Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Csányi Zita és Katona Làszló

30 éve éljük a mindennapjainkat egymás mellett, szinte napi 24 órában. És miközben az évek során többszörös nagyszülők lettünk, azon vettük észre magunkat, hogy egy hihetetlen szellemi utazásban volt részünk. A gyerekeinkkel, unokáinkkal, barátainkkal folytatott beszélgetéseink során újra és újra az a kérdés merül fel bennünk, hogyan tegyük szebbé az életüket azzal, amit átadunk nekik a tapasztalatainkból. Kapcsolat, barátság, partnerség, bizalom és kíváncsiság. Ezek azok a fogalmak, melyek mentén igyekszünk megválaszolni a nap, mint nap felmerülő kérdéseket. A mindennapokban ugyanúgy, mint a műsorban.

 

2021-02-02 21 óra 2021.02.02. Kedd 21.00-22.00 - Csányi Zita és Katona László - 6. Bézs születésnap

6 hónapja készítjük a Füles fotel című műsort. Mindig arról morfodírozunk, mi az, amit érdemes továbbadni, mi az, amiről az utánunk jövők úgy gondolják, érdemes azt folytatni.

A Rádió Bézs 6. születésnapja alkalmából megkérdeztük néhány műsorkészítő kollégánkat, ők mit gondolnak erről, ... na, meg arról is, mi nekik a Bézs.

Aki kérdez, Csányi Zita és Katona László.

Aki válaszol, az Bozóki Judit, Galkó Balázs, Palugyai István, Papp Cecília és Tóth Fábián. Hallgassanak minket február 2-án, 21 órától!

 

• Füles fotel - Csányi Zita és Katona László • KétHetente Csütörtök  17:00-18:00 •

2022-05-19 17 óra Sok mindennel foglalkoztunk, sok mindent csináltunk már életünkben, de legfőképp pedagógusként határozzuk meg magunkat Lacival. Beszélgetéseinkben is sokszor kerül elő olyan téma, ami kapcsolódik a pedagógiához. Így van ez akkor is, mikor a Rádió Bézsben lévő foteleinkbe ülünk be. Csak ülünk a foteleinkben és beszélgetünk. Ma 17 órától a nevelésről.

Hallgassanak minket!

2022-05-05 17 óra A Füles fotel című műsorunkban mi mindig arról beszélgetünk, amiben éppen benne vagyunk. Ami megérint minket, ami meghatározza a napjainkat. Azt meséljük el, mi jut eszünkbe, hogyan dolgozunk fel egy-egy minket érintő témát. 17 órától a gyászról beszélgetünk. Hallgassanak minket!

2022-04-21 17 óra Milyen nagyszerű érzés, mikor átjár minket az öröm. Az meg különösen, mikor hosszan, feszültségmentesen vagyunk képesek megélni az örömöt. Mikor a körülöttünk lévő világ legapróbb részlete is örömöt vált ki belőlünk. 17 órától a Füles fotelben az örömről beszélgetünk. Hallgassanak minket, örüljenek velünk!

( 2022.02.10-i adás ismétlése )

2022-04-07 17 óra Sokszor utazunk. Egyik helyről a másikba, majd a másikról az egyikbe. De mindannyiszor önmagunkba is megteszünk egy utat. 17 órától a Füles fotelben az utazás filozófiájáról beszélgetünk. Hallgassanak minket!

2022-03-24 17 óra Baráti beszélgetéseink során, - kérésre vagy kéretlenül - sokszor adunk tanácsot a hozzánk fordulók lelki bajára. Ez a tanácsadás gyakran egészen másként folyik, mint az, amit egy professzionális tanácsadó végez. Pedig elképzelhető, hogy a profi még csak nem is ad tanácsot. "Csak" ül, figyel és meghallgat. A mai Füles fotelben a tanácsokról beszélgetünk. A tanács adásáról és a tanács megfogadásáról. Hallgassanak minket 17 órától!

2022-03-10 17 óra A körülöttünk lévő világban az egyetlen bizonyosság a természet rendje. Hogy volt nyár, ősz, tél. És igen, végre újra itt a tavasz. Minden évben jó érzés arcunkat a tavaszi nap felé fordítani, becsukni a szemünket, és élvezni, ahogy a sugarai megcirógatják az arcunkat. Idén is az. Félelmeink között türelemre int. Hallgassanak minket 17 órától!

( A 2021.02.25-i adás ismétlése )

2022-02-24 17 óra Farsang van. Ma a farsang elengedhetetlen kellékéről beszélgetünk, az álarcról, a maszkról. Arról, hogy vannak látható és láthatatlan maszkok. Meg arról, hogyan használjuk az álarcot. Mert van, hogy azért öltjük fel, hogy megóvjon minket a fizikai környezetünktől, és van, hogy azért, hogy elrejtőzzünk egy kapcsolatban. Hallgassanak minket 17 órától! Füles fotel a Bézsen.

2022-02-10 17 óra Milyen nagyszerű érzés, mikor átjár minket az öröm. Az meg különösen, mikor hosszan, feszültségmentesen vagyunk képesek megélni az örömöt. Mikor a körülöttünk lévő világ legapróbb részlete is örömöt vált ki belőlünk. 17 órától a Füles fotelben az örömről beszélgetünk. Hallgassanak minket, örüljenek velünk!

2022-01-27 17 óra Ma 17 órától a Füles fotelben a vizsgákról beszélgetünk. Tavaly is készítettünk ebben az időszakban egy vizsgákról szóló adást, akkor azt a címet adtuk neki: a kudarc. Most sokkal inkább arról beszélgetünk majd, hogyan érdemes készülni a vizsgákra. Hallgassanak minket 17 órától!

2022-01-13 17 óra Egy fogadalom lehet nehéz, lehet könnyű. Felemelhet vagy letaszíthat. Fogadalmat tehetünk magunknak, és tehetünk másoknak is. Meggondoltan vagy hirtelen felindulásból. A fogadalom csak fogadalom. Jelentősége attól függ, mi mennyire tartjuk fontosnak. 17 órától a Bézsen a fogadalmakról beszélgetünk. Hallgassanak minket!

2021-12-30 17 óra Karinthy egy jegyzetetében az szerepel "A humor - a teljes igazság". Szilveszter közeledte alkalmas pillanatnak tűnt számunkra, hogy a humorról beszélgessünk - és az igazságról. Meg, persze, még pár olyan dologról, amiről nem igen szoktuk azt gondolni, hogy a humor tárgya lehet. Vendégünk Kövesdi Miklós humorista, író, műfordító.

Hallgassák a Füles fotelt 17 órától a Bézsen!

2021-12-16 17 óra Önnek, ha azt mondom, bölcsesség, mi jut eszébe? Gyapjú kabátban, sétapálcával sétáló idős úr? Vagy egy szádhu a Gangesz partján? Füles foteleinkben arról beszélgetünk, mit jelent nekünk a bölcsesség. Hallgassanak minket 17 órától.

2021-12-02 17 óra Füles foteleinkben mi mindig arról beszélgetünk, ami épp nagyon érdekel minket. Most az, hogy megkutyásodtunk. A műsorban szó lesz Jolánról, a kiskutyánkról, és mindenféle más kutyaságról is beszélgetünk. Hallgassanak minket 17 órától!

2021-11-18 17 óra Benne vagyunk megint. Újra egyre több gyerek szorul karanténba, egyre több osztályban rendelnek el digitális oktatást.

A negyedik hullám közepén felnőttként is nehéz megfogalmazni, mit gondolunk, mit érzünk, milyen félelmekkel, szorongásokkal küzdünk. A gyerekek életében, ugyanúgy, ahogy a miénkben, ott a félelem, a szorongás, és temérdek kérdés, melyre nem mindig kapnak választ. Ha egyáltalán felteszik a kérdéseiket.

Sok most a gondunk, de vajon milyen ez a teher a gyerekeknek? Hogyan nyilvánul meg? Mit vegyünk észre, ha segíteni szeretnénk? És egyáltalán, vajon megkérdezzük-e a körülöttünk lévő gyerekeket: hogy vagy?

Ezeket a kérdéseket járjuk körbe 17 órától a Füles fotelben. Hallgassanak minket!

