Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Gács János

Négyunokás nagypapa.

Valahai gyógyszervegyész, iparjogvédelmi szakértő, c. egyetemi docens.

Tagja a Budapest szerkesztőbizottságának, a Tudományos Újságírók Klubja elnökségének, és az egykori "Delta" Tv műsor ma is összetartó stábjának.

Ezüstjelvényes természetjáró, bronzjelvényes túravezető,a "SUPER 8" kombinált teljesítménytúra kitalálója és 15 éven át főszervezője.

• Hallihó Budapest Gács Jánossal • Csütörtök • 12:00-14.00 •

2021-12-16 12 óra
2021-12-16 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Az műsor ezúttal egy rövid kis utca, az Körtér és a Ménesi út között a Gellérthegyre kapaszkodó Himfy utca érdekességeit mutatja be. Az adás résztvevői Natasa Pavlovszkaja operatőr, Szöllősy Barbara iparművész, Borbás Barna újságíró s maga házigazda Gács János valamennyien ebben az utcában laknak.

A beszélgetésben szó lesz arról, hogyan lesz egy orosz hölgyből budapesti lokálpatrióta, hogyan él tovább egy házban Jungfer Gyula és Róth Miksa barátsága, s hogy lehet-e verssorokon lépcsőt mászni…

Hallhatunk Zilahy Irén tragikus haláláról, az Elekes-villa és a Wälder-villa sorsáról.

Megismerhetjük az utca nevének legendáját, s a hallgatók nyomába eredhetnek egy titokzatos ház történetének is…

2021-11-18 12 óra
2021-11-18 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Vendégek: Csikvári Gábor főiskolai tanár és Elek Lenke újságíró.
A műsor elején megbeszéljük, milyen szellem lakozik a Villányi út 27 falaiban….

Beszélgetni fogunk arról, hogy van-e budapesti nyelv („itt a budapestiek beszélnek”, régebben volt u egy ilyen rádióműsor is), s mi a hatása a nyelvre a tömegkommunikációnak.
Szó fog esni arról is, különbözik-e a budai és a pesti életmód…

Megbeszéljük valóban reménytelen-e a budapesti) zöldpolitika.
Megtudhatjuk mi fán terem a csonttányér.
Vitatkozni fogunk a várbéli rekonstrukciók és a semmiből újjáteremtett paloták értelméről és hasznáról, s még sok egyéb témáról.

2021-10-21 12 óra
2021-10-21 13 óra Halihó Budapest - Gács Jánossal

Mivel október az őszi kirándulószezon csúcsidőszaka, vendégeink Rodics Katalin, a Greenpeace kampányfelelőse és Susa Ágnes biológiatanár-programszervező elsősorban arról fog beszélgetni, hogy milyen érdekes növényekkel és állatokkal találkozhatunk a fővárosban és környékén, s mit kell tennünk természeti környezetünk megóvásáért.

Szó fog esni arról is hogyan változtak a homokozók, játszóterek az elmúlt fél évszázadban. Fontos kérdés, hogy a gyorsan változó világban mit lehet továbbadni utódainknak abból, amit tanárainktól kaptunk. Mit ad a technika ma....és mit nem lehet mégsem elhagyni az ősi módszerekből...

2021-09-23 12 óra
2021-09-23 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei Holló Szilvia Andrea, a Postamúzeum igazgatója, Medzihradszky Zsófia, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kommunikációs vezetője, és Németh Ádám, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum múzeumpedagógusa lesznek.

Az adásból megtudhatjuk, mivel készülnek a múzeumok a Múzeumok Őszi Fesztiváljára, és hogyan kapcsolódik tevékenységük a főváros egyéb programjaihoz.

Szó lesz arról is, hogy a város nem csak épületekből, közterekből, emberekből és eseményekből áll, hanem földrajzi fekvésből, élő környezetből, növényekből és állatokból is. A város lakói nagyon gyakran, nem veszik észre azt a temérdek szépséget, érdekességet, Budapest apró csodáit.

Beszélünk sétakönyvek szerepéről,a pesti városfalról, a Vigadó(k)ról, és a De la Motte-Beer-palotáról.

Szó lesz a helytörténet szerepének változásáról, az átalakuló városi terekről, különösen a pesti rakpartról.

Beszélgetünk a történelem „újraélésének” lehetőségéről a reformkori és a (múlt) századfordulós hétköznapok kapcsán, a hétköznapi élet helyszíneiről a 20. század elején.

Magunk elé idézzük Széchenyi Pest-Budáját, hogyan nézett ki az akkori város, s ebből mi maradt meg, mit képzelt el a város jövőjének a gróf?

Belevetjük magunkat a XX. század elejének féktelen éjszakáiba, talán még a „Kék Macskába” is beugrunk egy pillanatra.

2021-08-26 12 óra
2021-08-26 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei Szíj Barbara a „Budapest 100” főkoordinátora és Mészáros Péter budafoki „Zöld Jövő” környezetvédelmi egyesület alapító elnöke lesznek.

Az adásban beszélni fogunk a kéthét múlva sorra kerülő Budapest 100 eseménysorozatról, s a város előnyös vagy hátrányos változásairól.

Szó fog esni arról miért kevés a nőkről elnevezett köztér a városban, s milyen kezdeményezés indult a változásért, s szó fog esni a méhlegelőkkel kapcsolatos vitákról is.

Megtudhatjuk milyen eredményeket ért el a „Zöld Jövő” egyesület a helyi, térségi környezet- és természetvédelem, a rehabilitáció, környezeti nevelés, és a tudatformálás terén.

Mit várhatunk a fenntartható (városi) közlekedés kialakításától?

Arról is szó fog esni, mit tett Polgári Casino az épített környezet védelméért, a városrehabilitációért, s milyen tervek készültek Budafok belvárosának megújítására.

2021-07-29 12 óra
2021-07-29 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei Szinger Margit biológiatanár, selyemfestő iparművész és közösségépítő és Baldavári Eszter művészettörténész, építészeti író lesznek.
Az adásban szó fog esni újrakezdés lehetőségeiről és tapasztalatairól, és arról is, hogy az élet elég széles-e ahhoz, hogy mindennel foglalkozhassunk, ami érdekel.
Egyik fő témánk a Munkácsy Mihály utcai Sonnenberg ház „újraélesztése” lesz, amihez mindkét vendégünk tevékenysége erősen kapcsolódik.
Foglalkozunk a 18. kerület építészetével, iskolaépületeivel a Zila kávéház (egykori lövölde) történetével és például Eötvös Loránd villájával is.
Beszélni fogunk a Városligeti fasor szecessziós építészetéről és az itt otthonra talált keleti műgyűjtőkről, és arról is hogyan kapcsolódik Budapesthez Sanghai modern építészete, és India első építésznőjének munkássága.

2021-07-01 12 óra
2021-07-01 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei Benedek Ágnes, a Kertvárosi Időutazó alapító sétavezetője és Kőnig Tamás ICOMOS-díjas építész lesznek.

Az adásban szó fog esni Budapestnek - mint egyesült városnak – a létrejöttéről, az építések "hirtelenségének" okairól és következményeiről.

Arról mi lehet pesti házak jövője: rehabilitáció, rekonstrukció, esetleg revitalizáció.

A Rumbach utcai zsinagóga nagyszerű újjáéledéséről.

A Parisiana mulató és a Divatcsarnok sorsáról és a házak életéről az időben.

Szó lesz az előző századforduló legszebb Pest környéki nyaralótelepéről a mátyásföldi villanegyedről, ami máig megmaradt egy gyöngyszemnek a városban.

A Caprera-patakról, mely a fővárosban ered, és itt is fut bele a Szilas patakba, amelynek mentén váltogatják a szinte háborítatlan természeti részek, és csúf emberi beavatkozások, s azt is láthatjuk, miként veszi vissza a természet a hatalmat.

A város széli kis múzeumokról és gyűjteményekről, amelyek méltatlanul alig ismertek.

2021-06-03 12 óra
2021-06-03 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A csütörtöki adás vendégei Szuhai Barbara történelemtanár, idegenvezető, a „Mesélő házak weboldal és városiséta-cég alapítója, és Jáki Mónika urbanista, kulturális menedzser a Bartók Boulevard Egyesület programigazgatója lesznek.

Az adásban szó fog esni az újra induló városi sétákról, a sétacégek együttműködéséről, a Gellérthegy titkairól, a Fortuna utca 6. lakóiról és az elrejtett kincsről, a Nyúl utcai irodalmi centrumról, és még sok egyéb kevéssé ismert, de érdekes városi történetről.

Szó lesz a tematikus utcák szerepéről, a közösségi terek használatáról, és a másnap induló „Eleven tavasz” fesztiválról, valamint Friciről és Arankáról is.

2021-05-06 12 óra
2021-05-06 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A csütörtöki műsor vendégei Dr. Babinszki Edit geológus, filmrendező és Bolla Zotán grafikus, építészeti író lesznek.

A műsorban szó fog esni az ELTE TTK régi és új épületeiről, a Földtani Intézet Lechner féle palotájáról, s ezzel kapcsolatban a nemzeti szecesszió kialakulásáról és a nemzetközi szecesszió (belga–francia art nouveau) magyarországi megjelenéséről, és a Tőzsdepalotáról azaz az MTV hajdani székházáról. Beszélgetni fogunk arról is milyen mellbevágó érzés Pestről Budára „partot váltani”.

Újlipótvárosról szinte mindig szó esik a műsorban, most a kialakulásáról fogja Bolla Zoltán megosztani ismereteit a hallgatókkal.

2021-04-08 12 óra
2021-04-08 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A csütörtöki műsor vendége lesz Lugosi Viktória író, kultúraszervező, volt rádiós szerkesztő és Perczel Anna építész, urbanista, az Óvás Egyesület alapító elnöke lesz akit az Építészfórum 2020-ban a Pásztor Erika Katalina emlékére alapított szakmai díjjal tüntetett ki, amellyel olyan alkotók teljesítményét ismerik el, akik az építészet mellett több tudományos és/vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtettek.

Többek között szó fog esni Budapest kortárs építészetéről, kulturális életéről, a (hajdan) nyüzsgő városról, azokról a sétákról, könyvbemutatókról, amelyeket a Viktória által működtetett „Kaviart” szervezett, és a Malomlakás restaurátorműhely tevékenységéről is.

Szó lesz még Budapest legérdekesebb városrészeinek eltűnéséről illetve lerombolásáról, tönkretételéről, Pest régi zsidónegyedéről és az ÓVÁS! tevékenységéről, valamint a zsidó részvételről Budapest nagyvárossá illetve világvárossá válásában és arról, hogy Európa nagyvárosaiban ez a részvétel hogyan történt.

2021-02-11 12 óra
2021-02-11 13 óra
Halihó Budapest - Gács Jánossal

A Halihó Budapest csütörtöki adása az október29-i adás ismétlése lesz. A műsor vendégei akik ezúttal elektronikus úton csatlakoztak a műsorhoz, Szabó Zsuzsa logopédus, oktatási szakértő és Kelen Károly lapszerkesztő, bridzs nagymester, magyar bajnok voltak. Először fordult elő a műsor történetében, hogy a két vendég osztálytárs volt a gimnáziumban. Mindketten újlipótvárosiak, ezért a műsorban a legtöbb szó ennek a városrésznek a sajátos hangulatáról, érdekességeiről esett.

De azért el is mozdultunk, térben a közeli Margitszigetre, majd kissé távolabb, a Déli Pályaudvar környékére, időben pedig a magyar rock kezdeteihez, és ahhoz korszakhoz is, amikor az általános iskolai osztályok még nem voltak koedukáltak (Fiatalabbak kedvéért: a fiúk és a lányok külön osztályokba jártak.)

Volt még szó mozikról, presszókról, találkahelyekről, eltűntekről és ma is működőkről egyaránt, s arról az emberről is, aki már nincs köztünk, de szelleme ma is ott lebeg Lipócia háztetői felett....

( A 2020.10.29-i adás ismétlése )

2021-01-21 12 óra
2021-01-21 13 óra
Halihó Budapest - Gács Jánossal

Mai adásunkban tekintettel a még mindig itt tartózkodó vírusokra, amelyek bánatunkra megakadályozzák a vendégreinkkkel való személyes találkozást szeptember 17-i műsorunkat ismételjük meg.

A műsor vendégei Róka Zsuzsanna újságíró, idegenvezető, kulturális menedzser, és Rózsa Zoltán régész, múzeológus, egykori múzeumigazgató voltak.

A beszélgetés során szó esett az idei különös nyár tapasztalatairól, a Margitkert vendéglő elpusztításáról, a még létező vagy újraéledő kertvendéglőkről, és egyéb életteli közösségi terekről. (Ezt a témát sajnos januárban szinte még aktuálisabbá teszik a Wichmann kocsma és a Márványmenyasszony megszűnéséről érkező szívszorító hírek...)

Kőbánya új kultúrcentrumáról az Eiiffel műhelyházról, s arról is milyen egy identitását őrző, vonzó "külváros".

A reformáció fél évezredes jubileuma kapcsan szó lesz a Pecz Samu által tervezett Szilágyi Dezső téri templom megújulásáról is.

A Kulturális Örökség Napok szervezési kérdései is szóba kerültek.

Megtudhattuk miben különböznek a férfi és női szerepek Budapesten és vidéken.

Ki derült, hogyan lehet a civileket és a szakmát összehozni a közösségi régészet keretében.

( A 2020.09.17-i adás ismétlése )

2020-12-10 12 óra
2020-12-10 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Csütörtöki adásunkban megismételjük július 23-i műsorunkat.
A műsor vendégei voltak: Egri Orsolya, a Tranzit Art Café alapító tulajdonosa, és Ritoók Pál a Magyar Építészeti múzeum vezetője.
A műsorban igensok szó esett az épített örökség védelméről, az értékek megőrzéséről, megtartásáról, és sajnos a rombolásukról is.
Megismerkedtünk az Építészeti Múzeum hányatott, de talán immár reményt keltő sorsával is.
Megtudhattuk, hogyan lett egy hajdani autóbusz állomásból kultúrcentrum, baráti találkozások színhelye, ahol bárki kellemesen töltheti el szabadidejét, de akár dolgozhat is.
Beszélgettünk arról is, valóban veszélyben vannak-e a főváros világörökségi helyszínei, s szót ejtettünk a vasút szerepéről a budapesti közlekedésben.

( A 2020.07.23-i adás ismétlése )

2020-11-12 12 óra
2020-11-12 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A csütörtöki adás a fokozódó vírushelyzet miatt a tavaszi ismétléseket követő első élő (júniusi) műsor ismétlése lesz. Vendégünk volt és lesz az internet hullámain keresztül N. Kósa Judit újságíró, szerkesztő és Képes Gábor informatika-történész sci-fi író és költő.
A műsorban szó esik a Liget projektről, budai Várban folyó építkezésekről, az iskolai helytörténeti oktatás lehetőségeiről, a népszerű „Lelőhely” cikksorozatról és egy muzsikáló házról a Dob utcában.
Szó lesz a műszaki múzeumok és az irodalmi folyóiratok helyzetéről egyaránt, különös tekintettel a informatika történetére, gondolatban ellátogatunk Szegedre és Óbudára is. Sokat beszélünk a Vízivárosról és az ottani lokálpatriótákról, de Buda más érdekes helyeiről, például a Napraforgó utcai lakótelepről is.
Kolodko Mihály szobrai mögül pillantunk át Budáról a túlodalra.

( A 2020.06.25-i adás ismétlése )

2020-10-29 12 óra
2020-10-29 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A Halihó Budapest csütörtöki adásának vendégei, akik ezúttal elektronikus úton csatlakoznak a műsorhoz, Szabó Zsuzsa logopédus, oktatási szakértő és Kelen Károly lapszerkesztő, bridzs nagymester, magyar bajnok lesznek. Először fordul elő a műsor történetében, hogy a két vendég osztálytárs volt a gimnáziumban. Mindketten újlipótvárosiak, ezért a műsorban a legtöbb szó ennek a városrésznek a sajátos hangulatáról, érdekességeiről fog esni a legtöbb szó a műsorban.
De el is mozdulunk, térben a közeli Margitsziogetre, majd kissé távolabb, a Déli Pályaudvar környékére, időben pedig a magyar rock kezdeteihez, és ahhoz korszakhoz is, amikor az általános iskolai osztályok még nem voltak koedukáltak (Fiatalabbak kedvéért: a fiúk és a lányok külön osztályokba jártak.)
Lesz még szó mozikról, presszókról, találkahelyekről, eltűntekről és ma is működőkről egyaránt, s arról az emberről is, aki már nincs köztünk, de szellem ma is ott lebeg Lipócia háztetői felett....

2020-09-17 12 óra
2020-09-17 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei Róka Zsuzsanna újságíró, idegenvezető, kulturális menedzser, és Rózsa Zoltán régész, múzeológus, egykori múzeumigazgató.
A beszélgetés során szó fog esni az idei különös nyár tapasztalatairól, a Margitkert vendéglő elpusztításáról, a még létező vagy újraéledő kertvendéglőkről, és egyéb életteli közösségi terekről.
Kőbánya új kultúrcentrumáról az Eiiffel műhelyházról, s arról is milyen egy identitását őrző, vonzó "külváros".
A reformáció fél évezredes jubileuma kapcsan szó lesz a Pecz Samu által tervezett Szilágyi Dezső téri templom megújulásáról is.
A hétvégi Kulturális Örökség Napok szervezési kérdései is szóba fognak kerülni.
Megtudhatjuk miben különböznek a férfi és női szerepek Budapesten és vidéken.
Ki fog derülni, hogyan lehet a civileket és a szakmát összehozni a közösségi régészet keretében.

2020-07-23 12 óra
2020-07-23 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei: Egri Orsolya, a Tranzit Art Café alapító tulajdonosa, és Ritoók Pál a Magyar Építészeti múzeum vezetője.
A műsorban igen sok szó fog esni az épített örökség védelméről, az értékek megőrzéséről, megtartásáról, és sajnos a rombolásukról is.
Megismerkedhetünk az Építészeti Múzeum hányatott, de talán immár reményt keltő sorsával is.
Megtudhatjuk, hogyan lett egy hajdani autóbusz állomásból kultúrcentrum, baráti találkozások színhelye, ahol bárki kellemesen töltheti el szabadidejét, de akár dolgozhat is.
Beszélgetünk arról is, valóban veszélyben vannak-e a főváros világörökségi helyszínei, s szót ejtünk a vasút szerepéről a budapesti közlekedésben.

2020-06-25 12 óra
2020-06-25 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A csütörtöki végre ismét élőadásban hallható műsor vendége lesz az éter hullámain keresztül N. Kósa Judit újságíró, szerkesztő és Képes Gábor informatika-történész sci-fi író és költő.
A műsorban szó esik a Liget projektről, budai Várban folyó építkezésekről, az iskolai helytörténeti oktatás lehetőségeiről, a népszerű „Lelőhely” cikksorozatról és egy muzsikáló házról a Dob utcában.
Szó lesz a műszaki múzeumok és az irodalmi folyóiratok helyzetéről egyaránt, különös tekintettel a informatika történetére, gondolatban ellátogatunk Szegedre és Óbudára is. Sokat beszélünk a Vízivárosról és az ottani lokálpatriótákról, de Buda más érdekes helyeiről, például a Napraforgó utcai lakótelepről is.
Kolodko Mihály szobrai mögül pillantunk át Budáról a túlodalra.

2020-05-28 12 óra
2020-05-28 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Hívatlan vendégünk a vírus még nem tűnt el, így nem tehetünk egyebet: megismételjük március 5-i adásunkat. A műsorban megemlékeztünk arról, hogy 70 éve 1950-ben alakították ki Nagy-Budapestet, a fővároshoz csatolva 7 megyei várost és 16 nagyközséget. Vendégeink  ezért a "külső kerületekből" érkeznek: Vitkay Katalin, a Budapesti Városvédő Egyesület (BVE) alapító ügyvezetője, aki negyed századon keresztül összefogta és vezérelte az egyesület működését, Rákoshegyről, és Szigeti Zoltán egyetemi tanár Budafokról.

A műsorban szó esett a BVE alapításáról, első 25 évéről 1983- tól, s arról hogy ma is tevékenykedik az egyesületAz Andrássy úti utcatábla cserékről, kandeláber rekonstrukcióról, s Gresham palota Kossuth ablakáról is.
Beszéltünk Bartók egykori lakhelyéről, ami ma a Rákoshegyi Bartók Zeneháznak ad otthont, s az itt született remekművekről is.
A "Rákosokon" számos más érdekes látnivaló, kulturális helyszín is található, néhányról ezek közül is szó volt .
Budafok szinte önálló kisvárosként, s egyben bor- és pezsgőfővárosként létezik ma is a fővároson belül, s akár többnapos programot is kínál az odalátogatóknak. Történelmi főutcája mentén kastélyok és borházak, patinás pincék sorakoznak, egyikükben egy óriási, díszes hordó is megtekinthető.
A barlanglakás kiállítóhelyen egy archaikus életformába nyerhetünk bepillantást, de ha kedvünk tartja cápák vagy rózsák között is sétálhatunk.

Az adásban említés történt Szigeti Zoltán akkor sajtó alatt lévő "Beszélsz te növényül" című könyvéről, amely az általános iskolás korosztályt vezeti be érdekfeszítő módon a növények életének kevesek által ismert titkaiba. Örömmel értesültünk, hogy a könyv azóta megjelent, és a szerzővel Facebook kapcsolatba lépve meg is vásárolható.

( A 2020.03.05-i adás ismétlése )

2020-04-30 12 óra
2020-04-30 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Október 10-i műsorunk vendégei Götz Eszter a Magyar Építőművészet c. folyóirat olvasószerkesztője, és Maczó Balász muzeológus a „Miénk a Ház!”városi sétaszervező társaság vezetője voltak. Balázs életében, aki a műsorban az akkor általa éppen űzött pékhivatás szépségeiről is szót ejtett, közben újabb fordulat állt be: visszatért eredeti szakmájához és egyik munkahelyéhez, és ismét múzeológusként dolgozik (jelenleg otthonról) a Kiscelli Múzeumban.
A műsorban szó esik Újlipótváros modern építészetéről, a Népszínház utca történetéről, a Moszkva tér kialakulásáról, és Cserépfalvi Katalinról, a híres könyvkiadó lányáról is.
Beszélgetünk a plázák lassú visszaszorulásáról, a helyi értékvédő civil szervezetekről és a felnőtt mozgásparkokról is.

( A 2019.10.10- i adás ismétlése )

2020-04-02 12 óra
2020-04-02 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A mai nehéz időkben jól esik egy kis vidámság, halgassuk meg újra a február hatodikai adást, amelynek vendégei: Mikó István Jászai Mari-díjas színművész, rendező, zeneszerző, érdemes művész és Bartucz Edina idegenvezető voltak.
A műsorban szó esett arról, hogy milyen külfödiként Budapesten élni, miről mesélnek a budapesti téglák, s milyen rejtett, az útikönyvekben nem szereplő értékeket mutat meg egy idegenvezető vendégeinek.
Szó volt még a Kaláka együttesről, a Beatlesről, Napoleonról, Svejkről, a Körszínházról, Turay Idáról, Kabos Gyuláról, Hyppolitról, és arról is ki volt Wabitsch Lujza.

( A 2020.02.06-i adás ismétlése )

2020-03-05 12 óra
2020-03-05 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A március 5-i adásban megemlékezünk arról, hogy 70 éve 1950-ben alakították ki Nagy-Budapestet, a fővároshoz csatolva 7 megyei várost és 16 nagyközséget. Vendégeink így ma a "külső kerületekből" érkeznek: Vitkay Katalin, a Budapesti Városvédő Egyesület (BVE) alapító ügyvezetője, aki negyed századon keresztül összefogta és vezérelte az egyesület működését, Rákoshegyről, és Szigeti Zoltán egyetemi tanár Budafokról.

A műsorban szó fog esni a BVE alapításáról, első 25 évéről 1983- tól, s arról hogy ma is tevékenykedik az egyesület. Az Andrássy úti utcatábla cserékről, kandeláber rekonstrukcióról, s Gresham palota Kossuth ablakáról is.
Beszélni fogunk Bartók egykori lakhelyéről, ami ma a Rákoshegyi Bartók Zeneháznak ad otthont, s az itt született remekművekről is.
A "Rákosokon" számos más érdekes látnivaló, kulturális helyszín is található, néhányról ezek közül is szó lesz.
Budafok szinte önálló kisvárosként, s egyben bor- és pezsgőfővárosként létezik ma is a fővároson belül, s akár többnapos programot is kínál az odalátogatóknak. Történelmi főutcája mentén kastélyok és borházak, patinás pincék sorakoznak, egyikükben egy óriási, díszes hordó is megtekinthető.
A barlanglakás kiállítóhelyen egy archaikus életformába nyerhetünk bepillantást, de ha kedvünk tartja cápák vagy rózsák között is sétálhatunk.

2020-02-06 12 óra
2020-02-06 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei: Mikó István Jászai Mari-díjas színművész, rendező, zeneszerző, érdemes művész és Bartucz Edina idegenvezető
A műsorban szó fog esni arról hogy milyen külfödiként Budapesten élni, miről mesélnek a budapesti téglák, s milyen rejtett, az útikönyvekben nem szereplő értékeket mutat meg egy idegenvezető vendégeinek.
Szó lesz még a Kaláka együttesről, a Beatlesről, Napoleonról, Svejkről, a Körszínházról, Turay Idáról, Kabos Gyuláról, Hyppolitról, és arról is ki volt Wabitsch Lujza.

2020-01-09 12 óra
2020-01-09 13 óra Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei: KISS Ilona Munkácsy-díjas grafikus, művészkönyvek alkotója és Bendzsel Miklós a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának 19 éven át volt elnöke, "gondolat-olvasó és kép-író".

A műsorban sok szó fog esni a Dunáról, többek között egy kalandos hajóút és egy készülő kiállítás, valamint egy nemrégen megjelent könyv kapcsán is.
Számos jeles költőt is megidézünk, akik műveikben szóltak a városhoz való kötődésükről.
Elgondolkodunk azon, hogy a verbális pesti humor mellet létezik Budapesttől inspirált képi humor is.
Néhány érdekes könyvre is felhívjuk a figyelmet, amelyek nem a megszokott módon mutatják be városunkat felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.
Felhívjuk a figyelmet a legutóbbi évtized néhány különösen jól sikerült épületére, köztük olyanokra is, ahol egy hajdani ipari épület kapott, értékei megtartásával, a rárakódott rétegek kibontásával, új, korszerű funkciót.

2019-12-05 12 óra
2019-12-05 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Csütörtöki adásunk vendége Montskó Éva az „Alapítvány a Budapesti Állatkertért” elnöke lesz, akitől többek között megtudhatjuk, miért érdemes télen is felkeresni az Állatkertet, hogy melyek egy állatkerti állatot örökbefogadó szülő jogai és kötelességei.

Képet kaphatunk arról is, milyennek látta egy fiatal gyorskorcsolyázó a hetvenes évek Észak Koreáját.

Mivel másik meghívottunk, Rodics Katalin hivatali kötelességei miatt nem tud eljönni a műsorba helyette a házigazda fogja elmondani miért nincs itt, s hogy mi volt a szerepe hazánk képviselőinek a bálnák megmentésében.

Szó fog esni Zugló vonzerejéről és különleges látnivalóiról, s arról is, megterem–e a tea Magyarországon.

Természetesen nem marad el a szokásos kulturális ajánló sem.

2019-11-07 12 óra
2019-11-07 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Csütörtöki adásunkban a Ménesi úti "mini múzeumi negyedbe" kalauzoljuk el hallgatóinkat. Megismerkedhetünk Medgyaszay István és Molnár c. Pál unokáival, akik évtizedek óta nagy gonddal ápolják nagyapáik emlékét, és a művészek egykori lakhelyén, ahol maguk is laknak, az érdeklődőknek is bemutatják a jeles építész és a híres festő munkásságát, és még sok egyéb figyelemre méltó művészeti alkotást is.

Szó fog esni az említetteken kívül más képzőművészek leszármazottainak értékőrző aktivitásáról is.

Meghallgathatjuk hogyan szól egy igazi bakelitlemez, s hogy amit ma így hívnak, az valójában nem bakelit, hanem vinil.
Eláruljuk milyen programokat kínál Budapest szerelmeseinek a "Budastep" sétaszervező cég, amely a borkedvelőkre is gondol.

2019-10-10 12 óra
2019-10-10 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Csütörtöki vendégei Götz Eszter a Magyar Építőművészet c. folyóirat olvasószerkesztője, és Maczó Balász muzeológus a „Miénk a Ház!”városi sétaszervező társaság vezetője.
A műsorban szó fog esni Újlipótváros modern építészetéről, a Népszínház utca történetéről, a Moszkva tér kialakulásáról, és Cserépfalvi Katalinról, a híres könyvkiadó lányáról is.

Beszélgetünk a plázák lassú visszaszorulásáról, a helyi értékvédő civil szervezetekről és a felnőtt mozgásparkokról is.
Mint minden adásban, ezúttal is felhívjuk a figyelmet a hét legaktuálisabb budapesti kulturális eseményeire is.

2019-09-19 12 óra
2019-09-19 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Az adás vendégei: Dr. Buza Péter a Budapest folyóirat főszerkesztője, másodszori újraindítója

Elek Lenke a szerkesztőbizottság tagja a MUOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának Elnöke.

Szó esik majd a Budapest új folyamának másfél évtizedes történetéről, és a legújabb, szeptemberi szám néhány érdekes cikkéről.

Megtudjuk miért alakult és mit csinál a Kadarka Kör, s hogyan sikerült a Jókai kertben újjáéleszteni a híres „Budai Vörös” bort.

Mivel a szüreti időszakban vagyunk egyéb boros témák is szóba kerülnek majd, valamint közelmúlt és a következő napok fontosabb eseményei úgyszintén.

Szó lesz még a Hegyvidék cukrászdáiról, és az éjszakai libegős sétáról is.

2019-09-05 12 óra
2019-09-05 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván, Gács János, Grosschmid Péter

A Radio Bézs folyamatos megújulásának legújabb állomása: szeptember első csütörtökjén és azt követően minden héten ezen a napon 12 - 14 óra között indul "Halihó Budapest" című műsorunk.Bízunk abban, hogy mostantól a hetek közepén sem fogunk csütörtököt mondani, hanem beszélünk a magyar főváros múltjáról, jelenéről és amennyit megtudunk, jövőjéről - legyen szó épületekről, közlekedésről, az ezerszínű kultúra megjelenési formáiról, piacokról és üzletekről, romkocsmákról vagy Michelin csillagos éttermekről, lakásokról, üzletekről és természetesen az ittlakókról, a főváros polgárairól.

Az újabb szakmai felmérések szerint Budapest Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.Internetes rádiónk új műsora méltó témának gondolja a várost - és igyekszik bemutatni a világnak.

Az első műsor afféle hangos szerkesztőségi értekezlet, a leendő műsorgazdák terveiről, témáiról és segítőikről beszélnek.A mai vendégek a "belsős szerkesztők":
Frank Iván, Gács János, Grosschmid Péter Péter
, akik vetésforgóban készítik majd a műsort, de a névsor még nyitott, nagyon számítunk pl. a műfajban márkanévnek számító Saly Noémi részvételére. Ennyi a kulisszák mőgül, a többit - a lényeget - mától csütörtökönként délben a Radio Bézsben hallhatják.

Szerintünk érdemes.

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár hét esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán