A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

műsorelőzetes

 

Köszönet!

Nem csak azoknak, akik hallgatják a Bézst! Azoknak is akik  támogatják!
Kérjük támogassa a Rádió Bézs működését.

Szociális Innováció Alapítvány
Bankszámlaszám: 11742001-20057073

 

Töltse le IOs és Android alkalmazásainkat a telefonjára és hallgassa adásunkat bárhol, bármikor!

 

Kedves hallgatónk!

Ön megszokhatta, hogy a Rádió Bézs napi 12-13 órában ad friss műsort. Önkéntes munkatársaink több mint öt esztendeje, gyakran erejüket megfeszítve mindig arra törekedtek, hogy ne ismételjék magukat és másokat, hogy hétről hétre új, friss anyagokat sugározzunk.

2020.03.13-án arra kértem munkatársaimat, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék a szerkesztőségben, a stúdióinkban. Igen, aki tud, küldjön otthonról friss anyagot, sőt, a helyzetre való tekintettel ismételni is lehet. Döntsetek felelősen! - kértem barátaimat, hiszen az egészségük és persze a másoké is, fontos nekünk. Mindennél fontosabb!

A Rádió Bézsben tehát várhatóan több lesz az ismétlés, és a zene! Tiltás még nincs, aki akar és tud, készít műsort, de csak úgy, hogy másokat nem veszélyeztet!

Megértésüket köszönik a Bézsesek és persze Fodor János!

 

Műsorelőzetes a kattintás után: március 23 - 29

 

Frank Iván és Szerényi Gábor: Lila tinta - Színes percek Örkény szellemében
Hétfőn 10.00-12.00, ismétlés kedd 00.00- 02.00

Képzőművész, aki egy színházi előadás után úgy érezte, neki ehhez a társulathoz kell tartoznia. Jelentkezett. Néhány hét gondolkodási idő után a társulat vezetője közölte, van egy jó és egy rossz híre. Előbbi az, hogy a következő darabjában szerepel, az utóbbi az, hogy a színpadon kap egy hatalmas pofont, mint zsidó munkaszolgálatos. Örömmel fogadta mindkét hírt és a Pintér Béla társulat tagja lett Quitt László, a Lila tinta első órájának vendége.

 Egy másik képzőművész szintén szélesítette alkotói palettáját. Ő a zenét választotta. Közönsége és a szakma egyránt értékeli és szereti Fekete Jenő gitárművészetét, amiiről nemcsak beszélgetünk a művésszel, de bele is hallgathatunk mesteri futamaiba-

 (2019. október 14-i adás ismétlése)

Kiss Katallin: Mit főzzek?
Hétfőn 12.00-13.00, ismétlés szerda 02.00-03.00

Részleges kijárási tilalom van, de már hetek óta otthon vagyunk. Arra is volt időnk, hogy bevásároljunk, még sokat is. A lencse a könnyű tárolhatóság miatt népszerű a tömeges felvásárlásban, ezért kezdjük el apasztani a készleteket. Elsőre főzzünk egy alaplevet a lencseleveshez., mert van időnk bőven pepecselni is a konyhában. A leves után jöjjön egy lencsefőzelék, de kérdés, hogy a hagyományos vagy egy modern sűrítési eljárással. Kedvezni akarunk a vegetáriánusoknak is! A lencsesaláta után már nem főzzük meg a lencsegulyást, csak szóbahozzuk. Ügyeljünk az elfogyasztott ételek mennyiségére, tornázzunk is egy keveset. A receptek közben régi és új slágerek váltogatják egymást

Retro
Hétfőn 13.00-15.00, ismétlés kedd 02.00-04.00,  és vasárnap 13.00-15.00

Folytatódik a megszokott nosztalgikus beszélgetés két úrral, akik hivatásként művelték-művelik az ismeretterjesztést, szórakoztatást- és egy „véramatőr”-rel, aki hallgatta-nézte őket annak idején. Csak egy játék az élet. Ha lehet is vitatni ezt a bölcsességet, az biztos,hogy mióta az eszünket tudjuk, a játék életünk része volt és nem csak gyermekként, hanem ifjúként és még ősz fejjel is. Ha tudsz játszani, mindig fiatal maradsz, mondják. A játékok ihletésével nosztalgiázunk, gyerekjátékoktól a véresen komoly játszadozásokig. Matchbox, moncsicsi, teddy maci, Maerklin, kisvasút, terepasztal, lendkerekes autó, ugrókötél, snúrozás, kártya, sakk, dominó, társasjátékok, ki nevet a végén, gazdálkodj okosan, lóverseny,ulti, römi, kanaszta, 21, póker, sárkányeregetés, grundfoci, rongylabda, építőjátékok, kiskonyha, babaház, tiki-taki, búgócsiga, hintaló, fakard, csákó, csúzli, ólomkatona. Reményeink szerint szakértőket is telefonvégre kapunk.

( A 2017.03.20-i adás ismétlése )

B.Bíró Zoltűn: Latin
Hétfőn 15.00-16.00, ismétlés szerda 23.00-24.00 és szombat 09.00-10.00

A mai műsor egyébként teljesen megelőzi a következőt. Önök szerencsések. Addig is elmondom, hogy kik fognak szerepelni kis szerencsével a mai műsorban: Eddie Santiago, itt lesz titkos szerelmem, vagyis Alicia Villarreal, a Los Amigos Invisibles, Orishas, Julio Jaramillo, Jesús Enriquez, Celia Cruz, a Trio Guarania, és a Los Tigres Del Norte. És a szerencse is csak azt várja meg, aki várni tud rá. Mindannyian tolvajok vagyunk, meglopunk mindenkit egy csöpp melegségért, egy ránkfigyelő, sugárzó pillantásért, lopunk gátlástalanul, egyre nyíltabban, már félelem nélkül, közben észre sem vesszük, mikor minket is meglopnak. Hát ez pont olyan, mint a szerelem. Székely Béla 1934-ben publikált egy írást a Nyugatban, Ösztön, Kultúra Illúziók címmel. Apropó illúzió. Kökörcsin Zénó kocsmai filozófus barátom szerint az élet nem más, csak egy illúzió, nos, lépjünk be vele a kökörcsines illúziók világába. Szóval, Zénó szerint mindenki csak a varázslatra kíváncsi. Guvadt szemmel nézik a bűvészt, hogyan rántja elő füleinél fogva a nyulat. De senki nem gondol arra, hogy a nyúl érez-e bármit is, ugyanis nincs ebben a pillanatban senki, aki tudná, hogy a bűvész számára a nyúl: létkérdés. Ez volt a nyulas megfejtés első része, de hátravan az ok okozati kibogozandó. Ugyanis Kökörcsin Zénó még azt is elmondta, hogy létkérdés az is, hogy a nyúl szabad-e, és egyáltalán, szabad-e a nyulakat kiszabadítani? Mert - összegezte előadását, mielőtt végleg bezuhant volna az asztal alá - csupán csak a szabadság irányába mutató magatartással manapság nem lehet híveket toborozni.

Remélem hallgatni fogjátok, őszinte üdvözletem addig is – bbz – https://www.facebook.com/latinradiomusor

Marton Éva: Fekete –Fehér
Hétfőn 16.00-17.00, ismétlés kedd 04.00-05.00 és szerda 08.00-09.00

Két hete itthon. Bár próbálom szokni, elfogadni, nehéz.

Bár úgy tűnik, hamar idomulunk. Sok minden, aminek a lemondásáról  - akár néhány hete is még – azt gondoltam, lehetetlen, nem is olyan nehéz. Lelassulás van, talán a nem fontosak elengedése.

És maradnak hiányok, barátok, találkozások, színház, hangversenyek, amelyek most beköltöztek sokunk lakásába. Ugyanilyen hiány hétfőnként beülni a Bézsbe. Három hete üres a noteszem, érdektelen, hogy hanyadika van, a napok ismétlődése ad keretet

De leleményesek vagyunk, s megtaláljuk a módját a más találkozásoknak, a neten közös kávézásoknak a csajokkal, vacsora a barátokkal, közös tapsolás a szomszédokkal.
Régi fotók közt válogatok, mert terjed a fb-on a gyerekkori képek kirakása.
Közben eszembe jut egy régi műsor egy titokzatos barna bőröndről, benne Kornis Jenőnek, az osztrák-magyar császári és királyi hadsereg közkatonájának az 1914 és 1918 között írt háborús naplójával, leveleivel. Háború, levelek, családi titkok, emlékek, az életben-maradás makacs akarása.
Korniss Annával és Takács Ferenccel beszélgettünk anno, nem halványult.

Kerényi Péter: Szabad egy fordulóra?
Hétfőn 17.00-19.00, ismétlés szombat 00.00-02.00

MINDENÜTT JÓ - DE LEGJOBB OTTHON!

Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék TAVALY ÁPRILIS ELEJÉRŐL,  az akkor előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mi köze az ABBA együttes egykori szőke szépségének Agnetha Fältskognak Napóleonhoz? Melyik főváros két oldalát vágta ketté utolsóként fal Európában? Mi volt a jelentősége annak, hogy kérésünkre kötöttek-e sárga szalagot a tölgyfára?  Kit szólítottak a Tenkes sorozat népszerűsége csúcsán a járókelők az utcán is Buga Jakabnak?  Az sem kizárt, hogy az adásban esik majd szó olyan koronás főről, aki „fényes elszigeteltségben” élt Angol honban, pedig nem is fenyegette őt a 21.század betegsége.

Ezúttal olyan változatos, sőt változékony zenei- és hang élményt kínálunk, mint amilyen időt ígér a karantén nélkül is mindig szeszélyes április. Miért sír a telefon? Milyen autót szeretne az isteni Janis Joplin? Miért nincs jobb tea, mint a planta? S ahogy az esős-napos borús-bárányfelhős áprilishoz már március utolsó hétfőjén is illik, a végén minden kiderül…

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután öttől hétig. A vétel MINDENÜTT JÓ, DE EZÚTTAL A LEGJOBB OTTHON, akár a Rádió Bézs alkalmazásain is, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. 

Hullan Zsuzsa: Anyám lánya-lányom anyja
Hétfőn 19.00-20.00, ismétlés kedd 08.00-09.00 és szombat 17.00-18.00

Ismétlés. Szeretem azokat a napokat, amikor találkozom vele. Most például nagyon hiányzik. Hogy miért jó Parti Nórával lekucorodni egy kanapéra, és beszélgetni bármiről? Üljenek le mellénk hétfő este hétkor és kiderül.  

Rékai Gábor: Mozaik
Kedden 10.00-12.00, ismétlés szerda 0.00-02.00 és vasárnap 05.00-07.00

Okosak a méhek a kísérletek szerint, de fogynak: már drón-, sőt emberi segítség kell nekik a beporzásban.Hírek a méhvilágból (Bross Péter)

"Bélyeket gyűjtök. Egyszer apukám hozott nekem egy fél kiló bélyeget. Azóta nem gyűjtök bélyeget" - a legendás Svéd gyerekversek után itt vannak a hasonlóan mulatságos és filozofikus hazai versek. (Haász Sándor)
Időutazás XII.
In memoriam magyar repülés  (Czigány Ildikó, az egyetlen magyar női főpilóta - lehet, hogy nem is lesz több?)

Palugyai István/Tóth Fábián: Jövőnéző
Kedden 17.00-18.00, ismétlés csütörtök 23.00-24.00 és vasárnap 08.00-09.00

Kedves Jövőnéző hallgatók.
Mi is elmaradunk. Otthon maradunk. De az elmúlt hetek adásaiban elhangzott minden, a koronavírusról fontos és hasznos tudnivalót elismételjük. 

De a tudomány további érdekességeire szomjazók sem maradnak hoppon: az elmúlt műsorok legérdekesebb, legcsevegősebb híreit is újra meghallgathatják.

Ne feledjék: csak megbízható hírforrásokból tudakozódjanak! Ha másért nem, hát ezért is kapcsoljanak a Rádió Bézs tudományos ismeretterjesztő műsorára.
Nemsokára újra találkozunk. A legjobbakat kívánja Önöknek Palugyai István és Tóth Fábián.

Bánó András: Violinkulcs
Kedden 19.00-20.00, ismétlés péntek 19.00-20.00 és  szombat 13.00-14.00

 A ma esti Violinkulcsban a Londonban élő zongoraművész Frankl Péter a vendég, aki Beethoven c moll zongoraversenyét játszotta a MÜPÁ-ban  Csaba Péter vezényelte a MÁV szimfonikusokat. Kiderül miért is ragaszkodott ahhoz, hogy egy 1997-es Zempléni Fesztiválon játszott koncertet játsszam be illusztrációul, úgy emlékezett, ott volt egy hamis hang az előadásában. Kiderül a műsorból, jól emlékezett-e a művész? Az is elhangzik – példákkal a beszélgetésben , hogy miért a c moll számít Beethovennél tragikus hangnemnek, és világossá válik az is, hogy a lassú tétel E-dur hangneme miért kirívó kontraszt, és miért kelt meglepetést?

( A 2020 január 28-i adás ismétlése)

B. Bíró Zoltán: Eklektika
Kedden 20.00-22.00, ismétlés hétfő 02.00-04.00 és  szombat 22.00-24.00

Nagylemezek, Fonogram-díj, Pro Arte dij, The Voice második helyezett, legjobb férfi énekes, a legelegánsabb zenész és még dobolni is tud. A zenekarozás se maradt ki az életéből, lásd: Marcato Ütőegyüttes, Balaton M&K Fúvószenekar, Group'N'Swing. És a kedvenc műfajok, mint például a pop, jazz, latin, boogie, shuffle és az elmaradhatatlan swing. Babits szerint nem az énekes szüli a dalt, hanem a dal szüli énekesét. Gájer Bálint 2010-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott jazz-ének, előadóművész-tanár szakon. Remélem hallgatni fogjátok, őszinte üdvözletem addig is – bbz – 
https://www.facebook.com/eklektika.bbz

Nagy Daniella: Az utcán
Szerdán 18.00-19.00, ismétlés csütörtök 07.00-08.00 és szombat 05.00-06.00

Április elseje a bolondok napja. A tréfáké és csínyeké. Azt szeretném most, nagyon, hogy valaki azt mondja: Bocs, csak vicceltünk, áprilisi tréfa volt az egész, nincs is semmiféle világjárvány. - Sajnos senki nem mond ilyet. Ezért maradnak a régi beszélgetések. Szerdán sétáljanak velem biztonságosan a múltban, ahol még nem volt ennyi gond. A bőr, mint festővászon. A test, mint önkifejezés. Ezekről faggatóztam annakidején.

(2019.10.09-i adás ismétlése)

Gács János/Frank Iván: Hali’hó Budapest
Csütörtök 12.00-14.00, ismétlés pénteken  02.00-04.00 és  vasárnap 17.00-19.00

A mai nehéz időkben jól esik egy kis vidámság, halgassuk meg újra a február másodikai adást, amelynek vendégei: Mikó István  Jászai Mari-díjas színművész, rendező, zeneszerző, érdemes művész és Bartucz Edina idegenvezető voltak.

A műsorban szó esett arról hogy milyen külfödiként Budapesten élni, miről mesélnek a budapesti téglák, s milyen rejtett, az útikönyvekben nem szereplő  értékeket mutat meg   egy idegenvezető vendégeinek.

Szó volt még a Kaláka együttesről, a Beatlesről, Napoleonról, Svejkről, a Körszínházról, Turay Idáról, Kabos Gyuláról, Hyppolitról, és arról is ki volt Wabitsch Lujza. 

Illés Györgyi és Csányi Zita: Mamik
Csütörtökön 17.00-18.00, ismétlés péntek 08.00-09.00 és szombat 11.00-12.00

Sok történet és a két mami: lllés Györgyi és Csányi Zita.
Műsor a női energiákról, a szabadságról, a spiritualitásról. Humorral, mesékkel, anyai és nagymamai tapasztalatokkal.
A Mamik sorozata, a „Napi Süti” nagy népszerűségnek örvend a Facebookon. Minden reggel 6.30-kor felkerül egy tanító mondat a Mamik tollából, olyan szentenciák, amelyek a tanításaik során kristályosodnak ki. Segítenek az elcsendesedésben, önismeretben. Ezekben a napokban, amikor egész Európa, sőt az egész világ kénytelen befelé és embertársai felé
fordulni, igazán nagy jelentősége van egy-egy józan mondatnak, beszélgetésnek. A Mamik egy darabig felvételről sugározzák adásaikat, melyekben segítséget nyújtanak az elcsendesedéshez.

 

Kovalik Márta díj

Kedves Barátaim!
 
Szeretnék megosztani Veletek két nagyon jó és szép hírt. 
 
Megünnepeltük a BÉZS Rádió működésének 5 éves évfordulóját. Ehhez itt is hadd gratuláljak Fodor Jánosnak, a Rádió lelkének és motorjának az egész kuratórium nevében! További sok évnyi sikeres működést kívánunk!
 
Az ünnepséget a Király u. 11. szám alatt található K11 Művészeti és Szabadidő Központban szervezte meg János, nagyon szépen és mívesen. Sajnos, akinek igazán ott kellett volna lennie, megbetegedett. Így Talyigás Kati nem volt személyesen jelen, hogy megtudja, hogy Ő kapta idén a Kovalik Mártáról elnevezett vándordíjat.  Fodor János nagyon szép szavakkal emlékezett meg a névadóról, s az első két díjazottról, Bojár Gáborról és Vekerdy Tamásról. Azt is elmondta, hogy egy névtelen adakozó lehetővé tette, hogy a vándordíj egy másolata ott maradhasson a díjazottnál is a következő 5 évben.  Majd felhívta a színpadra a díj alkotóit, Formanek Zuzsát és Bedécs Kristófot, kezükben a díjjal. Talyigás Katalin távollétében pedig engem ért az a megtiszteltetés, hogy átvehettem tőlük a nagyon szép üvegalkotást, ami talán a leszálló Nikére emlékeztet leginkább, de mindenképpen a szárnyalásról, a repülésről, az alkotásról szól - azon kívül, hogy nagyon szép, légies!  
 
Gratulálunk, Talyigás Katalin! 
 
Hegyesi Gábor
Szociális Innovációs Alapítvány 
a Kuratórium elnöke
 

 

 >>>

Vintage

 
Faragó Judit
 

Amerikai weblapot küldött át egy barátnőm, ahol mindenféle régi cuccot gyűjtenek, vásárolnak és bocsájtanak aukcióra. Köztük a hetvenes-nyolcvanas évek kedvelt háztartási cikkét, a fehér alapon mintás pirex-edényeket. Barátnőm jól gondolta, hogy a mi háztartásunkban még lehet ilyesmi. Valaha neki is megvolt az amerikai lapon hirdetett, a műfajban legdrágábbra tartott 4 részes, kerek, kékmintás, de sajna, mind elfogyott. Remélte, nekem van.

Hát, ha a kékmintás nem is, de a virágos és gyümölcsös egy-egy darabja tényleg megvan, sőt, a nagy ovális is. Ez utóbbit volt a legnehezebb előbányászni, de megtettem, mert ez mutatkozott a legnagyobb kincsnek. Lelkesen mutattam háztartásom konyhafőnökének, aki kissé rezignáltan kérdezte, megnéztem-e a leletet. Meg. Csak nem jól. Az óriás ovális – amivel csaknem 10 ezer dollárt kereshettem volna, minta nélküli hófehér volt, van. Fel lettem világosítva, hogy a mintás réges régen eltört, helyette lett a fehér, még a fedő, mindkét fedő, a fehér és az üveg is illett rá. Csalódásom leírhatatlan: hogy hogy nem vettem észre. Nem, mert nagy edényben nálunk a konyhafónök főz, kezemben sem volt, legfeljebb mosogatáskor, akkor meg nem a mintára szoktam ügyelni.

Meg egyébként is. Az a helyzet, hogy nagyon utáltam ezeket a mintásakat. Nem az én ízlésem szerintiek voltak, Anyámnak vettem ajándékba, neki kellett, hogy tetsszen. Tetszett is. De megörököltem. Sose voltak szettben, gondoltam, legyen ilyen is meg olyan is, a változatosság – legalább engem – gyönyörködtet. Az örökség bumeráng volt. Meg most egy kis méreg: ha nagyvonalúbb vagyok, ha megveszem az egész szettet – nagyon jól jönne – kinek nem - 10 ezer dollár vagy 12 ezer. Így ennyivel maradtam szegényebb. Pár dollárért azért ezeket is elkótyavetyélhettem volna, de annyit nem ér.

Ha már a pénztárcámat nem, legalább a tudásomat gyarapítottam. Az akció és az aukció vintage címen van hirdetve. 1975-82-84-es gyártású edényekre. Bevallom, kissé csalódtam, keserű volt az idő múlására gondolni, 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:
Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Nincs türelme a hosszú regényekhez?  Olvasásra biztatjuk, de megértjük, ha mostanában nincs kitartása a hosszú olvasmányokhoz.  A helyes választ beküldők között a 21.Század Kiadó könyvét, Philip Roth Düh című kisregényét sorsoljuk ki.  

 >>>