Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Hrutka Róbert

Új műsor a Rádió Bézsen! A címe, MERENGŐ.

Új alkotó társ a Bézsben! A neve Hrutka Róbert.

Erősödő hit, hogy mégis érdemes. Mert velünk van, mert hetente műsora lesz - a szerintem persze legjobb rádióban, a Bézsben - egy jó embernek. És ez fontos.

Még nem tudom, hogy milyen lesz a mai műsora, de azt (is) tudom, hogy Robi a legtehetségesebb zenészek közé tartozik.

2021 első napján tehát örülök. Örvendjenek Önök is!

Hrutka Róbert:

Merengő.

Mit jelent a zene neked és nekem, mi az ami felpörget benne és képes megváltoztatni az életünket?

Nem tudom pontosan, de néha érdemes hátra dőlni és eltöprengeni ezen.

Megpróbálom elmondani, eljátszani, elmondatni, miről is fog szólni ez a műsor!

Merengő minden pénteken 19 órától! Ismétlés vasárnap reggel 9 órától!

• Merengő - Hrutka Róbert • Szerda • 19.00-20.00 •

2022-05-25 19 óra ..a mai Merengőnek a Jamie-vel közös második albumunk lesz a témája…a Last One Out.
Több slágerlistás dal...betiltott videóklipp...elbukott MTV-s listára kerülés.

Mindent elmondok az adásban, mielött forog az album...szerintem van miért meghallgatni!

2022-05-18 19 óra ...a minap Für Anikóval próbáltunk egy irodalmi estre és még mindig a hatása alatt vagyok. Este betettem a Bereményi Gézával írt albumokat, mert az ember nem nagyon hallgatja a saját dalait. Összeraktam egy válogatást a két albumból, mint anno az Örkény Színházban játszottuk, mert ma is azt érzem, mint akkor...hogy miért, azt az adás elején elmondom. Az első közös munkám Gézával, Anikóval...akár egy valóra vált álom...illetve, ahogy az album címe is mondja...egy „Nőstény álom”.

( A 2022.01.19.-i adás ismétlése )

2022-05-11 19 óra ...számtalan albumon, koncerten hallhatjuk a hegedű játékát...minden, amit a zenéről, az alázatról gondol, nagyon közel áll hozzám, ezért inkább őt idézem...

„Nagyon szeretem a kétkezi munka eredményét: legyen az egy finom vacsora, egy szépre takarított autó, egy magunk által felújított lakás, vagy egy szép növény az udvaron, amit mi ültettünk. Ezek kötnek a valósághoz mindenkit, és ez nem elhagyható. Olykor túlvilági állapotba tudom zenélni magam, könnyekig vagy nevetésig, nagyon mélyre és nagyon magasra. A legnagyobb ajándék, ha ebből a közönségnek is jut.”

...a mai Merengő vendége Szabó Árpi!:)

2022-05-04 19 óra ...a mai Merengőben egy varázslatos koncert felvételt szeretnék lejátszani, amit Kátyával vettünk fel a Magyar Rádió stúdiójában. Nem dicsérem a zenekart és főleg Kátyát, mert a felvétel magáért beszél! Csak dőljünk hátra egy pohár bor mellett és élvezzük az utazást...keresztül Európán!:)

2022-04-27 19 óra ...a mai Merengőben azt szeretném megmutatni, mit gondolok a világról, a hitről, az utolsó két albumom dalain keresztül. Hamarosan lesz ennek egy olyan folytatása, ahol más oldalról is megmutatkozik ez a történet.

2022-04-20 19 óra ...a mai „Merengő” a Jamie Winchesterrel közös, „Hole” című albumunkat idézi fel 2005-ből. Pár dal kicsit másképp hangszerelve, mint a lemezen, de azért lesz benne líra is. Szerintem ez egy ütős lemez volt egy kiváló csapattal, ezért nincs is más dolgunk, mint hátradőlni, megmarkolni a kartámlákat és élvezni a zenét.

2022-04-13 19 óra ..a mai „Merengő” vendége Fehérvári Attila, akitől még én is zavarba jövök, mert az óriási alázat és a zene iránti szeretet akkora benne, hogy néha arra gondolok, klónozni kéne a világnak...de belőle csak egy van...és szerencsés vagyok, hogy pont vele zenélhetek majd 14 éve.

Elképesztően feltöltött ez a beszélgetés...és lesz benne a saját dolgainkon kívül egy kis Black-Out, Special Providence!

( A 2022.01.05-i adás ismétlése )

2022-04-06 19 óra ...a mai merengő témája a költészet napja körül forog. A klasszikusoktól a kortársig...versek miket megzenésítettem. Költők, akiken felnőttem...vagy kiket a barátaimnak mondhatok. A lényeg: egy jó pohár bor legyen kikészítve...és csak dőljünk hátra erre a szűk órácskára!

2022-03-30 19 óra ...voltak évek, mikor több időt töltöttem vele, mint a családommal...nappal vittük a saját stúdiónkat, este írtuk a zenéket...és közben koncerteztünk. Nagyszerű ember, zseniális dobos és zenész, akinek barátsága nagy lendületet adott az életben és a zenei pályán...még, ha el is sodort minket egymástól az élet.

...a mai „Merengő” vendége Szentmihályi Gábor „Michel”.

( A 2021.12.15-i adás ismétlése )

2022-03-23 19 óra ...számtalan kötődési pont van az életünkben...számomra a legjobb zenészek egyike, aki végre önálló albummal büszkélkedhet...akivel tudom, hogy elfogult vagyok, de több, mint 17 évig zenéltünk együtt...hogy miért...a végtelenségig ragozhatnám, de este úgyis minden kiderül a „Merengőben”...ahol a vendégem Giret Gábor (Gijo) lesz.
( A 2021.12.08-i adás ismétlése )

2022-03-16 19 óra ...ma Udvaros Dorottya „Majdnem valaki” c. albuma forog a Merengőben...mert ez az album megmutatja, hogy kell magára formálni egy dalt az előadónak...hogy kell történeteket mesélni Bereményi módra...mert imádtam írni a zenéjét...és mert egy kicsit elfogult vagyok vele. A végére tettem egy koncert felvételt, ami egy feldolgozás és szinte mindig ezzel a dallal zárjuk a koncerteket is. Az élmény talán így lesz teljes. Csak dőljünk hátra és hagyjuk, hogy megérintsen.

( A 2021.12.01-i adás ismétlése )

2022-03-09 19 óra ...mert a zene pont olyan, mint az élet…megírjuk, eljátsszuk és nem marad utánunk semmi, csak a dal. Hiszem, hogy néha elég csak pár jó hang és gondolat, hogy változzon a világ. Ez az adás szóljon most értük...értünk...és érted.

2022-03-02 19 óra ...a mai „Merengő” vendége Kálnási Anikó, manager, koncertszervező, a NEWU Művészmenedzsment ügynökség alapítója...akivel már 10 éve „dolgozunk” együtt...aki számos ismert előadónak egyengeti a karrierjét...aki ráébresztett arra, hogy a háttérben zajló munka lesz a lépcső a színpadhoz... és persze vannak problémák, amit egy nő könnyedebb eleganciával tud megoldani, mint egy férfi. A lényeg őt faggatom, szakmáról, előadókról, Covidról és a jövöröl.

( A 2021.10.20-i adás ismétlése )

2022-02-23 19 óra ...még fiatalon volt szerencsém vele játszani a T-Monográfban és az első „atyai” útravalómat is tőle kaptam ehhez a pályához, amihez máig tartom magam. Az ő dalai miatt kezdtem el akusztikus gitározni. A múltkori beszélgetésünk után megkaptam tőle ezt az albumot, ami tényleg egy igazi „best of”. Ebben a műsorban, most a dalok meséljenek rólunk és Tolcsvay Lászlóról. Nekem csak így lesz teljes a kép. Minden mást a műsor elején elmondok.

2022-02-16 19 óra ...a mai „Merengő” vendége Galambos Zoltán, akivel szinte hihetetlen, de már több, mint 20 éve zenélünk együtt! Zseniális zongorista, zeneszerző...nekem ő a legjobb...mert szinte szavak nélkül is megértjük egymást...mert hatalmas munkásság, alázat és rutin van mögötte...és mert ő az a fajta „Galamb”, akivel szárnyak nélkül is lehet repülni a színpadon. Ma őt faggatom életről, karrierről és álmokról.

( A 2021.10.13-i adás ismétlése )

2022-02-09 19 óra  ...amikor anno találkoztunk Verával, leültünk beszélgetni, hogy megismerjem, mert dalt csak úgy szeretek írni, ha hiteles lesz az előadótól...azt éreztem, minden kristálytiszta benne...a hangja...a gondolatok...mert pont csak önmagát akarja megmutatni...mert nem akar másnak látszani. Alig vártam, hogy hazaérjek. A zene még épphogy csak megszólalt bennem, de már azonnal leültem megírni a szöveget. A címe már nem is volt kérdés számomra...nagy betűkkel írtam le az egyetlen szót, ami a rövid ismeretségünk után eszembe jutott: Gyémánt.

Tarts velünk szerda este 7-kor a „Merengőben” ...egy történetekben gazdag 60 percben...a Rádió Bézsen.

2022-02-02 19 óra ...énekel, perkázik és 20 éve zenélünk együtt számtalan produkcióban... számomra, ő a nagy betűs vokalista...mert nem csak jól csinálja, amit csinál, hanem elképesztően élvezi is azt...mert feldobja a hangulatot...mert a koncertek után, a hiányzó adrenalint, másnap a rally pályákon pótólja ki...és kevesen bérelnek kisrepülőt, hogy két koncertet is megcsináljanak egy este.

Több híres zenekarban láthatjuk és hallhatjuk a hangját, mert mindenki szívesen dolgozik vele...mert ő a Dely Domi.

2022-01-26 19 óra …megpróbáltam két műsorba összerakni ezt a csodát, amit mindenkinek hallania kell! Lerch István 60. életmű-koncert. Örülök, hogy ott állhattam vele a színpadon! Ez lenne a 2. Rész!

( A 2021.10.06-i adás ismétlése )

2022-01-19 19 óra ...a minap Für Anikóval próbáltunk egy irodalmi estre és még mindig a hatása alatt vagyok. Este betettem a Bereményi Gézával írt albumokat, mert az ember nem nagyon hallgatja a saját dalait. Összeraktam egy válogatást a két albumból, mint anno az Örkény Színházban játszottuk, mert ma is azt érzem, mint akkor...hogy miért, azt az adás elején elmondom. Az első közös munkám Gézával, Anikóval...akár egy valóra vált álom...illetve, ahogy az album címe is mondja...egy „Nőstény álom”.

2022-01-12 19 óra …amikor anno elhívott huszonévesként a Supergroup-ba gitározni, az volt a legnagyobb öröm és kihívás. Sokat tanultam tőle a zenéről, alázatról. Pont 20 évvel később az életmű koncertjén is ott lehettem vele a színpadon...és már 4 éve, hogy ápolásra szorul. Gyógyulni akar, mert a felesége gondoskodása a legszebb zene az életében. Lerch István 60. életmű-koncert. Megpróbáltam két műsorba összerakni ezt a csodát, amit mindenkinek hallania kell!

( A 2021.09.29-i adás ismétlése )

2022-01-05 19 óra ...a mai „Merengő” vendége Fehérvári Attila, akitől még én is zavarba jövök, mert az óriási alázat és a zene iránti szeretet akkora benne, hogy néha arra gondolok, klónozni kéne a világnak...de belőle csak egy van...és szerencsés vagyok, hogy pont vele zenélhetek majd 14 éve.

Elképesztően feltöltött ez a beszélgetés...és lesz benne a saját dolgainkon kívül egy kis Black-Out, Special Providence...plusz meglepetés premier!:)

2021-12-29 19 óra Pénz zenekar - 2.rész

...a zene az ember legősibb kifejezési formája. Ősibb, mint a nyelv vagy a képzőművészet. Az emberi hangból született és az égető szükségből, hogy kapcsolatba kerüljünk embertársainkkal. Tulajdonképpen a zene az ember. Sokkal jellemzőbb rá a szavaknál, hiszen a szavak konkrét jelentést hordozó elvont szimbólumok. A zene érzelmeink mélyebb rétegeire hat, mint a legtöbb szó és arra kényszerít, hogy egész lényünkkel reagáljunk rá. A zene alapvetően fontos lesz nekünk, amíg csak az emberi nem fennmarad.

...ez volt a filozófiánk akkor és ma is. Folytatódjon a Pénz zenekar története, hangokban elmesélve a második „Fat” lemezzel.

( A 2021.09.08-i adás ismétlése )

2021-12-22 19 óra ...mert pont Magyarországon van...mert több, mint 8 éven át játszottunk számtalan koncertet...mert a zenéről elég hasonlóan gondolkodunk...és mert ma is együtt állunk színpadra a Győri Balett csodálatos társulatával.

Pont ezért, ki más is lehetne a mai merengő vendége, mint Jamie Winchester.

( A 2021.09.15-i adás ismétlése )

2021-12-15 19 óra ...voltak évek, mikor több időt töltöttem vele, mint a családommal...nappal vittük a saját stúdiónkat, este írtuk a zenéket...és közben koncerteztünk. Nagyszerű ember, zseniális dobos és zenész, akinek barátsága nagy lendületet adott az életben és a zenei pályán...még, ha el is sodort minket egymástól az élet.

...a mai „Merengő” vendége Szentmihályi Gábor „Michel”.

2021-12-08 19 óra ...számtalan kötődési pont van az életünkben...számomra a legjobb zenészek egyike, aki végre önálló albummal büszkélkedhet...akivel tudom, hogy elfogult vagyok, de több, mint 17 évig zenéltünk együtt...hogy miért...a végtelenségig ragozhatnám, de este úgyis minden kiderül a „Merengőben”...ahol a vendégem Giret Gábor (Gijo) lesz.

2021-12-01 19 óra ...ma Udvaros Dorottya „Majdnem valaki” c. albuma forog a Merengőben...mert ez az album megmutatja, hogy kell magára formálni egy dalt az előadónak...hogy kell történeteket mesélni Bereményi módra...mert imádtam írni a zenéjét...és mert egy kicsit elfogult vagyok vele. A végére tettem egy koncert felvételt, ami egy feldolgozás és szinte mindig ezzel a dallal zárjuk a koncerteket is. Az élmény talán így lesz teljes. Csak dőljünk hátra és hagyjuk, hogy megérintsen.

2021-11-24 19 óra Pénz zenekar - 1.rész

...életem fontos része volt az Éry Balázs által alapított Pénz zenekar, ahol olyan rendkívüli zenészekkel zenélhettem együtt, mint Gyenge Lajoska, Giret Gábor és Éry Balázs. Felvettünk két instrumentális albumot, játszottunk fesztiválokon, a Sting elött, de mégis a csütörtök estéket vártam a legjobban, hogy egy pub pincéjében örömzenélhessünk minden tét és pénz nélkül.

( A 2021.09.01-i adás ismétlée )

2021-11-17 19 óra ...ennek a műsornak, ha lenne alcíme, akkor az csakis a „Csak csajok” lehetne. Annyi klassz nőnek írhattam dalt és most csokorba szedtem a kedvenceket! Lesz Udvaros Dorottya, Für Anikó, Tompos Kátya, Tóth Vera, Tolvaj Reni, Kinga, Regina, Keresztes Ildi, Jamelia és Rúzsa Magdi. Hallgassátok szeretettel!

( A 2021.08.18- i adás ismétlése )

2021-11-10 19 óra ...ezzel az akusztikus koncertfelvétellel több díjat is bezsebeltünk Jamie Winchesterrel. Wood and strings címmel jelent meg 2003-ban DVD-én és CD-én. Hogy miért fontos ez nekem...talán ekkor lett a kedvenc műfajom az unplugged és a következő években tucatnyi zenekar vágott bele az akusztikus rock és szimfónikus hangzás fuziójába...talán miattunk is. Hallgassátok szeretettel!:)

( A 2021.08.11-i adás ismétlése )

2021-11-03 19 óra Hosszú ideje eldöntöttem, hogy csak a saját dalaimat játszom, bár néha vannak kivételek. Mondjuk, ha egy dal többet jelent számunkra, főleg, ha egy olyan időszakot hoz vissza, ami fontos volt nekünk.

Leszenek Jamie-vel, Kátyával közös és filmben szereplő feldolgozások, amik néha igen eltérnek az eredetitől. De azért a lényeg: legyünk egyediek és megismételhetetlenek...a zenében is.

( A 2021.07.28-i adás ismétlése )

2021-10-27 19 óra ...ebben az adásban olyan filmekben szereplő dalokból, főcímdalokból állítottam össze egy csokorra valót, amit mozifilmekhez, sorozatokhoz írtam. Elég színes a paletta, sőt volt olyan, amire már szinte nem is emlékeztem. Van, amit sokat játszottak a rádiók, van amit egyáltalán nem. A lényeg, megpróbáltam egy kellemes órát összeállítani...remélem sikerült.

( A 2021.07.21-i adás ismélése )

2021-10-20 19 óra ...a mai „Merengő” vendége Kálnási Anikó, manager, koncertszervező, a NEWU Művészmenedzsment ügynökség alapítója...akivel már 10 éve „dolgozunk” együtt...aki számos ismert előadónak egyengeti a karrierjét...aki ráébresztett arra, hogy a háttérben zajló munka lesz a lépcső a színpadhoz... és persze vannak problémák, amit egy nő könnyedebb eleganciával tud megoldani, mint egy férfi. A lényeg őt faggatom, szakmáról, előadókról, Covidról és a jövöröl.

2021-10-13 19 óra ...a mai „Merengő” vendége Galambos Zoltán, akivel szinte hihetetlen, de már több, mint 20 éve zenélünk együtt! Zseniális zongorista, zeneszerző...nekem ő a legjobb...mert szinte szavak nélkül is megértjük egymást...mert hatalmas munkásság, alázat és rutin van mögötte...és mert ő az a fajta „Galamb”, akivel szárnyak nélkül is lehet repülni a színpadon. Ma őt faggatom életről, karrierről és álmokról.

2021-10-06 19 óra ...az előző adás folytatása, ahol megpróbáltam két műsorba összerakni ezt a csodát, amit mindenkinek hallania kell! Lerch István 60. életmű-koncert. Örülök, hogy ott állhattam vele egy színpadon! Ez lenne a 2. Rész!:)
2021-09-29 19 óra ...most volt a születésnapja és nagyon büszke vagyok a barátságára.

Amikor anno elhívott huszonévesként a Supergroup-ba gitározni, az volt a legnagyobb öröm és kihívás. Sokat tanultam tőle a zenéről, alázatról. Pont 20 évvel később az életmű koncertjén is ott lehettem vele a színpadon...és már 4 éve, hogy ápolásra szorul. Gyógyulni akar, mert a felesége gondoskodása a legszebb zene az életében. Lerch István 60. életmű-koncert. Megpróbáltam két műsorba összerakni ezt a csodát, amit mindenkinek hallania kell!

2021-09-22 19 óra Mikor Bereményi Géza a Tamás halála után megkért, hogy hangszereljem át a dalaikat zenekarra, még nem tudtam mekkora örökség ez mindenkinek. A Cseh Tamásnak írt dalszövegek ebben a koncert válogatásban is tökéletesen bizonyítják, hogy egy korszak krónikásai voltak ők. Még ma is találok sorokat, melyek azonnal betalálnak és arra gondolok...a zene pont olyan, mint az élet...megírjuk...eljátsszuk...és nem marad utánunk semmi...csak a dal.

( A 2021.07.14-i adás ismétlése )

2021-09-15 19 óra ...mert pont Magyarországon van...mert több, mint 8 éven át álltunk egy színpadon...mert a zenéről elég hasonlóan gondolkodunk...és mert holnap lesz az életmű koncertje a Budapest Parkban.

Pont ezért, ki más is lehetne a mai merengő vendége, mint Jamie Winchester.

2021-09-08 19 óra Pénz zenekar - 2.rész

...a zene az ember legősibb kifejezési formája. Ősibb, mint a nyelv vagy a képzőművészet. Az emberi hangból született és az égető szükségből, hogy kapcsolatba kerüljünk embertársainkkal. Tulajdonképpen a zene az ember. Sokkal jellemzőbb rá a szavaknál, hiszen a szavak konkrét jelentést hordozó elvont szimbólumok. A zene érzelmeink mélyebb rétegeire hat, mint a legtöbb szó és arra kényszerít, hogy egész lényünkkel reagáljunk rá. A zene alapvetően fontos lesz nekünk, amíg csak az emberi nem fennmarad.

...ez volt a filozófiánk akkor és ma is. Folytatódjon a Pénz zenekar története, hangokban elmesélve a második „Fat” lemezzel.

2021-09-01 19 óra Pénz zenekar - 1.rész

...életem fontos része volt az Éry Balázs által alapított Pénz zenekar, ahol olyan rendkívüli zenészekkel zenélhettem együtt, mint Gyenge Lajoska, Giret Gábor és Éry Balázs. Felvettünk két instrumentális albumot, játszottunk fesztiválokon, a Sting elött, de mégis a csütörtök estéket vártam a legjobban, hogy egy pub pincéjében örömzenélhessünk minden tét és pénz nélkül.

2021-08-25 19 óra ...akiben a tehetség és a szorgalom valóra váltja a gyermekkori álmot.

...aki nemzetközileg is elismert dobossá nőtte ki magát.
...akivel már nyolc éve zenéltünk együtt
, mikor kiderült, hogy ott laktunk egymástól 7 méterre.
...akit még babakocsiban toltak el mellettem, mikor én 15 voltam és az erősítőmet hurcolásztam a panelben.
...akiről, ha valaki azt mondja akkor, hogy ő lesz az ország egyik legjobb dobosa és számtalan lemezt és koncertet csinálunk majd együtt, akkor én csak mosolygok...ahogy mosolygok most is...mert ismerhetem...és mert büszke vagyok rá. Ő nem más, mint: Markó Ádám.

( A 2021.06.25-i adás ismétlése )

2021-08-18 19 óra ...ennek a műsornak, ha lenne alcíme, akkor az csakis a „Csak csajok” lehetne. Annyi klassz nőnek írhattam dalt és most csokorba szedtem a kedvenceket! Lesz Udvaros Dorottya, Für Anikó, Tompos Kátya, Tóth Vera, Tolvaj Reni, Kinga, Regina, Keresztes Ildi, Jamelia és Rúzsa Magdi. Hallgassátok szeretettel!:)

Tarts velünk szerda este 7-kor a „Merengőben” ...egy történetekben gazdag 60 percben...a Rádió Bézsen.

2021-08-11 19 óra ...ezzel az akusztikus koncertfelvétellel több díjat is bezsebeltünk Jamie Winchesterrel. Wood and strings címmel jelent meg 2003-ban DVD-én és CD-én. Hogy miért fontos ez nekem...talán ekkor lett a kedvenc műfajom az unplugged és a következő években tucatnyi zenekar vágott bele az akusztikus rock és szimfónikus hangzás fuziójába...talán miattunk is. Hallgassátok szeretettel!:)

2021-08-04 19 óra ...jó lehet valahova tartozni szinte egy életen át...máig ő az LGT dobosa, de közben minden meghatározó formációban jelen volt, ami kijelölhette az irányt a magyar zenei palettán.

Mondhatnánk, hogy könnyű neki, mert ő a Solti Jánoska és ő dobosnak született, de ez így nem teljesen igaz. A tudás és a tehetség mögött óriási szorgalom, alázat és egy életre való gyakorlás bújik meg.

Még huszonévesen, egy színpadon vele, akire ma is ugyanúgy felnézek, mint akkor és akinek a barátságára ugyanolyan büszke vagyok. Talán ezért is volt könnyű beszélgetni vele és faggatni a kezdetekről. Az már csak bónusz, hogy ha egy billiárd asztalt látok, arról is ő jut eszembe...hogy miért...az a ma esti merengőből kiderül!

( A 2021.06.04-i adás ismétlése )

2021-07-28 19 óra Hosszú ideje eldöntöttem, hogy csak a saját dalaimat játszom, bár néha vannak kivételek. Mondjuk, ha egy dal többet jelent számunkra, főleg, ha egy olyan időszakot hoz vissza, ami fontos volt nekünk.

Leszenek Jamie-vel, Kátyával közös és filmben szereplő feldolgozások, amik néha igen eltérnek az eredetitől.  De azért a lényeg: legyünk egyediek és megismételhetetlenek...a zenében is.

2021-07-21 19 óra ...ebben az adásban olyan filmekben szereplő dalokból, főcímdalokból állítottam össze egy csokorra valót, amit mozifilmekhez, sorozatokhoz írtam. Elég színes a paletta, sőt volt olyan, amire már szinte nem is emlékeztem. Van, amit sokat játszottak a rádiók, van amit egyáltalán nem. A lényeg, megpróbáltam egy kellemes órát összeállítani...remélem sikerült.

2021-07-14 19 óra Ez az adás a Bereményi Géza életmű folytatása dalban elmesélve. Mikor Géza a Tamás halála után megkért, hogy hangszereljem át a dalaikat zenekarra, még nem tudtam mekkora örökség ez mindenkinek. A Cseh Tamásnak írt dalszövegek ebben a koncert válogatásban is tökéletesen bizonyítják, hogy egy korszak krónikásai voltak ők. Még ma is találok sorokat, melyek azonnal betalálnak és arra gondolok...a zene pont olyan, mint az élet...megírjuk...eljátsszuk...és nem marad utánunk semmi...csak a dal.

2021-07-07 19 óra ...számtalan dalt írtunk együtt…sokat kaptam tőle, szimplán csak azzal, hogy láttam írni, hangosan gondolkodni és láttam csillogni a szemében azt a kortalan valamit, ami elhiteti a világgal, hogy nem az idő számít...hanem csak az, hogy mi marad utánunk. Ő pedig nem más, mint a Kossuth-díjas író, rendező: Bereményi Géza.

Szerda este 7-kor a „Merengőben” Bereményi Gézával beszélgetünk zenéről, könyvről, írásról, Cseh Tamásról a Rádió Bézsen.

( A 2021.05.14-i adás ismétlése )

2021-06-30 19 óra Mit jelent a zene neked és nekem, mi az ami felpörget benne és képes megváltoztatni az életünket?
Nem tudom pontosan, de néha érdemes hátra dőlni és eltöprengeni ezen.
A mai adásban megpróbálom elmondani miről is fog szólni ez a műsor!

( A 2021.01.01-i adás ismétlése )

2021-06-25 19 óra ... akiben a tehetség és a szorgalom valóra váltja a gyermekkori álmot.
... aki nemzetközileg is elismert dobossá nőtte ki magát.

... akivel már nyolc éve zenéltünk együtt, mikor kiderült, hogy ott laktunk egymástól 7 méterre.
... akit még babakocsiban toltak el mellettem, mikor én 15 voltam és az erősítőmet hurcolásztam a panelben.
... akiről, ha valaki azt mondja akkor, hogy ő lesz az ország egyik legjobb dobosa és számtalan lemezt és koncertet csinálunk majd együtt, akkor én csak mosolygok... ahogy mosolygok most is... mert ismerhetem...és mert büszke vagyok rá. Ő nem más, mint: Markó Ádám.

2021-06-18 19 óra ... a mai adásban Pilinszky lesz a „vendégem”. Lesznek versei, amiket dalba öntöttem...persze most is nálam lesz a gitárom és amíg a költő elmond majd pár verset, én zenélek alatta... meg utána is...mert hiszek az énekelt versben...mert hiszem, hogy ez nem csak egy misszió...de, ha tévedek nem történt semmi, legfeljebb csak én lettem gazdagabb általa. Idén lenne 100 éves.

A megzenésített versekben, velem lesz a felvételeken Alexa és barátom, Kalmus Felicián is az „aranytorkú” csellójával.

( A 2021.04.16-i adás ismélése )

2021-06-11 19 óra ... azt mondta nagyon izgul...feljött a színpadra és eltolta a Metrót Cseh Tamástól a határokat feszegetve...mi csak néztünk, mint a moziban és kétezer ember állva tapsolt. Akkor és ott azt gondoltam, egy ilyen ember bármikor megvalósítja az álmait, mert az élet egy olyan színpad neki, ahol hittel tud játszani, rendezni, s ha kell, színházat igazgatni. Ő Rudolf Péter, kinek már írtam zenét az Üvegtigrishez a Kossuthkiflihez, játszott velünk a Cseh Tamás esteken, de nekem inkább egy őrségi barát. Mert az Őrség talán mindkettőnk életében a legszebb dal marad.

( 2021.03.12-i adás ismétlése )

2021-06-04 19 óra ... jó lehet valahova tartozni szinte egy életen át...máig ő az LGT dobosa, de közben minden meghatározó formációban jelen volt, ami kijelölhette az irányt a magyar zenei palettán.

Mondhatnánk, hogy könnyű neki, mert ő a Solti Jánoska és ő dobosnak született, de ez így nem teljesen igaz. A tudás és a tehetség mögött óriási szorgalom, alázat és egy életre való gyakorlás bújik meg.

Egy színpadon vele, akire ma is ugyanúgy felnézek, mint akkor és akinek a barátságára ugyanolyan büszke vagyok. Talán ezért is volt könnyű beszélgetni vele és faggatni a kezdetekről. Az már csak bónusz, hogy ha egy biliárd asztalt látok, arról is ő jut eszembe...hogy miért...az a ma esti merengőből kiderül!

2021-05-28 19 óra ... eljátszottam a gondolattal, ki lennék szívesen, ha össze kéne rakni magam a magyar zenei élet nagyjaiból...nem tudom pontosan, csak azt, hogy a nagyobbik részem ő lenne: Tolcsvay László. Nem magyarázom túl, aki meghallgatja a beszélgetést érteni fogja miért.

Még fiatalon volt szerencsém vele játszani a T-Monográfban és az első „atyai” útravalómat is tőle kaptam ehhez a pályához, amihez máig tartom magam. Azt gondolom, nem csak nekem, mindenkinek nagy töltést adhat ez a beszélgetés!

( A 2021.03.05-i adás ismétlése )

2021-05-21 19 óra Még csak 14 éves voltam és mi voltunk szinte az első punkzenekar: a Kretens. Nélkülük nem lennék az, akivé váltam, bár bennem ez a korszak nem az anarchiáról, hanem a romantikáról szólt, mert mi lehet romantikusabb, mint lázadni és megváltani a világot a dalainkkal. Nem gondoltuk volna, hogy New York Times mellett az államvédelmi hatóság figyelmét is felkeltettük. Aztán minden csak úgy megtörtént és mi büszkén játszottunk tovább.

Horváth Attillával (Hemü) és Tóth Miklóssal (Max) beszélgetek, péntek este 7h-kor a „Merengőben” ... egy zenélős, gitározgatós, zúzós 60 percben...a Rádió Bézsen.

( A 2021.02.26-i adás ismétlése )

2021-05-14 19 óra ... mikor a beszélgetést felvettük, még nem tudtuk, hogy másnap ő kapja a szakmai irodalmi díjat, ahogy jó pár dolgot még én sem tudtam róla, pedig több nagylemeznyi dalt írtunk együtt. Sokat kaptam tőle, szimplán csak azzal, hogy láttam írni, hangosan gondolkodni és láttam csillogni a szemében azt a kortalan valamit, ami elhiteti a világgal, hogy nem az idő számít...hanem csak az, hogy mi marad utánunk. Ő pedig nem más, mint a Kossuth-díjas író, rendező: Bereményi Géza.

Péntek este 7-kor a „Merengőben” Bereményi Gézával beszélgetünk zenéről, könyvről, írásról, Cseh Tamásról a Rádió Bézsen.

2021-05-07 19 óra ... színészként ismerik az emberek, de én látom csillogni a pályát tévesztett rocksztárt a szemében. Állhat a Brazilok főszereplőjeként a kamerák elött...prózai szerepben, vagy énekesként a színpadon...teljesen mindegy...a közönség szeretni fogja...ahogy én is...mert tudom...a maximum a legkevesebb, amit képes adni magából.

Nem véletlen, hogy van egy közös zenekarunk!:))

Nagy Dániel Viktorral beszélgetünk, péntek este 7h-kor a „Merengőben” ... egy zenélős, gitározgatós, Wigama Lekko-s 60 percben... a Rádió Bézsen.

( A 2021.02.12-i adás ismétlése )

2021-04-30 19 óra ... színész, rendező, énekes, verseket ír...és még sorolhatnám. A lényeg: ő egy kreatív alkotó, aki az álmait könnyedén megvalósítja! Szeret improvizálni és számára az élet egy óriási színpad, ahol bármilyen szerepben ő a tökéletes „Beugró”. A zene volt az a kapocs köztünk, ami barátsággá erősödött. Számtalanszor álltam már zenés színpadokon vele, de még ma is meg tud lepni és nevettetni, mert kedves lényét, humorát nem csak én...a közönség is szereti.

Kálloy Molnár Péterrel beszélgetek, péntek este 7h-kor a „Merengőben”, egy zenélős, mosolygós 60 percben a Rádió Bézsen.

( A 2021.02.19-i adás ismétlése )

2021-04-23 19 óra ... ha nekem kéne megfogalmazni, mit jelent a színpadi jelenlét...a karizma...azonnal az ő neve ugrana be. Mindent tud, vagy inkább mindent érez, ami ahhoz kell, hogy elvarázsolja a közönséget...és persze engem is... mert ülhetek mellette a színpadon gitárral a kezemben... néha én is néző leszek... és arra gondolok... de jó, hogy megismertem őt!:))

Barátságát Bereményi Gézának köszönhetem, akivel együtt írtuk Udvaros Dorottya lemezét.

Péntek este 7h-kor a „Merengőben” az album dalaiba és egy kicsit az életébe is „belehallgatunk”.

( A 2021.02.05-i adás ismétlése )

2021-04-16 19 óra ... a mai adásban Pilinszky lesz a „vendégem”. Lesznek versei, amiket dalba öntöttem... persze most is nálam lesz a gitárom és amíg a költő elmond majd pár verset, én zenélek alatta...meg utána is... mert hiszek az énekelt versben...mert hiszem, hogy ez nem csak egy misszió... de, ha tévedek nem történt semmi, legfeljebb csak én lettem gazdagabb általa. Idén lenne 100 éves.

A megzenésített versekben, velem lesz a felvételeken Alexa és barátom, Kalmus Felicián is az „aranytorkú” csellójával.

2021-04-09 19 óra Pont 20 éve ismertem meg Für Anikót! Talán pont ő kellett ahhoz, hogy az a bizonyos sors fonál elvezessen a színházak világába...ő volt az első kapocs Bereményi Géza és köztem... és még sorolhatnám tovább... de, ha csak a hangját meg a barátságát kapom, akkor is boldog vagyok és örömmel nyugtázom magamban...de jó, hogy kicsit részese lehettem a dalaimmal annak, hogy énekesként is megmutassa magát a világnak!

Erről a 20 évről beszélgetünk péntek este 7-kor a Merengőben, a Rádió Bézsen.

( A 2021.01.22-i adás ismétlése )

2021-04-02 19 óra ... kevés ember van, akiről elmondhatom ott volt életem pár fontos állomásán és segített ellibbenteni a fátylat, hogy egy kicsit láthatóvá váljak. Herendi Gábor pont ezen kevesek egyike.

Több mint 20 éve dolgoztunk először együtt és nem sikerült megszámolnom, mennyi zenét, dalt írtam az általa megrendezett filmekhez, reklámokhoz, sorozatokhoz. A lényeg, mindketten szerencsések vagyunk, mert valóra váltottunk egy gyermekkori álmot... de az enyémbe besegített ő is!:)

Péntek este 7h-kor a „Merengőben” erről az álomról és persze a megvalósuláshoz vezető útról is beszélgetünk a Bézs Rádióban.

( A 2021.01.15-i adás ismétlése )

2021-03-26 19 óra Barátommal, Grecsó Krisztiánnal a József Attila-díjas költő, író, dalszerzővel beszélgetünk a "Merengő”-ben... kicsit másképp... kicsit a zenére fókuszálva.

( A 2021.01.08-i adás ismétlése )

2021-03-19 19 óra ... először 2008-ban találkoztunk a Valami Amerika 2. forgatásán. Az egyik jelenetben míg Tompos Kátya énekelt ölében a gitárral, én elbújva a díszlet mögött a saját hangszeremmel kísértem őt. Ott és akkor arra gondoltam, miért nem egy koncert teremben csináljuk ugyanezt... mondjuk az Arénában. Ha ott nem is, de számtalan színpadon zenéltünk már együtt itthon és külföldön. Egy kedves ajándék az életemben a barátsága és a holdra is elmennék vele játszani, mert tudom, ha énekelni kezd... eljön a pillanat, amikor az a bizonyos láthatatlan szépség engem is megölel, mint mindenkit a teremben. A „Merengőben” nem a színészt, hanem énekesnőt piszkálom a kérdéseimmel... bolondozva... babákkal játszva... gitárom pengetve... és persze tuti, hogy a francia sztárvendég, Corinne is befigyel.

( A 2021.01.29-i adás ismétlése )

2021-03-12 19 óra ... azt mondta nagyon izgul... feljött a színpadra és eltolta a Metrót Cseh Tamástól a határokat feszegetve... mi csak néztünk, mint a moziban és kétezer ember állva tapsolt. Akkor és ott azt gondoltam, egy ilyen ember bármikor megvalósítja az álmait, mert az élet egy olyan színpad neki, ahol hittel tud játszani, rendezni, s ha kell, színházat igazgatni. Ő Rudolf Péter, kinek már írtam zenét az Üvegtigrishez a Kossuthkiflihez, játszott velünk a Cseh Tamás esteken, de nekem inkább egy őrségi barát. Mert az Őrség talán mindkettőnk életében a legszebb dal marad.

2021-03-05 19 óra ... eljátszottam a gondolattal, ki lennék szívesen, ha össze kéne rakni magam a magyar zenei élet nagyjaiból... nem tudom pontosan, csak azt, hogy a nagyobbik részem ő lenne: Tolcsvay László. Nem magyarázom túl, aki meghallgatja a beszélgetést érteni fogja miért.

Még fiatalon volt szerencsém vele játszani a T-Monográfban és az első „atyai” útravalómat is tőle kaptam ehhez a pályához, amihez máig tartom magam. Azt gondolom, nem csak nekem, mindenkinek nagy töltést adhat ez a beszélgetés!

2021-02-26 19 óra Még csak 14 éves voltam és mi voltunk szinte az első punkzenekar: a Kretens. Nélkülük nem lennék az, akivé váltam, bár bennem ez a korszak nem az anarchiáról, hanem a romantikáról szólt, mert mi lehet romantikusabb, mint lázadni és megváltani a világot a dalainkkal. Nem gondoltuk volna, hogy New York Times mellett az államvédelmi hatóság figyelmét is felkeltettük. Aztán minden csak úgy megtörtént és mi büszkén játszottunk tovább.

Horváth Attillával (Hemü) és Tóth Miklóssal (Max) beszélgetek, péntek este 7h-kor a „Merengőben” ...egy zenélős, gitározgatós, zúzós 60 percben...a Rádió Bézsen.

2021-02-19 19 óra ... színész, rendező, énekes, verseket ír...és még sorolhatnám. A lényeg: ő egy kreatív alkotó, aki az álmait könnyedén megvalósítja! Szeret improvizálni és számára az élet egy óriási színpad, ahol bármilyen szerepben ő a tökéletes „Beugró”. A zene volt az a kapocs köztünk, ami barátsággá erősödött. Számtalanszor álltam már zenés színpadokon vele, de még ma is meg tud lepni és nevettetni, mert kedves lényét, humorát nem csak én...a közönség is szereti.

Kálloy Molnár Péterrel beszélgetek, péntek este 7h-kor a „Merengőben” , egy zenélős, mosolygós 60 percben a Rádió Bézsen.

2021-02-12 19 óra ... színészként ismerik az emberek, de én látom csillogni a pályát tévesztett rocksztárt a szemében. Állhat a Brazilok főszereplőjeként a kamerák elött... prózai szerepben, vagy énekesként a színpadon... teljesen mindegy... a közönség szeretni fogja... ahogy én is... mert tudom...a maximum a legkevesebb, amit képes adni magából.

Nem véletlen, hogy van egy közös zenekarunk!:))

Nagy Dániel Viktorral beszélgetünk, péntek este 7h-kor a „Merengőben” ... egy zenélős, gitározgatós, Wigama Lekko-s 60 percben...a Rádió Bézsen.

2021-02-05 19 óra ... ha nekem kéne megfogalmazni, mit jelent a színpadi jelenlét... a karizma...azonnal az ő neve ugrana be. Mindent tud, vagy inkább mindent érez, ami ahhoz kell, hogy elvarázsolja a közönséget... és persze engem is...mert ülhetek mellette a színpadon gitárral a kezemben...néha én is néző leszek... és arra gondolok... de jó, hogy megismertem őt!:))

Barátságát Bereményi Gézának köszönhetem, akivel együtt írtuk Udvaros Dorottya lemezét.

Péntek este 7h-kor a „Merengőben” az album dalaiba és egy kicsit az életébe is „belehallgatunk”.

2021-01-29 19 óra ... először 2008-ban találkoztunk a Valami Amerika 2. forgatásán. Az egyik jelenetben míg Tompos Kátya énekelt ölében a gitárral, én elbújva a díszlet mögött a saját hangszeremmel kísértem őt. Ott és akkor arra gondoltam, miért nem egy koncert teremben csináljuk ugyanezt... mondjuk az Arénában. Ha ott nem is, de számtalan színpadon zenéltünk már együtt itthon és külföldön. Egy kedves ajándék az életemben a barátsága és a holdra is elmennék vele játszani, mert tudom, ha énekelni kezd... eljön a pillanat, amikor az a bizonyos láthatatlan szépség engem is megölel, mint mindenkit a teremben. A „Merengőben” nem a színészt, hanem énekesnőt piszkálom a kérdéseimmel...bolondozva...babákkal játszva...gitárom pengetve...és persze tuti, hogy a francia sztárvendég, Corinne is befigyel.

2021-01-22 19 óra Pont 20 éve ismertem meg Für Anikót! Talán pont ő kellett ahhoz, hogy az a bizonyos sors fonál elvezessen a színházak világába... ő volt az első kapocs Bereményi Géza és köztem... és még sorolhatnám tovább... de, ha csak a hangját meg a barátságát kapom, akkor is boldog vagyok és örömmel nyugtázom magamban... de jó, hogy kicsit részese lehettem a dalaimmal annak, hogy énekesként is megmutassa magát a világnak!

Erről a 20 évről beszélgetünk péntek este 7-kor a Merengőben, a Rádió Bézsen.

2021-01-15 19 óra ... kevés ember van, akiről elmondhatom ott volt életem pár fontos állomásán és segített ellibbenteni a fátylat, hogy egy kicsit láthatóvá váljak. Herendi Gábor pont ezen kevesek egyike.

Több mint 20 éve dolgoztunk először együtt és nem sikerült megszámolnom, mennyi zenét, dalt írtam az általa megrendezett filmekhez, reklámokhoz, sorozatokhoz. A lényeg, mindketten szerencsések vagyunk, mert valóra váltottunk egy gyermekkori álmot...de az enyémbe besegített ő is!:)

Péntek este 7h-kor a „Merengőben” erről az álomról és persze a megvalósuláshoz vezető útról is beszélgetünk a Bézs Rádióban.

2021-01-08 19 óra Barátommal, Grecsó Krisztiánnal a József Attila-díjas költő, író, dalszerzővel beszélgetünk a "Merengő”-ben... kicsit másképp... kicsit a zenére fókuszálva.

2021-01-01 19 óra Fodor János:

Új műsor a Rádió Bézsen! A címe, MERENGŐ.
Új alkotó társ a Bézsben! A neve Hrutka Róbert.

Erősödő hit, hogy mégis érdemes. Mert velünk van, mert hetente műsora lesz - a szerintem persze legjobb rádióban, a Bézsben - egy jó embernek. És ez fontos.
Még nem tudom, hogy milyen lesz a mai műsora, de azt (is) tudom, hogy Robi a legtehetségesebb zenészek közé tartozik.
2021 első napján tehát örülök. Örvendjenek Önök is!

Hrutka Róbert:
Merengő.

Mit jelent a zene neked és nekem, mi az ami felpörget benne és képes megváltoztatni az életünket?
Nem tudom pontosan, de néha érdemes hátra dőlni és eltöprengeni ezen.
A mai adásban megpróbálom elmondani miről is fog szólni ez a műsor!
Merengő minden pénteken 19 órától! Ismétlés vasárnap reggel 9 órától!

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár hét esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán