A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Bródy Andrea

Fogorvos vagyok, tanár, és minden más. OKJ-s kutyakiképző, nagymama és egy csapat kutya meg egy nagydumás papagáj gazdája. Voltam lótulajdonos, kutya-nevelőszülő a Kutyával az Emberért Alapítványban, kutyakozmetikus tanuló, volt wEbáruházam és wEbmagazinom is benne, és voltam sokszor riportalany is mindezek kapcsán. Annak talán nem a legrosszabb, legalábbis ezt mondták a megkönnyebbült műsorvezetők, viszont a rádiózásban igazi kezdő vagyok. De a név kötelez, remélem, szorult belém némi képesség, és egy szórakoztató kutyás – állatos műsorral csatlakozhatom a Rádió Bézs műsorvezetőihez. 

Történetek, tanulságok, tanácsok, beszámolók, emberek és állatok a hetenként jelentkező Ebóra című műsorban! 

Eb-ben az órában válaszolni is próbálunk, ha kérdeznének. radiobezs@gmail.com. A jelige legyen, mondjuk Ebóra!!!!

• Eb-Óra • Kedd 17:00-18:00 • 2 Hetente

2019-02-12 17 óra Mai vendégem Bíró Zsófi, aki 1997 óta agilityzik., A sport iránti szenvedélye életmóddá fejlődött fel. Sikeres versenyzése a legmagasabb dobogókra röpítette, így edzőként majd később bírói pályafutása révén bejárta a világot. Tartott edzéseket a Fuji lábánál és kenguruk társaságában is, bírálatai az Európa Openig, illetve földrajzilag Chilébe is elröpítették. A backpacker életmód kutyákkal is lehetséges, s bár a távolabbi tájakra most jellemzően online érnek el a pályarajzai, a tavaly született babájával együtt is kutyás életmódot folytat. Ma elmeséljük, mi is az az agility, és miért válhat szenvedéllyé, ha egyszer valaki kipróbálja Zsófi edzését.

( A 2019.01.22-i adás ismétlése )

2019-01-29 17 óra A mai műsor főszereplője a Hortobágyi Madárpark -  Madárkórház Alapítvány. Vendégünk Dr Déri János, a park alapítója és vezetője, aki a madarak - és nem egyszer más állatfajok - megmentésére tette fel az életét. Kezdetben a saját háza lényegült át madárispotállyá, a megmentett sas a kád szélén üldögélt, és nagyon megkedvelte a sok látogatót, annyira, hogy a vakuvillogásra rögtön a finom falatokat kezdte keresni - mivel így díjazták, ha szépen pózolt. Ma már mindenhonnan érkeznek az azóta nemzetközi hírnévre is szert tett madárkórházba a sérült vagy mérgezett madarak, és a környékbeliek akkor is Déri doktort hívják segítségül, ha kocsiba zárt, hőguta szélén járó kutyát vagy elárvult sünbabát  találnak.

2019-01-22 17 óra Mai vendégem Bíró Zsófi, aki 1997 óta agilityzik., A sport iránti szenvedélye életmóddá fejlődött fel. Sikeres versenyzése a legmagasabb dobogókra röpítette, így edzőként majd később bírói pályafutása révén bejárta a világot. Tartott edzéseket a Fuji lábánál és kenguruk társaságában is, bírálatai az Európa Openig, illetve földrajzilag Chilébe is elröpítették. A backpacker életmód kutyákkal is lehetséges, s bár a távolabbi tájakra most jellemzően online érnek el a pályarajzai, a tavaly született babájával együtt is kutyás életmódot folytat. Ma elmeséljük, mi is az az agility, és miért válhat szenvedéllyé, ha egyszer valaki kipróbálja Zsófi edzését.

2019-01-15 17 óra Mai vendégem Miklósi Bernadett, akinek kutyák iránti olthatatlan és csak növekvő lelkesedését kislány kora óta ismerem. Azóta biológus és etológus lett, követve édesapja nyomait, de van már saját kutyaiskolája is, ahol a képzést a tudomány legfrissebb eredményei alapján végzi, és ahol a tanulni vágyó kutyagyerekek és gazdáik többféle vizsgára is készülhetnek. Új év, új fogadalmak, elindítunk az Eb-órán belül egy új rovatot is, ahol állatokkal kapcsolatos érdekes hírekről és hitekről lesz szó, valódiakról és legendákról, amiket megpróbálunk majd kicsit körüljárva igazolni vagy megcáfolni.

2019-01-08 17 óra Mai vendégeim hosszú évek óta önkéntesek az állatkertben, ahol legfontosabb feladatuk, hogy megóvják az állatokat  a nem megfelelően viselkedő látogatóktól. De nem csak ezt csinálják igazi szenvedéllyel, mindkettőjüknek más elfoglaltságaik is vannak, amikbe betekinthetnek, ha meghallgatják a mai műsort. megtudjuk még, hogy sikerült-e megmenekülni egy látogatónak, akit egy lajhár kergetett, és hogy ki dörömbölt a majomházban?

2018-12-18 17 óra A mai adásban a talán legautentikusabb magyar kutyafajtáról, a pumiról fogunk mesélni. A világon szinte mindenhol egyből a gulas-csikós-pumi trió ugrik be a "Te honnan jöttél?" kérdésre adott válaszról a hallgatóságnak, amit régen utáltunk, ma viszont némi megkönnyebbüléssel veszünk tudomásul, mert így a beszélgetés inkább Magyarország gasztronómiájáról és faunájáról szól, nem pedig egyéb kényelmetlen témákról. Fogunk hát mesélni csikósról és régi pumikról, a modern fajtáról, és főleg a mindennapi életről ezekkel a gyönyörű és okos plüssmaci külsejű kutyákkal. Vendégem Dr Dobó-Nagy Csaba lesz, régi, vérbeli kutyás és pumitenyésztő, a fajta igazi szakértője.

( A 2018.11.06-i adás ismétlése )

2018-12-11 17 óra Mai adásunk egy kicsit másmilyen, mivel meghívott vendégünk összetűzésbe került egy vírussal, és ideiglenesen az győzött. De mivel minden rossz azért történik, hogy történhessen valami jó is, ezért ez nagyszerű alkalom arra, hogy kollégáinkkal, Liszkai Ágival és Baranyai Katival beszélgethessek kicsit kutyáikról, cicáikról, és persze önmagukról is. Megtudjuk, hogy Bánó András szerzett-e rókacsapdát és hány ajtósat?  És ezúttal többet hallanak engem is, elmesélem, hogy milyen is egy afgán agárral megosztani a mindennapokat és a kanapét, és hogy meg tudom-e különböztetni a patkányt a menyéttől?

2018-12-04 17 óra Mai vendégem Bajkó Erika lesz, aki nem csak a kutyafrizurák "Hajas szalonját" vezeti, de igazi uszkár imádó is, amit a szalonban sétáló csodás sérójú saját uszijai is bizonyítanak. Mi lesz abból, ha két uszkár őrült találkozik? Érdekes beszélgetés, legalábbis remélem.

2018-11-27 17 óra A mai adásban a Budakeszi Vadaspark életébe pillantunk be. Talán az időjárás nem mindenkinek hozza meg a kedvét egy erdei sétához, de ha egy finom forralt bor vagy forró tea lehet a befejezés egy barátságos kandalló mellett, akkor mégis érdemes rászánni magunkat. És ha ellátogatunk - gyerekekkel vagy barátokkal - a vadasparkba, akkor nem csak találkozhatunk sokféle állattal, de egy csomó fontos dolgot tudhatunk meg. Hogy mi az a kecske-agility, hogyan kell megtanítani egy rókát ülni, mi a különbség a szarv és az agancs között, hogyan kell kézműves madárkalácsot készíteni, és nem, a szarvas nem a fiú őz, az kérem másik állatfaj. De ha mostanában nem tervezik, hogy elmenjenek, akkor hallgassanak minket az Eb-órában, és mindezt elmeséljük.

2018-11-20 17 óra Mai vendégem Dr Bíró Ferenc lesz, kisállatok gyógyításával foglalkozó állatorvos. A mentsvár, akihez menni lehet, ha baj van a négylábú családtaggal - nem mondom, hogy szőrös családtaggal, mert akkor mi lenne a kis kopasz kutyával -, aki az éjszaka közepén is felveszi a telefont és jön, aki leolvassa a talált kutya chipjét hogy hazakerülhessen, és aki akkor is segít, amikor nincs tovább. Az állatorvos családtagoktól hallott történetekkel szívta magába a szakma szeretetét, és nyilván nem véletlen, hogy kollégái már harmadszor választották meg a  Magyar Kisállatgyógyász Állatorvosok Egyesülete elnökének. Beszélgetünk majd a barátainkat támadó új és régi betegségekről, a harcos etetési irányvonalakról, életmódról. A kutyákéról vagy a mienkről? Mindkettőről, persze, hiszen meghatározzuk egymásét.

2018-11-13 17 óra Mai vendégem Kubinyi Enikő Junior Príma díjas magyar biológus, etológus, az ELTE Etológia tanszékének tudományos fő-munkatársa. Az UNESCO "A nőkért és a tudományért" díj 2018-as díjazottja. A családi Kutya program mellett farkasvizsgálatokban is tevékenyen részt vett, amikor kölyökfarkasok viselkedését kutatta, és ez bizony azzal járt, hogy kollégáival együtt kis farkasokat neveltek saját otthonukban, állandó együttléttel. Kiemelten foglakozik a kutyák öregedésével - ami sok párhuzamot mutat az emberével. És ez biztosan így van, aki élt már együtt öreg kutyával, az pontosan tudja, hogy éppen olyan rigolyások és makacsok lesznek, mint az idős emberek.
Enikő másik kutatási területe a Balin élő páriakutyák viselkedésének vizsgálata és összehasonlítása a családban élő társaikéval.

2018-11-06 17 óra A mai adásban a talán legautentikusabb magyar kutyafajtáról, a pumiról fogunk mesélni. A világon szinte mindenhol egyből a gulas-csikós-pumi trió ugrik be a "Te honnan jöttél?" kérdésre adott válaszról a hallgatóságnak, amit régen utáltunk, ma viszont némi megkönnyebbüléssel veszünk tudomásul, mert így a beszélgetés inkább Magyarország gasztronómiájáról és faunájáról szól, nem pedig egyéb kényelmetlen témákról. Fogunk hát mesélni csikósról és régi pumikról, a modern fajtáról, és főleg a mindennapi életről ezekkel a gyönyörű és okos plüssmaci külsejű kutyákkal. Vendégem Dr Dobó-Nagy Csaba lesz, régi, vérbeli kutyás és pumitenyésztő, a fajta igazi szakértője.

2018-10-30 17 óra Mai vendégem Belényi Bea lesz, aki igazán felsőfokon ért a kutyákhoz és kiképzésükhöz. Otthon van a kutyás sportokban, kutyaterápiában, engedelmes kiképzésben, segítőkutyázásban, ez az élete, a munkája és a hobbija. és ami még ennél is izgalmasabb, sok éveken át képzett ki farkasokat és vezetett etológiai vizsgálatokat, hogy többet tudjunk meg a kutyák és farkasok közötti hasonlóságokról és különbözőségekről. Sokat hallunk négylábú barátaink nevelése kapcsán olyan tanácsokat, amik úgy kezdődnek, hogy a "A farkasfalkában is....", ami sokszor nagyon is tévútra vezeti a gazdát. Hogy mekkora a különbség, azt gyorsan megtudjuk, ha besétálunk egy csomó farkas közé. Én tudom, próbáltam.

(A 2018.09.25-i adás ismétlése)

2018-10-16 17 óra Mai vendégem Sós Attila lesz, aki elhozta magával a Csillagszem Alapítvány képviselőjét is, hogy kicsit többet tudjunk meg a haszonállatok hazai védelméről. Ők az igazi mostohagyerekek, akik eszünkbe sem jutnak, mikor állatkínzásról beszélünk. Szó lesz persze kutyák, cicák, madarak védelméről és örökbefogadásáról is.

2018-10-09 17 óra Mai vendégem az Ebórában Gulyás Viktória és édesanyja, Csák Anikó lesz. Viki kerekesszékben és mozgássérült-segítő kutyával él évek óta. Ő és Plüsi az igazi nagy kezdő csapat tagja volt a Kutyával az Emberért Alapítványban, és együttélésük annyira sikeres volt, hogy ma már Viki és édesanyja nem csak élvezi ezeknek az okos kutyáknak a segítségét, de ők maguk is részt vesznek az új ebek kiképzésében, hogy segítsenek másokon. És persze imádják a kutyákat, így a hivatali ebeken kívül mindig felbukkan náluk még ez-az, például egy-két kínai kopasz, akik amúgy, csak a vicc kedvéért, földig érő bundát viselnek. A mai mese tehát, ahogy mindig, nem csak a kutyákról, de legalább annyira rólunk, emberekről is szól majd.

2018-10-02 17 óra Mai vendégem a mindenki által ismert Hanga Zoltán lesz, a Fővárosi Állatkert szóvivője, akit nem csak az Állatok napja kapcsán tervezett rendezvényekről és programokról, na meg az állatkert jelenéről és jövőjéről fogok kérdezni, de lakóinak mindennapjairól és a velük kapcsolatos kis műhelytitkokról is. És nagyon várom azt is, hogy megkérdezhessem, hogy szerinte hogyan lóghatott meg pár éve az egész országot felvidítva az egyik vidéki állatkertből éppen egy lajhár, miért fontos a fókák szempontjából a fókashow, és miért érdemes klikkerrel tréningezni egy komodoi sárkányt?

2018-09-25 17 óra Mai vendégem Belényi Bea lesz, aki igazán felsőfokon ért a kutyákhoz és kiképzésükhöz. Otthon van a kutyás sportokban, kutyaterápiában, engedelmes kiképzésben, segítőkutyázásban, ez az élete, a munkája és a hobbija. és ami még ennél is izgalmasabb, sok éveken át képzett ki farkasokat és vezetett etológiai vizsgálatokat, hogy többet tudjunk meg a kutyák és farkasok közötti hasonlóságokról és különbözőségekről. Sokat hallunk négylábú barátaink nevelése kapcsán olyan tanácsokat, amik úgy kezdődnek, hogy a "A farkasfalkában is....", ami sokszor nagyon is tévútra vezeti a gazdát. Hogy mekkora a különbség, azt gyorsan megtudjuk, ha besétálunk egy csomó farkas közé. Én tudom, próbáltam.

2018-09-18 17 óra A mai Ebórában Sós Attila lesz a vendégem, ismert kinológus, nemzetközi bíró, tenyésztő, de nincs semmi más olyan területe sem a kutyázásnak, amihez ő nem ért. És amihez ért, annak hangot is ad, és biztosak lehetnek benne, hogy ahol Attila mesél, ott unatkozni nem lehet. Legyenek velünk ebben az órában, de pihentessék előtte a rekeszizmukat, mert szükségük lesz rá.

2018-09-11 17 óra Az Ebórában Somló Tamás kislányának, Lilinek az édesanyjával fogok beszélgetni, kutyákról, szamarakról, papagájokról, és persze Tamásról. Vele, és persze azokkal is, aki a közelében éltek, mindig történt valami váratlan, valaki elveszett vagy megkerült, vagy vizes lett, de egy biztos, unatkozni nem lehetett. A vele töltött idő minden perce így vagy úgy, de felejthetetlen volt, és ebből osztunk meg most egy keveset azokkal, akik minket fognak hallgatni.

2018-09-04 17 óra Rendhagyó műsorral kezd az Ebóra, amikor is akasztják a hóhért, azaz én leszek a riportalany. Egyfajta bemutatkozás lesz ez és egyben ugrás a rádiós mély vízbe, ahonnan Fodor János fog kimenteni, műsorvezető képében. Szó esik majd rólam, arról, hogy miről fog szó esni, az állatokról és az irántuk érzett szeretetemről és tiszteletemről. Arról, hogy mennyit lehet nevetni velük és mennyit tanulni tőlük, és a tükörről, amit elénk tartanak, hogy lássuk, hogyan is működünk mi, emberek.

Kovalik Márta díj

A Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, azért, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember s tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

Az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

A június 28-i díjátadón  Bornai Tibor, Gábriel, Pleszkán Écska és Ratkóczi Huba duo és Wessely Ernő lépett fel.

 >>>

Iván

Az utolsó időszakban, szinte minden nap, kéretlenül megjelent. Bejött a szobámba. Bekúszott a számítógépembe. Ott voltak a sorai az orrom előtti monitoromon. Betuszkolta magát és a gondolatait az agyamba.

2013. hatodik hó, huszonkettedike.

„Reggel

Csak azért írok most ide, mert figyelem az agydaganatomat. Hogy egyáltalán meddig vagyok képes gondolkodni. Leírni szavakat. Az egyik jel éppen az volt, hogy észrevettem: félreütök a gépen.
Egy hete jöttem be a kórházba. Előtte a Moszkva téren majdnem elütött a villamos. Talán jobban jártam volna. Nem vagyok gazdagabb attól, hogy hirtelen lett agy-, vese- és tüdődaganatom. Bár nem mondom, hogy érdektelen bátorságpróba innen fölállni. Ha csak két lépés erejéig is.
Az első: elbúcsúzik, a második: rendbe tenni, amit még lehet és érdemes.

Valamiért a szemétszállítók nem érzik át, hogy egy kórházban az emberek nem bánnák, ha egy rettenetesen meleg éjszaka után egy egészen picit aludhatnának. Hajnalban, mint rendesen, csörömpöltek, ordítoztak, hangosan tréfálkoztak.
Lementem a kertbe. Èppen jött két hullaszállító. Az egyik fölöttébb gyaloggaloppos volt. Jól becsúsztatták - helyesen: bebaszták - a koporsót a kocsiba, aztán az egyik ledobta a gumikesztyűjét a földre.
- Na, akkor a gyerekosztályra! - mondta a másiknak, aki sofőrként is szolgál.”

Aztán, felfoghatatlan szenvedések, s 2015. január 14-én meghal Andrassew Iván.

Négy éve már. 62 évet élt. Aki nem tudná, ő egy író, költő, újságíró, polgári aktivista volt. Persze leginkább azt kéne mondanom, hogy jó ember volt. Bátor ember volt, demokrata volt. És azt, hogy nagyon hiányzik.

Mert olyan ember volt, aki nem alkudott. Akinek minden írása, publicisztikája egy kiáltás volt. Nem tudott, és nem akart semmilyen mutyiban, semmilyen háttéralkuban részt venni. Írni akart és harcolni – egy tisztességesebb életért.

Pályának utolsó húsz éve kiemelkedő internetes aktivitása révén különösen jól dokumentált. 

Szeretném önt arra kérni, számítógépének billentyűzetén pötyögje be a nevét. Andrassew Iván. A mint András, N mint Nándor, D mint…..Keressen rá a világhálón! Olvassa el mit írt. A verseit, a könyveit, a cikkeit, a naplóját. Mindent! Nem azért, mert megérdemli, hanem azért, mert fontos dolgokról szólt. Rólunk.

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:
Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Három esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 >>>

Játék

Hallgasson minket és nyerjen!

Hideg, hó - kell a meleg sapka, sál! Saját kezűleg az igazi, mi adjuk hozzá a fonalat.

Válaszoljon helyesen játékunk kérdéseire és 3 kisorsolt nyertesünknek egy-egy garnitúrára való fonalat küldünk.

 

 >>>