Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Géczi Gábor

Forgószínpad

„Látszólag körülöttünk, de igazán bennünk forog a világ.”
(„Nem az a kérdés, hogy milyen világban élsz, hanem az, hogy milyen világ él te benned.”)
Zenei műsorok, irodalmi összeállítások.
Rock, blues, jazz, klasszikus és más zenei műfajok.

Géczi Gábor

• Forgószínpad - Géczi Gáborral - Civil Rádió • Kedd • 19:00-20:00 •

2022-05-24 19 óra 2009-ben tartotta búcsúkoncertjét a COTTON CLUB SINGERS magyar vokálegyüttes, szerencsére a búcsú nem volt végleges. Sikerüket mutatja, hogy 1999-ben eMeRTon-díjat nyertek az „Az év jazzegyüttese” kategóriájában. 2004 elején Londonban turnéztak, ahol a BBC Radio2-ben élőben a BBC Orchestra kíséretében adtak műsort. Ma az ő felvételeikből válogatunk. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-05-17 19 óra "Considering how dangerous everything is, nothing is really very frightening."

"Minden annyira veszélyes, hogy semmi sem igazán ijesztő."

(Gertrude Stein)

1923-ban született a magyar felmenőkkel rendelkező berlini születésű színésznő, kabaré énekes, AGNES BERNELLE. 1935-ben emigrált szüleivel Angliába, ahol színészi és énekesi karrierbe kezdett, ami végül Írországban teljesedett ki. Hiteles tolmácsolója volt a Brecht daloknak, de szuggesztív felvételeket készített Tom Waits és Elvis Costello szerzeményeiből is. A mai műsor a kalandos életű díva művészete előtt tiszteleg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-05-10 19 óra 1959. február 3-án hunyt el egy repülőgép-balesetben BUDDY HOLLY, amerikai énekes, dalszerző, a rock&roll egyik kiemelkedő alakja. A mai műsor az ő művészete előtt tiszteleg, mégpedig a Verve Zenei Csoport által a zenész 75. születésnapjának évében, 2011-ben kiadott TRIBUTE CD zenei anyagának bemutatásával. És ne feledjék: a budapesti Buddy Holly Klub manapság is működik a Bp. XI. ker. Kruspér utca 2-4-ben. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-05-03 19 óra 

- Akkor most szabadok leszünk?
- Nem. Olyan emberek leszünk, akiket felszabadítottak.

33 éve, 1989-ben távozott közülünk MÁRAI SÁNDOR, író, költö, publicista. Rá emlékezik a mai müsor egy zenés irodalmi órával, amely az emberi szabadságról szól. A müsorban részletek hangzanak el MÁRAI SÁNDOR "Rómában valami történt" címü írásából és "Hatalom" c. novellájából. Az élet egyik alapkérdéséhez Kertész Imre, Örkény István és Mark Twain is hozzászól. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-04-26 19 óra PÁTKAI ROZINA magyar dzsesszénekesnő és zenekara különböző formációkban 2010 óta koncertezik rendszeresen hazánkban és külföldön. 2013-as debütáló "Vocé e eu" című lemezük az Egyesült Államokban elnyerte az Independent Music Awards 2013-as Közönségdíját. 2018. decemberében TALADIM címmel publikálta az énekesnő legutóbbi albumát, amelyen zenésztársaival akusztikus és elektronikus zenei környezetbe helyezi klasszikus és kortárs költők verseit. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-04-19 19 óra A mai műsorban a FIRKIN, a BRAN és a M.É.Z. nevű magyar együttesek ír-kelta mítoszokhoz és népszokásokhoz fűződő dalaiból készítettünk egy összeállítást. Ezzel 2022. február 26-án elérkeztünk az ír zenei sorozatunk végéhez, amelynek során 6 adás keretében 11 ír és ír zenét játszó magyar együttes felvételeiből adtunk közre a hallgatóknak egy válogatást. E műsorokkal emlékeztünk meg ebben az évben, azaz 2022-ben, az 1922-ben lezajlott ír polgárháború 100 évvel ezelőtti eseményeiről.
Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-04-12 19 óra A WOLF TONES ír együttes 1963 óta tevékenykedik az ír folk zene területén. Nevüket Theobald Wolfe Tone ír forradalmárról és hazafiról, az 1798-as ír lázadás egyik vezetőjéről kapták, ugyanakkor a wolfe tone annak a hamis hangnak is a neve, amely a hegedűs hangszerekre jellemző. A CHIEFTAINS egy többszörös Grammy-díjas tradicionális népzenét játszó ír zenekar, amely 1962-ben alakult. Érdemeihez tartozik, hogy a hagyományos ír zenét eljuttatta a világ közönségéhez. Emiatt az ír kormány 1989-ben az „Írország zenei nagykövetei” címet adományozta nekik. A mai műsor az ő zenei világukból ad közre egy válogatást.
Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-04-05 19 óra SHANE MACGOWAN ír zenész, gitáros és énekes, a The Pogues együttes egyik alapítója. A zenész idén, 2022. december 25-én lesz 65 éves. A zenei karrierje során fogyasztott alkohol és kábítószer miatt egészségi állapota nem a legjobb, de él, noha tolószékbe kényszerült. A zenész 6 éves volt, amikor családjával együtt átköltöztek Angliába. Végül zenei téren sikeres lett, és nagyban neki köszönhető, hogy az ír folk zene megújult, és újra népszerű szerte a világon. A mai műsor az ő zenei világából ad közre egy válogatást. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-03-29 19 óra A DUBLINERS együttes 60 éve, 1962-ben kezdett el fellépni tradicionális kocsmazenekarként. 4-5 év alatt elismerést szereztek a nemzetközi színpadokon is. A DUBLINERS nagy szerepet játszott az ír folkzene népszerűsítésében Európában. Ír bandák számos generációjára voltak hatással, és örökségük a mai napig hallható olyan művészek zenéjében, mint például a The Pogues együttes. 2012. február 8-án a THE DUBLINERS "életműdíjat" kapott a BBC Radio 2 Folk Awards díjátadón. A mai műsorban rájuk emlékezünk legjobb felvételeikkel. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-03-22 19 óra Az elmúlt 2021-es évben ünnepelte 60. születésnapját ENYA ír énekesnő, dalszerző és zongorista. ENYA diszkrét személyiség, aki próbálja távol tartani magánéletét zenei karrierjétől. Inkább sprituális, mint vallásos személyiségnek tartja magát. Nehézséget okoz neki a stúdió-orientált hangzás újraalkotása a színpadokon, de nem zárkózik el, hogy egyszer élő koncerten mutasson be egy lemezt. 8 testvérével kezdett el zenélni, és később lépett sikeres szóló pályára. A mai műsorban az ő felvételeiből adunk közre egy válogatást.
Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-03-15 19 óra SINÉAD O'CONNOR Grammy-díjas ír énekesnő 1966-ban született Dublinban. Alternatív rock, Folk és Pop rock. Ezek a műfajok állnak az énekesnő neve mellett. Ugyanakkor ő maga Protest Song énekesként határozza meg magát, olyannak, aki kimondja azt, ami a szívét nyomja.

Az ír függetlenségi háború után 100 évvel ezelőtt, 1922-ben Írország nagy része kivált az Egyesült Királyságból, amit az egyéves ír polgárháború követett.

Michael Higgins, Írország jelenlegi köztársasági elnöke szerint a 2022-es centenárium idején „a 100 évvel ezelőtti eseményekre, megszólalásokra azzal a nyitottsággal kell emlékezzünk, amelyeket talán korábban 'másnak', idegennek, a tegnap ellenségének véltünk”. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-03-08 19 óra 15 éve hunyt el a texasi-i CLARENCE GATEMOUTH BROWN gitáros, énekes,hegedűs, dalszerző, akit nem ok nélkül neveztek az Amerikai Zene nagykövetének. Igen sok műfajban alkotott kiválót. Íme néhány: blues, country, jazz, Cajun, R&B, bigband, folk és Texas blues. A zenészt 1999-ben választották be a Blues Hírességek Csarnokába és nyolcszor nyerte el a W. C. Handy díjat. Nehéz dolga volt a szerkesztőknek, mert csak ízelítőt adhattak a mai műsorban a kiváló zenész gazdag anyagából. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-03-01 19 óra 1985-ben a szatmár megyei Nagyecseden cigány fiatalok alapították meg ROMÁNYI ROTÁ, azaz CIGÁNY KERÉK nevű együttest. Repertoárjuk kizárólag gyűjtött anyag. A népi gyökereik mellett a sokszínű nemzetközi cigány folk színes, változatos ritmusait is bemutatják. A mai műsorban az Etnofon kiadónál megjelent két albumuk zenei anyagából válogattunk. Az együttes változatos felállással megújítja a cigány-magyar-román zenei anyanyelvet, de meg is őrzi annak változatos, élénk színeit. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-02-22 19 óra KOSZTOLÁNYI DEZSŐ, magyar író, költő, műfordító. A mai műsorban a magyar KALÁKA együttes 2005-ben publikált lemezéről válogatunk megzenésített Kosztolányi verseket. Tiszteletre méltó, ahogy ez a zenekar 50 éve ugyanolyan magas minőségben képes megtartani, de egyben árnyalni, gazdagítani a sajátos és kedvelt Kaláka-hangzást. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-02-15 19 óra A PADDY AND THE RATS nevű magyarországi, miskolci zenekart ír művészneveket használó magyar fiatalok alapították a 2008-ban. Angol nyelvű internetes weboldalukról kiderül, hogy több száz koncerten játszottak külföldön és belföldön is, ezért masszív rajongótáboruk jött létre. Az együttes zenéjében az ír és a kelta népzene motívumait ötvözi a punk-rockkal. Eddig megjelent 5 albumukból választottuk ki a mai műsorban megszólaló dalokat. Egyúttal emléket állítunk az idei év elején mindössze 41 évesen elhunyt harmonikásukra, Babicsek Bernátra, aki 2012 óta zenélt velük. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-02-08 19 óra Forgószínpad a kalendárium körül. Zenés irodalmi válogatás KRÚDY GYULA és KOSZTOLÁNYI DEZSŐ írásaiból. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-02-01 19 óra BERTA ZSOLT magyar író, zenész, dalszerző 2021. december 6-án volt 55 éves. 2019 decemberében publikálta SZOMJAS SZŰZ című novelláskötetét, amelyhez mellékelt CD lemezt is. A lemez kocsmai dalokat tartalmaz a jellegzetes kocsmai háttérzajokkal együtt. Berta Zsolt életútja elég rögös volt. Humoros, szatirikus, szórakoztató dalai erről szólnak és nem minden tanulság nélkül valók. Ahányszor csak meghallgatjuk ezeket a dalokat, azt érezzük, hogy gyógyítanak, mint régen a sámánok, ráénekléssel. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-01-25 19 óra WYNTON MARSALIS amerikai trombitás és zeneszerző idén ünnepli 60. születésnapját. A mai műsor szerkesztője a Covid járvány miatt 2019 júliusában volt utoljára nyilvános koncerten. 2 évvel ezután 2021. július 5-én WYNTON MARSALIS és zenekara adott koncertet a MÜPA-ban. A zenekarvezető jelezte, hogy ezt a koncertet egy évvel korábbra tervezték, de csak most kerülhetett rá sor. WYNTON MARSALIS 2004-től a New York-i Jazz at Lincoln Center művészeti központ zenei igazgatója. Feladataik között szerepel ismeretterjesztő előadások szervezése az Egyesült Államokban és szerte a világon. Számos Grammy díjat nyert, és ő eddig az egyedüli zenész, aki ugyanabban az évben a komolyzene és a jazz műfajában is kapott Grammy-t. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2022-01-18 19 óra A PÁL UTCAI FIÚK című Molnár Ferenc ifjúsági regény első közlése 116 évvel ezelőtt, 1906-ban a Tanulók Lapja című ifjúsági folyóiratban folytatásokban történt. 16 évvel ezelőtt 2016. november 5-én mutatták be a Vígszínházban Dés László – Geszti Péter és Grecsó Krisztián zenés játékát, amely Molnár Ferenc azonos című regényéből készült. A színpadi változat kialakításában részt vett: Marton László, Radnóti Zsuzsa és Török Ferenc.

2022-01-11 19 óra Az idén 2021. október 2-án ünnepelte STING, angol zenész, énekes, aktivista 70. születésnapját. Nem könnyű a szerkesztők dolga, ha egy ilyen kiváló és termékeny muzsikus felvételeiből kell kiválogatni azt a néhányat, ami elhangzik egy műsor szűk egy órájában. Hallgatóink megszokhatták már, hogy mi az ismert zenészek kevésbé elcsépelt, nem agyonjátszott slágereit, hanem a ritkán hallható, de színvonalas dalaikat adjuk adásba. Ez lesz most is. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2022-01-04 19 óra 110 éve született LOUIS PRIMA amerikai énekes, színész, dalszerző és jazz trombitás. Néhol 1910-et, máshol 1911-et jelölik születési évének, de a hely biztos, hogy NEW ORLEANS. A mai műsor az ő művészete előtt tiszteleg. A legtöbb New Orleans-i zene a rezesbandák hagyományából táplálkozik, amely hagyomány megelőzte a jazzt is. LOUIS PRIMA hegedűn tanult játszani, de aztán áttért a trombitára, miután hallotta Louis Armstrongot jazz-t játszani. És hogy hova jutott, megtudhatják a mai műsorból. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-12-28 19 óra

"New York mindig hív
És én úgy találom
Ez a város soha nem alszik
Nem hagyja lelkiállapotom"

A mai műsorban az idén 80 éves PAUL SIMON amerikai énekes és dalszövegíró munkásságára emlékezünk. Egész életünket végigkísérték a dalai, és 20 éves rádiós munka után csak most készült el róla az első önálló műsor. A legemlékezetesebb dalainak kiválasztása nagy öröm, ugyanakkor felmerül a kérdés: miért csak egy alkalommal, 1991-ben jött el Magyarországra koncertet adni? Szülei az üldöztetések miatt a 30-as években hagyták el Magyarországot. Erről fontos lenne akár életrajzi könyvében, akár dalaiban szólni Paul Simonnak úgy, ahogyan szólt a vietnámi háborúról 1966-os dalában, a 7 órás hírek-ben. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-12-21 19 óra 30 éve, 1991. szeptember 28-án hunyt el MILES DAVIS afroamerikai jazz trombitás, zenekarvezető és zeneszerző, a jazztörténet egyik nagy hatású alakja. A 60-as évek végére a beat zene, a rock és a hippimozgalom miatt a jazz népszerűsége csökkent. Miles Davis kisérletező kedvének az elektromos hangszerek használatában a Jimi Hendrix-szel való találkozás és tervezgetés adott lendületet, aminek egyik fontos eredménye az 1970-ben kiadott BITCHES BREW nagylemez. A mai műsorban jobbára erről a dupla LP-ről válogattunk felvételeket. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-12-14 19 óra 50 éve, 1971-ben, mindössze 36 évesen hunyt el GENE VINCENT, amerikai gitáros, énekes és dalszerző, aki a ROCKABILLY stílus jeles képviselője volt. 17 éves korában korengedéllyel bevonult a haditengerészethez és a koreai háború szállítási feladataiban vett részt. Egy motorbaleset miatt azonban fel kellett adnia haditengerészeti álmait és a már 12 éves kora óta használt gitárját hívta segítségül. Blue Caps nevű együttesével bekerültek a Rock & Roll és Rockabilly Hírességek Csarnokába. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-12-07 19 óra ERIC BIBB amerikai blues énekes, gitáros és dalszerző 1951-ben született NEW YORK-ban. Augusztus 16-án ünneplete 70. születésnapját. Már régen terveztem, hogy egy műsort csinálok a kiváló zenész felvételeiből. 1970 óta Európában, Svédországban él finn feleségével. Korát meghazudtolva sok koncertet ad mind Európában, mind az USA-ban. A blues, a gospel és a világzene területén működik és számos Grammy díj tulajdonosa. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2021-11-30 19 óra Vannak helyzetek, amikor a rádióműsor szerkesztőjének kevesebb ideje jut a szerkesztésre. Ilyenkor megragadja az alkalmat, hogy bemutasson egy olyan filmzenét, amely a mozi képeivel együtt lebilincseli a nézőt és hallgatót. Az éppen 20 évvel ezelőtt, 2001-ben bemutatott AMÉLIE CSODÁLATOS ÉLETE című francia–német romantikus film zenéjét YANN TIERSEN francia zenész és zeneszerző szerezte. Dőljenek hátra, hunyják le a szemüket, és máris pereg a film. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2021-11-23 19 óra Régen akartunk egy műsort csinálni KEB MO, kaliforniai blues gitáros énekes, dalszerzőről, de eddig csak néhány dalt sugároztunk tőle. Az idén azonban betölti 65. életévét és a mai műsor az ő művészete előtt tiszteleg. A tehetséges muzsikust olyan élő személynek tekinti a szakma és a rajongók is, aki a termékenyítő hatású Delta-blues-t terjeszti tovább Amerika szerte. Eddig kiadott 10 lemeze közül három kapott Grammy díjat a kortárs blues kategóriában. Állandó részvevője az Eric Clapton által kezdeményezett Crossroads Gitár Fesztiváloknak. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-11-16 19 óra KONCZ ZSUZSA magyar előadóművész, énekesnő dalaiból adunk közre egy különleges válogatást. Ezzel köszöntjük őt, akinek idén ünnepeljük 75. születésnapját. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2021-11-09 19 óra 175 éve, 1846. július 15-én indult az első VONAT és ezzel a VONATKÖZLEKEDÉS Magyarországon Pest és Vác között. E vasúti évforduló tiszteletére a mai műsorba csak olyan zenei felvételeket válogattunk a hallgatók számára, amelyek a vonatokkal és a vonatutazással kapcsolatosak. A műsor első felében külföldi szerzők és előadók, a második felében pedig magyar dalszerzők és előadók számait mutatjuk be. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-11-02 19 óra Leyla McCalla amerikai folk zenész szülei Haitiból vándoroltak be az USA-ba, de ő már New York Queens negyedében született 1985-ben. Csellózni tanult a New York Egyetemen, de 2010-ben NEW ORLEANS városába költözött, ahol a Francia Negyedben utcai zenészként csiszolta tovább tudását. A cselló mellett, bendzsón és gitáron is megtanult játszani. Zenésztársaival már 2010-ben kiadott CD-jükkel Grammy díjat nyertek. LEYLA részt vett volna a Womex 2020-as fesztiválján Budapesten. A mai műsor ezért hiánypótló. Szerkesztő: Géczi Gábor.

2021-10-26 19 óra 10 éve 2011-ben 97 éves korában hunyt el PINETOP PERKINS amerikai blueszenész, zongorista, énekes és dalszerző. Alig járt iskolába és gitározni illetve zongorázni magától tanult meg. Végül egy verekedésben kapott késszúrás késztette arra, hogy a zongora mellett maradjon. Jó 12 évig játszott Muddy Waters Legendary Blues Band zenekarában, és csupán 1988-ban 75 évesen adta ki első szólólemezét. Ha későn is, de végül három Grammy díjat is kapott. A mai műsor PINETOP PERKINS művészete előtt tiszteleg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-10-19 19 óra SNOOKY PRYOR azaz James Edward "Snooky" Pryor, amerikai blues szájharmonikás 1921-ben született a Mississippi állambeli Lambert városában. Sonny Terry és Little Walter mellett kevesen ismerik a tevékenységét, pedig kiemelkedő muzsikus volt. A kiváló zenész 2006-ban Missouri államban hunyt el 85 éves korában. Mai műsorunkban róla emlékezünk meg. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-10-12 19 óra 80 éve, 1941. augusztus 4-én hunyt el BABITS MIHÁLY magyar költő, író, irodalomtörténész, műfordító, a 20. század eleji magyar irodalom jelentős alakja, a Nyugat című folyóirat első nemzedékének tagja. A MISZTRÁL együttes 2013-ban publikálta BABITS című CD-jét, amely a költő megzenésített verseit tartalmazza. Ebből válogattunk a mai műsorban. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-10-05 19 óra Vukán György 1941-2013

Idén lenne 80 éves VUKÁN GYÖRGY Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész. A mai műsorban Vukán György művészete előtt tisztelgünk elsősorban a Creative Art Jazz Trio felvételeivel. A mai műsort szerkesztették: Géczi Gábor és Radó László.

2021-09-28 19 óra Berki Tamás, jazz énekes 75 éves

2021. május 16-án ünnepelte 75. születésnapját a zenekarvezető-énekes-komponista BERKI TAMÁS. Még a Bartók Szakiskola dzsessz-ének tanszakán tanult, amikor 1966-ban Vámos Miklóssal megalakította a GERILLA protestsong-együttest. Számos különféle jazz formációban énekelt, majd 2004-től a Berki Tamás Band vezetője lett. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-09-21 19 óra A cirkusz

130 éve nyílt meg a Városligetben az első állandó jellegű budapesti cirkusz. Wulff Ede német-holland cirkuszigazgató 1891 május 7-én világvárosi műsorral nyitotta meg az általa építetett vasvázas hullámbádog cirkuszépületet, a későbbi Fővárosi Nagycirkuszt a pesti Városligetben. A mai műsor a cirkuszról szól, amihez Bálint György, Dzsida Jenő és Karinthy Frigyes írásai nyújtanak segítséget. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-09-14 19 óra LGT 50 éve alakult. LGT kislemezek.

1971. április 6-án, 50 évvel ezelőtt alakult meg az LGT együttes, amelynek minden alapító tagja akkor már elismert zenész volt. A mai emlékező műsorban az LGT kislemezen megjelent felvételeiből adunk közre egy válogatást. Valamennyi felvétel az 1970-es években került rögzítésre Az utolsót kivéve, amellyel a 2016-ban elhunyt Somló Tamásra emlékezünk. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-09-07 19 óra Walter Trout 70

WALTER TROUT amerikai bluesgitáros, énekes és dalszerző 1951. március 6-án született, idén lett 70 éves. A kiváló zenész New Jersey államban született és ott kezdte karrierjét, de az 1980-as években már Kaliforniában játszott a Canned Heat együttesben, majd John Mayall Bluesbreakers bandájában. Az 1990-es évektől már saját együttesével turnézott Európában és számos helyen a világon. Legyűrve az alkohol és a kábítószer okozta nehézségeket mindmáig évente ad ki lemezeket.
Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-08-31 19 óra S rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés."

A járványhelyzet miatt a 2021. április 23-26-ig tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált őszre, október-novemberre halasztották. Forgószínpad című műsorunk JÓZSEF ATTILA költő verseiből készült dalokkal ünnepli a könyvet, a verset, az olvasást. Szerkesztők: Géczi Gábor és Radó László.

2021-08-24 19 óra Szabadság és Unió, 160 éve 1861-ben.

Azok, akik megtagadják másoktól a szabadságot, maguk sem érdemlik meg azt és egy igazságos Isten uralma alatt sokáig nem is tudják megtartani.” (Abraham Lincoln)

160 éve 1861. április 12-én vette kezdetét az Amerikai Polgárháború, és 1865. áprilisában ért véget. SZABADSÁG ÉS UNIÓ címmel összevont irodalmi, ének-zene és történelem óra lesz a mai Forgószínpadban. A műsorban elhangzó részleteket Lénárd Sándor, Mark Twain, Ambrose Bierce és Henry Miller írásaiból válogattuk. Szerkesztök: Géczi Gábor és Radó László.

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár hét esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán