Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

6 éves a Bézs

 

Hat évesek lettünk!

Milne azonos című verse jut az eszembe, meg az, hogy iskolaérettek lettünk. Meg rengeteg kép és emlék. Hiány hozott létre, meg össze bennünket, a rádiózás, a jó műsorkészítés, az együttlevés hiánya. Hisz kell egy csapat. Meg hit, hogy a semmiből, a szinte semmiből képesek leszünk….

Hogy akkor, hat éve mit jelentett a Bézs? Egy színt, rengeteg ötletet, vitákat, vágyakat, lehetőséget. Jelentette a „fiúkat” Fodort és Pogányt, akik makacs akarattal, tört és töretlen hittel elkezdték felépíteni azt. És jelentette a kezdeti csapatot. Azokat, akik sokfélék, sokféleképp gondolkoztak, akik ezer felöl sodródtak ide, de egyetértettek abban, hogy tenni akarnak. Közös vágyat. Mindannyian tudtuk, hogy értéket létrehozni, együtt gondolkozni, szabadon szárnyalni jó. Nagyon akartunk! Alkotni, igazat mondani, s tartozni valahova és persze rádiózni.

Hatévesek lettünk. Vannak már veszteségeink, fájó hiányaink, meg rengeteg nyereségünk is. Ma a Bézs nem csak egy szín, nem csak ezer árnyalat. Ma a Bézs egy magát komolyan vevő Rádió.

Ami sokhangú, ami értelmes, gondolkodó embereknek szól, ami eléri önt, a hallgatót. Már sok ezer embert. Mert már van múltunk, van jelenünk s vágyunk a jövőnkre is. Mert Bézsesnek lenni jó. Nagyon jó. És persze Milne verse is jó.

„Egyesztendős voltam,
épp hogy elindultam.

Aztán kettő lettem,
épp megszülettem.
Három évet éltem.
Én voltam? Nem értem,
Négyesztendős múltam,
S nem volt semmi múltam.
Évem száma öt lett,
Nem volt bennem ötlet.
De most hatéves vagyok és
Okos vagyok nagyon — nagyon.
Így azt hiszem, ezt a kort már
soha — soha el nem hagyom”

(Milne)

 

2021-02-02 21 óra Csányi Zita és Katona László

6 hónapja készítjük a Füles fotel című műsort. Mindig arról morfodírozunk, mi az, amit érdemes továbbadni, mi az, amiről az utánunk jövők úgy gondolják, érdemes azt folytatni.

A Rádió Bézs 6. születésnapja alkalmából megkérdeztük néhány műsorkészítő kollégánkat, ők mit gondolnak erről, ... na, meg arról is, mi nekik a Bézs.

Aki kérdez, Csányi Zita és Katona László.

Aki válaszol, az Bozóki Judit, Galkó Balázs, Palugyai István, Papp Cecília és Tóth Fábián. Hallgassanak minket február 2-án, 21 órától!

2021-02-02 20 óra B. Bíró Zoltán

Ezen a napon épp 6 éves a Bézs rádió. Az a megtiszteltetés ért, hogy egy órán keresztül beszélgethetek igazán jó fejekkel. Partnereim: Baranyai Kata, Beregi Péter, Boros Lajos.

Remélem hallgatni fogjátok, őszinte üdvözletem addig is – bbz –

2021-02-02 19 óra Papp Helga és Szalga Bogi

A születésnapi műsorfolyamban emlékezünk és tervezgetünk. Önnek mi jut eszébe arról, hogy Rádió Bézs? Egyetlen szó! Miben változtunk a közös évek alatt?

Mi az, amiben Nőttön Nőtt a rádió és csapata az elmúlt 6 év során? Emlékeznek még a Blue Note zenei kalandozásaira? Tudják, hogy hogyan született a Jó napot! műsor vagy Az utcán? Vajon honnan származik a címadó VagyOK idézet? Milyen más fontos dolgok történtek még a világban február másodikán? A Gasztró című műsorban megtalálták már a fogások után szervírozott „desszerteket” is?

Műsorvezető: Papp Helga és Szalga Bogi

Partnereink: Pleszkán Écska, Nagy Daniella, Komlódi Gábor, Kerényi Péter és Kiss Katalin

2021-02-02 18 óra Pártai Lucia

Az első nap, az első órában ott ültem Fodor mellett a stúdióban. Hiába a sokéves rutin, amikor először megszólalt a Rádió Bézs, összeszorult a gyomrom, a szívem. Még ott volt köztünk a csapatban Aigner Szilárd és Kovalik Márta. S már ott volt sok sok ismerős barát, kolléga. Lehet, hogy tucatnyian hallgattak akkor csak minket, mégis feledhetetlen, minden első...

És hat éve ott vagyok, ott vagyunk. Örömből, hivatásból, ellenszolgáltatás nélkül. Azaz dehogy. Annyi szeretetet kapni igazi jutalom, s még ha szeretettel fizetni nem is lehet a közértben, tudom, hogy nagy értéke van.

S most ismét egy születésnap. Ismét együtt lehetek nagyrabecsült kollégákkal, igaz, csak virtuális térben, délután hat órától.

A nevük: Szegvári Katalin , Mohácsi Miklós, Juhász Árpád, Fodor János!

Ennek az órának a felelős szerkesztője, Pártai Lucia már örül.

2021-02-02 17 óra Marton Éva

Gaál Ildi, Benda, Verebes, Vlasics – micsoda névsor!

Csapattársak - ők lesznek ma a vendégeim, én az övéké. Színházi emberek, újságírók, nyitottak és kíváncsiak, remek emberek.

Ázsiától a Benczúr utcáig kalandozunk, utazunk, beszélgetünk….én leginkább hallgatok, hallgatom őket. Velük és önökkel leszek délután öt órától hatig. Marton Éva

2021-02-02 16 óra Serényi Péter

Főleg „marcona” (idézőjelben talán megbocsátanak!) urakkal fogok - biztosra megyek: nagyon jókat - beszélgetni!

Dávid Gyulával vizilabdáról és vitorlázásról, Bánó Andrással szintén vizilabdáról és komolyzenei kuriózumokról, M. Nagy Miklóssal egészen másfajta zenei világról és könyvkiadásról.

Oldja majd a feszültnek eleve nem nevezhető hangulatot az a pár perc, amit - a nem egészen egy órás műsoridő szigorú szerkesztő - Sütő Enikőre szánhatok szépség, szépségipar, manökenlét és az utódok nevelése témában. És persze a szerkesztő műsorvezetőt, Serényi Pétert is hallani fogják.

2021-02-02 15 óra Bayer Ilona

Kultúrmorzsák a születésnapon

A 6. születésnapot Balázs Andi színésznővel, Hrutka Róbert zenésszel, New Yorkból Szaday Pável Katalinnal, hangmesterünkkel, Zentai Lászlóval és sok-sok zenével ünnepli a Kultúrmorzsák szerkesztő-műsorvezetője, Bayer Ilona.

2021-02-02 14 óra Szerényi Gábor, Frank Iván

A Szerényi Gábor, Frank Iván alkotta műsorvezető-szerkesztő páros főszerkesztőnk, Fodor János megtisztelő felkérésére úgy döntött, hogy munkával ünnepli a Rádió Bézs 6. születésnapját. Legalábbis délután 2 órától egészen 3 óráig. Persze, nem egyedül, velünk lesznek kollégáink, név szerint: Gács János, Faragó Judit, Dandó Zolika, Horváth Attila. Meg reményeink szerint Önök, a hallgatók.

2021-02-02 13 óra Zoltán Tamás

Ünnepi hangulat, emlékek, közös mosolyok.

A Rádió Bézs születésnapi műsor-áradatában, 2021.február 2. napján, 13:00 órától Zoltán Tamás lesz a mikrofon előtt. A " vendég-kollégák" pedig Brüll Zsófia, Haagen Imre és Ungár Anikó.

2021-02-02 12 óra Varjú Tamás

Játék, muzsika, humor, tudomány, média és pedagógia 55 percben.
Aki kérdez: Varjú Tamás (Katarzis, Koktél, Retro)
Akik válaszolnak: Földes Péter (Redőny)
Dr. Gerő Péter („ Szia, Tanár Úr! „)
Szever Pál (C.V. - Zenék az életrajzban)

2021-02-02 11 óra Liszkai Ági - 6. születésnap.

6 nő.
Életkoruk osztva 50-nel, 6.
Ne számoljanak utána, inkább hallgassanak meg minket. Aki kérdez: Liszkai Ági.
Akik válaszolnak: Bácskai Júlia, Budai Éva,
Hajós Katalin, Hegyi Barbara és Soproni Éva.
Mert a Bézsben színesnek lenni jó.

2021-02-02 10 óra Szabó Gabi - Egy kávé Micivel.

Egy jó kávéhoz, mit szólnátok? Hullan Zsuzsa, Búza Sándor, Szentpéteri Nagy Richard és Farkas Gábor, Gábriel azok, akikkel kávézni fogok, akikkel együtt idézzük fel az elmúlt hat évet! Tartsatok velünk, kávézzunk és ünnepeljünk együtt!

2021-02-02 08 óra
2021-02-02 09 óra
Rékai Gábor

A születésnapi műsor első 2 órája a Bézs - jobb szó híján háttér-embereiről szól és ezúttal őket szólaltatja meg. Hallják majd, aki a program internetes megjelenését biztosítja (Bagi Adél), akinek a technika összefésülése a feladata (Biczó Tamás), a nélkülözhetetlen adminisztrációt végzőket (Barta Mónika, Bagosi Márta), az adástechnikusok egyikét (Bankó Éva), az unikális angol műsorunk szerkesztőjét (Richard Rifkin), tudományos témáink koordinátorát (Grosschmid Péter) és a 02. 02-én 6 éves műsor alapítóit, Pogány Györgyöt és a jelenlegi főszerkesztőt, Fodor Jánost

 

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár hét esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán