A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Frank Iván és Szerényi Gábor

Lila tinta - Színes percek Örkény szellemében

Új hang! Új nézőpont! Új hullám!

Hétfőtől a Bézs rádióban: Lila tinta – Színes percek Örkény szellemében

A műsorvezetők:

Szerényi Gábor:

Szerényi Gábor, grafikus, karikaturista, publicista, rádiós és televíziós személyiség, aki már nem kezdő abban a műfajban, amiről majd ezek az adások szólnak. Mert lesz ebben humor, kis csipkelődés, sokszor bizarr és szarkasztikus vélemény, mély és tanulságos beszélgetés, sok-sok, a témához illő zene, és mindez a szeretet és az emberség jegyében. Ahogy azt Örkénytől megtanulhattuk.

Frank Iván:

Ő viszont kezdő műsorvezető. Hosszú élete során volt már totó-lottó ügyintéző, pedagógus, táborvezető, napilapos, hetilapos, folyóiratos újságíró gyakornok, újságíró, rovatvezető-szerkesztő, szerkesztőség vezető, főszerkesztő helyettes, főszerkesztő, mindez ugye a nyomtatott sajtóban, belekóstolt a könyvszerkesztésbe, írásba, televíziózásba, csak éppen a rádiózás maradt ki az életéből. Ugyan néhány éve szerkesztett már műsorokat, de vezetni – nos, azzal most próbálkozik. Legyenek elnézők vele.

• Lila Tinta-Színes percek Örkény szellemében - Frank Ivánnal és Szerényi Gáborral • Hétfő 10:00-12:00 •

2020-09-21 10 óra
2020-09-21 11 óra
Két magyar film, az egyik már kiugróan magas nemzetközi sikert ért el, a másik ennek még előtte van, de nem kétséges, hamarosan elindul ezen az úton. A Rádió Bézs Lila tinta című műsora most ennek a két filmnek, a két alkotónak szenteli műsoridejét.
Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a címe Horvát Lili filmrendező és forgatókönyvíró második nagy játékfilmjének, amit szeptember elején mutattak be a tekintélyes Velencei filmfesztiválon óriási sikerrel. A rendező korábbi alkotásai számtalan díjban, elismerésben részesültek, a legújabb filmje akár magyar Oscar-nevezett film is lehet. Mi a titka a sikereknek? Vendégünk 10 órától Horvát Lili.
A másik alkotás dokumentumfilm. A világban megindult társadalmi változások két nagyon fontos állomásának, a vasfüggöny lebontásának és a berlini fal leomlásának történetét meséli el személyes sorsok és meghatározó döntések bemutatásával. A címe: Nincs parancs. 11-től vendégünk a rendező, Szalay Péter.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-09-14 10 óra
2020-09-14 11 óra
Még élőben, de már maszkban! A Rádió Bézs Lila tinta műsora egyelőre dacol a vírussal, és várja hűséges hallgatóit! A kínálat
10 órától: „Nem én választottam az állatokat, ők találtak rám és egyelőre nem is engednek…”– vallja egy interjúban Nagy Ágnes szobrászművész. És mégis: nemsokára megnyíló kiállításának azt a címet adta, hogy: „Ezek nem állatok…” Hanem? Közösen megbeszéljük.
11 órától Szabó Réka nagydíjas rendező, matematikus, informatikus, táncos, filmes, koreográfus, egyetemi oktató, egy kortárs táncszínház, a Tünet Együttes vezetője. 2015-ben Sóvirág címen színpadra álmodta a kilencvenéves holokauszttúlélő, Fahidi Éva történetét, majd ezt dokumentálva „A létezés eufóriája” címmel filmet rendezett, ami elnyerte a Locarnói Filmfesztivál nagydíját, és a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját. Most pedig az hír, hogy a film esélyes lehet az Európai Filmdíjra, miután kategóriájában bekerült a 13 alkotásból álló mezőnybe, amelyből a győztest kiválasztják. Na, de hogy jön ide a matematika, az informatika, az egyetemi oktatás, a táncművészet. Megbeszéljük.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-09-07 10 óra
2020-09-07 11 óra
Lila tinta, 2020. szeptember 7. 10 órától Bebe, teljes nevén Abebe Dániel énekes ugrik be hozzánk, hogy beszélgessünk. 15 évig volt a hazai funky zene élcsapata, a Back II Black együttes frontembere, 2015-től szólókarrierbe kezdett, illetve különböző formációk énekeseként keresi a helyét a rock és popzene rögös útján. Kevesen tudják róla, hogy az éneklésen kívül más szakmát is tanult, nevezetesen közgazdász diplomát szerzett, igaz, soha nem dolgozott ebben a szakmában. Amint nagyon sok zenész és énekes, a Covid-19 támadása miatt ő is elvesztette kenyérkeresetének nagy részét, de kétségbeesésé helyett az énekléstől elég távol álló munkát vállalt. De majd elmeséli, hogy most mivel tölti napjait, és közben jó kis zenéket hallgatunk majd Bebe repertoárjából.
11-től megismerkedhetünk majd a főváros egy nevezetes utcájával, pontosabban az utca kulturális és kulináris hagyományaival, mivel évek óta minden ősszel és tavasszal a Bartók Béla út fesztiválhelyszínné válik, és gazdag programot kínál. Elég, ha csak a Hadik kávéházat említjük, ami Karinthy Frigyes és más irodalmi nagyságok törzshelye volt a múlt században, és a fesztivál egyik helyszíne. Fontos, hogy a fesztivál civil összefogással jött létre, és ma már hagyománnyá vált. Ugyan a vírushelyzet miatt a megszokottnál kissé kevesebb programmal, de szeptember végén idén is lesz Eleven Ősz fesztivál a Bartók Béla úton.

2020-08-31 10 óra
2020-08-31 11 óra
Kicsit szorongunk a holnaptól, szeptember 1-től. Iskolakezdet, esetleg káosz a közlekedésben, a Covid-19 fenyegetően újra félelmet gerjeszt… De van valaki, egy Kanadában élő magyar író, Eszterhai Katalin, aki szinte minden írásában a pozitív gondolkodásra buzdít minden halandót, életszeretete, az örömforrások feltárása élete és munkássága programjává vált. Ő lesz 10 órától a vendégünk, és nagyon kíváncsian várjuk a választ, vajon mit gondol, hogyan vészeljük át mostani nehéz napjainkat.

2020-08-24 10 óra
2020-08-24 11 óra
Augusztus 24, hétfő, nyárutó. Reméljük, már itt vagy, kedves hallgatónk, mert mi igen. Vendégekkel.
10 órától Hittelenítés címmel jelent meg Deák Mór költő legújabb verseskötete. A kötetben foglalt versek önmagukban is megérnének egy jó kis beszélgetést, de a versek jó részét Dinnyés József daltulajdonos meg is zenésítette. A könyvvel együtt elkészült a megzenésített verseket tartalmazó CD is, és ezekből énekel majd néhányat a zeneszerző. Vendégünk lesz ebben az órában Deák Mór és Dinnyés József.
11 órától Szigeti Tamás fotográfus látogat hozzánk Ő nemrég vette át a szakma legrangosabb kitűntetését, a Balogh Rudolf-díjat, amit március 15-én ítéltek oda, de a vírus vészhelyzet miatt csak az augusztus 20-hoz kapcsolódó ünnepségen adhattak át. „A valóság fényképezéséhez mindenképpen bele kell helyezkedni a helyzetbe, de van egy határ, amit szerintem az objektivitás érdekében nem szabad túllépni. Ez pedig az érzelmi bevonódás. Amikor mégis bevonódok érzelmileg egy helyzetbe, én leteszem a fényképezőgépet.” Ám előrebocsájtja, hogy mindez a sajtófotó esetében igaz. Aminek ő hivatott mestere és tanára is.

2020-08-17 10 óra
2020-08-17 11 óra
Kapolcs település örökre beírta nevét a fesztiválok történetébe. És, hogy ne csak a múlt emlékei tartsák ébren a völgy szellemiségét, tavaly egy új kezdeményezés öregbíti azt: a Bondoró Utcaszínház Fesztivál. Idén augusztus 28-30 között rendezik meg, ugyancsak gazdag programmal. Hogy pontosan mi mindent láthat, hallhat az odalátogató, azt a fesztivál vezérkarának két fontos személyiségétől, Szabó Rékától és Szendrei Virág Zsófiától kérdezzük. Persze, azért arról is szó lesz, hogy milyen hagyományai vannak nálunk az utcai színjátszásnak, és megemlékezünk egy hajdani legendás együttesről, a Csepeli Utcaszínházról.
11-től egy igazi vadnyugati zenész lesz a vendég, aki keménykalapjával és hegedűjével ugyancsak szemet szúr a vadul gitározó, bendzsózó cowboyok között. Mikes Attila évtizedek óta húzza a vonót a 100 Folk Celsiusban, és ahogy ő énekli, annyira belemerül a zene művelésébe, hogy néha még önmagát is lehegedüli.
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-08-10 10 óra
2020-08-10 11 óra Úgy alakult, hogy a Lila tinta műsorvezetői ezen a hétfőn évi rendes szabadságukat töltik, így hát a délelőtt 10-kor kezdődő műsor egy régi-régi adás ismétlése. Ám azért ma sem érdektelen a beszélgetés, amit annak idején Gaál Kis Zoltán fotográfussal és Póka Egon zenész, zeneszerző, zeneiskola igazgatóval folytattunk, hiszen mindketten nagyon is aktív időszakukat élik.
Gaál Kis Zoltánnak például ez évben jelent meg Kék szemmel című
albuma
, amelyet így ajánl a fotográfus: „A képeim nem elsősorban
tudósítani akarnak, hanem hangulati, érzelmi elemekkel átszőtt, az
általam megismert Japánt mutatják meg.”
Póka Egonnal annakidején arról is beszélgettünk, hogy milyen
intenzíven készül Hobó Viharban születtem című jubileumi
koncertjére
. A koncert után sem pihenhetett, ráadásul ebben az évben
iskolaigazgatóként még a koronavírus okozta oktatási nehézséggel is
meg kellett küzdenie, hiszen számára is újdonság volt az online
oktatás.
Szóval most ezek vannak velük, de hogy mi volt több mint egy
esztendeje, azt a beszélgetésből tudhatják meg.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

( A 2019.03.25-i adás ismétlése )

2020-08-03 10 óra
2020-08-03 11 óra
10 óra, a telefonnál Bereményi Géza Kossuth-díjas író, forgatókönyvíró, filmrendező, dalszövegíró. Azért nem személyesen, mert vidéken van, talán pihen. Vagy éppen a Magyar Copperfield című önéletrajzi regényének folytatásán dolgozik, mert lesz folytatás, hiszen a megjelent könyvben csak 18 éves koráig enged bepillantást az életébe. És, hogy miért éppen Magyar Copprfield a könyv címe? Többek között ezt is megkérdezzük.
11 óra, Kállay Saunders András személyesen. Tudjuk róla, sikeres énekes, zeneszerző, előadóművész, azt is, hogy New Yorkban nevelkedett, hogy televíziós tehetségkutató műsorban tűnt fel. Mi most mégis arra figyeltünk fel, amit még márciusban, a COVID-19 vírus magyarországi terjedésének kezdetén nyilatkozott, aminek előzményeként egy idős néninek segített a bevásárlásban: „Nagyon egyszerű az egész: fiatalok, ha tudjátok, hogy vannak a saját épületetekben idős emberek, kopogjatok be, és kérdezzétek meg, hogy tudtok-e nekik segíteni bevásárlásban, bármiben. Figyeljünk rájuk, rajtunk múlik az életük”. Persze, azért szó lesz majd legújabb daláról is, meg, hogy mi is az a „flamenco trap/soul” stílus.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-07-27 10 óra
2020-07-27 11 óra Július utolsó hétfőjén a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának vendégei:
10 órától Bach Éva alternatív mozgásterapeuta és mentes-vegán ételkészítési tanácsadó. Életminőséget javító foglalkozásokat tart, azt tartja, hogy az egészség nem a betegség hiányát jelenti, hanem ennél sokkal többet. Bennünket, és remélem, a hallgatókat is méltán érdekli, milyen eredményeket tud felmutatni, mennyire hatékonyak a foglalkozásai.
11 órától Szkárosi Endre költő, művészeti író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár, előadó. Nemrégiben megjelent kötetének címe: Égzsák, alcíme: Szkár chanel. Tartalma pedig régi és új hangköltemények, és, hogy pontosan érzékelhessük, miről van szó, két CD is tartozik a kötethez. Szkárosi szerint tulajdonképpen az írott szöveg a hangzó szöveg illusztrációja. Miközben megismerkedünk a költészet eme formájával, azért a költő gazdag munkásságának más területeiről is kérdezzük
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-07-20 10 óra
2020-07-20 11 óra Hogy ne csigázzam a hallgatók kíváncsiságát, vágjunk a közepébe.
Vendégeink a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában 20-án, hétfőn:
10 órától: ÖNKÉP – Önismeret másképp. Cél, hogy nem a megszokott
módon segítsenek akár neked is abban, hogy megismerd önmagad
.
Hogy hogyan? Erre válaszolnak majd vendégeink, a módszer
szakértői, Molnár Marinette, az ÖNKÉP alapítója és Legerszki
Krisztina
. Mindketten a színészi pályát választották elsőre, ez közös
bennük, de aztán különböző életutat jártak be, míg, most ismét
egymásra találtak az önismereti csoportban. Azért azt muszáj
megjegyezni, hogy Legerszki Krisztinát sokan jól ismerhetik, hiszen
11 és fél évig a Jóban Rosszban című sorozatban Pongrácz Barbarát
alakította
.
11-től Heller Tamással színművésszel beszélgetünk, aki a
kabarészínészetet önálló szakmának tekinti, és nyugodtan hihetünk
neki, hiszen több évtizede műveli ezt a mesterséget. A pályafutása
szinte töretlen, és most is tele van energiával, tervekkel.
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-07-13 10 óra
2020-07-13 11 óra Nem vagyunk babonásak, de ez a 13… Szerényi Gábor távol is marad, igaz igazoltan. Azért belevágunk. A Lila tinta érdekes, izgalmas vendégei hétfő délelőtt:
10.-től Abdurrahman sejk látogat hozzánk. Annakidején a Kafka Margit gimnáziumban érettségizett, majd Gödöllőn agrármérnöki diplomát szerzett, és a neve pedig Mihálffy Balázs volt. Hogy hogyan lett belőle Abdurrahman sejk? Elmondja majd. Annyit előre elárulunk, hogy ő fordította magyarra a Koránt, legutóbbi munkája pedig a Kortárs Iszlám Enciklopédia.
11.-től Farkas Róberttel, a Budapest Bár vezetőjével beszélgetünk. Nem hiszem, hogy akad olyan hallgatónk, aki ne ismerné a zenekart. Arról beszélgetünk majd többek között, hogy mitől lett ilyen népszerű a napjaink zenei ízléséhez közel hozott múlt századi, sőt még korábbi kávéházi cigányzene. Zsúfolásig megtöltik a koncerttermeket, szólistáknak ismert, nagysikerű énekeseket szereztek meg, és a siker évek óta kitart mellettük.
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-07-06 10 óra
2020-07-06 11 óra Jó úgy kezdeni a hetet, különösen a nyári melegben, hosszú hónapok megpróbáltatásai után, hogy a Rádió Bézs Lila tinta című műsora felhőtlen szórakozást kínál. Hogy mire alapozzuk ezt az állításunkat? Természetesen a vendégeinkre. Majláth Mikes Lászlóra. Aki magyar humorista, újságíró, jogász, újpesti lokálpatrióta, és nem utolsósorban Mikes György fia, aki könyvében a megboldogult Ludas Matyi című szatirikus hetilapra, aminek maga is munkatársa volt, és ezen belül is édesapjára emlékezik.

11-től aztán a Cimbaliband nevű világzenei formációból két zenész is érkezik hozzánk, Unger Balázs cimbalmos, ahogy mondják, a „cimbalom Chuk Berryje”, és a zenekar prímása, Solymosi Máté, ő nyerte el a legjobb népdalért járó díjat az első Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűversenyen. „Az életet élvezni és örülni a legemlékezetesebb élményeknek, tudatos erőfeszítéseket igényel. Szinte meg kell tanulni lelassulni és élvezni a jelen pillanatot.” Ez a szöveg áll egyik lemezborítójukon. Megpróbáljuk?
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-06-29 10 óra
2020-06-29 11 óra Kánikulában is üdítő a Rádió Bézs Lila tinta című műsorát hallgatni, mert, miközben érdekes és fontos vendégeket hívunk beszélgetni, velük együtt szórakoztatni szeretnénk a hallgatóinkat. Akik ezen a hétfőn a segítségünkre lesznek: Kabai József,,, hm…itt most mindenféle titulusok jönnének… most vesszük a bátorságot, és az „életművész” címmel ruházzuk fel. Egyébként időnként kétkezi dolgozó volt, aztán újságírómost meg könyvet írt, amelynek főhőse Módos Péter, akire azok emlékezhetnek igazán, akik annakidején nézték a Magyar Televízió könnyűzenei műsorait, például az Egymillió fontos hangjegyet. Na, de miért pont ő?

Hát, hogy aztán a műsor a szerkesztettség látszatát keltse, 11-től a vendég Koncz Zsuzsa Kossuth- és Liszt-díjas énekes, előadóművész. Hogy mi köze a főhős Módos Péterhez, többek között erről is szó lesz, na, meg az u.n. „nagy generációról”, a szabadságvágyról, ami talán a legjobban jellemzi azokat a dalokat, amiket Koncz Zsuzsa talán minden koncertjén elénekel, és amelyek a hatvanas évek végétől napjainkig érvényesek.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-06-22 10 óra
2020-06-22 11 óra Ismét azzal próbálkozunk a Lila tinta című műsorunkban, hogy szavakkal próbálunk a hallgatóink elé idézni egy vizuális élményt. Persze, aki bátor adás közben is odavándorolhat, ahol gyönyörködhet Soós Edina képeiben, merthogy ő lesz a vendégünk 10 órától. Az apropó pedig, hogy Eleven kontúrok címmel hamarosan kiállítása nyílik.
11-től egy valóságos polihisztor látogat hozzánk. Tessék figyelni: történész, újságíró, költő, zenész, főiskolai docens… És mindehhez meglehetősen fiatal. A neve Zsebők Csaba, zenekara pedig az EtnoBazár. Sokatmondó név!
Szerkesztő - műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-06-15 10 óra
2020-06-15 11 óra Hogy őszinte legyek, egy hónapja még nem gondoltam, hogy június kellős közepén teljes gőzzel működik majd a Rádió Bézs. A Lila tinta június 15-i adása nemhogy élő, friss, de már a vendégünkkel sem telefonon beszélgetünk. És, hogy mindjárt a látványról essék szó, meghívtuk Barák Péter arculattervezőt, akinek köze van például a Gödöllői Királyi Kastély vagy az A38 hajó arculatához. Két könyvben is megírta szakmai tapasztalatait, mindehhez még hozzájön, hogy a feleségével együtt elkötelezett kutyatenyésztő.
A műsorunk alcímében színes perceket ígérünk a hallgatóinknak, és 11-től egy minden elképzelhető módon színes egyéniséget hívtunk egy vendégül. Mohai Tamás zenész, zeneszerző, zenetanár, legfőbb hangszere a gitár, dzsessztanszakon végzett, de mindent játszik, aminek bármilyen köze is van a dzsesszhez, a rockhoz. Sokszínű zenész, ahogy mondani szokás. De színes a megjelenése, az életmódja, a gondolkodásmódja. Majd meglátják… illetve hallják.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-06-08 10 óra
2020-06-08 11 óra Végre élőben a Rádió Bézs Lila tinta című műsora! És mindjárt két jó ismerős! Egyikük politikai elemző, gyakori vendége a rádióadóknak, tévécsatornáknak, a másik vendég igazi rock legenda.
10 órától a politológus vendégünk, név szerint Csizmadia Ervin lesz velünk. A titulusait hosszan lehet sorolni, ezt majd az adásban meg is tesszük. Ami bennünket, és reméljük, hallgatóinkat is izgatja, hogyan dönti el valaki, hogy politológus lesz, mi az útja, hogy azzá váljék, honnan szerzi be az információit, hogy az elemzése tényszerű legyen, lehet-e elfogulatlan, és végül, mennyi esélyét látja a koronavírus után a korábbiaknál is jobban éleződő elviselhetetlen politikai közbeszéd jobbra fordulásának.
11-től jön Kóbor János. Talán ennyi is elég lenne felvezetésül, de azért még megtoldjuk annyival, hogy Mecky májusban volt 77 éves, márpedig minden olyan szám, amiben hetesek vannak, misztikus. Jelenthet ez jót és rosszat is. Sok jó Omega szám mellett megkérdezzük majd, hogy számára mit hozott, hoz ez az esztendő.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-06-01 10 óra
2020-06-01 11 óra Hétfőn, 10 órakor felhangzik a Lila tinta műsorának szignálja, és azt gondoljuk, eljött az ideje, hogy egy kicsit hazabeszéljünk. Írtuk ezt 2020. január 20-án, és most, merthogy még ez a hétfő is az ismétlésé, megismételjük. Szóval hazabeszélünk. Azt beszéltük meg, mi ketten, műsorvezetők beszélgetőpartner nélkül, kik voltak azok a vendégeink, akikre a legszívesebben emlékezünk a Rádió Bézs Lila tinta című műsorában. Azért másról is volt szó, például azokról a médiumokról, amelyekben a műsorvezetők tették annak idején a dolgukat. „Hogy miért?” – tettük fel a kérdést annakidején. „Mert itt az ideje.” – így szólt akkor a válasz. Most sem tudunk jobbat.
11-től azért vendéget is hívtunk. Bajnai Zsoltot, a Hangfoglaló (korábban Cseh Tamás) Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda vezetőjét, írót, újságírót, szolnoki lokálpatriótát, aki éppen akkoriban értékelte a könnyűzenei program eredményeit az elmúlt öt esztendőre visszatekintve. Arra kértük, hogy mondja el majd, mi változott munkájuk eredményeként a hazai rock- és popzene támogatásában, mennyire sikerült elérniük, hogy ez a művészeti ág méltó helyet kapjon a magyar kultúra világában. Nemsokára újra a vendégünk lesz, hiszen a koronavírus ugyancsak megtépázta a könnyűzene világát is, megkérdezzük majd, hogy mennyire.
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifHangmérnök: Mohácsi Miklós

( A 2020.01.20-i adás ismétlése)

2020-05-25 10 óra
2020-05-25 11 óra Remélve, hogy ez már tényleg az utolsó ismétlés a víruskurzus idején, most hallgassunk bele, kik szólaltak meg a Lila tinta című műsorban éppen egy esztendeje.
Hirdetés: Negyvenegy éves,/ függő, független férfi/ kiutat keres. Ez, kérem egy vers, műfaját tekintve haiku. És a Rádió Bézs (radiobezs.hu) Lila tinta című hétfő délelőtti műsorának vendége, Glázer Attila akkor megjelent kötetéből való. Ő egyébként fotográfus, író, költő, zenész, rendező, tájépítész. És még az is lehet, hogy valamit kihagytunk. Hogy mi hajtja, hogy ilyen sokoldalú, megkérdeztük.

11-től Voga Viki érkezett. A szerkesztőket már elkápráztatta az énekesnő különleges hangja, muzikalitása, előadásmódja. Reményeink szerint a hallgatóinkkal is ez történt, akkor azért, ha tavaly mégsem, akkor most azért. Szóval mindenképp érdemes meghallgatni. Negyedik albumát jelentette meg az adás idején, és az A38 hajó volt a lemezbemutató helyszíne. Ja, muszáj megjegyezni: édesapja az a Voga János, aki 50 százaléka volt a Voga-Turnovszky duónak, és rádiósnak is megismerhette a nagyérdemű.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

( A 2019.05.20-i adás ismétlése)

2020-05-18 10 óra
2020-05-18 11 óra Ez az év még jól kezdődött. Emlékeznek? Ezt olvashatták 2020 január 6-án a Lila tinta előzetesében: „BÚÉK! Hátunk mögött 2019, benne több mint ötven Lila tinta. Előttünk 2020, benne ismét több mint 50 Lila tinta. És nagyon reméljük, hogy ahogy tavaly, most is végig velünk tartanak.”
Reméljük, ez így volt mostanáig, annak ellenére, hogy amióta a vírus megkeseríti az éltünket, ismételünk. Azt is reméljük, hogy már nem tart soká. De most még igen: És nézzük, kik voltak 2020 első vendégei: Egyikőjük sem ismeretlen a Rádió Bézs hallgatóinak. Boros Lajos rádiós műsorvezető, szövegíró, néha énekes volt az egyik, Dinnyés József daltulajdonos  volt a másik beszélgetőtársunk. Mindketten akkor éppen valami újdonsággal indították az újévet. Hogy mivel? Az adásban kiderült.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

( A 2020.01.06-i adás ismétlése )

2020-05-11 10 óra
2020-05-11 11 óra AZ ÉTERBEN A NEOPRIMITÍY! Ugyan ismétlés, de akárhányszor érdemes végighallgatni.

Tóth Dezső valamikori művelődési miniszterhelyettest idézzük az 1981-ben lezajlott tatai rock tanácskozáson elhangzott hozzászólásából: „Van egy együttes, amelyiknek van egy olyan dala, amelyet úgy hívnak, hogy Szolid a Rita. Kérem szépen. Nem lesz szolidarita! Kérem szépen”
Kérem szépen, ez az együttes a Neoprimitív. Szolíd a Rita ugyan ebben a műsorban sem volt, mert nincs megfelelő minőségű felvételünk, de hasonlóan „lázító”, iróniával teli dalok igen. A Rádió Bézs Lila tinta című műsora szilveszter előtt egy nappal vállalta a dalokért a felelősséget.
Ha valaki bármi áthallást vélne felfedezni az előadott produkciókban a mai korra, nézzen alaposan magába! Hátha összeesküvés elmélet csupán, amit észlelni vél.
Vendégeink voltak: Föld S. Péter (FSP) zenekarvezető, szájzene, írógép, esernyő Jobbágy Gyula zenekarvezető, gitár, vokál, erősítő
Szentirmay László (Irma) zenekarvezető, ritmus- és fúvósszekció, vokál, sör
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

( A 2019.12.30-i adás ismétlése )

2020-05-04 10 óra
2020-05-04 11 óra Ha otthon maradsz, és eldöntheted, mivel ütöd agyon az időt, válaszd a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának hallgatását. Még akkor is, ha egyelőre ismétlések mennek. (Ez hamarosan változik!) Ezúttal egy tavaly év végi műsort tűztünk műsorra, amikor vendégünk volt Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas magyar költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus, az „egyszer használatos” új szavak mestere, mint ilyen, nyelvújító. Az akkor megjelent könyvea Félszép az 1995 és 2018 között, különböző lapokban megjelent írásait tartalmazza, benne rövidprózák, tárcák, naplócédulák, publicisztikák váltakoznak gazdagon, a szerző válogatásában. De szóba került Szalay Zoltán fotóalbuma is, amelynek címe: Azok a hatvanas évek, és amelyet Parti Nagy Lajos „melléírásai” tesznek még értékesebbé.

Jávori Ferenc, Fegya  nem először járt nálunk. Korábbi beszélgetésünkkor rengeteg mindenről nem beszéltünk az idő rövidsége miatt. Ebben az adásban részben pótoltuk, ami korábban elmaradt, részben, mert az élőadás idején mutatták be Miskolcon Béres Attila rendezésében, a Budapest Klezmer Band közreműködésével a Hegedűs a háztetőn című musicalt, Fegyával erről is beszélgettünk. Reméljük, a járvány elmúltával sokan  nézik majd meg Miskolcon a felújított előadást. 

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

( A 2019.12.02-i adás ismétlése )

2020-04-27 10 óra
2020-04-27 11 óra
Mit hallgathatsz április 27-én. A kegyetlen vírus jóvoltából még mindig ismétlést. Bár a rockzene mindig örök és aktuális, ahogy nem árt, ha ismét felhívjuk hallgatóink figyelmét egy könyvre, ami a vegyes házasságról szól.
Időnként felüti a fejét a vita, hogy vajon a rockzene része-e az ún. mainstream kultúrának, vagy még mindig szubkultúra az, amit képvisel. Nos, véleményünk szerint az igazság az, hogy mindaz, amit ez a zene hordoz, ma már fellelhető számtalan művészeti ágban. De, hogy ez így van-e, megkérdeztük Dr. Bálint Csabától, a Rockmúzeum - Magyarock Hírességek Csarnoka Egyesület elnökétől, jónéhány rocktörténeti könyv, interjúkötet szerzőjétől. Persze arról is bőven szót ejtettünk, hogy Európa egyik legnagyobb rockmúzeuma mit kínál az odalátogatóknak.
11 órától beszélgetőpartnerünk Vári Hegedűs Olga volt, az Esély Egyesület elnöke, akinek, és ez most kivételesen nem bulvár téma, a férje Vári Zsolt roma festőművész, és aki könyvet írt arról, amiben maga is él, a vegyes házasságról.

( A 2020.02.17-i adás ismétlése )

2020-04-20 10 óra
2020-04-20 11 óra
Rádió Bézs, Lila tinta. Sajnos, mi még nem tudjuk technikailag megoldani, hogy élőadást készítsünk. De szerencsére a korábbi adások ismétlése is lehet még mindig aktuális, ahogy ez a mai műsorunkra is igaz. 10 órakor Pelle János író, újságíró, publicista, irodalomtörténész, történész a vendég. Nemrégiben, egy konferencián. Zsidóellenes vérvád, hisztéria, népítélet 1945-ben Magyarországon címmel tartott előadást, és hamarosan hasonló címmel könyve jelenik meg. Ebben a tárgyban nem ez az első kötete. Arra vvoltunk kíváncsiak, milyen módszerrel dolgozik, hol találja a tények feltárásához szükséges dokumentumokat, és miért tartja aktuálisnak mostanában a téma felszínen tartását.
11 órakor hallhatják az Európa című legendás számot, ám ezúttal Varga Miklós nem egyedül énekel, hanem lányával, Viviennel, és fiával, Szabolccsal. Merthogy gyerekei apjuk nyomdokába léptek. Varga Miklós énekes, rockzenész, színész hosszú pályafutása alatt sok mindent megélt. Ma büszke gyerekeire, de azért megkérdezzük: nem félti őket? Hiszen neki is voltak küzdelmes évei, csalódásai, igaz, ő azért legszívesebben „csak a szépre emlékezik…”
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

( A 2020.03.02-i adás ismétlése )

2020-04-13 10 óra
2020-04-13 11 óra
A Lila tinta hétfőn kissé a múltba tekintett. Tersztyánszky Ödön, a magyar vívó sport egyik legkiemelkedőbb alakja március 3-án lenne 130 éves. A 14-szeres magyar bajnok az 1924-es párizsi olimpián kard csapatban ezüstérmet, tőr csapatban bronzérmet szerzett. Az 1928-as amszterdami olimpián kard egyéniben és csapatban is győztes volt. Hogy a sportsikereken túl mi minden történt vele a 20. század viharaiban, arról unokájával, Szentirmay Lászlóval beszélgetünk.
„Nagyjából húsz éve írok limerickeket, és ezekben az ötsorosokban fejezem ki a lehető legrövidebben bánatom és örömöm, azaz önmagamat. Egyszer csak mi történt? Hetven lettem.” Ezekkel a szavakkal vezeti be Vámos Miklós a Hetvenkedő című kötetét. Ami természetesen önmagáról, a gondolatairól, magáról és a világról szól. Ahogy eddigi munkássága is. Létezik olyan, hogy alanyi prózaíró? Megkérdezzük.
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós


( A 2020.02.24-i adás ismétlése )

2020-04-06 10 óra
2020-04-06 11 óra
A Lila tinta 2020 január 13.-án is jelentkezett élőben a Rádió Bézsben. Azok kedvéért is, akik, mert babonásak, kihagyták az akkori élőadást, most megismételjük. Szerintünk most mindenki szerencsés, aki 10 órától hallgatja az adást. Mert megismerkedhet Megyeri Zsuzsannával, aki pszichológusként többek között a párkapcsolatok rejtelmes világába vezet bennünket legújabb könyvével. Aztán Majsai Gábor hangját csodálhatja a nagyérdemű, akiről sokan mondják, hogy ő Tom Jones magyar hanga. De mit szól ehhez ő maga?
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

( A 2020.01.13-i adás ismétlése )

2020-03-30 10 óra
2020-03-30 11 óra
Képzőművész, aki egy színházi előadás után úgy érezte, neki ehhez a társulathoz kell tartoznia. Jelentkezett. Néhány hét gondolkodási idő után a társulat vezetője közölte, van egy jó és egy rossz híre. Előbbi az, hogy a következő darabjában szerepel, az utóbbi az, hogy a színpadon kap egy hatalmas pofont, mint zsidó munkaszolgálatos. Örömmel fogadta mindkét hírt és a Pintér Béla társulat tagja lett Quitt László, a Lila tinta első órájának vendége.
Egy másik képzőművész szintén szélesítette alkotói palettáját. Ő a zenét választotta. Közönsége és a szakma egyránt értékeli és szereti Fekete Jenő gitárművészetét, amiiről nemcsak beszélgetünk a művésszel, de bele is hallgathatunk mesteri futamaiba-
Szerkesztő-műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor, hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( 2019.10.14-i adás ismétlése )

2020-03-23 10 óra
2020-03-23 11 óra
Már megint bujkál a nap, ráadásul megint idelátogatott a tél. Üdítőleg hatnak ilyenkor a színes percek, amit a Lila tinta kínál minden hétfő délelőtt. Különösen, ha egy bájos ifjú hölgy a vendégünk, aki mestere a gitárnak, és imádja a rockzenét. Nem véletlenül RockMilady a művészneve. Hátha még az is kiderül, hogy a zene mellett a fogorvoslás a választott hivatása. Kemény, nem?
De előtte 10 órától Horváth Ernő fotográfussal beszélgetünk, akinek nemrégen Budaörsön volt kiállítása, méghozzá a rendszerváltozás idején készült képeiből, amelyek sokaknak a kor reménykeltő hangulatát idézik fel. Akik pedig azóta nőttek fel, ízelítőt kapnak a közelmúltunk történelméből. A fotókat online meg lehet nézni, ha valaki beírja a Googel-ba, hogy Horváth Ernő fotográfus.
A műsor a 2020 január 27-i adás ismétlése.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

( A 2020.01.27-i adás ismétlése )

2020-03-16 10 óra
2020-03-16 11 óra
Járt már hallgatóink közül valaki Japánban? Ha nem, Bayer Ilona könyve egy szempillantás alatt odarepíti. Ha meg járt, feléleszti az emlékeket. Anyós lettem Japánban, ez a címe ennek, a műfajában szinte meghatározhatatlan olvasnivalónak amit, a „híradó valamikori nagyasszonyának” köszönhetünk. Ica, merthogy így szólítjuk, lévén kollégánk a Bézs rádióban, és hosszú évek óta a barátunk, most ritka kivétellel nem kérdez, hanem válaszol a kérdéseinkre. Vagy inkább beszélget velünk. A könyvről, a családjáról, Japánról.
11 órától Dobos László zenész a vendég. Akinek az a különleges szerep jutott a zenekarával együtt, hogy őrizze és továbbadja mindazt, amit a világ a Beatles együttesnek köszönhet. Blackbirds, ez az együttes neve, amiben Laci a gitáros, és az egyik legrégebbi tribute emlékzenekar, ami már régóta nemcsak Magyarországon, de szerte Európában ismertté vált. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy mindemellett Dobos László például Kosztolányi verseket is zenésített meg, remélem felkeltettük az érdeklődésüket.
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós


( A 2020.02.03-i adás ismétlése )

2020-03-09 10 óra
2020-03-09 11 óra
Duda Éva, táncművész, koreográfus avat be a szakma rejtelmeibe, derűsen, oldottan - ahogy a Lila tinta tradíciója is sugallja - ugyanakkor személyesen, sztorizva.
A második órában Takátsy Péter, a Katona József Színház művésze a vendégünk. Nemcsak játszik, de darabot ír és rendez is. Barátságos, harmonikus személyisége mélyéről sejtelmes, különös láttató erővel idéz meg delejes lélektani mélységeket, transzcendens vívódásokat, például a Dosztojevszkij művekből maga írta és előadta Miskin herceg monodrámában.
Szerkesztő-műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor. Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A 2020.02.10- i adás ismétlése )

2020-03-02 10 óra
2020-03-02 11 óra
Rádió Bézs, Lila tinta. Remélem, itt vannak. Mi igen, a vendégeinkkel együtt.
10 órakor Pelle János író, újságíró, publicista, irodalomtörténész, történész. Nemrégiben, egy konferencián. Zsidóellenes vérvád, hisztéria, népítélet 1945-ben Magyarországon címmel tartott előadást, és hamarosan hasonló címmel könyve jelenik meg. Ebben a tárgyban nem ez az első kötete. Arra vagyunk kíváncsiak, milyen módszerrel dolgozik, hol találja a tények feltárásához szükséges dokumentumokat, és miért tartja aktuálisnak mostanában a téma felszínen tartását.
11 órakor hallhatják az Európa című legendás számot, ám ezúttal Varga Miklós nem egyedül énekel, hanem lányával, Viviennel, és fiával, Szabolccsal. Merthogy gyerekei apjuk nyomdokába léptek. Varga Miklós énekes, rockzenész, színész hosszú pályafutása alatt sok mindent megélt. Ma büszke gyerekeire, de azért megkérdezzük: nem félti őket? Hiszen neki is voltak küzdelmes évei, csalódásai, igaz, ő azért legszívesebben „csak a szépre emlékezik…”
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-02-24 10 óra
2020-02-24 11 óra
A Lila tinta hétfőn kissé a múltba tekint. Tersztyánszky Ödön, a magyar vívó sport egyik legkiemelkedőbb alakja március 3-án lenne 130 éves. A 14-szeres magyar bajnok az 1924-es párizsi olimpián kard csapatban ezüstérmet, tőr csapatban bronzérmet szerzett. Az 1928-as amszterdami olimpián kard egyéniben és csapatban is győztes volt. Hogy a sportsikereken túl mi minden történt vele a 20. század viharaiban, arról unokájával, Szentirmay Lászlóval beszélgetünk.
„Nagyjából húsz éve írok limerickeket, és ezekben az ötsorosokban fejezem ki a lehető legrövidebben bánatom és örömöm, azaz önmagamat. Egyszer csak mi történt? Hetven lettem.” Ezekkel a szavakkal vezeti be Vámos Miklós a Hetvenkedő című kötetét. Ami természetesen önmagáról, a gondolatairól, magáról és a világról szól. Ahogy eddigi munkássága is. Létezik olyan, hogy alanyi prózaíró? Megkérdezzük.
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-02-17 10 óra
2020-02-17 11 óra
Február 17, Donát napja, és a Rádió Bézs Lila tinta című műsora szeretettel köszönti a Donátokat, de mindenki mást is, különösen azokat, akik most is hallgatják a rádiót.
Időnként felüti a fejét a vita, hogy vajon a rockzene része-e az ún. mainstream kultúrának, vagy még mindig szubkultúra az, amit képvisel. Nos, véleményünk szerint az igazság az, hogy mindaz, amit ez a zene hordoz, ma már fellelhető számtalan művészeti ágban. De, hogy ez így van-e, megkérdezzük Dr. Bálint Csabától, a Rockmúzeum - Magyarock Hírességek Csarnoka Egyesület elnökétől, jónéhány rocktörténeti könyv, interjúkötet szerzőjétől. Persze arról is bőven szót ejtünk, hogy Európa egyik legnagyobb rockmúzeuma mit kínál az odalátogatóknak.

11 órától beszélgetőpartnerünk Vári Hegedűs Éva, az Esély Egyesület elnöke, akinek, és ez most kivételesen nem bulvár téma, a férje Vári Zsolt roma festőművész, és aki könyvet írt arról, amiben maga is él, a vegyesházasságról.

2020-02-10 10 óra
2020-02-10 11 óra A Lila tinta ezen a hétfőn a színpadi világba kalauzolja hallgatóit. Na, jó, nem először. De most valami olyasminek lehetnek tanúi, ami azért eléggé eltér az általánostól. Mert ugyan mi köze lehet a táncművészetnek a klímavédelemhez? Gyakori eset-e, hogy egy színművész, számtalan színpadi- és szinkronszereppel a háta mögött egy klasszikus író művét, amit már nagyon sokan alkalmaztak színpadra, maga is feldolgozza, de nemcsak erre vállalkozott, hanem rendezi is az előadást, a szerepet is maga alakítja.
Az előbbiről Duda Éva táncművész, koreográfus, rendezővel, utóbbiról Takátsy Péter színművésszel beszélgetünk.
Szerkesztő műsorvezetők Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök Mohácsi Miklós

2020-02-03 10 óra
2020-02-03 11 óra Járt már hallgatóink közül valaki Japánban? Ha nem, Bayer Ilona könyve egy szempillantás alatt odarepíti. Ha meg járt, feléleszti az emlékeket. Anyós lettem Japánban, ez a címe ennek, a műfajában szinte meghatározhatatlan olvasnivalónak amit, a „híradó valamikori nagyasszonyának” köszönhetünk. Ica, merthogy így szólítjuk, lévén kollégánk a Bézs rádióban, és hosszú évek óta a barátunk, most ritka kivétellel nem kérdez, hanem válaszol a kérdéseinkre. Vagy inkább beszélget velünk. A könyvről, a családjáról, Japánról.
11 órától Dobos László zenész a vendég. Akinek az a különleges szerep jutott a zenekarával együtt, hogy őrizze és továbbadja mindazt, amit a világ a Beatles együttesnek köszönhet. Blackbirds, ez az együttes neve, amiben Laci a gitáros, és az egyik legrégebbi tribute emlékzenekar, ami már régóta nemcsak Magyarországon, de szerte Európában ismertté vált. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy mindemellett Dobos László például Kosztolányi verseket is zenésített meg, remélem felkeltettük az érdeklődésüket.
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-01-27 10 óra
2020-01-27 11 óra Hetek óta bujkál a nap, nem akar vége szakadni a nappali szürkeségnek. Üdítőleg hatnak ilyenkor a színes percek, amit a Lila tinta kínál minden hétfő délelőtt. Különösen, ha egy bájos ifjú hölgy a vendégünk, aki mestere a gitárnak, és imádja a rockzenét. Nem véletlenül RockMilady a művészneve. Hátha még az is kiderül, hogy a zene mellett a fogorvoslás a választott hivatása. Kemény, nem?

De előtte 10 órától Horváth Ernő fotográfussal beszélgetünk, akinek most éppen Budaörsön látható a kiállítása, méghozzá a rendszerváltozás idején készült képeiből, amelyek sokaknak a kor reménykeltő hangulatát idézik fel. Akik pedig azóta nőttek fel, ízelítőt kapnak a közelmúltunk történelméből.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-01-20 10 óra
2020-01-20 11 óra
Hétfőn, 10 órakor felhangzik a Lila tinta műsorának szignálja, és azt gondoljuk, eljött az ideje, hogy egy kicsit hazabeszéljünk. Kik voltak azok a vendégeink, akikre a legszívesebben emlékezünk a Rádió Bézs Lila tinta című műsorának beszélgetéseiből? A műsorvezető szerkesztők mondják majd el emlékeiket, de, ha valakinek a hallgatók közül kedve támad, akár telefonálhat is. A telefonszámot az adás elején elmondjuk. Azért másról is szó lesz majd, például azokról a médiumokról, amelyekben a műsorvezetők tették annak idején a dolgukat. Hogy miért? Mert itt az ideje.
11-től azért vendéget is hívtunk. Bajnai Zsoltot, a Hangfoglaló (korábban Cseh Tamás) Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda vezetőjét, írót, újságírót, szolnoki lokálpatriótát, aki nemrégiben értékelte a könnyűzenei program eredményeit az elmúlt öt esztendőre visszatekintve. Arra kérjük, hogy mondja el majd, mi változott munkájuk eredményeként a hazai rock- és popzene támogatásában, mennyire sikerült elérniük, hogy ez a művészeti ág méltó helyet kapjon a magyar kultúra világában.
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-01-13 10 óra
2020-01-13 11 óra
Lila tinta január 13.-án a Rádió Bézsben. Babonásak? Szerintünk az a szerencsés, aki 10 órától hallgatja az adást. Mert megismerkedhet Megyeri Zsuzsannával, aki pszichológusként többek között a párkapcsolatok rejtelmes világába vezet bennünket legújabb könyvével. Aztán Majsai Gábor hangját csodálhatja a nagyérdemű, akiről sokan mondják, hogy ő Tom Jones magyar hanga. De mit szól ehhez ő maga?
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2020-01-06 10 óra
2020-01-06 11 óra
BÚÉK! Hátunk mögött 2019, benne több mint ötven Lila tinta. Előttünk 2020, benne ismét több mint 50 Lila tinta. És nagyon reméljük, hogy ahogy tavaly, most is végig velünk tartanak.
És mindjárt itt az első eben az évben. Két vendégünk nem ismeretlen a Rádió Bézs hallgatóinak. Boros Lajos rádiós műsorvezető, szövegíró, néha énekes az egyik, Dinnyés József daltulajdonos a másik beszélgetőtársunk. Mindketten valami újdonsággal indítják az újévet. Hogy mivel? Az adásban majd kiderül
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-12-30 10 óra
2019-12-30 11 óra
Tóth Dezső valamikori művelődési miniszterhelyettest idézzük az 1981-ben lezajlott tatai rock tanácskozáson elhangzott hozzászólásából: „Van egy együttes, amelyiknek van egy olyan dala, amelyet úgy hívnak, hogy Szolid a Rita. Kérem szépen. Nem lesz szolidarita! Kérem szépen”
Kérem szépen, ez az együttes a Neoprimitív. Szolíd a Rita ugyan most sem lesz, mert nincs megfelelő minőségű felvétel, de hasonlóan „lázító”, iróniával teli dalok igen. A Rádió Bézs Lila tinta című műsora szilveszter előtt egy nappal vállalja a dalokért a felelősséget.
Ha valaki bármi áthallást vélne felfedezni az előadott produkciókban a mai korra, nézzen alaposan magába! Hátha összeesküvés elmélet csupán, amit észlelni vél.
Vendégeink: Föld S. Péter (FSP) zenekarvezető, szájzene, írógép, esernyő
Jobbágy Gyula zenekarvezető, gitár, vokál, erősítő
Szentirmay László (Irma) zenekarvezető, ritmus- és fúvósszekció, vokál, sör
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-12-23 10 óra
2019-12-23 11 óra
Lassan elkészülnek a karácsonyi ételek, sokan most teszik fel a fenyőfára az utolsó díszeket, ez az idő éppen jó alkalom arra, hogy közben hallgassák a Lila tinta című műsort.
Ebben az adásban arról beszélgetünk majd a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatójával, Korda Nikolettával, hogy milyen a karácsony a Hospice házban, hiszen a „hospice” nem arról szól, hogy véget ér az élet, hanem arról, hogy még tart. Szóba hozzuk a 2020. január 6.-i A Méltóság Hangja gálakoncertet, ahol fellép majd többek között Radics Gigi, Szakcsi Lakatos Béla, a Budafoki Dohnányi Zenekar, és a koncert teljes bevétele a Magyar Hospice Alapítvány munkáját segíti.
11 órától Delhusa Gjon kíván kellemes ünnepeket a hallgatóinknak. Hogy mivel, azt az adásban majd meghallgathatják.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-12-16 10 óra
2019-12-16 11 óra
Kicsit több mint egy hét, és itt a karácsony. A Lila tinta ezt az adást karácsonyi elő ajándéknak szánja. A vendégeink egyike zongoraművész, zeneszerző, de másként, a másik szintén zenész, meg író, és szintén másként. De, hogy ne csigázzuk tovább az érdeklődést, 10 órától Szentpéteri Csilla a vendégünk, 11 órától pedig Berta Zsolt. És nagyon jó zenék.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
A keverőpultnál: Biczó Tamás

2019-12-09 10 óra
2019-12-09 11 óra
Ő most a Tóth Manci a József Attila Színházban. A tündéri, szívfájdítóan Szép Ernő darabban énekesi kvalitásait is megmutatja. E mellett a Légy jó mindhalálig, a Macskafogó, A pápanő és más előadásokban is játszó Korponay Zsófia rádiós műsorvezetőként is debütált már. Most a Lila tintában is mikrofon elé ül, s lehet, hogy végül ő lesz a műsorvezető.
A második órában a Firkin, a magyar jumpin’ punk zenekarból Péter János, zenekarvezető, fuvolista a műsor vendége. Hogyan lett a kelta zenei világból építkező banda „support” kategóriából „headliner”, ahhoz nemcsak az angolszótárt forgatva jutunk közelebb, hanem „empirikus kritikusként” belehallgatva, megbeszélve a zenéjüket.
A Lila tinta szerkesztő-műsorvezetői:  Szerényi Gábor. Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-12-02 10 óra
2019-12-02 11 óra
Nyakunkon a tél, de ez azért nem olyan nagy baj, hiszen legtöbben tudunk a hideg ellen védekezni. Például egy meleg szobában, a Rádió Bézs Lila tinta című műsorát hallgatva, forró teát vagy más, forró italt kortyolgatva egész kellemesen telhet a délelőttünk.
Annál is inkább, mert 10 órától a vendégünk Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas magyar költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus, az „egyszer használatos” új szavak mestere, mint ilyen, nyelvújító. Most megjelent könyve, a Félszép az 1995 és 2018 között, különböző lapokban megjelent írásait tartalmazza, benne rövidprózák, tárcák, naplócédulák, publicisztikák váltakoznak gazdagon, a szerző válogatásában. De szóba kerül Szalay Zoltán fotóalbuma is, melynek címe: Azok a hatvanas évek, és amelyet Parti Nagy Lajos „melléírásai” tesznek még értékesebbé.
Jávori Ferenc, Fegya már volt a vendégünk. Már akkor ígértük, hogy találkozunk még vele, hiszen rengeteg mindenről az idő rövidsége miatt akkor nem beszéltünk. És most az apropó: Miskolcon bemutatták Béres Attila rendezésében, a Budapest Klezmer Band közreműködésével a Hegedűs a háztetőn című musicalt. Erről és még sok minden másról beszélgetünk Fegyával 11 órától.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-11-25 10 óra
2019-11-25 11 óra
Vendég: Keleti Éva, a fényképezés nagyasszonya. Ne, ez az, amit ő kikér magának. Még hogy nagyasszony! – mondja. De ne higgyünk neki, ő tényleg az. Számtalan csodálatos fotó árulkodik erről, és számtalan elismerés. Legutóbb Budapestért-díjban részesült, és hamarosan a Műcsarnokban nyílik kiállítása. A műsorvezetők is roppant izgatottan várják a vele való beszélgetést, reméljük, a hallgatók is így vannak ezzel.
11-kor jönnek a fiatalok. Illetve vendégként csak egy valaki, Kovacsics Ádám a neve. Idősebbeknek ismerősen csenghet a név, nem véletlen, édesapja, Kovacsics András az eredeti Omega gitárosa volt, és a mai napig nem tette le a hangszerét. Na, Ádám nem édesapja nyomdokán halad, ő az elektronikus popzene művelője, és egyben az Unique trió szellemi atyja. Az együttes részben családi vállalkozás, az énekesnő Völgyesi Gabi, aki hosszú évek óta Ádám párja.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-11-18 10 óra
2019-11-18 11 óra
Jó reggelt! Nemsokára kezdünk!
Pontosan 10 órakor, szóval már maradjanak a közelben. A Lila tinta vendége elsőnek Tolnai Klára színésznő. aki ugyan csak névrokona zseniális elődjének, Tolnay Klárinak, ám máris képes elkápráztatni a színházba járókat. Aki látta a Pappa pia vagy, mondjuk, a Kincsem című filmet, már kaptak ízelítőt a tehetségéből, de színházi szerepei is elismerést érdemelnek. Mostanában a salgótarjáni Zenthe Ferenc színházban márciusban bemutatott Osztrovszkij: Erdő című vígjátékában remekel.
11-től Sárközi Anita énekesnő (néha rádiós, televíziós műsorvezető látogat el hozzánk. Az eMeRton-díjas előadóművész nagyon fiatalon robbant be a hazai könnyűzene világába, voltak olyan idők, amikor fellépés fellépést követett, egymás után jöttek az újabb-és újabb szólóalbumok. Pop énekes, és nem is akar mást csinálni, bár a hangja révén nagyon sokan próbálták rábeszélni, hogy a dzsesszt énekeljen, ám ő marad az igényes popzene művelője.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-11-11 10 óra
2019-11-11 11 óra
A Rádió Bézs Lila tinta című műsorában Karinthy Mártonra emlékezünk. Szeptemberben, hetvenedik születésnapja alkalmával beszélgettünk vele többek között arról, hogy milyen lesz mostani színházi évad a Karinthy színházban, meg, hogy előbb-utóbb nekilát a következő könyvének megírásának. Aztán csapásként ért bennünket a hír, Marci, akit legszívesebben mindenki így hívott, befejezte földi pályafutását. A színház megy tovább, de még egy könyv már soha nem készül el. Pótolhatatlan veszteség.
11 órától Tallós Rita a vendégünk. És micsoda véletlen: Rita életének egy nehezebb szakaszában éppen a Karinthy színház vált pályafutásának jelentős állomásává. Ő maga mostanában kevesebbet látható színpadon, inkább rendez, és azt is tervezi, hogy nekilát egy könyv megírásának.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2019-11-04 10 óra
2019-11-04 11 óra
Lila tinta, november 4. hétfő. Indul a hét, meg a hónap is, és 10 órakor, reméljük, hallgatod majd az adást. Mert, hogy itt lesz velünk Dr. Fedina Lídia aki gyógyszerészként az irodalom rögös útjára is bemerészkedett, írt animációs filmekhez forgatókönyveket, izgalmas, kalandos regényeket, sőt, műfordítóként is ismertté tette a nevét.
11órától Szebeni András Életmű-díjas, Érdemes művész fotógráfussal beszélgetünk, akinek hamarosan kiállítása nyílik Makk Károlyról készült fotóiból, és aki fotóművészként képein igazán közel hozza hozzánk íróinkat, színészeinket, de akit többek között zsánerei, szociofotói révén is méltán sorolhatunk a legjobbak közé. És akkor még nem beszéltünk azokról a fotográfiákról, amik néha megdöbbenést keltettek, mert igazi bátorságról, eredeti ötletről és megvalósításról tanúskodnak.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2019-10-28 10 óra
2019-10-28 11 óra
10.24.-én a K11 színpadán nyilvános műsorfelvételen mutatkozott be a Lila tinta. A jelenlevő közönség többször is megtapsolta vendégünket, Horgas Esztert, aki a tőle megszokott közvetlenséggel és őszinteséggel beszélgetett a két műsorvezetővel. Reméljük, a műsor hallgatói, ha nem is tapsolnak az online adást hallgatva, ugyanannyira élvezik majd az adást, mint a felvételen jelenlevő közönség.
De előtte, 10 órától, a Kontroll nélkül című megrázó film kapcsán beszélgetünk Dr. Nagy Péter pszichiáterrel, a Vadaskert kórház igazgatójával arról, hogy napjainkban egyre aggasztóbb méreteket ölt a gyerekagresszivitás. A film egy kislányról szól, akinek leghőbb vágya, hogy édesanyjával és testvéreivel élhessen, ám az anya félelme, bizonytalansága ezt lehetetlenné teszi. A kislány dühkitörései, ön- és közveszélyes cselekedetei örökös félelemben tartják nemcsak a többi gyereket, de a legtöbb esetben tehetetlen nevelőket is. Van-e megoldás?
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós és Králik Antal

2019-10-21 10 óra
2019-10-21 11 óra
A Lila tinta címet viselő műsor hétfőn 10 órától színes perceket szerezhet azoknak, akik a radiobezs.hu címre kattintva hallgathatják két vendégünkkel folytatott beszélgetést, ezúttal Szerényi Gábor nélkül, aki igazoltan van távol.
10 órától Hegedűs Ákos fotográfussal beszélgetek majd arról, hogy mi köze lehet a fotográfiának a klímaváltozásról, na, meg arról is, hogy hogy került világsztárok öltözőjébe, miért kap lencsevégre épületeket, életeseményeket, tájakat, városokat.
11 órától vendég Szervánszky Attila legendás idők legendás dj-je, mindent tud a beatkorszakról, a hatvanas években a Kalef szorgalmas látogatója volt, és ma is havonta szervezi a klubot, amelynek neve: „A kalefi srácok nem adják fel.”
Szerkesztő-műsorvezető: Frank Iván

2019-10-14 10 óra
2019-10-14 11 óra
Különös művész érkezik reggel tíz órára a Lila tintába. Képzőművész, és színészként is jelentős már a repertoárja, s nem akárhol: a Pintér Béla és Társulata előadásainak egyik jellegzetes, sokszínű művésze. Ő Quitt László.
A második órában egy fantasztikus gitárművész, Fekete Jenő szólal meg. Nemcsak szóra bírjuk,de gitárjátékából is ízelítőt ad. Nemrég jelent meg - 55 évesen . első szóló albuma a Sárarany, ami vérbeli blues.
Szerkesztő-műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor. Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

2019-10-07 10 óra
2019-10-07 11 óra
Az első órában a kuflik a meghatározóak. A mesesorozat írója, rajzolója, Dániel András beszél teremtményeiről, társa a sorozat rajzfilmváltozatának rendezője, Jurik Kristóf. A második órában egy különleges regény világát próbáljuk megjeleníteni. Clarice Lispector, brazil írónő A csillag órája című művéről magyarra fordítójával, Bense Mónikával beszélgetünk. A Lila tintának ennek az adásában énekel, verset mond, beszél Hajdan Vali még, akinek hangja, lelke mosolyog, vidít.

2019-09-30 10 óra
2019-09-30 11 óra A Lila tinta c. műsor itt a Bézs rádióban legtöbbször élőadás. Most viszont, mert az élet így hozta ismétlünk. No, de sebaj! Mintha csak visszatapsolták volna egy korábbi adásunkat.
Szóval maradjanak velünk, mert Kukorelly Endre Gyümölcsöskert-Baumgartner-díj kezdeményezése még mindig aktuális, márpedig erről is beszélgetünk vele, Kocsándi Miklós, a Karthago és a 100 Folk Celsius dobosa pedig másodszorra is érdekes sztorikkal kecsegteti a hallgatót.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

( A 2019.04.08-i adás ismétlése )

2019-09-23 10 óra
2019-09-23 11 óra Ketten egy csapásra. A Bézs rádió Lila tinta című műsora most egy korábbi adást ismétel, mert a két műsorvezető igazoltan távol van. Két olyan vendéget hallgathatnak az ismétlésben, akik együtt maradandót alkottak. A színházi és a zenei világban egyaránt.
10-től Horváth Péter József Attila díjas író, színész, forgatókönyvíró dalszövegíró rendezővel beszélgetünk, és a műsorvezetőkkel együtt kérdez, bele-beleszól a beszélgetésbe Mihály Tamás, közkedvelt nevén Misi, akit nemrégen még főleg az Omega basszusgitárosaként ismert a nagyérdemű, de Last Minute című albumát és két musicalt is Peterrel együtt alkották. Péter természetesen a szövegírásban jeleskedett.
11-től a vendég Mihály Tamás, Misi zenész, zeneszerző, a Kossuth-díj mellett jó néhány zenei díj birtokosa, és Horváth Péter munkatársa néhány jeles alkotásban. A műsorvezetőkkel együtt kérdez és bele-beleszól a beszélgetésbe Horváth Péter, aki az előbb felsorolt foglalatosságok művelője.
Hogy mi mindenről lesz szó? Hát ez az… Tessék meghallgatni!
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

( A 2019.05.06-i adás ismétlése )

2019-09-16 10 óra
2019-09-16 11 óra Rádió Bézs Lila tinta című műsora bemutatja: Egy történelmi család, egy kalandos életút, egy régebben megjelent könyv a hetvenes évek fiatalságáról, és egy disszidálás története, egy zenekar menedzselése az Amerikai Egyesült Államokban, és innentől kezdve egy soha el nem múló barátság a bandával, benne a frontemberrel, Orbán Józsival. Az apropó, szeptember 29-én emlékkoncertet rendez a 100 Folk Celsius Józsi emlékére. Vendégünk: Frank Aponyi.
És akkor még egy koncert, ami a maga nemében egyedülálló: Bíró Eszter színművész, énekes a Hot Jazz Banddel lép fel szeptember 22-én a Bálint Házban. Eszter ezt írja facebook bejegyzésében: „Nagyon élvezem, hogy egy számomra oly kedves műfajban mutathatom meg magam jövő héten a Hot Jazz Band vendégeként. Hihetetlen az összhang, a szólás, az arranzsok és nem utolsósorban a dalok terén”. Vendégünk: Bíró Eszter
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Soltész Miklós

2019-09-09 10 óra
2019-09-09 11 óra Megkezdődött az új évad a színházakban. Igaz, már nyáron sem kell félni az elvonási tűnetektől a függőknek, de azért mégis az ősz az igazi indulás. A Rádió Bézs Lila tinta című műsorának szerkesztői teljesen önkényesen választottak egy színházat, amelynek igazgatója most elmondhatja, mi minden várható náluk ebben a színházi szezonban. A színház a Karinthy színház, az igazgatót úgy hívják, hogy Karinthy Márton, akit ráadásul még fel is köszöntünk, merthogy éppen hetven esztendős lett szeptember elején.

11-től egy olyan képzőművésszel ismerkedhetnek meg, aki, miközben persze másban is jeleskedett már, nem átall falvédőket alkotni. Tudják, amilyent még déd-ük-és nagyanyáink aggattak a tűzhely fölé. Szépen hímzett textildarabok, s még mielőtt bárki giccsesnek kiáltaná ki azokat, csak finoman megjegyezzük, van bennük némi szemtelen fintor. A hölgy neve Pittmann Zsófia, aki ráadásul még dalszövegeket is írt.

2019-09-02 10 óra
2019-09-02 11 óra Megkezdődött a szüret. A Rádió Bézs Lila tinta című műsora sem akar kimaradni ebből, ezért meghívtunk egy illetékest, Kamocsay Ákos borászt, hogy avasson be bennünket, mi várható, milyen lesz az idei évjáratat. Aztán menet közben kiderült, Kamocsay Ákos nemcsak a borok, hanem a versek szerelmese is.

11-től Szöllössy Katalin, alias Katy Zee a vendégünk, akit úgy tessék elképzelni, hogy egy kedves, bájos, törékeny ifjú hölgy egy robosztus basszusgitárral a nyakában varázsolja el mostanában az OMEGA rajongóit. Amúgy Oxfordban végzett nyelvtanár, de volt Londonban utcazenész, és jónevű angol együttesek basszusgitárosa is.

2019-08-26 10 óra
2019-08-26 11 óra A Rádió Bézs Lila tinta című műsora, ahogy máskor is, most is aktuális témákat tűzött műsorára. Tegnap volt az ősbemutatója annak a Selejtesek című darabnak, amit a Független Színház Magyarország társulat mutat be a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztiválján, és amit Balogh Rodrigó, a fesztivál egyik megálmodója és szervezője rendezett. Vele beszélgetünk arról, mi vezetett oda, hogy megrendezzék ezt a fesztivált, hogy létrejöjjön a Független Színház Magyarország társulat, és, hogy Rodrigó művészeti vezetővé, színésszé, rendező, íróvá váljék.

11 órától pedig megemlékezünk Zsoldos Imréről, aki 100 éve született, és akinek emlékét a Zsidó Fesztivál keretében egy koncerten idézik fel, ahol többek között a fia, Zsoldos Gábor, vagy ahogyan sokan ismerik, Dedy is szerepet kap. Szomorú véletlen, hogy éppen ezekben a napokban csatlakozott az égi zenekarhoz Fekete Gyula, Szaxi Maxi, akivel Dedy annakidején a Hungária együttesben együtt zenélt, Róla is megemlékezünk majd ebben az adásban.
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-08-19 10 óra
2019-08-19 11 óra A Rádió Bézs Lila tinta műsora nyáron sem megy szabadságra, mert fáradhatatlan. Ezért akár szabadságon vagy, akár nem, minket augusztusban is hallgathatsz. Ahogy most is.

10-től vendégünk Zámbó Kornél örökifjú festőművész, akinek retrospektív kiállítását a Tatabányai Múzeumban egészen augusztus 18.-ig megtekintheted. Változatos, sokszor groteszk, máskor filozofikus képi világa a maga nemében egyedülálló. Na jó, de miért éppen ezt az utat járja?
11-től egy régi adóságunkat törlesztjük azzal, hogy meghívtuk Heilig Gábor zenészt, zeneszerzőt, szövegírót, előadóművészt, akinek sokoldalúsága elképesztő. Ő maga viszont végtelenül szerény, halk szavú. Vajon hogy fér össze ez a kétféle tulajdonság?
Szerényi Gábor helyett, aki éves rendes, fizetésmentes szabadságát tölti, közös barátunk, Halász Géza ugrik be néhány alkalomra. Ez, különösen a mai adásban, váratlan érdekességgel szolgál majd. 
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Halász Géza
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

( A 2019.08.05-i adás ismétlése )

2019-08-12 10 óra
2019-08-12 11 óra Augusztus a fesztiválok ideje. Néhány már befejeződött, de még bőven akad látni- hallani- kóstolni való, mire itt az ősz. Amikor majd újabb fesztiválok jönnek. A Rádió Bézs Lila tinta című műsorában most egy már éppen zajló fesztiválról tudósít, és egy másikról, ami nemrégen fejeződött be.

10 órától vendégünk Venyige Sándor, a Veres1ház színház megálmodója, kezdeményezője, művészeti vezetője. A Mézesvölgyi Nyár sorozat a színház nyári programja is egyben, szabadtéri előadásokkal. A színházé, amit 2014-ben alapítottak, és amikor megkérdezték Venyige Sándort, hogy kinek juthat eszébe a főváros közvetlen közelében színházat alapítani, azt válaszolta: „Valószínűleg hályogkovácsoknak.”

Nemrégiben Kecskemét volt a dzsessz fővárosa. Az évről évre megrendezett zenei fesztivál kitalálója, megvalósítója és szervezője a Bohém Ragtime Jazz Band. Sokan azt tartják róluk, hogy a világ legsokoldalúbb zenekara. Jövőre ünneplik 30-ik születésnapjukat. Vendégünk 11-től Ittzés Tamás, a zenekar vezetője, aki magával hozza legújabb albumjukat.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor helyettese, Halász Géza

Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-08-05 10 óra
2019-08-05 11 óra A Rádió Bézs Lila tinta műsora nyáron sem megy szabadságra, mert fáradhatatlan. Ezért akár szabadságon vagy, akár nem, minket augusztusban is hallgathatsz. Ahogy most is.

10-től vendégünk Zámbó Kornél örökifjú festőművész, akinek retrospektív kiállítását a Tatabányai Múzeumban egészen augusztus 18.-ig megtekintheted. Változatos, sokszor groteszk, máskor filozofikus képi világa a maga nemében egyedülálló. Na jó, de miért éppen ezt az utat járja?
11-től egy régi adóságunkat törlesztjük azzal, hogy meghívtuk Heilig Gábor zenészt, zeneszerzőt, szövegírót, előadóművészt, akinek sokoldalúsága elképesztő. Ő maga viszont végtelenül szerény, halk szavú. Vajon hogy fér össze ez a kétféle tulajdonság?
Szerényi Gábor helyett, aki éves rendes, fizetésmentes szabadságát tölti, közös barátunk, Halász Géza ugrik be néhány alkalomra. Ez, különösen a mai adásban, váratlan érdekességgel szolgál majd. 
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Halász Géza
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-07-29 10 óra
2019-07-29 11 óra Kattints a radiobezs.hu-honlapra, és hallgasd hétfőn (is) 10-től a Lila tinta című műsort, mert garantáltan nem bánod meg. 10-től a vendég Gervai András író, újságíró, filmkritikus, aki anno arról híresült el többek között, hogy feltárta néhány közismert művész ügynökmúltját, és kötetben elemezte az elmúlt évtizedek filmművészetét.

11 órától Cseh Tamásra emlékezünk, aki éppen 10 esztendeje költözött az örök vadászmezőkre. Ő nemcsak a korszak egyik meghatározó dalnoka volt, hanem Füst a szemében néven indián törzsfőnök is. Akikkel emlékezünk: Bérczes László, Másik János és Bereményi Géza.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-07-22 10 óra
2019-07-22 11 óra Ezen a verőfényes júliusi hétfő délelőtt a Rádió Bézs Lila tinta című adása legendákkal szolgál. Egyike a legendáknak Vértes György fotográfus, aki talán a legfontosabb képeket készítette egy, a rockzene szempontjából legendás korszak szereplőiről. 10 órától lesz a vendégünk

A másik egy hely, ami az elmúlt 30 évben legendává vált. „Van a Pozsonyi út elején egy apró boltocska. Cégtábláján Láng Téka felirat olvasható. A tulajdonos Rédei Éva megszállott könyves, aki akcióival, ötleteivel régen kilépett a hagyományos könyvkereskedelmi kliséből.” Bächer Iván így írt róla: „Ez az apró könyvesbolt a Pozsonyi út elején az Újlipótváros és a pest-budai polgárok szívcsakrája.” 11órától vendégünk Rédei Éva.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-07-15 10 óra
2019-07-15 11 óra Ha nyaralsz is, csak van nálad olyan kütyü, amin hallgathatod hétfőn délelőtt a Rádió Bézs Lila tinta című műsorát. Nem bánod meg. Hogy miért?

Mert 10-től vendégünk Szkárosi Endre, író, költő, performer, tanár és ki tudja, még mi minden. Még 2011-ben jelent meg Egy másik ember címmel eszmélkedéstörténeti emlékirata. Önmaga művészi pályafutását írta meg, ami akár teljes embert is kívánhatna, de nem, ez csak a másik ember. Az egyik… Na, ezt majd megkérdezzük.
11-től Kaiser Ottó fotográfus látogat hozzánk. Ha beírod a nevét a böngésződbe, számtalan csodálatos képben gyönyörködhetsz. Járja a világot, az utóbbi években a Kárpát medencét, és megörökít szinte mindent, ami a világon összeköti a magyarságot. Embereket, tájakat, városokat, falvakat, kulturális emlékeket.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-07-08 10 óra
2019-07-08 11 óra Játszott Istent és bűnözőt. Operettben, mesejátékban, kísérleti színházban alakított szerepeket. Operatőr és rendező is.  Az Aranyélet Gáll Ferijeként  megérdemelt népszerűsége megsokszorozódott. A Lila tinta első órájának vendége Végh Zsolt. A második órában minden a Lukács uszodáról szól. Aminek legendája volt. Vizes kávéház. Zuhany híradó. Akik erről sztoriznak: Díner Tamás, fotográfus és Krenner István, karikarurista. Szerkesztő-műsorvezető: Szerényi Gábor

2019-07-01 10 óra
2019-07-01 11 óra A hőség kitart, ahogy mi is. Ha teheted, dőlj hátra, készíts valami jó. hideg italt, és hallgasd a Rádió Bézs Lila tinta műsorát. Ígérjük, nem bánod meg. Dezső András író, újságíró évekig tanulmányozta a magyar maffiózók világát, és a szálak egyenesen Los Angelesbe vezettek. Maffiózók mackónadrágban – ez a címe a könyvnek, amiben megírta mindazt, amit megtudott.

11-től is könyvről, illetve könyvekről lesz szó. Jávorszky Béla Szilárd Sebők Jánossal karöltve hatalmas munkával, több kötetben feldolgozták a magyar és a világ rockzenei történetét. De Jávorszky nevéhez kötődik a magyar dzsessz történetének a feldolgozása is, vagy Halmos Béla emlékezet címmel megírt munkája, valamint számtalan interjú, cikk, előadás a magyar könnyűzene világából. Szóval lesz miről beszélgetnünk vele.

2019-06-24 10 óra
2019-06-24 11 óra Abban a reményben, hogy senki nem égette meg a talpát Szent Iván éjszakáján, és teljes odaadással tudja hallgatni a Rádió Bézs Lila tinta című műsorát, kedves és érdekes vendégeket hívtunk egy jó kis beszélgetésre.

10 órától Tölgyesi Katalin lesz velünk, aki volt már rádiós, tévés, fotós, aki ARTalakulás néven galériát nyitott, kiállításokat szervez, előadásokat tart. Ami leginkább foglalkoztatja, az a Biblia eredete, és amiért nagyon sokat tesz, az a holokauszt emlékezetének ébrentartása. Na, ezekről fogunk majd beszélgetni vele.

11-től érkezik Dömötör László költő, képzőművész, performer és lánya, Dömötör R. Ágnes író, pedagógus. Sokáig egy állóhajó volt az otthonuk. Hogy milyen a vízen élni és alkotni, többek között ezt is megkérdezzük.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-06-17 10 óra
2019-06-17 11 óra A hőségriadó a rádió Lila tinta című műsorának műsorvezetőit és hangmérnökét ugyan nem, de egyik meghívott vendégünket sajnos elriasztotta. Ezért 11-től ismétlünk, méghozzá az április 15.-i adásból Novák János zenészt, a Kolibri színház igazgatóját hallhatják majd. Aki akkor elmulasztotta, most bepótolhatja. 

De előtte, 10 órától Saly Noémi irodalom-kávéház-Budapest történésszel beszélgetünk majd, felidézve a legendás budapesti kávéházak hangulatát, de szó lesz arról is, hogy mit és hogyan tettek el eleink ilyenkor télire, merthogy Noémi ebben is profi.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-06-10 10 óra
2019-06-10 11 óra Több száz kung fu variációt különböztetnek meg az avatottak. Egy közülük a Ving Tsun. Hogy miért éppen ezt választotta egy fiatalember, és hogyan is kell művelni, illetve miért érdemes megtanulni az egyszerre különleges testi gyakorlatokból és filozofikus világnézetből álló műfajt - ezt elmondja Jankulár László.

Miért érdemes nemcsak adománnyal segíteni a Fedél Nélkül című lapot, hanem el is olvasni? Egyáltalán, hogyan műlödik ez az 1993 óta jellegzetes brand-dé vált társadalmii segítő vállalkozás? Ezekről is beszél a Fedél Nélkül koordinátora, Szenográdi Réka, illetve a legutóbbi Év verse írója, és Év képe alkotója, Dvorcság Gábor.

Soltész Melinda, képzőművész megtalálta azt az alkotói attitűdöt, amely egyszerre bámulatos anyagszerűséggel hat, ugyanakkor a láthatón túli szellemi tartalmakat is megragadja és felmutatja. Az üvegművészként is a jelentős kortárs hazai alkotók között jegyzett Soltész Melinda beszél nyughatatlanul kísérletező konceptuális land art munkáiról, amellett, hogy az alkotás folymatának fázisai mellett beszámol a menedzselés fortélyairól is.

Szerkesztő-műsorvezető: Szerényi Gábor, hangmérnök:: Mohácsi Miklós

( A 2019.05.27-i adás ismétlése )

2019-06-03 10 óra
2019-06-03 11 óra Ebben a Lila tintában  többek között  szóba  kerül Daumiére, Hogarth, a Bosszem Jankó, a Ludas Matyi, Sajdik Ferenc, Kaján Tibor. A nevekből is sejthető, hogy a beszélgetés fő csapása a karikatúra tágas mezején hatol át. Akik résztvevői a kétszer egyórás műsornak: Deák Kázmér, Halász Géza, valamint a szerkesztő-műsorvezető: Szerényi Gábor, aki az igazoltan távollévő Frank Iván kérdéseit, gondolatait is szóba hozza. S aki nélkül egy szó sem kerülne a hallgatókhoz: Mohácsi Miklós, hangmérnök.

2019-05-27 10 óra
2019-05-27 11 óra Több száz kung fu variációt különböztetnek meg az avatottak. Egy közülük a Ving Tsun. Hogy miért éppen ezt választotta egy fiatalember, és hogyan is kell művelni, illetve miért érdemes megtanulni az egyszerre különleges testi gyakorlatokból és filozofikus világnézetből álló műfajt - ezt elmondja Jankulár László.

Miért érdemes nemcsak adománnyal segíteni a Fedél Nélkül című lapot, hanem el is olvasni? Egyáltalán, hogyan műlödik ez az 1993 óta jellegzetes brand-dé vált társadalmii segítő vállalkozás? Ezekről is beszél a Fedél Nélkül koordinátora, Szenográdi Réka, illetve a legutóbbi Év verse írója, és Év képe alkotója, Dvorcság Gábor.

Soltész Melinda, képzőművész megtalálta azt az alkotói attitűdöt, amely egyszerre bámulatos anyagszerűséggel hat, ugyanakkor a láthatón túli szellemi tartalmakat is megragadja és felmutatja. Az üvegművészként is a jelentős kortárs hazai alkotók között jegyzett Soltész Melinda beszél nyughatatlanul kísérletező konceptuális land art munkáiról, amellett, hogy az alkotás folymatának fázisai mellett beszámol a menedzselés fortélyairól is.

Szerkesztő-műsorvezető: Szerényi Gábor, hangmérnök:: Mohácsi Miklós

2019-05-20 10 óra
2019-05-20 11 óra Hirdetés: Negyvenegy éves,/ függő, független férfi/ kiutat keres. Ez, kérem, egy haiku. És a Rádió Bézs (radiobezs.hu) Lila tinta című hétfő délelőtti műsorának vendége, Glázer Attila most megjelent kötetéből való. Ő egyébként fotográfus, író, költő, zenész, rendező, tájépítész. És még az is lehet, hogy valamit kihagytunk. Hogy mi hajtja, hogy ilyen sokoldalú, megkérdezzük.

11-től Voga Viki érkezik. A szerkesztőket már elkápráztatta az énekesnő különleges hangja, muzikalitása, előadásmódja. A hallgatóinkkal is minden valószínűség szerint ez történik majd. Negyedik albumát jelenteti meg napjainkban, és az A38 hajó lesz a lemezbemutató helyszíne. Ja, muszáj megjegyezni: édesapja az a Voga János, aki 50 százaléka volt a Voga-Turnovszky duónak, és rádiósnak is megismerhette a nagyérdemű. Szóval ismerjék meg jobban Vikit, akivel a beszélgetést csak néhány dal erejéig szakítjuk majd meg.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-05-13 10 óra
2019-05-13 11 óra A májusi eső aranyat ér… Egyel több ok, hogy ne menj sehová, ülj le a számítógéped mellé, és hallgasd a Rádió Bézs (radiobezs.hu) Lila tinta című műsorát így hétfőn, délelőtt 10-tő. Annál is inkább, mert:

10 órától vendég Csere Dési Viki, a Mesemesék című könyv szerkesztője, akitől megkérdezzük majd, hogy állt össze ez a gyerekektől-gyerekeknek szóló könyvecske, és, hogy milyen karitatív cél vezérelte őket, amikor belekezdtek a „projekt” megvalósításába.

10.30-tól Eifert János fotográfustól kérdezünk valami hasonlót, ő ugyanis a Fedél nélkül művészeti pályázat kép kategóriájában zsűrizett. A pályázat évek óta azokat a művészeti alkotásokat gyűjti egybe, amelyeket hajléktalan honfitársaink készítenek. Eifert János egyike a pályázat kezdeményezőinek.

11-től aztán érkezik Szandi. Polgári nevén Pintácsi Alexandra. Még mindig zsenge korához képest 30 éve sikeres előadó, háromgyermekes családanya, és még az is kiderült róla, hogy légtornászként is megállná a helyét. Nem egyedül jön, vele érkezi Csabi, polgári nevén Bogdán Csaba, Szandi menedzsere, zeneszerzője… no meg a férje. Nem mellékesen korábban a Beatrice és az Első Emelet, manapság pedig a Solaris együttes gitárosa.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-05-06 10 óra
2019-05-06 11 óra Ilyen még nem volt! Ketten egy csapásra. A Bézs rádió Lila tinta című műsora mindig szolgál valami különlegességgel. Hétfőre két olyan vendéget hívtunk, akik együtt valami maradandót alkottak. A színházi és a zenei világan egyaránt.

10-től Horváth Péter József Attila díjas író, színész, forgatókönyvíró dalszövegíró rendezővel beszélgetünk, és a műsorvezetőkkel együtt kérdez, bele-beleszól a beszélgetésbe Mihály Tamás, közkedvelt nevén Misi, akit nemrégen még főleg az Omega basszusgitárosaként ismert a nagyérdemű, de Last Minute című albumát és két musicalt is Peterrel együtt alkották. Péter természetesen a szövegírásban jeleskedett.

11-től a vendég Mihály Tamás, Misi zenész, zeneszerző, a Kossuth-díj mellett jónéhány zenei díj birtokosa, és Horváth Péter munkatársa néhány jeles alkotásban. A műsorvezetőkkel együtt kérdez és bele-beleszól a beszélgetésbe Horváth Péter, aki az előbb felsorolt foglalatosságok művelője.

Hogy mi mindenről lesz szó? Hát ez az… Tessék meghallgatni!

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-04-29 10 óra
2019-04-29 11 óra Jó Ivánunk távolléte alatt, egyedül vezeném a most hétfői adást.

10 órától Dömötör László Sámson, költő, képzőművész a beszélgetőtárs.
Dömötör egy ritka fajta művész. Több kötete jelent meg, verseihez kortárs képzőművészek készítettek illusztrációkat. Ő maga talált tárgyakból, kollázsokból, montázsokból alkotott poétikus ihletettségű műveket. A különböző műfajú produkciók nem kiegészítik egymást, hanem szoros rokoni kapcsolatban állnak egymással. Kiállításai, kötetei kísérletező kedvűek. Egyszerre mulattatnak és lkésztetnek filozofikus merengésre.
11 órától Ember Sárit várom a stúdióba. (E sorok írásakor még csak galériájának kurátora adott szándéknyilatkozatot.)
Ember Sári fotográfusként kezdte lvizuális művészetét. Az idők haladtával láttató erejű alkotásai a fotográfián túl más műfajokban is teret nyertek. Ezekből látható májusban kiállítás Budapesten.

2019-04-22 10 óra
2019-04-22 11 óra Kezdd a hetet azzal, hogy a Bézs rádió Lila tinta című műsorára kapcsolsz. Nem bánod meg!

10.00 Vendég Szlukovényi Tamás, a 37. Sajtófotó Pályázat zsűrijének az elnöke, és miután már eredményt hirdettek, majd elmondja, milyen az idei „termés”. De miután Tamás hosszú ideig a Reuters ügynökség fotó részlegének globális főigazgatója volt, kicsit bepillantunk vele a abba is, hogy élnek és miként dolgoznak a fotográfusok a világ különböző országaiban.
11.00 Vendég Pomázi Zoltán énekes, gitáros, zeneszerző, a contry zene szerelmese és művelője, a Bojtorján együttes frontembere. Nemrégiben megjelent egy könyv az együttesről, erről, a hazai contryról beszélgetünk majd, és mindezt azzal színesítjük, hogy Zoli élőben énekel és gitározik a műsor folyamán.
Szerkesztő, műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Mikl

( A 2019.02.04-i adás ismétlése )

2019-04-15 10 óra
2019-04-15 11 óra Lassan tényleg itt van az áprilisi tavasz, és akár a szabad ég alatt is 
lehet hallgatni online a Bézs rádiót, azon belül is a Lila tintát.
10-órától Szerényi Gábor beszélget Ber Rudolf festőművésszel, akit Gábor a következőképpen mutat be: Festőművész. Apja is híres festőművész volt. Itália hatása alatt volt, van és lesz is. Klasszikus művészeti értékek motiválják. Miközben saját útját keresi. Na, ez utóbbi az, amiről érdemes beszélgetni.
11-kor aztán Novák János lesz a vendég, aki előadóművész, zeneszerző, színházigazgató, méghozzá a Kolibri színházé, amely ebben az évben negyed évszázados. Az igazgató úr saját bevallása alapján valaha utálta a gyerekszínházat, hogy lehet, hogy mégis élete ebbe az irányba terelődött. Majd ezt is megkérdezzük, de szó lesz Adyról, Cseh Tamásról is, és, mert János magával hozza a gitárját is, élőben hallgathatjuk néhány szerzeményét.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-04-08 10 óra
2019-04-08 11 óra A Lila tinta c. műsor itt a Bézs rádióban legtöbbször élőadás. Most viszont csak félig az. Merthogy Kocsándi Miklós, a Karthago és a 100 Folk Celsius dobosa múlt hétfőn éppen azért nem ért rá, mert kiderült, hogy hétfőnként kötelezően próbál a Karthago, ezért kénytelenek voltunk felvenni a vele való beszélgetést. 11-től hallható, esküszöm érdemes velünk tartani.

Előtte Kukorelly Endre a vendégünk, aki, mint ahogy eddig számtalanszor, megint kezdeményezett valamit. Legújabban azt határozta el, hogy feltámasztja a Baumgarten-díjat, ami a 20. század egyik legjelentősebb irodalmi díja volt. Hogy a számtalan kezdeményezés, közszereplés közepette mikor van ideje írni, fogalmunk sincs. Megkérdezzük.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-04-01 10 óra
2019-04-01 11 óra Ez nem áprilisi tréfa! A Lila tinta rendes adása most is 10 órakor kezdődik, igaz, hogy már a nyári időszámítás szerint. Nyugodjanak meg, a vendégeink sem fogják tréfára, hogy időben megjelenjenek. Tehát pontosan 10 órakor kezdjük a beszélgetést Györke Nórával, aki a FEMCAFE Inspiráló Nők díját nyerte „hétköznapi hős” kategóriában, és nem mellesleg a Nem Adom Fel alapítvány kommunikációs munkatársa.

11-kor érkezett volna Kocsándi Miklós, ő viszont tréfára vette a dolgot, és nem érkezett, mert zenekari próbára kellett mennie. Helyette beszállt Boros Lajos, aki mától kollégánk a Bézs rádióban. Így aztán spontán beszélgettünk többek között Orbán Józsiról, a Veresegyházi Asszonykórusról, meg hát, ami éppen eszünkbe jutott. Mi jól éreztük magunkat, ha meghallgatod, te sem bánod meg.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-03-25 10 óra
2019-03-25 11 óra Lila tinta, és újra felhívjuk a figyelmed a műsor alcímére: Színes percek Örkény szellemében. Mert ezúttal egy olyan fotográfussal beszélgetünk 10 órától, aki fekete-fehér képein is képes bemutatni, milyen színes a világ. Úgy hívják őt, hogy Gaál Zoltán, és tegnap mutatták be Kecskeméten legújabb, Abgang című albumát.

11-től Póka Egon zenész, zeneszerző, zeneiskola igazgató a vendégünk, akit a napokban Máté Péter díjjal tüntettek ki. Alig van ideje, mert az iskolai elfoglaltsága mellett ma is aktív zenész, most éppen a március 30-i Hobó, Viharban születtem című jubileumi koncertjére készül. Azért hozzánk ellátogat egy zenés beszélgetésre.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-03-18 10 óra
2019-03-18 11 óra Ha hétfő, akkor Lila tinta. Remélem, már velünk vagy! Megéri!

10 órától Dobó Kata a vendégünk, aki a Kölcsönlakás című filmmel debütált, mint filmrendező. A kritikusok közül néhányan meglehetősen fanyalogva fogadták a filmet, de már jóval többen mint hatvanezren voltak, akik megnézték. És nem bánták meg. Persze, nemcsak erről a filmről beszélgetünk majd, hiszen Dobó Kata pályafutása nagyon színes. És van valami, amiről viszonylag kevés szó esik, pedig az is szorosan hozzátartozik Kata személyiségéhez. Aki hallgat bennünket, megtudja, miről van szó.
11-től Raffay Dávid szobrászművésszel beszélgetünk. Aki már járt Budapesten a Vigadó téren, biztosan megcsodálta a kislányt, aki a kutyájával játszik. Kedves alkotás, az embernek jókedve támad tőle. Olyan ember műve, aki öt gyerek édesapjaként derűsen szemléli a világot. 
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2019-03-11 10 óra
2019-03-11 11 óra És 11-én 10 órától újra élőben szól a Lila tinta! Mindkét műsorvezető a helyén! 

„Megvan a helyem a budapesti művészeti életben…’ Ezt a mondatot a 10 órakor érkező vendégünk, Ghyczy György festőművész mondta egy interjúban. Na jó, de pontosan hol ez a hely? Kérdezzük majd a vendégünktől. Mert kíváncsiak vagyunk. 
11 órától Dr Szentirmay László, népszerű nevén Irma jön hozzánk, hogy elmondja majd, miért volt fontos megírnia a Polvax című könyvét. Ami részben az akkori nevén még Marx Károly Közgazdasági egyetem sokszor nagy vihart kavart politikai vitaköréről, részben az egyetemen beszervezett ügynökökről szól. És arról a sikeres kísérletről is, hogy 2011-től újra éledjen a vitakör. A téma kapcsán megkerülhetetlen, hogy néhány szó elhangozzon a szűk körben méltán világhírű Neoprimitiv együttesről is.
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-03-04 10 óra
2019-03-04 11 óra A Lila tinta ma még ismétléssel jelentkezik. Ezúttal a 2018.február 19.-i műsorát ismételjük. De nem teljesen véletlenül. Mert első vendégünk Szabó Simon színész, filmrendező volt, akiről mostanság sokat hallani. Ő az egyik főszereplője a Dobó Kata rendezte Kölcsönlakás című filmnek, amit néhány kritikus a sárba döngölt, de a közönség meg zúdul a mozikba. Ha minden igaz, Dobó Kata hamarosan a Lila tinta vendége lesz, élőben.

Aztán 11-től ismét meghallgathatják azt a beszélgetést, amit Nyemcsók Jánossal, Csokival és Galla Péterrel, a Piramis együttes két oszlopos tagjával folytattunk annakidején. A zenekar azóta is sikerrel koncertezik, pedig egy rövid időre le kellett állniuk, Csoki ugyanis nemsokkal a beszélgetés után egy nagyon fontos koncerten rosszul lett, mint kiderült, infarktusa volt, a gyors beavatkozás, a műtét mentette meg az életét. Az énekes azóta jól van, és újra a régi.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

( A 2018.02.19-i adás ismétlése )

2019-02-25 10 óra
2019-02-25 11 óra Kedves Bézs rádióhallgatók! Az élet úgy hozta, hogy a Lila tinta most

néhány régebbi adás ismétlésével jelentkezik. És valószínű, hogy ez
így lesz még a következő hétfőn is. Reméljük, hamarosan ismét
élőben hallgathatnak majd bennünket, de néha talán nem árt kicsit
nosztalgiázni. Meg egyébként is: ismétlés a tudás anyja.
A mai adás a 2018 január 15-i műsor ismétlése. De ne higgyék, hogy
nincs aktualitása. S. Varga Ilona fotográfus nagy világutazó, és
éppen a napokban volt a Járatlan utakon fesztivál, aminek Ilona lelkes
szervezője és résztvevője. A legfőbb szervező Vándorboy volt, aki
nemsokára élőben lesz a vendégünk. De addig hallgassák újra S.
Varga Ilonát
.
Nemrégiben Cseh Tamásra emlékezett számtalan médium. Technikai
okból nekünk akkor nem sikerült. Most ezt pótoljuk egy régebb adás
ismétlésével. Vendégünk Nemes Janó, a Vodku fiai zenekar fúvósa,
Az együttes Cseh Tamás dalait dolgozta fel.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

( A 2018.01.15-i adás ismétlése )

2019-02-18 10 óra
2019-02-18 11 óra  Az év első adásában vendégünk volt Zombor Levente, a Talamba ütőegyüttes vezetője, világcsúcstartó, zenetanár. És itt volt Csisztu Zsuzsa sportdiplomata, jogász, műsorvezető, valaha volt olimpikon, és nem utolsósorban két gyerek édesanyja, aki egy újabb könyvvel örvendeztetett meg bennünket. Abban szerencsés helyzetben lehet az olvasó, de most a Lila tinta hallgatója is, hogy bepillanthat Zsuzsa dilemmáiba, ami a fiaival való kapcsolatával, a fiúk nevelésének örömeivel és gondjaival kapcsolatosak.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

( A 2019. 01.07-i adás ismétlése )

2019-02-11 10 óra
2019-02-11 11 óra A műsor címe: Lila tinta. Alcíme: Színes percek Örkény szellemében. Ezt most azért fontos így leírni, mert csak így érhető meg, miért vállalunk be a hallgatóinknak talán teljesen szokatlan, esetleg ijesztő, megdöbbentő beszélgetést is ezen a hétfő délelőttön. Ráadásul olyan thrash metál zenével, ami ezen az adón még soha nem volt hallható. 11-től ugyanis vendégünk Gróf Hörcher László festőművész, zenész, botrányhős, aki néhány hete már járt nálunk, de tőle nem szokatlan módon azt az adást tulajdonképpen megtorpedózta. Hogy most mi lesz? Ki tudja.

10-től viszont még szolidan toljuk. Vendégünk Tarnóczai Éva író, újságíró, aki szenior sportolóként nem egyszer szerzett már dicsőséget Magyarországnak, és aki a Magyar Atlétikai Szövetség Szenior Bizottsága elnökségi tagjaként szervezője és motorja volt az 2018-as Szenior Atlétikai Díjkiosztó Ünnepségnek. Telefonon velünk lesz Lóki Tamásné, Marika néni, a 83 éves szenior sportoló, akit mos is szinte minden nap ott edz a futópályán.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-02-04 10 óra
2019-02-04 11 óra Kezdd a hetet azzal, hogy a Bézs rádió Lila tinta című műsorára kapcsolsz. Nem bánod meg!

10.00 Vendég Szlukovényi Tamás, a 37. Sajtófotó Pályázat zsűrijének az elnöke, és miután már eredményt hirdettek, majd elmondja, milyen az idei „termés”. De miután Tamás hosszú ideig a Reuters ügynökség fotó részlegének globális főigazgatója volt, kicsit bepillantunk vele a abba is, hogy élnek és miként dolgoznak a fotográfusok a világ különböző országaiban.
11.00 Vendég Pomázi Zoltán énekes, gitáros, zeneszerző, a contry zene szerelmese és művelője, a Bojtorján együttes frontembere. Nemrégiben megjelent egy könyv az együttesről, erről, a hazai contryról beszélgetünk majd, és mindezt azzal színesítjük, hogy Zoli élőben énekel és gitározik a műsor folyamán.
Szerkesztő, műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-01-28 10 óra
2019-01-28 11 óra Ezen a hétfő délelőttön a Lila tinta egyszerre két legendával is szolgál. Ki ne ismerné őket? De hátha most olyasmit is elmondanak magukról, amit eddig nem tudtunk.

10.00 Vendég Ráday Mihály Kossuth-díjas, Balázs Béla díjas és még számtalan elismerés birtokosa, operatőr, városvédő… Nemrégiben a Hazám-díjjal tűntették ki. Csak néhány munkája: Unokáink sem fogják látni, Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát, Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei… Ma is aktív, véleménye van a Lánchíd kiszélesítésének tervéről, Budapest utcaképéről, és ezt el is mondja.
11.00 Vendég: Török Ádám, a legendás, mindenkori Mini együttes vezetője, fuvolás, énekes, zeneszerző és szövegíró. Idén hetven éves, és 50 éve van a pályán. Majdnem focista lett, de aztán mégis a zenét választotta. Elmondja majd véleményét a hazai rockzene helyéről és helyzetéről a magyar kulturális életben. Meg még sok minden másról.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

( A 2018.11.26-i adás ismétlése )

2019-01-21 10 óra
2019-01-21 11 óra Nyakunkon az influenzajárvány, ám a Lila tinta műsor készítői kitartanak. Élőműsor lesz ezen a hétfőn is, hogy az ágyban fekvők meg az egészségesek is tartalmasan töltsék a délelőttjüket.

Bogdán Ádám filmrendezőt, forgatókönyvírót, színészt akkor is meghívtuk volna vendégnek, ha nem 28-án kezdődne a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, ahol a Gettó Balboa című dokumentumfilmjével szerepel majd. Megnéztük a filmet, érdemes és fontos róla beszélgetnünk.
Az úgynevezett könnyűzene sztárjait jól ismerjük. A produkciójukat is. De vajon tudjuk-e, hogy hány ember munkájának köszönhető, hogy a közönség elé állhassanak? Balaton Lászlót, aki több évtizede keveri a hangot a 100 Folk Celsius koncertjein, hívtuk meg, hogy segítségével kicsit bekukkantsunk a „back stage” világába.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor
Hangmérnök: Mohácsi Miklós

2019-01-14 10 óra
2019-01-14 11 óra Az első óra Vendége: St. Martin.
Lehetséges igényes muzsika, ami a szó legjobb értelmében populáris is? Természetesen igen. És mai beszélgetőtársunk pályája, repertoárja frappáns válasz a kétkedőknek. Tudjuk azt is, hogy művészeti produkciót létrehozni az egyik, bár kétségkívül meghatározó komponense egy alkotói életműnek. A másik a művészet menedzselése. Vendégünk esetében mindkét komponens remekül működik. És e sikeres muzsikusi pályának kezdete mintegy népmesei ihletettségű, egy szerény körülmények között felnövő ifjú a katonazene lelkesítő hatására választja életpályának a muzsikusságot. Mindezt elmeséli és zenéivel érzékelteti is a méltán sikeres és népszerű , virtuóz zeneművész: St. Martin.

( A  2018.08.27-i 11 óra adás Ismétlése )

A második órára egy szomorú apropó adja műsorunk második részének témáját. A napokban, tragikusan fiatalon elhunyt, fotográfus, Hermann Ildi emlékét idézzük meg. Pár hónapja vendégünk volt, s a vele készült beszélgetést ismételjük meg a Lila tintában.
Szerkesztő-műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor . Hangmérnök: Mohácsi Miklós.

( A  2018.10.15-i 11 óra adás Ismétlése )

2019-01-07 10 óra
2019-01-07 11 óra Boldog újévet kívánunk minden Bézs rádió (radiobezs.hu), Lila tinta hallgatónak, remélem, 2019-ben is velünk maradnak. Érdemes lesz. Az év első adásában vendégünk lesz Zombor Levente, a Talamba ütőegyüttes vezetője, világcsúcstartó, zenetanár. És itt lesz Csisztu Zsuzsa sportdiplomata, jogász, műsorvezető, valaha volt olimpikon, és nem utolsósorban két gyerek édesanyja, aki egy újabb könyvvel örvendeztetett meg bennünket. Abban szerencsés helyzetben lehet az olvasó, de most a Lila tinta hallgatója is, hogy bepillanthat Zsuzsa dilemmáiba, ami a fiaival való kapcsolatával, a fiúk nevelésének örömeivel és gondjaival kapcsolatosak. 

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-12-17 10 óra
2018-12-17 11 óra 
Lila tinta. Hétfőn. 10-től. Sipos BarbaraKnap Zoltán. Egy festőművész és egy fotográfus. 12-ig. Szó, szó, szó. Kép, kép, kép. Ezúttal Frank Iván műsorvezetőtársam nélkül. (Levelező tagozaton azért jelen lesz.) Várom hallgatóimat szeretettel: Szerényi Gábor.

( A 2017.12.18-i adás ismétlése )

2018-12-03 10 óra
2018-12-03 11 óra 
Ugye, hogy nagyon kellemes, amikor egy hosszú téli estén kezünkbe vehetünk egy jó könyvet, vagy teánkat (ide bárki behelyettesítheti kedvenc italát) szürcsölgetve jó zenéket hallgathatunk? A Bézs rádió Lila tinta című műsora most jó könyvet és jó zenét kínál

10.00 Vendég Lugosi Viktória, akivel legújabb könyvéről, a Vándorhomárról beszélgetünk. Hogy mi is az a Vándorhomár? Többek között erre derül majd fény a beszélgetés során.

11.00 Vendég: Molnár György, Elefánt, az Omega gitárosa. Kicsit szót váltunk az Omegáról, de azt is megkérdezzük majd, hogy mi lett a sorsa az Omega Elefánt Band-nek, hogy bírja a koncertekkel járó strapát, streszt, és azt is, vannak-e még új számok, új zenék a tarsolyában.
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván

2018-11-26 10 óra
2018-11-26 11 óra 
Ezen a hétfő délelőttön a Lila tinta egyszerre két legendával is szolgál. Ki ne ismerné őket? De hátha most olyasmit is elmondanak magukról, amit eddig nem tudtunk.

10.00 Vendég Ráday Mihály Kossuth-díjas, Balázs Béla díjas és még számtalan elismerés birtokosa, operatőr, városvédő… Nemrégiben a Hazám-díjjal tűntették ki. Csak néhány munkája: Unokáink sem fogják látni, Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát, Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei… Ma is aktív, véleménye van a Lánchíd kiszélesítésének tervéről, Budapest utcaképéről, és ezt el is mondja.
11.00 Vendég: Török Ádám, a legendás, mindenkori Mini együttes vezetője, fuvolás, énekes, zeneszerző és szövegíró. Idén hetven éves, és 50 éve van a pályán. Majdnem focista lett, de aztán mégis a zenét választotta. Elmondja majd véleményét a hazai rockzene helyéről és helyzetéről a magyar kulturális életben. Meg még sok minden másról.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-11-19 10 óra
2018-11-19 11 óra 
Ködös, borús, majdhogynem szomorú reggel. Egy okkal több, hogy hallgassák a Bézs rádió (radiobezs.hu) Lila tinta c. műsorát. Garantáltan jobb lesz a hétfőjük.

10.00 Vendég: Dr László Ágnes aranytollas újságiró, aki most ugyan egy könyvkiadó kommunikációs vezetője, de lelkében és gondolkodásában mindig is újságiró marad. Az interjúkésztés mestere.
11.00 Vendég: Márton András, ő többek között ki KFT együttes dobosa, és akinek hamarosan szóló albuma jelenik meg. Egy cikkben azt irják, András előbújt a dobok mögül. Megkérdezzük tőle, eddig tényleg ott bujkált?
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván

2018-11-12 10 óra
2018-11-12 11 óra 
Hétfőn, 13-dikán is jelentkezik a Lila tinta. Mert nem vagyunk babonásak. Csak egy kicsit…

10.00 Vendég Samira Sinai, perzsa-magyar filmrendező, jelmeztervező és nem mellékesen a menekülteket segítő szervezet aktivistája, aki örökbefogadott egy Iránból menekült afgán kisfiút. aki 2008 óta él Magyarországon. Főleg a két nemzet kultúrájáról beszélgetünk.
11.00 Vendég: Havadtőy SámuelSam Havadtoy, ahogy New Yorkban hívják. Festőművész, lakberendező, és nem mellékesen 20 évig volt John Lennon szerelmének, Yoko Ononak az élettársa. Sok mindenre kíváncsiak vagyunk. Reméljük, önök is.
Műsorvezető- szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

( A 2018.08.13.-i műsor ismétlése )

2018-11-05 10 óra
2018-11-05 11 óra 
Bézs rádió, (radiobezs.hu) Lila tinta novemberben is! Hogy kiket hallgathatnak hétfőn?

10.00 Zsámár Kata és Gay Tamás a vendég. Ők ketten a Bonnie és Clayde. Dehogy rabolnak bankot. Zenélnek. Meg bábjátékot írnak és adnak elő Marcipán cica címen. Amúgy Kata magyart is tanít külföldieknek, Tamás meg abszolút zenész. Sokak szerint egyike a legjobbaknak.
11.00 Vendég Nógrádi Gergely. Író, újságíró, szerkesztő, operaénekes, egyetemi oktató és nem utolsósorban a Frankel Leó utcai zsinagóga főkántora. Hogy mindez együtt hogy jött össze, majd elmondja.
Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván

2018-10-29 10 óra
2018-10-29 11 óra 
Lila tinta hétfőn, mint mindig. Érdekes, különleges vendégek. Mint mindig. Élőadás. Mint majdnem mindig.

10.00 Vendég: Kármán Irén. Az utóbbi időben nem, vagy keveset hallani róla. Utoljára 2016-ban nyilatkozott, most majd’ egy órát beszélgetünk. A hajdani olajügyekről is.
11.00 Vendég: Vas Zoltán. Inkább így: VasZoli. Az elsők között volt, aki a saját szövegű blues nótákat énekelt, magyar nyelven. És még ma is ezt teszi.

2018-10-22 10 óra
2018-10-22 11 óra 
Frontátvonulás. Kemény megpróbáltatás. De a Bézs rádió (radiobezs.hu) Lila tinta című műsora átlendít a nehézségeken. Persze, mert utolérhetetlen vendégek segítenek ebben.

10.00 Poós Zoltán író, költő, újságíró. Múlt év végén jelent meg az Étvágy az imákra című regénye jónéhány verseskötet, regény, interjúkötetet követően. És bár a könyv a múltba tekint, mégis napjainkhoz szól. De ne legyünk ennyire patetikusak, Poós Zoltán nagyon jó fej, a rockzene szerelmese, majd meglátják. Inkább hallják.
11.00 Vincze Lilla a vendég. Régi adósság ez, Lilla megkerülhetetlen a magyar könnyűzene világában. Ugye nem gondolták volna, hogy már ott tart: korszakokra bontja eddigi működését. De „Júlia nem akar a földön járni’, hát repüljünk vele pontosan 54 perc erejéig.
Műsorvezető-szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

( A 2018.09.24-i adás ismétlése )

2018-10-15 10 óra
2018-10-15 11 óra 
Jelentkezünk. A Bézs rádió (radiobezs.hu) Lila tinta című műsora az Önök szolgálatában. Ezúttal egyik vendégünkkel, Hermann Ildivel élőben jelentkezünk, 

És, hogy ki Hermann Ildi? Annyit elárulunk, hogy fotográfus, aki számtalan egyéni és csoportos kiállításon mutatkozott be itthon és külföldön is egyaránt. Hatalmas érdeklődés kísérte Hiányzó történelem című munkáját, amiben nemcsak fotósként mutatkozott be, hanem interjúzott New Yorkban élő holocaust túlélőkkel, akiket aztán természetesen le is fényképezett.
Szerkesztő-műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-10-08 10 óra
2018-10-08 11 óra 
Bár elmúlt szeptember, megvolt a tanévkezdés, a Bézs rádió (radiobezs.hu) Lila tinta című műsora ezúttal mégis a tanulás témakörét veszi célba. Na, nem kell megriadni, teljesen önkéntes alapon.

10.00 Vendégünk Kékesi Zsolt, a Limmud Magyarország Alapítvány önkéntese. Hogy mi a Limmud és mi köze a tanuláshoz, na, éppen erről kérdezzük.
11.00 Nem tudjuk, van-e még mit tanulnia Patkó Béla, Kikinek és Berkes Gabinak, de az Első Emelet együttes két veteránja mindent belead, hogy új formációjuk, az Emelet is a csúcsra jusson. Mindenesetre megkérdezzük majd, hogy van-e lift is a lépcsőházban.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2018-10-01 10 óra
2018-10-01 11 óra 
A Bézs rádió (radiobezs.hu) Lila tinta című műsorának hétfői adásában ezúttal a könyveké a főszerep. Nem véletlen, hiszen a hétvégén volt az olvasás éjszakája. Mi most azt sugalljuk, hogy azért nappal is lehet olvasni.

10.00 Vendég: Pelle János író, újságíró, publicista, irodalomtörténész, történész. Legújabb könyve dokumentumregény, ami a szellemvilág birodalmába engedi bepillantani az olvasót. Beszélünk majd erről. de az is érdekel bennünket, hogy a Sorsok háza kapcsán közétett véleménye miért váltotta ki sokak ellenszenvét.
11.00 Vendég: Dési Péter újságíróból lett könyvkiadó, vállalkozó, akinek hamarosan megjelenik első regénye, amiben kisdobos korára emlékszik, és szóba hozzuk egy filmötletét is, ami viszont a hatvanas-hetvenes évekbe repíti majd a nézőt. Amikor Péter katona volt, és Ervinnel, Istvánnal együtt alapítottak egy pol-beat együttest. 
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-09-24 10 óra
2018-09-24 11 óra 
Frontátvonulás. Kemény megpróbáltatás. De a Bézs rádió (radiobezs.hu) Lila tinta című műsora átlendít a nehézségeken. Persze, mert utolérhetetlen vendégek segítenek ebben.

10.00 Poós Zoltán író, költő, újságíró. Múlt év végén jelent meg az Étvágy az imákra című regénye jónéhány verseskötet, regény, interjúkötetet követően. És bár a könyv a múltba tekint, mégis napjainkhoz szól. De ne legyünk ennyire patetikusak, Poós Zoltán nagyon jó fej, a rockzene szerelmese, majd meglátják. Inkább hallják.
11.00 Vincze Lilla a vendég. Régi adósság ez, Lilla megkerülhetetlen a magyar könnyűzene világában. Ugye nem gondolták volna, hogy már ott tart: korszakokra bontja eddigi működését. De „Júlia nem akar a földön járni’, hát repüljünk vele pontosan 54 perc erejéig.
Műsorvezető-szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-09-17 10 óra
2018-09-17 11 óra 
Ez a hét is jól kezdődik! Már annak, aki a Lila tinta című műsort hallgatja a Bézs rádióban (radiobezs.hu).

10.00 Vendég: Kocsis Tibor filmrendező, operatőr, producer, a „sándorgyuri” című, éppen most díjat nyert portréfilm alkotója. De készített filmet a romániai aranybánya körül történtekről, a Barcelona focicsapatának magyar sztárjairól, Kubaláról, Kocsisról, Cziborról.
11.00 Vendég Bajnai Zsolt. Frissen megjelent Visszaköszönés című novelláskötetében lapozgatunk, de előtte megbeszéljük vele, mi is az a Hangfoglaló könnyűzenei támogató program, ami korábban még Cseh Tamás nevét viselte, és aminek Zsolt ez egyik kezdeményezője, kitalálója.
Szerkesztő-műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-09-10 10 óra
2018-09-10 11 óra 
A Lila tinta kínálata szeptember 10-dikén, hétfőn, délelőtt 10-12-ig:

10.00-től megkíséreljük hallgatóinkat bevezetni a könyvszerkesztők titokzatos világába. Meg egyáltalán, hogyan és miért lesz valaki szerkesztő? Akit faggatunk: Korentsy Márta könyvszerkesztő.
11.00-tól Élő egyenesben hallgathatják Susan Saradont. Illetve magyar hangját. Ha sokan számtalan világsztár hangját is felfedezni vélik, higgyenek a fülüknek. Mert aki helyettük fűzi a szót, Andresz Kati színművész, aki a napokban vette át az év szinkronszínésznője díjat. De nemcsak a hangjáért szeretjük.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-09-03 10 óra
2018-09-03 11 óra Ha nyár vége, ősz eleje van, Budapesten biztosan számíthatsz jónéhány olyan rendezvényre, amely a magyarországi zsidó kultúra jegyében fogant. A Lila tinta ezen a hétfőn ebből ad egy kis ízelítőt.

10.00 Vendég: Dr. Sándor Anna, a Spinoza színház alapítója és igazgatója, aki Hollandiából tért haza a rendszerváltásrkor. Arról (is) beszélgetünk, hogy milyen céllal hozta létre a Spinoza-színházat, és miért kérdezték tőle annakidején a barátai, hogy „Anna, te hülye vagy?”. Meg az éppen hétfőn kezdődő Spinoza Zsidó fesztivál programjáról is váltunk majd szót.

11.00 Vendég: Masa Tamás a Sabbatsong Klezmer Band vezetője, és vele valaki még a zenekarból. Ők az egyik résztvevői a Spinoza fesztiválnak. Persze, hogy beszélünk a klezmer zenéről, a hagyományőrzésről, de arról is, hogy ők hogy gondolják a zsidó –cigány-magyar együttműködést, legalábbis a zenekaron belül. Ja, és sok klezmer zene!!!

Műsorvezető-szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-08-27 10 óra
2018-08-27 11 óra A Lila tinta ezzel az adásával elbúcsúzik a nyártól. Akik majd

segítenek ebben:
10.00 E titokzatos vendég legyen meglepetés. Monogramja Sz. G., és
annyit elárulhatunk, hogy grafikusművész, író, publicista, rádiós
műsorvezető és időnként bébiszitter. És, hogy miért éppen ő a vendég,
na, ez majd az adásban derül ki.
11.00 Vendég: St. Martin. Egy nemzetközi zsűri szerint a világ hét
legjobb szakszofonosa között tartják számon, de játszik pánsípon, volt
már basszusgitáros, dobos. Fotográfiáiból, festményeiből már számos
kiállítást tekinthettek meg, kitűnően teniszezik, síel… Hogy mindezt
hogy bírja cérnával, ezt majd jól megkérdezzük tőle.
Műsorvezető-szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-08-13 10 óra
2018-08-13 11 óra
 Hétfőn, 13-dikán is jelentkezik a Lila tinta. Mert nem vagyunk babonásak. Csak egy kicsit…

10.00 Vendég Samira Sinai, perzsa-magyar filmrendező, jelmeztervező és nem mellékesen a menekülteket segítő szervezet aktivistája, aki örökbefogadott egy Iránból menekült afgán kisfiút. aki 2008 óta él Magyarországon. Főleg a két nemzet kultúrájáról beszélgetünk.
11.00 Vendég: Havadtőy Sámuel, Sam Havadtoy, ahogy New Yorkban hívják. Festőművész, lakberendező, és nem mellékesen 20 évig volt John Lennon szerelmének, Yoko Ononak az élettársa. Sok mindenre kíváncsiak vagyunk. Reméljük, önök is.
Műsorvezető- szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-08-06 10 óra
2018-08-06 11 óra Augusztus első hétfője és Lila tinta! Várunk!

Vendégek:

10.00 Németh Kristóf színész, színigazgató. Elsőként csatlakozott a Színházba Apával! akcióhoz, amit a Férfiak klubja kezdeményezett. Mint apa és mint színházi vezető igazán illetékes, ezért tőle kérdezzük, miről is van szó. Meg még sok minden másra is kíváncsiak vagyunk.
11.00 Litvay Imrével, a 100 Folk Celsius zenekarvezetőjével és Patkó Bélával, Kikivel, Orbán Józsefre emlékezünk.
Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván

2018-07-30 10 óra
2018-07-30 11 óra 
Ismét élőben a Lila tinta! Miközben tombola a kánikula és majdnem mindenki szabadságon van, mi élőben jelentkezünk. 

Vendégünk 10.00-től Szabó Illés író, újságíró. Aki egyébként volt rakodómunkás, deszantos, kérdezőbiztos, labdarúgó edző és játékos, és ki tudja, még miféle. Legújabb könyvének címe Szénszünet, és azt a bravúrt követte el, hogy egy 11 éves kisfiú szemével láttatja történelmünk egy viharos időszakát. 
11,00.tól Dinnyés József lesz velünk, aki a héten tölti be a 70-edik életévét. Hogy mi minden történik vele ebből az alkalomból, majd elmeséli. A vállalkozó kedvű hallgatók arra is készülhetnek, hogy lehet majd együtt énekelni Dinnyés Jóskával, ahogy azt régen is tettük.
Műsorvezető-szerkesztő: Frank Iván

2018-07-23 10 óra
2018-07-23 11 óra 
Még nem vagy Lila tinta hallgató, itt, a Bézs rádióban? Sürgősen változtass ezen. Akár ma 10-től, akár bármikor… Hogy miért?

Mert: hétfőn 10.00-től megismerheted, mi az élménypedagógia, és annak mi köze van a Csodák Völgye alapítványhoz. Akik segítenek ebben: Németh Ágnes szobrász, festőművész és Oprisné Fodor Anikó, az alapítvány kezdeményezője, amúgy közgaszdász.
11.00-től visszamenőleg megemlékezünk a költészet napjáról a Hangember együttes közreműködésével. Mindez élőzenével fűszerezve.
Műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

( A 2018.04.16-i adás ismétlése )

2018-07-16 10 óra
2018-07-16 11 óra A Lila tinta július 16-dikai adása ezúttal felvételről megy. Hétfőn mindkét műsorvezető igazoltan távol.

10.00-tól vendég: L. Balogh Béni levéltáros, történész, a történelemtudományok doktora. „Kik vagyunk?”, ez a címe annak a kiállításnak, amely a Magyar Nemzeti Levéltárban látható, majd’ két esztendeig. Erről, és még sok mindenről beszélgetünk a levéltárral kapcsolatban.
11.00 Most éppen itthon van, és a nagyon kevés szabad idejéből áldoz a Bézs rádió hallgatóinak. Keresztes Ildikó a vendégünk, aki manapság ott van, ahol a tehetségénél, szorgalmánál fogva mindig is lennie kellett volna.
Műsorvezető-szerkesztő Frank Iván

2018-07-09 10 óra
2018-07-09 11 óra A Lila Tinta mai vendége két művész. Az első órában Madarassy István, szobrászművésszel beszélgetünk. Azt sejtjük, hogy pályaválasztásában fontos mozzanat, hogy édesapja is szobrász volt. De a genetikai, sorsbéli adottságokon túl szeretnénk megtudni, hogy mi is kell még az elhivatottsághoz, s miként épült, fejlődik pályája a nemcsak hazánkban, hanem Franciaországban, Itáliában is dolgozó, kiállító művésznek. Nemcsak munkássága helyszínei nagy léptékűek, de alkotásainak méretei is változatosak: készít nagyméretű szobrokat és tenyérben elférő, míves plasztikákat, érmeket is. 

A második műsorrészbe Bácsay Pétert várjuk. Annak idején nem vették fel a hazai képzőművészeti főiskolára. Ám Lengyelországban ragaszkodtak hozzá, hogy náluk tanuljon. Nemcsak lengyelül tanult meg, de festőművészeti diplomát is kapott. A sorsa úgy hozta, hogy később – és napjainkban is – Svájcban éljen. Így franciául is tud beszélni, hiszen tanítványaival ott ezen a nyelven kommunikál. A stúdióba elhozza egy harmadik nyelv – a muzsika – általa művelt eszközét: egy fém blues gitárt, és meg is szólaltatja. 

A Lila Tinta két műsorvezetője ezúttal is Frank Iván és Szerényi Gábor.
Kezdünk 2018. június 25-én, délelőtt 10 órakor!

( A 2018.06.25-i adás ismétlése )

2018-07-02 10 óra
2018-07-02 11 óra 
Nincs nyári szünet, a Lila tinta júliusban is jelentkezik! Igaz, nem mindig páros műsorvezetéssel. Ahogy most is.

10.00 Polski vengri dva bratanki, azaz lengyel, magyar két jóbarát… ez lehet a címe a beszélgetésnek Gordon Istvánnal, aki legtöbbször ezt jelölte meg foglalkozásának: kulturális diplomata. De volt tolmács, újságíró, főszerkesztő… A lengyelt anyanyelvi szinten beszéli, és legtöbbször Lengyelországban teljesített kulturális missziót.
11.00 Most éppen itthon van, és a nagyon kevés szabad idejéből áldoz a Bézs rádió hallgatóinak. Keresztes Ildikó, 
aki manapság ott van, ahol a tehetségénél, szorgalmánál fogva mindig is lennie kellett volna, helyett Fodor János a vendégünk.

Műsorvezető, szerkesztő: Frank Iván

2018-06-25 10 óra
2018-06-25 11 óra A Lila Tinta mai vendége két művész. Az első órában Madarassy István, szobrászművésszel beszélgetünk. Azt sejtjük, hogy pályaválasztásában fontos mozzanat, hogy édesapja is szobrász volt. De a genetikai, sorsbéli adottságokon túl szeretnénk megtudni, hogy mi is kell még az elhivatottsághoz, s miként épült, fejlődik pályája a nemcsak hazánkban, hanem Franciaországban, Itáliában is dolgozó, kiállító művésznek. Nemcsak munkássága helyszínei nagy léptékűek, de alkotásainak méretei is változatosak: készít nagyméretű szobrokat és tenyérben elférő, míves plasztikákat, érmeket is. 

A második műsorrészbe Bácsay Pétert várjuk. Annak idején nem vették fel a hazai képzőművészeti főiskolára. Ám Lengyelországban ragaszkodtak hozzá, hogy náluk tanuljon. Nemcsak lengyelül tanult meg, de festőművészeti diplomát is kapott. A sorsa úgy hozta, hogy később – és napjainkban is – Svájcban éljen. Így franciául is tud beszélni, hiszen tanítványaival ott ezen a nyelven kommunikál. A stúdióba elhozza egy harmadik nyelv – a muzsika – általa művelt eszközét: egy fém blues gitárt, és meg is szólaltatja. 
A Lila Tinta két műsorvezetője ezúttal is Frank Iván és Szerényi Gábor.
Kezdünk 2018. június 25-én, délelőtt 10 órakor!

2018-06-18 10 óra
2018-06-18 11 óra 10.00-től Szabó Simon színművész, rendezővel beszélgetünk, akit eléggé beskatulyáztak egy meglehetősen suttyó, agresszív csávó szerepkörébe, pedig ő igazából egy galamblelkű, szelíd, ember, aki imádja a családját és a hívatását. Majd megkérdezzük tőle, hogy fér össze benne ez a kétféle karakter.

11-től a téma a hazai őszinte, kőkemény rock. Ha volna két életem, Kívánj igazi ünnepet, Szállj, szállj, szállj fel magasra… Ugye emlékszel? Igen, a Piramis együttesről van szó. Egy régi és egy új zenésszel beszélgetünk majd: Nyemcsók János, Csokival, aki Révész Sanyi helyét foglalja el most a bandában, és Gallai Péterrel, aki már a hetvenes években is uralta a billentyűket.

Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi GáborSzerényi Gábor 

( A 2018.02.19-i adás ismétlése )

2018-06-11 10 óra
2018-06-11 11 óra Itt a Lila tinta. Mindenki itt van? Kezdünk!

10.00 Vendég Hajnal Gábor pop-rock menedzser, koncertszervező, konferanszié, D.J. 50 éve van a pályán. Amelyik magyar zenészt, énekest, zenekart Gábor nem ismert, azt nem is érdemes ismerni, mondják. Valaki a rockzene szürke eminenciásának nevezte. De miért szürke?
11.00 Fábián Éva énekes. Hogy nagyon is ismert név? Igaz. Manapság elsősorban gyerekeknek énekel, de ki ne emlékezne a hajdani Neoton famíliára, aminek Éva oszlopos tagja volt. Arról is beszélgetünk majd, hogy milyen út vezetett a famíliától a gyerekszínpadokig.

( A 2018.06.04. 11 óra adás ismétlése )

2018-06-04 10 óra
2018-06-04 11 óra A Lila tinta szerkesztő-műsorvezetői készültek az adásra. A kánikula sem riasztotta el őket, ahogy, remélik, a hallgatókat sem. A vendégek:

10.00 Tótfalusi Ágnes műfordító. Franciából fordít, ő Michel Houellebecq fordítója, akinek a könyvei nem minden botrány nélkül jelentek meg szerte a világon. Beszélgetünk majd arról, hogy mi váltotta ki a botrányt, de megkérdezzük tőle azt is, amit tavaly az Olvasók éjszakáján kérdezhettek az érdeklődők: hogyan olvas egy műfordító.
11.00 Fábián Éva énekes. Hogy nagyon is ismert név? Igaz. Manapság elsősorban gyerekeknek énekel, de ki ne emlékezne a hajdani Neoton famíliára, aminek Éva oszlopos tagja volt. Arról is beszélgetünk majd, hogy milyen út vezetett a famíliától a gyerekszínpadokig.

2018-05-28 10 óra
2018-05-28 11 óra Figyelem! Ez az igazi jubileumi Lila tinta adás! Éppen egy éve beszélgetünk itt, a Bézs rádióban vendégeinkkel. Ki ne hagyd!

10.00 Vendég Féner Tamás fotográfus. (Azért nem írunk fotóművészt, mert nem szereti ezt a kifejezést) Már látható az „…és beszéld el fiadnak…” című, 1983-ban készült fotókból álló kiállítása a hetedik kerületben, a Csányi utca 5. alatt található Csányi5-ben. Ő mondta: Fényképezni annyi, mint részesévé válni valaki vagy valami halandóságának. Erről is beszélgetünk majd.
11.00 Vendég Vándor Éva színművész. Szubjektív megjegyzés, annak idején miatta néztem meg többször a Kenguru című filmet, pedig nem is ő volt a főszereplő. Most majd megkérdezzük, hogy mostanság mi minden csinál.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-05-14 10 óra
2018-05-14 11 óra Hétfő, akkor itt a Lila tinta… teljes létszámmal. És még vendégeink is lesznek:

10.00 Négyessy Netta festőművész és sikeres vállalkozó. Ez a kettő így eléggé ritka, már csak ezért is érdemes ránk hangolódni.
11.00 Akire már régóta vártunk: Ferenczi György szájharmonika művész, de játszik hegedűn, gitáron, talán még más hangszereken is, majd megkérdezzük. Zenekara a Rackajam. Ja, és énekel. Azt mondja, hogy a magyaroknak magyar blues kell. Ezért elővette Petőfi verseit.
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-05-07 10 óra
2018-05-07 11 óra Jubilál a Lila tinta. Egy esztendeje jelentkeztünk először. Az meg most történik meg először, hogy a beköszönést és az első vendégünkkel folytatott beszélgetést felvételről hallják. A vendég pedig nem más, mint:

10.00 órától dr. Fodor Réka háziorvos, aki éppen ebben az időben rendel. És, nem mellékesen, megjárta Ugandát egy orvosmisszió keretében. Útjáról, tapasztalatairól az Afréka című könyvében számol be. De azt is elmeséli, hogy egy baleset hogy változtatta meg az életét, meg, hogy milyen volt Párizsban utcazenésznek lenni.

11.00 órától Marcella, énekes, szaxofonos, szövegíró, dalszerző és világjáró a vendégünk, aki éppen most tért vissza aktuális külföldi útjáról. Tavaly képes volt néhány napig bekötni a szemét, és úgy élni, mint a vakok. Többek között arról is beszélgetünk vele, hogy miért csinál ilyesmiket. Na meg, persze belehallgatunk néhány új szerzeményébe is.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-04-23 10 óra
2018-04-23 11 óra Most csak röviden. A Lila tinta vendégei hétfőn:

10.00 Csutak Gabi elsőkönyves író. Ő képviselte a magyar elsőkönyveseket a múlt heti nemzetközi könyvfesztiválon. Rövid prózákat jelentet meg, első könyve ezek gyűjteménye. Megkérdezem tőle, milyen a közérzete egy elsőkötetes írónak ma Magyarországon.

11.00-tól: Madame jazz, ahogy sokan hívják, de a popzenétől sem riadt vissza annakidején. A legjobbakkal, többek között Szakcsi Lakatos Bélával, Dés Lászlóval, Muck Ferenccel működik együtt. Négy és fél oktáv a hangterjedelme. Mindez együtt: Bódy Magdi

Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván

2018-04-16 10 óra
2018-04-16 11 óra Még nem vagy Lila tinta hallgató, itt, a Bézs rádióban? Sürgősen változtass ezen. Akár ma 10-től, akár bármikor… Hogy miért?

Mert: hétfőn 10.00-től megismerheted, mi az élménypedagógia, és annak mi köze van a Csodák Völgye alapítványhoz. Akik segítenek ebben: Németh Ágnes szobrász, festőművész és Oprisné Fodor Anikó, az alapítvány kezdeményezője, amúgy közgaszdász.
11.00-től visszamenőleg megemlékezünk a költészet napjáról a Hangember együttes közreműködésével. Mindez élőzenével fűszerezve.
Műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-04-09 10 óra
2018-04-09 11 óra Egy nappal a választás után valóságos felüdülés lesz a Bézs rádió Lila tinta című műsorára kapcsolni.. Hogy miért?

10.00 óra: Ahelyett, hogy a választási eredményeket elemeznénk, a műsor fókuszába a Nemzetközi Roma napot helyeztük. És, hogy nem csak magunkban morfondírozzunk, meghívtuk vendégnek Vári Zsolt festőművészt, aki büszke roma származására.
11-től pedig Urbán Ádám fotográfus lesz a vendég, aki (semmi korrupció, semmi kivételezés) évek óta hozza el a különböző díjakat a Sajtófotó pályázatok eredményhirdetésekor. Így volt ez ebben az évben is, és hogy mitől lett ilyen jó fotós, no erről faggatjuk majd.
Szóval: nem érdemes kihagyni ezt az adást sem!
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-03-26 10 óra
2018-03-26 11 óra Akinek a nyári időszámításra való átállás kicsit is felborította a biológiai óráját, bátran kattintson a Bézs rádió weboldalára (radiobezs.hu), és hallgassa hétfőn délelőtt 10 órától a Lila tinta adását, és garantáltan minden a helyére kerül.

10-től ugyanis megtudhatják, miről szól a Somnakaj című roma musical, amit Müller Péter Sziámi írt, és április 7-dikén a Nemzeti Színház színpadán láthatja majd a közönség, a darab 4. éves születésnapján. Akik pedig segítenek az ismerkedésben, a vendégeink, Stromajer Andrea producer, és a musical egyik szereplője, aki minden valószínűség szerint Athena Papadimitriu lesz.
11-től aztán Jeeeeeeee! Rice, Rice Beatrice hórukk! Igen, Nagy Feró, aki 40 éve szántja fel az ország színpadjait, ad számot majd az elmúlt években viselt dolgairól. Mindezt Beatrice számokkal fűszerezzük.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-03-19 10 óra
2018-03-19 11 óra Kedvencünk a karikatúra (többek között). Pláne, ha számítógéppel nyúlnak bele egyesek már ismert képzőművészeti alkotásokba. Ahogy azt Halász Géza teszi, akinek hamarosan kiállítása nyílik Dunakeszin. Meghívtuk, és itt is lesz 10 órára.

11-től pedig arról lesz szó, hogy áprilisi tréfa-e, hogy április elsején koncertezik az Exotic együttes. Sipos F. Tamás és Vilmányi Gábor együtt válaszolnak majd. Exotic rajongók (is)! Tapadjatok rá a Bézs rádió Lila tinta hétfő délelőtti adására! Kellemes délelőttöt tölthettek a vendégeinkkel.
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-03-12 10 óra
2018-03-12 11 óra Költészet és zene a Lila tinta kínálatában! Kell ennél jobb egy hétfő délelőttön?

10 órától vendégünk Turczi István, költő, műfordító… a többi titulusát majd adásban elmondjuk. Hamarosan itt lesz az Irodalom éjszakája rendezvény, ennek kapcsán beszélgetünk versről és prózáról, egyszóval irodalomról. De még azt is szóba hozzuk, hogy a príma primisszima díjas irodalmár valaha a Playboy magazin főszerkesztője is volt.
11-től itt lesz velünk Benkő László. Igen, az a Benkő László, aki 55 éve egyik alapítója volt a legendás OMEGA együttesnek, amelyik a napokban Fonográf életműdíjat kapott. Hogy mi fér egy alig 1 órás beszélgetésbe, majd kiderül. Mert Laci napokig tudna mesélni. De sajnos, az adás véges
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-03-05 10 óra
2018-03-05 11 óra Rendhagyó módon ezen a hétfőn, 10 órakor ismétléssel kezdjük a Lila tinta adását, ugyanis első vendégünk „féktávolságon belül” mondta le a beszélgetést, ezúton kívánunk neki jobbulást. És akit most hallgathatnak helyette, az nem más, mint Nógrádi Gábor költő, író, és azt a beszélgetést ismételjük meg, ami ez év január 22-dikén volt hallható a Lila tintában.

11-től aztán élőben beszélgetünk Kisfaludy András rendezővel, aki Elhallgatott zenekarok címmel előbb egy koncertet szervezett, majd filmet készített olyan legendás zenekarokkal, mint a Liversing, Syrius, Atlas, a Bajtala trió és nem utolsósorban a Kex együttes, aminek András a dobosa volt. A film az idei Magyar Filmhéten bekerült az öt díjvárományos közé, és március 11-dikén dől el, hogy ki lesz a győztes.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-02-26 10 óra
2018-02-26 11 óra Hidegben felmelegít a Lila tinta! Csak odakattintsz, és máris jobb lesz a közérzeted! De viccen kívül:

10 órától itt lesz velünk Csisztu Zsuzsi műsorvezető, sportújságíró, sportjogász a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, akivel többek között egy nemrég lezajlott paralimpiai konferenciáról beszélgetünk, és bekapcsolódik a beszélgetésbe Klausmann Viktor televíziós műsorvezető, sportszervező, a Magyar Síszövetség elnökségi tagja, és nem utolsósorban Kékestetőn másokkal együtt segíti a téli sportok paralimpikonjainak edzését.
11-től pedig Pál Évával beszélgetünk, aki nemrégiben vette át a Neoton familia többi tagjával együtt a Story magazin Az év legendája díját, és aki, rajongói örömére, napjainkban is színpadra lép. Beszélgetünk pályafutásáról, örömökről és hullámvölgyekről, és arról is, amit talán kevesen tudnak, hogy édesapja valamikor Kossuth-díjat vehetett át.
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván 

2018-02-19 10 óra
2018-02-19 11 óra Ismét élőadásban a Lila tinta, vadonatúj vendégekkel.

10.00-től Szabó Simon színművész, rendezővel beszélgetünk, akit eléggé beskatulyáztak egy meglehetősen suttyó, agresszív csávó szerepkörébe, pedig ő igazából egy galamblelkű, szelíd, ember, aki imádja a családját és a hívatását. Majd megkérdezzük tőle, hogy fér össze benne ez a kétféle karakter.
11-től a téma a hazai őszinte, kőkemény rock. Ha volna két életem, Kívánj igazi ünnepet, Szállj, szállj, szállj fel magasra… Ugye emlékszel? Igen, a Piramis együttesről van szó. Egy régi és egy új zenésszel beszélgetünk majd: Nyemcsók János, Csokival, aki Révész Sanyi helyét foglalja el most a bandában, és Gallai Péterrel, aki már a hetvenes években is uralta a billentyűket.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-02-12 10 óra
2018-02-12 11 óra A Lila tinta 2018. február 12-dikei adása ismétlés. A műsorvezető szerkesztők ezen a napon igazoltan vannak távol. De 19-dikén már mindkét szpíker élőben jelentkezik majd, és, hogy addig se nélkülözze őket a kedves hallgató, ismételnek. Két, szerintük nagyon érdekes beszélgetést.

10 órától Al Ghaoui Hesna, Prima Primissima díjas televíziós újságíró, harctéri tudósító lesz a vendég , akinek módjában volt átélni számtalan olyan helyzetet, amiben a félelem minden pillanatban indokolt lehetett, és Hesna megtanulta ezt a furcsa érzést munkája szolgálatába állítani.
A könyv címe: Félj bátran! Hesna 10 órától a vendégünk. Az beszélgetés a 2017. november 13-dikai adás ismétlése.

11 órától Cseh Tamásra emlékezünk. Velünk lesz Nemes Janó, a Vodku fiai zenekar fúvósa, valamint a műsorvezetők, akiknek személyes emlékei vannak Tamásról. A beszélgetés a 2018. január 15-dikei adás ismétlése.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-02-05 10 óra
2018-02-05 11 óra
Hétfőn, délelőtt 10-kor kezdünk a Lila tinta szignállal, utána érkezik első vendégünk, aki színész, rendező, asztalos, diplomata, Reagan elnökkel szovjet vicceket meséltek egymásnak, legendás főszerepet játszott 1981-ben Korniss Hallelujah című darabjában, számtalan filmben, darabban mutatta meg magát a fővárosban és vidéken. Majd megkérdezzük Márton Andrástól, hogy mitől lett ilyen sokoldalú.
11-kor újabb szignál, majd vendégségbe jön hozzánk Lipták Ildikó, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ alapító tagja, színész-drámatanár, pedagógia szakos bölcsész és tanár, író. Amint látják, ő is meglehetősen sokoldalú. Bennünket főleg az izgat, hogy hogyan lehet a színház segítségével nevelni. De azért másról is szó lesz.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-01-29 10 óra
2018-01-29 11 óra
Rohan az idő! Máris január utolsó hétfőjénél járunk, és persze, most is jelentkezik a Lila tinta. És, nem is akármilyen tartalommal.
Jön hozzánk 10 órától Ménesi Attila és Orbán György, mindketten képzőművészek, de nekik ennyi nem elég. Ők a kezdeményezői a független képzőművészeti tanszéknek, ami az ország számos egye-temén és főiskoláján van jelen különböző képzési területeken ingyenes kortárs művészeti kurzusokkal. Hogy ez mire jó? Na, erről lesz szó az adásban.
11-től vendégünk lesz… de tessék kitalálni, hogy ki. Következik két idézet, és egy fotó: „A Miniben az indulataimat vezettem le, előtte, az Interbrassban – ahová 18 évesen a jazzkonzi énektanára, Berki Tamás hívott – olyan zenészekkel játszhattam együtt, mint Pogonatosz Nikosz, Másik János, Dés László és Grünwald Tomi. Elég jó iskola volt.”
„Kétféle Bikiniről beszélünk. Az elsőt 1982-ben csináltam Nagy Feróval, az utána következőt magamtól, másokkal.”
Na, igen, Ő az. Reméljük, jót beszélgetünk majd.

2018-01-22 10 óra
2018-01-22 11 óra 
10 órától majdnem 11-ig Örkény egyik „szakmabéli” örökösével (ezt a szerkesztő így gondolja), Nógrádi Gáborral beszélgetünk többek között a humoros, szatirikus írói hangvételről, a politikai kalandregényről és mind ezek apropójáról, a Zöldségkommandó című regényről.
11-től aztán dübörög a rock. Mármint a Kamara Rock Trió Árpádi Lászlóval, Gay Tamással és Laár Andrással. Több mint harminc év elteltével állnak színpadra február 3-án, az angyalföldi József Attila Művelődési Házban. Hogy miért? Na, erről lesz szó többek között a beszélgetésben. Meg a rock and rollról.
Szerkesztő műsorvezetők: Frank Iván.

2018-01-15 10 óra
2018-01-15 11 óra
A Lila tinta hétfőn, pontosan 10 órakor nagy szeretettel várja azokat a hallgatókat, akik ilyenkor ráérnek rádiózni. Másokat is várunk bármikor, hiszen ebben a rádióban a műsorok mindig meghallgathatók.
És, hogy mivel készültünk? Nos, 10 után néhány perccel S. Varga Ilona a vendégünk, egyelőre annyit róla, hogy Tibet rajongó, és nem mellesleg fotográfus. Bőven van mit mesélnie. Ja, és ilyen zenét még nem hallottak: tibeti pop. Érdekes.
11 órától Cseh Tamásra emlékezünk. Velünk lesz Nemes Janó, a Vodku fiai zenekar fúvósa, ha ideje engedi és ideér, Galkó Balázs is vendégünk lesz, valamint a műsorvezetők, akiknek szintén vannak személyes emlékei Tamásról.
Szóval ezt az adást sem érdemes kihagyni.
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2018-01-08 10 óra
2018-01-08 11 óra Boldog újévet a Lila tintával! Pontosabban minden szépet és jót az elkövetkezendő 358 napra, ami még hátra van 2018-ból. Aki újévi köszöntőt énekel nekünk, az nem más, mint Müller Péter Sziámi, aki a Romano Drom nevű formációval közösen kíván mindenkinek szép évet, de hogy az új év mit tartogat a Sziámi AndFriends zenekarnak, azt magától Sziámitól, és Varga Orsitól, a zenekar billentyűsétől kérdezzük, jó sok zenével.
11 órától Iski Kocsis Tibor festőművész a vendégünk. „Sorozataiban a természetbe beavatkozó ember esetlen pusztítására irányítja figyelmünket.”– írják a munkásságával kapcsolatban. Ez így ijesztően hangzik? Nem baj. Bár jobb félni, mint megijedni.
Műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2017-12-18 10 óra
2017-12-18 11 óra Lila tinta. Hétfőn. 10-től. Sipos Barbara. Knap Zoltán. Egy festőművész és egy fotográfus. 12-ig. Szó, szó, szó. Kép, kép, kép. Ezúttal Frank Iván műsorvezetőtársam nélkül. (Levelező tagozaton azért jelen lesz.) Várom hallgatóimat szeretettel: Szerényi Gábor.

2017-12-11 10 óra
2017-12-11 11 óra A hétfői Lila tinta változatlan szeretettel várja hallgatóit. 10 órától Kukorelly Endre, író, költő, tanár, focista lesz a vendég, aki legutóbb, amikor a drága jó kínai barátaink nálunk jártak, nem juthatott el a rádió épületéig, mert a rengeteg miniszterelnök útját állta. De most itt lesz, és egészen 11 óráig faggatjuk irodalomról, közéletről, szolidaritásról, meg mindenről, ami éppen eszünkbe jut.
Aztán, 11 órától Zeffer András billentyűs, énekes, zeneszerző, a Mobilmánia együttes vezetője tisztel meg bennünket, aki jövőre tölti be 60-dik életévét, és Vikidál Gyulával együtt, aki viszont 70 esztendős lesz, nagyon nagy dobásra készül.

2017-12-04 10 óra
2017-12-04 11 óra Megint hétfő, megint Lila tinta. Ezúttal képzőművész napot tartunk. Elsőnek, 10-kor Szűcs Édua grafikus, karikaturista, illusztrátor lesz a vendégünk, akinek most jelent meg a hatodik albuma, Édua karikatúrák 6 címmel. Saját bevallása szerint egészen kicsi gyerekkorától megszállottan rajzol, és szerencsére ezzel a mai napig sem hagyott fel. Meglepetés, hogy ebben az albumában már festett képek is találhatók, pedig a legutóbbi időkig festőecsetet nem vett a kezébe. Hogy miért, ezt majd jól megkérdezzük.
11-től Bánföldi Zoltán festőművész lesz a vendég, aki amellett, hogy csodálatos képeiben gyönyörködhetünk, ráadásul egyetemi docens, vizuális kommunikációt, színtant, építészeti rajzot tanít. Hogy mindez hogy fér meg egymással, erről is beszélgetünk majd.
Szerkesztő-műsorvezetők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2017-11-27 10 óra
2017-11-27 11 óra Kezdd a heted azzal, hogy meghallgatod a Lila tinta legfrissebb adását! Biztosan nem bánod meg!
Hogy miért? Mert 10 órától Kukorelly Endre író, költő, tanár, focista, közíró, volt LMP-s parlamenti képviselő lesz a vendégünk, akit minden felsorolt elfoglaltságáról kérdezünk majd.
Aztán itt lesz velünk 11 órától Kiss Márta festőművész, aki ezt mondja magáról: „Ecsetemmel emberekről mesélek, s közben vegyítem a láthatót és a láthatatlant, a valóságosnak tűnőt és a képzeletbelit.”
11.30-tól pedig Dinnyés József daltulajdonos lesz a vendégünk, aki 12 dallal jelenteti meg legújabb albumát, amin a barázdák között, mert igazi bakelit lemezről van szó, legendás régi dalok is megszólalnak.
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-11-20 10 óra
2017-11-20 11 óra Éppen a Lila tintában ne emlékeznénk meg Cseke Lászlóról? A Szabad Európa rádió munkatársa, a Teenager party és a Délutáni randevú legendás műsorvezetője a néhány napja, 90 éves korában hagyott itt bennünket.
A stúdióban lesz, és búcsúzik tőle Szervánszky Attila, a hatvanas, hetvenes évek szintén legendás Dj-je és Králl István zenész, zenei szerkesztő, meg persze a Lila tinta műsorvezetői. Ez lesz 11 órától.
Előtte, 10 órától itt lesz Nyeső Mari gitáros-énekes, zeneszerző, szövegíró, aki a nyolcvanas években kezdte a pályáját, és akinek zenei stílusa, szatirikus, szarkasztikus szövegei egyedülállók, és az évtizedek múltán semmit sem koptak meg. November 24-dikén koncertet ad, ami azért különleges, mert három éve nem állt színpadon, nem hallhatta élőben a közönség.
Műsorvezető-szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2017-11-13 10 óra
2017-11-13 11 óra A Lila tinta adásának fókuszában hétfőn két nemrég megjelent könyv szerepel. De semmi ijedtség, nem lesz felolvasás, hanem a könyvek szerzőit faggatom majd arról, hogy ugyan miért volt fontos számukra megírni meglehetősen terjedelmes formában mindazt, amit olvashatunk. Az egyik könyv témája a félelem, és szerzője Al Ghaoui Hesna, a Prima Primissima díjas televíziós újságíró, harctéri tudósító, akinek módjában volt átélni számtalan olyan helyzetet, amiben a félelem minden pillanatban indokolt lehetett, és Hesna megtanulta ezt a furcsa érzést munkája szolgálatába állítani.
A könyv címe: Félj bátran! Hesna 10 órától a vendégünk.
A másik könyv témája a blues, a címe pedig A blues története kezdetektől napjainkig. Az ilyen művekre mondják, hogy hiánypótló. A szerző Kovács József, akivel 11 órától beszélgetek, aki nemcsak írja, de műveli is a bluest, és ha minden sikerül, vendégünk lesz még a könyvben szereplő Vas Zoli is, aki a hazai, magyar nyelvű blues egyik úttörője.
Jó adás lesz, nem érdemes kihagyni!
Műsorvezető-szerkesztő Frank Iván

2017-11-06 10 óra
2017-11-06 11 óra Lila tinta hétfőn, hogy jól kezdődjön a hét. Orosz Györgyivel indulunk 10 órakor, aki a Hősök Tere Kezdeményezés egyik alapítója és ügyvivője. A Hősök tere az a mozgalom, amely be tudja bizonyítani neked is, kedves hallgató, hogy létezik hétköznapi hősiesség, és hogy te is lehetsz a hétköznapok hőse..
Aztán 11-re érkezik Kalmár János Munkácsy-díjas szobrászművész, akinek novemberben Szegeden nyílik kiállítása. A Párizs, Budapest között ingázó művész szobrai, bár a kritikusok szerint elvontak, filozofikus hangvételűek, nagyon is emberiek, szemet gyönyörködtetők. De lesz szó a beszélgetésben világjárásról, filmszerepről, vallásról is. Nem érdemes kihagyni!
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván, Szerényi Gábor

2017-10-30 10 óra
2017-10-30 11 óra Vigyázz, mert óraigazítás volt. Tehát: ugyan hivatalosan most is 10 órakor kezdődik majd a Lila tinta, de ilyenkor a múlt héten már 11 óra volt. Össze ne keverjék, mert még lemaradnak Szurcsik József Munkácsy-díjas magyar festőművész, grafikus, képzőművésszel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettesével, egyetemi adjunktusával folytatott beszélgetésünkről, amit persze az ismétlésben is meghallgathatnának majd, de azért az élőadás varázsa mégiscsak más. Tehát 10-től Szurcsik József, 11-től viszont Gerendás Péter, zeneszerző, énekes, szövegíró lesz a vendég, és ígérjük, nem bánják meg, ha meghallgatják a beszélgetést. Na, meg a zene. Ne hagyják ki!

2017-10-16 10 óra
2017-10-16 11 óra A stúdióban Pelle János író, publicista, irodalomtörténész, aki kérdésünkre elmondja majd, hogy miért nevezik kis Varsónak a VIII. kerületben a Népszínház utca egy részét, azon belül is a Népszínház utca 31-et. A történet 1944 októberét idézi. 11 órától Koltai Róbert Jászai-díjas színész, rendező, filmrendező lesz a vendégünk, aki a Batang felé című darabban élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja, de természetesen nemcsak erről beszélgetünk majd.

2017-10-09 10 óra
2017-10-09 11 óra10-12-ig hallgathatod a Lila tinta című zenés, beszélgetős műsort a Bézs rádióban. Talán még emlékszel, a műsor alcíme: Színes percek Örkény szellemében. Két nagyon színes egyéniség lesz a vendég: Kocsis András Sándor, a Kossuth könyvkiadó elnök-vezérigazgatója, a Könyvkiadók egyesületének elnöke, és nem mellesleg festő, szobrász, aki a főleg a kortárs magyarországi hírességek portréit festi, és mintázza meg szobrokban. Aztán itt lesz Takács Tamás, aki egyike azoknak a rock énekeseknek, akik több évtizede a pályán vannak, és több évtizede hűséges a Karthago együtteshez, de ugyanígy a Takács Tamás Blues Bandhez is, aminek nemrégiben új albuma jelent meg. Ezzel a zenei anyaggal is ismerkedünk az adás során. 

Szóval ne hagyd ki!

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

( A 2017.09.18-i adás ismétlése )

2017-10-02 10 óra
2017-10-02 11 óra Hétfő, 10 óra, itt az ideje, hogy rákattints a Bézs rádió honlapjára és hallgasd a Lila tinta című műsort. Megismerkedhetsz, amennyire ez egy órában lehetséges, Nógrádi Gábor író, költő, drámaíró, filmforgatókönyv író, újságíró, (többféle író nem jut eszembe) népművelővel, ha eddig véletlenül nem ismerted volna. 11-től meg Bajnai Zsolttal ismerkedhetsz, akinek éppen most jelent meg piciny novelláskötetete, amúgy meg a Cseh Tamás program (fő tevékenysége tehetséges, de kezdő zenekarok, énekesek felkarolása, de a könnyűzene hazai történetének a feltárása is) egyik fő kitalálója, szervezője és irányítója). Szóval kattints bátran!

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2017-09-25 10 óra
2017-09-25 11 óra Lila tinta. Színes percek Örkény szellemében. De ezúttal kicsit másképp. A 25-dikei, hétfői adásban 10 órától Ormos Mária történészprofesszor lesz a vendég, aki nemrégiben jelentette meg önéletírását, és akivel igyekszünk megvitatni, hogy a társadalomban bekövetkező változások mennyiben befolyásolják a történelemszemléletet. 11-től Bródy János érkezik, akivel többek között arról is szót váltunk, hogy milyen szerepe van életművében a történelemnek.

Műsorvezető-szerkesztő: Frank Iván

2017-09-18 10 óra
2017-09-18 11 óra Hétfőn, 18-án, 10-12-ig hallgathatod a Lila tinta című zenés, beszélgetős műsort a Bézs rádióban. Talán még emlékszel, a műsor alcíme: Színes percek Örkény szellemében. Két nagyon színes egyéniség lesz a vendég: Kocsis András Sándor, a Kossuth könyvkiadó elnök-vezérigazgatója, a Könyvkiadók egyesületének elnöke, és nem mellesleg festő, szobrász, aki a főleg a kortárs magyarországi hírességek portréit festi, és mintázza meg szobrokban. Aztán itt lesz Takács Tamás, aki egyike azoknak a rock énekeseknek, akik több évtizede a pályán vannak, és több évtizede hűséges a Karthago együtteshez, de ugyanígy a Takács Tamás Blues Bandhez is, aminek nemrégiben új albuma jelent meg. Ezzel a zenei anyaggal is ismerkedünk az adás során. 

Szóval ne hagyd ki!
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2017-09-11 10 óra
2017-09-11 11 óra Figyelem! A Bézs rádió (radiobrezs.hu) Lila tinta című adása hétfőn, 10 órakor jelentkezik, és egészen déli 12 óráig szórakoztatja mindazokat, akik kíváncsiak az adásra.

És érdemes kíváncsinak lenni! Mert akik még nem ismerték eddig, most megismerhetik Krenner Istvánt, aki, bár fogtechnikusnak tanult, végül grafikusnak, karikaturistának állt. Rajzolt többek között a valaha volt legendás Ludas Matyiba, a Kurír Elefánt című mellékletébe, és még nagyon sok könyv, újság oldalait gazdagította és gazdagítja karikatúráival. 
És itt lesz Szakos Andrea, a Megasztár 6. évadjának második helyezettje, aki néhány éve már a Karmapirin együttes énekese, frontembere. Vele jön Zombor Szabolcs, a Karmapirin dobosa, vezetője, aki nem mellékesen építészmérnök, és számtalan műemlék épület restaurálása fűződik a nevéhez.
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2017-09-04 10 óra
2017-09-04 11 óra Gondoltuk, valami őszi műsort kellene készítenünk, de semmi különösebb ősziség nem ejtett rabul bennünket. Ezért, talán majd a vendégeinktől kérdezünk valami őszit. Amit mi sem pontosan tudunk mit jelent. Akik majd válaszolnak az őszi (még mindig nem tudjuk, hogy ez mit jelent) kérdéseinkre: Létay Dóra színművész és Bézs műsorvezető, Gerlóczi Bea képzőművész, Orbán Józsi zenész és életművész. A műsorból minden kiderül!

Műsorvezető-szerkesztők. Frank Iván és Szerényi Gábor

2017-08-28 10 óra
2017-08-28 11 óra Végre együtt a csapat! Újra élőadásban a Lila tinta! A hétfői, 28-dikai 10 órától 12 óráig hallható adás nemvárt izgalmakkal, fantasztikus vendégekkel és mindemellett kellemes zenékkel várja a hallgatókat. Ugye, nagyon sokan látták Török Ferenc 1945 című filmjét, amit Szántó T. Gábor Hazatérés című novellájának feldolgozásával rendezett. A forgatókönyvet is Szántó T. Gábor írta, és a film a bemutatása óta sorra nyeri a különböző filmfesztiválok díjait. Különösen az Egyesült Államokban szerez minden esetben kiemelkedő elismerést a szakmai zsűriktől és a közönségtől egyaránt. Nem akarjuk elkiabálni, de igen közel áll a film ahhoz, hogy Oszkár-díjra jelöljék. A vendég Szántó T. Gábor lesz, akivel azonban nemcsak a filmről, hanem az 1945 című novelláskötetéről, és a korábbi alkotásairól beszélünk. Meglehet, ugyan csak néhány percre, de telefonon bekapcsolódik a beszélgetésbe Török Ferenc, a film rendezője is.

„Mindannyian álmodunk. És az álmok üzenetet hordoznak.” Így kezdi bemutatkozását Szilvia Ponyiczki, Angliában élő magyar képzőművész, akit a továbbiakban mi ezért Ponyiczki Szilviának hívunk. Azonkívül, hogy megkérdezzük tőle, hogy miért éppen Angliát választotta második hazájául, természetesen az álmairól is faggatjuk majd. De addig is, ha valaki akarja, megnézheti festményekbe, kisplasztikákba rejtett álmait a honlapján: http://www.ponyiczki.co.uk. És, ez az online rádiózás előnye, az adás idején közösen is nézegethetjük az alkotásokat. 
Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor

2017-08-14 10 óra
2017-08-14 11 óra Ha hétfő, akkor 10-12-ig Lila tinta, amit, ha meghallgatsz, igazán kellemesen indul a heted. Már csak azért is, mert például megismerkedhetsz Eifert János fotográfussal, akinek művészi fotóit nemrégiben több aranyéremmel ismerték el, aki hivatásos táncosból lett fotóriporter, fotóművész. Majd jól kifaggatom, hogy miért volt ez a váltás, mi ragadta meg a fényképezésben, és, hogy nem bánta-e meg a döntését. Meghívtam Delhusa Gjont is egy kis zenés beszélgetésre, ugyanis hamarosan születésnapja lesz. Hogy hányadik, azt majd akkor árulom el, ha ő is beleegyezik, én mindenesetre teszek erre majd egy kísérletet. De azt mindenképpen megvitatjuk, hogy mennyire elégedett önmagával, elérte-e, amit annak idején célként maga elé tűzött.

Szerkesztő, műsorvezető: Frank Iván

( A 2017.08.07-i 10.00 órás adás ismétlése )

Egy kis felüdülés a kánikulában: Bézs rádió, Lila tinta hétfőn délelőtt 10-12-ig. Ígéretesen színes percek két vendéggel és egy műsorvezetővel. Szerényi Gábor ugyanis igazoltan távol még egy ideig, hogy aztán újult erővel, teljes lendülettel visszatérjen. 

Ja, hogy kik a vendégek? 10 órától dr. Garamvölgyi László dandártábornok, volt rendőrségi szóvivő, jelenleg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója. Van másik neve is, de azt személyes engedélye nélkül nem hozhatom nyilvánosságra. Ám lehet, hogy a beszélgetés során fellebben a fátyol… 
11-től Trunkos András menedzser, zenész, zeneszerző, dalszövegíró jön. Rolls Frakció, Bikini, Omega – majd megkérdezem, hogy mi köze van ezekhez az együttesekhez.
Szerkesztő, műsorvezető: Frank Iván

( A 2017.07.31-i 11.00 órás adás ismétlése )

2017-08-07 10 óra
2017-08-07 11 óra Ha hétfő, akkor 10-12-ig Lila tinta, amit, ha meghallgatsz, igazán kellemesen indul a heted. Már csak azért is, mert például megismerkedhetsz Eifert János fotográfussal, akinek művészi fotóit nemrégiben több aranyéremmel ismerték el, aki hivatásos táncosból lett fotóriporter, fotóművész. Majd jól kifaggatom, hogy miért volt ez a váltás, mi ragadta meg a fényképezésben, és, hogy nem bánta-e meg a döntését. Meghívtam Delhusa Gjont is egy kis zenés beszélgetésre, ugyanis hamarosan születésnapja lesz. Hogy hányadik, azt majd akkor árulom el, ha ő is beleegyezik, én mindenesetre teszek erre majd egy kísérletet. De azt mindenképpen megvitatjuk, hogy mennyire elégedett önmagával, elérte-e, amit annak idején célként maga elé tűzött.

Szerkesztő, műsorvezető: Frank Iván

2017-07-31 10 óra
2017-07-31 11 óra Egy kis felüdülés a kánikulában: Bézs rádió, Lila tinta hétfőn délelőtt 10-12-ig. Ígéretesen színes percek két vendéggel és egy műsorvezetővel. Szerényi Gábor ugyanis igazoltan távol még egy ideig, hogy aztán újult erővel, teljes lendülettel visszatérjen. 

Ja, hogy kik a vendégek? 10 órától dr. Garamvölgyi László dandártábornok, volt rendőrségi szóvivő, jelenleg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója. Van másik neve is, de azt személyes engedélye nélkül nem hozhatom nyilvánosságra. Ám lehet, hogy a beszélgetés során fellebben a fátyol… 
11-től Trunkos András menedzser, zenész, zeneszerző, dalszövegíró jön. Rolls Frakció, Bikini, Omega – majd megkérdezem, hogy mi köze van ezekhez az együttesekhez.
Szerkesztő, műsorvezető: Frank Iván

2017-07-24 10 óra
2017-07-24 11 óra Ha hétfő, akkor Lila tinta – Színes percek Örkény szellemében a Bézs rádióban. Látni és láttatni… Kell ennél több egy vérbeli fotósnak? Látni, mert annyi minden van a világban: szépség, harmónia, borzalmak, diszharmónia, és mindezt másnak is megmutatni – ez a dolga, a munkája, a hívatása. T. Balogh László Pulitzer-díjas fotográfus megjárta a háborúk poklát, látott és fényképezett szegényeket és gazdagokat, megörökített felejthetetlen pillanatokat a sport világából, és most eljön a Bézs rádióba, hogy minderről meséljen. És itt lesz Bertha Zsolt író, énekes, gitáros, dalszövegíró, aki könyvében emléket állított a Moszkva téri galerinek, a Moszkva térnek, amit a köznyelv sokáig Kalef néven ismert, és akinek rock és a blues is segít abban, hogy véleményt formáljon a világunkról, és el is mondja azt.

( A 2017.06.26-i adás ismétlése )

2017-07-17 10 óra
2017-07-17 11 óra A nyári szabadság után vadonatúj élőadással jelentkezik a Lila tinta! Az idősebbek még emlékezhetnek arra, hogy milyen volt hajdan a Teleki tér. Sokan láthatták Bereményi Géza filmjét, az Eldorádót, ami a hajdani Teleki téri piacon játszódik, ami Budapest egyik sok mesés legendát őrző helyszínének számított valaha, de volt itt más is, ami jellemző volt a Teleki térre és környékére. Erről szól egy dokumentumfilm, melynek címe: Teleki téri mesék. Akik mesélnek a filmről: Mayer Gábor, a film producere és testvére, Mayer András, aki segédrendezőként működött közre a film készítésében. 

11-től pedig két igazi legenda lesz a vendégünk a magyar rock életből: Balázs Fecó énekes, zeneszerző és Horváth Attila költő, dalszövegíró. Ezúttal nem kizárólag a zenei működésükről beszélgetünk majd, hanem kettejük évtizedek óta folyamatos barátságáról is.
Szerkesztő, műsorvezető: Frank Iván

2017-07-10 10 óra
2017-07-10 11 óra Ezúttal Kovács Kriszta színművészt faggatjuk némi zenei aláfestéssel arról, hogy van-e valamilyen összefüggés a Mamma mia főszerepe, a Baltazár színház Örkény egyperceseiből készült válogatása és a Nyáry Krisztiánnal közös Magyar flódni című estjük között. Aztán jön még Halász Géza webgrafikus, Díner Tamás fotóművész, velük részben a vizuális kultúra minőségéről beszélgetünk majd, na, meg egy kicsit a humor és a képi világ kapcsolata is szóba kerül. Aki nem tudná, az adásból majd megtudhatja, hogy miért fontos vegyszermentes közösségi kerteket létrehozni, erről Rózsa Melinda környezetvédő beszél majd. Szóval érdemes oda kattintani, aztán szépen ott is maradni és hallgatni hétfőn délelőtt is a Bézs rádiót. 

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2017.06.12-i adás ismétlése )

2017-07-03 10 óra
2017-07-03 11 óra Ezúttal Kovács Kriszta színművészt faggatjuk némi zenei aláfestéssel arról, hogy van-e valamilyen összefüggés a Mamma mia főszerepe, a Baltazár színház Örkény egyperceseiből készült válogatása és a Nyáry Krisztiánnal közös Magyar flódni című estjük között. Aztán jön még Halász Géza webgrafikus, Díner Tamás fotóművész, velük részben a vizuális kultúra minőségéről beszélgetünk majd, na, meg egy kicsit a humor és a képi világ kapcsolata is szóba kerül. Aki nem tudná, az adásból majd megtudhatja, hogy miért fontos vegyszermentes közösségi kerteket létrehozni, erről Rózsa Melinda környezetvédő beszél majd. Szóval érdemes oda kattintani, aztán szépen ott is maradni és hallgatni hétfőn délelőtt is a Bézs rádiót. 

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

( A 2017.06.12-i adás ismétlése )

2017-06-26 10 óra
2017-06-26 11 óra Ha hétfő, akkor Lila tinta – Színes percek Örkény szellemében a Bézs rádióban. Látni és láttatni… Kell ennél több egy vérbeli fotósnak? Látni, mert annyi minden van a világban: szépség, harmónia, borzalmak, diszharmónia, és mindezt másnak is megmutatni – ez a dolga, a munkája, a hívatása. T. Balogh László Pulitzer-díjas fotográfus megjárta a háborúk poklát, látott és fényképezett szegényeket és gazdagokat, megörökített felejthetetlen pillanatokat a sport világából, és most eljön a Bézs rádióba, hogy minderről meséljen. És itt lesz Bertha Zsolt író, énekes, gitáros, dalszövegíró, aki könyvében emléket állított a Moszkva téri galerinek, a Moszkva térnek, amit a köznyelv sokáig Kalef néven ismert, és akinek rock és a blues is segít abban, hogy véleményt formáljon a világunkról, és el is mondja azt.

2017-06-19 10 óra
2017-06-19 11 óra És újra Lila tinta! Te tudtad, hogy kinek az emlékére írta Szigeti Ferenc a Karthago együttes Requiem című számát? Ha nem, most megtudod Hatala Csengétől, aki mindent kinyomozott a fiúról, és most közzé is tette, amit megtudott, valamint magától Szigeti Ferenctől, akik 10-től a vendégeink lesznek. De megismerkedhetsz Dr. László Ágnessel, aki jelenleg a Kossuth könyvkiadó csoport kommunikációs vezetője, és ez ugyan nagyon hivatalosan hangzik, de egy igazi, remek újságíróval, számtalan kitűnő interjú, interjúkötet írójával és szerkesztőjével beszélgetünk majd hihetetlenül gazdag életútjáról. És végül megtudod majd, hogy Kedves Tibort valójában hogy hívják, meg azt is, hogy mi köze a rinocéroszokhoz.

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-06-12 10 óra
2017-06-12 11 óra Ezúttal Kovács Kriszta színművészt faggatjuk némi zenei aláfestéssel arról, hogy van-e valamilyen összefüggés a Mamma mia főszerepe, a Baltazár színház Örkény egyperceseiből készült válogatása és a Nyáry Krisztiánnal közös Magyar flódni című estjük között. Aztán jön még Halász Géza webgrafikus, Díner Tamás fotóművész, velük részben a vizuális kultúra minőségéről beszélgetünk majd, na, meg egy kicsit a humor és a képi világ kapcsolata is szóba kerül. Aki nem tudná, az adásból majd megtudhatja, hogy miért fontos vegyszermentes közösségi kerteket létrehozni, erről Rózsa Melinda környezetvédő beszél majd. Szóval érdemes oda kattintani, aztán szépen ott is maradni és hallgatni hétfőn délelőtt is a Bézs rádiót. 

Műsorvezető szerkesztők: Frank Iván és Szerényi Gábor.

2017-06-05 10 óra
2017-06-05 11 óra 2017. Május 22-én, hétfőn először hallgathatják Szerényi Gábor és Frank Iván műsorvezetésével a Lila tinták – Színes percek Örkény szellemében című műsort, amely új hang, új nézőpont, új hullám a Bézs rádió életében. Első vendégek a műsorban: Müller Péter író, költő, műfordító,színész, zeneszerző, énekes, SziámiJávori (Fegya) Ferenc zeneszerző, énekes, a Budapest Klezmer Band vezetője, akiktől többek között majd megtudjuk, hogy milyen közös projectben dolgoznak együtt, de az is kiderül az adás során, hogy milyen embernek tartják önmagukat, aztán a műsor második felében itt lesz Dinnyés József daltulajdonos (egyébként gitáros-énekes, zeneszerző, szövegíró, de még Bob Dinnyés is), aki egyike azoknak, akik a legtöbbet tették a magyar költészet népszerűsítéséért. Ja, és ő majd élőben énekel és gitározik a hallgatóink nagy örömére.

( A 2017.05.22-i adás ismétlése )

2017-05-29 10 óra
2017-05-29 11 óra Újra Lila Tinta!!! 10-12-ig olyan beszélgetéseket hallhatnak a Bézs rádióban, amelyekre a legkényesebb kritikusok sem mondhatják majd, hogy „politikailag korrektek”. Már csak azért sem, mert a műsorvezetőknek eszükbe nem jutna politizálni. A világért sem. De mi lesz, ha a vendégek ezzel próbálkoznak? Hát… azt majd meghallják. Mindenesetre nem fojtják belé a szót Tarnócai Éva író, újságíróba, senior atlétába, aki nemrég tért haza a senior Fedett pályás atlétikai világbajnokságról, Bölcskei Mónika és Wieland Veronika coach trénerekbe, M. Kiss Csabába, a Brazilok című film forgatókönyvírójába, rendezőjébe, Bogdán Lászlóba, Cserdi polgármesterébe. Ki ne hagyják!

2017-05-22 10 óra
2017-05-22 11 óra 2017. Május 22-én, hétfőn először hallgathatják Szerényi Gábor és Frank Iván műsorvezetésével a Lila tinták – Színes percek Örkény szellemében című műsort, amely új hang, új nézőpont, új hullám a Bézs rádió életében. Első vendégek a műsorban: Müller Péter író, költő, műfordító,színész, zeneszerző, énekes, Sziámi, Jávori (Fegya) Ferenc zeneszerző, énekes, a Budapest Klezmer Band vezetője, akiktől többek között majd megtudjuk, hogy milyen közös projectben dolgoznak együtt, de az is kiderül az adás során, hogy milyen embernek tartják önmagukat, aztán a műsor második felében itt lesz Dinnyés József daltulajdonos (egyébként gitáros-énekes, zeneszerző, szövegíró, de még Bob Dinnyés is), aki egyike azoknak, akik a legtöbbet tették a magyar költészet népszerűsítéséért. Ja, és ő majd élőben énekel és gitározik a hallgatóink nagy örömére.

Kovalik Márta díj

Kedves Barátaim!
 
Szeretnék megosztani Veletek két nagyon jó és szép hírt. 
 
Megünnepeltük a BÉZS Rádió működésének 5 éves évfordulóját. Ehhez itt is hadd gratuláljak Fodor Jánosnak, a Rádió lelkének és motorjának az egész kuratórium nevében! További sok évnyi sikeres működést kívánunk!
 
Az ünnepséget a Király u. 11. szám alatt található K11 Művészeti és Szabadidő Központban szervezte meg János, nagyon szépen és mívesen. Sajnos, akinek igazán ott kellett volna lennie, megbetegedett. Így Talyigás Kati nem volt személyesen jelen, hogy megtudja, hogy Ő kapta idén a Kovalik Mártáról elnevezett vándordíjat.  Fodor János nagyon szép szavakkal emlékezett meg a névadóról, s az első két díjazottról, Bojár Gáborról és Vekerdy Tamásról. Azt is elmondta, hogy egy névtelen adakozó lehetővé tette, hogy a vándordíj egy másolata ott maradhasson a díjazottnál is a következő 5 évben.  Majd felhívta a színpadra a díj alkotóit, Formanek Zuzsát és Bedécs Kristófot, kezükben a díjjal. Talyigás Katalin távollétében pedig engem ért az a megtiszteltetés, hogy átvehettem tőlük a nagyon szép üvegalkotást, ami talán a leszálló Nikére emlékeztet leginkább, de mindenképpen a szárnyalásról, a repülésről, az alkotásról szól - azon kívül, hogy nagyon szép, légies!  
 
Gratulálunk, Talyigás Katalin! 
 
Hegyesi Gábor
Szociális Innovációs Alapítvány 
a Kuratórium elnöke
 

 

 >>>

Jelölés Gábor Dénes Díjra

A Gábor Dénes Díj a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon, amelyet  a NOVOFER Alapítvány felhívására a hazai és határon túli magyar nemzetiségű  kutató-fejlesztő szakemberek  nyerhetnek el.

A felterjesztések leadási határideje: 2020. október 10.

Gábor Dénes-díjat 2020 decemberében ünnepélyes keretek között, több kategóriában a Parlamentben adják át meghívott állami vezetők közreműködésével. A részletes felhívás és a jelentkezéshez szükséges adatlapok, a http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/ internetes címen érhető el letölthető formátumban.

Felhívás a kattintás után.

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Irodalmi játékra hívjuk hallgatóinkat. Légrádi Gergely új regénye megmutatja: ha a múlton töprengünk vagy a jövőtől rettegünk, elveszítjük a jelen pillanatait. – Az életet kezdők és újrakezdők regénye a Jaffa kiadónál jelent meg.

A helyes válast beküldők között a szerő  Nélkülem-Nélküled című új regényét sorsoljuk ki.

 >>>

az Autodoc Club weboldalán