a mellette lévő mesterséges tóhoz a teknősök tavához.

- A Centrál Parkban van egy, az 1870-ben épült Svéd kunyhó, ami egykor iskola volt. Elmesélem majd a történetét, s beszélek majd arról is, most mire használják.

- Utána rövid séta a szabadtéri színházhoz, a Delacorte Theatre- hez, közismert nevén a Shakespeare in the Park-hoz. Áprilisban már lesznek is előadások, de csak kevesek mehetnek egyszerre, s csak olyanok, akik negatív teszttel rendelkeznek, vagy megkapták már az oltásokat.

- Végül egy titokba is beavatlak majd, ami a MET múzeummal van kapcsolatba.

2021-03-19 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Március New Yorkba:

Te tudtad: hogy New Yorkban többen ünnepelik az Írek St Patrick’s napját, mint akárhol a világon, bizony már 260 éve. Az Ötös Sugárút 35 utcányi szakaszán akár 2 millió ember is nézi a parádét és ünnepeli a felvonuló íreket.

Az a hire járja New York-nak, hogy egy Beton Dzsungel, szerintem akik ezt állitják, csak átfutóban voltak itt. Idöhiány és valószinüleg csak tipikus turista helyeket látogattak meg.

Ma be szeretnék mutatni nektek egy-két rejtett óázisát a városnak, ahova feltétlenül érdemes elmenni, pihenni, hüsülni hosszú séták között, vagy akár egy New York-i parádé közben.

Március a Nök Történelmének a hónapja, a nöké akik beitrák a nevüket az élet minden területén, mert gazdagitották az életünket.

Szerintem mindegyikönknek van egy saját név-listája akiknek sokkal tartozunk.

Az 55 perc megint nagyon rövidnek bizonyosult.

Szeretném, ha ma is útitársam lennél! A sétánkat zenével teszem kellemesebbé.

New York! Szaday Pável Katalin idegenvezetővel.

2021-03-12 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

222 West 23rd. Street. Ismerős a cím? Chelsea Hotel.

A héten a 23-as utcán a 7-es és 8-as Avenue között jártam.

Napi terveimet rendezgettem, gondolkodtam, ahogy gyalogoltam. Szeretem és jól ismerem a Városnak ezt a részét, hiszen éveken keresztül itt, a környéken dolgoztam.

222 West 23rd. Street. Chelsea Hotel. Az épület, New York legendás szállodája. Mesélik - ez tényleg legenda -, hogy a szálloda paranormális jelenségek helyszíne volt. Kísértetjárásokról tanúskodtak sokan. Volt ott gyilkosság, nyilvánvaló ok nélküli halálok. De azért, ne feledjük, a hatvanas években, hippi korszakban nem volt nehéz színesbe látni a világot…

No de múlnak az évek. Az épület sok változáson ment keresztül, ahogy a tulajdonosok váltották egymást, úgy az épület hangulata is változott.

Az biztos, hogy voltak idők, amikor a Chelsea volt a legvonzóbb szálláshely. Nagyon sikeres, ismert művészek laktak itt, hosszabb rövidebb ideig. Most csak néhány név közülük: Arthur Miller, Leonard Cohen, Janis Joplin, Bob Dylan, Bon Jovi, Patti Smith.

Micsoda ház, micsoda környék micsoda nevek! Gyere velem, kukkantsunk be! Idézzük a régmúlt időket!

New York! Szaday Pável Katalin idegenvezetővel.

2021-03-05 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Március van, új hónap, új évszak. Reményeink, ha lassan is, de megvalósulni látszanak.

Az élet zaja, (igaz még nem nyüzsgés) kezd kiszűrődni a vendéglőkből, ami eddig elhagyottnak tűnt, felbukkan a szürkeségből. Az irodaházak emeletei újra fényben úsznak, New York - az új körülményekhez igazodva - újra élni kezd.

Emlékeznek az ikonikus képre? Az acél oszlopon ülő építő-munkások ebédelnek Manhattan felett, mögöttük a Central Park. A fotós, az Art Deco stílusban épülő Rockefeller központi épületének tetején exponált.

Beszélek a múltjáról a jelenéröl és a jövöjéröl ami történelmi változást ígér. Bemutatom a bevásárló központjait, a legendás a Rainbow Room vendéglőjét - Szivárvány Szoba - és a Top of the Rock kilátóját.

2021-02-26 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Tudjátok, New York egy önmagát mindig megújítani képes város! Igaz, a világ járvány lelassította, de nem alszik, még ha az utcái néha fájdalmasan üresek is. De hangulatjavító, ha sétálni megyünk, s valami újat fedezünk fel! Egy piros szív az átjárón, a zene, hiszen sok helyen szólnak a hangszórók, amikből nagyszerű muzsika ömlik az utcára, vagy a virág költemények, esetleg egy szobor, netán a kirakatok hívogató öröme a bőrünk alá csúszik.

Szerencsések vagyunk, hiszen az ember csak felnéz a lenyűgöző Art Deco épületekre, mint a Chrysler-ra vagy a közelében levő GE-ra (General Electric). Megunhatatlanul szépek.

Nos, ezeket mutatom meg nektek, hiszen Manhattan Midtown, keleti oldalára viszlek el benneteket. (eddig többnyire a nyugati oldalon barangoltunk.)

2021-02-19 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Február eseményekben gazdag New York-ban. Még egy hete sincs, hogy Valentin napot ünnepeltünk, most sokan követjük, hogy a New York Fashion - divathét milyen lesz.

A mai műsorban mi inkább barangoljunk New York utcáin. Olyan épületeket mutatok be, amelyek általában elkerülik az ide látogatok figyelmét. A felhőkarcolók között, persze ez nem nehéz. Ám vannak köztük olyanok, amik építészeti értéke, szépsége, kivitelezése világszínvonalú.
Ilyen például az Alwyn- Perossian; The Apthrop és az Ansonia épület.

Míg ismerkedünk a környékkel, beugrunk New York legjellemzőbb étel és vegyes-kereskedés üzletébe is.

2021-02-12 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Ma is az Afro - Amerikai hónap jegyében készítem műsoromat. Olyan közismert emberekről szólok, akik – teljesen megérdemelten - nevüket beírták a történelembe. Vanessa Williams, Denzel Washington, Sammy Davis Jr., Samuel L Jackson aki mint blues énekes is megállja a helyét; csak néhány nevet említsek.

Az említett Zenészek, színészek minden bizonnyal Magyarországon is ismertek. Talán Taye Diggs (színész) akit önök nem biztos, hogy ismernek. Nos, ő, azért is érdekes, mert a 11 éves fia irányítja a privát életét, amit elfogad, sőt betartja a tanácsait.

Végezetül itt is egy köszöntés a már 90 éves James Earl Jones-nak aki Amerika legjobb narrátora.

Katalin Pável Szaday

2021-02-05 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Nálunk a február az afroamerikai történelem (Black history) hónapja.

Minden évben különösen nagy figyelmet kapnak azok a művészek, írók, zenészek, politikusok, tanítók, nevelők, akik teljesítményükkel kivívták közösségük megbecsülését.

Egy példa a sok közül Alex Haley, aki egy amerikai család mondáját írta meg. De olyan színésznők, írónők inspiráló memoárjait is említhetném, akik ki tudtak törni a gyermekkoruk megalázó abúzusából, s erőt, önbizalmat tudtak adni a fiatal lányoknak. Hisz a nő vele született adottsága, hogy gondját viselje gyermekének, hogy segítse a családját. De soha ne legyen a nő áldozat! Legyen büszke a nőiességére, de soha ne engedje meg senkinek, hogy kihasználja.

Többek között beszélni fogok Maya Angelou-ról, a nemrégiben elhunyt Cicely Tyson-ról, akinek szerelme Miles Davis volt.

Azokról a kiemelkedő tehetségről szól a műsor, akik nem csak az afroamerikaiak kulturális és mindennapi életét gazdagította, hanem a világ minden nemzetiségének példát mutattak.

Katalin Pável Szaday

2021-01-29 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

George Gershwin: “Az élet olyan, mint a jazz. Akkor a legjobb, amikor improvizálsz.”

Egyetértek, hiszen nagyon izgalmas, amikor a döntés egy pillanat alatt születik. Amikor a pillanatnyi elhatározás, a megfontolt terveken kívüli helyre viszi az ember lányát. A mai közös sétánk is így alakult. Kiléptem az épületből, felemeltem a karomat és egy perc múlva egy sárga taxiba ültem. A barátságos taxis hátra nézve kérdezte: Hova menjünk? Szinte gondolkodás nélkül, magamat is meglepve, mosolyogva mondtam, a 110.utcába. A Broadwaybe.

Házszám? - kérdezte a sofőr.

Nincs. – mondtam. Nem kellett házszám, a környéken akartam körülnézni, ízlelgetni a régi időket, a múltat és a jelent. Ez a negyed nincs messze a Harlemtől, ami az ott dolgozó zenészek énekesek lakhelye volt, sőt ma is az. Az épületek 10 és 20 emeletes tömbházak még most is a régi várost idézik, a hangulat a régi.

Nézem az utcát, az embereket, érzem az elmúlt időt, szinte pereg a régi film is, hiszen soknak volt helyszíne ez a város negyed. És igen, eszembe jutott Gershwin, akit idéztem az ajánlom elején. Gershwin itt a közelbe gyerekeskedett. Őt és Manhattan Upper West Side-nak ezt a részét fogom bemutatni nektek.

2021-01-22 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Amerika új elnököt iktatott be. Előtte sok minden történt, olyanok is melyek elképzelhetetlenek volt számunkra. Soha nem volt még olyan, hogy egy leköszönő elnök ne ismerje el a szavazás eredményét, s ne akarja átadni a hatalmát, sőt akinek hívei - nem véletlenül - betörtek a Capitoliumba. Stresszes időket élünk úgy általában is, de ez az esemény sorozat volt az utolsó csepp a pohárban. Elfáradtunk. Tudtuk, néhány nap a tengerparton, jót tesz, kikapcsol majd, így hát, mert szerencsések vagyunk, s közel az óceán pihentünk néhány napot.

Tudjátok, New York szigetekből áll, tehát nem kellett messze mennünk. Csuda szép januárban is! Amikor egy vihar után dühöng a nagy víz, amikor a hullámok ereje még hatalmas, amikor a viharfelhő száguld, nos, az tökéletes látvány.

A hullámzó víz ereje, illata és végtelensége erőt adott és energiával töltött fel.

A parton sétálva távolról Jazz hallatszott, eszembe jutatta, azt az augusztusi délutánt, amikor Aretha Franklin meghalt. 2018-at írtunkban, akkor is kint voltunk az óceánon. Mindenütt az ö dalait játszották. Gospel, Jazz, R & B.

Aretha-ra gondolva most eszembe jutott az Apollo színház, ahol annyiszor fellépett és ahonnan búcsúztatták és persze a Harlem.

Meghívlak benneteket, sétáljunk együtt, nézzünk körül Manhattan Nyugati oldalán. Indulás a Harlembe, pénteken reggel kilenc órakor!

2021-01-15 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

“A gyűlöletet csak a fény tudja elűzni, pont úgy, mint a gyűlöletet csak a szeretet tudja megállítani” 

Martin Luther King JR.

Martin Luther King, Jr. amerikai baptista tiszteletes, polgárjogi harcos és politikai aktivista, az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik kiemelkedő vezető személyisége 1929. január 15.-én született.
Harcolt a fehérek és afroamerikaiak egyenlőtlenségének, hátrányos megkülönböztetésének megszüntetéséért. Az erőszakmentességet hirdette, céljai eléréséért a polgári engedetlenség módszerét is alkalmazta.
1963.augusztus 28-án, a Washingtoni Menetelés során megtartott „Van egy álmom” néven híressé vált beszéde óriási ismertséget hozott a polgárjogi mozgalomnak, Kinget pedig a történelem egyik legnagyobb szónokává emelte.
Martin Luther King 1968. április 4-én Memphisben merénylet áldozata lett, lelőtték.
1964-ben ő lett a legfiatalabb férfi, aki elnyerte a Nobel-békedíjat.
1986-ban minden év januárjának harmadik hétfőjét Martin Luther King néven ünnepnapnak nyilvánították az Egyesült Államokban.
Amerika előtte tiszteleg ezen a hétvégén.

„Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: „Számunkra ezek az igazságok nyilvánvalóak; minden ember egyenlőnek lett teremtve.”

Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé.

Van egy álmom: hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivatag, a szabadság és a jog oázisává fog változni…

Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket.”

2021-01-08 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

“Vedd fel az arcmaszkodat és fedezd fel újra a városodat” – olvasom a hirdetést.
Rendben! Induljunk. Tartsatok velem!
Te tudtad, hogy New York-ban volt egy rendezetlen, veszélyes terület, amit egy furcsa nevű út szelt ketté? A Halál - Sugár útja. - így nevezték.
A Chelsea Hudson folyóparti területe viselte ezt a borzongató, horror filmbe illő nevet - nem véletlenül volt sok kriminek is a helyszíne.
Nos, ez a terület ma, az egyik legkorszerűbb és biztonságosabb része New Yorknak.
Igaz, több évtizedre volt szükség, tervekre, pályázatokra, pénzre, de igazi csoda született.
Az Egyesült Államok legmodernebb épület-komplexuma itt, ezen a területen épült meg. Környezetbarát, modern városrész lett.
A szükséges energiát az épületek önerőből termelik, - igaz New York-ban több épület is ilyen már, s kórházak is működnek igy -, de itt, az egykori Halál - Sugár útján, minden a legmodernebb technológiával épült. Nyolc hatalmas felhőkarcoló van ott, meg vonat és metró állomás, meg kulturális és bevásárló központ. És zöld területek, parkok meg minden, ami a minőségi élethez kell. Ez a terület lett New York legfiatalabb turista Paradicsoma.
Odavezetlek, nézzük meg a Vessel (tál-váza) kilátót, pillantsunk a Hudson folyóra, menjünk be a Shed - kulturális központba, és utoljára, de nem utolsó sorban liftezzünk fel a 102. emeletre, az Edge teraszra és onnan csodáljuk a szépséges várost, ahol élek. New York Csodás!

2021-01-01 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Boldog új Évet!
Több mint száz éven keresztül a Time Square mindig megtelt több százezer ünneplő emberrel! Itt volt a világ! És most üres volt…Remélem, hogy ez a szilveszter volt az első és utolsó ilyen.
De mosolyogva mondom ki a mai dátumot! Január 1. Mert már látjuk az alagút végét. Itt a védőoltás, oltják az embereket!

Hívó szavak a mai adásból:

Babonák, fogadalmak, étkek és vétkek, szokások.
Mexikó - gyógyítás.
Délamerika – fehérnemű.
Európa - kéményseprő, marcipán malac, lencse.
New York - az első csók!
És persze a kívánságok.
Egy óhajomat én is megosztom itt: Szóljon még sokáig a Rádió Bézs!

Boldog új évet, kellemes hétvégét és Bézs rádiózást kíván, Szaday Pável Katalin.

2020-12-25 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Ez a mai, a New York, New York műsor 30. adása!

Ajándék ez nekem, hisz itt lehetek önökkel! És most, az ünnep idején köszönetet mondok azoknak, akik velünk voltak, akik velünk vannak!
Itt a Karácsony, mindjárt elmúlik ez az esztendő is. Tudjuk, nehéz évünk volt. Ismeretlen, járatlan utakra léptünk, lehetetlennek tűnő dolgokat oldottunk meg, megtanultunk „távban” élni, otthon dolgozni, tanulni. Megtanultuk, hogy ki fontos, mi fontos. A tragédia szinte mindenkit megérintett. Szomorú, de alig van olyan család, amelyik ne vesztett volna el egy családtagot, egy barátot, egy ismerőst. Anyák szültek apai jelenlét nélkül - miközben féltették az újszülött gyermeküket, s magukat, nehogy a vírus megfertőzze -, míg a kórház másik szárnyában, csak a nővérek és az orvosok tudták fogni a kezüket azoknak, akik haldokoltak.

Nehéz évünk volt, az ünnepeink sem hagyományosak. Óvatosnak és fegyelmezetteknek kell lennünk, be kell tartani az új szabályokat, mert jövőre is itt szeretnénk lenni! Ugye Önök is?

Szaday Pável Katalin

2020-12-18 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Hallgattam a Bézst, egy könyvet bemutató, nagyon érdekes interjú szólt. Nagy örömömre, a könyv ott lapul a könyvszekrényemben. Barátnőm küldte nekem, méghozzá dedikálva! Jó volt újra belelapozni, emlékezni, s érezni az alkotó, az író szinte személyes jelenlétét.
Aztán mozdult a kezem, a polcról levettem néhány szintén dedikált könyvet. Szeretem a benne lévő tartalmat, nem csak az aláírás érték. De nekem szólt az írás, így duplán.
És kezemben Sally Field, a csodálatos ember és az ő emlékei. A könyv dedikálva.
Szemem elött Drew Barrymore, több mint színes élete. A könyve dedikálva.
Szinte hallom Kiefer Sutherlandot. Már mint blues & country énekes is bizonyított, s aláírása nekem szól!
Diane Keaton is itt van velem, mint a kézjegy.
Szemtanúja lehettem Demi Moore furcsa, nehéz és érdekes életének. A szignója a fehér papíron, s a nevem is. Nekem szól! Nekem is. Jó ilyen kincsek birtokosának lenni, az enyémekhez tartoznak immár ők is.
Nem titok, elmondom. Dupla öröm, remek ajándék volt mindannyiszor könyvet vásárolni, aláíratni a szerzővel és tovább küldeni annak, aki fontos számomra.
Így karácsony elött, ezekről, az élet adta ajándékokról is szeretnék nektek beszélni, New Yorkból.

2020-12-11 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Happy Hanukkah!
Nyakunkon az ünnepek. Volt, van, lesz. Örömöt ad és terhet rak. Hanukkah, Karácsony. Mi itt mindent ünneplünk, szusszanásnyi időnk van csak, hogy felkészüljünk a következőre.
Ó! Nehéz év, az örömökkel együtt is nehéz. 2020-ban talán még figyelmesebbnek kell lennünk! Sokan egyedül vannak, szinte bezárva a lakásukba.Virus, félelem, magány. Egy telefonom, egy video chat, egy letölthetö link egy könyvhöz, vagy egy csomag. Sokat segíthet! Tessék hát! Egy gesztus, egy mozdulat, egy szó, egy kép, egy csomag csak. És mily sokat jelent annak, aki kapja, de annak is, aki adja.
Mi minden évben ilyenkor könyveket ajándékozunk, nagyon sokszor az író által dedikáltat, hiszen örök emlék a művészekkel való találkozás. Bízom abban, hogy örömöt adunk azoknak is, akiknek ajándékozzuk a könyveket.
Tony Bennett, Annie Leibowitz, Lee Childs ( könyvét Bill Clinton-al mutatta ) és Kunal Nayyar, akikről beszélni fogok.

2020-12-04 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Mindjárt itt a Mikulás! A tiszta kis csizmácskák nemsokára az ablakban, a gyerekek tán már most izgatott örömmel várják az ajándékot. Még a kis virgács is jól jöhet a szülőnek, hogy megerősítse, mit szabad s mit nem. A tisztára suvickolt cipőcskékről jut eszembe a kihalófélben lévő szakmák egyike, a cipész mesterség. Szerencsére suszter, szabó, borbély, a múlt századból átmentve, még létezik New Yorkban is. Ma is remekül megélnek, a nagynevű és nagyszámban gyártó cégek mellett. Nem véletlenül. A mai rohanó, rivalizáló világban jó egy nyugodt, személyes figyelmet adó mesterrel találkozni, aki az ügyfelet éppen úgy tiszteli mint a mesterségét. De vissza Szent Miklós napjára! Kicsit szomorú vagyok, hogy a gyermekek ünnepe nem honosodott meg itt az új világban, pedig itt is örülnének neki, mert ajándékot, figyelmet kapni jó. És adni is.

Szaday Pável Katalin

2020-11-27 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

A Hálaadás ünnepe még tart, igaz, szerényebb, mint szokott. Black Friday most is van, de vásárolni nem megyünk...

Viszont süt a nap. Kihasználva a még mindig jó időt, szeretném bemutatni nektek a Central Parkot. Elmondom, hova érdemes menni, mi érdekes és miért. Jó kis séta lesz, tartsatok velem! Tavak, játszóterek, vendéglők. Kastély, cricket, teniszpályák, virágos kertek, állatkert. És még mennyi minden, egy városi parkban, igaz jó nagyban.

New York világváros, benne a világ egyik legszebb zöld parkja. Higgyétek el, csodálatos. Mint a zenék is, amik még nagyszerűbbé teszik a virtuális sétát.

Szaday Pável Katalin.

2020-11-20 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Thanksgiving, Amerika legnagyobb és leginkább ünnepelt családi összejövetele. Erre a nagy eseményre mindenki a legjobbat szeretné adni, s nem csak a családnak, hanem a barátoknak, ismerősöknek is.

De nem könnyű most. A vírus, a félelem, mindent megnehezít. Távolságtartás! Igen, ez a legfontosabb. Az emberi élet védelméért. Ebben az évben, a Hálaadás ünnepekor is távolságot kell tartanunk. Így hát idén minden más lesz egy kicsit.

Készül a lakoma, mint mindig, de most egy kicsit másképp. Együtt, de a közösségi hálón keresztül. Távolságtartás, de az együttlét örömét semmi nem tudja megtörni! .

A műsorban megismerhetik az ünnep történetét, a családi eseményeket, a menüt, a szokásokat házon belül és kívül. És zene is lesz persze, fűszerként tálalva.

Szaday Pável Katalin

2020-11-13 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

November 13. péntek. Szerencsére nem vagyok babonás, remélem ti sem. Most sokkal fontosabb dolgokkal vagyok elfoglalva, hiszen nálunk már november közepén megkezdődik az ünnepek szezonja, karácsonyfákat állítanak a tereken, az épületek bejáratál. Megnyitnak a korcsolyapályákat, igen még 2020-ban is, talán 2 hét késéssel, de még így is marad időnk az ünnepekre készülődni a Hálaadás elött. Ennek a hangulatnak egy része a Black Friday is.
Mit is jelent a Black Friday? Hogyan és kit segít? És főleg, kinek fontos ez a segítség?

2020-11-06 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

A mai műsort azoknak ajánlom, akiknek családtagja elvesztette csatáját a rákkal szemben.

Kedves hallgató!

Bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer, de úgy érzem, a távolság megszűnik, amikor önökhöz beszélek.

Tudják, november első hetében New Yorkban elnökválasztás van és egy nagy verseny, a New York-i maraton futás, ami ezúttal csak virtuális. (a világ minden részéről fogadtak nevezéseket a versenyre - persze pénzért - s GPS segítségével futhatják le a távot, bárhol, bármikor a futók. )

Fred Lebow volt a NYC Marathon egyik alapitó szervezője a futás szerelmese volt és ügyes szervező. Sport és nemes ügy. Támogatókat szerzett, hogy a rákkutatást segítse, s a kórházaknak is pénzt gyűjtött a verseny segítségével. (1994-óta egy róla készült szobor áll a Central Park keleti oldalán a 90-es utcánál. )
Most ennyit, a többit a műsorban mondom el.

Szaday Pável Katalin

2020-10-30 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Kedves hallgató - bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer van, de amikor önökhöz fogok beszélni, én úgy érzem, a távolság megszűnik.

Október = Shoctober. Horror filmek, thriller, ijesztő történetek, jelmez partik tervezése minden korosztálynak, sőt a család kedvenceinek is. Igy teltek a Halloween-hez vezetö hetek minden évben.

2020. év eléggé idegtépő (nerve racking), halloween nélkül is, Járvány, gazdasági gyengülés, elnökválasztás itt Amerikában, s olvasva a híreket, otthon sem könnyű.

Szóval nehéz hónap, nehéz év, de cipeljük, s még mosolyogni is képesek vagyunk. Például én azért is, mert legalább virtuálisan itt lehetek. Egy köszönet tehát most tőlem a Rádió Bézsnek, hogy vagytok, hogy lehetek és önnek, kedves hallgató, hogy velünk, velem tartanak.

Szaday Pável Katalin

2020-10-23 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

“Nem te élsz New York-ba, hanem New York él benned.” - mondta egy ismerősöm. Talán túlzás, de valami lehet benne.
Mindegy hol élsz, ha szereted a városodat, ha ismered “kívül-belül”, ha hallod az utca zaját, ha látod a forgalmát, a siető embereket. Ha nem csak nézel, hanem látsz is.
Tudom, visz a lábad, vezet a rutin, a megszokás, gyakran nem figyelsz dolgokra, apró mozzanatokra, pedig ha észreveszed, elfelejtettnek tűnő esemény, emlékek bukkannának fel benned.
Induljunk! Manhattan, utcák, üzletek, filmek, emlékek. Gyere velem, sétáljunk és beszélgessünk.

Szaday Pável Katalin

2020-10-16 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Telihold, folyóparti séta, örökre szóló szerelmes vallomás, lehullott színes falevelekre írva. 67 év egymást rajongásig szerető és tisztelő házasság.

Alig tudom felfogni, s szinte lehetetlen elfogadnom, hogy édesanyámat érinteni már nem tudom. Csak a szívünkben él. Nehéz róla, róluk beszélnem, de a városom, New York számomra elválaszthatatlan a szüleimtől. Egy - egy hosszabb séta velük, nekem egy tanulmányi kirándulás is volt. Ma tehát képzeletben az ő kezüket is fogva mesélek az életemről, a városról, ami már az én otthonom is.

Szaday Pável Katalin

2020-10-09 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

“Amikor 5 éves voltam, anyám azt mondta: az élet a boldogság.
Az iskolában egy nap kaptunk egy dolgozatot az élet lényegét kellett megfogalmazzuk. A dolgozatomba egy szó volt: Boldogság.
A tanár azt mondta, hogy nem értetted meg a feladatot! Én ránéztem és azt mondtam: Te nem érted az Életet.” (John Lennon)

John Lennon 80 éves. Nem nyolcvan éves lenne, hanem az. 80 éve él. Negyven éve csak bennünk, de itt van, közöttünk.
Central Park West 72-es utca, Central Park, Strawberry Fields. Dakota House.. Ott rogyott a földre, golyókkal a testében. Ma az a hely a Béke Kertje. Imagine. John Lennon. Nemzedékek. Zene.
Ezrek és köztük én, a családommal minden évben a Dakota ház elé, az Imagine mozaikhoz megyünk és éneklünk, emlékezünk.
Tíz éve már, hogy a tengerentúl élő barátaim nevét felirom egy papírra, amit az Imagine kőrbe teszek. Ezek az emberek ott vannak akkor velem. Ebben az esztendőben ön, a hallgató is ott lesz velünk este, a Strawberry Fields- en.

2020-10-02 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Ezúttal New Yorkban fogunk metrózni. A Subway-ról, az éjjel-nappal robogó szerelvényekről lesz szó, amik hétközben naponta több mint 5.5 millió embert szállítanak. Sehol máshol ennyi utas a világon – úgy tudom. Csuda szerkezet, csodás logisztika, elképesztő menetrend. Hol föld alatt, hol a föld felett-4 emelet magasságban kígyózik N.Y.-ban a metró. Pótolhatatlan. A legjobb közlekedési eszköz. Filmekben, színdarabokban kapott szerepet, inspirált, sok zeneszerzőt. Tehetséges utcai énekesek muzsikálnak a megállókban és gyakran a kocsikban is. A felfedezés reményében legjobbat adják önmagukból, de az utasok is mindig hálás közönség. Nem egyszer tánc partivá válik a vonatra várás! ( A műsort több ilyen énekes dalával tarkítom. )

Szaday Pável Katalin.

2020-09-25 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Lopakodik az ősz New York-ba. Színei, illatai, ízei mindenhol. A lakásunkban, a testünkben a szívünkben. Hihetetlenül szép színeivel, a levelek hullásával az ősz, mindig a lassú elmúlást hozza magával. De mintha az idén mást üzenne. Az újjászületést mutatja nekünk, hiszen most igy szeptember közepén, ha lassan is de újra élni kezd New York. A városban nyitnak a múzeumok, könyvesboltok, az üzletek.
Bizakodva, igaz még mindig óvatosan, élvezzük az őszi napsugarat és örülünk az életnek.

Szaday Pável Katalin

2020-09-18 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Egy zsidó és egy katolikus vallási ünnepről fogok beszélni.
Szeptember van, jön az újév, a Rosh Hashanah, S lesz e fesztivál ismét? Nápoly védőszentje, San Gennaro itt mindig komoly figyelmet kap.
Mindkettőnek komoly hagyománya van New York-ban, mindkettőt ünnepeljük, támogatjuk és tiszteletben tartjuk. Ebben a városban figyelemre méltó a közösségek összetartó ereje. A világ minden részéröl emigrált zsidók és az olaszok büszkesége, sármos karaktere, vendégszeretete megmutatja a világ sokszínűségét.
Igen, az évek telnek és az ünnepi asztal körül a generációk életkora változik, s talán kevesebbet adunk a részletekre, de fontosak ezek az ünnepek. Változott az életritmusunk, de a hagyományt tiszteletben tartjuk a nekünk kedves több generaciós emlékeinkkel együtt.
De a hétköznapok is fontosak! Megidézem a régi Magyar-Negyedet, remélve, hogy kellemes emlékeket ébresztek azokban a kedves hallgatóimban, akik jártak már New York-ban.

Szaday Pável Katalin

2020-09-11 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Közel leszek önhöz - kedves hallgató - bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer, mert magyarul fogok beszélni, remélem kevés hibával!

Ez a műsor rendhagyó lesz, mint az a szeptemberi nap 2001-ben.
2001. szeptember 11.

Rettenetes nap volt. A reggeli újságot még át sem tudtam lapozni, de a benne lévő hír már elvesztette fontosságát. S nem csak itt New York-ban. A világban mindenütt! Még ma sem könnyű megfogalmazni azt, amit átéltünk. Hónapokig tartó gyász, vigasztaló bátorítás, támogatás, önkéntes munka, adomány… Meg kellett tanulnunk, hogy nincs más választásunk: bíznunk kell önmagunkba, egymásban és főleg a holnapban! Szemtanú voltam. Egy tragédia szemtanúja.
Azok a napok az emlékezetemből kitörölhetetlenek. Egy életre bennem marad a füst szaga, a félelem, a fájdalom, a kétségbeesés, a sokk, a reménytelenség. Szívszorító volt látni halottakat, a sérült embereket, a zokogó túlélőket, a hős tűzoltókat. Örök heg a lelkemben. Tudjátok, amikor egy - egy pillanatot felidézek, még mindig érezni vélem a torkomat, az orromat, a szememet égető forró, toxikus levegő elviselhetetlenségét. Beszélnem kell arról a napról, a kilenctizenegyről! Azonban nem akarok sokat időzni a fájó múltban. Inkább az eltelt időről, a máról szeretnék szólni, hogy éreztessem “how far we came”, (milyen messzire értünk). Hogy egy háborús zónának tekintett városrészből, milyen csodálatos, lelket nyugtató hely lett. Szeretném hinni, hogy velem tartasz! Találkozzunk pénteken, magyar idő szerint reggel 9 órakor! Ne feledjétek, a Bézs a hét minden napján szól, pénteken is! Kellemes hétvégét és Bézs Rádiózást kívánok.

2020-09-04 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Pénteken, magyar idő szerint reggel 9-kor, újra együtt!

Közel leszek önhöz - kedves hallgató - bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer, mert magyarul fogok beszélni, remélem kevés hibával!
Valaki egyszer azt kérdezte tőlem, van olyan része New York-nak, amit nem kedvelsz?
A válaszomat megosztom önökkel, ami egyben alkalmat ad arra, hogy itt, a Bézsben körbe nézzünk, lássuk ezt a világvárost, New Yorkot. A várost, amit rajongásig szeretek. Tudják, ha valaki szeret valamit, az előbb-utóbb a neki kedves dolgokról fog beszélni. A kérdést tehát szinte kifordítom, s nem a nemekről, hanem az igenekről fogok szólni.
Elmesélem például, milyen a kilátás mondjuk a 86. emeletről. Elárulom, lenyűgöző nappal és éjjel, hajnalban vagy szürkületkor. Mindig! Szólok arról, hogy milyen egy felhőkarcolóban lakni vagy dolgozni és persze ezernyi szépségről, amit át és megéltem.
Szeretném hinni, hogy velem tartasz! Találkozzunk pénteken, magyar idő szerint reggel 9 órakor!

Szaday Pável Katalin.

2020-08-28 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Pénteken, magyar idő szerint reggel 9-kor, újra együtt!
Közel leszek önhöz - kedves hallgató -, bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer, mert magyarul fogok beszélni, remélem kevés hibával!
A színház, a nagybetűs SZÍNHÁZ lesz ezúttal a téma. Kiskorom óta lenyűgözött egy egy előadás. A színpad szinte elvarázsolt. Tágranyílt szemekkel bámultam az előadást és csak ámultam. És azóta is. Ismered az érzést, amikor angyal repül át feletted, amikor pillangók repdesnek mindenhol, szinte benned is, amikor a lényedet átjárja a csoda érzete, amikor az élménytől, az izgalomtól az előadás után szinte te is szárnyra kapsz. Ez a színház, a jó előadás hatása.
Sok éven keresztül nagy sikerrel játszott, rövid néhány hónapra szerződött előadásokról fogok beszélni, meg híres színészekről. És persze premierre kész, ígéretes darabokról, ahol a vastapsnak, a rivalda fénynek esélye volt, de a vírus 2020. márciusában másképpen döntött.
Jersey Boys, Carol King életről szóló csodában Lion King, Hamilton, Cindy Lauper, Kinky Boots fantasztikus. Hatalmas sikernek örül, megérdemelten, The Present Cate Blanchett.
Egy dal felvételét az előadás próbájáról, a Bob Dylan The Girl from the North Country-ból, mi is meghallgathatunk.

Ne feledjétek, a Bézs szól holnap és a hét minden napján!
Kellemes pihenést és Bézs Rádiózást kívánok.
Szia, Szaday Pável Katalin

2020-08-21 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Pénteken, magyar idő szerint reggel 9-kor, újra együtt! Újra közelebb leszek önhöz, kedves hallgató, bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer, mert magyarul fogok beszélni, remélem kevés hibával!
Ez alkalommal szeretném bemutatni, hogy töltjük a szabadidönket, hogy pihenünk és gyüjtjük az erönket a mozgalmas napjainkra; meg kell mondjam, nem csak szeretünk de tudunk is ünnepelni.
Jó társaság, jó hangulat, finom ételek és már a közérzetünk is jobb ami 2020-ben még fobtosabb mint ezelött volt, hiszen annyi minden változott, de az ünneplési szellem az egymást segitö, támogató akarat most is bennünk él.
Ez az elsö része lesz ennek a kimerithetettlen témának.
Várom önöket, kellemes pihenést és Rádiózást kivánva.

2020-08-14 09 óra New York – Budapest - Rádió Bézs

Pénteken, magyar idő szerint reggel 9-kor, újra együtt! Ez alkalommal egy picit közelebb leszek önhöz, kedves hallgató, bár köztünk az óceán és sok ezer kilométer, mert magyarul fogok beszélni, remélem kevés hibával!
Szóval, sétálunk majd egyet New Yorkban?
Szeretném bemutatni a várost, ahol élek! Szándékaim szerint lesznek rövid történetek, érdekességek és persze sok zene!
Mert milyen New York, ami még 2020-ban sem vesztette el a karakterét a charm-ját? Izgalmas és szeretnivaló. Ha már jártál itt, remélem kellemes emlékeket hozok vissza neked, ha még csak tervezed a látogatást, tán ötletet meríthetsz, hogy ha jössz, merre, hova menj.
Péntek reggel tehát várlak! Az első állomásunk legyen (stílusosan) a Grand Central!
Szia, Szaday Pável Katalin

2020-08-07 09 óra

2020-07-31 09 óra

2020-07-24 09 óra

2020-07-17 09 óra

2020-07-10 09 óra

2020-07-03 09 óra

2020-06-26 09 óra

2020-06-19 09 óra

2020-06-12 09 óra

2020-06-05 09 óra

Kovalik Márta díj

Kedves Barátaim!
 
Szeretnék megosztani Veletek két nagyon jó és szép hírt. 
 
Megünnepeltük a BÉZS Rádió működésének 5 éves évfordulóját. Ehhez itt is hadd gratuláljak Fodor Jánosnak, a Rádió lelkének és motorjának az egész kuratórium nevében! További sok évnyi sikeres működést kívánunk!
 
Az ünnepséget a Király u. 11. szám alatt található K11 Művészeti és Szabadidő Központban szervezte meg János, nagyon szépen és mívesen. Sajnos, akinek igazán ott kellett volna lennie, megbetegedett. Így Talyigás Kati nem volt személyesen jelen, hogy megtudja, hogy Ő kapta idén a Kovalik Mártáról elnevezett vándordíjat.  Fodor János nagyon szép szavakkal emlékezett meg a névadóról, s az első két díjazottról, Bojár Gáborról és Vekerdy Tamásról. Azt is elmondta, hogy egy névtelen adakozó lehetővé tette, hogy a vándordíj egy másolata ott maradhasson a díjazottnál is a következő 5 évben.  Majd felhívta a színpadra a díj alkotóit, Formanek Zuzsát és Bedécs Kristófot, kezükben a díjjal. Talyigás Katalin távollétében pedig engem ért az a megtiszteltetés, hogy átvehettem tőlük a nagyon szép üvegalkotást, ami talán a leszálló Nikére emlékeztet leginkább, de mindenképpen a szárnyalásról, a repülésről, az alkotásról szól - azon kívül, hogy nagyon szép, légies!  
 
Gratulálunk, Talyigás Katalin! 
 
Hegyesi Gábor
Szociális Innovációs Alapítvány 
a Kuratórium elnöke
 

 

 >>>

Hallgatónktól

Kedves Bézs, és Ti mind, akik Nekünk Bézseltek!

Messziről kezdem, de nem lesz hosszú! Szeretem a szép ruhákat, kiegészítőket, mindig is szerettem öltözni, de nem szeretem a harsány színeket! A visszafogott, finom, halvány, minőségi öltözködést kedvelem, és a bézs színeket. Ugye már itt is vagyunk!

Amikor megtudtam hat évvel ezelőtt, hogy a színem, a bézs már egy rádió neve is, azt gondoltam, ez valami reklámfogás csak. De aztán megnéztem, hogy milyen nevek, és műsorok fémjelzik a rádió működését. Hallottam, hogy Fodor János, a kezdeményező, hogy ott vannak mellette azok a nevek is, akikért érdemes „kinyitni” a rádiót, és tudtam, ez bizony jó lesz!

És igen, nagyon jó lett! Szeretem, hogy egyre szélesebb profillal megy, hogy a nagy nevek mellett, jöttek a fiatalok is, hogy frissült a tartalom, szinte egész nap itt szól mellettem a Bézs.

Elegem volt, és van már a máshol a mennyiségében is az egeket ostromló politikai műsorokból, az állandó ekézéstől, a vad hangulatú párbeszédekből, a folytonos „a valamire” való utalgatásokból, olyan rádióra vágytam, ahol, ahogyan az ars poetica-jában is ott van, minőségi, lágy hangok szerepelnek, ahol elfelejtem, hogy kint dühöng a vad világ, ahol nem kell gyomorgörccsel hallgatnom a műsorokat.

Ez a rádió pont ilyen, ezért szeretem. Már hat éve ennek, és kívánom, és remélem, hogy így is marad!

Nagyon sok örömteli, boldog születésnapot kívánok!

Egy hűséges hallgatójuk, Éva

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

az Autodoc Club weboldalán