( A 2021.04.08-i adás ismétlése )

2021-11-04 17 óra Mindannyian csalódtunk már. Egy eszmében, egy elképzelésben, egy várva várt eseményben. És persze, van, hogy emberekben csalódunk. Családtagban, társban, barátban. Fájdalmas búcsúzások, felemelő megtartások alapja lehet a csalódás. Ha megértjük az okokat, és képesek vagyunk, mint tanulságot felhasználni azokat. Hallgassanak minket 17 órától a Rádió Bézsen!

2021-10-21 17 óra 17 órakor újra Füles fotel. Egy ismétlést hallhatnak ma tőlünk. A játékról beszélgetünk, mert mindketten imádunk játszani. Sakkozni, LEGO-várat építeni, gesztenyéből sündisznót, madzagból macskabölcsőt készíteni, együtt lenni, társasozni. Szórakoztatni, meg gondolkodtatni kicsiket, nagyokat. Hallgassanak minket!

( A 2020.12.03-i adás ismétlése )

2021-10-07 17 óra Emlékek között élünk, minden percben újabb és újabb emlék jut eszünkbe. Ahányszor egy feltűnik, újraéljük, átformáljuk. A csütörtöki adásban, 10 éves Lillus unokánkkal közösen, arról beszélgetünk, vajon van-e köze az emlékeknek a valósághoz. Hallgassanak minket 17 órától!

2021-09-23 17 óra Mikor az előző nyilvános beszélgetésünk után felálltunk a füles foteleinkből ... jó, na, a stúdióban a mikrofon elől, már tudtuk, hogy a következő műsor a születésről fog szólni. Hallgassák meg 17 órától, mi minden jutott eszünkbe a születésről, az alkotásról, a kettő kapcsolatáról.

2021-09-09 17 óra Mikor leültünk felvenni a műsort, azzal az elhatározással álltunk neki, hogy a művészet és a meditáció kapcsolatáról fogunk beszélgetni. Nem így lett. Illetve, persze, beszélgettünk a művészet és a meditáció kapcsolatáról, de sokkal inkább arról, milyen a befogadó oldala. Hogyan hat a művészet a nézőre, hallgatóra, olvasóra. Hallgassák meg 17 órától a Füles fotelt!

2021-08-26 17 óra Hétköznapjainkat ünnepek tarkítják. Van ünnep, amit szeretünk, van, amit nem. Mindet mi tesszük jelentőssé vagy jelentéktelenné. A mai Füles fotelben arról beszélgetünk, mire irányul a figyelmünk egy hétköznapon, és mire egy ünnepen. Hallgassanak minket 17 órától!

2021-08-12 17 óra Nyáron nyaralunk, télen telelünk. Az idei nyaralások szép lassan véget érnek. Kicsit más volt az idei nyaralás, mint az eddigiek. Túlgyűrt idegeinket igyekeztünk úgy kisimítani, hogy aztán hosszan tartson a vasalás. Apait, anyait beleadtunk. Sokunkban ott volt, ha töredékesen is, vagy csak épp fel-felvillanva a kérdés, hogy ki tudja, mit hoz az ősz, és vajon mit a következő vakációszezon. A nyaralásról, az ellazulásról, a csakazértis vakációkról beszélgetünk ma 17 órától a Füles fotelben a Rádió Bézsen. Hallgassanak minket!

2021-07-29 17 óra Az együtt töltött évek során rengeteg kalandban volt részünk. A legmeghatározóbb ezek közül a gyereknevelés volt. Persze, ebből bőven jut nagyszülőként is. De azért unokát nevelni lazább és felszabadítóbb dolog. Két unokázós nap között meg mindig van idő vicces dolgokat kitalálni, amivel majd jól meglepjük a nagyszülőzni érkező gyermeket. Házasságunkat szellemi kalandként szoktuk leírni. Ez az alapja kettőnk összetartozásának, bensőséges kapcsolatának. A nagy egymásba kapaszkodás közben igyekeztünk észben tartani, hogy nem ketten vagyunk a családunk. Különösen nem a szoros családunk. Nem biztos, hogy mindig sikerült.
A 30. adásban egy éppen pont 30 évest, közös lányunkat kérdezzük arról, milyen volt utazótársnak lenni a mi kalandunkban. Meg, persze, arról is beszélgetünk, milyen egy fiatal iparművész élete, a családból hozott minták, értékek hogyan segítik, vagy hogyan gátolják az előrelépésben. Lehet, hogy majd mi is meglepődünk …
Vendégünk: Katona Dóri Julis.  Hallgassák a Füles fotelt 17 órától!

2021-07-15 17 óra Hol fent, hol lent, hol lent, hol fent. Hétvégén sétáltunk a Hortobágyon, ladikkal keltünk át a Tisza-tavon, majd felmásztunk a Kékestetőre. Hol lent néztünk körbe, hol fent. Ezer dolog jutott eszünkbe arról, mi változik attól, ha felemelkedünk, és úgy nézünk rá ugyanarra a dologra. Akár magunkra. 17 órától Füles fotel a Bézsen. Hallgassanak minket!

2021-07-01 17 óra Sokszor van úgy, hogy azt érezzük, elég volt a nyüzsgésből, jó lenne kivonulni a világból, elvonulni kicsit a többiektől, csendet találni. A testünk, a lelkünk is kívánja, hogy magunkban legyünk, befelé figyeljünk. Ma 17 órától a Füles fotelben az elvonulásokról beszélgetünk – saját tapasztalatok alapján. Hallgassanak minket!

2021-06-17 17 óra A Füles fotelt egy ideig úgy kezdtük, hogy a műsor arról szól, azon törjük a fejünket, mit szeretünk annyira a világban, hogy érdemesnek tartsuk azt továbbadni. Egészen addig így volt, míg nem ültünk le Mérő Lászlóval beszélgetni.

- Hát, nem mi adunk át bármit is az utánunk jövőknek, hanem ők vesznek át tőlünk. Azt, amit jónak látnak. – Így nyitottuk a beszélgetést Mérő Lászlóval. Hallgassák meg újra, mit tanultunk még A csodák logikája, a Mindenki másképp egyforma, a Nyolcrétű út, és még számtalan érdekesebbnél érdekesebb könyv szerzőjétől!

( A 2020.09.24-i adás ismétlése. )

2021-06-03 17 óra Hogy milyen a világ? Abszurd.
17 órától Füles fotel a Bézsen.

Hallgassanak minket!

2021-05-20 17 óra Az előző műsorban a gyengeségről beszélgettünk, és most következzen az ERŐ. Mi az az erő? Honnan merítjük? Hogyan befolyásolják kapcsolataink, és hogyan az egyedül eltöltött idő? Ezekre a kérdésekre keressük a választ 17 órától a Füles fotelben. Hallgassanak minket!

2021-05-06 17 óra Gyengeség. Annyiféleképpen érezhetjük magunkat gyengének. Fizikailag is, lelkileg is ezerféleképp. Valóban gyengék vagyunk? Önmagunk számára, vagy mások szemében? 17 órától a gyengeségről beszélgetünk a Füles fotelben. Hallgassanak minket!

2021-04-22 17 óra Család, iskola és mesék – mesék könyvből, tévéből, moziból, netről. Mit néz, mit nézzen a gyerek? Hogy nevel a rajzfilm? Temérdek kérdés merül fel, ha azt kezdjük vizsgálni, milyen hatással vannak a rajzfilmek a gyerekekre. Ezekről a kérdésekről beszélgetünk 17 órától. Várjuk önöket a füles foteleinkben.  Gondolkodjanak velünk!

2021-04-08 17 óra Felnőttként is nagyon nehéz megfogalmazni, mit gondolunk, mit érzünk a jelen helyzetben. A gyerekek életében, ugyanúgy, ahogy a miénkben is, megjelent a félelem, a szorongás. Egy német egyetemi kutatás felmérése szerint, mely kifejezetten a 7-17 éves korosztályra koncentrált, a kutatásban résztvevő, egy kérdőívet kitöltő 1000 gyermek és 1600 szülő 85 %-a számolt be arról, hogy a gyerekeknek komoly lelki megterhelést jelent a koronavírus járvány.

Persze, nekünk is sok most a gondunk, de vajon milyen ez a teher a gyerekeknek? Hogyan nyilvánul meg? Mit vegyünk észre, ha segíteni szeretnénk?

És egyáltalán, vajon feltesszük-e a kérdést a körülöttünk lévő gyerekeknek: hogy vagy?

Ezeket a kérdéseket járjuk körbe 17 órától a Füles fotelben. Hallgassanak minket!

2021-03-25 17 óra Kedves hallgatóink! A mai adásunk ismétlés lesz. Nem azért, mintha nem lenne miről beszélgetnünk, és szerencsére nem is azért, mintha súlyosan veszélyeztetve lennénk. Szeretünk beszélgetni, és talán van, aki szeret hallgatni minket. De úgy érezzük, a mostani egyre feszültebb helyzetben, amikor a járvány világelsővé tett minket a legtragikusabb mutatóban, valamiféle példát kell mutatnunk a szükséges önkorlátozásról – még akkor is, ha a stúdióban nincs semmi veszély. Hallgassák meg újra Fung Emília logopédussal, még a nyáron felvett beszélgetésünket!

Szeretnénk az elkeseredett vádaskodás és egymásra mutogatás közben, ennek a gondtalanabb beszélgetésnek a felidézésével, megnyugtató színfolt lenni, egy színt képviselni. Mit gondolnak, melyik az a szín?

( A 2020.07.30-i adás smétlése )

2021-03-11 17 óra Az egyik legfontosabb dolog az életünkben a bizalom. Hol lakik a bizalom? Miért bízunk meg valakiben, vagy miért nem? Miért válunk bizalmatlanná valakivel szemben? 17 órától ezekre a kérdésekre keressük a választ a Füles fotelből a Bézsen. Hallgassanak minket

2021-02-25 17 óra Egy éve minden percünket a bizonytalanság veszi körül. Nem tudjuk, még mi vár ránk. Latolgatunk, okoskodunk, túlélünk. Nagy lecke ez. Az egyetlen bizonyosság a természet rendje. Hogy volt nyár, ősz, tél. És igen, végre itt a tavasz. Minden évben jó érzés arcunkat a tavaszi nap felé fordítani, becsukni a szemünket, és élvezni, ahogy a sugarai megcirógatják az arcunkat. Idén különösen az. Meggyűrt idegrendszerünk csomóit egyengeti simára. És türelemre int. Hallgassanak minket csütörtökön 17 órától!

2021-02-11 17 óra Türelem kell a várakozáshoz, a gyakorláshoz. De türelmesnek lenni nem könnyű feladat. Miért nem vagyunk türelmesek? És hogyan válunk türelmessé? Erről beszélgetünk 17 órától a Füles fotelben. A türelem rózsát terem. De jó lenne, ha mindenkinek lenne rózsája! Hallgassanak minket!

2021-01-28 17 óra Félévi vizsga, felvételi vizsga, szigorlat, témazáró, modulzáró vizsga. Rengeteg vizsgát teszünk életünk során. Ha jól sikerül, örülünk. De mit kezdünk a kudarccal? Erről beszélgetünk 17 órától a Füles fotelben. Hallgassanak minket!

2021-01-14 17 óra Kaland és varázslat. Gyerekkorunkat átszőtte ez a két fogalom. Rabló-pandúrt játszottunk a tóparton, vagy egyedül bolyongtunk a hegyen. A Füles fotelben 17 órától arról beszélgetünk, miért szeretjük, miért vágyunk úgy a kalandokra, a varázslatra, és miért olyan kedvesek a kalandozások emlékei. Hallgassanak minket!

2020-12-31 17 óra Szilveszter van, és csütörtök. Épp az a csütörtök, amikor foteleinkben ülve beszélgetünk a Bézsben. Ma éppen arról, mire emlékszünk gyerekkorunk rádiókabaréiból. Az első kabaré, amiből szemezgetünk, 1955-ben hangzott el, az utolsó pedig 1986-ban. Villámgyors időutazásban vehetnek részt, ha hallgatnak minket.

2020-12-17 17 óra Ezen a karácsonyon kicsit más lesz a nagy, családi ebéd, vacsora. Lehet, hogy kevesebben ülünk az asztalhoz, és talán rövidebb időre, és nem biztos, hogy akkor, amikor szoktunk. De enni fogunk. A szokásos fogások is meglesznek. A bizonytalanságban biztonság, ami megszokott.

Ma 17 órától Füles fotel a Bézsen. A Füles fotelben az evésről beszélgetünk. Hallgassanak minket!

2020-12-03 17 óra Ma 17 órakor újra Füles fotel. A játékról beszélgetünk, mert mindketten imádunk játszani. Sakkozni, LEGO-várat építeni, gesztenyéből sündisznót, madzagból macskabölcsőt készíteni, együtt lenni, társasozni. Szórakoztatni, meg gondolkodtatni a kicsiket, meg a nagyokat. Hallgassanak minket!

2020-11-19 17 óra Felfedezünk, megfigyelünk, felügyelünk, szemügyre veszünk, vizsgálódunk, elemzünk, belemerülünk. Számtalan olyan dolgot művelünk, amihez figyelem kell. Jó, pontos, kitartó figyelem. Csányi Zita és Katona László a figyelemről beszélget 17 órától a Füles fotelben.

2020-11-05 17 óra Csányi Zita és Katona László ülnek a foteljeikben, és általában egymással beszélgetnek a világ folyásáról. Így teszik ezt a Bézsben is. Ülnek a mikrofonok előtt és beszélgetnek - élőben. Ma azonban egy ismétléssel jelentkeznek. Nyár közepén, július elején Szabó Judit Ágnes szociológussal beszélgettek az idősek helyzetéről, arról, hogy milyen az a figyelem, mellyel az idősebb és a fiatalabb generációk jólléte elérhető. Hallgassák meg/újra a műsort!

( A 2020.07.02-i adás ismétlése )

2020-10-22 17 óra "Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz..." Így tanította a róka a kis herceget barátkozni. De hogy tanulunk mi barátkozni? Van-e abban különbség, ki mit nevez barátságnak? Ma ezekről a kérdésekről beszélgetünk a Bézsen, a Füles fotelben, 17 órától. Mi sem tudjuk a tutit. De újra és újra átfogalmazzuk a gondolatainkat, és megbeszéljük azokat egymással. Hallgassanak minket!

2020-10-08 17 óra Minden második csütörtökön Füles fotel a Bézsen. És ma pont egy ilyen csütörtök van. Azon morfondírozunk majd a foteleinkben, hogy miért szeretünk iskolába járni. Vagy, ha nem, miért nem? Emlékszünk-e, hogy gyerekkorunkban miért szerettünk, vagy miért nem suliba menni? Petit miért húzta a szíve jobbra, mikor balra volt az iskola? És miért súgta az esze azt, hogy menjen oda?

2020-09-24 17 óra Délután 5 órakor Füles fotel a Bézsen. Ebben a műsorban leginkább azon törjük a fejünket, mit szeretünk annyira a világban, hogy érdemesnek tartsuk azt továbbadni.
- Hát, nem mi adunk át bármit is az utánunk jövőknek, hanem ők vesznek át tőlünk. Azt, amit jónak látnak. – Így nyitottuk a beszélgetést Mérő Lászlóval. Hallgassák meg, mit tanultunk még A csodák logikája, a Mindenki másképp egyforma, a Nyolcrétű út, és még számtalan érdekesebbnél érdekesebb könyv szerzőjétől!

2020-09-10 17 óra Színészet, szociális munka, pszichodráma, playback. És mindez egy emberben. A Füles fotel vendége Simon Péter mentálhigiénés szakember, pszichodráma vezető. A Thalassa Ház Pszichoterápiás és Pszichiátriai Rehabilitációs Intézet munkatársa, playback és pszichodráma csoportvezető. Playback-színházi színész. A Rögtönzések Színháza és a Pszínház alapító tagja. Hallgassanak minket!

2020-08-27 17 óra Újra Füles fotel a Bézsen! Annyi érdekes olvasmányunk, beszélgetésünk volt az elmúlt két hétben, hogy ebbe a műsorba most nem hívtunk vendéget, hanem inkább azokat a gondolatokat, osztjuk meg a hallgatókkal, melyeket ezek az olvasmányok és beszélgetések keltettek bennünk. Az egyetértéseinket és az egyet-nem-értéseinket! Lesz szó a konvertálható tudásról, és arról is, hogyan szervezzük életünket, ha alaptételnek gondoljuk az élethosszig tartó tanulást? Hallgassanak minket!

2020-08-13 17 óra A Füles fotel az a műsor, ahol arról beszélgetünk, mi a fontos nekünk, a műsor készítőinek a világból, és miről gondoljuk azt, hogy érdemes továbbadni a jövő generációjának. Sok szó esik az alternatív tanulási lehetőségekről, azokról a megoldásokról, ahol a támogató, elfogadó légkör, a bizalom abban segíti a tanulni vágyó gyereket, hogy a vágy a tanulásra megmaradjon, kedvvel, kíváncsisággal forduljon társai, tanítói és az őt körülvevő világ felé.
Ezen a héten ismerkedjenek meg a MALOM-ALOM TANULÓCSOPORTTAL, ahol a gyermekek tudásszomját igényeik legmesszebbmenő figyelembevételével igyekeznek kielégíteni.
Ahogy ők fogalmaznak: Hiszünk abban, hogy egy gyermek már születésétől fogva autonóm személyiség, akinek van elképzelése a világról, fokozatosan képes egyre több felelős döntést hozni saját életéről, és ezt életkorának megfelelően meg is tudja fogalmazni.
Ginter Zsuzsával és Széger Katival arról beszélgetünk, hogy a művészetekkel való foglalkozás, az együtt töltött minőségi idő hogyan erősíti a gyerekek tanulási vágyát, önismeretét és önbizalmát. Hallgassák a Füles fotelt!

2020-07-30 17 óra Kéthetente van Füles fotel a Bézsen. És ez a hét az a hét, amikor van. Ma, július 30-án vendégünk Fung Emília logopédus lesz, akivel nem a beszédhibákról beszélgetünk, (... bár, ki tudja, talán arról is), hanem a körülöttünk lévő világról. Hogy mit gondolunk arról, mit érdemes átadni belőle az utánunk jövőknek. Az internetről, az iskoláról, meg Garfieldról, akit kicsit máshogy értenek a gyerekek, mint a felnőttek. Hallgassanak minket csütörtökön 17 órától!

2020-07-16 17 óra A két fotelben két pedagógus ül, - szakmánk szerint azok vagyunk (mint annyian mások is a Bézsben). És annak is valljuk magunkat. Ez alkalommal a vendégünk is az: Papp Zoltán Tibor mesterpedagógus, akivel az előtérbe került távoktatásról, a művészeti nevelésről, a pedagógus-életpályamodellről (PÉM) és a pedagógusok szakmai ellenőrzéséről (PSZE) is beszélgetünk.
Hallgassanak minket csütörtökön 17 órától!2020-07-02 17 óra Csányi Zita és Katona László ülnek a foteljeikben, és általában egymással beszélgetnek a világ folyásáról. Ez alkalommal azonban vendégük is lesz. Szabó Judit Ágnes gyógypedagógus és szociológus a beszélgetőtársuk, akivel az idősek helyzetéről, a klisékről, ahogy megítélik őket, és az idősek érdekvédelméről is beszélgetnek. Hallgassanak minket csütörtökön 17 órától!

2020-06-18 17 óra Ebben a műsorban arra keressük a választ, hogyan válik valaki nagyszülővé. Elviccelődhetnénk a dolgot, hogy ahhoz először szülővé kell válni, aztán csak szép türelmesen, vagy nem is annyira türelmesen kivárni, hogy megérkezzen az unoka. Szülővé válni nagyon nagy kihívás, de majdnem ugyanekkora lehet nagyszülővé válni. Az ember azt gondolhatja, hogy ez egy természetes folyamat, és a nagyszülő feltétel nélkül belehelyezkedik a nagyszülői szerepbe, szinte már várja azt. A tapasztalatunk azonban nem ez.

2020-06-04 17 óra A füles fotel az a hely, ahova ha bekucorodunk, elgondolkodhatunk a világ folyásán.
A füles fotel az a hely, ahol mellénk ülhet az unokánk, és mesélhetünk neki mindarról, ami szép és jó a világban. amit érdemes továbbadni.
Ebben az első műsorban, hogy egy kicsit megismerhessenek minket a hallgatók, azt kutatjuk, mit szeretünk a körülöttünk lévő világban. Mit szeretünk rajta annyira, hogy érdemesnek tartsuk azt továbbadni. Persze, sok ilyen dolog van. Megpróbáljuk felvázolni, mitől lesz számunkra fontos, szerethető valami.

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár hét esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán