Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Baji Anikó

Igazi pályatévesztő vagyok, aki hosszú évekre megrekedt az egészségügyben. Triázs vagyok egy nagy kórházban, 24 éve ápolok, segítek, döntök, irányítok. de közel negyed évszázad kórházban eltöltött év után úgy döntöttem, hogy tovább képezem magam. Hiányoltam a tájékoztatás fogyasztható minőségét az egészségügyben! Bárhol jártam, bármelyik weboldalt olvastam, mindenhol ugyanazok a rossz sémák jöttek velem szembe, amelyek tartalmai bumerángként verődtek vissza az emberekről. 2015-ben alapítottam az AKUT Szakasz közösséget a facebookon. Kezdetben vicces, olykor pikírt öniróniával fűszerezve mutattam be a mindennapjainkat, amely később egyre érettebb tájékoztató jelleget kapott, így az olvasók növekvő érdeklődése mellett, kialakítottam egy partneralapú és párbeszédre hangsúlyozott politikamentes, érthető tájékoztatást.

2018 telén alapítottam a C-vágány blogot, amelyben rövid cikkeket írtam az akut betegellátásról. Később egy weboldalra költözött a felület. A hagyományos stílustól eltérően egy új elérési stratégiát választottam. A görbe tükör és az "éld át velem" stílus tapasztalataim szerint sokkal tapinthatóbb és fogyaszthatóbb, hiszen ismeretlen világba vezetem a remélhetőleg még egészséges embereket. Ezt szeretném folytatni a Rádió Bézsben. Érzékenyítés és ismeretterjesztés!

Izgulok.

 

• Akut-Szakasz - Baji Aikó • KétHetente Hétfő • 16:00-17.00 •

2021-10-18 16 óra Egy súlyos, fertőző betegség, a vele járó bizonytalanság és fekete bélyegként szolgáló megannyi stigma, több fel nem tett kérdés és a tabu, amely árnyékként borul fölénk a 80-as évek óta, amióta betört a betegség ismerete a köztudatba.

HIV és az AIDS

Szinte semmit nem tudunk róla, mégis elzárkózunk a bővebb ismeretektől.

Biztos romlott életet él, drogos, nem volt elég óvatos. Ó nem, inkább nem is akarok róla tudni....- ezek a leggyakoribb emberi reakciók, amelyekkel távol tartjuk magunktól a bővebb ismeretek lehetőségét.

A HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírus)

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes)

A Rádió Bézs - AKUT Szakasz LIVE mai műsorában vendégem lesz a nemrégiben megalakult a Retropajzs Egyesület a HIV-vel élőkért két tagja: Egy édesanya, aki pont olyan fiatal értelmiségi, családra vágyó nő volt, mint bárki más a világon és egy értelmiségi nagymama, aki pont úgy élt, gyermeket nevelt és családot fogott össze, mint bárki más a világon. Ők ketten lesznek a vendégeim, velük fogok őszintén beszélni a betegségről és a rájuk ható körülményekről, az útról, amit bejártak és a céljaikról, amelyeket maguk elé tűztek ki.

Tudjatok meg többet az egyesületről és a két hölgyről, akik mindent megtesznek azért, hogy segítségükkel többet tudjunk meg a betegségről és a betegséggel együtt élőkről.

2021-10-04 16 óra Sürgősségi 

Az egészségügyi ellátórendszer egyik legtöbbször bírált ágazata.
Ha egy laikust kérdezel felőle, akkor biztos az lesz az első reakciója, hogy sokat kell várni.
Ha egy sürgősségi ellátót kérdezel, a válasz lehet, ez lesz :  Tömeg, zsúfoltság, feszültség...
Mire vár a beteg és mikor mennyit kell várnia? Mit jelent a triázs és mit jelent a besorolás.
Időt! Mennyit szükséges várni az ellátásra besorolás után?

A magyarázat persze végtelenül hosszú lenne, így megpróbálunk két kollégámmal másképp közelíteni a kérdésekre.
Az AKUT Szakasz LIVE hétfő délutáni műsorában élőben fogunk megoldani egy sürgősségi esetet.
Online szimulációs gyakorlat, amely interaktív lesz, így mindenki kérdezhet, reagálhat a műsor ideje alatt, illetve utána írásban a hétfő délután 15 órakor megjelenő, megoldásra váró post alatt.
Triázsoljunk együtt!
Várok mindenkit Dr. Pápai Tiborral és Banga Béla Erikkel a Rádió Bézs AKUT Szakasz LIVE - ban 16 órától.

2021-09-20 16 óra A pandémia kihirdetése óta eltelt másfél év. Túljutottunk három járványhullámon, és vélhetőleg a negyedik hullám előszobájában várjuk a már ismeretlennek korántsem mondható COVID-19 újabb embert próbáló küzdelmeit.

Műsorom témája: a pandémia - Az elmúlt másfél év rövid értékelése, a megélt három hullám összehasonlítása volt.

Szakértő vendégemmel, Dr. Kemenesi Gábor virológussal megpróbáltuk feleleveníteni és értékelni az elmúlt másfél esztendőt, valamint helyre tenni a védőoltások körül kialakult furcsa mítoszokat és mindazon szakszavakat, amelyek a koronavírus-járvány kapcsán beszőtték a mindennapjainkat.

Érdekességként bemutatjuk a COVID1001 tájékoztató weboldalt https://www.covid1001.hu/ Dr. Papp Eszter nyelvésszel, aki az oldal fordítócsoportjának projektvezetője.

( A 2021.07.29-i adás isétlése )

2021-09-06 15 óra Az elmúlt másfél év szinte mindent felülírt, mindent megváltoztatott és mindenkiben mély nyomot hagyott.

De vajon mit éltek át az orvosok? A gyógyítók, akik a szakterületüktől messzire, totálisan más irányba sodródva gyógyították a betegeket a nap 24 órájában úgy, hogy a leghosszabb távlati tervük maximum a következő egy napról szólhatott.

Két vendégemmel: dr. Németh Zsófia főorvosnővel és dr. Kulja András sebész szakorvosjelölttel fogok beszélgetni az átvészelt időszakról.

Nem lesz könnyű a visszatekintés...

2021-08-23 15 óra Mit jelent a lélegeztetés és mit jelent az oxigénterápia? Milyen megoldások állnak rendelkezésre az akut betegellátásban, mikor melyiket alkalmazzuk, és mit mond a szakember?

Vendégem volt dr. Kanizsai Péter az AKUT Szakasz LIVE sürgősségi specialistája, szakértője.

Rendbe tesszük a lélegeztetés körül kialakult mítoszokat. Tarts velünk, kattanj rá délután az új műsorrendben Hétfőn 15.00 órakor, az ismétlésben is.

( A 2021.04.08-i adás ismétlése )

2021-08-12 09 óra Az időjárás hirtelen változásai, a tikkasztó meleg, a hirtelen hidegbetörések, vagy az esőzések után tapasztalható fullasztó pára még az egészséges emberek szervezetét is képes rendesen megtörni.

Milyen hatással lehet az emberi szervezetre a forróság, milyen formái vannak a kiszáradásnak, vagy a hőmérséklet okozta kimerülésnek, miért, milyen esetekben riasztják a leggyakrabban a mentőket és mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a bajt, vagy rosszabb esetben, mit tehetünk akkor, amikor már nem tudjuk elkerülni.

Az AKUT Szakasz ismétlésében egy mentőorvossal, dr. Reppa Zsuzsával és az állandó szakértőnkkel, a sürgősségi specialista  dr. Kanizsai Péterrel próbáltunk és próbálunk segíteni az éteren keresztül.

( A 2021.07.15-i adás ismétlése )

2021-07-29 09 óra A pandémia kihirdetése óta eltelt másfél év. Túljutottunk három járványhullámon, és vélhetőleg a negyedik hullám előszobájában várjuk a már ismeretlennek korántsem mondható COVID-19 újabb embert próbáló küzdelmeit.

Műsorom témája: a pandémia - Az elmúlt másfél év rövid értékelése, a megélt három hullám összehasonlítás.

Szakértő vendégemmel, Dr. Kemenesi Gábor virológussal megpróbáljuk feleleveníteni és értékelni az elmúlt másfél esztendőt, valamint helyre tenni a védőoltások körül kialakult furcsa mítoszokat és mindazon szakszavakat, amelyek a koronavírus-járvány kapcsán beszőtték a mindennapjainkat

Érdekességként bemutatjuk a COVID1001 tájékoztató weboldalt https://www.covid1001.hu/ Dr. Papp Eszter nyelvésszel, aki az oldal fordítócsoportjának projektvezetője.

2021-07-15 09 óra Idén harmadik hullámban csapott le ránk a nyári forróság. Az időjárás hirtelen változásai, a tikkasztó meleg, a hirtelen hidegbetörések, vagy az esőzések után tapasztalható fullasztó pára még az egészséges emberek szervezetét is képes rendesen megtörni.

Milyen hatással lehet az emberi szervezetre a forróság, milyen formái vannak a kiszáradásnak, vagy a hőmérséklet okozta kimerülésnek, miért, milyen esetekben riasztják a leggyakrabban a mentőket és mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a bajt, vagy rosszabb esetben, mit tehetünk akkor, amikor már nem tudjuk elkerülni.

Az AKUT Szakasz LIVE következő műsorában egy mentőorvossal, dr. Reppa Zsuzsával és az állandó szakértőnkkel, a sürgősségi specialista  dr. Kanizsai Péterrel próbálunk segíteni az éteren keresztül.

2021-07-01 09 óra Post-COVID Sydrome - koronavírus-fertőzés utáni betegség

Egyre többen jelentkeznek a sürgősségi betegellátó egységeken olyan betegek, aki átvészelték a koronavírus-fertőzést, de "egyszerűen képtelenek felépülni, meggyógyulni". A felvételre jelentkezők szinte kivétel nélkül jelzik, hogy hetek teltek el a fertőzés óta, mégis alattomos tünetek kínozzák. Az íz és - szaglásvesztés tartós fennállása mellett egyre többen jönnek komolyabb vérnyomás ingadozással, szívdobogás érzéssel, olykor az erekben kialakult trombózissal és ennél súlyosabb, elhúzódó levertséggel, fizikai tevékenység kialakuló hirtelen gyengeséggel, amely az életminőségünket komolyabb mértékben befolyásolja. Sajnos sok esetben ezek a tünetek hosszú hetekig, akár hónapokig is eltarthatnak. Ma megjósolhatatlan, csak tippelni lehet, hogy a betegséget átvészelők hány százalékát érintheti a jelenség, amelynek fontosságát jelzi, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központ külön Post-COVID Szakambulanciát létesített, ahol fogadni és kezelni tudják a különböző panaszokkal érkező betegeket.

Kifejtettük e témát dr. Kanizsai Péterrel a Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Orvostani Tanszék tanszékvezetőjével.

( A 2021.03.11-i adás ismétlése )

2021-06-17 09 óra Leggyakoribb szezonális kórképek a sürgősségi egységen - 1. rész

A hólyaghurut és a vakbélgyulladás

Sürgősségi triázsként naponta többször, a felvételre szoruló betegek minimum egyharmadánál, de leginkább a felénél a fájdalom a vezető ok, amiért felkeresnek minket.

Sokszor kiborulok, amikor a századik "csíp a pisi" panasszal találkozom a triázsfülkében, azonban a COVID -kimás- megtanított arra, hogy ne akarjam elbagatellizálni ezt az egyébként rendkívül alattomos, mégis gyakori kórképet, amely nőknél és férfiaknál is megjelenik némi különbséggel. Idegenvezetőm dr. Thoman András urológus főorvos lesz.

A jobb alhasi fájdalom, amit mi csak flegmán JAQF - nak becézünk a magunk jegyzetfüzetében, gyakran a vakbélgyulladás egyik tünete. Sok minden van ott... túl sok minden, így a differenciálás nem egyszerű és sebész nélkül elképzelhetetlen. Idegenvezetőnk dr. Nagy Péter sebész főorvos lesz, aki ha minden jól megy, be is visz minket a műtőbe az éteren keresztül.

2021-06-03 09 óra Status POST-COVID

A leggyakoribb sürgősségi kórképek a járvány után.

Jöjjenek velem a triázsfülkébe!

Sokan azt gondolják, hogy a sürgősségi betegellátás a járvány harmadik hullámával együtt lepihent, a szkafanderek eltűntek, a beáramlás leapadt és az akut betegellátók végre fellélegezhetnek, ám ez sajnos nem így van.

Folyamatosan jönnek!

Tüneteiket hónapokon át cipelő, olykor érthetően ingerült betegek, akik a járványügyi óvintézkedés miatt hátrányba kerültek, valamint komolyabb kezelésre szoruló post-covid szindrómások és COVID utáni szövődmények miatt szenvedők lepik el az ország sürgősségi egységeit, ahol a szakemberek 0-24 órában küzdenek tovább, mert a terhelés sajnos nem csökken.

Ez a sürgősségi betegellátás post-COVID jelene.

A műsor vendége az AKUT Szakasz LIVE állandó szakértője dr. Kanizsai Péter, a Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Orvostani Tanszék tanszékvezetője.

2021-05-20 09 óra Miért szeretne valaki ápoló lenni? Mennyit tanul valaki ahhoz, hogy igazán jó szakember legyen? Mi bánt minket, van - e visszaút a kiégésből és van-e értelme visszatérni oda, ahol már egyszer sebzett lett a lelkünk?

Néhányan azt gondolják, hogy ismerik az általános betegellátást és az ápolók, szakdolgozók igazi arcát. Persze, hogy így érzik, hiszen a híreken keresztül napi kapcsolatban vannak az ellátórendszer minden egyes részletével. Persze vannak olyanok, akiknek saját megélt vagy talált történeteik vannak, talán ők vannak többen. Egy biztos, a valós arcát kevesen ismerik ennek a csodálatos szakmának, a szakembereket pedig még ennél is kevesebben. Kik vagyunk mi, ápolók? Kicsit furcsák, kicsit különcök vagyunk, és a legtöbben már túl vagyunk legalább egy kiégésen.

Mindezekről a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar docensével, a Tankórterem társalapítójával és témavezetőjével, rengeteg ápoló példaképével, Dr. Pápai Tiborral  beszélgetek.

2021-05-06 09 óra Nézz bátran hátra!

"De vajon ki fogja meggyógyítani az egészségügyet" (Mezei Andrea)

15 hónapja élünk a COVID és - sajnos egyre többen - önmagunk árnyékában.

Sokan érezzük, hogy teljesen mindegy minden, bezárjuk a lelkünkön a kaput és csak megyünk előre, mert hátra már nem merünk nézni.

Nagyon nehéz időszakot hagytunk magunk mögött, amelynek záró akkordjaként sokan harcolunk önmagunkkal és a megélt, felismert, vagy sokszor fel sem ismert kiégéssel.

Most viszont eljött az idő, amikor muszáj továbblépni és újult erővel visszaállni a sorba, hiszen életünk szerves része az egészségügyben elfoglalt szerepünk és a hivatástudat, amelyre nagyon büszkék vagyunk.

Országos-, és civil szervezetek, intézményvezetők, szakemberek dolgoznak azért, hogy megfogják a kezünket és átvezessenek ezen a lélekölő úton, amelyet egyedül csak kevesen képesek megtenni.

A PAF - Pozitív Attitűd Formálás az emberibb egészségügyért alapítói: Mezei Andrea és Bodor Márton, valamint a MESZK Sürgősségi Betegellátás Szakmai Tagozat országos vezetője Banga Béla Erik lesz a vendégem a csütörtök reggeli AKUT szakasz LIVE műsoromban, ahol megpróbáljuk megtalálni azokat a sebeket, amelyek mielőbbi gyógyításra szorulnak.

Bátran belenézünk a kiégés arcába!

2021-04-22 09 óra  A veszteségről, a veszteségkommunikációról, valamint a veszteség feldolgozásáról fog szólni a következő műsorom.

AKUT Szakasz LIVE csütörtök reggeli műsorában szakértő vendégem Dr Zelena András tanatológus traumakutató, a veszteségkommunikáció specialistája, telefonos vendégünk pedig  György Rózsa Sándor az Operettszínház színművésze lesz.

2021-04-08 09 óra Ma ismét AKUT Szakasz LIVE a Rádió Bézsben reggel 9 órától.

Mit jelent a lélegeztetés és mit jelent az oxigénterápia? Milyen megoldások állnak rendelkezésre az akut betegellátásban, mikor melyiket alkalmazzuk, és mit mond a szakember?

Vendégem dr. Kanizsai Péter az AKUT Szakasz LIVE sürgősségi specialistája, szakértője.

Rendbe tesszük a lélegeztetés körül kialakult mítoszokat. Tarts velünk, kattanj rá reggel, élőben.

2021-03-25 09 óra Csütörtökön az AKUT Szakasz LIVE műsorában egy tüdőgyógyász segítségével fogjuk átbeszélni a tüdőgyulladásokat, az okokat, tüneteket, terápiákat, valamint kitérünk a Covid tüdőgyulladásra, amellyel nap mint nap találkozunk a koronavírus - járvány kapcsán.

Vendégem Dr. Balogh Emília, tüdőgyógyász főorvosnő lesz.

2021-03-11 09 óra Post-COVID Sydrome - koronavírus-fertőzés utáni betegség

Egyre többen jelentkeznek a sürgősségi betegellátó egységeken olyan betegek, aki átvészelték a koronavírus-fertőzést, de "egyszerűen képtelenek felépülni, meggyógyulni". A felvételre jelentkezők szinte kivétel nélkül jelzik, hogy hetek teltek el a fertőzés óta, mégis alattomos tünetek kínozzák. Az íz és - szaglásvesztés tartós fennállása mellett egyre többen jönnek komolyabb vérnyomás ingadozással, szívdobogás érzéssel, olykor az erekben kialakult trombózissal és ennél súlyosabb, elhúzódó levertséggel, fizikai tevékenység kialakuló hirtelen gyengeséggel, amely az életminőségünket komolyabb mértékben befolyásolja. Sajnos sok esetben ezek a tünetek hosszú hetekig, akár hónapokig is eltarthatnak. Ma megjósolhatatlan, csak tippelni lehet, hogy a betegséget átvészelők hány százalékát érintheti a jelenség, amelynek fontosságát jelzi, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központ külön Post-COVID Szakambulanciát létesített, ahol fogadni és kezelni tudják a különböző panaszokkal érkező betegeket.

Rövidesen kifejtjük témát dr. Kanizsai Péterrel a Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Orvostani Tanszék tanszékvezetőjével.

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár hét esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán