A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Budapest

• Hallihó Budapest • Csütörtök • 12:00-14.00 •

2020-04-02 12 óra
2020-04-02 13 óra
A mai nehéz időkben jól esik egy kis vidámság, halgassuk meg újra a február hatodikai adást, amelynek vendégei: Mikó István Jászai Mari-díjas színművész, rendező, zeneszerző, érdemes művész és Bartucz Edina idegenvezető voltak.
A műsorban szó esett arról, hogy milyen külfödiként Budapesten élni, miről mesélnek a budapesti téglák, s milyen rejtett, az útikönyvekben nem szereplő értékeket mutat meg egy idegenvezető vendégeinek.
Szó volt még a Kaláka együttesről, a Beatlesről, Napoleonról, Svejkről, a Körszínházról, Turay Idáról, Kabos Gyuláról, Hyppolitról, és arról is ki volt Wabitsch Lujza.

( A 2020.02.06-i adás ismétlése )


2020-03-26 12 óra
2020-03-26 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Szeretett városunk, Budapest most kihalt, a szokásos nyüzsgés eltűnt az utcákról. Kevesebb a jármű, ritkán jár a busz, a villamos, azok is csaknem üresen. Az emberek egymástól távolságot tartva sietnek a céljuk felé, sokakon maszk, a kirakatok előtt nem áll meg senki. A Halihóban Grosschmid Péter ezért most ismétléssel jelentkezik. A város egyik legforgalmasabb terén álltunk, és ennek kapcsán beszélgettünk Jászay Mariról, Szent Istvánról, Lipót császárról és Eiffelről, de szó esett Balassi Bálintról és Marx Károlyról is. Legát Tibor és Kovács Tamás segítségével megismerkedtünk a városi tömegközlekedés múltjának néhány érdekességével is.

( A  2019.09.12-i adás ismétlése )

2020-03-19 12 óra
2020-03-19 13 óra
Halihó Budapest - Saly Noémi

A műsor első felének vendége Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója, az OSZK Kiadó igazgatója, akivel arról beszélgetek, hogy mi mindent csinál egy nemzeti könyvtár, mire van szüksége a normális működéshez, mi mindent nem lát az ovasó abból, ami a falak mögött történik.
A második részben Viczián Zsófia társadalomtörténész, néprajzos, tanár lesz a beszélgetőtársam, akinek nemrég jelent meg Budapesti fák címmel nagyon érdekes és szép könyve. Alcíme - Kéregbe zárt történelem - jelzi, hogy korántsem a botanika felől nézi a dolgot...


( A 2019.12.12-i adás ismétlése )

2020-03-12 12 óra
2020-03-12 13 óra
Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Azért nem teljesen állt meg az élet a fővárosban, bár a koronavírus nagyon megkeseríti az életünket. Foglalkozunk is vele, dr. Komáromi Zoltánt arról kérdezzük, hogy a budapesti háziorvosok megkaptak-e minden segítséget ahhoz, hogy a hozzájuk forduló, a járvány tüneteit tapasztalókat kellőképpen el tudják látni.
De előtte szó lesz arról is, hogy vajon kell-e nekünk dugódíj, illetve, hogy ez ügyben szükség van-e népszavazásra. A vendég Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.
Lesz pesti humor is, Földes Péterrel, azt bizonyítjuk majd, hogy a pestiek a legnehezebb időkben sem veszítik el a humorérzéküket.
A hónap embere ezúttal többes számban: a hónap emberei a tűzszerészek, akik nemrégiben ismét két világháborús aknagránátot hatástalanítottak, mint mindig, életük kockáztatásával. Dr. Markovics Zita főhadnagy, a tűzszerész alakulat megbízott kommunikációs vezetője a beszélgetőpartnerünk.
Lesznek még fővárosi hírek kis trollkodással, valamint kulturális ajánló Szerényi Gáborral.
Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván
Hangmester: Mohácsi Miklós

2020-03-05 12 óra
2020-03-05 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A március 5-i adásban megemlékezünk arról, hogy 70 éve 1950-ben alakították ki Nagy-Budapestet, a fővároshoz csatolva 7 megyei várost és 16 nagyközséget. Vendégeink így ma a "külső kerületekből" érkeznek: Vitkay Katalin, a Budapesti Városvédő Egyesület (BVE) alapító ügyvezetője, aki negyed századon keresztül összefogta és vezérelte az egyesület működését, Rákoshegyről, és Szigeti Zoltán egyetemi tanár Budafokról.

A műsorban szó fog esni a BVE alapításáról, első 25 évéről 1983- tól, s arról hogy ma is tevékenykedik az egyesület. Az Andrássy úti utcatábla cserékről, kandeláber rekonstrukcióról, s Gresham palota Kossuth ablakáról is.
Beszélni fogunk Bartók egykori lakhelyéről, ami ma a Rákoshegyi Bartók Zeneháznak ad otthont, s az itt született remekművekről is.
A "Rákosokon" számos más érdekes látnivaló, kulturális helyszín is található, néhányról ezek közül is szó lesz.
Budafok szinte önálló kisvárosként, s egyben bor- és pezsgőfővárosként létezik ma is a fővároson belül, s akár többnapos programot is kínál az odalátogatóknak. Történelmi főutcája mentén kastélyok és borházak, patinás pincék sorakoznak, egyikükben egy óriási, díszes hordó is megtekinthető.
A barlanglakás kiállítóhelyen egy archaikus életformába nyerhetünk bepillantást, de ha kedvünk tartja cápák vagy rózsák között is sétálhatunk.

2020-02-27 12 óra
2020-02-27 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Ha csütörtök dél, akkor jó ebédhez szól a Halihó Budapest! Ezúttal Grosschmid Péter és vendégei beszélgetnek, egy újabb közlekedési csomópont - a sokat látott Fővám tér - kapcsán mindenféléről, ami erről eszükbe jut. Tömegközlekedés-történeti sorozatunkban most a villamosé a főszerep, de szó lesz egy volt brit miniszterelnökről, a Szabadság-híd építéséről, egy tengeri emlősről és sok minden másról. Ismerkedjenek Budapest titkaival Legát Tibor és Kovács Tamás segítségével csütörtökön 12.00-tól 13.55-ig.

( A 2019.11.21-i adás ismétlése )

2020-02-20 12 óra
2020-02-20 13 óra
Halihó Budapest - Saly Noémi

A Halihó, Budapest február 20-i adásában Saly Noémi első vendége Le Marietta, a főpolgármesteri hivatal részvételiségért felelős főtanácsadója, a Járókelő.hu honlap alapítója. Mi a csuda ez a "részvételiség"? Hogyan szólhatnak bele hasznosan a civilek a város életének alakulásába, alakításába? Felelősei vagy csupán elszenvedői vagyunk annak, ami körülöttünk történik? Mit tehetünk, mit tegyünk, mit ne tegyünk?
A második vendég Hamvas Levente Péter, az erzsébetvárosi Erőművház igazgatója, tanár, irodalmár, akivel azért beszélgetünk, mert a Hernád utcai iskola negyedik emeletén február 20-án délután nyílik Budapest első állandó mozitörténeti kiállítása. A Pesti Mozi emléket állít azoknak az erzsébetvárosi és más budapesti kis és nagy moziknak, amelyek ma már nem léteznek, vagy rájuk se lehet ismerni. Emlékezzünk - de hogyan? Nosztalgia? Helytörténet? Szakmatörténet?

2020-02-13 12 óra
2020-02-13 13 óra
Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! A déli harangszó idején kezdődik a két órás műsor, ami a fővárosról szól ugyan, de nemcsak fővárosiaknak. Merthogy talán senkinek sem közömbös, hogy hol tartunk a Római parti gát dolgában, elkezdődik-e végre a munka, és milyen lesz a part, amikor végre birtokba vehetik a Duna szerelmesei.
Földes Péter újságíró, a valaha volt Ludas Matyi munkatársa a Pesti humor rovatban ezúttal Hajnal Csabára, a kamu olvasói levelek írójára emlékezik.
Szabó Simon színész, rendező a budapesti piacok hírnökeként a Fény utcai piacon járt, és farsang lévén egy nagyon jó kis csöröge fánk recepttel ajándékozza meg a hallgatókat, és eladókkal, vevőkkel beszélgetett arról; hogy jogos-e félreverni a harangokat a piac jövőjével kapcsolatban. A Piaci hírnök rovat ezúttal azzal bővül, hogy az illetékeseket is megkérdezzük, ők milyennek látják a helyzetet, és milyen döntések várhatók a piac sorsáról.
A hónap embereként a Budapest Építészeti Nívódíj múlt évi értékelésének nyertese, a régi budai városháza műemléki rekonstrukciójának felelős tervezője, Szabó Levente építész lesz a vendégünk.
Végül Szerényi Gáborral néhány friss budapesti hírrel és kulturális ajánlóval búcsúzunk.
Műsorvezető szerkesztő: Frank Iván
A technikát Soltész Miklós tartja kézben.

2020-02-06 12 óra
2020-02-06 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei: Mikó István Jászai Mari-díjas színművész, rendező, zeneszerző, érdemes művész és Bartucz Edina idegenvezető
A műsorban szó fog esni arról hogy milyen külfödiként Budapesten élni, miről mesélnek a budapesti téglák, s milyen rejtett, az útikönyvekben nem szereplő értékeket mutat meg egy idegenvezető vendégeinek.
Szó lesz még a Kaláka együttesről, a Beatlesről, Napoleonról, Svejkről, a Körszínházról, Turay Idáról, Kabos Gyuláról, Hyppolitról, és arról is ki volt Wabitsch Lujza.

2020-01-30 12 óra
2020-01-30 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Halihó Budapest! Négy műsorvezető, négy különböző érdeklődési terület. Most Grosschmid Péter, akinek a hobbija a városi közlekedés, a Széchenyi teret és környékét veszi célba. Vendégeivel a tér és a környékbeli utcák névadóiról, a Lánchídról, a Duná2ról beszélget. Szóba kerülnek villamosok, buszok és hajók is.

2020-01-23 12 óra
2020-01-23 13 óra
Halihó Budapest - Saly Noémi

Saly Noémi első vendége Ferkai András építész, építészet-történész, akinek a napokban jelent meg gyönyörű könyve a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepről. Szó lesz arról, mettől-meddig Bauhaus a Bauhaus, miért nem jutott világhírre ez a telep, kik voltak az építészei és kik a lakói - a könyv ugyanis abban a tekintetben is úttörő, hogy őket is feltérképezi. Mit gondoljunk a műemlékvédelem és modern építészet viszonyáról?
A műsor második részében Kukorelly Endre író lesz a vendég, aki újjáalapította a régi, híres Baumgarten-díjat, ennek is a napokban volt az átadója. Miért fontos egy független irodalmi díj, miből éltek az írók hajdanán, és miből élnek manapság? Kik lettek az első díjazottak? Az irodalom hétköznapjai és mélyrétegei, hatalom, szabadság és szolidaritás...

2020-01-16 12 óra
2020-01-16 13 óra
Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Találkozzunk csütörtökön, 12-14 óráig, érdemes lesz! Megtudhatjuk Ürge Vorsatz Diana klímakutatótól, hogy szükséges volt-e Budapesten kihirdetni a klímavészhelyzetet, meg, hogy mi a dolgunk ezzel kapcsolatban nekünk, budapesti polgároknak. Folytatjuk Földes Péterrel a Pesti humor sorozatunkat, ezúttal a Ludas Matyi szatirikus hetilap Árkus József főszerkesztő nevéhez fűződő korszak történetével, majd újra egy aktuális fővárosi hír nyomába eredünk, nevezetesen a mindannyiunk szívéhez közelálló Lánchíd sorsa felől érdeklődünk Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnökétől.
Szabó Simon rendező, színész Piaci Hínökként a Vámház körúti nagycsarnokba látogatott, alapanyagokat keresve egy jó kis kocsonya elkészítéséhez, majd Kukorelly Endre költő, író számol be egy friss fővárosi eseményről, nevezetesen, hogy délelőtt 10-kor átadták a Gundel étteremben az általa alapított Baumgarten irodalmi emlékdíjat.
Végül Szerényi Gábor kollégámmal friss budapesti hírekkel és kulturális programajánlóval búcsúzunk a hallgatóktól
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
A hangtechnikát Soltész Miklós igazgatja

2020-01-09 12 óra
2020-01-09 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

A műsor vendégei: KISS Ilona Munkácsy-díjas grafikus, művészkönyvek alkotója és Bendzsel Miklós a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának 19 éven át volt elnöke, "gondolat-olvasó és kép-író".

A műsorban sok szó fog esni a Dunáról, többek között egy kalandos hajóút és egy készülő kiállítás, valamint egy nemrégen megjelent könyv kapcsán is.
Számos jeles költőt is megidézünk, akik műveikben szóltak a városhoz való kötődésükről.
Elgondolkodunk azon, hogy a verbális pesti humor mellet létezik Budapesttől inspirált képi humor is.
Néhány érdekes könyvre is felhívjuk a figyelmet, amelyek nem a megszokott módon mutatják be városunkat felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.
Felhívjuk a figyelmet a legutóbbi évtized néhány különösen jól sikerült épületére, köztük olyanokra is, ahol egy hajdani ipari épület kapott, értékei megtartásával, a rárakódott rétegek kibontásával, új, korszerű funkciót.

2020-01-02 12 óra
2020-01-02 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Az új év első Halihója Grosschmid Péterrel és vendégeivel. A mai tér a Körtér. Móricz Zsigmond. A környék tele irodalommal: Karinthy, Kosztolányi, Kisfaludy Sándor, a Hadik kávéház. Az adás különlegessége, hogy az egyik meghívott vendég a Halihó Budapest egy másik műsorvezetője, Gács János, aki egész életében a Körtér mellett lakott, és minden szögletét a saját tenyerénél is jobban ismeri. A másik vendég a visszajáró Legát Tibor, számos, a fővárosi tömegközlekedésről szóló könyv szerzője. Hallgassák, a Halihó Budapestet csütörtökönként 12 órától.

2019-12-26 12 óra
2019-12-26 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter


Halihó, Budapest! A várost közlekedése, utcái, terei, az azokon és azok alatt futó járművek tartják lüktetésben. Csütörtökön 12-től 2-ig gurulunk, csattogunk, sétálunk. Szó lesz vasútról és lovakról, beszélgetünk Blaha Lujzáról és a róla elnevezett tér környékéről, utána pedig egy kicsit repülni is fogunk. Várja Önöket Grosschmid Péter és beszélgetőtársai: Legát Tibor és Somogyi-Tóth Gábor.

( A 2019.10.03-i adás ismétlése )

2019-12-19 12 óra
2019-12-19 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

 Ha csütörtök dél van, akkor a rádióban szól a Halihó, Budapest! Négy műsorvezető, négyféle terület. Ha Grosschmid, akkor valami közlekedéssel kapcsolatos dolog, meg egy érdekes városi csomópont és a környéke. Ezúttal a Kálvin tér, Pest egyik legforgalmasabb tere már vagy 150 éve. A városkapu a Kecskeméti utca végén a szénapiacra nyílt, a szomszédban álló Nemzeti Múzeum látta az 1848-as forradalom kitörését, itt készült az első fotográfia Pestről, innen indult az első lóvasút Újpest irányába és itt döcögött keresztül az első igazi pesti villamos. Szó lesz az újabb villamosokról, a tér névadójáról és még Kodály Zoltánról is. Aki figyel, megtudhatja, mit ábrázol az aluljáró színes mozaikja, és hol őrködik a kőbe zárt macska a tér alatt. Meglepetésvendégek telefonon és talán személyesen is.

2019-12-12 12 óra
2019-12-12 13 óra
Halihó Budapest - Saly Noémi

A műsor első felének vendége Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója, az OSZK Kiadó igazgatója, akivel arról beszélgetek, hogy mi mindent csinál egy nemzeti könyvtár, mire van szüksége a normális működéshez, mi mindent nem lát az ovasó abból, ami a falak mögött történik.
A második részben Viczián Zsófia társadalomtörténész, néprajzos, tanár lesz a beszélgetőtársam, akinek nemrég jelent meg Budapesti fák címmel nagyon érdekes és szép könyve. Alcíme - Kéregbe zárt történelem - jelzi, hogy korántsem a botanika felől nézi a dolgot...

2019-12-05 12 óra
2019-12-05 13 óra
Halihó Budapest - Gács János

Csütörtöki adásunk vendége Montskó Éva az „Alapítvány a Budapesti Állatkertért” elnöke lesz, akitől többek között megtudhatjuk, miért érdemes télen is felkeresni az Állatkertet, hogy melyek egy állatkerti állatot örökbefogadó szülő jogai és kötelességei.

Képet kaphatunk arról is, milyennek látta egy fiatal gyorskorcsolyázó a hetvenes évek Észak Koreáját.

Mivel másik meghívottunk, Rodics Katalin hivatali kötelességei miatt nem tud eljönni a műsorba helyette a házigazda fogja elmondani miért nincs itt, s hogy mi volt a szerepe hazánk képviselőinek a bálnák megmentésében.

Szó fog esni Zugló vonzerejéről és különleges látnivalóiról, s arról is, megterem–e a tea Magyarországon.

Természetesen nem marad el a szokásos kulturális ajánló sem.

2019-11-28 12 óra
2019-11-28 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Csütörtök, 12 óra. Jó ebédhez szól a… Halihó Budapest!
Nahát! Ez a címe a műsorvezető dohogásának, amit rögtön a szignál és a felkonferálás után hallhat a kedves hallgató.
Ráday Mihály, civilben városvédő, aki a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Közlekedési Bizottságának a tagja, szerdán részt vett a Fővárosi Közgyűlés ülésén. Első kézből elmondja majd az élményeit, beszélünk még vele a Városliget projektről, budapesti szobrokról, kicsit még az atlétikai csarnok ügye is szóba kerül.
Földes Péterrel, aki a rendszerváltozás után méltánytalanul megszüntetett Ludas Matyi hetilap munkatársa volt, arra emlékezünk, hogy hogyan támadt fel a humor a pesti utcán a háború után, a még füstölgő romok között.
A hajdani legendás Piramis együttes nem kevésbé legendás énekese, Révész Sanyi nemrégiben vehette át a budapesti Pro Urbe díjat. Gratulálunk neki, és megkérdezzük, mi fűzi őt leginkább a fővároshoz.
A szintén legendás Petőfi Csarnoknak ma már csak hűlt helye van a Városligetben. Egy könyv emlékezik meg az első nyolc évéről Petőfi csarnok – Ifjúsági kultúra és szabadidő politika címmel. Erről beszélgetünk Nádor Katával, a csarnok valamikori igazgatóhelyettesével.
Lesz még kicsit trollozó tallózás a legfrissebb budapesti hírek között, és kulturális ajánló Szerényi Gáborral.
Mindez két órában.
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
Aki a műsort keveri: Soltész Miklós


2019-11-21 12 óra
2019-11-21 13 óra 
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Ha csütörtök dél, akkor jó ebédhez szól a Halihó Budapest! Ezúttal Grosschmid Péter és vendégei beszélgetnek, egy újabb közlekedési csomópont - a sokat látott Fővám tér - kapcsán mindenféléről, ami erről eszükbe jut. Tömegközlekedés-történeti sorozatunkban most a villamosé a főszerep, de szó lesz egy volt brit miniszterelnökről, a Szabadság-híd építéséről, egy tengeri emlősről és sok minden másról. Ismerkedjenek Budapest titkaival Legát Tibor és Kovács Tamás segítségével csütörtökön 12.00-tól 13.55-ig.

2019-11-14 12 óra
2019-11-14 13 óra Halihó Budapest - Saly Noémi

Saly Noémi vendégei a Halihó, Budapest csütörtök déli műsorában: König Tamás építész és a jövő szombati Járatlan utakon fesztivál három előadója: Berec Andi, Szilasi Ildikó és Horváth Gyula.

König Tamás egyebek között arra a látszólag egyszerű kérdésre próbál válaszolni, hogy mit is csinált régen, és mit csinál a 21. században egy építész, de részletesebben is kénytelen lesz mesélni a Rumbach-zsinagóga felújításának örömeiről és nehézségeiről.

A Járatlan utak vándorai közül a két női vendég nagyon távoli vidékekre kalandozott: egyikük ráadásul három kisfiával, ami nem feltétlenül könnyíti meg a Csendes-óceán szigetvilágának meghódítását. Másikuk nemcsak turistaként, de antropológusként is kívül-belül megismerte Szenegált. A trió férfitagja még nem merészkedett ennyire messzire, de nehezített pályán harcol: ő két mankóval járta, járja végig gyalog és biciklin az Országos Kéktúra útvonalát.

2019-11-07 12 óra
2019-11-07 13 óra 
Halihó Budapest - Gács János

Csütörtöki adásunkban a Ménesi úti "mini múzeumi negyedbe" kalauzoljuk el hallgatóinkat. Megismerkedhetünk Medgyaszay István és Molnár c. Pál unokáival, akik évtizedek óta nagy gonddal ápolják nagyapáik emlékét, és a művészek egykori lakhelyén, ahol maguk is laknak, az érdeklődőknek is bemutatják a jeles építész és a híres festő munkásságát, és még sok egyéb figyelemre méltó művészeti alkotást is.

Szó fog esni az említetteken kívül más képzőművészek leszármazottainak értékőrző aktivitásáról is.

Meghallgathatjuk hogyan szól egy igazi bakelitlemez, s hogy amit ma így hívnak, az valójában nem bakelit, hanem vinil.
Eláruljuk milyen programokat kínál Budapest szerelmeseinek a "Budastep" sétaszervező cég, amely a borkedvelőkre is gondol.

2019-10-31 12 óra
2019-10-31 13 óra
Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest!
Hamarosan összeülhet a főváros közgyűlése, és tanúi lehetünk majd annak, hogy a kampányban meghirdetett programok megvalósítása elindul-e a maga útján. A csütörtöki adásban még csak a tervezett programokról beszélgetünk a budapesti hajléktalanokkal kapcsolatban Aknai Zoltánnal, a Menhely alapítvány igazgatójával.

Vendégünk lesz még Földes Péter, a valaha volt Ludas Matyi szatirikus hetilap munkatársa.

Ismét jelentkezik a Piaci Hírnök rovatunk Szabó Simon filmrendező színész közreműködésével.

Müller Péter Sziámi, akivel a 29-i nagysikerű Élethű koncertjéről beszélgetünk, valamint ismét lesz kulturális ajánlat, amiben Szerényi Gábor lesz majd segítségünkre.

Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
A keverőpultnál: Biczó Tamás

2019-10-24 12 óra
2019-10-24 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Csütörtökön ismét Halihó, Budapest!
Utcákról, terekről, közlekedésről lesz szó, és sok mindenről, ami ezekről eszünkbe jut.
A kiindulópont ezúttal Budán van, a Szent Gellért téren. Szó esik majd a Dunáról, egy forróvizű forrásról, egy templomról, egy szállodáról, egy régen élt püspökről, boszorkányokról és vízre szálló repülőgépekről. Hallgassák Grosschmid Pétert és vendégeit csütörtökön 12-től 2-ig.

2019-10-17 12 óra
2019-10-17 13 óra
Halihó Budapest - Saly Noémi

A műsor első felében Körner András Amerikában élő építésszel beszélgetek, aki szakácskönyvek és magyar zsidó életmódtörténeti tanulmányok után Költők a kabaréban címmel jelentetett meg egy újabb nagyszerű kötetet. Mi vitte rá? Mitől volt más a pesti kabaré, mint mondjuk a párizsi vagy a berlini? Mit keresett ott a magyar irodalom színe-java?

Második beszélgetőtársam az I. kerület új polgármestere, V. Naszályi Márta, akivel nem politikáról fogok társalogni, hanem az élet igazi, nagy kérdéseiről: nőnek, anyának lenni a mai Budapesten, hivatással élni, és nap mint nap alakítani, jobbá tenni a világot.

2019-10-10 12 óra
2019-10-10 13 óra Halihó Budapest - Gács János


Csütörtöki vendégei Götz Eszter a Magyar Építőművészet c. folyóirat olvasószerkesztője, és Maczó Balász muzeológus a „Miénk a Ház!”városi sétaszervező társaság vezetője.
A műsorban szó fog esni Újlipótváros modern építészetéről, a Népszínház utca történetéről, a Moszkva tér kialakulásáról, és Cserépfalvi Katalinról, a híres könyvkiadó lányáról is.

Beszélgetünk a plázák lassú visszaszorulásáról, a helyi értékvédő civil szervezetekről és a felnőtt mozgásparkokról is.
Mint minden adásban, ezúttal is felhívjuk a figyelmet a hét legaktuálisabb budapesti kulturális eseményeire is.

2019-10-03 12 óra
2019-10-03 13 óra
Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Halihó, Budapest! A várost közlekedése, utcái, terei, az azokon és azok alatt futó járművek tartják lüktetésben. Csütörtökön 12-től 2-ig gurulunk, csattogunk, sétálunk. Szó lesz vasútról és lovakról, beszélgetünk Blaha Lujzáról és a róla elnevezett tér környékéről, utána pedig egy kicsit repülni is fogunk. Várja Önöket Grosschmid Péter és beszélgetőtársai: Legát Tibor és Somogyi-Tóth Gábor.

2019-09-26 12 óra
2019-09-26 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván

Halihó Budapest! Hogyan gyűjtsük a zöldhulladékot mi budapestiek a város zöldövezeteiben, mi a sorsa a begyűjtött zöldhulladéknak, hogy készülnek a télre azok, akiknek rendben kell tartaniuk a várost? Vendégünk: Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörű Nonprofit Részvénytársaság, rövidítve: FKF, pestiesen: Főkefe kommunikációs munkatársa. Milyen most Hold utcai Belvárosi piac, lehet-e még piacnak tekinteni egyáltalán? Helyszínről tudósít Szabó Simon színész, rendező, mostantól a Halihó Budapest piaci hírnöke.
Szubjektív kiválasztás alapján nálunk a hónap embere Antony Gall, ausztrál származású, Budapesten letelepedett Ybl díjas építész, tőle megtudjuk, miért éppen Budapestet választotta, illetve milyen a város egy „ideszakadt” építész szemmel, és mennyire élhető, szerinte.
Szintén szubjektív a kiválasztás, az év egyik kiemelkedő kulturális eseménye volt Budapesten Koncz Zsuzsa koncertje a Papp László arénában. A legendás énekesnőtől megtudjuk majd, hogy mi mindenre készül még ebben az évben, és láthatja-e mostanában a budapesti közönség.
Lesz még tallózás a legfrissebb hírek között, és kulturális ajánló. Mindez két órában.
Szerkesztő műsorvezető: Frank Iván
A műsort keveri: Soltész Miklós

2019-09-19 12 óra
2019-09-19 13 óra Halihó Budapest - Gács János

Az adás vendégei: Dr. Buza Péter a Budapest folyóirat főszerkesztője, másodszori újraindítója

Elek Lenke a szerkesztőbizottság tagja a MUOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának Elnöke.

Szó esik majd a Budapest új folyamának másfél évtizedes történetéről, és a legújabb, szeptemberi szám néhány érdekes cikkéről.

Megtudjuk miért alakult és mit csinál a Kadarka Kör, s hogyan sikerült a Jókai kertben újjáéleszteni a híres „Budai Vörös” bort.

Mivel a szüreti időszakban vagyunk egyéb boros témák is szóba kerülnek majd, valamint közelmúlt és a következő napok fontosabb eseményei úgyszintén.

Szó lesz még a Hegyvidék cukrászdáiról, és az éjszakai libegős sétáról is.

2019-09-12 12 óra
2019-09-12 13 óra Halihó Budapest - Grosschmid Péter

Budapest világváros, világvárosi közlekedési hálózattal. Van villamos, busz, metró, sikló, hajó, troli, libegő. De hogy volt ez régen? Visszamegyünk a kezdetekhez, beszélgetünk róla, hogy mivel közlekedtek felmenőink egy pár száz évvel ezelőtt, hogyan alakult ki a város tömegközlekedése, amikor még nem is volt Budapest, csak Pest és Buda, na és persze Óbuda. Aztán kiválasztunk egy villamosmegállót, és körülnézünk a környékén, végül pedig sétálunk egy jót egy profi sétavezetővel. Beszélgetőpartnereim Legát Tibor újságíró és Kovács Tamás tájépítész. A kedves hallgatókat várja Grosschmid Péter csütörtökön 12.00-14.00-ig a Rádió Bézsben.

2019-09-05 12 óra
2019-09-05 13 óra Halihó Budapest - Frank Iván, Gács János, Grosschmid Péter

A Radio Bézs folyamatos megújulásának legújabb állomása: szeptember első csütörtökjén és azt követően minden héten ezen a napon 12 - 14 óra között indul "Halihó Budapest" című műsorunk.Bízunk abban, hogy mostantól a hetek közepén sem fogunk csütörtököt mondani, hanem beszélünk a magyar főváros múltjáról, jelenéről és amennyit megtudunk, jövőjéről - legyen szó épületekről, közlekedésről, az ezerszínű kultúra megjelenési formáiról, piacokról és üzletekről, romkocsmákról vagy Michelin csillagos éttermekről, lakásokról, üzletekről és természetesen az ittlakókról, a főváros polgárairól.

Az újabb szakmai felmérések szerint Budapest Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.Internetes rádiónk új műsora méltó témának gondolja a várost - és igyekszik bemutatni a világnak.

Az első műsor afféle hangos szerkesztőségi értekezlet, a leendő műsorgazdák terveiről, témáiról és segítőikről beszélnek.A mai vendégek a "belsős szerkesztők":
Frank Iván, Gács János, Grosschmid Péter Péter
, akik vetésforgóban készítik majd a műsort, de a névsor még nyitott, nagyon számítunk pl. a műfajban márkanévnek számító Saly Noémi részvételére. Ennyi a kulisszák mőgül, a többit - a lényeget - mától csütörtökönként délben a Radio Bézsben hallhatják.

Szerintünk érdemes. 

Kovalik Márta díj

Kedves Barátaim!
 
Szeretnék megosztani Veletek két nagyon jó és szép hírt. 
 
Megünnepeltük a BÉZS Rádió működésének 5 éves évfordulóját. Ehhez itt is hadd gratuláljak Fodor Jánosnak, a Rádió lelkének és motorjának az egész kuratórium nevében! További sok évnyi sikeres működést kívánunk!
 
Az ünnepséget a Király u. 11. szám alatt található K11 Művészeti és Szabadidő Központban szervezte meg János, nagyon szépen és mívesen. Sajnos, akinek igazán ott kellett volna lennie, megbetegedett. Így Talyigás Kati nem volt személyesen jelen, hogy megtudja, hogy Ő kapta idén a Kovalik Mártáról elnevezett vándordíjat.  Fodor János nagyon szép szavakkal emlékezett meg a névadóról, s az első két díjazottról, Bojár Gáborról és Vekerdy Tamásról. Azt is elmondta, hogy egy névtelen adakozó lehetővé tette, hogy a vándordíj egy másolata ott maradhasson a díjazottnál is a következő 5 évben.  Majd felhívta a színpadra a díj alkotóit, Formanek Zuzsát és Bedécs Kristófot, kezükben a díjjal. Talyigás Katalin távollétében pedig engem ért az a megtiszteltetés, hogy átvehettem tőlük a nagyon szép üvegalkotást, ami talán a leszálló Nikére emlékeztet leginkább, de mindenképpen a szárnyalásról, a repülésről, az alkotásról szól - azon kívül, hogy nagyon szép, légies!  
 
Gratulálunk, Talyigás Katalin! 
 
Hegyesi Gábor
Szociális Innovációs Alapítvány 
a Kuratórium elnöke
 

 

 >>>

Vintage

 
Faragó Judit
 

Amerikai weblapot küldött át egy barátnőm, ahol mindenféle régi cuccot gyűjtenek, vásárolnak és bocsájtanak aukcióra. Köztük a hetvenes-nyolcvanas évek kedvelt háztartási cikkét, a fehér alapon mintás pirex-edényeket. Barátnőm jól gondolta, hogy a mi háztartásunkban még lehet ilyesmi. Valaha neki is megvolt az amerikai lapon hirdetett, a műfajban legdrágábbra tartott 4 részes, kerek, kékmintás, de sajna, mind elfogyott. Remélte, nekem van.

Hát, ha a kékmintás nem is, de a virágos és gyümölcsös egy-egy darabja tényleg megvan, sőt, a nagy ovális is. Ez utóbbit volt a legnehezebb előbányászni, de megtettem, mert ez mutatkozott a legnagyobb kincsnek. Lelkesen mutattam háztartásom konyhafőnökének, aki kissé rezignáltan kérdezte, megnéztem-e a leletet. Meg. Csak nem jól. Az óriás ovális – amivel csaknem 10 ezer dollárt kereshettem volna, minta nélküli hófehér volt, van. Fel lettem világosítva, hogy a mintás réges régen eltört, helyette lett a fehér, még a fedő, mindkét fedő, a fehér és az üveg is illett rá. Csalódásom leírhatatlan: hogy hogy nem vettem észre. Nem, mert nagy edényben nálunk a konyhafónök főz, kezemben sem volt, legfeljebb mosogatáskor, akkor meg nem a mintára szoktam ügyelni.

Meg egyébként is. Az a helyzet, hogy nagyon utáltam ezeket a mintásakat. Nem az én ízlésem szerintiek voltak, Anyámnak vettem ajándékba, neki kellett, hogy tetsszen. Tetszett is. De megörököltem. Sose voltak szettben, gondoltam, legyen ilyen is meg olyan is, a változatosság – legalább engem – gyönyörködtet. Az örökség bumeráng volt. Meg most egy kis méreg: ha nagyvonalúbb vagyok, ha megveszem az egész szettet – nagyon jól jönne – kinek nem - 10 ezer dollár vagy 12 ezer. Így ennyivel maradtam szegényebb. Pár dollárért azért ezeket is elkótyavetyélhettem volna, de annyit nem ér.

Ha már a pénztárcámat nem, legalább a tudásomat gyarapítottam. Az akció és az aukció vintage címen van hirdetve. 1975-82-84-es gyártású edényekre. Bevallom, kissé csalódtam, keserű volt az idő múlására gondolni, 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:
Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Nincs türelme a hosszú regényekhez?  Olvasásra biztatjuk, de megértjük, ha mostanában nincs kitartása a hosszú olvasmányokhoz.  A helyes választ beküldők között a 21.Század Kiadó könyvét, Philip Roth Düh című kisregényét sorsoljuk ki.  

 >>>